» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
770 / 773
»»

matobeli ::

Toj tko kot da bi rekel da je Tesla 3 vredna vsaj 200k ker je pač fabrika vredna več od tiste ki dela Golfa.

Ali pa da bi morali stanovalci starih bajt z kurjavo na trda goriva plačevat 10k letne zavarovalne rente ker je danes zagorela ena taka bajta in je intervencija vredna verjetno nekih par 100k.

Utk ::

Morda v tvoji čudni glavi ima to nek smisel. V moji ga nima.

shm ::

Torrent je izjavil:

Matematika je jasna. "Udri po narodu", kolk pač gre. Zato pa smo tu, kjer smo.

Točno to dela država. Višji, "krizni" DDV imamo že več kot desetletje, davek na dobičke podjetji je 3% višji in bo še 4 leta višji, minimalni prispevki za s.p. so se letos za več kot 100€ povišal, normirani s.p.-ji bodo od naslednjega leta omejeni...
Kdor lahko bo prenesel višje davke in prispevke na svoje stranke, najemnike.
Na koncu se pa vse to najbolj pozna tistim 60% zaposlenim ki prejemajo manj kot povprečno plačo in pa upokojencem.

Utk je izjavil:

Morda v tvoji čudni glavi ima to nek smisel. V moji čudni glavi ga nima.

Fixd. Preden spet zabredemo v nek ruralni egocentrizem.

Torrent ::

ginekk je izjavil:

Jaz živim na dveh atraktivnih koncih v Slo, na srečo mi delo to omogoča. Vendar hkrati ne morem bit prijavljen na dveh koncih.

Bom pa začel AirBnb, če bo slučajno res preveč davka, glede na že obstoječe. Stanovanje se je že bilo oddajalo kratkoročno in ni se mi dalo s tem ukvarjat. Pošteno bom še zaslužil za tistih par mesecev v sezoni, malo bo za davek.

Tko da v najslabšem primeru bo win win zame in za turiste.

Koga to briga? Delaj kaj hočeš. Seveda, če te nove omejitve za AirBnb ne dobo omejile.

shm je izjavil:

Torrent je izjavil:

Matematika je jasna. "Udri po narodu", kolk pač gre. Zato pa smo tu, kjer smo.

Točno to dela država. Višji, "krizni" DDV imamo že več kot desetletje, davek na dobičke podjetji je 3% višji in bo še 4 leta višji, minimalni prispevki za s.p. so se letos za več kot 100€ povišal, normirani s.p.-ji bodo od naslednjega leta omejeni...
Kdor lahko bo prenesel višje davke in prispevke na svoje stranke, najemnike.
Na koncu se pa vse to najbolj pozna tistim 60% zaposlenim ki prejemajo manj kot povprečno plačo in pa upokojencem.

Se strinjam. Reforma davka na nepremičnine bo nekaj najboljšega kaj lahko naredi, če bo ustrezno postavljen.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Torrent ()

LeQuack ::

V Sloveniji se je obseg gradbenih del na letni ravni skrčil za 13,4 odstotka, večji padec so beležili le v Romuniji.
Med članicami, za katere so bili na voljo podatki, je imela največji padec Romunija (-14,5 odstotka). Sledili sta Slovenija (-13,4 odstotka) in Poljska (-11,4 odstotka). Največje rasti so beležile Portugalska (+6,9 odstotka), Španija (+6,3 odstotka) in Bolgarija (+6,2 odstotka).

https://nepremicnine.siol.net/novice/sl...
Quack !

BuDi79 ::

Torrent je izjavil:

Reforma davka na nepremičnine bo nekaj najboljšega kaj lahko naredi, če bo ustrezno postavljen.
Po prvih namigih dr. Goloba bo to nekaj najboljšega, da gre vse skupaj dokončno v p.m. in nehamo gledat mučenje.

Podobno kot napovedi reforme zdravstva.

Vse požgeš, da lahko začneš gradit novo iz pepela pa to...

In pol imaš kolibe iz pepela...

Mato989 ::

Eni predstavljajo kot da bo vse ceneje če dvignemo davek na milijardo %... ker dvig je dvig in če dvig pomeni nižje cene zakaj ne dvignemo v neskončnost? Bo vse zastojn?
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Mato989 je izjavil:

Eni predstavljajo kot da bo vse ceneje če dvignemo davek na milijardo %... ker dvig je dvig in če dvig pomeni nižje cene zakaj ne dvignemo v neskončnost? Bo vse zastojn?

Ne bo nič zastonj in to niti ni cilj. Očitno ti še vedno ne gre v glavo, da je visok davek na prazne nepremičnine lahko eno od orodij, s katerim se poskrbi, da se last prazne nepremičnine ne splača investicijsko. Več ponudbe na trgu pa posledično pripelje do znižanja cen. Tako preprosta je ta logika. Ni nobene potrebe po otroški logiki in pretiravanju z neumnostmi o milijardnem davku.

Zgodovina sprememb…

Tebi očitno ne gre v glavo, da ta davek že imamo in ga skoraj nihče ne plačuje. Če ga povišaš za 3x, bo 3x več od 0 še zmeraj nič, tisti suckerji, ki ga plačujemo, bomo pa plačevali res več, ampak če bo to preveč, bomo šli še mi med tiste, ki plačujejo 0.

Ampak kaj bi to tebi govoril ko si pa že 100x dokazal, da NIMAŠ POJMA kakšne davke imamo.

Očitno tebi ne gre v glavo kaj pomeni reforma davka in da ta pomavadi ne vključuje samo povišanja vrednosti. Spet ne vem kaj se razburjaš, če baje oddajaš svoje luknje na pošten način. A te je res tako zelo strah, da bi moral malo spustit ceno najemnine?

Zgodovina sprememb…

Glede na "reformo" plač v JS in JU kot kaže tudi reforma davka ne bo bistveno drugačna če sploh bo... ker 2026 so volitve.

Torrent je izjavil:

Očitno tebi ne gre v glavo kaj pomeni reforma davka in da ta pomavadi ne vključuje samo povišanja vrednosti. Spet ne vem kaj se razburjaš, če baje oddajaš svoje luknje na pošten način. A te je res tako zelo strah, da bi moral malo spustit ceno najemnine?

Da, vsak evro več za državo je evro vržen stran. In tega ne maram.
Do zdaj kaj smo videli od reform te vlade smo dobili samo točno to, povišanja vrednosti. Višje plače v JS, brez kakršnekoli druge spremembe, razen še na slabše, ko imamo zdaj kar avtomatska napredovanja. Prej so se vsaj morali potrudit in se pretvarjat, da si zaslužijo napredovanje, zdaj še to ne, gre kar avtomatsko.
Od zdravstvene reforme smo videli samo dvig prispevka.
Od dohodninske reforme smo do zdaj dobili samo višjo dohodnino.
Od dolgotrajne oskrbe ne bomo dobili še nekaj let nič, dobimo pa zdaj kmalu 1% višji prispevek.
Sem še kaj pozabil?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Bellator ::

Če gre z nižjo najemnino v minus, ne bo oddajal. Precej bolj verjetno je, da se bodo cene stanovanj, in s tem tudi najemnine, podražile še za davek, kot pa znižale.

Za ureditev stanovanjske politike bi morali investitorji hitreje in lažje dobiti gradbena dovoljenja, in država bi morala prevzeti breme neplačnikov, če jih najemodajalec ne sme pravičasno izseliti.

Zakon o urejanju prostora (ZUreP-3)

245. člen
(namen takse na neizkoriščeno stavbno zemljišče)
Občina lahko za doseganje racionalne rabe prostora in razvoja stavbnih zemljišč določi območja, v katerih se plačuje taksa na neizkoriščeno stavbno zemljišče.

Zakaj tega občine ne naredijo? In vi verjamete tistim plavim srbskim učkam, da hoče znižat cene stanovanj...suckerji.

zavajon ::

Mato989 je izjavil:

Še par dni nazaj si bil tudi ti med temi, ker si jamral, da bo davek povzročil padec cen. Od kod naenkrat ta preobrat?

Bellator je izjavil:

Če gre z nižjo najemnino v minus, ne bo oddajal.

In bo šel še bolj v minus na račun davka?
Sicer pa je ustna verzija Goloba da naj bi se davek od nepremičnin lahko poravnal z davkom od oddajanja.

Torej, edini ki bo po trenutno aktualni verziji najebal je tisti ki oddaja na črno.

Zgleda je to Utk.

Bellator je izjavil:

Če gre z nižjo najemnino v minus, ne bo oddajal. Precej bolj verjetno je, da se bodo cene stanovanj, in s tem tudi najemnine, podražile še za davek, kot pa znižale.

Cene stanovanj se bodo itak višale, kajti dražje kot je, bolje je to za slovenskega kupca. Pri najemninah pa ne bo tako enostavno. Najemnine se namreč plačujejo iz plače, in ker plače niso navzgor neomejene, ne morejo niti najemnine neomejeno rasti.

zavajon je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Še par dni nazaj si bil tudi ti med temi, ker si jamral, da bo davek povzročil padec cen. Od kod naenkrat ta preobrat?

Seveda bo, kratkotrajen... dolgotrajno pa gre gor... Če hočeš se it "Boga" in izvajat novega Jazbinška na plečih lastnikov ki so paničarji potem be my guest, samo ne se sprenevedat da ti ni cilj izključno kraja lastnine preko prisilnega davka...

Vsak primer nepremičninskih davkov v državah pri bližnjem pregledu pokažejo očitno razhajanje in je MANJ lastnikov v državah kjer je davek na nepremičnine višji.

Kako bi vi radi naredili Salto mortale da bo zaradi davka na nepremičnine čez 10 let več % lastnikov kot danes, pa boš seveda razložil ti.

Ja Francija ima nepremičninski davek, višji kot SLO, ampak ima MANJ % ljudi lastništvo nepremičnine kot v SLO... kaj to tebi pove? Meni pove da je nepremičninski davek kvečjemu slabši kot stanje ki ga imamo v SLO...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Bellator ::

matobeli je izjavil:

Bellator je izjavil:

Če gre z nižjo najemnino v minus, ne bo oddajal.

In bo šel še bolj v minus na račun davka?

Kako v minus, če je stanovanj omejeno število, gradimo jih pa manj kot populacija raste, vrednost stanovanj pa raste?

zavajon je izjavil:

Bellator je izjavil:

Cene stanovanj se bodo itak višale, kajti dražje kot je, bolje je to za slovenskega kupca. Pri najemninah pa ne bo tako enostavno. Najemnine se namreč plačujejo iz plače, in ker plače niso navzgor neomejene, ne morejo niti najemnine neomejeno rasti.

Cene stanovanj se bodo vsekakor zvišale, vprašanje je za koliko, za redno rast ali za redno rast+davek. Kar se najemnin tiče pa to meni pove, da se bo oddajalo manj in ne več. Tisti, ki so predazolženi, bodo morali na kratek rok oddajati ali prodati, ampak dvomim, da je takšnih veliko. Ponavadi imajo tisti, ki so prišli do več kot ene nepremičnine, urejene finance in zapravljajo manj, kot imajo prihodkov.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Bellator ()

Mato989 je izjavil:

Vsak primer nepremičninskih davkov v državah pri bližnjem pregledu pokažejo očitno razhajanje in je MANJ lastnikov v državah kjer je davek na nepremičnine višji.

Predvsem pa je manjši delež lastnikov v bogatejših državah.

zavajon je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Predvsem pa je manjši delež lastnikov v bogatejših državah.

Kaj sem pa jaz rekel? Se pravi MANJ deleža si lasti nepremičnino kot v SLO... ne najdem primera države kjer bi imeli višji davek na nepremičnine in procentualno višje lastništvo kot Slovenija...

Zdej pa najd še države ki so velik stanovanjski fond prenesle na fizične osebe in ti bo jasno zakaj imamo to.

Sicer pa je ustna verzija Goloba da naj bi se davek od nepremičnin lahko poravnal z davkom od oddajanja.

Torej, edini ki bo po trenutno aktualni verziji najebal je tisti ki oddaja na črno.

Zgleda je to Utk.

Prvič, Golob laže kot pes teče. Samo da Golob laže malo hitreje.
Drugič, jaz oddajam prek sp-ja. Komot ga zaprem, če bo potem ceneje.

matobeli je izjavil:

Zdej pa najd še države ki so velik stanovanjski fond prenesle na fizične osebe in ti bo jasno zakaj imamo to.

Torej je jazbinšek ljudem bolj pomagal kot bi davek na nepremičnine >:D

Mato989 je izjavil:

Glede na "reformo" plač v JS in JU kot kaže tudi reforma davka ne bo bistveno drugačna če sploh bo... ker 2026 so volitve.

Torej hočeš povedat, da si je z reformo plač v JS itak zagotovil glasove, tako da zdaj lahko končno udari po tistem malem procentu ljudi, ki držijo stanovanja prazna? Mogoče res...

Torrent je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Torej hočeš povedat, da si je z reformo plač v JS itak zagotovil glasove, tako da zdaj lahko končno udari po tistem malem procentu ljudi, ki držijo stanovanja prazna? Mogoče res...

Dvomim, ker navkljub reformi so vsi nezadovoljni še naprej... Ta DVIG plač ki je bil zdaj prikazan kot kao reforma, bi se itak moral zgodit že leta 2021... reforma pa je nekaj veliko več kot ta dvig.

Utk je izjavil:

Torrent je izjavil:

Da, vsak evro več za državo je evro vržen stran. In tega ne maram.
Do zdaj kaj smo videli od reform te vlade smo dobili samo točno to, povišanja vrednosti. Višje plače v JS, brez kakršnekoli druge spremembe, razen še na slabše, ko imamo zdaj kar avtomatska napredovanja. Prej so se vsaj morali potrudit in se pretvarjat, da si zaslužijo napredovanje, zdaj še to ne, gre kar avtomatsko.
Od zdravstvene reforme smo videli samo dvig prispevka.
Od dohodninske reforme smo do zdaj dobili samo višjo dohodnino.
Od dolgotrajne oskrbe ne bomo dobili še nekaj let nič, dobimo pa zdaj kmalu 1% višji prispevek.
Sem še kaj pozabil?

To tud jaz ne maram, ampak če gre za nepremičnine, sem pa popolnoma za. Je manj pomembna količina pobranega davka, kot to kaj davek "sporoča".
Kakšen dvig prispevka pri zdrasvstvu? Prispevek je isti. Sicer pri meni zelo visok, za razliko od raznih s.p.-jev, ampak enak. Plačujem v bistvu malo manj, ker gre iz bruto ven, prej sem pa dodatno plačeval iz neto.

Zgodovina sprememb…

Kako je prispevek isti če ga prej nisi plačeval zdaj pa je obvezen???? Prej si imel možnost vsaj dopolnilno skenslat zdaj še tega več ne moreš.

Mato989 je izjavil:

Kako je prispevek isti če ga prej nisi plačeval zdaj pa je obvezen???? Prej si imel možnost vsaj dopolnilno skenslat zdaj še tega več ne moreš.

Daj prišparaj mi te svečkarske floskule. To je že prej plačevalo več kot 95% zaposlenih. Ne spomnim se več točne cifre. Vem samo, da je bila tak visoka, da smo se lahko samo nasmejali, kar pa ne ustavi Janezeke. Sej veš, kar se Janezek nauči, to Janezek zna.

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Dokaži, da prej nisi imel dopolnilnega zavarovanja :))

Pozabli ste še na tistih dodatnih 50 ali celo 100 mio iz proračuna. Tistih 50 mio, ki so bli prej dobiček zavarovalnic, država pa naenkrat nima več tega "dobička".

zavajon je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Kako naj? dejansko ga 2 leti nisem imel :D ko sem pač se zaposlil ker ni bilo potrebe...

Utk je izjavil:

Pozabli ste še na tistih dodatnih 50 ali celo 100 mio iz proračuna. Tistih 50 mio, ki so bli prej dobiček zavarovalnic, država pa naenkrat nima več tega "dobička".

Sej država ne rabi delat dobiček na zdravju ljudi. Pa to je itak off topic.

Zgodovina sprememb…

Cleon ::

Torrent je izjavil:

Utk je izjavil:

Mora, ker sicer ne more plačati zdravnikov. To so osnove.

Država je rekla da bo namesto dobičkov zavarovalnic šlo več v zdravstvo. Pa ne gre, še več je treba iz proračuna dodajat kot prej.

In ne, nesposobnost te vlade in države ni off topic.

Mato989 je izjavil:

zavajon je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Kako naj? dejansko ga 2 leti nisem imel :D ko sem pač se zaposlil ker ni bilo potrebe...

Zakaj pa ga samo dve leti nisi imel, ko pa ni bilo obvezno? In zakaj te zdaj to moti, ko pa si ga imel tudi prej?

zavajon je izjavil:

Mato989 je izjavil:

zavajon je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Zakaj pa ga samo dve leti nisi imel, ko pa ni bilo obvezno? In zakaj te zdaj to moti, ko pa si ga imel tudi prej?

Moti me izguba SVOBODE do ODLOČITVE... enako kot me moti da se ne morem opt outat iz ZPIZa in ZZZSja overall...

Cleon je izjavil:

Torrent je izjavil:

Utk je izjavil:

Mora, ker sicer ne more plačati zdravnikov. To so osnove.

Eni očitno ne vete kaj je dobiček. Tud prav.

Cleon ::

No, vsaj break even mora bit. Sicer pa ne bodi otrok in razloži, da bomo tudi ostali vedeli.

Cleon je izjavil:

No, vsaj break even mora bit. Sicer pa ne bodi otrok in razloži, da bomo tudi ostali vedeli.

Vprašaj ChatGPT.

ginekk ::

Torrent je izjavil:

ginekk je izjavil:

Jaz živim na dveh atraktivnih koncih v Slo, na srečo mi delo to omogoča. Vendar hkrati ne morem bit prijavljen na dveh koncih.

Bom pa začel AirBnb, če bo slučajno res preveč davka, glede na že obstoječe. Stanovanje se je že bilo oddajalo kratkoročno in ni se mi dalo s tem ukvarjat. Pošteno bom še zaslužil za tistih par mesecev v sezoni, malo bo za davek.

Tko da v najslabšem primeru bo win win zame in za turiste.

Koga to briga? Delaj kaj hočeš. Seveda, če te nove omejitve za AirBnb ne dobo omejile.

Tebe že, ker komentiraš.

AirBnb ne bo nikol preveč omejen v občini oz. mestni skupnosti, ki dobesedno živi od turizma.

Ti živiš v neki čudni občini.
Napredne občine živijo od visokih davkov, ne pa turistov in drugih industrij.

socialec ::

Skoraj sveže žemljice.

ZveeZ ::

socialec je izjavil:

Skoraj sveže žemljice.

To bi pa rad videl..
Najemnine bi poletele v nebo:)

Telbanc ::

socialec je izjavil:

Skoraj sveže žemljice.

Torej bojo "kapitalistične svinje" le dobile svoje. (Pravne osebe) Seveda to ni končna številka, to je le testiranje terena, da ko bojo dali 0,5 %, morda mal več tam do 1%, se "bojo vsi odahnili". :D

Najemnine lah poletijo navzdol, ker bo naenkrat en kup interesa, da bi oddajali. Sam zakonodajo je treba poštimat. Dolgočen najem bo pomenil oprostitev tega davka, ....
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Telbanc ()

socialec ::

Mogoče, kot pa že najbrž rečeno, poznam ene, ki so to že vračunali na rezervo, podobno kot prodajalci pred decemberskimi popusti, sicer pa, počakamo in vidimo na terenu.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()

Lonsarg ::

Na koncu bodo prodali to, da zgolj malenkost obstojeco lestvico za davek na premozenje popravijo kot "reformo" :) In bodo ohranil vse izjeme in to as is.

Trenutno je lestvica za davek od 0.1 do 1%. S twm da pade v 1% samo kar je nad 240k vrednosti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

luli ::

Telbanc je izjavil:

socialec je izjavil:

Skoraj sveže žemljice.

Torej bojo "kapitalistične svinje" le dobile svoje. (Pravne osebe) Seveda to ni končna številka, to je le testiranje terena, da ko bojo dali 0,5 %, morda mal več tam do 1%, se "bojo vsi odahnili". :D

Najemnine lah poletijo navzdol, ker bo naenkrat en kup interesa, da bi oddajali. Sam zakonodajo je treba poštimat. Dolgočen najem bo pomenil oprostitev tega davka, ....

Dobro so te nafutrali. Kaki naivec si.

Za 200.000€ vredno 1-sobno stanovanje v LJ misliš, da bo davek 3000? A potem pa računaš, da še 25% od najemnine?

Zdaj pa še reči, da pričakuješ, da se bo najmenina spustila na 300/mesec.
««
770 / 773
»»