» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
747 / 751
»»

socialec ::

In dovolj velika volivna baza v javnem sektorju. Kje je šele prioretizacija finančne pismenosti nad Cankarjevim opusom.

bm1973 je izjavil:

Finance so rumeni tisk finančnega sveta... Jih ne jemljem resno z njihovimi "analizami".

Prav, navedi boljši preverljiv vir, tam je "Eurostat objavlja podatek o bruto letni plači za polni delovni čas za leto 2023".

Tole dovolj oranžno?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()

bm1973 ::

Vsaka država ima svoje meje glede na GDP in plače, da pobere čimveč.

Ni evropske države, ki ne pobere čimveč, da lahko fila svojo preobsežno birokracijo.

Boljša analiza bi bila, ali so davčni razredi v korelaciji z BDP/prebivalca...

Statistika je pač jeba, uporabiš analizo, ki je trenutno najbolj ugodna zate...

Z veseljem jo bomo prebrali vsi, ne samo jaz - kar bo pač prezentirano v forumu v primerjalnem smislu.
Poleg tega verjetno je mišljen BDP/prebivalca upoštevajoč kupno moč!

Jaz se pa zavežem, da forwardam glavnemu uredniku, da odpusti nekaj škodljivih novinark na Finance.si...

Dovolj pošteno?

Zgodovina sprememb…

zavajon ::

Mato989 je izjavil:

Težava v SLO ni obdavčitev ampak je lestvica kje se ta obdavčitev začne... Mi bi morali imeti plačo pod Mediano (torej pod nekje 1.650 bruto) obdavčeno z 0 EUR dohodnine...

Torej predlagaš, da bi vsem z več kot 1.650 bruto povišali dohodnino?

bm1973 je izjavil:

Finance so rumeni tisk finančnega sveta... Jih ne jemljem resno z njihovimi "analizami".

Mah, Finance so le eno izmed Janševih trobil, ki poskuša narediti vtis, da gre za finančni časopis.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zavajon ()

Mato989 ::

zavajon je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Težava v SLO ni obdavčitev ampak je lestvica kje se ta obdavčitev začne... Mi bi morali imeti plačo pod Mediano (torej pod nekje 1.650 bruto) obdavčeno z 0 EUR dohodnine...

Torej predlagaš, da bi vsem z več kot 1.650 bruto povišali dohodnino?

Nikakor... predlagam da vsem do povprečne plače znižamo dohodnino, po tistem pa zaradi mene tudi če povišamo...

Do plače 1.650 Bruto bi morala biti dohodnina 0%

Med 1.650 bruto in povprečno bi morala biti dohodnina MAX 15% (to kar je zdaj 1. razred)

Po povprečni plači pa je načeloma up to debate, jaz bi sicer overall postavil takole:

0 - 16.50 bruto = 0%
1.651 bruto - 2.500 bruto = 15%
2.500 bruto do 4000 bruto = 30%
4.000 bruto+ = 50%

(še bolje bi bilo če dohodnino v celoti ukinemo sicer ker to je baje povojna obnova Evrope zato je nastala tako kot krizni davek...)
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

socialec je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Praktično vse zahodne države imajo podobno obdavčitev kot Slovenija...

Eno je obdavčitev, drugo so meje davčnih razrediov! Sicer pa, poglej članek in javi novinarjem, da širijo krivo vero. Lahko ti kdo pošlje posnetek.

V članku manjka vsaj en pomemben podatek. In sicer ta, da imajo obdavčene nepremičnine. Pa tudi nekatere druge dajatve so precej višje kot pri nas. Pa povračila za prevoz na delo in malico ne poznajo.

Mato989 je izjavil:

(še bolje bi bilo če dohodnino v celoti ukinemo sicer ker to je baje povojna obnova Evrope zato je nastala tako kot krizni davek...)

Pa da tvojo partnerko odpustimo, ker jo plačujemo iz davkov :))
OK, zmenjeno.

Zgodovina sprememb…

zavajon je izjavil:

socialec je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Eno je obdavčitev, drugo so meje davčnih razrediov! Sicer pa, poglej članek in javi novinarjem, da širijo krivo vero. Lahko ti kdo pošlje posnetek.

V članku manjka vsaj en pomemben podatek. In sicer ta, da imajo obdavčene nepremičnine. Pa tudi nekatere druge dajatve so precej višje kot pri nas. Pa povračila za prevoz na delo in malico ne poznajo.

Plača je plača, neki neobdavčeni viri niso del plače ampak del prejemka. Torej dopolni preglednico, da pošljem Finance.si, ki bodo potem na Eurostat... Dodaj še obdavčitve nepremičnin in davčne razrede... Pomagaj si z UI :D Chop, chop!

Zgodovina sprememb…

Pa da tvojo partnerko odpustimo, ker jo plačujemo iz davkov :))
OK, zmenjeno.

Davki niso le dohodnina... ampak ja komot jo lahko odpustite, bo končno spokala delat nekaj bolj plačanega kto je šolstvo >:D

Dohodnina je davek. Ostalo so prispevki/zavarovanje...

bm1973 je izjavil:

Dohodnina je davek. Ostalo so prispevki/zavarovanje...

Ni res, DDV je tudi davek... in DDVja se pobere tu nekje kot dohodnine če ne celo malo več

DDVja ne plačaš pri plači...

WTF!? Kaj pa davek na kapitalski dobiček, davek na dobiček izvedenih finančnih instrumentov, davek na obresti (nad olajšavo), davek na oddajanje premoženja v najem?

Dajta se, prosim, z zavajonom uskladiti glede terminologije, glede političnih preferenc zagotovo nista, primerjujoč zgodovino sporočil.

Zgodovina sprememb…

bm1973 je izjavil:

DDVja ne plačaš pri plači...

DDV plačaš od ostanka plače... če ti več ostane plače boš praviloma plačal več DDVja >:D

Pri/Od plače je samo tehnikalija

Sicer pa, davke je menda potrebno povišati, da se ne porabljajo za neumnosti! Kako si zdaj predstavljate, da bodo davke na nepremičnine uvedli, na plače pa spustili? Tako to ja ne gre v Svobodi :D

socialec je izjavil:

zavajon je izjavil:

socialec je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Plača je plača, neki neobdavčeni viri niso del plače ampak del prejemka. Torej dopolni preglednico, da pošljem Finance.si, ki bodo potem na Eurostat... Dodaj še obdavčitve nepremičnin in davčne razrede... Pomagaj si z UI :D Chop, chop!

Sem že prej povedal, da so Finance le eno navadno Janševo trobilo. Torej pri takih člankih nimajo namena primerjati plače, ampak le dokazovati, da je pri nas vse slabše kot drugod in bo še slabše, vse dokler se Janez ne vrne na oblast.

socialec je izjavil:

Sicer pa, davke je menda potrebno povišati, da se ne porabljajo za neumnosti! Kako si zdaj predstavljate, da bodo davke na nepremičnine uvedli, na plače pa spustili? Tako to ja ne gre v Svobodi :D

Tako so sicer obljubljali, a iz tega jasno ne bo nič.

Zgodovina sprememb…

zavajon je izjavil:

Boli? Zelo? Tudi v Delu po novem že nekaj sramežljivo in kakor skozi blagi cinizem napovedujejo, ja, pač tako je v Janševih trobilih :D

kamiKaZaA ::

Poslanci bodo potrjevali sklop davčnih sprememb, ki jih predlaga vlada

Spremembe naj bi bile večinoma uveljavljene 1. januarja 2025

Konkretnega davka na nepremičnine v tem mandatu vlade ne bo

Kot je poročala novinarka Erika Štular, finančni minister Boštjančič do konca leta napoveduje tudi izhodišča za obdavčitev premoženja, vključno z nepremičninami. Ob tem poudarja, da ne bo "šokov" za stanovanja, v katerih lastniki bivajo. Glede na napovedi vlade sicer v tem mandatu konkreten davek na nepremičnine, ki bi nadomestil nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ), ne bo sprejet.
https://www.rtvslo.si/slovenija/poslanc...

To je to. Nehajte že sanjati o davku na nepremičnine, ker ga ne bo. Preveč politikov, kateri so preko podkupnin prišli do poceni nepremičnin in jih sedaj držijo prazne bi ta davek udaril po žepu. Tega davka ne bo v tem mandatu, niti v naslednjem. Razen, če Torrent ustanovi svojo stranko in zmaga. No, v tem primeru bi dobili takšen davek. :D

socialec je izjavil:

zavajon je izjavil:

Boli? Zelo? Tudi v Delu po novem že nekaj sramežljivo in kakor skozi blagi cinizem napovedujejo, ja, pač tako je v Janševih trobilih :D

Saj tega davka niso obljubljala janševa trobila, tako da ne vem, od kod si to potegnil ven. Janša je itak od vedno proti davkom na premoženje.
Res je vsaj načeloma proti vsem davkom, a ko je bil na oblasti, ni nobenega ukinil.
No, je pa dohodnino znižal tistim najbogatejšim, a šele zadnje leto mandata.

Joj, no, zavajon, tebi je tudi potrebno vse razlagati. Šlo se je glede na tvoja očitanja Finance.si v smislu janševih trobilih, kjer sem te dopolnil, da očitno niso več osamljena in da tudi MSM že začenja konkretno dvomiti o uspešnosti sedanjega svobodnega mandata in verjetnosti o naslednjem mandatu - in še manjši verjetnosti o davku na nepremičnine in zmanjšanju davka na plače :D

Saj pa morda država delati z denarjem, ljudje nismo sposobni in samo za neumnosti koristimo, ko kupujemo računalnike na zalogo, preplačujemo obnove nefrekventnih železniških postaj, kupujemo sodne stavbe, kupujemo nepremičnine v kreditih drugih valut.

Torrent ::

Mato989 je izjavil:

Torrent je izjavil:

feryz je izjavil:

Res je, prav imaš, mladi morajo spizditi tja, kjer je čim večja obdavčitev stanovanj. To je pravi recept za blaginjo.
Če so pa še vsi ostali davki še toliko večji, še bolje.

Če še nisi opazil, je ponavadi tam, kjer so visoki davki na premoženje, plača manj obdavčena.

Samo problem je da v SLO pa bisamo obdavčili nepremičnine (premoženje) govora o nekem KONKRETNEM nižanju davkov pa ni oz. je izpuhtelo v 3 sekundah...

Ta debata je postala brezpredmetna. Reforme davka ne bo, tako da... Bo pa verjetno še kak davek na plače, brez skrbi. Pa verjetno tud na s.p. ;)

bm1973 je izjavil:

socialec je izjavil:

Načeloma to drži, da je povsod plača manj obdavčena kot v Sloveniji, upoštevajoč zgostitev pragov stopenj, še posebej tukaj. Je pa še en hakeljc, EU se malo opoteka in potrebno je imeti znanja, ki omogočajo dobiti službo, velikokrat tudi jezik.

To je ena taka floskula, ki ne drži...

Sem prilepil kako stran nazaj primer:

Lestvica plač: po bruto prehiteli Italijane, pri neto smo močno zadaj

Po povprečni letni neto plači za posameznika brez otrok nas Italijani pomembno premagajo. Povprečna neto letna plača je bila v Italiji leta 2023 24 tisoč evrov, v Sloveniji pa 17 tisoč evrov in pol. Na Češkem je bila lani povprečna neto plača nekoliko nižja kot pri nas, in sicer za nekaj sto evrov.

Še bolj sivo je, ko k neto plači dodamo še kupno moč. Povprečna neto plača po standardu kupne moči je bila za posameznika brez otrok tako na Češkem kot v Italiji lani višja kot v Sloveniji: na Češkem 19.919 evrov, v Italiji 25.051 in v Sloveniji 19.706 evrov.

Še če dodamo k našemu seštevku malico in prevoz na delo, smo kr zadaj.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Torrent ()

zavajon je izjavil:

socialec je izjavil:

zavajon je izjavil:

Saj tega davka niso obljubljala janševa trobila, tako da ne vem, od kod si to potegnil ven. Janša je itak od vedno proti davkom na premoženje.
Res je vsaj načeloma proti vsem davkom, a ko je bil na oblasti, ni nobenega ukinil.
No, je pa dohodnino znižal tistim najbogatejšim, a šele zadnje leto mandata.

kot kaže je moj bratranec pri 150 EUR nad minimalcem med bogataši v SLO glede na to da mu je Janševa sprememba dohodnine nekaj dala... odkar je golobja hunta na oblasti je na slabšem...

feryz je izjavil:

Torrent je izjavil:

Če še nisi opazil, je ponavadi tam, kjer so visoki davki na premoženje, plača manj obdavčena.
Sem opazil, ja.
Če slučajno ne veš, Italijani imajo prvo nepremičnino neobdavčeno (mi jo nimamo), imajo nižjo bruto plačo kot mi, ampak višjo neto plačo.
Sicer gre bolj za razlike ranga statistične napake, ampak tvojega vzorca vseeno ni zaznati.
Ok, res je Italija bolj vukojebina na nivoju Eritreje, ampak je pa vseeno naša bližnja soseda.
Aja, pa nepremičnine so občutno cenejše kot pri nas, kljub temu, da so premalo obdavčene in Italijani visijo na njih.

V Italiji so baje kr visoki davki na nepremičnine, razen na primarno. Ne vem, poišči...

Telbanc ::

EWER115 je izjavil:

Boš ugotovil, da je 95% ponudbe v nekaj manjših "vila" blokcih kvadratura ranga 120m2 in več. Praktično nobene ponudbe 4s stanovanja ni v bloku, kjer se ne gre za "luksuz" in so uporabne površine manjše. Zakaj? Ker take ponudbe ni veliko, kar je, gre kot vroče žemljice. Ostajajo pa vila blokci ponudbe, ki ni namenjeno dobro situiranim družiranim, temveč klientili, ki ve kaj hoče in ji vsak mujo pač ne bo prodal "ježice". Za to klientelo denar ni pomemben, ve kaj hoče in trenutni ponudbi nekaj manjka.

Tole štirisobno na Vrhniki je že kr nekej časa naprodaj. Verjetno, boste kot neprekosljivi expert svetovnega slovesa za 4 sobna stanovanja takoj vedeli vzrok, zakaj se je tole 4 sobno še ni prodalo. Menda ja ne prihaja kriza? :D:))

https://www.kralovsevrhnika.si
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Telbanc ()

Utk ::

Ta debata je postala brezpredmetna. Reforme davka ne bo, tako da...

A je kdo resno mislil, da bo?
No, par suckerjev se bi najbrž našlo...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Mato989 je izjavil:

kot kaže je moj bratranec pri 150 EUR nad minimalcem med bogataši v SLO glede na to da mu je Janševa sprememba dohodnine nekaj dala... odkar je golobja hunta na oblasti je na slabšem...

Dala mu je 13€ na mesec.

Bolje 13 plusa kot 50 minusa (dopolnilno zavarovanje, teh 13 evrov, 1% za dolgotrajno oskrbo, pa še kaj se bo našlo).

Dopolnilno zavarovanje je pomenilo 10€ plusa, ker so ravno pred ukinitvijo zavarovalnice podražile.

Kakor za koga.

zavajon je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Dala mu je 13€ na mesec.

Ja in? Če meni nekdo "da" no "da" je napačen izraz, pravilno bi se izrazili MANJ jemlje je to vedno dobro...

Bolje da mi nekdo manj jemlje 13 EUR kot več 50 EUR prisilno....

feryz ::

Torrent je izjavil:

V Italiji so baje kr visoki davki na nepremičnine, razen na primarno. Ne vem, poišči...
Saj to sem napisal, mar ne?
A ti misliš, da je v Sloveniji 100 tisoč ljudi, ki imajo v lasti 10 plus nepremičnin?
Ali govorimo o par sto ljudeh, če jih je sploh par sto.
In koliko boš takim nabil davka, da bo nek efekt? Dva taužent dvejstu procentu? In dobil par milijonov več za prašičjerejo?

Če bo nov ali spremenjen davek, bo užgal po primarnih nepremičninah. Na masi lahko zaslužiš. Na par prikoritnikih, ki so si priguljufali par stanovanj, zagotovo ne.
Če ne zaradi drugega, potem zato, ker so prikoritniki.

Utk je izjavil:

Kakor za koga.

No, res da samo za 95% prebivalcev.

kamiKaZaA je izjavil:

Poslanci bodo potrjevali sklop davčnih sprememb, ki jih predlaga vlada

Spremembe naj bi bile večinoma uveljavljene 1. januarja 2025

Konkretnega davka na nepremičnine v tem mandatu vlade ne bo

Kot je poročala novinarka Erika Štular, finančni minister Boštjančič do konca leta napoveduje tudi izhodišča za obdavčitev premoženja, vključno z nepremičninami. Ob tem poudarja, da ne bo "šokov" za stanovanja, v katerih lastniki bivajo. Glede na napovedi vlade sicer v tem mandatu konkreten davek na nepremičnine, ki bi nadomestil nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ), ne bo sprejet.
https://www.rtvslo.si/slovenija/poslanc...

To je to. Nehajte že sanjati o davku na nepremičnine, ker ga ne bo. Preveč politikov, kateri so preko podkupnin prišli do poceni nepremičnin in jih sedaj držijo prazne bi ta davek udaril po žepu. Tega davka ne bo v tem mandatu, niti v naslednjem. Razen, če Torrent ustanovi svojo stranko in zmaga. No, v tem primeru bi dobili takšen davek. :D

Mene politika ne zanima, ampak posledice bojo pa teple vse, tud take, ki se sedaj tega še ne zavedate. Pač naj šopajo dalje davke na gospodarstvo. Tud sesutje gospodarstva je en način do pocenitve nepremičnin, pa čeprav napačen.

Zgodovina sprememb…

feryz je izjavil:

Torrent je izjavil:

A ti misliš, da je v Sloveniji 100 tisoč ljudi, ki imajo v lasti 10 plus nepremičnin?
In koliko boš takim nabil davka, da bo nek efekt? Dva taužent dvejstu procentu? In dobil par milijonov več za prašičjerejo?

Če bo nov ali spremenjen davek, bo užgal po primarnih nepremičninah. Na masi lahko zaslužiš. Na par prikoritnikih, ki so si priguljufali par stanovanj, zagotovo ne.

Dve stanovanjski enoti ima v (so)lasti 186.366 lastnikov, tri ali več pa 73.915 oziroma osem odstotkov lastnikov nepremičnin. Nekateri posamezniki so zelo bogati, saj ima rekorder, fizična oseba, v (so)lasti kar 370 stanovanjskih nepremičnin, pri čemer je najverjetneje, da gre za nekoga, ki je nepremičnine dobil (tudi) z denacionalizacijo.

Je "malo" višja številka kot si ti predstavljaš. Sem pa drugač tud sam sumil, da bo to šlo skoz, glede na mentaliteto in korupcijo v naši državi. Se bo pa tako ravnanje vrnilo kot bumerang, brez skrbi.

Zgodovina sprememb…

EWER115 ::

Telbanc je izjavil:

EWER115 je izjavil:

Boš ugotovil, da je 95% ponudbe v nekaj manjših "vila" blokcih kvadratura ranga 120m2 in več. Praktično nobene ponudbe 4s stanovanja ni v bloku, kjer se ne gre za "luksuz" in so uporabne površine manjše. Zakaj? Ker take ponudbe ni veliko, kar je, gre kot vroče žemljice. Ostajajo pa vila blokci ponudbe, ki ni namenjeno dobro situiranim družiranim, temveč klientili, ki ve kaj hoče in ji vsak mujo pač ne bo prodal "ježice". Za to klientelo denar ni pomemben, ve kaj hoče in trenutni ponudbi nekaj manjka.

Tole štirisobno na Vrhniki je že kr nekej časa naprodaj. Verjetno, boste kot neprekosljivi expert svetovnega slovesa za 4 sobna stanovanja takoj vedeli vzrok, zakaj se je tole 4 sobno še ni prodalo. Menda ja ne prihaja kriza? :D:))

https://www.kralovsevrhnika.si

Model - jaz govorim o Ljubljani, koga briga Vrhnika. Na Vrhniki se pač ne proda že zato ker je Vrhnika. Nekaj časa se je prodajalo, ker je bilo ceneje od Ljubljane. Ta razlika postaja ob všteštju, da si sredi ničesar...vse manjša. 400k dati za blok na periferiji je pač preveč. Postaviš hišo. 400k+ se pač daje za nepremičnine na povpraševanih koncih (Ljubljana, obala, Kranjska Gora), kjer pač investicija reši stanovanjski problem in hkrati predstavlja naložbo. Na Vrhniki pač ne daš 400k v stanovanje. Tako neumne klientele pač ni veliko.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: EWER115 ()

Itak da je Vrhnika povezana z "noro" Ljubljano. Ta Ljubljana vleče za seboj najbolj vse cene do Logatca in sedaj že Postojne. :)

"Neumna" klientela je pokupla vse kar je blo do zaj sezidano, na Vrhniki, v Ljubljani pač temu ni tako. 8-)

https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...

Še 152 , 4 sobnih pajzlov v Ljubljani, vprašanje če bojo v ponedeljek še na voljo. :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Telbanc ()

CiClon ::

Torrent je izjavil:

feryz je izjavil:

Torrent je izjavil:

Dve stanovanjski enoti ima v (so)lasti 186.366 lastnikov, tri ali več pa 73.915 oziroma osem odstotkov lastnikov nepremičnin. Nekateri posamezniki so zelo bogati, saj ima rekorder, fizična oseba, v (so)lasti kar 370 stanovanjskih nepremičnin, pri čemer je najverjetneje, da gre za nekoga, ki je nepremičnine dobil (tudi) z denacionalizacijo.

Je "malo" višja številka kot si ti predstavljaš. Sem pa drugač tud sam sumil, da bo to šlo skoz, glede na mentaliteto in korupcijo v naši državi. Se bo pa tako ravnanje vrnilo kot bumerang, brez skrbi.

Ti spet lažeš in zavajaš kot že tolikokrat v tej temi.

https://nepremicnine.siol.net/novice/gu...

"Nepremičninski rekorder" ima v Sloveniji v lasti ali solasti "le" 53 delov stavb s stanovanjsko rabo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: CiClon ()

EWER115 ::

Telbanc je izjavil:

Itak da je Vrhnika povezana z "noro" Ljubljano. Ta Ljubljana vleče za seboj najbolj vse cene do Logatca in sedaj že Postojne. :)

"Neumna" klientela je pokupla vse kar je blo do zaj sezidano, na Vrhniki, v Ljubljani pač temu ni tako. 8-)

https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...

Še 152 , 4 sobnih pajzlov v Ljubljani, vprašanje če bojo v ponedeljek še na voljo. :D

Daj prefiltriraj 2023+ (novogradnje) na tvojem linku in poglej koliko jih je znotraj obvoznice in ne Schellenburg. Izbire 4s v novogradnjah ni. Kdor ga je kupoval to ve, ker ga je letos kupil za 2026, v najboljšem primeru. Kvalitetna novogradnja v Ljubljani ni Ježica. Kvalitetna 4s novogradnja na dobri lokaciji v Ljubljani je prodano 2 leti vnaprej. Tebi je Vrhnika == Ljubljana. Ježica, ki si jo zadnjič reklamiral ni blok. So dupleks poceni gradnje brez garaž, ki jih prodajajo kot vila bloke.

Kar manjka in so vroče žemljice: 4s stanovanje majhne kvadrature (65-80m2) znotraj obvoznice in < 500k. Tukaj govorimo o spalnici 12-14m2 in 2 otroških sobah 8-10m2 + dnevni prostor 25-30m2, kopalnica 6m2 in balkon 5m2.

Žal se LJ znotraj obvoznice tretira kot lukzuz in 4s stanovanje so ponavadi penthouse stanovanja s 120m+ površine in 800k+ in ne stanovanja za družino. Vse ostalo se gradi 1-3 sobna stanovanja, ker pač je navkljub potrebi po zgoraj omenjenih 4s stanovanjah, večji zaslužek pri 1-2 sobnih enotah, povpraševanja pa tudi po teh pajzlih rednično preveč.

Ko boš kupoval za življenje in začel raziskovati projekte, kamor boš zagonil težko prigaranih 400-500k, boš videl, da izbire ni. Stanovanja, ki se ne prodajajo, se ne prodajajo, ker ni povpraševanja po 4s stanovanjih, temveč jim nekaj manjka.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: EWER115 ()

mr_chai ::

Mato989 je izjavil:

...

Je pa vsaj volil za zmagovalce kajne ?:D

EWER115 je izjavil:

Kar manjka in so vroče žemljice: 4s stanovanje majhne kvadrature (65-80m2) znotraj obvoznice in < 500k. Tukaj govorimo o spalnici 12-14m2 in 2 otroških sobah 8-10m2 + dnevni prostor 25-30m2, kopalnica 6m2 in balkon 5m2.

Žal se LJ znotraj obvoznice tretira kot lukzuz in 4s stanovanje so ponavadi penthouse stanovanja s 120m+ površine in 800k+ in ne stanovanja za družino. Vse ostalo se gradi 1-3 sobna stanovanja, ker pač je navkljub potrebi po zgoraj omenjenih 4s stanovanjah, večji zaslužek pri 1-2 sobnih enotah, povpraševanja pa tudi po teh pajzlih rednično preveč.

Ko boš kupoval za življenje in začel raziskovati projekte, kamor boš zagonil težko prigaranih 400-500k, boš videl, da izbire ni. Stanovanja, ki se ne prodajajo, se ne prodajajo, ker ni povpraševanja po 4s stanovanjih, temveč jim nekaj manjka.

Sej to je nam že dolg časa jasno, da se nabija nekoristno kvadraturo u nebesa. In s tem tud cene. Pač 4 sobnih stanov za rajo se ne gradi več. Gradi se 4 sobna, nefuncionalna do amena, da se folk obira. Ki kao investirajo. U te kolizeje. Funcionalno štisobno ma tam do 92 kvadratov. 80 kvadraov je za kineze. Povpraševanje po 2 sobnih je zelo veliko, ker dost ljudi kljub prodaji prejšnje nepremičnine ne napraska več ko 300.000. Znotraj ringa je 20 kvadratnik kilometrov zazidljivega zemljišča. Vse ne bo šlo za stane, sam blesavo je da tam take cene. Dalnja znanka v Kosezah kupila parcelo za jurja meter, smo debatirali, "da je poceni prišla skoz" ...in ni kupla 500 metrov.

CiClon je izjavil:

Torrent je izjavil:

feryz je izjavil:

Torrent je izjavil:

Ti spet lažeš in zavajaš kot že tolikokrat v tej temi.

https://nepremicnine.siol.net/novice/gu...

"Nepremičninski rekorder" ima v Sloveniji v lasti ali solasti "le" 53 delov stavb s stanovanjsko rabo.

Nekdo laže, ampak to zagotovo nisem jaz. Pa ta podatek sploh ni glavni point, ampak vsi ostali.

Zgodovina sprememb…

Je pa tu zanimiv članek, ki je verjetno bil objavljen na kaki 4. podstrani. :))

https://www.24ur.com/novice/tujina/po-n...

tony1 ::

"Hrvaška bo s 1. januarjem uvedla davek na nepremičnine. Znašal bo od 0,60 evra do osem evrov na kvadratni meter, enote lokalne samouprave pa bodo višino določale same. Davka bodo oproščeni tisti, ki imajo nepremičnino v dolgoročnem najemu ali v njej živijo."

Sosedje nas spet prehitevajo.

borut_p ::

Super da hvalimo drzavo, ki visa davke .. adijo pamet

tony1 je izjavil:

"Hrvaška bo s 1. januarjem uvedla davek na nepremičnine. Znašal bo od 0,60 evra do osem evrov na kvadratni meter, enote lokalne samouprave pa bodo višino določale same. Davka bodo oproščeni tisti, ki imajo nepremičnino v dolgoročnem najemu ali v njej živijo."

Apartmaji bodo še dražji...

Do 300 EUR pavšalnega davka na posteljo...

https://www.finance.si/apartma-v-kranjs...

"Apartma v Kranjski Gori ali Trbižu? Pri sosedih je tudi pol ceneje!"

Torej?

Kaj torej? Pač posledica preprostega dejstva, da v Trbižu ni dosti Slovencev.

Pa da je Trbiž kljub vsemu od boga pozabljeno mestece, ki je še stisnjeno med hribe.

Neke perspektive tam ni, sploh če imaš otroke, razen če delaš remote...

Mark2806 ::

Ljubljana, Kranj in Koper (čeprav podatki Kopra v tej shemi niso zajeti) so top 3 mesta po ceni/m2.

Povprečna cena/m2:

Ljubljana: 4.370
Kranj: 3.190
Maribor: 2.330
Celje: 2.180

Bolj podrobna primerjava pa v sliki na spodnjem URL.

Najnovejši podatki, objavljeni na Finance.si

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mark2806 ()

ginekk ::

tony1 je izjavil:

Mi to že imamo od pamtiveka. Imenuje se NUSZ, če imaš pa več kot eno stanovanje pa pride zraven dodatno davek na premoženje. FURS lepo odmerja tudi slednje. In zna bit vsota kar lepo več kot je na Hrvaškem.

ZveeZ ::

Mark2806 je izjavil:

Ljubljana, Kranj in Koper (čeprav podatki Kopra v tej shemi niso zajeti) so top 3 mesta po ceni/m2.

Povprečna cena/m2:

Ljubljana: 4.370
Kranj: 3.190
Maribor: 2.330
Celje: 2.180

Bolj podrobna primerjava pa v sliki na spodnjem URL.

Kranj se mi zdi nekam ugoden za v top 3.
««
747 / 751
»»