» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
666 / 750
»»

kriptobog ::

Torrent je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Nov krog s spremembo namembnosti? Ja pojdimo. Verjamem da bi se z Zokijem dalo zmenit. Pri nas so se zmenili tako, da so lastniki sami placali infrastrukturo. In ne mislim komunalca s tem, ampak dejansko so dobili izstavljeno fakturo za vodovod, storm in cesto. Za nagrado so pa dobili se hudga komunalca.

Daj nehaj bluzit. Zokija moreš prvo poznat, šele potem imaš pa priložnost prinesti kuverto. Kaj bi sploh rad povedal? Si se za "loopal" in bi rad ustvaril nov "loop"?

Ni res. Kot obcan lahko prides do sestanka z njim. Ce prides se z 10 lastniki, ki bi skupaj sfinancirali infrastrukturo po vasih parcelah, mislim da ne bi kaj dosti okleval. Z malo srece vam se kaj pristavi.

Mato989 ::

ŠE ENKRAT:

In kdo določa pomanjkanje? Koliko parcel bi moralo biti na voljo in nepremičnin da ne bi bilo pomanjkanja?

Trenutno je v SLO naprodaj na bolhi dobrih 5.000 hiš, dobrih 4.500 STANOVANJ in dobrih 2.600 POSESTI (seveda ne vseh zazidljivih)

Koliko bi jih moralo biti na voljo?

Če izmed skoraj 10.000 nepremičnin navoljo (od tega zagotovo 90% takoj vseljivih) in 2.600 parcel (od tega ziher vsaj 15% zazidljivih) ni dovolj da najdeš nekaj primernega pote si pač

1. razvajen
2. debilen

Če pa nič od tega ne moreš kupit pa ni krivda v pomanjkanju ampak lastnem problemu varčevanja in statusu.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

slon4 ::

Torrent je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Nov krog s spremembo namembnosti? Ja pojdimo. Verjamem da bi se z Zokijem dalo zmenit. Pri nas so se zmenili tako, da so lastniki sami placali infrastrukturo. In ne mislim komunalca s tem, ampak dejansko so dobili izstavljeno fakturo za vodovod, storm in cesto. Za nagrado so pa dobili se hudga komunalca.

Daj nehaj bluzit. Zokija moreš prvo poznat, šele potem imaš pa priložnost prinesti kuverto. Kaj bi sploh rad povedal? Si se "zaloopal" in bi rad ustvaril nov "loop"?

Jaz mu nebi nesel kuverte pa če mi plača...

Torrent ::

kriptobog je izjavil:

Torrent je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Daj nehaj bluzit. Zokija moreš prvo poznat, šele potem imaš pa priložnost prinesti kuverto. Kaj bi sploh rad povedal? Si se za "loopal" in bi rad ustvaril nov "loop"?

Ni res. Kot obcan lahko prides do sestanka z njim. Ce prides se z 10 lastniki, ki bi skupaj sfinancirali infrastrukturo po vasih parcelah, mislim da ne bi kaj dosti okleval. Z malo srece vam se kaj pristavi.

Aja, če pa ti tako misliš, pol pa more bit tako. Zato pa imamo toliko zadružnih gradenj v Sloveniji, še sploh pa v LJ.

Mato989 je izjavil:

ŠE ENKRAT:

In kdo določa pomanjkanje? Koliko parcel bi moralo biti na voljo in nepremičnin da ne bi bilo pomanjkanja?

Trenutno je v SLO naprodaj na bolhi dobrih 5.000 hiš, dobrih 4.500 STANOVANJ in dobrih 2.600 POSESTI (seveda ne vseh zazidljivih)

Če izmed skoraj 10.000 nepremičnin navoljo (od tega zagotovo 90% takoj vseljivih) in 2.600 parcel (od tega ziher vsaj 15% zazidljivih) ni dovolj da najdeš nekaj primernega pote si pač

1. razvajen
2. debilen

Če pa nič od tega ne moreš kupit pa ni krivda v pomanjkanju ampak lastnem problemu varčevanja in statusu.

Mato89 povej jim kako je bilo v bivši jugi. Kako se je živelo takrat...

kriptobog je izjavil:

Torrent je izjavil:

kriptobog je izjavil:

A pijeta skupaj kaj?
Kaj pije najrajši? Župan najlepšega mesta na svetu?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: slon4 ()

Mato989 je izjavil:

ŠE ENKRAT:

1. razvajen
2. debilen

Pomanjkanja ne bo več, ko bo na Ptuju povprečno m2 rabljenega stanovanja max 1/3 povprečne bruto plače v Sloveniji. Evo, tako boš tud ti vedel, kdaj bo to.

4500 stanovanj? Jaz vidim na nepremičnine.net, da se jih prodaja 3043 v Sloveniji. Uuuuu, 3043 stanovanj v državi, ki ima 2,1 milijona prebivalcev. Noro ti rečem, noro. :O

Jaz ne vem kako debilu razložit, da so cene visoke, ker je pomanjkanje ponudbe. In to debilu, ki misli, da razume osnove ekonomije. Če to pomeni, da sem debilen, potem očitno sem. Ne vem pa, kaj to pomeni za tebe. Da si še bolj debilen? Al rabimo novo besedo "najdebilnejši"? Ko je bilo več ponudbe, so bile cene nižje. Zdaj ko je dost manj ponudbe, so pa visoke. Bo zdaj šlo? Mislim, da se boš bolje razumel z osebo, ki misli, da je pomanjkanje na trgu takrat, ko je na nepremičninskih portalih 0 nepremičnin.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Torrent ()

Pomanjkanja ne bo več, ko bo na Ptuju povprečno m2 rabljenega stanovanja max 1/3 povprečne bruto plače v Sloveniji. Evo, tako boš tud ti vedel, kdaj bo to.

Pozabi...

4500 stanovanj? Jaz vidim na nepremičnine.net, da se jih prodaja 3043 v Sloveniji. Uuuuu, 3043 stanovanj v državi, ki ima 2,1 milijona prebivalcev. Noro ti rečem, noro.

Na Bolhi jih je pa 4.500... kakorkoli, kaj potem če ima 2,1 mil ljudi... a mi lahko pokažeš državo kjer se prodaja enako število stanovanj kot je prebivalcev?

Ko je bilo več ponudbe, so bile cene nižje. Zdaj ko je dost manj ponudbe, so pa visoke. Bo zdaj šlo? Mislim, da se boš bolje razumel z osebo, ki misli, da je pomanjkanje na trgu takrat, ko je na nepremičninskih portalih 0 nepremičnin.

Ja in, jaz te sprašujem za POMANJKANJE... pomanjkanja NI... pa ne zato ker je več kot 1 nepremičnina ampak zato ker jih je skoraj 10.000 na voljo (hiš + stanovanj) po celi SLO... če izmed skortaj 10 tisočih ni nobena dovolj ok, ali pa si joh lahko privoščiš imaš problem ti, ne nepremičninski trg.

Utk ::

Pa pozna kdo konkretnega človeka, ki mu ne uspe nič kupit niti najet, ker ni dovolj stanovanj?
Verjamem, da je za koga predrago, ampak da jih enostavno ni?

Pozabi...

:))

Na Bolhi jih je pa 4.500... kakorkoli, kaj potem če ima 2,1 mil ljudi... a mi lahko pokažeš državo kjer se prodaja enako število stanovanj kot je prebivalcev?

A mi lahko pokažeš, da nekdo trdi, da se more prodajat enako število stanovanj kot je prebivalcev?

Ja in, jaz te sprašujem za POMANJKANJE... pomanjkanja NI... pa ne zato ker je več kot 1 nepremičnina ampak zato ker jih je skoraj 10.000 na voljo (hiš + stanovanj) po celi SLO... če izmed skortaj 10 tisočih ni nobena dovolj ok, ali pa si joh lahko privoščiš imaš problem ti, ne nepremičninski trg.

Pomanjkanje je glede na lokacijo. Daj, vrni se na argument, da naj grejo vsi v MS, če ne so pa razvajeni, ker ti si se prilagodil tako, da si ostal doma (Ptuj) blizu mamine zize, ki te je tako dolgo hranila in lahko o tem pametuješ. :))

Utk je izjavil:

Pa pozna kdo konkretnega človeka, ki mu ne uspe nič kupit niti najet, ker ni dovolj stanovanj?

Ne. Zato pa se pogovarjamo o cenah in vplivu pomanjkanja ponudbe na cene. Oz. ja, vem za kr nekaj takih, ki živijo doma. Bolj mlajši. Drugi pač dajo velik del plače za najemnino. Sej razumeš, da če nimaš dost denarja in si zato doma, je vseeno koliko se jih oddaja po visokih cenah.

Ti si že našel koliko stanovanjskih kreditov je bilo po letih od leta 2012?

Zgodovina sprememb…

Pomanjkanje je glede na lokacijo. Daj, vrni se na argument, da naj grejo vsi v MS, če ne so pa razvajeni, ker ti si se prilagodil tako, da si ostal doma (Ptuj) blizu mamine zize, ki te je tako dolgo hranila in lahko o tem pametuješ.

Ampak jaz bi šel kamorkoli kjer bi si lahko kupil flet... recimo kolega ni mogel kupit bajte oz. zgradit na Ptuju je bilo predrago je pač faking šel v zg. Polskavo pri Slo. Bistrici... so what... Če si jaz ne bi mogel kupit nepremičnine na Ptuju bi pač šel v Mursko jebiga...

A mi lahko pokažeš, da nekdo trdi, da se more prodajat enako število stanovanj kot je prebivalcev?

Zato pa te sprašujem koliko se jih mora prodajat da ni pomanjkanja, ker kot kaže 10.000 nepremičnin ki so danes na voljo je za tebe pomanjkanje...

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Pomanjkanje je glede na lokacijo. Daj, vrni se na argument, da naj grejo vsi v MS, če ne so pa razvajeni, ker ti si se prilagodil tako, da si ostal doma (Ptuj) blizu mamine zize, ki te je tako dolgo hranila in lahko o tem pametuješ.

Ampak jaz bi šel kamorkoli kjer bi si lahko kupil flet... recimo kolega ni mogel kupit bajte oz. zgradit na Ptuju je bilo predrago je pač faking šel v zg. Polskavo pri Slo. Bistrici... so what... Če si jaz ne bi mogel kupit nepremičnine na Ptuju bi pač šel v Mursko jebiga...

Zato pa te sprašujem koliko se jih mora prodajat da ni pomanjkanja, ker kot kaže 10.000 nepremičnin ki so danes na voljo je za tebe pomanjkanje...

Haha, "JaZ bI ŠeL kAmoRKoli, ampak ostal sem doma". Iz Ptuja it v Slovensko Bistrico, je tak, kot da bi šel iz LJ v Domžale. Pomisli na to, preden boš dajal to za referenco.

Toliko se jih more prodajat, da cene začnejo padat.

Baja ::

po moje je folk itak malo prismuknjen. ni mi jasno zakaj nekdo hoče na vsak način bajto/flet recimo sredi MB/LJ, če dobi za pol cene 2x vecjo v radijo par 10km ?!?

sem spizdil lani iz MB v vukojebino, pa ne zato ker si nebi mogel v MB bajte privoščiti, ampak preprosto ne kupim cigla po zlatarski ceni.

Torrent je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Haha, "JaZ bI ŠeL kAmoRKoli, ampak ostal sem doma". Iz Ptuja it v Slovensko Bistrico, je tak, kot da bi šel iz LJ v Domžale. Pomisli na to, preden boš dajal to za referenco.

Toliko se jih more prodajat, da cene začnejo padat.

Bistvo je da greš tja kamor si lahko kupiš če ne moreš zaslužit več... samo ti to ne razumeš.

Bistvo je, da si spet pivotiral iz tega, da bo davek drastično spustil vrednost nepremičnin v to, da problema sploh ni. Vedno isto. Vidiš grafe analiz, kjer je dostopnost nepremičnin slaba, ampak ti veš bolje kot vsi ostali. Podatki kažejo, da se mladi vse kasneje odseljujejo od doma, ti bi nas pa rad prepričal, da to nima nič s cenami, ampak je pandemija novega virusa lenobe in razvajenosti med mladimi. Pač vedno neke bedarije, samo da se ne bi nič spremenilo. Zmagovalec tukaj v bedarijah in otroškem razmišljanju, pa si še vedno ti.

Zgodovina sprememb…

zavajon ::

Mato989 je izjavil:

Bistvo je da greš tja kamor si lahko kupiš če ne moreš zaslužit več... samo ti to ne razumeš.

Tako je, kupiš in lahko plačuješ nepremičninski davek brez jamranja.

mm&r ::

zavajon je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Torej če je povprečna prodajna vrednost m2 v MO Ptuj 2.000 EUR

A ni nekdo nedavno tu objavil tabelo poslov za Ptuj in je bila cena precej nižja od 2k?

Da malo osvežimo podatke Ptujskem nepremičninskem trgu in si spočijemo oči na dostopnih cenah nepremičnin je tukaj zadnjih nekaj zabeleženih transakcij na GURS-u:

https://postimg.cc/sGVxJskZ

mm&r je izjavil:

zavajon je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Torej če je povprečna prodajna vrednost m2 v MO Ptuj 2.000 EUR

A ni nekdo nedavno tu objavil tabelo poslov za Ptuj in je bila cena precej nižja od 2k?

Da malo osvežimo podatke Ptujskem nepremičninskem trgu in si spočijemo oči na dostopnih cenah nepremičnin je tukaj zadnjih nekaj zabeleženih transakcij na GURS-u:

https://postimg.cc/sGVxJskZ

Tako, pomanjkanja ni... kupiš na Ptuju in se voziš v LJ, win win ali še olje kot jaz delaš od doma, samo si je treba to pridobit.

johnnyyy ::

Utk je izjavil:

Jaz sem imel tak primer - Severna Primorska oz. okolica NG - najem. Prej obupal kot kar koli dobil. Enostavno ni (bilo) ponudbe.

johnnyyy je izjavil:

Utk je izjavil:

Jaz sem imel tak primer - Severna Primorska oz. okolica NG - najem. Prej obupal kot kar koli dobil. Enostavno ni (bilo) ponudbe.

Vsem tem "primerom" je skupno sledeče

1. iščejo na preveliko ozkem področju
2. imajo previsoke standarde ali prenizko plačo za želje

Prove me wrong!

NuMaN ::

Saj bi se lahko vozil iz Ptuja v Novo Gorico.

Pa če bi imel 2 miljončka, bi si zazidal bajto v NG pa bi bilo.

Včasih res avtista špilaš ..

Dokazovali ti bomo lahko šele, ko boš za te svoje trditve podal metodologijo, meritve, vire, ... Do takrat pa ti lahko rečemo le, da ti dokaži, da imaš prav.

johnnyyy je izjavil:

Utk je izjavil:

A tudi na italijanski strani ni bilo nič?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zavajon ()

Mato989 je izjavil:

A v Haloze pa noben ne gre? Zakaj??? :0

V italiji se ne splača imeti stanovanja , ker so previsoki davki...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: slon4 ()

Preblizu takim kot je Mato.

Dokazovali ti bomo lahko šele, ko boš za te svoje trditve podal metodologijo, meritve, vire, ... Do takrat pa ti lahko rečemo le, da ti dokaži, da imaš prav.

Zlo preprosto je, če nekod danes reče da ni NIČ "pametnega" za kupit, se odpre Bolha in pogleda celo SLO če je kje kaj pametnega pod 200k... če je potem je, se je pač treba prilagodit... lokacijsko... lokacija bivanja ni ustavna in človekova pravica.

Saj bi se lahko vozil iz Ptuja v Novo Gorico.

Dvomim da ima tak dober šiht z tako vrhunsko plačo da ne bi mogel najt za podobno plačo nekaj bližje kot je NG... ker če bi imel tako dobro plačo bi lahko kupil bližje... it always works like this.

Zgodovina sprememb…

Telbanc ::

Mato989 je izjavil:

Lej Mato, na leto je krepko čez 20.000 transakcij, tko da je tole siča. Za ene 4 mesece transakcij, po nekih norih cenah. Dejte mal pogledat število transakcij, drgač Mato rešpekt, na Ptuju mate dost u redu cene cegla. Poleg tega mate še toplice, mim gre avtocesta....
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Telbanc ()

Lej Mato, na leto je krepko čez 20.000 transakcij, tko da je tole siča.

Ampak mi govorimo zdaj o 1 človeku.... težko me bo nekdo prepričal da 1 človek ne najde niti 1 primerne nepremičnine med 10.000

Razloga sta lahko samo 2

1. preozek krog iskanja aka. lokacija
2. previsoke zahteve glede na dohodek in privarčevano

Ampak to je stvar prioritet... nekaj kar razvajeni sončki danes ne zmorejo več.

Vedno je tako da se odločamo med tem kaj želimo in to kar si lahko privoščimo in za nepremičnino je IDENTIČNO... ali kupiš tam kjer LAHKO ali pa imaš dovolj denarja da kupiš tam kjer HOČEŠ... your pick.

Recimo jaz sem si tudi želel novogradnjo pasivno hišo 120m2 z bazenom, ampak pač ker nisem imel dovolj denarja sem vzel pač stanovanje...

Enako je z lokacijo... jaz bi tudi kupil v MB novogradnjo ampak ker ne morem sem kupil pač tam kjer lahko

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Vsem tem "primerom" je skupno sledeče

1. iščejo na preveliko ozkem področju
2. imajo previsoke standarde ali prenizko plačo za želje

Prove me wrong!

Hudič je v detajlih.
1) Torej kako veliko področje mora biti, da ni preozko?
2) Spet bo potrebno definirati, kaj so previsoki standardi in prenizka plača.

Pač neke kriterije je potrebno postavit. Če ne je lahko neka država ki omogoča kampiranje in šotor rešitev vseh nepremičninskih težav.

zavajon je izjavil:

A tudi na italijanski strani ni bilo nič?

Za najem zelo slabo, vsaj sorazmerno blizu meje.

Mato989 je izjavil:

Recimo jaz sem si tudi želel novogradnjo pasivno hišo 120m2 z bazenom, ampak pač ker nisem imel dovolj denarja sem vzel pač stanovanje...

Enako je z lokacijo... jaz bi tudi kupil v MB novogradnjo ampak ker ne morem sem kupil pač tam kjer lahko

Lahko bi imel milijarde, pa tega ne moreš kupit. Kupit pa ne moreš, ker tega na trgu ni. Na trgu pa ni, ker za to nimaš kupcev. Tako, da če hočeš nekaj imeti iz danes na jutri oz. še to jesen, potem je lažje da nekaj najameš kupiš, če pa imaš večje želje boš moral pa graditi.

Hudič je v detajlih.
1) Torej kako veliko področje mora biti, da ni preozko?

Načeloma sam menim da vse kar je manj kot 1h 30 min vožnje stran od službe je good to go... Sicer pa je bistveno kot pravim odločitev posameznika... kaj ima raje, manj časa do šihta ali nepremičnino po željah? (ali bližje željam?)

2) Spet bo potrebno definirati, kaj so previsoki standardi in prenizka plača.

Vedno je previsok standard to kar z plačo ne moreš kupit... to se definira na trgu... to kar lahko z plačo kupiš je primerno tvojemu prihodku če želiš več kot lahko kupiš imaš pač previsoke standarde... spodnja meja je pač vlažno, zamakanje strehe ipd...

Mato989 je izjavil:

spodnja meja je pač vlažno, zamakanje strehe ipd...

Zakaj pa ravno ta meja? Lahko je tudi suha jama.

CiClon ::

Ta debata je bila ponovljena že 700krat in vedno znova Mato triggerira ene in iste, ker trdi, da to če v LJ ni stanovanj, drugod pa so, ni problem, ki bi ga morala država reševat :)

In načeloma se strinjam z njim - cilj države bi moral biti tudi to, da gredo mladi in izobraženi živet tudi izven LJ in na periferijo. Ne pa da se zgradi masa novih stanovanj v centru, da bo še več ljudi se preselilo tja in bo periferija še bolj razjebana.

kriptobog ::

CiClon je izjavil:

Ta debata je bila ponovljena že 700krat in vedno znova Mato triggerira ene in iste, ker trdi, da to če v LJ ni stanovanj, drugod pa so, ni problem, ki bi ga morala država reševat :)

In načeloma se strinjam z njim - cilj države bi moral biti tudi to, da gredo mladi in izobraženi živet tudi izven LJ in na periferijo. Ne pa da se zgradi masa novih stanovanj v centru, da bo še več ljudi se preselilo tja in bo periferija še bolj razjebana.

V LJ stanovanja so!
Samo za prodajo jih je za 32 strani:
https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...

in 22 strani za najem:
https://www.nepremicnine.net/oglasi-odd...

Prav tako se prodaja za 14 strani his:
https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...

CiClon je izjavil:

Saj lahjko zivijo v Ljubljani, ampak to stane. Tako pa javkajo slabo placani mladi, da v LJ ne morejo nic dobiti.

Zgodovina sprememb…

CiClon je izjavil:

cilj države bi moral biti tudi to, da gredo mladi in izobraženi živet tudi izven LJ in na periferijo.

To je izvedel že Pol Pot, pa se ni najbolje obneslo.

Mato989 je izjavil:

Načeloma sam menim da vse kar je manj kot 1h 30 min vožnje stran od službe je good to go... Sicer pa je bistveno kot pravim odločitev posameznika... kaj ima raje, manj časa do šihta ali nepremičnino po željah? (ali bližje željam?)

Zame je 30min max v eno smer, če gre za način da moraš biti vsak dan tam.

Mato989 je izjavil:

Vedno je previsok standard to kar z plačo ne moreš kupit... to se definira na trgu... to kar lahko z plačo kupiš je primerno tvojemu prihodku če želiš več kot lahko kupiš imaš pač previsoke standarde... spodnja meja je pač vlažno, zamakanje strehe ipd...

Ja in ne. Naš trg nepremičnin od nekdaj ne deluje najbolje, saj je tudi v Jugi za večino veljalo znajdi oz. naredi si sam. Na takšnem trgu nimaš situacije, da boš prišel z denarjem in boš nekaj kupil - saj trga praktično ni. Tudi če pride nek milijarder in si zaželi malce večje hiše/vile z bazenom - tega ne more kupiti na prostem trgu, saj se to zelo redko prodaja.

Pač danes je bolje, da imaš povprečno plačo in precej ročnih veščin, kot da si v fohu dober in za hišniška dela bolj levak. Sicer če gledaš to z obdavčitve dela, je nekako tudi logično, saj bolj kot je delo obdavčeno, bolj se ti splača delati sam.

LeQuack ::

Delati se pa res ne splača, je preveč obdavčeno. Splača se imeti prazne nepremičnine.
Quack !

Seveda, lahko je za tebe to, ampak glavno vprašanje je, imaš dovolj plače in prihodka in prihranjeno da si lahko tako lokacijo privoščiš... tu je catch...

Ja in ne. Naš trg nepremičnin od nekdaj ne deluje najbolje, saj je tudi v Jugi za večino veljalo znajdi oz. naredi si sam. Na takšnem trgu nimaš situacije, da boš prišel z denarjem in boš nekaj kupil - saj trga praktično ni. Tudi če pride nek milijarder in si zaželi malce večje hiše/vile z bazenom - tega ne more kupiti na prostem trgu, saj se to zelo redko prodaja.

Greš v ekstreme... če pride milijarder bo kupil LOKACIJO in potem postavil sam... ampak to so robni primeri zahtev in želja... midva govoriva seveda o povprečnih... Če imaš 1 milijardo keša, in prideš v SLO in bi želel nekaj kupit poiščeš lastnik mu ponudiš 10 mil in ti bo 99,9% prodal (ker je vredno 1000x manj) potem podereš in postaviš gor kar želiš...

Pač danes je bolje, da imaš povprečno plačo in precej ročnih veščin, kot da si v fohu dober in za hišniška dela bolj levak. Sicer če gledaš to z obdavčitve dela, je nekako tudi logično, saj bolj kot je delo obdavčeno, bolj se ti splača delati sam.

Seveda, in to ne učijo generacije več, teh veščin in zdaj imamo polno fah idiotov ki ne znajo niti "žarnice zamenjat" več ker so se učili da ne bi rabili delat po besedah mojih staršev.

feryz ::

Evo, včeraj šok terapija. Mulc je hodil do sedaj v center žabarije v srednjo, torej sem tam kupil flet.
Zdaj se je, nebodigatreba, na Vič vpisal na fax. Kar pomeni, da bi moral 2 km pešačiti, kolesariti, skirojati ... Trola vemo da je neugodna, ker jih čez center ne pelje ravno dosti. Pravzaprav nobena.
In imam takoj dilemo. Ali prodati flet v centru in kupiti enega na Viču, ali pa tega, centerskega, pustiti da mu raste vrednost in ubosti še enega na Viču. Verjetno bo druga opcija prava.

Torej sem včeraj visel na nepremičninah.net in pregledoval, če je kaj primernega.
Torej takega, da bi lahko kar v šlapah skočil na faks. Par stvari je obetavnih, moram danes malo preklicati.
Sicer je tako, ko se za prvega izkašljaš 6 jurjev po kvadratu, so ti zdijo te cene, okrog 4 jurje, kar malo smešne.
Bom počakal do jesen, baje bo kriza in nov davek, pa bi znale iti cene še malo dol.

urli ::

Karkoli boš naredil, ne poslušaj slo-tech nepremičninskih "mojstrov" oz. naredi nasprotno od predlaganega in bo ok :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: urli ()

Če imaš kup denarja, lahko narediš karkoli, pa boš imel še večji kup denarja.
Če ga nimaš, bo pa enako, samo obratno...zmeraj bo predrago.

Nimam denarja. Ampak ko si nekaj zamisliš, obrneš vsak kamen, pogledaš v vsako luknjo, malo pokombiniraš in na koncu nekaj rata.
Saj veste kako gre tista, cagav fant ni še nikoli pri punci spal.

stara mama ::

Smo na strani 666, zdej pa ni hudič, da ne bomo dokončno ugotovili vzroka za rast in cene nepremičnin!
Ekologija™ in Trajnost™

Huda matematika.
Vzrok za rast je rast plač in količina denarja v obtoku.
Vse ostalo je navadno bluzenje.

dronyx ::

stara mama je izjavil:

Smo na strani 666, zdej pa ni hudič, da ne bomo dokončno ugotovili vzroka za rast in cene nepremičnin!

Hudič mi je naročil, da naj prenesem prisrčne pozdrave vsem sodelujočim v tej debati. Pravi da se že dolgo ni tako zabaval. :))

feryz je izjavil:

Vzrok za rast je rast plač in količina denarja v obtoku.

Za cene nepremičnin, ki so investicija, je bolj kot rast plač pomembna količina denarja v obtoku. Plače ne rastejo tako hitro, kot raste količina denarja v obtoku, ta pa se ustvarja tudi s krediti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dronyx ()

Kar ne spremeni dejstva, da za nakup rabiš denar.
Če ga je vedno enako, so tudi cene vedno enake. Ker drugače niti ne more biti.

Kar pomeni da lahko mirno zaključimo da je vzrok za rast nepremičnin pač INFLACIJA... v deflaciji nepremičnine ne bi imele take rasti cen če sploh >:D

alekskac ::

Mato989 je izjavil:

Seveda, lahko je za tebe to, ampak glavno vprašanje je, imaš dovolj plače in prihodka in prihranjeno da si lahko tako lokacijo privoščiš... tu je catch...

To še kako drži. Greš tja, kjer lahko plačaš. Nama z ženo že pred 16 leti ni stegnilo bližje kot 45 minut v eno smer. Kolikor se je pač nabralo za polog, in za bliže ni bilo dovolj. Ni tragično teh 45 minut. Enako kot sem imel ko smo bili v najemu v LJ, iz Bežigrada v službo na Dolgi most, z busom.

dronyx ::

feryz je izjavil:

Kar ne spremeni dejstva, da za nakup rabiš denar.

Ja, samo je razlika če daš za nakup denar, ki ga imaš, ali pa denar, ki ga nimaš. Če bi nepremičnine rastle samo toliko, kot rastejo v povprečju plače, bi bile danes BISTVENO cenejše. ;)

Če imaš 1000 plače in ti ostane na mesec 200 evrov za posojilo, ti ostane pač 200 evrov. Če se ti plača poveča za samo 20%, na 1200, imaš zdaj naenkrat 400 evrov več prostega na mesec in lahko kupiš 2x dražje stanovanje.
Tako da ni mogoče, da se bi podražile samo za toliko kot se povečajo plače, ali pa drugi dohodki. Vsaj ne če dohodki realno rastejo, oz. nominalno rastejo bolj kot inflacija.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

stara mama ::

Če če če.
Vse kreditojemalske matematike temeljijo na garantiranih dohodkih, kar pa ni nujno samoumevno.
Če se zgodi kakršenkoli gospodarski pretres in pozapre par firm, bo prodaja štrikov močno narastla.
Ekologija™ in Trajnost™

Zgodovina sprememb…

Tu ni noben "če". Vidimo za nazaj da so plače narastle in če imaš samo malo več prostega keša, lahko hitro kupiš 50 ali pa 100% dražje stanovanje. To vidimo za nazaj, ne za vnaprej.
Vnaprej ne veš, lahko da plače padejo za 10% in grejo cene stanovanj za 40% dol. Ampak to pa je velik "če" in jaz ne bi prav veliko stavil nanj.
««
666 / 750
»»