» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
537 / 831
»»

johnnyyy ::

Mato989 je izjavil:

Koliko? Ker realno v vseh branžah kejr sem jaz bil ni nobenih zakonskih omejitev glede izobrazbe... če odmisliva zdravstvo in še par specialnih zadev

VELIKA VEČINA delovnih mest nima regulirane izobrazbe, mogoče kje stopnjo top ja večinoma max...

Očitno si bil samo v 3 nereguliranih branžah. Ko iščeš delavna mesta s +2k€ neto plače, je neka stopnja/poklic prej pravilo kot izjema.

Mato989 je izjavil:

Eni razlikujemo neformalno in formalno izobraževanje...

Zame je znanje znanje in mi ni važno kje si ga pridobil, zato tudi ne dajem poudarka ali je formalno/neformalno ali imaš zadaj nek papir ali ne.

Mato989 je izjavil:

Ampak večinoma nimamo več od tega da jim pomagamo ampak manj... saj to je problem, če bi imeli več od tega bi jim vsi hoteli pomagat ker bi se ekonomsko splačalo...

Ne, overall imamo vsi več od tega. A tukaj je problem egoizem. Če daš človeku možnost, da bo sam 20€ na profitu ali pa bomo vsi 1mio€ na profitu, bo večina izbrala 20€ - zato ker se tisti 1mio€ pri 2mio duš pri posamezniku pozna samo za 50 centov.

Magic1 ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Invictus je izjavil:

aviator je izjavil:

Btw, v Münchnu je povprečna plača 3500 neto.

Glede nato,da so cene v trgovini iste...1 povprecnez sam živi v garsonjeri in mu ostane vsaj 1000, ker z 1200 eur se za moje pojme čist solidno živi.

Ne seri. Niti pod razno plača ni taka... Share link...

Za 3500 neto moraš v Nemčiji dobiti nekje 6000 bruto. To je 72k letne plače. Bruto. Ni veliko takih. Celo v računalništvu ne...

Prej bi verjel, če je tuja stran, da je povprečna plača 3500 bruto. Tujci objavljajo bruto plače. Ta neto je nek jugo ostanek zahojenega folka.

Cene v trgovini so za kaj celo cenejše. Ampak, stgroški stanvoanja, elektrika, voda, vse ostalo, precej dražje. Storitve tudi. Vem, ker sem bil prejšnji mesec gor...

Kolega v NL dela kot nek prodajnik pri velegrosistu za sadje in zelenjavo. Njegova prva služba, star je 26, 4k neto + služben avto.

Sem mi zdi, da so Nemci kar klošarji postali proti severnjakom.

Dokler si navaden delavec "brez" odgovornosti, ne rabiš privat nobene izobrazbe. Ko pa si nekdo, ki mora podpisat karkoli uradnega, se pa večinoma že rabi. Nekje več, drugje manj. Dvomim da ti bodo dodobril gradbeno dovoljenje za blok, če ti ga bo Janez samouk naredil in podpisal.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Mato989 ::

Očitno si bil samo v 3 nereguliranih branžah. Ko iščeš delavna mesta s +2k€ neto plače, je neka stopnja/poklic prej pravilo kot izjema.

Imaš kje vir ali je VEČINA poklicev ki jih opravljajo Zaposleni v SLO reguliranih in zahteva točno specifično izobrazbo (in ne le višino izobrazbe) torej primer:

1. Da opravljaš delo zdravnika v zdravstvenem domu moraš končati medicinski faks in imeti specializacijo za X vrsto medicine (recimo družinske)

No povej mi procentualno koliko delovnih mest ki jih opravljajo zaposleni v SLO ima takšne specifične regulacije? Jih je 5%?

Zame je znanje znanje in mi ni važno kje si ga pridobil, zato tudi ne dajem poudarka ali je formalno/neformalno ali imaš zadaj nek papir ali ne.

Seveda in ravno zato pridobivanje znanja in "zastojn šolstvo" nimajo nič skupnega, ker vso znanje lahko pridobiš zunaj formalnega izobraževanja zato nima veze če je zastojn cel lajf ali ne z vidika tega

Ne, overall imamo vsi več od tega. A tukaj je problem egoizem. Če daš človeku možnost, da bo sam 20€ na profitu ali pa bomo vsi 1mio€ na profitu, bo večina izbrala 20€ - zato ker se tisti 1mio€ pri 2mio duš pri posamezniku pozna samo za 50 centov.

Egoizem? A zdaj je že egoizem če hočem jaz imeti višjo plačo? kam smo pa prišli? Seveda, kaj pa imam jaz če vsak dobi danes 2EUR namesto jaz 20EUR? Mislim da ti malo pozabljaš bistvo tržne logike!
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

enemon ::

Včeraj zjutraj se je pojavil nov oglas za polkletno garsonjero v Šiški, blizu Tivolija, cena 70.000 EUR za 20 m2. Danes zjutraj oglasa že ni bilo več, očitno je še vedno ogromen naval.

Lej, še vedno lahko živiš v tem 70k€ stanovanju pa še blizu centra si. Prodaš pa ga tudi lahko komot za podoben denar, torej veliko izgubiti ne moreš. Tako da ni glih tako obupen deal. Če le ni premočena greznica od stanovanja. Majhna stanovanja so vedno več vredna in 3,5k€/m2 ni danes veliko za Lj..
Magic

zavajon ::

Zakaj pa naj ne bi bilo več navala? A je v zadnjem času kaj manj Slovencev?

Glih za male pare je vedno več navala. Kredo za 250k€ danes že težko dobiš pa še drago je.
Magic

Kanban ::

Torrent je izjavil:

Kanban je izjavil:

Ne, lažeš, nikjer nisem rekel da je super. Prilepil sem graf in dopisal da v bistvu v Sloveniji ni tako zelo grozno, kot bi nas marsikdo rad prepričal da je. Nič drugega. Pa sem se na žalost pustil sprovucirati in odgovarjati poklicnim jamračem in se potrudil podati še kakšno precej bolj relevantno primerjavo, kot zgolj en graf. Da bi si ta jamrač upal komentirati kako je za par na mediani bolje v Sloveniji kot je podobnemu paru na Dunaju... to pa seveda rajši ne.

Nimam kaj komentirat na te tvoje polovičarske izračune median, ker preprosto to ni res. Daj vir podatkov, pa da vidimo, kako si prišel do teh imaginarnih izračunov.

Evo, začneš lahko kar tukaj. Za pretekla leta upam da ti ne bo pretežko najti enakih PDFjev samo z drugačno številko v naslovu. Podatke o povprečnih plačah in mediani pa tudi vsaka država objavlja že vsaj 10 let. Če smo totalno internetno nepismeni, da tega ne najdemo in nam morajo drugi k riti nositi potem pa nam res ni pomoči.

Mato989 je izjavil:

Imaš kje vir ali je VEČINA poklicev ki jih opravljajo Zaposleni v SLO reguliranih in zahteva točno specifično izobrazbo (in ne le višino izobrazbe) torej primer:

1. Da opravljaš delo zdravnika v zdravstvenem domu moraš končati medicinski faks in imeti specializacijo za X vrsto medicine (recimo družinske)

No povej mi procentualno koliko delovnih mest ki jih opravljajo zaposleni v SLO ima takšne specifične regulacije? Jih je 5%?

Teh podatkov nimam a tudi, če bi jih imel kaj veliko ne bi pomagali, saj bi moral imeti povprečje plač med reguliranimi nereguliranimi poklici. Ker nekemu ekonomistu bolj malo pomaga, če se lahko zaposli kot kadrovnik, tržnik, pospeševalec prodaje, proizvodni delovec, trgovec, če je povprečje plač v večini teh nereguliranih poklicih pod povprečjem.

In od vseh kolegov, ki služijo +2k€, so samo ITjevci tisti iz neregulirane sfere.

Mato989 je izjavil:

Seveda in ravno zato pridobivanje znanja in "zastojn šolstvo" nimajo nič skupnega, ker vso znanje lahko pridobiš zunaj formalnega izobraževanja zato nima veze če je zastojn cel lajf ali ne z vidika tega

Ni bil moj point, da bi iskal razlike. Ampak dejstvo je, da pri določeni starosti lahko dobiš cenejše formalno izobraževanje kot pa v drugem obdbju.

Mato989 je izjavil:

Egoizem? A zdaj je že egoizem če hočem jaz imeti višjo plačo? kam smo pa prišli? Seveda, kaj pa imam jaz če vsak dobi danes 2EUR namesto jaz 20EUR? Mislim da ti malo pozabljaš bistvo tržne logike!

Tukaj ni nobene tržne logike. Tako imamo pri nas združenja arhitektov, gradbenikov, elektro ceha itd., ki preko zakonodaje lobirajo (in uspejo zlobirati) za stvari, da lahko sami bogatijo na račun naroda. Zakaj bi bila gradnja/zdravstvo/izdelki/hrana/zdravila cenejše, če lahko nekdo pri tem mastno zasluži?

In zakaj nebi dali potem še davka na nepremičnine? Neka skupina uradnikov bi rada zaslužila s popisovanjem nepremičnin z njihovo cenitvijo ali z urejenjem evidenc, obenem pa bi lahko še vsem v JS povečali plače. Pa dajmo še njim možnost, naj dodajo svoj piskrček. Pa še kakšno sodno podrijo bomo kupili, maketo naredili, cesto preplačali itd.

Magic1 je izjavil:

Lej, še vedno lahko živiš v tem 70k€ stanovanju pa še blizu centra si. Prodaš pa ga tudi lahko komot za podoben denar, torej veliko izgubiti ne moreš. Tako da ni glih tako obupen deal. Če le ni premočena greznica od stanovanja. Majhna stanovanja so vedno več vredna in 3,5k€/m2 ni danes veliko za Lj..

Ja, ampak stanovanje je predelana klet. Ne vem, včasih so bile cene kletnih stanovanj precej nižje kot cene stanovanj v višjih nadstropjih, zdaj pa je že nekje tam-tam zgleda.

zavajon je izjavil:

Ja, Slovencev je vedno manj, saj je naravni prirastek negativen. Vemo pa, katerih je vedno več.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: enemon ()

enemon je izjavil:

Magic1 je izjavil:

Ja, ampak stanovanje je predelana klet. Ne vem, včasih so bile cene kletnih stanovanj precej nižje kot cene stanovanj v višjih nadstropjih, zdaj pa je že nekje tam-tam zgleda.

zavajon je izjavil:

Ja, Slovencev je vedno manj, saj je naravni prirastek negativen. Vemo pa, katerih je vedno več.

Normalno garsoniero za 3,5k€/m2 boš verjetno težko dobil kjerkoli v Lj. Tako da težko rečeš tam-tam.
Magic

Magic1 je izjavil:

enemon je izjavil:

Magic1 je izjavil:

zavajon je izjavil:

Normalno garsoniero za 3,5k€/m2 boš verjetno težko dobil kjerkoli v Lj. Tako da težko rečeš tam-tam.

Po 7kEUR/m2 pa tudi še niso baje, so vseeno bližje 4kEUR/m2. Pa še fora teh kletnih stanovanj je, da jih dosti sploh nima uporabnega dovoljenja in pa seveda radon, vlaga v kleti in pomanjkanje svetlobe. Zame prevelik trade-off. Ko se bodo stvari na trgu en malček ohladile, bodo kletna stanovanja med bolj nezaželenimi.

Teh podatkov nimam a tudi, če bi jih imel kaj veliko ne bi pomagali, saj bi moral imeti povprečje plač med reguliranimi nereguliranimi poklici. Ker nekemu ekonomistu bolj malo pomaga, če se lahko zaposli kot kadrovnik, tržnik, pospeševalec prodaje, proizvodni delovec, trgovec, če je povprečje plač v večini teh nereguliranih poklicih pod povprečjem.

Recimo povprečna plača v energetiki je kar visoka, pa ni nobenih specialnih zahtev za marsikaterega izmed poklicev...

In od vseh kolegov, ki služijo +2k€, so samo ITjevci tisti iz neregulirane sfere.

Potem imaš preveč razvajene ljubljanske kolega... recimo mojih 2,5k bruto GLADKO šiša kolega s.p. električar, vodovodar, malar, tudi zavarovalni zastopnik (res pa da je veliko starejši od mene)... in vodja predelovalnice odpadkov (2,7k nakazila)...

Noben izmed teh poklicev ni reguliran...

Ni bil moj point, da bi iskal razlike. Ampak dejstvo je, da pri določeni starosti lahko dobiš cenejše formalno izobraževanje kot pa v drugem obdbju.

Ampak to ne spremeni dejstva da se lahko enake zadeve neformalno učiš in izobražuješ... torej prikrajšan si za cenejši dostop do papirja ne pa znanja.

Tukaj ni nobene tržne logike. Tako imamo pri nas združenja arhitektov, gradbenikov, elektro ceha itd., ki preko zakonodaje lobirajo (in uspejo zlobirati) za stvari, da lahko sami bogatijo na račun naroda. Zakaj bi bila gradnja/zdravstvo/izdelki/hrana/zdravila cenejše, če lahko nekdo pri tem mastno zasluži?

Seveda je, točno to je ta logika zakaj bi cela SLO imela 2mil več če imam lahko jaz 20EUR več ki si jo omenil... to je ravno ta ceh o katerem govoriš enako pri zdravnikih, šolnikih, notarjih in še par primerov...

In zakaj nebi dali potem še davka na nepremičnine? Neka skupina uradnikov bi rada zaslužila s popisovanjem nepremičnin z njihovo cenitvijo ali z urejenjem evidenc, obenem pa bi lahko še vsem v JS povečali plače. Pa dajmo še njim možnost, naj dodajo svoj piskrček. Pa še kakšno sodno podrijo bomo kupili, maketo naredili, cesto preplačali itd.

Saj JS že dodaja svoj piskrček že 20x, zato pa se borimo proti temu, samo govoriti kako je to neverjetno ko ti praviš egoizem je pa zmotno, to je normalna težnja človeka ali skupine ljudi s podobnimi interesi.

Tako kot bi rekel da je egoistično zahtevat davek od lastnikov zato da bi skupina nelastnikov dobila ceneje (to je enaka logika samo v kontra smeri, vzamimo drugim da imamo mi ceneje (namesto več))

Torrent ::

Kanban je izjavil:

Torrent je izjavil:

Kanban je izjavil:

Ne, lažeš, nikjer nisem rekel da je super. Prilepil sem graf in dopisal da v bistvu v Sloveniji ni tako zelo grozno, kot bi nas marsikdo rad prepričal da je. Nič drugega. Pa sem se na žalost pustil sprovucirati in odgovarjati poklicnim jamračem in se potrudil podati še kakšno precej bolj relevantno primerjavo, kot zgolj en graf. Da bi si ta jamrač upal komentirati kako je za par na mediani bolje v Sloveniji kot je podobnemu paru na Dunaju... to pa seveda rajši ne.

Nimam kaj komentirat na te tvoje polovičarske izračune median, ker preprosto to ni res. Daj vir podatkov, pa da vidimo, kako si prišel do teh imaginarnih izračunov.

Evo, začneš lahko kar tukaj. Za pretekla leta upam da ti ne bo pretežko najti enakih PDFjev samo z drugačno številko v naslovu. Podatke o povprečnih plačah in mediani pa tudi vsaka država objavlja že vsaj 10 let. Če smo totalno internetno nepismeni, da tega ne najdemo in nam morajo drugi k riti nositi potem pa nam res ni pomoči.

Torej je na Dunaju za 1 sobno stanovanje povprečna najemnina 1150€, povprečna mesečna plača pa 4.268 € bruto. V LJ je po teh podatkih povprečna najemnina za enako stanovanje 820 €, povprečna bruto plača pa 2.220 €.

Dunaj: 0,27 povprečne bruto plače
Ljubljana: 0,37 povprečne bruto plače

S tem, da so to podatki samo za tržne najemnine, ker če upoštevamo še občinska stanovanja, bo slika še slabša.

Sem jaz že dovolj internetno pismen, ampak če ti navajaš neka pravljične številke, se spodobi, da navedeš tud vire.

S tem tvojim faktorjem nisi niti približno izračunal affordability faktorja iz tistega grafa, o čemer je bila debata, kaj šele kakšno primerjavo z mediano ali za pretekla leta. Si si pa končno vzel 5min več, kot večina tukaj, tako da to tudi nekaj velja.

Je pa res, kar ste izpostavili, da so socialna stanovanja na Dunaju lepa stvar. S tem se povsem strinjam. Ampak veliko zaposlenih nekje od mediane navzgor se verjetno ne kvalificira zanje. To mi še ni uspelo izbrskati podatka, bi pa znalo biti blizu, saj je cca 50% najemnih stanovanj socialnih - sklepam, da jih penzionerji, mladi in brezposelni dobijo prej, tako da jih za tiste z neko srednjo ali višjo plačo zmanjka. Torej neka luknja kjer si "obsojen" na tržno. Ampak je pa vsaj za tiste najnižje dobro poskrbljeno.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kanban ()

Kanban je izjavil:

S tem tvojim faktorjem nisi niti približno izračunal affordability faktorja iz tistega grafa, o čemer je bila debata, kaj šele kakšno primerjavo z mediano ali za pretekla leta. Si si pa končno vzel 5min več, kot večina tukaj, tako da to tudi nekaj velja.

Zakaj bi računal "affordability", če je v tvojem grafu že izračunan in je konkretno v prid Dunaju? To kar sem izračunal samo nakazuje na slabo stanje pri nas in kvečjemu do neke mere potrjuje tisti graf.

Zakaj? Ker si moje številke in izračune o mediani in primerjavi s preteklimi leti označil za drek, sedaj pa si potegnil eno neprimerljivo cifro kot nek kvazi argument. Newsflash: affordability pri povprečni plači smo že ugotovili da je v prid.. temu niti nisem nikoli oporekal. In ta tvoja cifra je zgolj samo še en precej manj uporaben način izražanja affordabilityja. Nič pa ne upošteva plačno kompresijo ki precej spremeni faktorje pri plačah ki niso povprečne.

Zgodovina sprememb…

Kanban je izjavil:

Zakaj? Ker si moje številke in izračune o mediani in primerjavi s preteklimi leti označil za drek, sedaj pa si potegnil eno neprimerljivo cifro kot nek kvazi argument. Newsflash: affordability pri povprečni plači smo že ugotovili da je v prid.. temu niti nisem nikoli oporekal.

Sej to je glavno kar šteje. Zakaj bi izvajal neke statistične akrobacije? Da se lažje pretvarjamo, da je vse ok, čeprav je večini očitno, da ni in to potrjujejo tud uradni podatki? Kje je kakšna neprimerljiva cifra? Uporabil sem podatke o najemninah, ki si jih ti delil in uradno povprečno bruto plačo v mestu. Če bi upoštevali še vse ostale spremenljivke, bo naša slika postajala samo še slabša.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Torrent ()

Ne, seveda da vzameš zgolj eno samo številko in potem na ves glas kričiš da je to edina resnica, zanemariš pa vse ostale podatke. Slika tudi ne postane slabša, samo nočeš pogledati faktorjev pri nepovprečnih plačah.

Povprečna je glavno kar šteje :) Takrat, ko vam ustreza, v ostalih primerih je pa glavni argument "povprečno dosega samo 30% ljudi".

tl;dr: Bistvo, ki sem ga že v štartu želel povedati je, da eno so podatki za povprečne plače. Ko pa imaš v igri tudi zelo različne plačne razpone, pa je mediana tisto, kar da ponavadi boljšo sliko.

Zgodovina sprememb…

Kanban je izjavil:

Ne, seveda da vzameš zgolj eno samo številko in potem na ves glas kričiš da je to edina resnica, zanemariš pa vse ostale podatke. Slika tudi ne postane slabša, samo nočeš pogledati faktorjev pri nepovprečnih plačah.

Kako eno samo številko? Kaj bluziš? Vse statistike, analize, izkušnje... lepo prikazujejo, da je pri nas stanje katastrofa v primerjavi z Avstrijo. Zakaj ne bi gledali povprečne plače? Če je za povprečno plačo slaba slika, bo pri manj kot povprečni še slabša. Al kaj misliš, da pa manj ko zaslužiš, cenejša bo najemnina? Al kako novodobni statistiki operirate s statističnimi akrobacijami in imaginarnimi števili?

Daj že enkrat glavo iz riti in izračunaj še affordability faktorje (tiste prave, ne te tvoje) z njihovo mediano in z našo. Ne, ne bo najemnina cenejša, bo pa faktor slabši kot pri nas, torej pri nepovprečni plači dunaj postane manj mamljiv. Za tiste reveže, ki zaslužijo malo preveč, da bi se kvalificirali za socialna stanovanja.

Zgodovina sprememb…

Torrent je izjavil:

Kanban je izjavil:

Kako eno samo številko? Kaj bluziš? Vse statistike, analize, izkušnje... lepo prikazujejo, da je pri nas stanje katastrofa v primerjavi z Avstrijo. Zakaj ne bi gledali povprečne plače? Če je za povprečno plačo slaba slika, bo pri manj kot povprečni še slabša. Al kaj misliš, da pa manj ko zaslužiš, cenejša bo najemnina? Al kako novodobni statistiki operirate s statističnimi akrobacijami in imaginarnimi števili?

Ker na Svetu je samo Avstrija in SLovenija

Ps: Preseli se v Avstrijo če je tako Affordable >:D

enemon je izjavil:

zavajon je izjavil:

Sam sicer ne vem, katerih je vedno več, a očitno so ti enako zatelebljeni kot Slovenci, sicer ne bi tako padali na nepremičnine.

Invictus ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Kolega v NL dela kot nek prodajnik pri velegrosistu za sadje in zelenjavo. Njegova prva služba, star je 26, 4k neto + služben avto.

Ker je v prodaji že dovolj visoko. Očitno leta okoli strank in ima normo, drugače ne bi dobil toliko.

Pa 4k za NL ni neka bajna plača. Je NL kar draga. Že leta nazaj so mi ponudili službo tam, bilo bi tudi nekih 4k, sam navadna soba v Amsterdamu je bila pa 1k. Sem lepo rekel, ne hvala...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Kanban je izjavil:

Daj že enkrat glavo iz riti in izračunaj še affordability faktorje (tiste prave, ne te tvoje) z njihovo mediano in z našo. Ne, ne bo najemnina cenejša, bo pa faktor slabši kot pri nas, torej pri nepovprečni plači dunaj postane manj mamljiv. Za tiste reveže, ki zaslužijo malo preveč, da bi se kvalificirali za socialna stanovanja.

Aja, morem izračunat tiste "prave", ki bojo prikazali to, kar želiš ti videt, samo da boš imel prav, čeprav je vsem jasno, da nimaš. Razumem. Takoj se lotim, samo da zberem imaginarne številke.

Ne ne, kar ostani na tistih tvojih "pravih". Za srečkote v top 30%, ki služijo povprečno ali več.

Kanban je izjavil:

Ne ne, kar ostani na tistih tvojih "pravih". Za srečkote v top 30%, ki služijo povprečno ali več.

Moreš bit pa res tup, če misliš, da če si "srečkoti", kot jih ti opisuješ, težje privoščijo najem, da si bodo "nesrečkoti" pa lažje. Sej pravim, to so neke novodobne mahinacije, ki jih razumete "nesrečkoti".

Se popravljam, 25% srečkotov v Avstriji, ki dosegajo vsaj povprečno plačo in 35% srečkotov, ki v Sloveniji dosegajo vsaj povprečno plačo. Precej povedno, za nekoga, ki razume kaj pomeni plačna kompresija.

Če bi meli Avstrijske plače bi bilo lažje navkljub malo višjemu odstotku, tega pa nihče ne pove >:D

Mato989 je izjavil:

Ker na Svetu je samo Avstrija in SLovenija

Ps: Preseli se v Avstrijo če je tako Affordable >:D

Če že iščemo nekoga za primerjavo in vzgled, ki ima dobro urejen nepremičninski trg, se bomo menda prej primerjali z našo sosedo Avstrijo, kot pa z Burkino Faso. Al s kom bi se idioti radi primerjali?

Za mene Avstrija ni affordable, ker ne živim tam in se ne mislim preselit. Potrebno je naredit Slovenijo affordable. Če pa ti uživaš v nazadnjaštvu, pa boš sigurno našel kako bolj primerno državo za sebe na svetu, če ti pri nas niti Ptuj ni dovolj nazadnjaški. Zakaj bi zaviral razvoj Slovenije? No, sej ti nič ne zaviraš, ker si nek random janšist iz Ptuja, ampak zakaj bi imel tako izrojeno mentaliteto? Tvoji starši so res zatajili pri vzgoji.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Torrent ()

Pat_MaGroin ::

Invictus je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Ker je v prodaji že dovolj visoko. Očitno leta okoli strank in ima normo, drugače ne bi dobil toliko.

Pa 4k za NL ni neka bajna plača. Je NL kar draga. Že leta nazaj so mi ponudili službo tam, bilo bi tudi nekih 4k, sam navadna soba v Amsterdamu je bila pa 1k. Sem lepo rekel, ne hvala...

To je njegov prvi job, narejeno ima samo srednjo šolo! 4k je dobra plača, 2k je minimalc tam, pa ne živijo vsi v Amsterdamu :).

Malidelničar ::

Pat_MaGroin, Torrent: Btw. tudi NL ima katastrofalno nepremičninsko krizo.
Vzroki so podobni kot v SLO je pa res, da ima država vseeno več možnosti za borbo proti temu (verjetno največji minus NL nasproti SLO je večji migracijski pritisk na NL, ki še bolj zvišuje nepremičnine kot v SLO).
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Od kod pa tebi ta, da je v Sloveniji nepremičninska kriza?
Saj cene rastejo, ljudje vse pokupijo, NLB pa je imela lani 500 milijonov dobička, ker ljudstvo nalaga tja denar, dokler ga ne nabere dovolj, da pri njih vzame kredit za nepremičnino.
Če je to kriza ...

Mani ni jasno zakaj so takšni problemi s nepremičninami povsod. Države imajo vzvode, da bi cene bile bolj vzdržne. Davki na 1 nepremičnimo(50m2 na osebo) bi bili nizki v %, nato se občutno povečujejo. Oziroma so tudi lahko nizki v kolikor je najemnina oddajanja omejena (Dunaj style). Pač osnovne nepremičnine ne smejo bit privlačna investicija.
Magic

Magic1 je izjavil:

Mani ni jasno zakaj so takšni problemi s nepremičninami povsod. Države imajo vzvode, da bi cene bile bolj vzdržne. Davki na 1 nepremičnimo(50m2 na osebo) bi bili nizki v %, nato se občutno povečujejo. Oziroma so tudi lahko nizki v kolikor je najemnina oddajanja omejena (Dunaj style). Pač osnovne nepremičnine ne smejo bit privlačna investicija.

Problem te logike z davki je da nič ne rešijo... Danes imamo več davkov kot KAARKOLI, pa so nepremičnine dražje kot kadarkoli... kaj ti to pove? Da davki niso problem, davki so samo polnjenje proračuna države ki s temi davki potem ravna kot najslabša mačeha ever...

Kakšne davke imamo? Davek na stavbno zemljišče ali nekaj takega imamo. Glih ene 200€ na leto za bajto v Ljubljani.
Magic

Friedman je lepo povedal glede teh idej o davkih in programih in Mesečevih 30k stanovanj

One of the great mistakes is to judge policies and programs by their intentions rather than their results." --Milton Friedman

Magic1 je izjavil:

Kakšne davke imamo? Davek na stavbno zemljišče ali nekaj takega imamo. Glih ene 200€ na leto za bajto v Ljubljani.

Davke na LJUDEH... zakaj omejuješ... saj Ljubljančan si težje privošči nepremičnino ravno zato ker od 2k bruto plača skor 800 EUR davkov...

Pred 100 leti je plačal manj in si jo je lažje privoščil

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: otago ()

Kako to omejuje, da ljudje s kešom to pokupijo in hočejo nato vedno več od normale raje? Uu, danes daš 50% prihodkov za najemnino, zakaj ne bi dopustili, da boš čez par let dal 75%... Pa si rečeš, da se folk preseli na Ptuj. In kaj omejuje kapital, da gre isto narest na Ptuj?
Magic

Zgodovina sprememb…

Magic1 je izjavil:

Kako to omejuje, da ljudje s kešom to pokupijo in hočejo nato vedno več od normale raje? Uu, danes daš 50% prihodkov za najemnino, zakaj ne bi dopustili, da boš čez par let dal 75%... Pa si rečeš, da se folk preseli na Ptuj. In kaj omejuje kapital, da gre isto narest na Ptuj?

Enostavno, obrni se na ECB in printanje keša... Tam je krivda za inflacijo in nato dviganje vrednosti nepremičnin...

jernejl ::

Mato989 je izjavil:

tisti ki pa ne dela pa jaz ne vidim razloga da mu bi Država(vsi davkoplačevalci) šenkali olajšanje bivanja
Ravno nasprotno, dovolj bi bilo že, če bi jim država nehala zaračunavati visoke davke, s katerimi šenkava olajšanje bivanja lastnikom nepremičnin. Naj jih zaračuna lastnikom, pa bodo oni, ki delajo, lažje shajali.

Vidiš in točno o tem jaz govorim, se je PRILAGODILA... preveč ljudi je v SLO (in na Zahodu) preveč razvajenih da bi se PRILAGODILI matematičnem DEJSTVU... ko se jih dovolj prilagodi bodo zaradi pomanjkanje plače v sektorjih kjer ne moreš relativno ok preživet šle gor... (pomočnica vzgojiteljice)
Matematično dejstvo je, da ko bo več ljudi šlo tja, kjer je večje pomanjkanje delovne sile, bodo imeli sicer višje plače, ampak bodo pa ostali v tisti branži imeli nižje. Ko bodo pomočnice vzgojiteljic šle med programerje, se bodo plače pomočnic dvignile, plače programerjev pa znižale. Matomatik seveda tega ni sposoben razumeti.

Moja teorija je, da ko bo dovolj folka šlo iz LJ bodo plače šle gor
Ko bo dovolj folka šlo drugam, bodo pa tam drugje plače šle dol. Z decentralizacijo boš znižal cene nepremičnin v LJ in jih hkrati zvišal drugje. To ni rešitev problema, je zgolj preselitev problema drugam.

Želja jerneja in podobnih pa je, da "jaz" oz. davkoplačevalci in lastniki nepremičnin plačujemo več davka zato da bo Država (mi) zgradili cenejše nepremičnine v LJ da bo lahko Pomočnica vzgojiteljice in trgovka tam kupila ali najela
Absolutno ne drži, to je tvoja želja, ker bi po tvojem sistemu država morala s prihodki od davkov od zaposlenih še naprej podpirati bogate, da bi slednji lažje kupovali še več.
Dovolj je, da se lastnikom neha šenkavati javne storitve in se jim jih pošteno zaračuna, tako kot v drugih razvitih kapitalističnih državah. Dovolj je, da se to neha zaračunavati delavcem, da bodo imeli večji razpoložljiv dohodek. In dovolj je, da država ljudem dovoli, da si na svojem gruntu sami postavijo streho nad glavo, namesto, da jim to onemogoča.

Večina šolanj je nepomembnih za branžo saj se večino priučiš... tudi jaz delam kot ITjevec z Ekonomsko izobrazbo
Absurdno je, da si ekonomist ne sme sam postavit lastne bajte, v kateri bo živel, in mora za to najemati stroko z ustreznimi papirji, lahko pa postavlja in vzdržuje IT sisteme. Potem pa zaradi nestrokovnega kadra beremo o zaklenjenih in ukradenih in leakanih osebnih in občutljivih podatkih in podobno... bi bilo bolj koristno, če bi naredili obratno in ekonomistom prepovedali delati v ITju ter jim dovolili, da si postavljajo bajte.

Kanban je izjavil:

Je pa res, kar ste izpostavili, da so socialna stanovanja na Dunaju lepa stvar. S tem se povsem strinjam. Ampak veliko zaposlenih nekje od mediane navzgor se verjetno ne kvalificira zanje. To mi še ni uspelo izbrskati podatka, bi pa znalo biti blizu
Tukaj je cenzus dohodka, ki ga ne smeš presegati za ta stanovanja.

Nič pa ne upošteva plačno kompresijo ki precej spremeni faktorje pri plačah ki niso povprečne.
Ja, podpovprečnim je zaradi večje kompresije lažje, nadpovprečnim pa težje.
S tem da vsaj za Dunaj to s podpovprečnimi nikakor ne drži, ker je tudi najemniški trg tam precej drugačen (drugačna porazdelitev višine najemnin).

Mato989 je izjavil:

Magic1 je izjavil:

Enostavno, obrni se na ECB in printanje keša... Tam je krivda za inflacijo in nato dviganje vrednosti nepremičnin...

In kaj ti to pomaga za v prihodnje? Ali iščemo rešitve, ali bomo samo s prstom kazali in upali, da bo ECB denar nazaj vzel?
Meni je čisto jasno, da je helikoptrski denar povzročil štalo. Pa ne samo na nepremičninskem trgu, praktično povsod.
Magic

Zgodovina sprememb…

sbawe64 ::

Klet garsonjera pesjak 12m^2 za 500E na mesec

Prodajajo 12 kvadratov veliko garsonjero. Ljudje ogorčeni: Še pesjak je večji
https://n1info.si/gospodarstvo/nepremic...
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

otago ::

Mato989 je izjavil:

Friedman je lepo povedal glede teh idej o davkih in programih in Mesečevih 30k stanovanj

One of the great mistakes is to judge policies and programs by their intentions rather than their results." --Milton Friedman

Magic1 je izjavil:

Kakšne davke imamo? Davek na stavbno zemljišče ali nekaj takega imamo. Glih ene 200EUR na leto za bajto v Ljubljani.

...

Chicago boysi in Mato. Mato bi izgubil glavo v prvih kontaktih. Zakaj misliš da je Čile preživel Friedmana? Ker je zadržal državno lastništvo rudnikov. Vse ostalo gospodarstvo, zdravstvo, šolstvo je šlo v franže. Da ne omenjam, kaj so naredili narodu od mučenj, izginotenj, vodov smrti itd... Pohabili so jim narodno identiteto za 50+ let. Čilenske varnostne službe s pomočjo ameriških prijateljev so bile ranga OZNA ali hujše.

@Mato
Se ti rezultat ekperimenta ekonomskih politik v Čilu zdi ok?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: otago ()

Chicago boysi in Mato.

Friedman je car, on pove točno tako kto je, to da so v Čilu mafijci delali drugače je drugo, za to ni Friedman kriv... Poslušaj malo Friedmana... on pove resnico...

Inflacijo dela država z printanjem keša čeprav to skriva pred nami in se dela da ni res itd...

mm&r ::

sbawe64 je izjavil:

Ali ne obstajajo neki minimalni tehnični standardi oz. predpisi, ki predpisujejo zahteve glede velikosti bivalnih prostorov?

sbawe64 je izjavil:

In zakaj so ogorčeni? Jih kdo morda sili v nakup?
To je čisto isto kot ogorčenje džankija nad slabo kvaliteto heroina, ki ga kupuje.

mm&r je izjavil:

Ali ne obstajajo neki minimalni tehnični standardi oz. predpisi, ki predpisujejo zahteve glede velikosti bivalnih prostorov?

Zakaj pa bi obstajali? Če bi, bi morali poskrbeti za brezdomce, sicer bi jih morali dati v zapor.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zavajon ()

Invictus ::

sbawe64 je izjavil:

Pač ne kupiš, kje je problem?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Mato989 je izjavil:

Recimo povprečna plača v energetiki je kar visoka, pa ni nobenih specialnih zahtev za marsikaterega izmed poklicev...

Ja za snažilko v energetiki ali v farmaciji res ne rabiš posebnih zahtev, a če hočeš imeti dobro plačo, si omejen na 6+ stopnjo izobrazbo parih smeri, da lahko v teh branžah dobiš konkretno plačo.

Mato989 je izjavil:

Potem imaš preveč razvajene ljubljanske kolega... recimo mojih 2,5k bruto GLADKO šiša kolega s.p. električar, vodovodar, malar, tudi zavarovalni zastopnik (res pa da je veliko starejši od mene)... in vodja predelovalnice odpadkov (2,7k nakazila)...

Razvajene?! Oni so ravno tak kaliber kot si ti. Večina pravih Ljubljančanov nima velikih težav pri nepremičninah v LJ, saj poznajo okolico, službe so jim bolj dostopne, starši so v bližini itd.

Mato989 je izjavil:

Ampak to ne spremeni dejstva da se lahko enake zadeve neformalno učiš in izobražuješ... torej prikrajšan si za cenejši dostop do papirja ne pa znanja.

Kemijskih analiz se ne boš nič sam učil saj nimaš dostopa do naprav, tudi farmacije ne, ker vsega na netu ne dobiš, prav tako stvari težko verificiraš - pomembno nepomembno. Saj si lahko strojnik TGM ampak spet en ti bo moral dat bager v roke.

Na koncu je tako, da veliko ljudi ogromno časa preživi za računalnikom, kjer imajo ogromno informacij o IT področju, pa kljub temu le redki znajo programirat.

Mato989 je izjavil:

Seveda je, točno to je ta logika zakaj bi cela SLO imela 2mil več če imam lahko jaz 20EUR več ki si jo omenil... to je ravno ta ceh o katerem govoriš enako pri zdravnikih, šolnikih, notarjih in še par primerov...

Ja torej ti si tako proti davku samo zato, ker imate v familiji nekaj nepremičnin in bi ob uveljavitvi davka bili na slabšem?! Če jih ne bi imeli in bi nek politik obljubil višje penzije in plače vzgojiteljicam, bi bil za davek samo zato da bi bil overall par 10€ na boljšem?

Mato989 je izjavil:

Saj JS že dodaja svoj piskrček že 20x, zato pa se borimo proti temu, samo govoriti kako je to neverjetno ko ti praviš egoizem je pa zmotno, to je normalna težnja človeka ali skupine ljudi s podobnimi interesi.

Tako kot bi rekel da je egoistično zahtevat davek od lastnikov zato da bi skupina nelastnikov dobila ceneje (to je enaka logika samo v kontra smeri, vzamimo drugim da imamo mi ceneje (namesto več))

Zakaj ga ne bi za 30x? Kaj pa je 30 proti neskončnosti? Je še vedno bližje nuli ...

Seveda je egoistično, prav tako kot je egoistično da si lastnik in navijaš da se ne gradi več, da vrednost tvoje nepremičnine raste hitreje od inflacije.

mm&r ::

Zakaj pa bi obstajali?

Tukaj vas moram malo popraviti, ker širite neresnice, seveda obstajajo in predpisu se reče
"Pravilnik o minimalnih tehničnih zahtevah za graditev stanovanjskih stavb in stanovanj"

Vir: https://www.gov.si/teme/graditev/
Kjer je še seznam ostalih predpisov, ki urejejo gradnjo v RS.

Se mi ne da študirati teh predpisov, ker ne nameravam graditi. A obstaja kje določilo glede velikosti bivalnih prostorov?
Pa ta pravilnik velja le za gradnjo, ne pa za bivanje v obstoječih stavbah.
Recimo, v 4 členu piše:
(1) Na vsako stanovanje mora biti zagotovljeno najmanj eno parkirno mesto za osebne avtomobile.

Jaz nimam zagotovljenega parkirnega mesta. A torej živim v nasprotju z zakonom in bo najbolje, da se grem prijavit na policijo?
Pa tudi precej ljudi poznam, ki živijo v stanovanju, ki ne ustreza temu:
(1) Stanovanje mora imeti najmanj eno sobo s podno površino najmanj 18 m2.

Naj tudi njih prijavim?
««
537 / 831
»»