Forum » Loža » Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Temo vidijo: vsi
codeMonkey ::
zavajon ::
Saj lahko na črno oddaja.
Seveda lahko, in to bo najverjetneje tudi počel.
Ampak lahko se zgodi, da najemnik podpiše pogodbo z mobilnim operaterjem, ki mu račune pošilja na naslov najetega stanovanja.
Nato čez nekaj let pokliče stanodajalca in mu pove, da bi FURS utegnilo zanimati, zakaj so računi prihajali na naslov stanovanja, ki je bilo vsa ta leta prazno in bili v roku plačani.
Pa seveda da bi se lahko zmenili, da pod določenimi pogoji FURS ne bi dobil teh računov...
Likalnik ::
Malidelničar je izjavil:
Malidelničar je izjavil:
Likalnik: ti je kaj žal, da številni mladi sploh družboslovci in humanisti ne bodo mogli priti do nepremičnin v LJ? Namesto, da imaš ti tole garsonjero, bi notri lahko živel mlad par študentov iz filozofske fakultete. Glede na to, da je dobra lokacija, veliko se dogaja kulturno v centru, alter scena, želi si urbanega življenja.
Ni to krivica?
NE
Ti bo kaj žal, če se omeji Airbnb do te mere, da ti ne boš več mogel kratkoročno oddajat?
Likalnik: na to sem namigoval. Recimo, kot piše Torrent, te ne skrbi, da bi zaradi tvojih potez revolucionarno navdahnjeni mladi družboslovci, ki si želijo urbanega življenja in po krivici ne morejo priti do fleta v LJ, ker jih kupujejo premožni IT-jevci, predlagali nacionalizacijo stanovanj (preko davkov ali pa preko puškinih cevi)?
Ker recimo - omenili ste predhodniki Mursko Soboto - za njih je MS predaleč, premalo hip, selo. Oni hočejo izživeti svoje urbane sanje v Ljubljani.
zakaj se jim dela krivica? zato ker jaz s svojo plačo in s svojimi žulji kupim nepremičnino in plačam vse davke in vse kar je potrebno?....sedaj sem pa jaz kriv, ker nek faliran študent ne more do svoje nepremičnine....
veš se marsičemu odrečem, da pridem do nepremičnine....dopusti in potovanja so zame španska vas....
BuDi79 ::
Nepremičnin imamo kolikor jih imamo in posameznik in tudi družba s tem ne moremo delati nekih čudežev. Naše potrebe so večje od števila nepremičnin in to nas tepe.Bomo se delali da niso cele vasi prazne. Pa ne samo pri nas. Po zahodu so prazna tudi čisto spodobna manjša mesta.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BuDi79 ()
Malidelničar ::
BuDi79: zanimiv primer je tudi južna Italija, pa podeželski deli Španije. Francija je bila do nedavnega na podeželju lepo poseljena in se zam tudi poslabšuje.
Trend je urbanizacija, centralizacija in siljenje v mesta.
Dostopnost Ljubljane je IMHO neprimerljiva z devetdesetimi. Takrat se je dalo kaj dobiti, v Ljubljano so se preselili le posamezniki, določeni ljudje, nasploh pa ni bilo tega pritiska tja, ker je folk ostal doma na Primorskem, Štajerskem, Dolenjskem.
V Sloveniji je trend specifičen še po tem, da je prišlo do post-recesijskega kolapsa industrije v številnih obrobnih regijah in se zato folk sili toliko bolj v LJ. Dolenjska je edina regija v SLO, kjer je industrija obstala in se post-2008 celo razvila, razširila. Na Štajerskem je kolapsiralo, Obala itd.
Trend je urbanizacija, centralizacija in siljenje v mesta.
Dostopnost Ljubljane je IMHO neprimerljiva z devetdesetimi. Takrat se je dalo kaj dobiti, v Ljubljano so se preselili le posamezniki, določeni ljudje, nasploh pa ni bilo tega pritiska tja, ker je folk ostal doma na Primorskem, Štajerskem, Dolenjskem.
V Sloveniji je trend specifičen še po tem, da je prišlo do post-recesijskega kolapsa industrije v številnih obrobnih regijah in se zato folk sili toliko bolj v LJ. Dolenjska je edina regija v SLO, kjer je industrija obstala in se post-2008 celo razvila, razširila. Na Štajerskem je kolapsiralo, Obala itd.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
Nepremičnin imamo kolikor jih imamo in posameznik in tudi družba s tem ne moremo delati nekih čudežev. Naše potrebe so večje od števila nepremičnin in to nas tepe.Bomo se delali da niso cele vasi prazne. Pa ne samo pri nas. Po zahodu so prazna tudi čisto spodobna manjša mesta.
Ampak drugod so vasi in majhna mesta prazna zato, ker se prebivalci izseljujejo v večja mesta (česar marsikateri uporabnik tega foruma sicer ne more razumeti), ne pa zaradi kopičenja nepremičnin in ohranjanja le-teh nezasedenih, kar se dogaja pri nas.
Torrent ::
To je noro kaj vse zveš na tem forumu. Očitno je LJ polna samih lenih filozofov, ki iščejo zastonj stanovanje. Od 18k vpisnih mest na UL je 17k za družboslovne vede in 1k za naravoslovne? LOL. Še dobro da pride kak inženir iz Nemčije na dopust, ker drugač Slovenci sploh ne bi vedeli kako izgledajo in kaj to je.
Zakaj bi ukinili dopuste? To je spet nova pogruntavščina na tem forumu. AirBnb ali pa ni dopusta. Še dobro, da je prišel AirBnb, ker drugač bi bili vsi konstantno doma.
Malce si napak razumel. Nepremičnin imamo kolikor jih imamo in posameznik in tudi družba s tem ne moremo delati nekih čudežev. Naše potrebe so večje od števila nepremičnin in to nas tepe. Mi nimamo situacije, kjer bi imeli 10 nepremičnin in nekega filozofa in nemškega turista in bi rekli, dobr - ti imaš eno ti imaš drugo. Mi imamo situacijo, da imaš diplomiranega filozofa, študentko, nemškega turista, italjanskega turista, sezonskega delavca nepremičnino pa imaš eno. In nekdo bo ostal na suhem, saj ne moreš vsem ugodit.
Saj dopustov ni potrebno ukiniti. Naj se ukine rbnb po celi EU, podražijo se naj letalske karte, naj se oddajajo le nepremičnine ki so namenjene temu. Pa naj se zaradi povpraševanja cene zvišajo do te mere, da si lahko privoščiš le 1 teden dni dopusta/leto. Boš pač za 1 teden dopusta na HR obali plačal 5k€, če boš hotel pa ceneje pa pojdi januarja na morje.
Naše potrebe niso večje od števila nepremičnin. Mi imamo situacijo, kjer je v LJ 11k praznih nepremičnin in v MB 5k. Vidim, da še vedno vztrajaš pri filozofih. A inženirjev pa nimamo? Zakaj bi inženir ali pa vzgojiteljica v vrtcu (tudi to je družboslovje) izvisela zarad turista?
Kaj bojo v HR delali mene niti najmanj ne zanima.
Invictus ::
Zakaj bi inženir ali pa vzgojiteljica v vrtcu (tudi to je družboslovje) izvisela zarad turista?
Zato, ker lastnik več dobi od turista...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
Malidelničar je izjavil:
Malidelničar je izjavil:
Likalnik: ti je kaj žal, da številni mladi sploh družboslovci in humanisti ne bodo mogli priti do nepremičnin v LJ? Namesto, da imaš ti tole garsonjero, bi notri lahko živel mlad par študentov iz filozofske fakultete. Glede na to, da je dobra lokacija, veliko se dogaja kulturno v centru, alter scena, želi si urbanega življenja.
Ni to krivica?
NE
Ti bo kaj žal, če se omeji Airbnb do te mere, da ti ne boš več mogel kratkoročno oddajat?
Likalnik: na to sem namigoval. Recimo, kot piše Torrent, te ne skrbi, da bi zaradi tvojih potez revolucionarno navdahnjeni mladi družboslovci, ki si želijo urbanega življenja in po krivici ne morejo priti do fleta v LJ, ker jih kupujejo premožni IT-jevci, predlagali nacionalizacijo stanovanj (preko davkov ali pa preko puškinih cevi)?
Ker recimo - omenili ste predhodniki Mursko Soboto - za njih je MS predaleč, premalo hip, selo. Oni hočejo izživeti svoje urbane sanje v Ljubljani.
Itak, ker drugih kot premožnih IT-jevcev ni. Vsak, ki samo povoha IT dobi 10k bruto na mesec, kaj šele, če kaj več znaš. Vseeno je prav, da dajo čim več plače za streho nad glavo, medtem ko drugi hirajo. Kdo pa so ti IT-jevci, da mislijo, da bodo s svojim znanjem in perspektivnim poklicem lagodno živeli. Treba jih je odret. Čim prej, tem bolje. Urbano življenje je rezervirano samo za investicije, ker druge opcije v življenju pač ni.
Mato989 ::
Naše potrebe niso večje od števila nepremičnin
Važne so potrebe od števila RAZPOLOŽLJIVIH nepremičnin... ne od "navideznih"...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
Zakaj bi inženir ali pa vzgojiteljica v vrtcu (tudi to je družboslovje) izvisela zarad turista?
Zato, ker lastnik več dobi od turista...
Točno to. Zato je potrebno to omejit.
Malidelničar je izjavil:
Malidelničar je izjavil:
Ni to krivica?
NE
zakaj se jim dela krivica? zato ker jaz s svojo plačo in s svojimi žulji kupim nepremičnino in plačam vse davke in vse kar je potrebno?....sedaj sem pa jaz kriv, ker nek faliran študent ne more do svoje nepremičnine....
veš se marsičemu odrečem, da pridem do nepremičnine....dopusti in potovanja so zame španska vas....
Ne. Ti nisi kriv. Ti si pač izkoristil slabo zastavljen sistem s strani države. Kriva je država.
Naše potrebe niso večje od števila nepremičnin
Važne so potrebe od števila RAZPOLOŽLJIVIH nepremičnin... ne od "navideznih"...
A to so kake virtualne nepremičnine, za katere še nisem slišal? Če ne, jih je potrebno naredit RAZPOLOŽLJIVE na več različnih načinov.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Torrent ()
A to so kake virtualne nepremičnine, za katere še nisem slišal? Če ne, jih je potrebno naredit RAZPOLOŽLJIVE na več različnih načinov.
Ne to so nepremičnine ki niso na VOLJO... če nekaj ni na voljo pomeni da ni RAZPOLOŽLJIVA in važno je razmerje med razpoložljivim vs potrebami...
Ne to so nepremičnine ki niso na VOLJO... če nekaj ni na voljo pomeni da ni RAZPOLOŽLJIVA in važno je razmerje med razpoložljivim vs potrebami...
To so nepremičnine, ki jih nekdo kopiči in zato niso na VOLJO. Če na VOLJO ni dovolj nepremičnin glede na POTREBO, je država odgovorna, da POVEČA RAZPOLOŽLJIVOST. Ena od opcij je, da poskrbi, da se ne splača imeti PRAZNE NEPREMIČNINE.
Zgodovina sprememb…
Ne država ni nič odgovorna, ker nikomur ne PRIPADA nepremičnina, še manj pa točno na določeni lokaciji... Odgovoren za pridobitev nepremičnine si ti sam, država ti samo da pravni okvir da si lahko LASTIŠ nepremičnino.
Ne država ni nič odgovorna, ker nikomur ne PRIPADA nepremičnina, še manj pa točno na določeni lokaciji... Odgovoren za pridobitev nepremičnine si ti sam, država ti samo da pravni okvir da si lahko LASTIŠ nepremičnino.
Nikomur niti ne PRIPADA voda, še manj pa točno na določeni lokaciji. Nikomur ne PRIPADA cesta, še manj pa točno na določeni lokaciji. Po tej logiki nikomur ne PRIPADA zdravstvo, pa ga imajo vse države. To ne pomeni, da država ni ODGOVORNA za ta ali druga področja, če se dotikajo razvoja države. Država je odgovorna za NEPREMIČNINSKO POLITIKO ne samo za PRAVNI OKVIR.
m0LN4r ::
Nikomur ne pripada nic oz. drzava ni odgovorna, ampak je pa drzava odgovorna oz. morala bi biti, da ustvari pogoje, kjer si zelijo bodoce generacije tudi ostati in ustvarjati druzine.
Vedno manj otrok in nedosegljivost lastne nepremicnine oz. dosegljivost na dolgove polovico zivljenjske dobe sta povezani med sabo.
Vprasaj 20 letnike koliko od njih sploh misli imeti otrok, ko ze v startu vejo, da so dobesedno suznji, ki ne bodo nicesar imeli, njihovi potomci pa se manj.
Vedno manj otrok in nedosegljivost lastne nepremicnine oz. dosegljivost na dolgove polovico zivljenjske dobe sta povezani med sabo.
Vprasaj 20 letnike koliko od njih sploh misli imeti otrok, ko ze v startu vejo, da so dobesedno suznji, ki ne bodo nicesar imeli, njihovi potomci pa se manj.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Nikomur ne pripada nic oz. drzava ni odgovorna, ampak je pa drzava odgovorna oz. morala bi biti, da ustvari pogoje, kjer si zelijo bodoce generacije tudi ostati in ustvarjati druzine.
Seveda je država odgovorna, ker jo za to plačujemo. Potem imaš pa ljudi, ki se konstantno izogibajo davkom, izigravajo sistem in so potem najbolj pametni za kaj je država odgovorna in idejami kaj bi morala/ne bi smela početi. Dlje od svoje riti pa itak ne vidijo.
Zgodovina sprememb…
Vsak, ki samo povoha IT dobi 10k bruto na mesec, kaj šele, če kaj več znaš.
No, vsak ravno ne. Sam sem že 30 let v IT-ju, pa še zdaleč ne zaslužim toliko. Niti ne poznam nikogar takega. Pa niti nihče od mojih kolegov, s katerimi sem kdaj debatiral o teh zaslužkih, ki se pojavljajo po forumih, ne pozna nikogar, ki bi zaslužil toliko.
Morda pa res jaz in moji kolegi živimo v nekem mehurčku
Saj v naših mladih časih ni bilo nič drugače, pa smo vseeno kupovali nepremičnine, bili "dužnji" in naštepali otroke...
Sam za to rabiš jajca, ki jih današnja Z/Woke/"neka žblj generacija" preprosto nima.
Punce se pritožujejo,m da se fantom ne da fukat, fantje pa da se ne da dobiti normalne punce. Pa še vse so iste. Isto oblečene, namazane, vseeno katero pobašeš.
Fantje gredo lahko po ženske v Ukrajino (zdaj ravno ne), pa tudi Poljakinje niso slabe.
Slovenske punce so pa bolj mahnjene na Mediteran, pa si iščejo tam, sam je to dežela maminih sinčkov.
In naslednje generacije bodo spet jamrale kako se ne da nič, drugi bodo pa pač nekaj naredili.
Folk je pa hinavski. Na eni strani zahteva da mu država vse zrihta... Ko pa nekaj dobi, pa hoče, da ga država pusti pri miru. Tako pač ne gre...
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: m0LN4r ()
No, vsak ravno ne. Sam sem že 30 let v IT-ju, pa še zdaleč ne zaslužim toliko. Niti ne poznam nikogar takega. Pa niti nihče od mojih kolegov, s katerimi sem kdaj debatiral o teh zaslužkih, ki se pojavljajo po forumih, ne pozna nikogar, ki bi zaslužil toliko.
To je bil sarkazem.
Saj v naših mladih časih ni bilo nič drugače, pa smo vseeno kupovali nepremičnine, bili "dužnji" in naštepali otroke...
Sam za to rabiš jajca, ki jih današnja Z/Woke/"neka žblj generacija" preprosto nima.
Punce se pritožujejo,m da se fantom ne da fukat, fantje pa da se ne da dobiti normalne punce. Pa še vse so iste. Isto oblečene, namazane, vseeno katero pobašeš.
Fantje gredo lahko po ženske v Ukrajino (zdaj ravno ne), pa tudi Poljakinje niso slabe.
Slovenske punce so pa bolj mahnjene na Mediteran, pa si iščejo tam, sam je to dežela maminih sinčkov.
In naslednje generacije bodo spet jamrale kako se ne da nič, drugi bodo pa pač nekaj naredili.
Folk je pa hinavski. Na eni strani zahteva da mu država vse zrihta... Ko pa nekaj dobi, pa hoče, da ga država pusti pri miru. Tako pač ne gre...
A res ni bilo nič drugače? Kateri časi so to bili? Katerega leta si dopolnil 25 let? Bomo pogledali. Mogoče pa imaš prav.
Zgodovina sprememb…
matic492 ::
10k ne, poznam vsaj 3 za katere 100% vem da imajo okoli 5-7k, pa potem jih verjetno lahko naštejem po imenih vsaj 10 za katere sem 90% prepričan da imajo 4-5k
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
ginekk ::
Nikomur niti ne PRIPADA voda, še manj pa točno na določeni lokaciji. Nikomur ne PRIPADA cesta, še manj pa točno na določeni lokaciji. Po tej logiki nikomur ne PRIPADA zdravstvo, pa ga imajo vse države. To ne pomeni, da država ni ODGOVORNA za ta ali druga področja, če se dotikajo razvoja države. Država je odgovorna za NEPREMIČNINSKO POLITIKO ne samo za PRAVNI OKVIR.
Dej jokcat.
Najdi si žensko, pa bosta že kaj skupaj ustvarila.
Jaz sem nadpovprečnim dohodkom navkljub svojo prvo nepremičnino pridelal po 30. letu, v času prejšnjega norega cikla rasti cen nepremičnin leta 2007. Med tem ko sva pridelala še par otrok. In krediti so bili še dražji kot danes.
ginekk: baje, da se danes ne da več. In da ne razumeš današnjih razmer.
10k ne, poznam vsaj 3 za katere 100% vem da imajo okoli 5-7k, pa potem jih verjetno lahko naštejem po imenih vsaj 10 za katere sem 90% prepričan da imajo 4-5k
Bodi zadovoljen in drži se te eminentne družbe.
Kajti po podatkih SURS je v januarju 2024 za dejavnost J62.01 Računalniško programiranje povprečna bruto plača znašala 3.290,42€.
https://pxweb.stat.si/SiStatData/pxweb/...
Likalnik ::
Dej jokcat.
Jaz sem nadpovprečnim dohodkom navkljub svojo prvo nepremičnino pridelal po 30. letu, v času prejšnjega norega cikla rasti cen nepremičnin leta 2007. Med tem ko sva pridelala še par otrok. In krediti so bili še dražji kot danes.
tako je..v dvoje gre lažje...+ otroke bo potrebno prestavit na naslednje starostno obdobje...določeni imajo pa pri 25 letih že tri otroke...težko prideš do viška financ in kredita s tremi otroki.
jaz sem imel prvega pri 40letih....pač eno ali drugo...oboje naenkrat gre zelo težko...razen, če nisi IT-jevec z 10k plače...no jaz te sreče nimam.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Likalnik ()
Dej jokcat.
Statistični podatki so znani, tako da ne nabijaj. 2007 je bila milina v primerjavi z današnjim stanjem. Ne vem kakšno vezo ima moj osebni primer s celotno situacijo, tako da ti to ne mislim pojasnjevat. Samo nabijaš v prazno. Pokaži podatke kako je bilo 2007 težje prit do nepremičnine. Tako boš zaprl gofljo vsem medijem po Sloveniji in celo "filozofom" pokazal, da sploh ni problema in da nepremičnin ne primanjkuje. Komaj čakam...
Zgodovina sprememb…
Oprosti za izbris, ampak stevilke taksne in drugacne kazejo, da je bilo v povprecju gledano drugace.
Saj pa poznam tudi jaz tastare in se ob kozarcku marsikaj pove kako je bilo, da so odplacali zadnje obroke vrednosti vrece krompirja.
Delalo se je na crno, tudi brez gradbenega, to se je urejalo pred kratkim itn.
Nisi bil ujet v 9-5 plus 3 ure voznje ampak 6-2 in se je potem delalo na crno vse od mesanja cementa do elektrike.
Zato pa vecina bajt iz tistih casov nima nacrtov in nicesar, ter marsikaj je narejeno mal "po domace" - elektriko pa vodovod je delal "sosed" za vreco krompirja.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
johnnyyy ::
Naše potrebe niso večje od števila nepremičnin. Mi imamo situacijo, kjer je v LJ 11k praznih nepremičnin in v MB 5k. Vidim, da še vedno vztrajaš pri filozofih. A inženirjev pa nimamo? Zakaj bi inženir ali pa vzgojiteljica v vrtcu (tudi to je družboslovje) izvisela zarad turista?
Seveda so, zato pa so cene tam kjer so. Tudi če bi sprostili teh 16k nepremičnin je vprašanje koliko bi bilo bolje. Če bi bilo v LJ stanje tako rožnato, ne bi imeli primerov s 4 študenti v 2 sobnem stanovanju, 2 v garsonjeri, pa da so pri 2 nepremičninah v familiji samski otroci doma, ker se iz najema precej potegne. Na drugi strani pa imamo še turizem, kjer vsaka enota v turizmu krči najemniški fond.
Na koncu pride do tega, da se cene večajo preko razumnih mej in se sprašujemo zakaj?
Vsak turist, ki pride v LJ za podaljšan vikend pusti cca 400€ za "rent", kar pomeni, da v mesecu nanese 1600€. In za nekega angleškega/nemškega turista je to drobiž.
Mi smo se 4je našli pa smo najeli 2 sobno stanovanje, vsak je dal 150€+stroški (20 let nazaj), pa smo kot študenti s štipendijami in študentskim delom preživeli. Potem smo dobili službe in dva cimra sta se preselila saj sta dobila dobre plače in sta si privoščila stanovanje za 500€/glavi (10 let nazaj), midva pa sva iskala nove cimre. Na koncu študija smo bolj kot ne vsi začeli delati in 300€/glavo ni bil nek hud strošek (cca 7 let nazaj). In tako ti danes 4 delavci iz različnih koncev Slovenije BP lahko dajo 1600€ za najemnino.
Pa to ni samo en primer. Tega je ogromno, pa ne samo iz slovenskih vukojebin, pojdi štet albance, bosance, makedonce itd. To so zelo dobro organizirane posamezne skupine ljudi, ki so navajeni skromnosti.
Sedaj mi pa ti povej kako lahko nek inženir, filozof, vzgojiteljica s povprečno plačo 1k5€ konkukurira tem skupinam na trgu in si privošči "2 sobno stanovanje"? Ne more, še neka vzgojiteljica in inženir ki imata namen ustvariti si družino bosta izpadla kot gumb od gat.
Saj večino tudi ni zanimalo tiskanje denarja, pa da se ni gradilo. Pa so sedaj malce izviseli. Zdaj hrvati pospešeno podirajo "črne gradnje" in ukinjajo kampe mi pa bi omejili še turizem. Kaj lahko sledi? Ja pač nek delavec naj gleda morje z razglednice, saj si ob pomanjkanju ponudbe in velikem povpraševanju ne bo mogel privoščiti dopusta.
Ne zmisljuj si, ravno zenske nocejo frocov imeti v tem hamsterwheel kapitalizmu, kjer niti vrtca ne dobis v doglednem casu, tastari so pa na drugem koncu celine, ker selitve zaradi "boljse" sluzbe prihodnosti. Sorry invictu, ampak bolj slabo poznas dejansko stanje, ostal si nekje v 2005-2010.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Malidelničar je izjavil:
Ampak tako nizkih obresti, razen v koronskem času, kot so sedaj, ni bilo nikoli...
In kaj pol če jih ne bodo imeli? Če jih ne bo bodo cene padle in spet bodo imeli otroke...
Dej jokcat.
Statistični podatki so znani, tako da ne nabijaj. 2007 je bila milina v primerjavi z današnjim stanjem. Ne vem kakšno vezo ima moj osebni primer s celotno situacijo, tako da ti to ne mislim pojasnjevat. Samo nabijaš v prazno. Pokaži podatke kako je bilo 2007 težje prit do nepremičnine. Tako boš zaprl gofljo vsem medijem po Sloveniji in celo "filozofom" pokazal, da sploh ni problema in da nepremičnin ne primanjkuje. Komaj čakam...
Ja seveda in čez 20 15 let leta 2039 bo Torrent2 jamral kako je bila 2024 milina proti 2039... vidiš logiko? Tudi leta 2007 so jamrali da je bilo 1991 milina ali pa 1965...
Zgodovina sprememb…
In kaj pol če jih ne bodo imeli? Če jih ne bo bodo cene padle in spet bodo imeli otroke...
Zakaj, ce jih lahko "uvazas" iz "afrike" - pac bomo v EU povprecno bolj temni in sli nazaj v medieval standard.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Seveda so, zato pa so cene tam kjer so. Tudi če bi sprostili teh 16k nepremičnin je vprašanje koliko bi bilo bolje. Če bi bilo v LJ stanje tako rožnato, ne bi imeli primerov s 4 študenti v 2 sobnem stanovanju, 2 v garsonjeri, pa da so pri 2 nepremičninah v familiji samski otroci doma, ker se iz najema precej potegne. Na drugi strani pa imamo še turizem, kjer vsaka enota v turizmu krči najemniški fond.
Na koncu pride do tega, da se cene večajo preko razumnih mej in se sprašujemo zakaj?
Vsak turist, ki pride v LJ za podaljšan vikend pusti cca 400EUR za "rent", kar pomeni, da v mesecu nanese 1600EUR. In za nekega angleškega/nemškega turista je to drobiž.
Mi smo se 4je našli pa smo najeli 2 sobno stanovanje, vsak je dal 150EUR+stroški (20 let nazaj), pa smo kot študenti s štipendijami in študentskim delom preživeli. Potem smo dobili službe in dva cimra sta se preselila saj sta dobila dobre plače in sta si privoščila stanovanje za 500EUR/glavi (10 let nazaj), midva pa sva iskala nove cimre. Na koncu študija smo bolj kot ne vsi začeli delati in 300EUR/glavo ni bil nek hud strošek (cca 7 let nazaj). In tako ti danes 4 delavci iz različnih koncev Slovenije BP lahko dajo 1600EUR za najemnino.
Pa to ni samo en primer. Tega je ogromno, pa ne samo iz slovenskih vukojebin, pojdi štet albance, bosance, makedonce itd. To so zelo dobro organizirane posamezne skupine ljudi, ki so navajeni skromnosti.
Sedaj mi pa ti povej kako lahko nek inženir, filozof, vzgojiteljica s povprečno plačo 1k5EUR konkukurira tem skupinam na trgu in si privošči "2 sobno stanovanje"? Ne more, še neka vzgojiteljica in inženir ki imata namen ustvariti si družino bosta izpadla kot gumb od gat.
Saj večino tudi ni zanimalo tiskanje denarja, pa da se ni gradilo. Pa so sedaj malce izviseli. Zdaj hrvati pospešeno podirajo "črne gradnje" in ukinjajo kampe mi pa bi omejili še turizem. Kaj lahko sledi? Ja pač nek delavec naj gleda morje z razglednice, saj si ob pomanjkanju ponudbe in velikem povpraševanju ne bo mogel privoščiti dopusta.
Ti to stanje opisuješ kot normalno, pa ni. Zato je tu država. Če se je zarad desetletij neaktivnosti iz njene strani stanje izrodilo, je njena naloga, da to vsaj poskuša popravit.
Zanimivo, kako te skrbi, da nek delavec ne bo mogel na hrvaško na dopust, medtem ko ti je dostopna streha nad glavo postranskega pomena in ni potrebno nič ukrenit. Prave prioritete...
Zgodovina sprememb…
Zakaj, ce jih lahko "uvazas" iz "afrike" - pac bomo v EU povprecno bolj temni in sli nazaj v medieval standard.
Ne smeš jih, samo to mora narod prepovedat. V Afriko pa če hočejo še kaj sterilizirat pred katerokoli pomočjo in bo naenkrat viška vsega
Grizzly ::
Recimo, da ti finance niso problem... se nakup stanovanja v Ljubljani res splača?
Ali se nakup diamantov splača?
Pri kupovanju nepremičnin v Ljubljani ali drugod po Sloveniji ne gre za stvar racionalne odločitve, ampak nagon, fetiš, ...
Beton kamor pogledaš, zvočna onesnaženost (hrup avtomobilov, trobljenje, vsake toliko časa rešilec), vedno več različnih narodov in kultur (ki ne sodijo v Evropo, kaj šele v LJ), šiht zamenjaš prej kot slej in vožnja na drugo stran mesta te hitro stane 1 uro časa... še kakšen minus bi se našel.
To kar so zate minusi, so za prebivalce mest plusi, torej evidentno ne spadaš v mesto.
Zakaj bi nekdo šel kupit stanovanje v Ljubljani, če ga lahko v kakšnem manjšem, a enako/bolj kvalitetnem mestu dobi po nižji ceni ali pa za isto ceno dobi več kvadratov? Kaj je tisto, kar odtehta, da si ljudje kupijo stanovanje v Ljubljani?
Manjše mesto od Ljubljane ne obstaja. Mali manjšemu se reče mestece, še manjšemu pa vas.
Kaj pa je potem Maribor, pa Celje, pa Kranj, pa ostali kraji?
Morda bi se moral malo zapeljati v Novo mesto. Tam imaš popolnoma druge pluse kot ti jih ponuja Ljubljana. Morda imaš celo več plusov, kakor ti jih lahko naštejem za Ljubljano. Par let sem od Ljubljančanov poslušal, kako imajo to in ono, česar v drugih mestih ni. Potem sem se iz Ljubljane preselil na Dolenjsko. Uganeš, kaj mi tu manjka? Nič! Pa ne preferiram Novega mesta, samo izpostavil sem ga, ker ga najbolj poznam.
Malidelničar je izjavil:
Ampak tako nizkih obresti, razen v koronskem času, kot so sedaj, ni bilo nikoli...
Tud tako visokih cen ne. Pa to sploh ni res glede obresti. https://www.euribor-rates.eu/en/euribor...
Kaj so plusi Novega mesta? Ne resno me zanima
Pa plusi recimo Maribora, Murske sobote, Kopra, Celja, Kranja?
Recimo sam bi rekel da trenutno je popolnoma brez plusov Kranj (vsi vemo zakaj), tako da Kranj odpade.
My take:
1. Plus MB je dolgoročni potencial razvoja industrije, ki bo verjetno naslednjih 20-30 let spodbujen s strnai države, potencial širitve in urbane rasti mesta, potencial da se naredi neko mini urbano sceno (Lent, univerzijada je že bila), lepo naravno okolje, šport (NK Maribor, Pohorje), bližina Avstrije in Gradca (biznis, job)
2. Plus MS je, da je v umirjenem čistem naravnem okolju, vse pritikline mesteca, bližina poceni nakupov Madžarske, bližina štajerskega porajajočega se industrijskega bazena, plus relativno blizu Avstrija (če greš preko Apač)
3. Plus CE je močna lokalna industrija v Savinjskem koncu, sproščeno umirjeno življenje v manjšem kraju, vse pritikline mesteca, dobre povezave na Štajersko in v LJ (job), neokrnjena narava in velika možnost izletov.
4. Plus NM je lokalna industirja z nadpovprečnimi plačami, ki so po višini takoj za LJ, avtocestna povezava do Zagreba, lepa narava.
Vrstni red: MS, MB, CE, NM
Evo, my two cents ...
Pa plusi recimo Maribora, Murske sobote, Kopra, Celja, Kranja?
Recimo sam bi rekel da trenutno je popolnoma brez plusov Kranj (vsi vemo zakaj), tako da Kranj odpade.
My take:
1. Plus MB je dolgoročni potencial razvoja industrije, ki bo verjetno naslednjih 20-30 let spodbujen s strnai države, potencial širitve in urbane rasti mesta, potencial da se naredi neko mini urbano sceno (Lent, univerzijada je že bila), lepo naravno okolje, šport (NK Maribor, Pohorje), bližina Avstrije in Gradca (biznis, job)
2. Plus MS je, da je v umirjenem čistem naravnem okolju, vse pritikline mesteca, bližina poceni nakupov Madžarske, bližina štajerskega porajajočega se industrijskega bazena, plus relativno blizu Avstrija (če greš preko Apač)
3. Plus CE je močna lokalna industrija v Savinjskem koncu, sproščeno umirjeno življenje v manjšem kraju, vse pritikline mesteca, dobre povezave na Štajersko in v LJ (job), neokrnjena narava in velika možnost izletov.
4. Plus NM je lokalna industirja z nadpovprečnimi plačami, ki so po višini takoj za LJ, avtocestna povezava do Zagreba, lepa narava.
Vrstni red: MS, MB, CE, NM
Evo, my two cents ...
Ja seveda in čez 20 15 let leta 2039 bo Torrent2 jamral kako je bila 2024 milina proti 2039... vidiš logiko? Tudi leta 2007 so jamrali da je bilo 1991 milina ali pa 1965...
Ne vidim logike, ker je ni. To sicer ne preseneča. Če zdaj gre za najemnino oz. kredit za nepremičnino prevelik delež povprečnega dohodka, je pač prevelik. Če se bo stanje še slabšalo, bo treba 2039 dat 80% povprečne plače za najemnino/kredit? Možno ja, če bodo imbecili vodili državo oz. če bo kdo poslušal tvoje debilizme.
Zgodovina sprememb…
Malidelničar je izjavil:
Dude tocno to je zadnjic en boomer izjavil, ni pa povedal, da je imel 9% obresti, ampak
on takrat kupil parcelo in zgradil hiso za 90.000DM placo so pa bile 25.000DM letno 10 let pozneje pa 50.000DM
Za zadnje obroke leta 1999 je dal okol 400€ je rekel, pri 2500€ place.
Isto bajto on prodaja danes v oglasih za 600.000€, kar pa je pri 10% pologa in 4% obresti vec kot 2600€ mesecno, ampak ne za 20 let, ampak 30 let.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Ne vidim logike, ker je ni. To sicer ne preseneča. Če zdaj gre za najemnino oz. kredit za nepremičnino prevelik delež povprečnega dohodka, je pač prevelik. Če se bo stanje še slabšalo, bo treba 2039 dat 80% povprečne plače za najemnino/kredit? Možno ja, če bodo imbecili vodili državo oz. če bo kdo poslušal tvoje debilizme.
No, v resnici je tu logika.
Dejstvo je, da se prostor za gradnjo ne more širiti, vsaj ne v nedogled. Lahko pozidamo vsak košček države, a za tem ne bomo več zidali.
A kapital stalno nastaja. Z dejavnostjo se ustvarja dodana vrednost in z njo kapital.
Slovenec pa lahko kapital vlaga izključno v nepremičnine.
Ker zaradi zgoraj omenjene omejitve število nepremičnin ne more rasti toliko, a bi se lahko akumuliral ves na novo ustvarjen kapital, morajo cene nepremičnin rasti.
Dejstvo je, da se prostor za gradnjo ne more širiti, vsaj ne v nedogled. Lahko pozidamo vsak košček države, a za tem ne bomo več zidali.Tega se glede na trenutni trend in razpolozljivih kvadratnih metrov na svetu ne rabimo sekirat.
Prebivalstvo bo nehalo narascat kmalu, ce gremo s tako motivacijo naprej, v razvitih drzavah je ze itak boljkone status quo, ce odstejemo prirast na racun imigracij in ko tretji svet doseze stanje zahodnega sveta, se bo tudi tam ustavilo vseskup.
Nekatere prognoze pravijo, da okol 10 mrd bomo sli spet navzdol.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
No, prirasti na račun migracij ne moremo odšteti, saj tudi ti potrebujejo stanovanje.
Sicer pa problem z nepremičninami ni po celi Evropi, vsaj ne tako izrazit, ampak bolj v državah z "rovtarsko" populacijo, ki ne zna kapitala akumulirati drugam razen v cegle.
V Evropi je to v glavnem Balkan. Slovenija je na Balkanu pač prednjačila v tem zato, ker se je akumuliralo več kapitala kot drugod na Balkanu.
Zdaj se je ta zgodba začela na Hrvaškem, nato se bo širila tja, kjer bo le dovolj kapitala za to.
Sicer pa problem z nepremičninami ni po celi Evropi, vsaj ne tako izrazit, ampak bolj v državah z "rovtarsko" populacijo, ki ne zna kapitala akumulirati drugam razen v cegle.
V Evropi je to v glavnem Balkan. Slovenija je na Balkanu pač prednjačila v tem zato, ker se je akumuliralo več kapitala kot drugod na Balkanu.
Zdaj se je ta zgodba začela na Hrvaškem, nato se bo širila tja, kjer bo le dovolj kapitala za to.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zavajon ()
johnnyyy ::
Ti to stanje opisuješ kot normalno, pa ni. Zato je tu država. Če se je zarad desetletij neaktivnosti iz njene stvari stanje izrodilo, je njena naloga, da to vsaj poskuša popravit.
Zanimivo, kako te skrbi, da nek delavec ne bo mogel na hrvaško na dopust, medtem ko ti je dostopna streha nad glavo postranskega pomena in ni potrebno nič ukrenit. Prave prioritete...
Ni normalno, ampak je realno. To sem doživel samo v Sloveniji, kjer nekdo ki zaj** potem dobi nalogo, da to popravi (in zaj* še bolj)
Stvari so povezane. Če nekdo ne more na dopust mu več denarja ostane za bivališče.
Dejstvo je, da se prostor za gradnjo ne more širiti, vsaj ne v nedogled. Lahko pozidamo vsak košček države, a za tem ne bomo več zidali.
Pa saj ni potrebno širiti v nedogled. Če bi v vsakem mestu zgradili sosesko enih "fužin" bi bilo stanje že konkretno boljše. Pa se to na nivoju države ne bi veliko poznalo.
Ja, pa je...
V Evropi so enaki problemi.
Pojdite delat London City kot čistilec in kupite v London Cityu 3 sobno stanovanje 5 min stran od šihta če lahko... da vas vidim Torrent, jernejl itd...
To namreč eni zahtevate v LJ...
Čistilec tudi v Liverpoolu ne more 5 min ali pa 15 min stran kupit 3 sobnega brez kredita ali pa z manj kot 15 letnim kreditom...Vi bi pa to radi za MB ali Celje ali Koper...
To namreč eni zahtevate v LJ...
Čistilec tudi v Liverpoolu ne more 5 min ali pa 15 min stran kupit 3 sobnega brez kredita ali pa z manj kot 15 letnim kreditom...Vi bi pa to radi za MB ali Celje ali Koper...
Zgodovina sprememb…
enemon ::
Definitivno je treba močno omejiti migraciije. Kaj konkretno ima Slovenija od družine, kjer foter dela v Nemčiji, žena in otroci pa vlečejo slovensko socialo in otroške? Po kakšni logiki se Sloveniji to splača?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: enemon ()
Definitivno je treba močno omejiti migraciije. Kaj konkretno ima Slovenija od družine, kjer foter dela v Nemčiji, žena in otroci pa vlečejo slovensko socialo in otroške? Po kakšni logiki se Sloveniji to splača?
Itak da se ne... ampak to bi se dalo rešit tako da če nisi državljan RS ne dobiš od Slovenije NIČ...
Državljan pa lahko postaneš le če imaš lastniško nepremičnino...
Ponavadi je še tako, da v Nemčiji dela na črno...