» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
742 / 787
»»

Torrent ::

Zakaj bi ti moral to jaz iskat... saj si baje pameten... jaz vem da se da, ČE ŽELIŠ...

Zato ker ti predlagaš neke rešitve, ki niso izvedljive v praksi. Veš da se da, ampak niti približno ne veš kako... Ja, odlično se sliši. Tak strokovnjak, da mu ni para. :))

Ne, glavni cilj je bil višja plača! Če bi bile plače namesto 600 EUR, 900 EUR potem pač cena ne bi bila previsoka... in to je ves čas davka na nepremičnine v mojih mislih, samo za tebe bebota je treba vse vedno napisat, ker drugače vzameš iz konteksta...

Očtino moremo ponovit:

...ter da še vedno ostaja dejstvo da so nepremičnine NEKVALITETNE in kot take nevredne denarja ki se za njih želi... in dokler bo tako bo trg z nepremičninami takšen kot je.... porazen!

To izmikanje in izmišljevanje, kaj bi ti naj imel kao v mislih, je patetično. :))

Mato989 ::

Zato ker ti predlagaš neke rešitve, ki niso izvedljive v praksi. Veš da se da, ampak niti približno ne veš kako... Ja, odlično se sliši. Tak strokovnjak, da mu ni para.

Poglej, poznam direkten primer ko so 4 družine skeširale in naredile 4 stanovanjski objekt... kako ne vem ker sem bil takrat srednješolec in se s tem neposredno nisem ukvarjal niti nisem bil zraven, vem pa da se da... vem tudi da so vsi 4je imeli takrat keš in brez kreditov to mi je povedal foter ki pozna 2/4 tipov ki so to naredili...

Zdaj zakaj ti ne zmoreš tega uredit jaz ne vem, vem pa da NEKDO je...

Očtino moremo ponovit:

Ne rabiš nič ponavljat, če imaš višjo plačo je denarja manj za njih in postanejo vredne... logično, samo ti si zabit in vedno gledaš v slabo smer namesto v pozitivno...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

johnnyyy ::

Mato989 je izjavil:

Če imaš it NESORAZMERNO premoženje v nepremičninah napram PRIHODKOM bi pač "trpel" ker bi plačal nesorazmerno veliko... če bi raje prodal in kupil nekaj veliko manjšega bi ti ostalo več denarja pa še ker bi imel na voljo na TRR (ali v investicijah)

nekdo z 450 EUR penzije pač naj ne živi v bajti vredni 250k ali 300k ali 400k... naj se ga soft prisili da proda in gre živet v stanovanje ali mikro bajto za 120k...

To je v teoriji, v praksi pa je tako, da trpljenje nikoli ni "individualno" ampak vedno se nekoga potegne v ta drek. Saj se lepo sliši da ljudi vspodbudiš oz. prisiliš da se bodo odselili, a veliko jih je tudi trmastih in se ne bodo odselili - predvsem starejših. In le ti bodo na kocko dali celotno svoje premoženje, zato da bodo uveljavili svoje.

In danes pri nas z nepremičninami sploh ni težav - starši ti dajo denar, pomagajo, dajo kakšno stanovanje, se preselijo v garsonjero in ti prepustijo hišo itd. In v življenju prideš lepo skozi. No razen tistih, ki takšnih staršev nimajo. Samo tisti, ki tega nimajo so pač v defalutu v slabšem položaju in davek lahko zaradi trme, stvari še poslabša.

To je v teoriji, v praksi pa je tako, da trpljenje nikoli ni "individualno" ampak vedno se nekoga potegne v ta drek. Saj se lepo sliši da ljudi vspodbudiš oz. prisiliš da se bodo odselili, a veliko jih je tudi trmastih in se ne bodo odselili - predvsem starejših. In le ti bodo na kocko dali celotno svoje premoženje, zato da bodo uveljavili svoje.

Bolje da postavijo oni na kocke lastno premoženje kot da delavci delajo za njih posredno kot pravi jernej...

In danes pri nas z nepremičninami sploh ni težav - starši ti dajo denar, pomagajo, dajo kakšno stanovanje, se preselijo v garsonjero in ti prepustijo hišo itd. In v življenju prideš lepo skozi. No razen tistih, ki takšnih staršev nimajo.

Seveda ni overall, to se strinjam...

Samo tisti, ki tega nimajo so pač v defalutu v slabšem položaju in davek lahko zaradi trme, stvari še poslabša.
ž

To pa ne, ni nobenega razloga da bi tak davek ki bi bil zamišljen tako poslabšal te stvari... pač jaz sem proti davku ki bo tam zato da bi se uničevalo vrednost premoženja, sem pa takoj za davek ki ima namen povečat razpoložljiv prihodek delavca napram tujini...

To lahko storimo samo na 1 in edini način:

Na flat davek na vrednost (glede na zadnje prodaje) nepremičnin(preko množenja POVPREČNE vrednosti zadnjih X prodaj v občini (ali sosednjih za večjo povprečitev) z kvadrati nepremičnine) ampak ta davek mora imeti par lastnosti:

1. Mora biti flat rate
2. Ne sme ga zanimati ali
- Imaš najemnike ali prazno
- je kdo prijavljen ali ni
- je prva ali 47ta nepremičnina
3. Mora biti za vse enak torej za nepremičnine ki so poslovne ali stanovanjske (torej za cerkve, trgovkse centra, hale ipd...)

In najpomembnejše:

4. Ves pobran davek gre v razbremenitev plač med minimalcem in povprečno SLO plačo...

Primer A:
2 partnerja imata vsak povprečno plačo in si lastita nepremičnino v LJ vredno 400k, davek je 1% torej 4k letno, ampak ker vsaki pri plači dobita 200 EUR neto več na mesec je to 4,8k letno več... torej jima dejansko ostane 800 EUR več konec leta... Še več, tak davek bi jima tudi (če nista zabita) povedal da si naj druge ne kupujeta (jernej to želi) ker bosta plačevala pol faking 9,6k davka letno...

Primer B:
2 partnerja sta socialca delata na črno in si lastita nepremičnino nekje pač vredno 150k plačata 1,5k davka in nič ne dobita (evo udarimo po sleparju primer 1)

Primer C:
Oseba ima 3 nepremičnine in ne dela in na črno oddaja, evo bam, bo plačal par K davka samo zato... lahko pa proda če ne želi, super... (morda bo dvignil najemnino pa ne bo najemnikov kdo bi vedel)

Primer D:
Oseba ima penzijo 450 EUR in 250k vreden flet v LJ... ok boste rekli ima otroke ki bi radi tam živeli ko umre, prav, naj babici zrihtajo "jutri" nepremičnino nekje drugje oni pa že jutri dobijo flet ki bi ga radi dedovali... tako bodo že jutri bližje službe in babica bo naprej udobno živela v bolj primerni nepremičnini...

Primer E:
Oseba živi pri starših ki delajo ker si ne morep rivoščit nepremičnine bo tudi na boljšem, ker starši imajo pač to 1 nepremičnino dobijo več denarja in ker 3je dobivajo prihodek so dejansko na BOLJŠEM kot če nekdo živi sam, saj več prihranijo in investirajo ker višje plače kot tam kjer nekod kupi in živi sam v prevelikem.

Skratka jaz overall ne vidim težave, če izpeljemo davek na tak način... dokler ne začnemo vlačit not nekih čustev in preteklosti seveda...

To da bi pa nek davek pobirali in bi neučinkovita država ki za maketo 2. tira da 300k ker excel napaka, potem gradila neka neprofitna stanovanja ki bi jih nek uradnik razdeljeval na nekih prijavah to pa je imo brezveze...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

znoritis ::

Pri nas (manjša obmejna občina) se zgradi vsakih par let blok s caa 16imi stanovanji. Občina da zemljišče, ga komunalno opremi in v zameno zahteva od izvajalca nwm 3 stanovanja. Ta stanovanja so preko razpisa ponujena mladim družinam (pogoji za mlade družine so znani) - postavi se cena stanovanja, po kateri občina to stanovanje prodaja - ampak najprej lahko te mlade družine npr5 let živijo v njih in plačujejo netržno najemnino - po petih letih se ta znesek šteje v odkupnino in družine stanovanje ali odkupijo ali pa gredo na tržno najemnino za par mesecev in se potem izselijo, stanovanje pa gre spet v "razpis". Cilj občine je, da v občini obdrži mlade družine oz jih privabi od drugod. N

Na enak način lahko mlade družine kandidirajo za nakup komunalno opremljenih parcel.

V študentu smo imeli fince, ki so razlagali, da imajo pri njih sistem, da po šolanju gredo od doma v stanovanjske skupnost - sistem eno stanovanje z npr 4 spalnicami si deli več ljudi - skupna kuhinja in dnevni prostor, manjšo kopalnico ima vsaka soba svojo.

Potem, ko imajo družine, dobijo možnost poceni majhnih državnih stanovanj, iz katerih morajo it, ko dosežejo določeno starost - me spomnim se sedaj ali je bila ta starost 30 ali koliko. Prav tako so stanovanja toliko majhna da z 1 ali 2 otrokoma na dolg rok tam ne moreš bit. Je pa dobra odskočna deska, ker do nwm 30ega si že nekaj našparaš, si bolj kreditno sposoben....

Pač variant je kar nekaj.

Po mojem mnjenju je v SLO problem v tem, da imajo določeni lobiji pri nas svoje intrese in jim do rešitve stanovanjskega problema mladih enostavno ni. Tudi veliko stanovanj se pokupi za investicijo oz za otroke, ki bodo stanovanje potrebovali šele čez žnj let.

Hkrati je pri nas še vedno v navadi, da se viške sredstev parkira v nepremičnine. Sploh starejši to počnejo - tja parkirajo predvsem kakšne dediščine, izplačila, prodaje firm ipd. Tamladi kakih viškov ponavadi nimajo ;)

Sprašuje pa se, kaj bo s temi penziči, ki bi jih radi potisnili iz njihovih bajt za 400k (sicer ne poznam penziča, ki bi s plačo za 450 eur penzije si postavil za 400k veliko bajto pa dobro - predvidevam da je samo parcele za 200k) v majhna stanovanja. A ne bo potem še manj stanovanj z mlade? A mladi bodo kupovali te bajte za 400k? Večino penzičev, ki jih poznam, so finančno bolj naloadani kot mladina. Dosti jih pri 70ih še hodi delat...

Tisti s 450 eur penzije pa sedijo v bajtah v V*J*, za katere se ne bo noben grebel - kdo mislite, da jim bo plačal TČ in SE, ko bosta bojler pa peč na trda goriva crknila? Pa ko bo davek uveden? Spet tamladi. Aja matko naj pač pustijo tam v Halozah naj se pajtla od mraza celo zimo ....kaj pa se ni prej pobrigala za višjo plačo/penzijo....

V študentu smo imeli fince, ki so razlagali, da imajo pri njih sistem, da po šolanju gredo od doma v stanovanjske skupnost - sistem eno stanovanje z npr 4 spalnicami si deli več ljudi - skupna kuhinja in dnevni prostor, manjšo kopalnico ima vsaka soba svojo.

če to predlagaš v SLO si označen za bedaka, da Slovenc pa že ne bo sostanoval do 30tega z nekimi 2-4 ljudmi...

Sprašuje pa se, kaj bo s temi penziči, ki bi jih radi potisnili iz njihovih bajt za 400k (sicer ne poznam penziča, ki bi s plačo za 450 eur penzije si postavil za 400k veliko bajto pa dobro - predvidevam da je samo parcele za 200k) v majhna stanovanja. A ne bo potem še manj stanovanj z mlade? A mladi bodo kupovali te bajte za 400k? Večino penzičev, ki jih poznam, so finančno bolj naloadani kot mladina. Dosti jih pri 70ih še hodi delat...

Če bi bili penziči pametni bi šli živet v bajte skup... Recimo poznam en sicer unikaten primer, kjer sta 2 prijateljici od mojega deda (moža sta umrla) organizirali svoj lajf tako da sta 1 bajto prodali, drugo si pisali vsaki 50:50(kupnino od prodane dali na 50:50) in tam skupaj živeli do smrti... po smrti so pa otroci ki so se iz Ptuja preselili v LJ to prodali in delili 50:50...

Samo da to predlagaš večina razvajenih penzijonerjev skoči v luft... raje sedijo vsak sam v svoji predimenzionirani bajti ki je prevelika za ČISTIT, OGREVAT, in jamrajo kako nikogar ni.

Zgodovina sprememb…

Poglej, poznam direkten primer ko so 4 družine skeširale in naredile 4 stanovanjski objekt... kako ne vem ker sem bil takrat srednješolec in se s tem neposredno nisem ukvarjal niti nisem bil zraven, vem pa da se da... vem tudi da so vsi 4je imeli takrat keš in brez kreditov to mi je povedal foter ki pozna 2/4 tipov ki so to naredili...

Ja seveda, ti poznaš en priročni primer, kako da ne. Čudo bi bilo, če ne bi. Jaz poznam ta tvoj isti primer in vem, da se projekt ni uspešno izpeljal do konca, ker so se skregali. Mi je povedala od mamine kolegice sestrična. Je pa zanimivo, kako smo sedaj prišli na 4 investitorje z večdružinsko hišo, namesto 20 za blok.

Ne rabiš nič ponavljat, če imaš višjo plačo je denarja manj za njih in postanejo vredne... logično, samo ti si zabit in vedno gledaš v slabo smer namesto v pozitivno...

Ne vem, če sem kdaj kaj bolj neumnega prebral. No, verjetno sem od tebe, ampak vseeno...

Ja daj nam prilepi, kje si omenjal, da bo teh 3% za višje plače in da te v bistvu sploh niso motile cene nepremičnin, čeprav si jamral.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Torrent ()

Večina penzičev gre na živce že sama sebi, ne da bi šla v kompanijo še s kakšno podobno sitnobo. Sploh, če jim ni treba...sicer pa, če ima penzič 450 eur penzije, kaj mu bo pa FURS vzel? Še zapitku moraš pusti zakonsko dolčen minimum. A na silo ga bo izselil? Aja obesil bo dolg na hišo. Se pravi bo potem država postala lastnica žnj starih podirajujočih se bajt? In pol bo še več podobnih scen:

https://tednik.svet24.si/tednik/23465-h...

Ja seveda, ti poznaš en priročni primer, kako da ne. Čudo bi bilo, če ne bi. Jaz poznam ta tvoj isti primer in vem, da se projekt ni uspešno izpeljal do konca, ker so se skregali. Mi je povedala od mamine kolegica sestrična. Je pa zanimivo, kako smo sedaj prišli na 4 investitorje z večdružinsko hišo, namesto 20 za blok.

Ja če se pač družiš z neprilagojenci potem tako je... če pa pač ustrezno pripravit papirje pa četudi se skregaš tako obvelja...

pa saj med 4 in 20 ljudi ni razlike... če se skregaš z 4 se boš tudi z 20timi... torej je problem v tipu človeka...

znoritis je izjavil:

Večina penzičev gre na živce že sama sebi, ne da bi šla v kompanijo še s kakšno podobno sitnobo. Sploh, če jim ni treba...sicer pa, če ima penzič 450 eur penzije, kaj mu bo pa FURS vzel? Še zapitku moraš pusti zakonsko dolčen minimum. A na silo ga bo izselil? Aja obesil bo dolg na hišo. Se pravi bo potem država postala lastnica žnj starih podirajujočih se bajt? In pol bo še več podobnih scen:

https://tednik.svet24.si/tednik/23465-h...

Seveda bo obesil dolg na hišo in to je glih tisti catch... če so dediči pač dediči ne bodo imeli če ne plačajo, če pa dedičev ni pa je tako bolje da se na dražbi proda kajne? Se pravi je to efektivno davek na dediščino posledično, pol se pa naj familje zmenijo kaj in kako to ni naš problem

Zgodovina sprememb…

A110 ::

če to predlagaš v SLO si označen za bedaka, da Slovenc pa že ne bo sostanoval do 30tega z nekimi 2-4 ljudmi..

Spet trosiš neumnosti. Ni problem si deliti stanovanja. Ne boš verjel, vedno več si jih deli celo sobo. Problem je, ko za posteljo v plesnivi sobi plačuješ 300e+ in sobo 400e+, ker država ni ustrezno poskrbela za alternativne opcije. To je večji deež minimalne plače kot ga je maraikdo v svojih časih dal za nakup(!) istega stanovanja. Seveda ti, ki do 30 niti hrane nisi plačeval, kaj šele najemnine tega ne razumeš.

V sloveniji je na podoben način zaživela neprofitna skupnost za mlade na Gerbičevi. Sicer ponuja večinoma dvopostejne sobe, kjer si lahko max 3 leta in max do 30 leta, sobe ne moreš zamenjati,... ki pa so, neboš verjel, vse zasedene. Torej ni problem da bi bili mladi prezahtevni, ampak da možnosti enostavno ni

Ne rezumem pa tega, da za toliko, kolikor imaš davek, dobiš višjo plačo. Teoretično so sodelavko imava enako plačo. Ona ima 500k vredno hišo, jaz 100k. Torej ona potem dobi na račun hiše več na TRR kot jaz? Ali kako bi to naj funkcioniralo?

bm1973 ::

Še vedno naprej debilna debata o tem kako bodo višji davki rešili vse v Sloveniji...

Ta Slo-Tech inteligenca je res ueber-alles.

Mato989 je izjavil:

To pa ne, ni nobenega razloga da bi tak davek ki bi bil zamišljen tako poslabšal te stvari... pač jaz sem proti davku ki bo tam zato da bi se uničevalo vrednost premoženja, sem pa takoj za davek ki ima namen povečat razpoložljiv prihodek delavca napram tujini...

Naš sistem je kompleksen in zaradi kompleknosti pride do situacije, da so nekatere stvari boljše od drugih. Ker smo ljudje različni pa hitro pride do tega da se nekdo v sistemu bolje znajde od drugega. Pojdi po ulici in sprašuj naključne ljudi o npr. normiranem sp-ju, pa potem poročaj. Da ti prihranim čas, večina o tem ne bo vedla nič, ne o obdavčitvi ne o tem kakšne so obveznosti itd. Ljudje jamrajo o velikih obdavčitvah dela pri nas (zaposlenih) po drugi strani pa imamo tudi eno najmanj obdavčenih del (normiranec). In ljudje ki so vešči se bodo obrnili tako, da bodo izkoristili možnost. In tako boš imel ljudi, ki se bodo v sistemu bolje znašli.

In tudi če daš davek na nepremičnine ne bo nič drugače. Ker nekdo bo imel garažo ki bo del hiše in bo imel več kvadratov, drugi bo pa imel nadstrešek in bo potem ceneje prišel skozi. Nekdo bo imel vrt na kmetijskem drugi pa na stavbnem zemljišču in bo spet razlika. In ljudje, ki bodo to spremljali bodo vedno na boljšem.

Pač življenje je kot igra. Večina se trudi da bi bila hitra, močna, vztrajna - pozabijo pa eno, da imamo kup pravil ki so tako kompleksna, da najboljši niso ne hitri, ne močni, ampak samo poznajo pravila in se obračajo tako, da je za njih najbolje.

Ja če se pač družiš z neprilagojenci potem tako je... če pa pač ustrezno pripravit papirje pa četudi se skregaš tako obvelja...

Torej se morem družit z 20 ljudmi, ki nimajo nepremičnine in imajo slučajno 300k na računu? Neverjetno kaki biseri so tvoje idejem..

pa saj med 4 in 20 ljudi ni razlike... če se skregaš z 4 se boš tudi z 20timi... torej je problem v tipu človeka...

Aja, nobene razlike ni med gradnjo večdružinske hiše in blokom z najmanj 20 stanovanji. Neverjetno kakšen strokovnjak si ti... :))

A boš potem odgovoril na vprašanja glede
pogojev financiranja, zakonodaje, gradnje, itd. Sej to veš, konec koncev tvoj ata pozna enega, ki je zanesljiv vir. :))

Drugač pa je zadružna gradnja (o tem namreč ti govoriš, čeprav nimaš pojma) super ideja, ki pa je žal praktično neizvedljiva brez ustrezne zakonodaje in podpore občin/države. Zakaj se to ne uredi, pa je menda tud takemu bumbarju kot si ti jasno.

V glavnem ti podpiraš 3% davek na vse nepremičnine, ki niso primarne, ampak davek na prazne nepremičnine je pač preveč komunističen. :))

A110 je izjavil:

če to predlagaš v SLO si označen za bedaka, da Slovenc pa že ne bo sostanoval do 30tega z nekimi 2-4 ljudmi..

Spet trosiš neumnosti. Ni problem si deliti stanovanja. Ne boš verjel, vedno več si jih deli celo sobo. Problem je, ko za posteljo v plesnivi sobi plačuješ 300e+ in sobo 400e+, ker država ni ustrezno poskrbela za alternativne opcije. To je večji deež minimalne plače kot ga je maraikdo v svojih časih dal za nakup(!) istega stanovanja. Seveda ti, ki do 30 niti hrane nisi plačeval, kaj šele najemnine tega ne razumeš.

Če ni problema potem ne vidim težave... če je soba 300 EUR greš malo stran kjer je 200... v vsakem primeru je bistveno ne toliko koliko pride soba ampak koliko prihraniš napram temu če bi živel v 2 sobnem najemu SAM...

znoritis je izjavil:

Ne rezumem pa tega, da za toliko, kolikor imaš davek, dobiš višjo plačo. Teoretično so sodelavko imava enako plačo. Ona ima 500k vredno hišo, jaz 100k. Torej ona potem dobi na račun hiše več na TRR kot jaz? Ali kako bi to naj funkcioniralo?

Ne razumeš primera...

V tem kar jaz predlagam bi bilo tako da bi pač se vsaka nepremičnina obdavčila recimo 1% (lahko je drugačen procent samo potem je tudi olajšavap ri plači nižja) od trenutne vrednosti (torej sklenjeni posli zadnjih 6 mesecev oz zadnjih recimo 10 poslov (ali 20 ni toliko bistveno)

Torej če bi bila povprečna prodajna cena m2 v občini LJ 4.000 EUR/m2 ti bi pa lastil v LJ nepremičnino ki ima 100m2 je to 400k EUR vrednosti od tega bi pač vsako leto plačal 1% (oz bi se vsako leto ponovno preračunalo rped odmerjanjem davkov koliko je povprečni m2)

HKRATI pa bi se vse plače med minimalcem in povprečno plačo RAZBREMENILE davkov in prispevkov (ker bi ta denar pobirali od premoženja) in bi tako vsi med minimalcem in cca 2,6k bruto dobivali pri plači med 100 in 200 EUR več... )ali pač med XXX in YYY več)

In potem to sestaviš skupaj in dobiš realnost.

Če delaš za minimalca in imaš nepremičnino 400k vredno si pač najebal sploh če sam notri živiš, ker boš plačal recimo 4k davka pri plači boš pa letno dobil samo 1.200 več (PRIMER!!!!!!!!!!), če pa imaš 400k nepremičnino in not živita s partnerjema in še otrok ki dela pa imate vsi povprečno plačo, pa bi plačali pač 4.000 EUR davka hkrati pa bi dobili letno pri plačah več 3x 2.400 EUR kar je kar 7.200 EUR oz. 3.200 EUR več na leto...

Torej moj predlog bi najbolj kaznoval ljudi ki imajo prenizke prihodke in niso delovno aktivni in najbolj nagradil ljudi kjer so delovno aktivni (srednji sloj) in hkrati ne živijo v predimenzioniranih oblikah nepremičnin...

ZveeZ ::

Mato989 je izjavil:

Če ni problema potem ne vidim težave... če je soba 300 EUR greš malo stran kjer je 200... v vsakem primeru je bistveno ne toliko koliko pride soba ampak koliko prihraniš napram temu če bi živel v 2 sobnem najemu SAM...

Problem je, ker če greš toliko stran, da dobiš sobo za 200EUR, boš imel dodatne stroške s prevozom. Za študenta to pomeni gorivo + nakup/reg/vzdrzevanje avta, ker v blizini javnega prevoza, sobe za 200EUR ne bo dobil.
To je eden tistih razlogov, zakaj tvoja teorija, da naj grejo revezi pac zivet v Fukovce, ne pije vode.
Dlje kot so ljudje stran od vse potrebne infrastrukture, drazje je zivljenje.
Npr nekdo v mestu placuje za stanovanje 600EUR kredita. Ce bi se preselil 40km dlje, bi ga kupil za 450EUR kredita. Porabil bi se 100EUR na mesec goriva, 20h casa in pa se par desetakov za ostale stroske povezane s transportom.
Se ne izide..

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ZveeZ ()

ZveeZ je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Problem je, ker če greš toliko stran, da dobiš sobo za 200EUR, boš imel dodatne stroške s prevozom. Za študenta to pomeni gorivo + nakup/reg/vzdrzevanje avta, ker v blizini javnega prevoza za 200EUR ne bo dobil.
To je eden tistih razlogov, zakaj tvoja teorija, da naj grejo revezi pac zivet v Fukovce, ne pije vode.
Npr nekdo v mestu placuje za stanovanje 600EUR kredita. Ce bi se preselil 40km dlje, bi ga kupil za 450EUR kredita. Porabil bi se 100EUR na mesec goriva, 20h casa in pa se par desetakov za ostale stroske povezane s transportom.
Se ne izide..

Ne ni... ker če delajo v LJ za prenizek denar je bolje da delajo v fukovcih za enako nizek denar pri nižjih življenjskih stroških...

Če nekdo dela v LJ v Hoferju lahko gre delat v Mursko v Hoferja bo njegov lajf finančno gledano veliko boljši, če noče nisem za to kriv jaz, ne ti, ne cel proračun (država)

"Vi" pa hočete da mi vsi tak folk subvencioniramo zato da bodo lahko še naprej delali v LJ za preslabe plače... tu je problem, jaz pa hočem da naj delodajalci plačajo več če želijo kader obdržat...

Zgodovina sprememb…

Utk ::

Katera je to potrebna infrastruktura, ki je v Ljubljani, ni je pa drugje po Sloveniji?
A ta, ki je v sobi že z dvemi drugimi za 300 evrov, hodi vsak drug dan v Opero?

Utk je izjavil:

Katera je to potrebna infrastruktura, ki je v Ljubljani, ni je pa drugje po Sloveniji?

Mah življenje ni ravno dražje, pride pa dražje za državljane. Recimo pri nas v rodni grudi je največji problem cesta. Pač bregi, na mestih plazovito, obdano s hudourniškimi potoki in razna neurja oz. poplave naredijo svoje. Večina lokalnih cest je občinskih, saj so domačini raje zemljo šenkali občini, pa naj se zaj** z vzdrževanjem, kot da bi to počeli sami. In to potem precej stane, saj imaš ogromne količine nekih poti ki vodijo do vukojebinskih kmetij in vikendov, kjer živi sorazmerno malo ljudi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: johnnyyy ()

Dobro, ampak vukojebina so recimo tudi Brežice. Ki imajo 15 min do milijonskega mesta, pa že same Brežice imajo vse kar rabiš.
Vukojebina čista, vam pravim.

johnnyyy je izjavil:

Utk je izjavil:

Mah življenje ni ravno dražje, pride pa dražje za državljane. Recimo pri nas v rodni grudi je največji problem cesta. Pač bregi, na mestih plazovito, obdano s hudourniškimi potoki in razna neurja oz. poplave naredijo svoje. Večina lokalnih cest je občinskih, saj so domačini raje zemljo šenkali občini, pa naj se zaj** z vzdrževanjem, kot da bi to počeli sami. In to potem precej stane, saj imaš ogromne količine nekih poti ki vodijo do vukojebinskih kmetij in vikendov, kjer živi sorazmerno malo ljudi.

ja samo vi grete iz LJ v hribe Haloz ali Goričkega ali gozdove Kočevja... mislim oz. lahko se strinjava da je še ogromno cenejših alternativ od LJ pred temi dejansko vukojebinami kajne?

Utk je izjavil:

Dobro, ampak vukojebina so recimo tudi Brežice. Ki imajo 15 min do milijonskega mesta, pa že same Brežice imajo vse kar rabiš.

Ja ok, jaz sem imel v mislih prave vukojebine (vasi).
Po teh standardih zivim tudi sam v vukojebini pa imam vso infrastrukturo blizje od vecine Ljubljancanov (manj kot minuta do trgovine, trznice, avtobusne, restavracije, kulturni dom, 2min do zdravstvenega doma, 7min vrtec, knjiznica, plaza in dobrih 5min z avtom do bolnice).
"Normalne cene" nepremicnin se zacnejo šele na krasu. Tudi vukojebine v okolici so pikantno ocenjene (150k+ za ruševino).

Ptuj je tam okoli 7-8. največje mesto in tu definitivno velja za vukojebino.
Imaš pa kraje s 5000 prebivalci, ki imajo vse trgovine, šole, vrtce, itd.
Cene so šle povsod gor, to je jasno, ampak če si na majhni plači, majhno plačo lahko dobiš kjerkoli, in greš pač tam kjer najdeš nekaj primernega. Ljubljana je samo ena, vukojebin je pa kolk češ, zakaj se bi omejeval.

Točno to... jaz ne razumem folk ki jamra in IZSILJUJE in dela v LJ za plačo pod 2.000 bruto... Dejansko tja do 1.700-1.800 bruto lahko dobiš v veliki večini države izvzemših nekaj resničnih vukojebin...

Utk je izjavil:

Kaj je vukojebina, bi bilo potrebno malce bolj definirati. Ker za Ljubljančane znotraj AC obroča, je to vse kar je zunaj, za tiste iz MOL so že Grosuplje itd. in to potem gre do zadnje bajte v Osilnici.

Jaz pri nas pravim da je vukojebina, ker je najbližji sosed 1km (po cesti), pa hiše oz. kmetije so toliko narazen, da sosedov niti ne vidiš, če pa jih že, pa so nekje v daljavi. Do mesta (kjer so SŠ/sodišča itd. pa slabo uro vožnje).

Utk je izjavil:

ja samo vi grete iz LJ v hribe Haloz ali Goričkega ali gozdove Kočevja... mislim oz. lahko se strinjava da je še ogromno cenejših alternativ od LJ pred temi dejansko vukojebinami kajne?

Hja, vsak po svoje. Seveda obstajajo cenejše alternative proti LJ, samo IMO spet niso tako poceni. Je pa res da je slovenija majhna in tudi če si z "vukojebine" imaš do najbližjega mesta max 2h z avtom in velikokrat se zgodi, da si preko meje hitreje in v večjem mestu kot do našega glavnega mesta.

johnnyyy je izjavil:

Jaz pri nas pravim da je vukojebina, ker je najbližji sosed 1km (po cesti), pa hiše oz. kmetije so toliko narazen, da sosedov niti ne vidiš, če pa jih že, pa so nekje v daljavi. Do mesta (kjer so SŠ/sodišča itd. pa slabo uro vožnje).

Zame je vukojebina taka lokacija, ki res nima nikakrsne infrastrukture.
Sem zivel v strnjeni vasi s cca 250 prebivalci, 16km izven mesta.
Mini trgovina par km stran (cca 8 min voznje), avtobus vozi 3x dnevno ob neuporabnih urah, vse ostalo je v mestu 16km (20min+) stran. Tisto je ze vukojebina.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ZveeZ ()

ZveeZ je izjavil:

johnnyyy je izjavil:

Sem zivel v strnjeni vasi s cca 350 prebivalci, 16km izven mesta.
Mini trgovina par km stran (cca 8 min voznje), avtobus vozi 3x dnevno ob neuporabnih urah, vse ostalo je v mestu 16km (20min+) stran. Tisto je ze vukojebina.

Ja seveda je... jaz trdim da je vukojebina vse kar nima infrastrukture za DNEVNE potrebe PEŠ... torej trgovina peš je MUST HAVE da ni vukojebina se pravi če maš več kot 1,5 km do trgovine (to je tudi s kolesom joke) je pač to vukojebina... To da je pač Upravna enota 3, 4, 5, 9 km oz. 10, 15 min stran pač ni nujno vukojebina, ker na UE pač ne greš niti vsako leto kaj šele vsak mesec ali teden/dan...

Je, ampak tam najbrž ne moreš kupit stanovanja tudi če ga bi hotel.
V Sloveniji je cca 40 naselij s 5000+ prebivalci, in vsa ta naselja, pa tudi še tisti s 3000, imajo vse spare, mercatorje, pošte, hoferje, ZD-je in ne vem kaj vse.
In povsod so cene nižje kot v Ljubljani. Lahko greš pa celo v kakšno "vas", ki se drži enga od teh krajev, kjer je pa še ceneje.

Mato989 je izjavil:

"Vi" pa hočete da mi vsi tak folk subvencioniramo zato da bodo lahko še naprej delali v LJ za preslabe plače... tu je problem, jaz pa hočem da naj delodajalci plačajo več če želijo kader obdržat...

Ja, hočemo podobno kot ti (celo v bolj mili obliki):

No, naš predragi mato je leta 2016 (ko še ni imel stanovanja) trdil da bi bilo dobro da se uvede davek kjer bi vsakemu ki ima več kot 1 nepremičnino zaračunali davek v v višini okoli 3%, ter da še vedno ostaja dejstvo da so nepremičnine NEKVALITETNE in kot take nevredne denarja ki se za njih želi... in dokler bo tako bo trg z nepremičninami takšen kot je.... porazen!

Predlagal je tudi: da bi v vsakem slovenskem mestu ki ima več kot 10.000 prebivalcev zgradili ene 2-10 blokov kvalitetnih ultra energetsko varčnih stanovanj (tam 1-1,5 sobnih) pa da m2 ne bi stal več kot ene 1.200EUR z obveznih individualnih ogrevanjem na elektriko in kvalitetno gradnjo, da bi potem stanovanje šlo tam za okrog 35.000 do 65.000EUR pa jih ponudili prvo v odkup le mladim med 25 in 35 let, bi pa morda bilo drugače...

A ti ne razumeš niti kaj hočeš?

A ti razumeš da je med 2016 in 2024 veliko več informacij in pogleda in nekdo pač upgrada mnenje? A si ti prizadet a ti si pri letu 1 želel enako kot danes? POGOVARJAMO SE O LETU 2024... Za povrh pa še vzeto iz konteksta

Ti lahko to limaš cel lajf pa bom od zdaj naprej ignoriral...

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Je, ampak tam najbrž ne moreš kupit stanovanja tudi če ga bi hotel.
V Sloveniji je cca 40 naselij s 5000+ prebivalci, in vsa ta naselja, pa tudi še tisti s 3000, imajo vse spare, mercatorje, pošte, hoferje, ZD-je in ne vem kaj vse.
In povsod so cene nižje kot v Ljubljani. Lahko greš pa celo v kakšno "vas", ki se drži enga od teh krajev, kjer je pa še ceneje.

Uf, spet smo nazaj, da bodo vsi delali v Mercatoru v vukojebini. Res višek inteligence. :))

Torrent je izjavil:

Uf, spet smo nazaj, da bodo vsi delali v Mercatoru v vukojebini. Res višek inteligence. :))

Pravimo za tiste, ki imajo slabe plače. Če imaš "dobro" plačo, si pa komot kupiš stanovanje tudi v Ljubljani. Ali pa pač nimaš "dobre" plače. Vsaj ne tako dobre kot misliš da imaš.
Jaz si svojo v vukojebini lahko komot kupim stanovanje v Lj.

Mato989 je izjavil:

A ti razumeš da je med 2016 in 2024 veliko več informacij in pogleda in nekdo pač upgrada mnenje? A si ti prizadet a ti si pri letu 1 želel enako kot danes? POGOVARJAMO SE O LETU 2024... Za povrh pa še vzeto iz konteksta

Ti lahko to limaš cel lajf pa bom od zdaj naprej ignoriral...

Hahaha. Ti bi primerjal današnje stanje družbe s tistim iz leta 1000 p.n.š., ampak od 2016 do danes se je pa OGROMNO spremenilo. Seveda se je. Kupil si neko staro luknjo na Ptuju s pomočjo mamine zize in zdaj gledaš samo na svojo rit, zraven pa si še neprivoščljiv. Kaj je vzeto iz konteksta? To, da si jamral kako so nepremičnine predrage, kljub temu, da so bile cenejše kot danes in da bi vse dodatne nepremičnine obdavčil za kar 3% vrednosti? Mislim, sej od socialkarja baje drugega ne moremo pričakovati, ampak vseeno... :))

Ti kr ignoriraj, ampak to ne bo spremenilo dejstva, da si v tej temi največji "dvorni norček", čeprav imaš hudo konkurenco. Kolikor sem razbral iz komentarjev drugih, tud v drugih temah baje nisi kaj bolj normalen.

Utk je izjavil:

Torrent je izjavil:

Pravimo za tiste, ki imajo slabe plače. Če imaš "dobro" plačo, si pa komot kupiš stanovanje tudi v Ljubljani. Ali pa pač nimaš "dobre" plače. Vsaj ne tako dobre kot misliš da imaš.
Jaz si svojo v vukojebini lahko komot kupim stanovanje v Lj.

Ja sej to pravim. Baje v Mercatorjih v vukojebinah rabijo na tisoče prodajalcev. To sem tud jaz slišal. Zato pa tam ponujajo najmanj 2k neto plače, ker jih drugače ne dobijo. Tako bodo vsi tam še bolj bogati. Višje plače, cenejše nepremičnine. Samo kaj, ko so neumni in se tega ne zavedajo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Torrent ()

Evo Torrenta sem dal preko skripte na blok, super zdaj pa naprej

ZveeZ je izjavil:

Sem zivel v strnjeni vasi s cca 250 prebivalci, 16km izven mesta.

Kolikor sem sam živel na različnih lokacijah bi rekel, da je največji problem pri premalo infrastrukture bližina službe. Takoj imaš nekaj 10min vožnje. Drugi problem je ko imaš malce večje otroke, saj so totalno odvisni od tebe.

Sem precej v rodni grudi, pa imam sedaj čisto druge občutke, kot pred 30 leti. Takrat sem bil mlad in za vsak drek sem moral nekoga (starše) prosit, da me peljejo ali pa pešačit več km. Poleg tega mi je bilo OK, da se nekaj dogaja, pa da zamenjam obraze. Danes mi je tam bolje, ker so lahko otroci bolj brez nadzora, ker ni toliko ljudi in prometa. Trgovina ni tak problem saj greš itak z avtom in kupiš za cel teden. Je pa tehnologija šla v zadnjih desetletjih toliko naprej, da danes lahko komuniciraš s celim svetom tudi z vukojebinske lokacije. Za prevoz imaš lahko električna kolesa in skiroje in si tako precej bolj mobilen kot nekoč. Tako pa je danes življenje na podeželju precej lažje kot nekoč. Če upoštevaš še delo od doma in razne druge oblike del (storitve - sp) se lahko zgodi, da bo vukojebina oz. vasica na podeželju čez čas precej bolj cenjena kot danes.

Kaj bo šele ko bo mato šel v penzijo. Bo spet se ogromno spremenilo in bo upgradal mnenje iz tega da je treba penzice pustiti da umrejo do tega da si vsak clovek zasluzi pomoc :))

Seveda bom, ker bom prisilno vplačeval 40 let pol bi pa spremenili, a to pa ne, naj spremenijo zdaj jaz se bom prilagodil zdaj pa bom poskrbel za vse sam... ti pa dalje spinnaj po svoje, si še ti na blocku zdaj.

kot majhen otrok ko mu ne das cokolade :))

Saj tudi danasnji penzici so vplacevali toliko kot so po zakonu morali. isto oz se vec kot ti

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: A110 ()

A110 je izjavil:

Saj tudi danasnji penzici so vplacevali toliko kot so po zakonu morali. isto kot ti

Seveda so in toliko naj dobijo nazaj (dinarjev in SIT) saj to jaz zagovarjam... ampak hočejo na naš račun dobivat več...

Mato989 je izjavil:

A110 je izjavil:

Saj tudi danasnji penzici so vplacevali toliko kot so po zakonu morali. isto kot ti

Seveda so in toliko naj dobijo nazaj (dinarjev in SIT) saj to jaz zagovarjam... ampak hočejo na naš račun dobivat več...

In ti bos zadovoljen, ko ti bodo ponudili isto? Da ti izplacajo vsa vplacila kar bi zneslo za leto ali 2 penzije?

In ce se zamenja valuta cez 20let bos zadovoljen da dobis v evrih vracilo svojih prispevkov? :))Pol ocitno nisem na bloku :))

ZveeZ je izjavil:

Mato989 je izjavil:

A110 je izjavil:

In ti bos zadovoljen, ko ti bodo ponudili isto? Da ti izplacajo vsa vplacila kar bi zneslo za leto ali 2 penzije?

Spremenil oz po njegovo upgradal bo mnenje haha

Ampak vazno da isce protiprimere v prazgodovini

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: A110 ()

In ce se zamenja valuta cez 20let bos zadovoljen da dobis v evrih vracilo svojih prispevkov?

zato pa sem jaz namesto prisilnega vplačevanja za to da sam varčujem ker potem se to pač ne bo zgodilo, in sva prišla do naslednje točke naj vsak sam špara za penzijo ne pa prisilni sistem...

Mi pa namesto tega plujemo do enake težave... ker se iz preteklosti nič ne naučimo

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

In ce se zamenja valuta cez 20let bos zadovoljen da dobis v evrih vracilo svojih prispevkov?

Seveda bom zadovoljen da se mi šteje delovna dobe in vrednost EUR kot bo če bo 0 kot je danes DIANR pač 0... zato pa sem jaz namesto prisilnega vplačevanja za to da sam varčujem ker potem se to pač ne bo zgodilo, in sva prišla do naslednje točke naj vsak sam špara za penzijo ne pa prisilni siste...

Vecina ni sposobna nasparat za nov TV, ti pa pricakujes, da bodo sparali za penzijo?:)
Realno bi s takim sistemom imeli ogromno socialnih problemov na socialni :)

ZveeZ je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Seveda bom zadovoljen da se mi šteje delovna dobe in vrednost EUR kot bo če bo 0 kot je danes DIANR pač 0... zato pa sem jaz namesto prisilnega vplačevanja za to da sam varčujem ker potem se to pač ne bo zgodilo, in sva prišla do naslednje točke naj vsak sam špara za penzijo ne pa prisilni siste...

Vecina ni sposobna nasparat za nov TV, ti pa pricakujes, da bodo sparali za penzijo?:)
Realno bi s takim sistemom imeli ogromno socialnih problemov na socialni :)

Ja take paciente dela ta pretiran nanny state... ker na koncu folk ne bo znal it srat mu bo morala DRŽAVA in uradnik povedat da je čas da se userje ali da fuka... zato pa smo tam kjer smo ja... ker take ujčkamo, če ne bo našparal pa naj crkne če je tako neumen, ko ga bo froc gledal se bo nekaj naučil če ne naj crkne še on dokelr se ne bodo naučili... ali pa izumrli... bo pač treba malo manj za luksuz in instant gratification pa malo več za varnost v lajfu na stara leta jebiga.

zdaj pa vse zagonijo pol pa jokajo državi da so prenizke penzije...

Zgodovina sprememb…

kriptobog ::

Matejček bo vse blokiral. Še dobro da ima chatgpt, da spiše skripto :))

Ce bi ves ta brain power usmeril v kaj produktivnega, se nebi rabil obremenjevati s tem koliko kdo vplaca in povlece iz skupne malhe, ker bi imel zase denarja na pretek.

kriptobog ::

Drugega kot delati po liniji najmanjšega odpora in z levo roko itak ne premore

kriptobog je izjavil:

Drugega kot delati po liniji najmanjšega odpora in z levo roko itak ne premore

Se ne splača ker bog ve kdaj me bodo levičarji spet probali okrast in nabit nov davek

Mato989 je izjavil:

Evo Torrenta sem dal preko skripte na blok, super zdaj pa naprej

Očitno je hudo, ko ti nekdo nastavi ogledalo. Boli, boli... Bi se mi že malo zasmilil, če ne bi bil tak pacient.

Ti kr blokiraj. Najboljše, da blokiraš kr sebe in se odstraniš. Vsaj iz te teme. Ne rabimo tukaj razvajencev in socialkarjev, da bodo solili pamet.

:)):)):)):)):)):))
««
742 / 787
»»