Forum » Loža » Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Temo vidijo: vsi
Torrent ::
Zakaj ljudje nočejo denarja-najemnin??
Ker to niso dividende, da samo "kapljajo" na racun.
Z oddajanjem imas delo, stroske in ce imas smolo tudi precej glavobola.
Nekaterim je brezskrbnost bolj pomembna od 500€/m.
Vprašanje je ali jim je brezskrbnost bolj pomembna kot plačat 2000€ na leto.
johnnyyy ::
EWER115 ::
Tudi sam nikoli ne slišim politike, da bi bilo potrebno spremeniti zakonodajo, da bi bili NAJEMODAJALCI bolje zaščiteni. Sodišča bi tukaj morala imeti 30-60 dni efektivnega roka, namesto realnih 1-2 let, da nekoga, ki ne plačuje zbrcaš ven. Vsi bi samo ščitili najemnike. Če bi bil najemodajalec prepričan, da se slabega najemnika losa v 1 mescu, bi bilo več najemnih stanovanj, več konkurence, nižje cene. Takih najemnikov ni veliko, da me ne bo nekdo narobe razumel, a ravno toliko, da psihološko preprečujejo kar nekaj ljudi, da bi se s tem ubadalo. Ker bolečine, če naletiš na tisti 1% najemnikov so res lahko ogromne.
Obstajati bi morala tudi javna evidenca tako za najemnike in najemodajalce, kjer bi lahko najemodajalec hitro videl, če je bil najmenik prehodno že sodno izseljen, neplačnik itd. in kontra tudi za najemodajalce, če se niso odzvali na zakonske zahteve itd...
Podobna, kot obstaja kreditna zgodovina (SISBON) bi morala obstajati "SISRENT"
Obstajati bi morala tudi javna evidenca tako za najemnike in najemodajalce, kjer bi lahko najemodajalec hitro videl, če je bil najmenik prehodno že sodno izseljen, neplačnik itd. in kontra tudi za najemodajalce, če se niso odzvali na zakonske zahteve itd...
Podobna, kot obstaja kreditna zgodovina (SISBON) bi morala obstajati "SISRENT"
Zgodovina sprememb…
- spremenil: EWER115 ()
Tudi marsikateri forumaš, ki ima čez vse "kapitaliste" bo upam da v življenju kaj ustvaril in namesto v bedarije, vložil tudi (ne samo!) v kakšno nepremičnino - kot vikend, ali zgolj naložba za študentska leta svojih sinov/hčera. Premoženje pač razpršiš in večina del premoženje ne razprši v nepremičnino, ker je donosna, ampak ker ve, da bo potrebna slej ko prej in ker ne moreš imeti vseh jajc na tveganih delniških trgih.
Treba bo delat fantje, pa boste dosegli tudi za kakšno viška stanovanje, ki vam bo prišel prav čez 10 let, vmes pa vam bo nosil rento in morda odplačeval kredit z najemnino. To niso grdi kapitalisti. To so ljudje, ki so nekaj ustvarili in s tem spotoma poskrbeli, da imajo tudi manj sposobni ali zmožni, socialno državo. Če vam kaj ne paše..kapital je plaha ptica. Hrvate bomo kmalu gledali v hrbet...
Treba bo delat fantje, pa boste dosegli tudi za kakšno viška stanovanje, ki vam bo prišel prav čez 10 let, vmes pa vam bo nosil rento in morda odplačeval kredit z najemnino. To niso grdi kapitalisti. To so ljudje, ki so nekaj ustvarili in s tem spotoma poskrbeli, da imajo tudi manj sposobni ali zmožni, socialno državo. Če vam kaj ne paše..kapital je plaha ptica. Hrvate bomo kmalu gledali v hrbet...
Zgodovina sprememb…
Nima to veze s tem "čez vse kapitaliste". A ti razumeš, da je vedno težje prit do nepremičnine, zato ker je prostor omejen. Pa ne samo prostor, očitno je posledično omejena tud sposobnost produkcije zadostnega števila stanovanj v naši državi. To hrčkanje, ki ga ti navajaš, pa še bolj oteži nakup trenutnim in naslednjim generacijam, kar povzroči še več hrčkanja. Sej menda razumeš, da tisti, ki je iz premožne družine in bo podedoval več nepremičnin, bo lažje kupil še eno ali celo 2. To z delanjem je spet ena taka patetična floskula. Jasno je, da je danes treba "delat" za nepremičnino dost več, kot pred x leti in dost več kot danes v drugih državah, kjer je stanovanjska politika bolje urejena oz. sploh obstaja. Preveč premoženja je razpršenega pri nas v nepremičninah in ta zakon bo to omilil. Potrebni so pa še drugi ukrepi na tem področju, to je jasno.
Drugač pa bom jaz (forumaš) v kratkem imel 2 stanovanja in ne vidim težave v tem davku. Enega bom oddal in pošteno plačal davek. Parcele pa že prodajam. Ena prodana, ena bo pa v kratkem. Torej kaj bi rad povedal o forumaših? Jaz namreč spadam med tiste, ki mu je lažje, pa vseeno razumem tiste, ki jim je dost težje vstopit na nepremičninski trg.
Drugač pa bom jaz (forumaš) v kratkem imel 2 stanovanja in ne vidim težave v tem davku. Enega bom oddal in pošteno plačal davek. Parcele pa že prodajam. Ena prodana, ena bo pa v kratkem. Torej kaj bi rad povedal o forumaših? Jaz namreč spadam med tiste, ki mu je lažje, pa vseeno razumem tiste, ki jim je dost težje vstopit na nepremičninski trg.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Torrent ()
To je ok. Za te bo pač poskrbel nadzor, če jih bojo slučajno ulovili.
Po mojem so se stvari delale precej na hitro in nepremišljeno. Pač neka osnova je bil članek iz financ da imamo pri nas kup gospodinjskih odjemalcev, ki imajo izjemno majhno porabo energije. To se je potem predpostavilo da je toliko praznih stanovanj, pri čemer v metadologiji ni bilo nikjer navedeno kaj vse spada v gospodinski odjem. So to samo posamezna stanovanja ali so lahko zraven še kakšni poslovni prostori, garaže, etažna elektrika itd. Pač če se v to npr.: šteje etažni štrom vseh 4 nadstropnih blokov v LJ, kjer imaš praktično samo luči (liftov nimajo) imaš lahko precejšnjo napako.
Naprej se ni delalo nobene študije (no vsaj jaz je nisem našel). Torej mi ne vemo, kakšna je lastniška struktura lastnikov "praznih stanovanj" - ali so to pravne ali fizične osebe. Za fizične osebe pa nimamo nobenih podatkov, v kakšnem procentu so v stanovanjih lastniki stalno prijavljene prav tako ne, v kolikih primerih gre za drugo oz. n-to stanovanje. Tako lahko imamo veliko primerov oseb, ki sem jih opisal zgoraj. Zraven lahko pridejo še kakšni "turbo vikendaši", ki so celo leto na vikendu, stanovanje pa je prazno. Ali pa ljudje, ki delajo v tujini pa pridejo sem 2x na leto.
S tega vidika je težko reči kako bo davek vplival na ceno neremičnin in sploh ponudbo.
In vzpostavit učinkovit nadzor tudi ni ravno trivialna zadeva.
Nima to veze s tem "čez vse kapitaliste". A ti razumeš, da je vedno težje prit do nepremičnine, zato ker je prostor omejen. Pa ne samo prostor, očitno je posledično omejena tud sposobnost produkcije zadostnega števila stanovanj v naši državi. To hrčkanje, ki ga ti navajaš, pa še bolj oteži nakup trenutnim in naslednjim generacijam, kar povzroči še več hrčkanja. Sej menda razumeš, da tisti, ki je iz premožne družine in bo podedoval več nepremičnin, bo lažje kupil še eno ali celo 2. To z delanjem je spet ena taka patetična floskula. Jasno je, da je danes treba "delat" za nepremičnino dost več, kot pred x leti in dost več kot danes v drugih državah, kjer je stanovanjska politika bolje urejena oz. sploh obstaja. Preveč premoženja je razpršenega pri nas v nepremičninah in ta zakon bo to omilil. Potrebni so pa še drugi ukrepi na tem področju, to je jasno.
Me veseli, da sem z mojo pravokacijo pokazal, da nisi nič drugačen :) S podedovanim ****** je enostavno. Hrčkaš pa tudi ti stanovanja očitno :)
Zakaj pa ti ne pustiš tiste nepremičnine, da jo kupi kdo, ki jo dejansko potrebuje? Dvoličnost pa taka.
Veliko sreče pri iskanju zanesljivega najemnika.
Zgodovina sprememb…
Utk ::
Ne samo da hrčka, tudi utajevalec davka je. Ne plačuje davka na premoženje, ker je prijavljen v stanovanju v katerem v resnici ne živi, ampak stoji prazno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
codeMonkey ::
codeMonkey je izjavil:
Torej nimajo pojma koliko stanovanj je v resnici praznih in nekako predvidevajo, da stanovanja niti niso prazna, ampak se predvsem oddajajo na crno. Glavni rezultat bi bil, da bi se prijavilo ta stanovanja. Pri praznih bi nasli resitve s prepisi ipd. Tako trdi strokovnjak.
Torej v resnici bodo res najemniki placali vec, ker se lastnikom ne bo hotelo vec oddajati na crno. Najemniki itak nimajo alternativ, da bi bili lastniki prisiljeni v prodajo.
Približno vejo, ker so Finance naredile analizo. To, da se jih ogromno oddaja na črno, pa niti ni skrivnost. Sej naj starši prepišejo na otroke, če tako trdi "strokovnjak"? V čem je problem
V bisvtu ni problema. Malo spremljam tole iz firbca in me zanima kaksen bo efekt, predvsem ce je za zaupati politikom, da bodo stvari bolj dostopne. In zdaj smo prisli do tega da bo efekt predvsem to, da se bo nekje legaliziralo oddajanje na crno in drugje hitrejsi prepis nepremicnin na otroke, kvazi locitev ipd. Podlaga za analizo pa je ocitno nek lokalen casopis, ce prav razumem. Ne vidim kako bi bilo drugace od mnenja tega gospoda.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()
kamiKaZaA ::
Ne samo da hrčka, tudi utajevalec davka je. Ne plačuje davka na premoženje, ker je prijavljen v stanovanju v katerem v resnici ne živi, ampak stoji prazno.
In hkrati plačuje najemnino na roke, kjer je na črno. Torej niti njegovemu najemodajalcu ni potrebno plačevati davka na oddajanje.
Me veseli, da sem z mojo pravokacijo pokazal, da nisi nič drugačen :) S podedovanim ****** je enostavno. Hrčkaš pa tudi ti stanovanja očitno :)
Zakaj pa ti ne pustiš tiste nepremičnine, da jo kupi kdo, ki jo dejansko potrebuje? Dvoličnost pa taka.
Vsaka neumnost, ki jo napišeš, pa res ni provokacija. Dokazal nisi nič, ker očitno ne razumeš razlike med nesposobnimi jamrači, ki se zanašajo na državo, da skrbi za njihovo investicijo in tistimi, ki razumejo problematiko in podpirajo ureditev. Trenutno je lastništvo moje nepremičnine tako poceni, da jo imam za vikend obiske. Ko bo nov davek, se mi to ne bo več splačalo.
Ti imaš prazno stanovanje za vikend obiske in si faking svetnik, jaz stanovanja oddajam in sem izkoriščevalski kapitalistični prasec.
Logika leftarda. Ali pa kar retarda.
To sem ti že pojasnil. Škoda, da si tako neumen, da se morem ponavljat. Stalno prebivališče imam v LJ zarad vrteca. Torej plačam ta drobiž od davka.
Zgodovina sprememb…
In hkrati plačuje najemnino na roke, kjer je na črno. Torej niti njegovemu najemodajalcu ni potrebno plačevati davka na oddajanje.
Drži. To je zahteva najemodajalca. Žal, tako je stanje, da najemniki nimamo veliko izbire. Nov davek bo to uredil, tako da me veseli, da ga sedaj podpiraš.
Zgodovina sprememb…
Ma kaka zahteva, reci mu da ti tako ne moreš živet, hočeš plačat pošten davek. Mislim da ti bo brez problema zaračunal 25% več in prijavil.
Ti imaš prazno stanovanje za vikend obiske in si faking svetnik, jaz stanovanja oddajam in sem izkoriščevalski kapitalistični prasec.
Kakšen svetnik? Kvečjemu si prasec, ker želiš, da zarad tvoje nesposobnosti država še naprej podpira tvoj poslovni model in da bodo zarad tega vsi ostali na slabšem. Zdaj razumeš?
Zdaj imaš priliko za lani, zdaj se bo prijavljalo oddajanje, lepo mu daš še 3 najemnine povrh ali ga pa prijaviš da oddaja na črno.
Mene država nič ne podpira, samo ovira.
Mene država nič ne podpira, samo ovira.
Ma kaka zahteva, reci mu da ti tako ne moreš živet, hočeš plačat pošten davek. Mislim da ti bo brez problema zaračunal 25% več in prijavil.
Sej na začetku je bilo tako oz. je najemodajalec prijavljal samo del najemnine. Zdaj se mi pa res ne da selit zarad tega ker on utajuje davke, še sploh glede na trenutno ponudbo na trgu.
Mato989 ::
Jasno je predvsem to, da vsi ki so danes živi so morali imeti PREDNIKE ki so živeli v časih ko je (po vaše) bilo lažje priti do nepremičnine, vseeno so bili ti predniki NESPOSOBNI zagotoviti podobne pogoje kot so jih zagotovili eni predniki nam ali nekaterim...
Zdaj pa ste salty in namesto da bi se pizdili čez starcei n stare starce, bi radi kradli denar tistim kateri družinsko drevo je bistveno bolj racionalno in smiselno porabljalo denar
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Sej na začetku je bilo tako oz. je najemodajalec prijavljal samo del najemnine. Zdaj se mi pa res ne da selit zarad tega ker on utajuje davke, še sploh glede na trenutno ponudbo na trgu.
Prasec raje utajuje kot da bi ti dvignil najemnino. Moral bi bit tak kot ti, ki ti je vseeno za najemnike, in pač dvignit.
Vsaka neumnost, ki jo napišeš, pa res ni provokacija. Dokazal nisi nič, ker očitno ne razumeš razlike med nesposobnimi jamrači, ki se zanašajo na državo, da skrbi za njihovo investicijo in tistimi, ki razumejo problematiko in podpirajo ureditev. Trenutno je lastništvo moje nepremičnine tako poceni, da jo imam za vikend obiske. Ko bo nov davek, se mi to ne bo več splačalo.
Saj ti tudi hočeš da bi se folk zanašal na državo da priskrbi cenejše nepremičnine namesto da bi folk sam zaslužil dovolj da si jo kupi in se ne plodil če to ne zmore storit...
Malidelničar ::
A pa to res mislite, da je bil podlaga zakona članek v Financah?
Čeprav si pa lahko predstavljam, da je od tam Golob pobral tisto o 'celotnih praznih blokih v LJ'.
Čeprav si pa lahko predstavljam, da je od tam Golob pobral tisto o 'celotnih praznih blokih v LJ'.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
Sej ti pravim, zdaj februarja naj bi prijavil ta davek, lepo mu nakaži še 3 najemnine in ga bo sigurno prijavil. Če ne, ga pač prijavi ti. Ko si tak justice fighter, boš pa ja to naredu.
Zgodovina sprememb…
Sej ti pravim, zdaj februarja naj bi prijavil ta davek, lepo mu nakaži še 3 najemnine in ga bo sigurno prijavil. Če ne, ga pač prijavi ti. Ko si tak justice fighter, boš pa ja to naredu.
Govoriš neumnosti. S tem bi ga kvečjemu samo razjezil in bi nastali problemi. Ti imaš zgleda še dvojno osebnost poleg nizkega IQ-ja. Po eni strani praviš, da so najemodajalci glavni in bo tako kot bodo oni naredili, po drugi pa, da lahko najemniki izsiljujejo, da bo po njihovo. Enkrat se boš moral odločit. Mogoče po davku, ko se bo razmerje moči malo spremenilo. Če ga jaz sedaj prijavim, bom tud jaz na cesti.
Zgodovina sprememb…
Če ga jaz sedaj prijavim, bom tud jaz na cesti.
Zakaj, sej mu boš ti plačal davek.
Ne razumem v čem bi bil problem.
Zgodovina sprememb…
Jasno je predvsem to, da vsi ki so danes živi so morali imeti PREDNIKE ki so živeli v časih ko je (po vaše) bilo lažje priti do nepremičnine, vseeno so bili ti predniki NESPOSOBNI zagotoviti podobne pogoje kot so jih zagotovili eni predniki nam ali nekaterim...
Zdaj pa ste salty in namesto da bi se pizdili čez starcei n stare starce, bi radi kradli denar tistim kateri družinsko drevo je bistveno bolj racionalno in smiselno porabljalo denar
Sem vedel, da boš spet prešaltal na neumnosti o dedovanju. Ti dam primer, ker vem da nisi ravno najbolj brihten. Imaš družino, ki je dobila Jazbinškovo stanovanje. Ta družina ima recimo samo 2 otroka. Takrat ni bilo ne duha ne sluha, da je potrebno nakopičit nepremičnine, ker se bo en dan trg izrodil do neprepoznavnosti. Sedaj sta starša še živa, otroka pa v najemu. Ti je zdaj jasno?
Če ga jaz sedaj prijavim, bom tud jaz na cesti.
Zakaj, sej mu boš ti plačal davek.
Ne razumem v čem bi bil problem.
Kako mu bom jaz plačal davek? Jaz lahko samo njemu dam. Potem bo začel tud razmišljat, zakaj jaz naenkrat kompliciram in se bo počutil ogroženega...
Zakaj vztrajaš pri neumnostih? Lepo podpri davek, pa bo to generalno urejeno. Nič ne bo spremenilo, če začnem jaz kot posameznik zdaj ustvarjat paniko trenutnemu najemodajalcu. Sej nisi tako neumen, da tega ne bi razumel, ne?
Zgodovina sprememb…
Sem vedel, da boš spet prešaltal na neumnosti o dedovanju. Ti dam primer, ker vem da nisi ravno najbolj brihten. Imaš družino, ki je dobil Jazbinškovo stanovanje. Ta družina ima recimo samo 2 otroka. Takrat ni bilo ne duha ne sluha, da je potrebno nakopičit nepremičnine, ker se bo en dan trg izrodil do neprepoznavnosti. Sedaj sta starša še živa, otroka pa v najemu. Ti je zdaj jasno?
In kaj pol če NI BILO JASNO? Še vedno je nekdo kupil še drugo nepremičnino, namesto zapil denar v gostilni... ti bi zdaj rad take ljudi kaznoval (in ostali komunisti)
Zakaj bi zdaj morali mi tema 2 otrokoma pomagat z davkom kupit cenejšo nepremičnino namesto da bi ta dva otroka če želita nepremičnino zmigala svojo leno rit in pridelala dovolj denarja zanjo ali kupila tam kjer lahko.
Malidelničar je izjavil:
Druge osnove ne vidim. Edino članek finance je naredil neko analizo koliko je praznih stanovanj, pa še ta analiza je lahko pomanjkljiva, saj niso imeli "raw" podatkov, ampak bolj "splošnega značaja". In ko se je govorilo o praznih stanovanjih - so vsi povzemali le to (saj drugega nimamo). Pa še Delo mislim da je imel nek članek s podatki GURSa koliko fizičnih oseb je lastnikov več stanovanjskih nepremičnin. Pa tudi tam je bila metadologija pomanjkljiva, saj če je bil nekdo lastnik 1/125 dela, se je štelo je lastnik celotne nepremičnine.
Sem vedel, da boš spet prešaltal na neumnosti o dedovanju. Ti dam primer, ker vem da nisi ravno najbolj brihten. Imaš družino, ki je dobil Jazbinškovo stanovanje. Ta družina ima recimo samo 2 otroka. Takrat ni bilo ne duha ne sluha, da je potrebno nakopičit nepremičnine, ker se bo en dan trg izrodil do neprepoznavnosti. Sedaj sta starša še živa, otroka pa v najemu. Ti je zdaj jasno?
In kaj pol če NI BILO JASNO? Še vedno je nekdo kupil še drugo nepremičnino, namesto zapil denar v gostilni... ti bi zdaj rad take ljudi kaznoval (in ostali komunisti)
Zakaj bi zdaj morali mi tema 2 otrokoma pomagat z davkom kupit cenejšo nepremičnino namesto da bi ta dva otroka če želita nepremičnino zmigala svojo leno rit in pridelala dovolj denarja zanjo ali kupila tam kjer lahko.
Pa kaj, če je nekdo kupil drugo nepremičnino? Bi pa kupil kaj drugega, a ne? Ne pa da ti zdaj hočeš, da država na škodo družbe podpira nepremičninske špekulante.
Ti si malo pomešal zadeve. Z davkom se ne bo pomagalo kupit tema 2 otrokoma nepremičnino, ampak se bo uredil nepremičninski trg in davčna politika tako kot mora bit. Ni nujno, da bota ta 2 vseeno lahko kupila nepremičnino. Bojo pa lažje kupili taki, ki pridno delajo. Sej to hočemo ne?
Zgodovina sprememb…
Pa kaj, če je nekdo kupil drugo nepremičnino? Bi pa kupil kaj drugega
Bi pa starša onih dveh frocov kupila še 1 pa kaj... pa ne bi bilo težav, namesto tega sta debilizme s kešom zganjala...
Ti si malo pomešal zadeve. Z davkom se ne bo pomagalo kupit tema 2 otrokoma nepremičnino, ampak se bo uredil nepremičninski trg in davčna politika tako kot mora bit.
Seveda bo, ker če bi vsak imel svojo nepremičnino vlada ne bi šla tega urejat ker nihče ne bi jokal lol
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: Utk ()
Pametni starši, ki so dobili skoraj zastonj stanovanje, so za otroke poskušali nekaj našparat ali kar kupit še eno. Sej nikjer ne piše, da mora potem otrok živet ravno v tistem. Lahko se odseli v Avstralijo. Stanovanje zato ne propade.
Lahko se pa namesto tega šli vsako leto na Kanarce za 3 tedne. Po želji.
Tako je. Zmeraj je obstajal folk in zmeraj bo, ki vidi malo vnaprej kam gre situacija, in drugi, ki jih mora potem reševat država.
Sori, sem po nesreči kliknu izbris.
Bi pa starša onih dveh frocov kupila še 1 pa kaj... pa ne bi bilo težav, namesto tega sta debilizme s kešom zganjala...
Tako je. Zmeraj je obstajal folk in zmeraj bo, ki vidi malo vnaprej kam gre situacija, in drugi, ki jih mora potem reševat država.
Zgodovina sprememb…
Saj ne skrbite, davka na koncu ne bo, ker vlada bo padla tako da to je 5 minut slave za jerneje in torrente...
LeQuack ::
Največji strah Slovencev je, da bi se uredil nepremičninski trg in da bi lahko mladi prišli do stanovanj.
Quack !
Ja, ker je stanovanj neomejeno in je lahko vsak kupil 10 na zalogo. Daj ne trosi neumnosti.
Seveda bo, ker če bi vsak imel svojo nepremičnino vlada ne bi šla tega urejat ker nihče ne bi jokal lol
Vsak nikoli ne bo imel svoje nepremičnine. Tud cene najemnin so problem. Glej, spravi se nekaj delat in zasluži dovolj, da boš plačal davek. Sploh pa ne vem, kaj se oglašaš za tisti drobiž na Ptuju.
mm&r ::
Pametni starši, ki so dobili skoraj zastonj stanovanje, so za otroke poskušali nekaj našparat ali kar kupit še eno. Sej nikjer ne piše, da mora potem otrok živet ravno v tistem. Lahko se odseli v Avstralijo. Stanovanje zato ne propade.
Včasih je veljalo, da pameten starš nauči otroke loviti ribe, ne pa jim jih nosi k riti, ampak očitno je tudi tole prepričanje postalo zastarelo.
Največji strah Slovencev je, da bi se uredil nepremičninski trg in da bi lahko mladi prišli do stanovanj.
Jaz ne poznam nobenga mladega niti starega, ki ne more prit do stanovanja, če to res hoče.
Poznam pa par takih, ki so stanovanja že imeli, celo odplačana, pa so jih pognali v mp3. In take bomo zdaj reševali še enkrat...
Včasih je veljalo, da pameten starš nauči otroke loviti ribe, ne pa jim jih nosi k riti, ampak očitno je tudi tole prepričanje postalo zastarelo.
Ok, a poznaš koga, ki je namesto stanovanja plačal otroku šolanje na Oxfordu, in zdaj ta otrok ne more kupit stanovanja?
Ne gre se za prinašanje k riti, niti ni stanovanje, ki ga je foter kupil 15 let nazaj, ponavadi neko sanjsko stanovanje v katerem vsak otrok sanja da bi živel. Je pa nekaj, karkoli je, je bolje kot porabljen denar, in če ne bo imel kam drugam, bo pač tam. Ali pa oddajal.
Zgodovina sprememb…
Vsi pač niso mogli kupit še enega stanovanja, pa čeprav niso hodili na Kanarce.
Torej bi morali predvidet, da bo slej kot prej nepremičninska kriza in bo morala v to stanje posečt država. Ne vem, zakaj so se potem sploh kopičile nepremičnine. Škoda, da niste videli malo vnaprej.
Zgodovina sprememb…
Malidelničar ::
Malidelničar je izjavil:
Druge osnove ne vidim. Edino članek finance je naredil neko analizo koliko je praznih stanovanj, pa še ta analiza je lahko pomanjkljiva, saj niso imeli "raw" podatkov, ampak bolj "splošnega značaja". In ko se je govorilo o praznih stanovanjih - so vsi povzemali le to (saj drugega nimamo). Pa še Delo mislim da je imel nek članek s podatki GURSa koliko fizičnih oseb je lastnikov več stanovanjskih nepremičnin. Pa tudi tam je bila metadologija pomanjkljiva, saj če je bil nekdo lastnik 1/125 dela, se je štelo je lastnik celotne nepremičnine.
Johnnyyy - kje je pa bil že tisti članek, kjer so objavili lastništvo nepremičnin in so navedli napačen podatek o "rekorderju" po št. nepremičnin in se je potem tisto valjalo po medijih ene 2 tedna preden so sporočili, da so napčno interpretirali podatke?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
Vsi pač niso mogli kupit še enega stanovanja, pa čeprav niso hodili na Kanarce.
Ja vsi tudi ne morete bit lepi in pametni, nekateri pa ne moremo zadet sedmice. Sploh če ne kupujemo srečk. Si od včeraj na svetu, da se temu čudiš?
Torej bi morali predvidet, da bo slej kot prej nepremičninska kriza in bo morala v to stanje posečt država. Ne vem, zakaj so se potem sploh kopičile nepremičnine. Škoda, da niste videli malo vnaprej.
Država je to namenoma zakuhala, ti se pa čudiš, da ni preprečila. There's a sucker born every minute...
kriptobog ::
Pa saj lahko pridejo. Jaz sem pri 30 gradil hišo. Z eno plačo! Takrat še nisem bil profitabilen s trgovanjem in je bilo dejansko vse krito s plačo, plus nekaj drobiža iz popoldanca. Šele kasneje sem poplačal kredit. Če ne bi imel te možnosti bi pa še vedno z eno plačo ta kredit odplačeval. Samo delat je treba, ampak verjamem da je jamranje lažje.
Malidelničar je izjavil:
Johnnyyy - kje je pa bil že tisti članek, kjer so objavili lastništvo nepremičnin in so navedli napačen podatek o "rekorderju" po št. nepremičnin in se je potem tisto valjalo po medijih ene 2 tedna preden so sporočili, da so napčno interpretirali podatke?
Mislim da v Delu. Samo tisto je bil nek fail, ker so se najprej zmotili, potem naj bi bili v to zajeti tudi sp-ji, ki oddajajo, pa šteli so delna lastništva itd. Ampak, to je najboljše kar imamo .
Ja vsi tudi ne morete bit lepi in pametni, nekateri pa ne moremo zadet sedmice. Sploh če ne kupujemo srečk. Si od včeraj na svetu, da se temu čudiš?
Ne, ampak država more zagotavljat, da so nepremičnine dostopne s poštenim delom. Ne pa da skrbi za tiste, ki so 5 generacij nabirali nepremičnine in s tem totalno razvrednoti delo. A si kdaj igral Monopoly? Zdaj si pa predstavljaj, da prijatelji igrajo Monopoly in se proti koncu igre vključiš z nekim simboličnim zneskom. Kako misliš, da ti bo šlo? Bolj butasto ti ne morem razložit, če tega ne boš razumel.
Država je to namenoma zakuhala, ti se pa čudiš, da ni preprečila. There's a sucker born every minute...
Država je to kot pomočnik kuharja zakuhala z neaktivnostjo, se strinjam. Glavni kuhar pa ni bila država.
Pa saj lahko pridejo. Jaz sem pri 30 gradil hišo. Z eno plačo! Takrat še nisem bil profitabilen s trgovanjem in je bilo dejansko vse krito s plačo, plus nekaj drobiža iz popoldanca. Šele kasneje sem poplačal kredit. Če ne bi imel te možnosti bi pa še vedno z eno plačo ta kredit odplačeval. Samo delat je treba, ampak verjamem da je jamranje lažje.
Ah ja. Te anekdote so pa res pravi pokazatelj, da je na trgu vse ok. Jebeš statistiko. Lahko pa poveš kaj več. Kje je nepremičnina? Kdaj je to bilo? Koliko si imel plače? Koliko je stala nepremičnina. Itd. Če že želimo z anekdotami nekaj dokazovati.
Zgodovina sprememb…
Država je na vse predloge "stroke" pristala, da so nazadnje končno uničili samogradnjo. Čeprav se še nobena jugoslovanska samogradnja ni kar sama od sebe podrla.
Res je, da nekje v centru Ljubljane v nobenem primeru ne moreš v samogradnji naredit bloka, ampak če bi bila to zmeraj opcija, "bom si pa sam zgradil", bi to sigurno vplivalo na splošno cene povsod. Pač ne bi nihče pri zdravi pameti plačal 400 jurjev za neko luknjo v Ljubljani, če si bi lahko malo izven za 200 jurjev sam postavil hišo.
Ostalo, OPN-ji, počasnost, korupcija, itd, so samo še češnja na torti.
In glede tega čisto popolnoma nič ne kaže, da bi šlo kaj na bolje, samo še slabše.
Res je, da nekje v centru Ljubljane v nobenem primeru ne moreš v samogradnji naredit bloka, ampak če bi bila to zmeraj opcija, "bom si pa sam zgradil", bi to sigurno vplivalo na splošno cene povsod. Pač ne bi nihče pri zdravi pameti plačal 400 jurjev za neko luknjo v Ljubljani, če si bi lahko malo izven za 200 jurjev sam postavil hišo.
Ostalo, OPN-ji, počasnost, korupcija, itd, so samo še češnja na torti.
In glede tega čisto popolnoma nič ne kaže, da bi šlo kaj na bolje, samo še slabše.
kriptobog ::
Ne, ampak država more zagotavljat, da so nepremičnine dostopne s poštenim delom. Ne pa da skrbi za tiste, ki so 5 generacij nabirali nepremičnine in s tem totalno razvrednoti delo. A si kdaj igral Monopoly? Zdaj si pa predstavljaj, da prijatelji igrajo Monopoly in se proti koncu igre vključiš z nekim simboličnim zneskom. Kako misliš, da ti bo šlo? Bolj butasto ti ne morem razložit, če tega ne boš razumel.
Država je to kot pomočnik kuharja zakuhala z neaktivnostjo, se strinjam. Glavni kuhar pa ni bila država.
Ah ja. Te anekdote so pa res pravi pokazatelj, da je na trgu vse ok. Jebeš statistiko. Lahko pa poveš kaj več. Kje je nepremičnina? Kdaj je to bilo? Koliko si imel plače? Koliko je stala nepremičnina. Itd. Če že želimo z anekdotami nekaj dokazovati.
Enako kot anekdote, da par oba s povprečno plačo ne moreta kupiti stanovanja kajneda. V okolici Radovljice je hiša. PArcelo sem kupil prej ko je bilo še 80€/m2, sosednje so šle pred kratkim za 300... Gradil sem v 2020. Hiša me je prišla cca 1200€/m2 s papirji in temeljno ploščo. Na ključ. Plače sem imel takrat 2600 bruto in 20k v celem letu na popoldanca. Proti koncu gradnje (10 mesecev po začetku), sem imel plačo 3500. Če ne bi kupil parcele prej, bi gradil na drugi strani Trojan. Ena ideja je bila tudi prodati parcelo, če ne bi dobil dovolj kredita za hišo in kupit parcelo pri Žalcu, ker so bile takrat 5x ceneje kot bi jaz dobil za svojo.
ginekk ::
Če bi starši naučili otroke "lovit ribe" (beri zaslužit dovolj) bi lahko otroci kupili nepremičnine namesto jamrali...
zavajon ::
Če bi starši naučili otroke "lovit ribe" (beri zaslužit dovolj) bi lahko otroci kupili nepremičnine namesto jamrali...
Če bi starši otroke učili loviti ribe, bi otroci ta zaslužek lahko zapili v gostilni in se pri tem fino imeli, namesto da bi ga metali v cegle in nato jamrali po forumih kot kakšni Matoti, utkji,...