Forum » Loža » Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Temo vidijo: vsi
codeMonkey ::
To ni stvar lepote, ampak stroskov. Ce v penziji prides nazaj, imas zagotovo boljsi standard. Jaz se kljub temu ne vidim v SLO sicer.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()
Utk ::
Kako, a ni v Nemčiji vse cenejše, ko enkrat kupiš gor hišo je tako vseeno. Tako pravijo...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
eEdbM ::
Ok, utk, po nepotrebnem sva v pozornosti v tej temi, takšne razprave so za ob kozarcu mrzlega česarkoli :D
Izbirati življenje na osnovi, kje je lepše, pri čemer se niti ne preveri drugih možnosti, se mi ne zdi najbolj informirana odločitev ampak zapečkarstvo.
Moram sicer pošteno povedati, da jaz grem na Dunaj (ali podobno kraje) za onboarding in prevzem morebitnih varovanih osnovnih sredstev - ostalo pa delam iz lepe našeHrvaške Slovenije, od koder se trudijo izgnati določen tip kadra navkljub drugačnim političnim deklaracijam. Mene sicer ne vleče k Jodlarjem, v Južno Dalmacijo (ali ekvivalent) pa me zaradi naravnih danosti - otroci so pa že polnoletni.
Za lep soboten zaključek - poznaš to pesem?
Izbirati življenje na osnovi, kje je lepše, pri čemer se niti ne preveri drugih možnosti, se mi ne zdi najbolj informirana odločitev ampak zapečkarstvo.
Moram sicer pošteno povedati, da jaz grem na Dunaj (ali podobno kraje) za onboarding in prevzem morebitnih varovanih osnovnih sredstev - ostalo pa delam iz lepe naše
Za lep soboten zaključek - poznaš to pesem?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: eEdbM ()
codeMonkey je izjavil:
To ni stvar lepote, ampak stroskov. Ce v penziji prides nazaj, imas zagotovo boljsi standard. Jaz se kljub temu ne vidim v SLO sicer.
Kolk razumem, si ti šel tam zarad službe. Če bi mel to isto službo v Milanu, bi bil pa pač v Milanu. Po nekem času se bi sigurno glih tako tam navadil in verjetno ne bi potem preverjal numbeo med Milanom in Dunajem. Na primer.
Zgodovina sprememb…
Torrent ::
Jaz vem da kdo mlad z neko zanič plačo sanja o Nemčiji, Avstriji in ne vem čemu, potem pa ko se bo upokojil ali pa vsaj zaslužil dovolj, se vrnil sem. Vem pa da nihče ne sanja o tem, da se bo upokojil in se potem odselil na Dunaj. Pustimo tu denar za minuto. Kaj ti to pove, kje je lepše?
To ti čisto nič ne pove, ker je neumna primerjava. Če ignoriramo stroške, se ljudje pač radi vrnejo v domovino. Neumno je pričakovat, da bo nekdo, ki je celo življenje v Slo med penzijo zapustil družino, prijatelje itd. V glavnem res butast argument.
eEdbM ::
codeMonkey je izjavil:
Kolk razumem, si ti šel tam zarad službe. Če bi mel to isto službo v Milanu, bi bil pa pač v Milanu. Po nekem času se bi sigurno glih tako tam navadil in verjetno ne bi potem preverjal numbeo med Milanom in Dunajem. Na primer.
Eni imate očitno luksuz, da se vam ni potrebno informirati o stroških, eni ga pač nimamo, kako ti te osnove niso jasne?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: eEdbM ()
musicfreak ::
Jaz vem da kdo mlad z neko zanič plačo sanja o Nemčiji, Avstriji in ne vem čemu, potem pa ko se bo upokojil ali pa vsaj zaslužil dovolj, se vrnil sem. Vem pa da nihče ne sanja o tem, da se bo upokojil in se potem odselil na Dunaj. Pustimo tu denar za minuto. Kaj ti to pove, kje je lepše?
ce bi bila slovenija tak raj bi se v dobi interneta sedaj ze to zvedelo o tem po svetu in bi drli bogati tujci k nam zivet, pa seveda ni tako. ce vprasas poljake v nemciji je poljska raj, ce vprasas marocane je maroko raj... vsak hvali svoje. vsaka drzava ma lepe in slabe strani, v vsaki drzavi lepo zivis, ce imas neko specificno sluzbo, kjer sluzis nadpovprecno, ampak o teh individualnih primerih je bzv debatirat, treba je gledat sirso sliko in neko povprecje ce se ze gremo primerjav.
Zakaj bi bli ravno bogati tujci merilo. Sej nismo mi vsi bogati. Bi pa marsikater povprečen tujec sigurno rad pri nas živel, če bi poznal jezik, in sploh Slovenijo.
V penzionu greš lažje drugam kot prej. V Ameriki pa še marsikje je to nekaj normalnega.
To ti čisto nič ne pove, ker je neumna primerjava. Če ignoriramo stroške, se ljudje pač radi vrnejo v domovino. Neumno je pričakovat, da bo nekdo, ki je celo življenje v Slo med penzijo zapustil družino, prijatelje itd. V glavnem res butast argument.
V penzionu greš lažje drugam kot prej. V Ameriki pa še marsikje je to nekaj normalnega.
Zgodovina sprememb…
Ja, znotraj iste drzave. Moja tastara sta sla tako s prodajo dveh stanovanj iz Kranja v bajturino z dvema enotama v okilico Maribora. BP. Kako bi pa prisla k nam na Dunaj, si pa ne predstavljam. Nemsko ne govorita, kar bi bila zelo zanimiva izbira, posebej, ko bosta vse bolj potrebna zdravstvenih uslug. Imela cas za razne dogodke, druzenja ipd. Da ne govorim kako tezje penzioner sploh prijavi bivalisce tam. Z EU sicer lazje, ampak po mojih izkusnjah imas tri moznosti: pogodbo o zaposlitvi, dokazujes s premozenjem in prihodki, ter na nekoga drugega, ki te vzdrzuje (zakonski partner recimo). Pa to velja za delovno aktivne, verjetno je za penzionerje se kaj zraven. Nekje sem ze videl tudi omejitev po letih, ampak to zna biti ne EU…
Zgodovina sprememb…
Vseeno. Pred penzijo v drugo drzavo z visjim standardom ne bos kar sel. Je prevec omejitev. Nazaj pa bistveno lazje.
jernejl ::
Da ni prostora, ste izračunali matomatiki. To ste tisti genialci, ki ne znate računat.Če že, potem lahko država podari zemljišča in brezplačno uredi komunalne priključke kar končnim uporabnikom - torej tistim, ki rabijo streho nad glavo in si bodo tam postavili hišo
Aha, če ni denarja, prostora, birokracije, da bi zgradili 10,000 stanovanj, bomo pa zgradili 10,000 hiš. Genialno.
Da ni prostora, ste izračunali matomatiki. To ste tisti genialci, ki ne znate računat.Če že, potem lahko država podari zemljišča in brezplačno uredi komunalne priključke kar končnim uporabnikom - torej tistim, ki rabijo streho nad glavo in si bodo tam postavili hišo
Aha, če ni denarja, prostora, birokracije, da bi zgradili 10,000 stanovanj, bomo pa zgradili 10,000 hiš. Genialno.
Prostora je ogromno, tud znotraj obvoznice v LJ. En davek na nepozidana zazidljiva zemljišča bi prav prišel. Tud investitorjem, katerim bi radi tu vsi iz čistega altruizma zelo pomagali. To pa žal nikoli ne bo šlo, ker Golobov šef Jankovič s prijatelji to nikoli ne bi dopustil.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Torrent ()
ZveeZ ::
Prostora je ogromno, tud znotraj obvoznice v LJ. En davek na nepozidana zazidljiva zemljišča bi prav prišel. Tud investitorjem, katerim bi radi tu vsi iz čistega altruizma zelo pomagali. To pa žal nikoli ne bo šlo, ker Golobov šef Jankovič s prijatelji to nikoli ne bi dopustil.
Kdaj je sploh kaksen nov davek koristil splosni populaciji?
Nikoli, ker še nikoli nismo imeli učinkovitega davka kot orodje za ureditev neke problematike, ampak so vedno bili samo za polnjenje državne blagajne.
Zgodovina sprememb…
Nikoli, ker še nikoli nismo imeli učinkovitega davka kot orodje za ureditev neke problematike, ampak so vedno bili samo za polnjenje državne blagajne.
In kaj ti da misliti, da bi s katerimkoli novim davkom bilo drugace?
Na koncu bi se vedno pristal v privat zepih in tisti, ki bi se jih moral najbolj dotakniti, bi nekako bili oprosceni placila.
Janez, ki pa je komaj prilezel v middle class, bo placal ko budala..
In kaj ti da misliti, da bi s katerimkoli novim davkom bilo drugace?
Na koncu bi se vedno pristal v privat zepih in tisti, ki bi se jih moral najbolj dotakniti, bi nekako bili oprosceni placila.
Sem že 100x povedal. Janez, ki bo komaj prilezel v middle class, naj kr plača davek na prazno nepremičnino. Tako bo boljše za vse Janeze, čeprav se Janez tega ne zaveda. Davka ne sme bit oproščen nihče in tud nobeno podjetje. Sej izgovorov, da se nič ne naredi je vedno polno. To je standard na balkanu. Največ izgovorov imajo pa taki, ki iz trenutne situacija najbolj profitirajo. Tako oblikujejo javno mnenje, da tud naiven Janez nasede in pljune v svojo skledo.
Zgodovina sprememb…
Sem že 100x povedal. Janez, ki bo komaj prilezel v middle class, naj kr plača davek na prazno nepremičnino. Tako bo boljše za vse Janeze, čeprav se Janez tega ne zaveda. Davka ne sme bit oproščen nihče in tud nobeno podjetje. Sej izgovorov, da se nič ne naredi je vedno polno. To je standard na balkanu. Največ izgovorov imajo pa taki, ki iz trenutne situacija najbolj profitirajo. Tako oblikujejo javno mnenje, da tud naiven Janez nasede in pljune v svojo skledo.
A balkan si omenil zato, da izpades bolj kredibilen al dejansko verjames da je naš balkan unikum glede tega?
Dokler se javni denar zapravlja negospodarno sem proti kakrsnemukoli novemu davku. Peesda, pa saj drzava ze sedaj pobere vec kot 50% celotnega dohodka zaposlene osebe.
Praznega prostora je, ampak občina mora zrihtat priključke, dovoze, itd., pa tudi papirje. Zakaj tega nočejo pa ne vem. Najbrž nočejo dokler ni konkretnega investitorja, konkreten investitor pa ne bo čakal 5 let, da to občina nekje uredi.
Telbanc ::
Prostora je skor 30 kvadratnih kilometrov. Zeeehhh. Znotraj ringa...Če ne veste kje je caka, pol vam jaz ne morem pomagat. Verjetno tile kilometri vsi ne bojo šli za flete, ampak če bi šlo vsaj pol, bi bil to pravi hec.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()
LeQuack ::
Kaj je to, kje so kriptomilijonarji in zakaj nočejo kupit tega? Pismo praktično zastonj ponujajo.
"V ponedeljek bi se morala odviti dražba tretje od šestih počitniških hišk v naselju Stara Gavza na Cresu ajdovskega podjetja Fructal, a je ni bilo. Kot smo neuradno izvedeli, dražba ni stekla, saj zanimanja za hiško v skupni površini 71 kvadratnih metrov in izklicno ceno 375.000 ni izkazal nihče."
https://n1info.si/gospodarstvo/nepremic...
"V ponedeljek bi se morala odviti dražba tretje od šestih počitniških hišk v naselju Stara Gavza na Cresu ajdovskega podjetja Fructal, a je ni bilo. Kot smo neuradno izvedeli, dražba ni stekla, saj zanimanja za hiško v skupni površini 71 kvadratnih metrov in izklicno ceno 375.000 ni izkazal nihče."
https://n1info.si/gospodarstvo/nepremic...
Quack !
375k kjer moras vse prenovit, torej se 100k vsaj, pa se kar nimas garaze za coln in avto
Vseeno ce kje kupis novo stanovanje, pa ti 200k ostane.
Vseeno ce kje kupis novo stanovanje, pa ti 200k ostane.
Zgodovina sprememb…
Tem dražbam se še krave smejijo že celo leto. 350 jurjev za podrtije, v katere moraš vložit še 100 jurjev.
Za pol mio bi dobil najbrž že konkretno hišo z bazenom.
Zgodovina sprememb…
enemon ::
Samo na preteklih dražbah pa se je kar prodalo kljub absurdnim cenam. Kaj se je vmes spremenilo?
LeQuack ::
Samo na preteklih dražbah pa se je kar prodalo kljub absurdnim cenam. Kaj se je vmes spremenilo?
"Kot smo poročali, je bilo za nakup 38 počitniških hiš pred dvemi leti veliko zanimanja. Stečajni upravitelj nekdanjega Primorja Rudolf Hramec je bil zadovoljen z izkupičkom v višini skoraj 7, 7 milijona evrov. Padli so tudi rekordi, ko je za dobrih 40 kvadratnih metrov veliko hiško, za katero je bila izklicna cena nekaj manj kot 80.000 evrov, na koncu kupec odštel kar 360 tisočakov."
https://www.robin.si/zanimivosti/fructa...
Torej 3 leta nazaj so kupili so 40m2 za 360k, nočejo pa 72m2 za 375k.
Quack !
enemon ::
Korona keš je požrlo, novega pa kuštravec noče dati.
In prav je tako. Bi pa lahko tudi v smeri Ukrajine priprl pipico, a to je že druga zgodba.
Torej 3 leta nazaj so kupili so 40m2 za 360k, nočejo pa 72m2 za 375k.
Ja, zanimivo ne. OK, mogoče so obrestne mere zdaj višje, ampak potencialni kupci tega v to ne gredo s kreditom.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: enemon ()
johnnyyy ::
Inflacija je padla. Če se še spomnite nekaj let nazaj, ko je inflacija udarila, smo imeli medijsko precej napumpane novice, o 10% inflaciji in ogromno ljudi je bilo mnenja da se bo "ponovila Juga". Iz tega vidika, če imaš "višek denarja" ga je dobro nekam vtaknit, da ohrani vrednost, saj ob predpostavki nekaj 100% inflacije v nekaj letih 400k€ ni veliko.
No CB so preko OM inflacijo precej znižale in nekaterim se špekulacije niso izšle (vsaj trenutno kaže tako).
Telbanc ::
Tem dražbam se še krave smejijo že celo leto. 350 jurjev za podrtije, v katere moraš vložit še 100 jurjev.
V sekretu še stare jugo ploščice. Bog pomagej.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Če je bilo 38 al koliko že hišic naprodaj, in se je nekje na tričetrt ustavilo, je očitno bedakov zmanjkalo. Ne vem pa kako je s cenami, ali so vsako naslednjo dražbo začeli z višjo izklicno. Najbrž so, ker v začetku je bila izklicna menda 75, pa je cena narasla na 200+, zdaj so pa že začeli visoko. Lahko pa da je ta podrtija v malo boljšem stanju kot prve podrtije.
Mato989 ::
350 jurjev za parcelo je pa vseeno malo veliko.
Kaj je veliko in kaj ne, je precej relativno. Pri inidividualni prodaji je vedno tako, da moraš dobiti nekega "bedaka", ki je pripravljen globobo seči v žep.
Tole zaničevanje nekoga ki kupi je pač absurdno... nekomu je pač to sanjski plac ali sanjsko bivališče in je pripravljen toliko plačat, samo zato ker večina ni ne pomeni da je bedak...
Bedak je samo tisti ki že 10 let jamra kako ne more nič kupit in zapravlja čas in lajf.
V sekretu še stare jugo ploščice. Bog pomagej.
Če vprašaš nepremičninarje, ti bodo znali povedati, da se ne prodajajo ploščice in oprema - ampak so pri nepremičninah važne 3 stvari - lokacija, lokacija, lokacija.
Oboje se prodaja ampak eni pač ne dojamete da če je nepremičnina v povprečno do podpovprečnem stanju se nič notri ne prodaja ampak lokacija...
Če je pa nepremičnina v nulo ali pa taka da rabiš par 10 ur dela vložit pa se prodaja VSE, seveda pa lokacija zvišuje ceno... logično je da enaka bajta v LJ in v vukojebini na Goriškem ne bo stala identično ampak bo gladko razlike 100k če ne 150k... in razlog bo lokacija. Ne ploščice.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
Invictus ::
Dokler se javni denar zapravlja negospodarno sem proti kakrsnemukoli novemu davku. Peesda, pa saj drzava ze sedaj pobere vec kot 50% celotnega dohodka zaposlene osebe.
Če dobro zaslužiš, ti pobere tam 70+%...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
Tole zaničevanje nekoga ki kupi je pač absurdno... nekomu je pač to sanjski plac ali sanjsko bivališče in je pripravljen toliko plačat, samo zato ker večina ni ne pomeni da je bedak...
Ah, dej ne serji. Tam je sanjski plac, 1km naprej se pa prodaja za 1/2 cene je pa največja luknja ali kako.
Bedak je samo tisti ki že 10 let jamra kako ne more nič kupit in zapravlja čas in lajf.
Pač odvisno kako ima rešen stanovanjski problem. Sam imam precej kolegov, ki so v mansardi in jamrajo, kako bi nekaj kupili, če bi bilo ceneje. A po drugi strani jim takšna situacija ustreza, saj lahko denar namenijo za druge stvai.
Oboje se prodaja ampak eni pač ne dojamete da če je nepremičnina v povprečno do podpovprečnem stanju se nič notri ne prodaja ampak lokacija...
Ni nujno. Če je cena ugodna, se ti bolj splača kupiti v podpovprečnem stanju in renovirati in si lahko na koncu na boljšem, kot da bi kupil že renovirano.
Če je pa nepremičnina v nulo ali pa taka da rabiš par 10 ur dela vložit pa se prodaja VSE, seveda pa lokacija zvišuje ceno... logično je da enaka bajta v LJ in v vukojebini na Goriškem ne bo stala identično ampak bo gladko razlike 100k če ne 150k... in razlog bo lokacija. Ne ploščice.
No vse se spet ne proda - pač odvisno je od cene.
Saj to je point, proda se vse za pravo ceno...
Pač odvisno kako ima rešen stanovanjski problem. Sam imam precej kolegov, ki so v mansardi in jamrajo, kako bi nekaj kupili, če bi bilo ceneje. A po drugi strani jim takšna situacija ustreza, saj lahko denar namenijo za druge stvai.
Potem je podoben bedak ker dela sebe za bedaka, naj kupi ali naj fokusira energijo drugam.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
zavajon ::
Biti v middle class ni poceni, in tega se mora Janez zavedati
Jaz sem pa proti vsakim dobičkom, dokler se zasebni denar zapravlja negospodarno
Ne moreš vendar reči, da so jahte in vile gospodarno zapravljanje.
Vsak davek koristi splošni populaciji, kajti ta zagotavlja delovanje javnih servisov, ki so tej populaciji namenjeni.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zavajon ()
zavajon ::
logično je da enaka bajta v LJ in v vukojebini na Goriškem ne bo stala identično ampak bo gladko razlike 100k če ne 150k... in razlog bo lokacija. Ne ploščice.
Zakaj se pa ti zdi logično, da je enaka bajta v Novi Gorici dvakrat dražja od tiste v Gorici, ko pa je lokacija praktično ista?
Invictus ::
Vsak davek koristi splošni populaciji, kajti ta zagotavlja delovanje javnih servisov, ki so tej populaciji namenjeni.
Javni servisi so pri nas čisto v 3PM, tako da to ne drži.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
logično je da enaka bajta v LJ in v vukojebini na Goriškem ne bo stala identično ampak bo gladko razlike 100k če ne 150k... in razlog bo lokacija. Ne ploščice.
Zakaj se pa ti zdi logično, da je enaka bajta v Novi Gorici dvakrat dražja od tiste v Gorici, ko pa je lokacija praktično ista?
Meni se to zdi logično, ker vem da so ljudje ena precej neumna bitja. Če ne bi bla, bi bila cena praktično ista.
Davki so namenjeni parazitom, ne pa populaciji na splošno.
Zgodovina sprememb…
Ker je to druga država... bolj se mi ne zdi logično da jamrači v Novi Gorici ne gredo in kupijo te bajte v Gorico... če to drži... če to ne naredijo so si krivi sami ker so oni vzrok teh cen.
miha98 ::
Saj to je point, proda se vse za pravo ceno...
Potem je podoben bedak ker dela sebe za bedaka, naj kupi ali naj fokusira energijo drugam.
Pri nas na Ptuju ja. Btw. a si bil na Severini v soboto?
Štepajte deco , druge ni. Jaz bi pa še nimam hiške fertik...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: miha98 ()
miha98 ::
Alo Invictus? Smem vprašat koliko let šteje? Je samska? Je lepa kot Pamela Anderson v mladih letih? Če ima to našteto se mogoče lahko kej menimo :D