» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
670 / 792
»»

zavajon ::

A plače tudi?

Torrent ::

Invictus je izjavil:

Davek bi moral biti po celi državi enak, drugače tako ali tako pade na ustavnem sodišču.

Ha? O čem ti to? Davek na kaj? Če je davek na podlagi vrednosti, je potem po tvoje enak za celo državo? Pa ti veš, da se nepremičnine sedaj ne vrednotijo enako za celo državo? Sami bodoči ustavni sodniki tukaj.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Torrent ()

mm&r ::

Invictus je izjavil:

Davek bi moral biti po celi državi enak, drugače tako ali tako pade na ustavnem sodišču.

Odvisno kdo bo predlagal presojo.
Lahko bi se zgodilo, da bi trenutna sestava ustavnega sodišča odločila drugače.

Utk ::

damirj79 je izjavil:

Utk je izjavil:

damirj79 je izjavil:

Kaj točno pa ima bazen z nepremičnino? Oz katerikoli drugi objekt, ki se smatra kot nezahtevni objekt za katerega ni potrebno gradbeno dovoljenje

Bomo imeli davek na nepremičnine ali davek na zahtevne objekte, ki zahtevajo gradbeno dovoljenje?
Davek na nepremičnine pomeni tudi davek na prazno parcelo. Na katero vrednost pa menda vpliva ali je gor bazen ali ne.

Torej bazen lahko pošteno vključimo v to obdavčevanje, pošteno pa bi bilo tudi, da bi obdavčili opremo stanovanja/hiše. Namreč če imaš vso belo tehniko Miele, si očitno dosti bolje situiran kot nekdo, ki ima v hiši samo Beko, ali bohnedej Vox belo tehniko. Enako tudi ali imaš sedežno iz Dipo ali pa od Žakelj ali mogoče celo kak Natuzzi. Pošteno bi bilo. Samo pravim...

Meni je jasno da tu poštenja ne more bit, ampak boš videl, ko se bo spet začelo govorit o tem davku in vlečt ven primeri.
In ja, končno, zakaj bi nekdo plačal več davka, če je investiral v 30 m2 prizidka, drug, ki ima za 50 jurjev umetniških slik, pa ne.
Tako se lahko gremo v nedogled, pa nikoli ne bomo prišli do poštenega. Zato je brez veze govorit o nekem davku na vrednost. Če z davkom plačujemo "varovanje", "infrastrukturo" in ne vem kaj, potem dajmo gledat samo to. Imaš asfalt do hiše, pločnik, kdo je to plačal, javno razsvetljavo (spet odvisno kdo jo je plačal), kako daleč si do avtoceste magari, šole, zdravstvenega doma, itd., in dajmo glede na to obdavčit (nekaj takega je nusz), ali imaš ti tam vilo ali podrtijo je pa tvoj problem.
To bi bil davek na to kar ti je priskrbela država in to plačuj. Ne pa da plačuješ na to kar si si priskrbel sam.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Mato989 ::

zavajon je izjavil:

Mato989 je izjavil:

zavajon je izjavil:

Zakaj pa bi upošteval vrednosti po občinah? Najbolj preprosto bi bilo, najmanj man hours bi rabili, če bi v izračunu upošteval ljubljanske cene za celo državo :))

Ne to je neumnost...

Prvič ker to da se upošteva po občini je enostavno in drugič ker s tem spodbujaš decentralizacijo države, hočeš plačat manj davka? preseli se v vukojebino... in tako bo nevidna roka trga poskrbela da tisti ki si ne morejo privoščit LJ davka gredo živet nekam kjer je davek nižji za enako m2

Če že težimo k poenostavitvi, zakaj pa ne?
Menda si ja ne želiš tega, da bi na Ptuju plačevali manj davka kot v Ljubljani?

Procentualno si želim da bi na Ptuju plačevali enak davek ja... samo vrednost m2 je različna... zato se pa vzame po občinah... to spodbuja decentralitzacijo.

Invictus je izjavil:

Saj to bo, ker je procentualen, samo vrednost m2 ni v vsakem delu države enaka, zato bo izplen različen, to bi spodbujalo decentralizacijo.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

damirj79 ::

Utk je izjavil:

damirj79 je izjavil:

Utk je izjavil:

damirj79 je izjavil:

Kaj točno pa ima bazen z nepremičnino? Oz katerikoli drugi objekt, ki se smatra kot nezahtevni objekt za katerega ni potrebno gradbeno dovoljenje

Bomo imeli davek na nepremičnine ali davek na zahtevne objekte, ki zahtevajo gradbeno dovoljenje?
Davek na nepremičnine pomeni tudi davek na prazno parcelo. Na katero vrednost pa menda vpliva ali je gor bazen ali ne.

Torej bazen lahko pošteno vključimo v to obdavčevanje, pošteno pa bi bilo tudi, da bi obdavčili opremo stanovanja/hiše. Namreč če imaš vso belo tehniko Miele, si očitno dosti bolje situiran kot nekdo, ki ima v hiši samo Beko, ali bohnedej Vox belo tehniko. Enako tudi ali imaš sedežno iz Dipo ali pa od Žakelj ali mogoče celo kak Natuzzi. Pošteno bi bilo. Samo pravim...

Meni je jasno da tu poštenja ne more bit, ampak boš videl, ko se bo spet začelo govorit o tem davku in vlečt ven primeri.
In ja, končno, zakaj bi nekdo plačal več davka, če je investiral v 30 m2 prizidka, drug, ki ima za 50 jurjev umetniških slik, pa ne.
Tako se lahko gremo v nedogled, pa nikoli ne bomo prišli do poštenega. Zato je brez veze govorit o nekem davku na vrednost. Če z davkom plačujemo "varovanje", "infrastrukturo" in ne vem kaj, potem dajmo gledat samo to. Imaš asfalt do hiše, pločnik, kdo je to plačal, javno razsvetljavo (spet odvisno kdo jo je plačal), kako daleč si do avtoceste magari, šole, zdravstvenega doma, itd., in dajmo glede na to obdavčit (nekaj takega je nusz), ali imaš ti tam vilo ali podrtijo je pa tvoj problem.
To bi bil davek na to kar ti je priskrbela država in to plačuj. Ne pa da plačuješ na to kar si si priskrbel sam.

Tudi s tem se ne najbolj strinjam, oz vsaj v delu, kjer pišeš "Imaš asfalt do hiše, pločnik, kdo je to plačal, javno razsvetljavo (spet odvisno kdo jo je plačal)..". Namreč to dvoje je striktno že vključeno v komunalni prispevek oz. tam ovrednoteno, je pa res, da je lahko tudi to že nepošteno. Jaz sem v komunalnem prispevku imel napisano, da imamo tako javno razvetljavo (če je javna, se točno ve, da je to uredila občina oz. krajevna skupnost in ne kdo drug, saj to potem ne bi bila javna razsvetljava), ampak v resnici sploh nimam nobene luči, najbližja je 200m stran. Glede asfalta do hiše pa tudi precej odvisno, po svoji parceli lahko daš sicer asfalt, ampak če je dovoz do parcele kolovoz je to precej uborna argumentacija. Jaz sicer imam tlakovce in en asfalta, tako da je vsaj zadnjih 100m spodobnih, ampak do tlakovcev mi po komunalnem prispevku pripada 3m široka javna cesta, sicer makadamska in urejena, v resnici je pa slabe 2.5m široka, mestoma celo 2,2m in nikakor ni urejena, saj so drevesne veje na višini 2,5m, ampak plačal pa sem KP kot da imam najmanj avtocesto.Zavoljo takšnih in drugačnih pripomb, bo to vse zavkleklo do onemoglosti, pa je to precej enostavno preveriti v naravi, le veliko dela vzame. Medtem ko tisto kar loči vilo od ene navadne hiše ali podrtije, ki je večinoma znotraj objekta, je pa sploh nemogoče niti oceniti, kaj šele dobiti res točne podatke. Iz tega istega razloga je potem tudi bazen ena brezvezna točka, ker imaš bazene, ki so vkopani montažni bazeni, imaš pa tudi prave zidane bazene in celo bazenske komplekse s tobogani, jakuziji ipd.

johnnyyy ::

Mato989 je izjavil:

Zato pa samo vzameš bruto m2 (lahko tudi neto saj nima veze) in vzameš VSAKO občino posebej... saj sem napisal moj predlog... povprečje lanskega leta transakcij nepremičnin v posamezni občini, če jih ni vsaj 10 lansko leto (ali 20) se vzame še pač vsaka sosednja občina (mejna) če jih tudi z temi skup ni 20 vzameš spet naslednje mejne...

In ja tisti ki imajo slabše bajte bodo plačali več zato bodo stimulirani da začnejo vlagat v bajto... ali pa zmanjšali kvadrate ki jih ne rabijo... simpl.

Ja vendar je spet vprašanje koliko so ti podatki natančni in zakaj se vzame občino, zakaj ne regijo? In zakaj bi moral plačevati za nepremičnino, zemljišče pa ne?

Glede na to da je ZK še skoraj najbolj točna kar se tiče zemljišč in parcel, bi bilo najlažje, da bi se plačevalo samo za "zazidljiva zemljišča". Pač toliko zemljišča imaš, država ti omogoča da imaš gor nek objekt in od tega plačaj.

Ja vendar je spet vprašanje koliko so ti podatki natančni in zakaj se vzame občino, zakaj ne regijo? In zakaj bi moral plačevati za nepremičnino, zemljišče pa ne?

občino se vzame zaradi decentralizacije... ker bi tako posredno spodbujali folk da gre živet v občine z poceni m2 ker bo plačal manj davka...

Primer: Živiš v LJ imaš tam nepremičnino in oba solidne službe, plačujeta pač davek, pol pa v penzijo je davek previsok, pa rečeta fuck off, greva živet raje v okolico Celja kjer je v neki občini povprečna cena m2 namesto 3,4k EUR pač samo 1,6k/m2... za isto kvadraturo bosta plačala 50% manj davka letno...

Če vzameš na regijo boš to preveč posplošil in bodo razlike minorne...

Glede na to da je ZK še skoraj najbolj točna kar se tiče zemljišč in parcel, bi bilo najlažje, da bi se plačevalo samo za "zazidljiva zemljišča". Pač toliko zemljišča imaš, država ti omogoča da imaš gor nek objekt in od tega plačaj.

Aha torej kako si to predstavljaš za blok kjer je 5 stanovanj v 1 liniji od zemljišča navzgor? Da imamo torej samo 61m2 zazidljivega in ker 5x ne bodo davka plačali ker so ena na drugi torej plača vsak samo 20% od tega zemljišča? Jaz se strinjam to je velik plus za bloke ja.

Samo boš moral razložit kakšen bo procent davka na to vrednost in kakšni bodo učinki...

Tudi s tem se ne najbolj strinjam, oz vsaj v delu, kjer pišeš "Imaš asfalt do hiše, pločnik, kdo je to plačal, javno razsvetljavo (spet odvisno kdo jo je plačal)..". Namreč to dvoje je striktno že vključeno v komunalni prispevek oz. tam ovrednoteno, je pa res, da je lahko tudi to že nepošteno. Jaz sem v komunalnem prispevku imel napisano, da imamo tako javno razvetljavo (če je javna, se točno ve, da je to uredila občina oz. krajevna skupnost in ne kdo drug, saj to potem ne bi bila javna razsvetljava), ampak v resnici sploh nimam nobene luči, najbližja je 200m stran. Glede asfalta do hiše pa tudi precej odvisno, po svoji parceli lahko daš sicer asfalt, ampak če je dovoz do parcele kolovoz je to precej uborna argumentacija. Jaz sicer imam tlakovce in en asfalta

Zato sem pa napisal, da je to odvisno od tega kdo je to plačal. Če je bilo plačano od lastnikov tam, potem ti tega ne bi smeli obdavčit. Tudi razne priključke plačuješ, v štartu in vsak mesec, to nimaš kaj obdavčevat. Naj občina nekaj naredi, pa potem to obdavči.

Utk je izjavil:

Tudi s tem se ne najbolj strinjam, oz vsaj v delu, kjer pišeš "Imaš asfalt do hiše, pločnik, kdo je to plačal, javno razsvetljavo (spet odvisno kdo jo je plačal)..". Namreč to dvoje je striktno že vključeno v komunalni prispevek oz. tam ovrednoteno, je pa res, da je lahko tudi to že nepošteno. Jaz sem v komunalnem prispevku imel napisano, da imamo tako javno razvetljavo (če je javna, se točno ve, da je to uredila občina oz. krajevna skupnost in ne kdo drug, saj to potem ne bi bila javna razsvetljava), ampak v resnici sploh nimam nobene luči, najbližja je 200m stran. Glede asfalta do hiše pa tudi precej odvisno, po svoji parceli lahko daš sicer asfalt, ampak če je dovoz do parcele kolovoz je to precej uborna argumentacija. Jaz sicer imam tlakovce in en asfalta

Zato sem pa napisal, da je to odvisno od tega kdo je to plačal. Če je bilo plačano od lastnikov tam, potem ti tega ne bi smeli obdavčit. Tudi razne priključke plačuješ, v štartu in vsak mesec, to nimaš kaj obdavčevat. Naj občina nekaj naredi, pa potem to obdavči.

Tudi hišo je plačal lastnik, pa naj bi mu jo spet dodatno obdavčili?

Mato989 je izjavil:

občino se vzame zaradi decentralizacije... ker bi tako posredno spodbujali folk da gre živet v občine z poceni m2 ker bo plačal manj davka...

Meni je takšna decentralizacija nesmiselna, saj imamo pri nas preveč občin.

Mato989 je izjavil:

Primer: Živiš v LJ imaš tam nepremičnino in oba solidne službe, plačujeta pač davek, pol pa v penzijo je davek previsok, pa rečeta fuck off, greva živet raje v okolico Celja kjer je v neki občini povprečna cena m2 namesto 3,4k EUR pač samo 1,6k/m2... za isto kvadraturo bosta plačala 50% manj davka letno...

Ja, vendar LJ občina je velika in ima zaradi velikosti izjemno veliko razmerje med cenami. Se naj Ljubljančani odločijo, da se občina razdeli?

Mato989 je izjavil:

Če vzameš na regijo boš to preveč posplošil in bodo razlike minorne...

Odvisno od regije - pri nas imamo situacijo, da imamo nekatere občine večje kot imamo regije :).

Mato989 je izjavil:

Aha torej kako si to predstavljaš za blok kjer je 5 stanovanj v 1 liniji od zemljišča navzgor? Da imamo torej samo 61m2 zazidljivega in ker 5x ne bodo davka plačali ker so ena na drugi torej plača vsak samo 20% od tega zemljišča? Jaz se strinjam to je velik plus za bloke ja.

Ja načeloma bi morali biti bloki precej manj obdavčeni, saj si precej bolj omejen poleg tega manj obremenjujejo okolje. Samo davkariji to ne bi bilo všeč, saj lahko tam recej več poberejo, kot od neke bajte.

Si ti malo počasen? Ne, ne bi mu hiše obdavčili na ta način. Ravno zato sem to napisal, da naj obdavčijo to kar je priskrbela država, ali imaš ti tam vilo z bazenom ali podrtijo je pa tvoj problem, davek je lahko enak.

Utk je izjavil:

Če bi bilo pošteno, bi ta, ki je investiral v prizidek moral plačati več kot oni, ki ima umetniške slike.
Ker ta s prizidkom je trajno degradiral okolje, oni s slikami pa ni naredil nobene škode.

To koliko preveč občine je debata za drugje... bistveno je da pač če vzamemo pokrajine je potem to okrnitev sekundarnega cilja po moje in to je decentralizacija ljudi...

Ja, vendar LJ občina je velika in ima zaradi velikosti izjemno veliko razmerje med cenami. Se naj Ljubljančani odločijo, da se občina razdeli?

Velika občina ima pač s tem slabost, čeprav težko me boš prepričal da je to slabost, ker lahko bi tudi mala občina imela visoko povprečno ceno....

Odvisno od regije - pri nas imamo situacijo, da imamo nekatere občine večje kot imamo regije

No tole boš pa kr lepo dokazal... saj veš da RESNIČNIH geografskih regij v SLO je le nekaj in MOČNO dvomim da je katerakoli občina VEČJA kot je resnična geografska regija/pokrajina

Ja načeloma bi morali biti bloki precej manj obdavčeni, saj si precej bolj omejen poleg tega manj obremenjujejo okolje. Samo davkariji to ne bi bilo všeč, saj lahko tam recej več poberejo, kot od neke bajte.

Samo zdaj si zašel v filozofijo... prvo se moramo vprašati kaj bi naj bil primarni cilj davka? Če mene vprašaš je to razbremenitev PLAČ

Kaj bi bil sekundarni? Če mene vprašaš je to več želja po prodaji odvečnih nepremičnin in jaz bi tu dodal še spodbudo k preseljevanju v občine kjer so nepremičnine cenejše ker bo tako tudi davek.

In vse te tri točke zajamemo z mojim predlogom... Sploh ko upoštevamo še enostavnost računa in jasnost tudi za povprečnega državljana (vsak lahko pogleda prodaje lanskega leta in vidi povprečno in pomnoži s kvadraturo ki jo lasti (ki jo pač določimo ali je bruto ali neto)

kriptobog ::

Mato989 je izjavil:

To koliko preveč občine je debata za drugje... bistveno je da pač če vzamemo pokrajine je potem to okrnitev sekundarnega cilja po moje in to je decentralizacija ljudi...

Velika občina ima pač s tem slabost, čeprav težko me boš prepričal da je to slabost, ker lahko bi tudi mala občina imela visoko povprečno ceno....

Odvisno od regije - pri nas imamo situacijo, da imamo nekatere občine večje kot imamo regije

No tole boš pa kr lepo dokazal... saj veš da RESNIČNIH geografskih regij v SLO je le nekaj in MOČNO dvomim da je katerakoli občina VEČJA kot je resnična geografska regija/pokrajina

Samo zdaj si zašel v filozofijo... prvo se moramo vprašati kaj bi naj bil primarni cilj davka? Če mene vprašaš je to razbremenitev PLAČ

Kaj bi bil sekundarni? Če mene vprašaš je to več želja po prodaji odvečnih nepremičnin in jaz bi tu dodal še spodbudo k preseljevanju v občine kjer so nepremičnine cenejše ker bo tako tudi davek.

In vse te tri točke zajamemo z mojim predlogom... Sploh ko upoštevamo še enostavnost računa in jasnost tudi za povprečnega državljana (vsak lahko pogleda prodaje lanskega leta in vidi povprečno in pomnoži s kvadraturo ki jo lasti (ki jo pač določimo ali je bruto ali neto)

S tvojim predlogom si lahko samo obrišemo rit. Djmo še oblj poenostavit pa vzamemo povprečno državno ceno na m2, ne po občinah. Mamo preveč občin, da bi komplicirali.

S tvojim predlogom si lahko samo obrišemo rit. Djmo še oblj poenostavit pa vzamemo povprečno državno ceno na m2, ne po občinah. Mamo preveč občin, da bi komplicirali.

Point občinske povprečne cene je sekundarni za decentralizacijo, hočeš cenejši davek? PRESELI SE kjer je ceneje z povprečnino čez celo državo ali regijo to izničimo

zavajon je izjavil:

Utk je izjavil:

Če bi bilo pošteno, bi ta, ki je investiral v prizidek moral plačati več kot oni, ki ima umetniške slike.
Ker ta s prizidkom je trajno degradiral okolje, oni s slikami pa ni naredil nobene škode.

Normalnim je to logično.

Mato989 je izjavil:

Point občinske povprečne cene je sekundarni za decentralizacijo, hočeš cenejši davek? PRESELI SE kjer je ceneje z povprečnino čez celo državo ali regijo to izničimo

In kakšno decentralizaicjo bi s tem dosegel? Samo cenejsi davek za svojo luknjo bi dosegel. Pač gledaš sao nase. Kot pravim vedno ko jokaš da bi pokojnine morali imeti toliko kot si pač vplačal, ne da se dviguje. Potem pa v drugi temi, ko se gre zate, rečeš da bi se dvigovala :D

Kakorkoli obrneš je neumen predlog. Pametnega predloga nima zaenkrat še nihče, zato tudi ni še davka in ga še nekaj časa ne bo.

Torrent je izjavil:

zavajon je izjavil:

Utk je izjavil:

Normalnim je to logično.

Potem pač nisem normalen, ker ne vem kako nek prizidek za katerga 99,99% ljudi v državi ne ve da obstaja in ga nikoli ne bo videlo, vpliva na karkoli.

kriptobog je izjavil:

Mato989 je izjavil:

In kakšno decentralizaicjo bi s tem dosegel? Samo cenejsi davek za svojo luknjo bi dosegel. Pač gledaš sao nase. Kot pravim vedno ko jokaš da bi pokojnine morali imeti toliko kot si pač vplačal, ne da se dviguje. Potem pa v drugi temi, ko se gre zate, rečeš da bi se dvigovala :D

Kakorkoli obrneš je neumen predlog. Pametnega predloga nima zaenkrat še nihče, zato tudi ni še davka in ga še nekaj časa ne bo.

Pametnih predlogov je več kot dovolj. To da tebi in tvojim somišljenikom niso všeč, je druga zgodba. Če novega davka ne bo, bo to zarad lobijev in samih politikov, ne pa zarad pomanjkanja pametnih predlogov.

Zgodovina sprememb…

Torrent je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Pametnih predlogov je več kot dovolj. To da tebi in tvojim somišljenikom niso všeč je druga zgodba. Če novega davka ne bo, bo to zarad lobijev, ne pa zarad pomanjkanja pametnih predlogov.

Pametnih predlogov je točno nič. Takih, ki bi bili vsaj približno fer do vseh pa še manj. Novega davka ni zaradi lobijev, ampak v štartu že zaradi vlade, ker nobena vlada ne upa tega sprejeti, drugič pa nimajo niti pametnega predloga, tretjič je pa sploh problem sama cenitev, ker vemo kakšno stanje je s podatki.

Utk je izjavil:

Torrent je izjavil:

zavajon je izjavil:

Utk je izjavil:

Normalnim je to logično.

Potem pač nisem normalen, ker ne vem kako nek prizidek za katerga 99,99% ljudi v državi ne ve da obstaja in ga nikoli ne bo videlo, vpliva na karkoli.

Jaz pa razumem zakaj ni zakona, da če 99,99% ljudi v državi ne ve, da obstaja nekje hiša in je nikoli ne bodo videli, da se lahko gradi kjerkoli.

kriptobog je izjavil:

Torrent je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Pametnih predlogov je več kot dovolj. To da tebi in tvojim somišljenikom niso všeč je druga zgodba. Če novega davka ne bo, bo to zarad lobijev, ne pa zarad pomanjkanja pametnih predlogov.

Pametnih predlogov je točno nič. Takih, ki bi bili vsaj približno fer do vseh pa še manj. Novega davka ni zaradi lobijev, ampak v štartu že zaradi vlade, ker nobena vlada ne upa tega sprejeti, drugič pa nimajo niti pametnega predloga, tretjič je pa sploh problem sama cenitev, ker vemo kakšno stanje je s podatki.

Fer do vseh? Je ogromno pametnih predlogov, ki pač niso "fer" do takih, ki uporabljajo nepremičnine za parkiranje denarja.

Zgodovina sprememb…

Jaz pa razumem zakaj ni zakona, da če 99,99% ljudi v državi ne ve, da obstaja nekje hiša in je nikoli ne bodo videli, da se lahko gradi kjerkoli.

Če se nekje ne sme gradit, se pač naj ne gradi. Če se sme in si zgradil, potem pa ne vem zakaj bi bil zarad tega avtomatsko dolžan še nekaj plačevat nekomu na drugem koncu države, zarad samega razloga, da si nekaj zgradil.

deco16 ::

Kaki davki na luksus neki če smo še za avte ta davek ukinili. Žalostno je že to da se o davku menimo, kot da tega že zdaj ni dovolj.

Utk je izjavil:

Če se nekje ne sme gradit, se pač naj ne gradi. Če se sme in si zgradil, potem pa ne vem zakaj bi bil zarad tega avtomatsko dolžan še nekaj plačevat nekomu na drugem koncu države, zarad samega razloga, da si nekaj zgradil.

Ne gre za to, da se ne sme gradit, ampak se degradira tisto območje. Jaz sem ti napisal primerjavo, samo da boš razumel, zakaj to kar naj ne bi videlo 99,99% ljudi v državi ne more biti merilo.

Torrent je izjavil:

Utk je izjavil:

Torrent je izjavil:

zavajon je izjavil:

Utk je izjavil:

Normalnim je to logično.

kriptobog je izjavil:

Torrent je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Fer do vseh? Je ogromno pametnih predlogov, ki pač niso "fer" do takih, ki uporabljajo nepremičnine za parkiranje denarja.

Fer do vseh pomeni enaka stopnja davka na ocenjeno vrednost. Problem tega je, ker bi moral narediti cenitve za vse, pa določit termin na koliko časa se dela nova cenitev oz. vsako leto cenitev, ampak nimaš toliko cenilcev. Jaz imam za svojo hišo na vsake 2 leti novo cenitev, zato da se popravi tudi kritje na zavarovalni polici.

Mato989 je izjavil:

Niti ne, saj paše zraven. In če se enkrat odločimo, da občine ukinemo in to prevzamejo regije bodo potem tudi cene šle na regije ali ne? In ne vem zakaj bi moral biti cilj decentralizacija ljudi?! Mi bi morali stvari nekako centralizirati, ali pa vsaj centralizirati na regije.

Mato989 je izjavil:

Odvisno, če gledaš Ljubljano - potem bi center imel večjo povprečjo ceno kot Sneberje.

Mato989 je izjavil:

No tole boš pa kr lepo dokazal... saj veš da RESNIČNIH geografskih regij v SLO je le nekaj in MOČNO dvomim da je katerakoli občina VEČJA kot je resnična geografska regija/pokrajina.

Zakaj geografskih regij zakaj ne statističnih ali ... In ravno v tem je keč, ker Zasavska regija je precej majhna, pa LJ kotlina (osrednjeslovenska) - je regija ali ni.

Mato989 je izjavil:

Huh, da bi lahko z davkom razbremenili plače? Kaj pa vem. Če gledam svoj bruto-bruto in še od moje, nepremičnine niso tako drage. Zato mi je iluzija, da bi z nekaj % davkom na nepremičnine veliko pridobil pri razbremenitvi plač.

Mato989 je izjavil:

Kaj pa vem, sekundarni bi lahko bil, da se pravično razdelijo - pač na način da če delaš od doma/s.p, da si v prednosti pri večjem stanovanju, kot tisti ki je v pisarni. Prav tako, če imaš družino. Kako bi to naredil nimam pojma.

kriptobog je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ne bi, ker če bi se več ljudi sem preselilo bi šla vrednost gor in bi plačal več davka... bi pa dosegel da bi manj folka rinilo v LJ

kriptobog je izjavil:

Fer do vseh pomeni enaka stopnja davka na ocenjeno vrednost. Problem tega je, ker bi moral narediti cenitve za vse, pa določit termin na koliko časa se dela nova cenitev oz. vsako leto cenitev, ampak nimaš toliko cenilcev. Jaz imam za svojo hišo na vsake 2 leti novo cenitev, zato da se popravi tudi kritje na zavarovalni polici.

Uporabi se GURS vrednotenje. To je pač najboljše kar imamo.

Zgodovina sprememb…

Torrent je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Komedijant prve klase. Po gursu je sosednja hiša, ki je 3x večja kot moja vredna 55k. Pa je bila med covidom popolnoma prenovljena in če ne drugega je sama parcela vredna 4x več. In to je zate fer

Torrent je izjavil:

Ne gre za to, da se ne sme gradit, ampak se degradira tisto območje. Jaz sem ti napisal primerjavo, samo da boš razumel, zakaj to kar naj ne bi videlo 99,99% ljudi v državi ne more biti merilo.

S to degradacijo je pomojem bolj tako tako. Pri nas smo imeli graščino, ki je bila v 2. SV požgana. Ljudje so uporabne stvari pobrali, naredile so se soseske in danes samo še slike pričajo kako mogočni objekt je to bil. Tudi če gledaš Pripyat ga precej zoba čas, pa nihče ne pomaga, da bi kar koli pohitril.

Sicer pa glede na to, da je Slovencev čedalje manj ne vem zakaj se sekirate, saj ko bomo izumrli bodo imele naše nepremičnine čas da propadejo.

kriptobog je izjavil:

Torrent je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Komedijant prve klase. Po gursu je sosednja hiša, ki je 3x večja kot moja vredna 55k. Pa je bila med covidom popolnoma prenovljena in če ne drugega je sama parcela vredna 4x več. In to je zate fer

Ne, ni. Zato pa se bo letos posodobilo. Zakaj pa se bolj pogosto ne, pa ne vem. Verjetno niso sposobni.

jabe ::

In tako bo... Gurs modeli, ker davek se odmerja na premoženje, torej vrednost nepremicnine, ne na kvadrate in ne vem kaj...

In potem bo spet jok pa stok, ko bo brihtol iz LJ za svojo garsonjero placal vec, kot sodnica/politicarka/tajkunka za vilo z bazenom, nekje na vasi. Tem, kjer prvi misli, da ni zivljenja vrednega zivet, slednja ima pa svoj mali privatni raj. Pa se pac v betonsko đunglo pelje delat in spoka ven, čim lahko. Ljudje prav prosijo, da se jih olupi do konca.

kriptobog je izjavil:

Torrent je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Ja ti bi naredil 2 mil + cenitev in je to odličen predlog, jaz bi pa vzel povprečne cene sklenjenih poslov pa je neumen... pomisli kaj vzame več časa za izvedbo

matobeli ::

Cenitve premoženja se naredi javne in zraven se da knof "prijavi nepravilnost", ostalo naredi slovenc za hobi.

Hobiji so dragi... Zraven varovalka, da ce nepravilnosti ne bo odkritih, racun za ponovno vrednotenje plača prijavitelj.

Ne, ni potrebe, cenitve se plačujejo iz kazni ki jih dobijo kršitelji katerim cenitev odstopa za več kot 20%.

Jasno pa se iz evidenc pogleda da se.ne bo ravno vsakih 14dni delal nova cenitev...

Tako je dovolj da imaš na vasi eno zoprno sosedo, ali pa enga ljubljančana ki pride na bližnji kucelj, pa se kršitve same odpravijo.

Da bo razumljivo; tisti ki vozi otroka v vrtec z novim bavarcem in plačuje manj kot un z Cliotem je razredni sovražnik. Nič drugače ni pri nepremičninah.

Lahko bi celo zastavili na ta način da je treba pobrat 1MRD v letu 2025 in na podlagi teka denarja se dvigne ali spusti davek v celi sloveniji.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

Itak, zdaj bomo morali še postat mi strokovnjaki za cenitev nepremičnin.

Je, potreba, ker zlehtnost in zavist sta hobi, ki naj ga vsak sam placuje. Ce je GURS zajebal, naj placa GURS, ce prijavitelj, pa prijavitelj. In lahko vsak dan ocenjujejo. Bodo ljudje sluzbe imeli in to bo sele pravi "nepremicninski davek". Tukaj se bo najvec pobralo.

Ne, tisti ki se ni samoprijavil je na istem nivoju kot tisti ki v novem bemflu vozi otroka v vrtec in plačuje najnižji razred.

feryz ::

Ceniti pa ja ni težko, šala mala.
ZA Litijsko imamo vsak dan drugačno cenitev in vse so pravilne.
Laik bi si mislil, da vsaj pri kvadratih ne more biti razlika, ker matematika je, kao, striktna veda. Ampak se, laično, moti. Komot imaš vsak dan drugačno kvadraturo in vse so pravilne.

Ja, še kvadratov uradni cenilci ne znajo preštet, pa bojo vrednost določli, in to tako od katere boš plačal kazen, če bo 10% odstopala...malo morgen.

Vsak, ki razume model, naj se samoprijavi. Vsak, ki vidi krsitev, naj jo prijavi. Ce zacnes srat, se domneva, da razumes, kaj si prijavil in kje je napaka...

Velja torej tudi za samoprijavitelje, ki se neupraviceno pritozijo.

Jaz sem zelo za, kot vidiš, da se opozarja na napake in nepravilnosti, ampak nekako mora tisti, ki dvigne roko, prevzeti odgovornost za to, kaj bo ven butnil. Ce nagaja ali je preprosto budala, naj bo na svoje stroske.

Zgodovina sprememb…

• spremenila: jabe ()

Lonsarg ::

Je pac treba vse kvadrate obdavcit da bo manj mutenja, nic izgovorov "gre za neurejeno podstresje", si sam kriv ce imas neizkoriscene kvadrate.

Ceno se pa da komot izracunat po formuli dejanskih izvedenih poslov preko katerih se naredi "heatmap" za celo povrsino Slovenije in pac vsaka nepremicnina pade nekam v tem heatmapu. Nobene individualne kompleksne racunice ne rabimo, samo heatmap izvedenih poslov pomnozeno z kvadrati.

Nobenih popisov natancnih ne rabimo kaj in kako je obnovljeno, brezvezni detajli.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Katerimi kvadrati? Tistimi iz evidenc?
Ne samo da si profitiral, če si naredu kaj na črno, še davka boš manj plačal...

feryz ::

A bejž no, kar heat map bomo naredili?
Kaj naj bi sploh bilo to, heat map? Ali je bajta na Primorskem ali na Babnem polju?

Sicer pa sem že povedal, ja.
200 let stara bajta z vodnjakom bo več vredna kot sušilnica sadja z bazenom. Lahko greste staviti.

Lonsarg ::

Za crne gradnje ze imamo zakone, je problem ampak gre za locen problem in je tudi z leti vedno manjsi (ze dolgo ni vec mozno uporabnega in hisne pridobit ce vse ne stima).

Heatmap naredis z simpl SQL querijem na bazo izvednih poslov (vidno na portalu eprostor), kjer je vecja freovenca poslov bo granulacija bolj natqncna, kjer je manj poslov bodo potencialno pac cele vasi imele osto vrednost per m2. Cisto ok priblizek je po kvadratih lokacijsko racunat, point davka ni kak luksuz imas ampak koliko kvadrator na koliko zazeljeni lokaciji si "ponucal".

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Utk je izjavil:

Si ti malo počasen? Ne, ne bi mu hiše obdavčili na ta način. Ravno zato sem to napisal, da naj obdavčijo to kar je priskrbela država, ali imaš ti tam vilo z bazenom ali podrtijo je pa tvoj problem, davek je lahko enak.

Nisem čisto nič počasen :D Kaj ti pa priskrbi država? Saj mislim, da vem na kaj misliš, ampak samo da bom siguren :)

Lonsarg je izjavil:

Za crne gradnje ze imamo zakone, je problem ampak gre za locen problem in je tudi z leti vedno manjsi (ze dolgo ni vec mozno uporabnega in hisne pridobit ce vse ne stima).

Heatmap naredis z simpl SQL querijem na bazo izvednih poslov (vidno na portalu eprostor). Cisto ok priblizek je po kvadratih lokacijsko racunat, point davka ni kak luksuz imas ampak koliko kvadrator na koliko zazeljeni lokaciji si "ponucal".

Zakone imamo za marsikaj...
Včasih je bilo tako, da si dobil gradbeno za 11x9, postavil si pa 13x11. Vsi papirji štimajo v nulo. Nihče nikoli pa ni šel, niti ne bo, merit z metrom.
Potem se je pa še potegnil nadstrešek. Pa ploščo namesto strehe. Pa streha s hiše podaljšane čez. Pa se je enkrat zaprlo vse skupaj...tudi tega nihče ne bo rušil. Morda ni čist legalno, ampak čist nelegalno pa vprašanje če je...

Seveda je čisto nelegalno.
««
670 / 792
»»