Forum » Loža » Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Temo vidijo: vsi
CiClon ::
Grozno pomanjkanje. Pol Ljubljane je na cesti in ponuja Kralje ulice.
Zraven se pa kešira za nove avte, cote od znamk, telefone za jurčka :) ne sam stanovanja, še topli obrok jim bo treba zrihtat.
Zraven se pa kešira za nove avte, cote od znamk, telefone za jurčka :) ne sam stanovanja, še topli obrok jim bo treba zrihtat.
codeMonkey ::
Malidelničar je izjavil:
Vprašanje: se ti zdi, da je na koncu bila odločilni faktor plača, oz. večji cashflow in da so iz tega vidika cene prenapihnjene v Sloveniji oz. vsaj v Ljubljani?
In recimo a mladi v Avstriji bolj realno planirajo te zadeve - a vedo da morajo najprej najemati, potem pa pač tako furajo finance, da enkrat nekaj bodo kupili - oz. a so pri tem tako zabedirani kot so slovenski mladi (v smislu, da nikoli ne bodo prišli do ničesar lastnega)???
Placa vsekakor. Place spet niso take, da bi rekel, da jih v Sloveniji ne mores dobiti, samo naceloma moras iti v Sloveniji za njih v privat vode, medtem ko v najinem primeru pac delava za vecji podjetji na ekspertnih/vodstvenih pozicijah, kjer je neke varnosti vec. Je pa tudi res, da je okolje mednarodno in vplivas na vecje zadeve, torej neka odgovornost je. Nepremicnine niso poceni nikjer, ampak ljudje tukaj sprejmejo, da jih ne bodo imeli, pa pac najemajo. Ker bistvo tukaj je v tem, da ljudje imajo kje bivat in si to lahko privoscijo, ne pa da so lastniki. Tako zrastejo na razlicnih koncih sredi mesta na vsake toliko projekti kot so Fuzine v LJ npr. V zadnjih petih letih vem za vsaj dva taka. In to z vso infrastrukturo (od zdravnikov, vrtcev, sol, javnega prevoza ipd.).
Davek in sami stroski z nakupom so visoki. Je precej drago. Hkrati pa se stimulira da das svoj denar v nepremicnine, v katerih ne zivis, in v zameno ne placas davka pri nakupu, imas olajsave pri oddajanju itd. Nezaslisano za debato tukaj! V resnici pa to resuje dva bistvena problema - ostane ti varnost za starost, in ne bos problem druzbi na stara leta, ter financira se gradnja za resevanje stanovanjske problematike (ker to naceloma hendla organizacija, ki poskrbi za gradnjo, najemnike, postane upravitelj, itd.)
Z nakupom tudi ni enostavno, ker na trgu ni neke hude ponudbe, ker obicajno novi projekti trajajo, da se naredijo do konca, v to gres pa naceloma prej, medtem ko je tudi povprasevanje ogromno, pa preostale spodobne stvari hitro zginejo. Moras imeti malo srece in tudi spremljati zadevo, da ves kdaj iti v nekaj odlocno.
Na koncu za mlade tezko recem za Avstrijo, ampak za Dunaj ti lahko povem, da jim je vseeno. Udobje cenijo bistveno bolj kot lastnino. Tudi v sluzbi so rajsi na krajsih delovnikih (3-4 dni na teden), kaj sele da bi dali nekaj vec v to in prisli do visjih polozajev. Znanstvena fantastika je, da zenska tudi dela za polni delovni cas (kaj sele kaksne all-in pogodbe ali pa podaljsan). Res. Je pa razlika predvsem v tem, da tu velja neko zaupanje v sistem, in se mladim ni potrebno sekirati kot v Sloveniji, kjer v resnici nikoli ne ves kam bodo stvari podivjale in ce si res lahko privoscis ostati v najemu. Kar je bistvena razlika. Zato pa pravim, da davek tu ne bo nicesar naredil, sigurno pa ne bo sprozil gradnjo vsaj cetrt Fuzin v LJ vsakih 5-10 let.
Torrent ::
Grozno pomanjkanje. Pol Ljubljane je na cesti in ponuja Kralje ulice.
Enkrat govorite, da je več povpraševanja kot ponudbe, kar je pomanjkanje, drugič pa da mora bit pol LJ na cesti, da bomo lahko omenili pomanjkanje. Malo se vam blede. Torej še enkrat, kaj je vzrok visokih cen najemov in nakupov? Sem mislil, da smo to že obdelali. Očitno ne.
Ja seveda se kešira nove avte, predvsem taki, ki dobijo nepremičnino in taki, ki jih imajo več. Veš kaj vse si lahko kupiš za 200-300k, če imaš rešen stanovanjski problem. Vse to našteto in še več.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Torrent ()
Mato989 ::
Skratka, odpustimo vojsko in policijo, če bo kdo okupiral neko stanovanje, pa naj lastniku pri obrambi pomagajo starši.
Tudi lahko, samo potem nam morate pustit da tudi ubijemo tiste ki zasedajo... se pravi čim pridobiš lastnino imaš možnost na tisti lastnini ubit nekoga ki ga tam nočeš...
Ravno nasprotno, ti si želiš, da država preko visokih cen nepremičnin aktivno skrbi za to, da je vrednost dela vse manjša, ker morajo ljudje za isto nepremičnino delati zmeraj več. Torej, želiš si da država uničuje vrednost.
Nikakor, jaz samo ne želim SUBVENCIONIRAT delodajalcev ki plačujejo premalo... ti pa bi rad delo povišal tako da uničiš vrednost ostalemu, jaz bi raje da se delavci spuntajo in zahtevajo višje plače... pa so preleni.
Ker je stanovanj zmanjkalo
Stanovanj ni nič zmanjkalo, če imaš dovolj denarja jih lahko danes kupiš 20... govoriš tako kot da ni niti enega oglasa za nepremičnino...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
matobeli ::
Če se ne bi delal butastega bi lahko razbral da je zmanjkalo stanovanj po ceni stoenke ki jih je šenkala država takratnim najemnikom.
Sej če bi danes dala država po 2k avte tipa clio vsaki družini bi se tudi trg rabljenih avtov sesul...
Sej če bi danes dala država po 2k avte tipa clio vsaki družini bi se tudi trg rabljenih avtov sesul...
Poglej če odmisliva Jazbinška je od takrat naprej že ves čas podobno... torej prepuščene so vse generacije vsaka zase da se znajdejo tako ali drugače... Zakaj bi to zdaj spreminjali, in to na plečih obstoječih lastnikov... praktično že 30 let je tako (od Jazbinška)
Pa saj nikomur nič nočejo lastniki... oni bi radi zaslužili... država pa pač naj dovoli gradnjo pa je... ne vem zakaj bi morali kaznovati lastnike kar naenkrat zato ker nočejo dajat v najem ali prodat...
Ok, odmislimo to kar ne paše v tvoj argument. Spreminjali bi zato, ker so se okoliščine spremenile.
Zarad mene naj država dovoli granjo povsod in še zastonj podeli zemljišča, ampak to ti tud ne bo ustrezalo, če bojo zarad tega cene padle. Kaznovat je potrebno družbeno nesprejemljiva dejanja. To, da je nepremičninski trg postal glavna špekulativna naložba, je škodljivo za družbo.
ja naj država podeli zemljišča, ampak podarit jih potem mora vsakemu, tudi nam ki smo že kupili nepremičnino... ker to da bi podelila zemljišča samo onim ki nimajo torej samo da vedet meni da bi bilo bolje da bi zapil ves keš namesto varčeval in kupil nepremičnino in bi nanny state pomagal...
Najbolj škodljivo za družbo je "free lunch" mentaliteta v smislu država daj in rihtaj tako javna stanovanja kot ostale pizdarije... to je največji problem ker ustvarja država več in več odvisnikov od socialnih programov namesto da bi ljudje končno poskrbeli zase tako kot njihovi sonarodnjaki.
Če se ne bi delal butastega bi lahko razbral da je zmanjkalo stanovanj po ceni stoenke ki jih je šenkala država takratnim najemnikom.
Teh ni bilo tudi takrat ko sem jaz kupoval 2019 pa nisem zahteval od države da mi zrihta nepremičnino v LJ kajne? Tega ni bilo niti leta 2008 niti 2015 niti 2023 niti 2000 niti 1998... ampak davnega leta ko si bil ti froc
Ta zakon je bil DAVNEGA leta 1991... torej pred 33 LETI... od takrat je že deset tisoče ali stotisoče ljudi kupilo stanovanja in hiše in parcele brez da bi bile po ceni stoenke... Pa so zmogli, zakaj meniš da so današnji sončki kaj posebnega?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
Sej pravim, če ti nisi mogel, pol naj tudi drugi ne.
Egoističen mamin sinček
Če ne bi bil mulo bi bil lahko boomer.
Egoističen mamin sinček
Smo spet na istem. Država naj skrbi za vrednost premoženja obstoječih lastnikov. Nelastnikom lahko pomaga samo tako, če bo poskrbela, da bojo lastniki imeli še več. Ker nanny state more pomagat najbolj obstoječim lastnikom. Zato da bo tistim, ki sedaj nimajo, dala vedet, da boljše da zapijejo vse, namesto da šparajo, ker pač niso pravi čas vstopili na trg.
Najbolj škodljivo za družbo je res "free lunch" menatalita v smislu, država poskrbi, da bo premoženje obstoječih lastnikov več vredno. To je problem, ker država ustvarja vedno več odvisnikov, da bo ta skrbela za vrednost njihovih nepremičnin, namesto da bi se bolj cenilo delo in bi nepremičninski mešetarji z delom ali pa naložbami drugam služili denar.
Problem je, da on ne bi mogel niti, če bi bile cene pol nižje. Zato pa sedaj svoje frustracije stresa tu na forumu. Ne verjamem, da se mu gre za vrednost premoženja, še sploh pa ne na Ptuju. Tam je povprečno m2 nekje 1500EUR. Torej 60m2 90k. Če cene po celi Sloveniji padejo za 20%, kar je veliko, je to -18k razlike. Drobiž v glavnem.
Najbolj škodljivo za družbo je res "free lunch" menatalita v smislu, država poskrbi, da bo premoženje obstoječih lastnikov več vredno. To je problem, ker država ustvarja vedno več odvisnikov, da bo ta skrbela za vrednost njihovih nepremičnin, namesto da bi se bolj cenilo delo in bi nepremičninski mešetarji z delom ali pa naložbami drugam služili denar.
Egoističen mamin sinček
Problem je, da on ne bi mogel niti, če bi bile cene pol nižje. Zato pa sedaj svoje frustracije stresa tu na forumu. Ne verjamem, da se mu gre za vrednost premoženja, še sploh pa ne na Ptuju. Tam je povprečno m2 nekje 1500EUR. Torej 60m2 90k. Če cene po celi Sloveniji padejo za 20%, kar je veliko, je to -18k razlike. Drobiž v glavnem.
Zgodovina sprememb…
Baja ::
eEdbM ::
Mato989, po nepotrebnem razpravljaš, saj pa najbrž nimaš nobenega vpliva na nič od tega. S prstom pokaži na odgovorne in je. V skrajnosti pa je tako to v igri, menda, ko že z nekimi letnicami operirate.
Egoističen mamin sinček
Gre se za to da bi tudi jaz raje dobil gratis parcelo in keš vložil v ETFje za prihodnost... zakaj bi moral bit kaznovan ker sem sam kupil nepremičnino moji sošolci pa so skalali po Tajski in San Franciscu pa bi zdaj dobili gratis parcelo ker je to "dobro za družbo"...
Oni so svoj keš porabili po gostilnah, potovanjih jaz pa za nakup nepremičnine, in zdaj ker oni več svojega nimajo, moja nepremičnina pa pač je tu, bi oni dobili jaz pa ne... Kako je to FER?
Smo spet na istem. Država naj skrbi za vrednost premoženja obstoječih lastnikov. Nelastnikom lahko pomaga samo tako, če bo poskrbela, da bojo lastniki imeli še več. Ker nanny state more pomagat najbolj obstoječim lastnikom. Zato da bo tistim, ki sedaj nimajo, dala vedet, da boljše da zapijejo vse, namesto da šparajo, ker pač niso pravi čas vstopili na trg.
Egoističen mamin sinček
Še enkrat ti ne razumeš...
Če nekdo do 30tega skuri ves keš pol pa jamra da ni nepremičnin nekdo drug pa špara nikamor ne gre in kupi nepremičnino oba sta v zgodovini dobila isto keša (recimo tu nekje) zakaj bi zdaj oni prvi dobil gratis parcelo drugi pa ne?
Ti dejansko praviš da bi morali VSI vse zagonit ker pol bi nam država z pufi pomagala da dobimo, torej nagrajuješ zapravljivost in razsipnost... ker dal bi samo onim ki nimajo nič, oni ki imajo ker so se odrekali drugje pa TOUGH LUCK jebi se...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
Aleluja, kdaj in kdo bo dobil kje kakšno gratis parcelo? :D
Malo je res nenavadno, da se tako podcenjujete en drug drugega in obkladate. Ampak razumem, recimo, da je to zaradi čustvene vznesenosti nad prihajajočo krizo, če ne že davkom.
Malo je res nenavadno, da se tako podcenjujete en drug drugega in obkladate. Ampak razumem, recimo, da je to zaradi čustvene vznesenosti nad prihajajočo krizo, če ne že davkom.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: eEdbM ()
Egoističen mamin sinček
Gre se za to da bi tudi jaz raje dobil gratis parcelo in keš vložil v ETFje za prihodnost... zakaj bi moral bit kaznovan ker sem sam kupil nepremičnino moji sošolci pa so skalali po Tajski in San Franciscu pa bi zdaj dobili gratis parcelo ker je to "dobro za družbo"...
Oni so svoj keš porabili po gostilnah, potovanjih jaz pa za nakup nepremičnine, in zdaj ker oni več svojega nimajo, moja nepremičnina pa pač je tu, bi oni dobili jaz pa ne... Kako je to FER?
Egoističen mamin sinček
Še enkrat ti ne razumeš...
Če nekdo do 30tega skuri ves keš pol pa jamra da ni nepremičnin nekdo drug pa špara nikamor ne gre in kupi nepremičnino oba sta v zgodovini dobila isto keša (recimo tu nekje) zakaj bi zdaj oni prvi dobil gratis parcelo drugi pa ne?
Ti dejansko praviš da bi morali VSI vse zagonit ker pol bi nam država z pufi pomagala da dobimo, torej nagrajuješ zapravljivost in razsipnost... ker dal bi samo onim ki nimajo nič, oni ki imajo ker so se odrekali drugje pa TOUGH LUCK jebi se...
Kakšno gratis parcelo? To sem dal banalen primer, da ti itak nič ne bi pasalo. Noben ukrep.
Ne, z ukrepi se ne nagrajuje razsipnost, ker v vsakem primeru bi nekdo rabil npr. 260k namesto 300k v LJ. Na ptuju pa pač namesto 90k, 80k. Najemnina bo pa pač 700EUR v LJ, namesto 900EUR. Ne vem od kod ti ideja, da če se izvedejo potrebni ukrepi, se bojo pa nepremičnine prodajale za -90% oz. celo delile zastonj. Ne bluzi.
Zgodovina sprememb…
Aleluja, kdaj in kdo bo dobil kje kakšno gratis parcelo? :D
To ni podcenjevanje. To je opis realnega stanja.
Kdo pa je rekel, da ne bo davka?
Dobro vidim, kakšnega realnega stanja, ja.
Zaenkrat ni videti - ko pa bo, ne bo že prepozno za vse, ki se ga že danes veselijo?
Življenje je sicer polno ironij, ne izključujem, da tudi to ne bo.
Pač glede na vse ostalo.
Me boste spomnili, če ne bo, a? :D
Zgodovina sprememb…
Dobro vidim, kakšnega realnega stanja, ja.
Zaenkrat ni videti - ko pa bo, ne bo že prepozno za vse, ki se ga že danes veselijo?
Življenje je sicer polno ironij, ne izključujem, da tudi to ne bo.
Pač glede na vse ostalo.
Me boste spomnili, če ne bo, a? :D
Bomo. Enkrat bo. Sam davek pa itak ne more rešit cele problematike.
To so besede Boštjančiča:
Nekaj prostora za obdavčitev pa tu vendarle je in vsi poznamo lestvice OECD, ki kažejo, da je Slovenija glede na izplen iz naslova davkov na premoženje na dnu. In to želimo nasloviti. Od tega ne bežimo, to bo del drugega paketa, ki bo predstavljen in v obravnavo dan do konca leta. Kdaj bo začel veljati, pa ne bi želel napovedovati. Prihodnje leto bo tekla razprava. Predvsem si ne želimo, da bi se zgodilo to, kar se je lani. Takrat so bili že pred predstavitvijo ukrepov mediji polni informacij, kako bo grozna vlada obdavčila ljudi, ki so celo življenje varčevali, da so si kupili nepremičnino. To je seveda neverjeten spin, v ozadju katerega je po mojem vedenju tisti mali odstotek ljudi, ki imajo te nepremičnine in si ne želi uvedbe davka.
Meni je vseeno, če bo prepozno za mene. Glavno, da bo vsaj za druge. Pa če bo obdavčitev na plače kaj nižja zarad tega, potem tud za mene ne bo prepozno. Penzija je še daleč.
Zgodovina sprememb…
Glede na zgodovino in preference volivcev bo pa najbrž tako, da bo občuten davek na nepremičnine hkrati s simboličnim popravkom na plače. Pridem spomnit sem, če dočakam, da evalviramo tudi to ironijo :D
Glede na zgodovino in preference volivcev bo pa najbrž tako, da bo občuten davek na nepremičnine hkrati s simboličnim popravkom na plače. Pridem spomnit sem, če dočakam, da evalviramo tudi to ironijo :D
Kr pridi. Se bomo skupaj veselili, ko bo Mato jokal, ker bo moral na leto 100 ali 200€ več dat zarad vikendice bogu za hrbtom.
zodiak ::
Sej bo naredil parkrat na leto dan odprtih vrat oz. kleti pa bo pokril to razliko zlahka kot bi rekel keks.
Kr pridi. Se bomo skupaj veselili, ko bo Mato jokal, ker bo moral na leto 100 ali 200€ več dat zarad vikendice bogu za hrbtom.
Ah, dobro vprašanje, kakšne so projekcije (glede ciljev je prehitro govoriti), za koliko se zniža obdavčitev plač na račun povečanja obdavčitev nepremičnin? Res upam, da ne za 200€ letno :D
Sej bo naredil parkrat na leto dan odprtih vrat oz. kleti pa bo pokril to razliko zlahka kot bi rekel keks.
Si kr predstavljam kolono, ki se bo vila do vikendice. Nekako tako: https://www.rtvslo.si/lokalne-novice/st...
Excalibur ::
Evo ena iz terena. Denarja je ko pecke ocitno :) klical sem za ogled stanovanja v LJ - 89m2 neto - cena na netu 550k. Skratka prvi prost termin je sele v petek. Oglede imajo vsak dan cca 15/dan. Tko da sem 60. v vrsti za ogled ? dvomim da bomo docakal sploh ogled
Ah, dobro vprašanje, kakšne so projekcije (glede ciljev je prehitro govoriti), za koliko se zniža obdavčitev plač na račun povečanja obdavčitev nepremičnin? Res upam, da ne za 200€ letno :D
Ne vem. Boš zvedel konec leta oz. začetek naslednjega. V vsakem primeru bodo davki na nepremičnine višji naslednje leto, zarad noveg vrednotenja GURS-a. To bo verjetno delno pokrilo višje plače v JS.
Ne vem. Boš zvedel konec leta oz. začetek naslednjega. V vsakem primeru bodo davki na nepremičnine višji naslednje leto, zarad noveg vrednotenja GURS-a. To bo verjetno delno pokrilo višje plače v JS.
Nisem prepričan, da bo za morebitnih dodatnih 200€ letno (če govorimo NUSZ) kaj dosti izsiljenih prodaj nepremičnin, vsaj ne takšnih in tam, ki so tukaj omenjene in da bi se poznalo pri nižji obdavčitvi plač zaradi tega, kar je menda eno od 'kapitalističnih' izhodišč v tej temi.
Evo ena iz terena. Denarja je ko pecke ocitno :) klical sem za ogled stanovanja v LJ - 89m2 neto - cena na netu 550k. Skratka prvi prost termin je sele v petek. Oglede imajo vsak dan cca 15/dan. Tko da sem 60. v vrsti za ogled ? dvomim da bomo docakal sploh ogled
Mhm, seveda. Daj link oglasa, da vidimo. Jaz takega oglasa ne najdem.
Zgodovina sprememb…
LeQuack ::
Ne razumem zakaj so potem še vedno na voljo stanovanja v Schellenburgu in podobno? Mislil bi si da bi kupci stali v koloni, kot so danes stali v Slovenski Bistrici za vpis k novemu zdravniku:
Quack !
Nisem prepričan, da bo za morebitnih dodatnih 200€ letno (če govorimo NUSZ) kaj dosti izsiljenih prodaj nepremičnin, vsaj ne takšnih in tam, ki so tukaj omenjene in da bi se poznalo pri nižji obdavčitvi plač zaradi tega, kar je menda eno od 'kapitalističnih' izhodišč v tej temi.
To itak pobere občina. Mogoče bodo zarad tega manj dali glavarine, da bo ostalo za plače v JS. Sej nisem napisal, da bi to naj izsililo prodaje.
X? Aja, ok, nisem vedel, da se pogovarjate o Šelenburgu, se raje odstranim iz teme zdaj in vrnem kasneje, enkrat :(
Žal res ne vidim, tudi ne razumem, kaj vse ti misliš in kdaj. Nič, ko bodo davki na nepremičnine občutno povišani in občutno znižani na plače, nadaljujemo, velja? Jaz žal nisem več spomladansko pišče, zato naj bo hitro.
To itak pobere občina. Mogoče bodo zarad tega manj dali glavarine, da bo ostalo za plače v JS. Sej nisem napisal, da bi to naj izsililo prodaje.
Žal res ne vidim, tudi ne razumem, kaj vse ti misliš in kdaj. Nič, ko bodo davki na nepremičnine občutno povišani in občutno znižani na plače, nadaljujemo, velja? Jaz žal nisem več spomladansko pišče, zato naj bo hitro.
Zgodovina sprememb…
matic492 ::
Čakali so za vpis k zdravnici, imaš na 24ur: https://www.24ur.com/novice/slovenija/k...
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Čakali so za vpis k zdravnici, imaš na 24ur: https://www.24ur.com/novice/slovenija/k...
Zafrkavam se s tem X, me je nasmejalo... Več stvari me :D
Ni problem, če ne razumeš. Predvidevat pa tud ni treba. Velja.
zodiak ::
Tale Slovenska bistrica se je včasih imenovala šiptarska bistrica. Mislim, da jo je en naš poslanec tako poimenoval.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zodiak ()
Izvoli: https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...
tony1 ::
Po moje bolj firbcajo. Tudi, ko se bo prodalo, bo šlo le za parkiranje kapitala, in not ne bo nihče živel.
Tega sem našel, ampak se ni skladal s tvojimi podatki. Lepo stanovanje.
Ne nasedaj na prodajne fore. Bomo videli. Poročaj.
Kje pa je lokacija tega?
Sem našel. Ob dolenjski železnici.
Zgodovina sprememb…
Telbanc ::
Država je takrat rabila keš krvavo, in so ga dobili. Še popust so dali, ker so se bali, da folk ne bo zagizu. To je bil čisti biznis. Zaj ste vsi pametni, ko se lepo ve, da se pač premalo gradi. Kar v Ljubljani volite, to zaj mate. Upam da bote meli kmal kvadrat po 15.000. Evrov.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Država je takrat rabila keš krvavo, in so ga dobili. Še popust so dali, ker so se bali, da folk ne bo zagizu. To je bil čisti biznis. Zaj ste vsi pametni, ko se lepo ve, da se pač premalo gradi. Kar v Ljubljani volite, to zaj mate. Upam da bote meli kmal kvadrat po 15.000. Evrov.
Torej je problem pomanjkanje, kljub temu, da pol LJ ni na cesti? En drug strokovnjak tukaj se ne strinja s tabo.
LeQuack ::
Vem kje je to, ampak ni vredno te cene. Ker je Rudnik poplavno območje ni kleti, tako da nimaš garaže za avto, kar pomeni da greš pozimi v mrzel avto isto kot če bi ga imel zunaj. Če imaš srečo imaš parking celo pod streho, ampak večina jih ni tu. In pa ja železnica je zraven, ampak se najbrž navadiš. Ni pa to prime lokacija za 6k EUR/m2.
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()
jernejl ::
Lol. Ti ne bi plačeval davkov, vseeno pa od države terjaš neke posebne ugodnosti... ti socialist ti, kar naprej kličeš na pomoč nanny state, kljub temu, da ne bi za to nič plačalSkratka, odpustimo vojsko in policijo, če bo kdo okupiral neko stanovanje, pa naj lastniku pri obrambi pomagajo starši.
Tudi lahko, samo potem nam morate pustit da tudi ubijemo tiste ki zasedajo... se pravi čim pridobiš lastnino imaš možnost na tisti lastnini ubit nekoga ki ga tam nočeš...
Če se država ne briga za zasebno lastnino, potem ni nobenega razloga za take privilegije. Po tvojem scenariju bi namreč država morala vsakomur, ki pravi, da je nekaj njegovo, dopustiti, da tam strelja druge ljudi. Recimo, jaz pridem v stanovanje, v katerem živiš ti, te ustrelim, in če bo država kaj vprašala, bom rekel, da si pač neupravičeno bival v mojem stanovanju, in država bo rekla "V redu". Če nisi plačeval davkov, ni nobenega razloga, da bi državo brigalo, česa si ti lastnik ali česa nisi, kaj šele, da bi potem tratila davkoplačevalski denar in zaradi tega iskala storilca, ga preganjala in zapirala.
Popolnoma nobene potrebe ni bilo po 80+% popustih glede na tržne vrednosti. Če bi krvavo rabili denar, bi prodali po tržnih vrednostih ali malo nižje, in dobili bi ga nekajkrat več. Ali pa bi za isti izplen prodali samo majhen del stanovanj.Če se ne bi delal butastega bi lahko razbral da je zmanjkalo stanovanj po ceni stoenke ki jih je šenkala država takratnim najemnikom.
Država je takrat rabila keš krvavo, in so ga dobili. Še popust so dali, ker so se bali, da folk ne bo zagizu.
V resnici je šlo za legalizirano krajo državnega premoženja v korist ene generacije. Ne samo, da si je ta generacija prisvojila cel kup stanovanj, še velik delež državnih firm so si sprivatizirali preko certifikatov. Največ so s tem pridobili Ljubljančani, ker so tam cene nepremičnin najvišje. Verjamem pa, da se je malokdo takrat pritoževal, ker, kdo bi pa imel kaj proti, če bi nam država dala možnost, da kupimo državno premoženje za 20% tržne vrednosti.
Ampak da bo mera polna: ne samo, da so dobili skoraj zastonj stanovanja, še poštenih davkov od premoženja vse od takrat ne plačujejo. Kar pomeni, da je breme varovanja teh nepremičnin (+ vsi ostali javni servisi, od katerih imajo nepremičnine koristi), na plečih nadpovprečno visoko obdavčenih ljudi, ki delajo in ustvarjajo. Trenutno to pomeni, da visoko obdavčene mlade generacije, ki imajo manj premoženja, subvencionirajo premožnejše in nizko obdavčene boomerje.
.............
Ampak da bo mera polna: ne samo, da so dobili skoraj zastonj stanovanja, še poštenih davkov od premoženja vse od takrat ne plačujejo. Kar pomeni, da je breme varovanja teh nepremičnin (+ vsi ostali javni servisi, od katerih imajo nepremičnine koristi), na plečih nadpovprečno visoko obdavčenih ljudi, ki delajo in ustvarjajo. Trenutno to pomeni, da visoko obdavčene mlade generacije, ki imajo manj premoženja, subvencionirajo premožnejše in nizko obdavčene boomerje.
Torej še en zelo zagrenjen, ki ne razume, da je bilo takrat stanovanj polna kapa, ker se je gradilo. Upam da se zelo sekiraš in da ne spiš zarad tega. Ne razumeš da so ble cene enosobnih stanovanj v socijalizmu v rangu sarajevskega golfa. Ker se je skozi gradilo, zaj se pa ne. Ker se ni gradilo, je zaj taka situacija. In potem so krivi Jazbinšek, boomerji, vesolci, kapitan amerika, Hulk in še kdo, sam oblast ne, ki nam laže že 30 let.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()
bm1973 ::
Jazbinšek se je dobesedno znebil stanovanjskega fonda s tem, da je odprodal takratnim "posestnikom", ki so postali lastniki.
Razlogi so bili večkrat zapisani, tudi tukaj...
Zakaj se je 30, 40, 50 let nazaj toliko gradilo? Preprosto zato, ker nič ni bilo... Ljubljana se je nehala pri današnji obvoznici, pa še znotraj nje ni bilo ničesar. Cel kup placa.
Danes ga pač ni...
Zakaj se je 30, 40, 50 let nazaj toliko gradilo? Preprosto zato, ker nič ni bilo... Ljubljana se je nehala pri današnji obvoznici, pa še znotraj nje ni bilo ničesar. Cel kup placa.
Danes ga pač ni...
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: Bellator ()
Kje ni placa? In če ga res ne bi bilo, oziroma si želimo da ne bi toliko pozidavali, potem je bistvenega pomena da spravimo prazne nepremičnine na trg.
Jazbinšek se je dobesedno znebil stanovanjskega fonda s tem, da je odprodal takratnim "posestnikom", ki so postali lastniki.
Danes ga pač ni...
Placa je ogromno tud znotraj obvoznice, še več pa zunaj.
Je blo že postavljeno tukaj, znotraj ringa je najmanj 30 kvadratnih kilometrov prostega zemlišča, Vse ni za pozidat z stanovanji, ampak placa je polna kapa. Znotraj ringa. Ne pisat neumnosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()
ZveeZ ::
Je blo že postavljeno tukaj, znotraj ringa je najmanj 30 kvadratnih kilometrov prostega zemlišča, Vse ni za pozidat z stanovanji, ampak placa je polna kapa. Znotraj ringa. Ne pisat neumnosti.
Ampak za to pozidat, bo treba zrihtat tudi infrastrukturo in nekdo bo to moral placat. Zato bi bilo smiselno dvignit davek od najemnin na vsaj 40%, ddv na 30%, nepremicninski davek na 3% vrednosti/leto, pa se kaksen prispevek uvest, ker stroski bodo visoki.
Hkrati pa znizat obdavcitev plac za 0.4%, da bo raja vesela.
Ker denar, ki ga trenutno prispevamo ni dovolj za ohranjanje trenutnega stanja, kaj sele za investicije.
bm1973 ::
To se ne bo pozidalo, sploh pa ne za neke glupe Mariborčane, ki tako ali tako nočejo biti tukaj...
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: Bellator ()
Ampak za to pozidat, bo treba zrihtat tudi infrastrukturo in nekdo bo to moral placat. Zato bi bilo smiselno dvignit davek od najemnin na vsaj 40%, ddv na 30%, nepremicninski davek na 3% vrednosti/leto, pa se kaksen prispevek uvest, ker stroski bodo visoki.
Ker denar, ki ga trenutno prispevamo ni dovolj za ohranjanje trenutnega stanja, kaj sele za investicije.
Za to se občini plača komunalni prispevek, potem pa še NUSZ.
Utk ::
Ja, ampak si predstavljaš kako varno se bi potem počutili.
To se ne bo pozidalo, sploh pa ne za neke glupe Mariborčane, ki tako ali tako nočejo biti tukaj...
Itak se ne bo, ampak to nima veze z Mariborčani.