» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
530 / 831
»»

jernejl ::

Mato, promotor varčnosti in varčevanja, zdaj ugotavlja, da si nepremičnine danes ni mogoče privoščiti z varčevanjem, temveč - nasprotno - tako, da zapraviš bistveno več, kot si ustvaril. Z ogromnim kreditom.

ma, teh 20% je bolj tako.
Ponavadi rabiš nekaj še za obnovo, pa za opremo, pa nekaj varnostne rezerve če izgubiš šiht ali če se pokvari avto ali pralni stroj. Dati vse privarčevano za polog, v kar bi nas rad prepričal mato, je precej nespametno in tvegano.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

ZveeZ ::

Baja je izjavil:

ma, teh 20% je bolj tako. jaz sem dal ~8% are, razliko mi je banka sama ponudla. sem pa mel se 12% posto keša, ampak hej, če že talajo, zakaj pa ne.

poznam tudi primere ko se je za polog vzelo potrošniški, za ostalo hipotekarni. ampak ja, plača mora to prenesti.

Vcasih se je dalo tudi brez 1% soudelezbe.

Mato989 ::

Baja je izjavil:

ma, teh 20% je bolj tako. jaz sem dal ~8% are, razliko mi je banka sama ponudla. sem pa mel se 12% posto keša, ampak hej, če že talajo, zakaj pa ne.

poznam tudi primere ko se je za polog vzelo potrošniški, za ostalo hipotekarni. ampak ja, plača mora to prenesti.

Pustimo zdaj te salte mortale pa potrošniške itd... Osnova je jasno znana:

Oseba ki želi kupiti nepremičnino mora imeti sledeče:

1. Pogodbo za NDČ
2. Lastno udeležbo večinoma v 20% vrednosti nepremičnine ki jo želi kupiti
3. Dovolj visoko plačo da lahko za preostalih 80% vrednosti nepremičnine dobi stanovanjski kredit in ga servisira z odplačilom anuitete

VEČINI se zatakne na točki 2... In bi se jim tam zataknilo tudi če JUTRI padejo vrednosti nepremičnin za 10%...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

matobeli ::

A glavnico +obresti pa plačuješ iz katere plače že?
20% imaš za 100k vredno nepremičnino takoj notri, tudi za tako 200k ni panike.

Panika je odplačevat obresti in glavnico za naslednjih 20let.

Mato, promotor varčnosti in varčevanja, zdaj ugotavlja, da si nepremičnine danes ni mogoče privoščiti z varčevanjem, temveč - nasprotno - tako, da zapraviš bistveno več, kot si ustvaril. Z ogromnim kreditom.

Narobe... to pravim zato ker bi folk rad živel na svojem prej kot pri 65tih... dejansko poznam primer osebe(verjetno edini kar jih je daleč okrog) ki je do 50+ živel s staršema... In ves keš ki bi ga moral za osamosvojitev dat, je dajal v delnice Krke, NLB, Petrol pa še nekaj potem zadnja leta v ETF itd...

No zdaj je v penziji, podedoval je nepremičnino od staršev (ki jo je vzdrževal) z ženo sta tam, kmalu v penziji in imata reci in piši 370k v delnicah in dobivata tam okrog 10k letno dividend NETO... Otrok bo dobil lepo popotnico 370k delnic kot edinec... pa še nepremičnino ko umreta...

matobeli je izjavil:

A glavnico +obresti pa plačuješ iz katere plače že?
20% imaš za 100k vredno nepremičnino takoj notri, tudi za tako 200k ni panike.

Panika je odplačevat obresti in glavnico za naslednjih 20let.

A si prebral vse 3 točke???? Večini se prvo zatakne pri 20% vrednosti nepremičnine... pri 200k je to 40k... imaš danes na trr 40k? Misliš da ima danes 40k ona psihologinja s tarče ki je jamrala?

Dvomim!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Baja ::

jernejl je izjavil:

ma, teh 20% je bolj tako.
Ponavadi rabiš nekaj še za obnovo, pa za opremo, pa nekaj varnostne rezerve če izgubiš šiht ali če se pokvari avto ali pralni stroj. Dati vse privarčevano za polog, v kar bi nas rad prepričal mato, je precej nespametno in tvegano.

jaz za obnovo in opremo nisem nič rabil. je pa blo še nekaj rezerve poleg teh 20% za polog. no, zdaj je še malo več :)

Malidelničar ::

Mato989: zanimiv kejs, malo si kontriral johnnyyy-ju :)
Mislim je zadeva feasible, če se pokrije 1) medgeneracijska opcija 2) ustrezna služba/plača.

Torej je odgovor na vprašanje 'Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?' pač to, da se zadeva poslabšuje, ker ljudje ne ocenijo svoje situacije (osebni družinski izvor, situacija, osebnost, osebni talenti, plača, služba) in se niso pripravljeni (samo)stratificirati oz. sami sebe razporediti v ustrezen RAZRED, kar bi jim dejansko koristilo v življenju in jih pripeljalo bližje reševanju nepremičninske situacije. ;)
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Mato989 je izjavil:

A si prebral vse 3 točke????

Ti si se zataknil že pri drugi, ampak ko premagaš drugo je pa še boss fight. Al nekak misliš da je lažje stiskat 80%+obresti kot pa stiskat in tistih 20% kjer ti itak pomaga družina kolikor ti le lahko.

Za 80%+obresti si potem sam.

Pri tebi bi se računica podrla že samo če bi normirance ugasnil.

zavajon ::

Mato989 je izjavil:

1. Pogodbo za NDČ
3. Dovolj visoko plačo da lahko za preostalih 80% vrednosti nepremičnine dobi stanovanjski kredit in ga servisira z odplačilom anuitete

VEČINI se zatakne na točki 2... In bi se jim tam zataknilo tudi če JUTRI padejo vrednosti nepremičnin za 10%...

Glede na to, da se v Sloveniji 2/3 nepremičnin proda brez kredita, se gotovo VEČINI ne zatakne pri točki 2.

zavajon je izjavil:

Mato989 je izjavil:

1. Pogodbo za NDČ

Glede na to, da se v Sloveniji 2/3 nepremičnin proda brez kredita, se gotovo VEČINI ne zatakne pri točki 2.

Imaš prav, sem se napačno izrazil oz. premalo definiral

Večina od tistih ki ima težave pri pridobitvi nepremičnine se zatakne na točki 2.

Če se ji ne pri točki 2. se ji pa pri točki 3. ;)

ZveeZ ::

zavajon je izjavil:

Saj vemo, da tile v 2/3 spadajo v manjsino populacije.
Ce ena oseba kupi 10 stanovanj na kes, ostali siromaki pa po eno na kredit, to se ne pomeni, da se vecini populacije ne zatakne pri tocki 2.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ZveeZ ()

matobeli je izjavil:

Če se ji ne pri točki 2. se ji pa pri točki 3. ;)

Niti ne, točka 2 zahteva samodisciplino, točka 3 je stvar matematike... Če ti lahko v 5-7 letih prihraniš 20%, je VELIKA VERJETNOST, da imaš dovolj dobro plačo da boš ostalih 80% lahko plačal preko stanovanjskega kredita, če ne v 20 pa pač v 25 ali 30 letih...

Recimo jaz sem bil tak ekstremen primer, ki sem imel več težav pri točki 3, ker sem prvega pol leta delal na POLOVIČNEM delovnem času, in ker so 2019 ravno tisti mesec ko bi vzel kredit spremenili pravila in so gledali povprečje 1 leta ne več zadnji 3 mesecev, sem imel veliko težavo ker čeprav sem imel skora 50% lastne udeležbe mi zaradi gnilega povprečja plače ni preostalo drugega kot da sem ubogih 38k kredita vzel na dobo 29 let...

Verjetno unikat, kjer ob skoraj 50% udeležbi nisem zmogel kredita na manj kot 29 let zaradi pravil in plače... večina zmore.

Samodisciplino ali pa starše ki imajo par 10k več privarčevanih kot tvoji, nima veze. Staršev ki lahko dajo otroku za polog je kar precej.

Potem pa se začne matematika. Za 200k kredita na 30let ga boš na koncu plačal skoraj 400k, mesečni obrok bo 1k€, kar pomeni da je par z povprečno plačo efektivno na minimalni plači praktično do penzije s tem da nima nobenih socialnih benefitov dveh minimalcev.

Zdej mi pa razloži, kako je težje dobit tistih piškavih par 10k kot pa 30let delat na minimalcu vedoč da si ne moreš privoščit gospodarske krize ali bolezni in da te nepredviden strošek v višini 10k praktično porine v revščino.

ZveeZ je izjavil:

zavajon je izjavil:

Saj vemo, da tile v 2/3 spadajo v manjsino populacije.
Ce ena oseba kupi 10 stanovanj na kes, ostali siromaki pa po eno na kredit, to se ne pomeni, da se vecini populacije ne zatakne pri tocki 2.

Jaz tega ne vem. Imaš kakšne podatke, ki bi potrjevali tvojo tezo?

deco16 ::

ubogih 38k kredita vzel na dobo 29 let...

Lol, še dobro da so ble nižje obrestne mere ;)

Glede na vse te naše preračune in simulacije še vedno trdim, da drži moja teza, ki jo zagovarjam, da je v trenutni makroekonomski situaciji - upoštevajoč dvige OM, inflacijo, gibanje plač, gospodarski obeti v tem desetletju, nepredvideni politično pogojeni naraščajoči stroški - po mojem bolj safe bet, da dva mlada štartata:
1. dovolj zgodaj (s čim več compounding runwaya)
2. na polog čim bližje 100k
3. na hišo na čim bolj low-end delu trga z ogromno zemlje, ki je vseljiva a jo nato lahko popravljata/dokončujeta

To bi jaz svetoval vsem mladim in s tem si pridobijo kar nekaj zaščite pred rizikom in obenem pristopijo na trg realno.
Ker to je IMHO realna ocena trenutnega nepremičninskega trga za mlado populacijo izven IT/normiranci (+ pogojno strojniki) elite.

Zgodovina sprememb…

LeQuack ::

Malidelničar je izjavil:

Glede na vse te naše preračune in simulacije še vedno trdim, da drži moja teza, ki jo zagovarjam, da je v trenutni makroekonomski situaciji - upoštevajoč dvige OM, inflacijo, gibanje plač, gospodarski obeti v tem desetletju, nepredvideni politično pogojeni naraščajoči stroški - po mojem bolj safe bet, da dva mlada štartata:
1. dovolj zgodaj (s čim več compounding runwaya)
2. na polog čim bližje 100k
3. na hišo na čim bolj low-end delu trga z ogromno zemlje, ki je vseljiva a jo nato lahko popravljata/dokončujeta

To bi jaz svetoval vsem mladim in s tem si pridobijo kar nekaj zaščite pred rizikom in obenem pristopijo na trg realno.
Ker to je IMHO realna ocena trenutnega nepremičninskega trga za mlado populacijo izven IT/normiranci (+ pogojno strojniki) elite.

Zakaj jim ne bi svetoval selitev tja kjer so boljše razmere, a jim ne privoščiš dobro življenje? V neki državi kjer je boljše razmerje plače/stanovanje bosta lahko prej se osvobodila in mogoče celo imela družino, saj najbrž je jasno da je pri nas rodnost ena izmed najslabših.
Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

Ti torej predlagaš, naj se vsi mladi preusmerijo v kmetijstvo. Zakaj bi sicer potrebovali ogromno zemlje?

Baja ::

kaj pa vem če se splača šparati za nek velik polog. glede na višino najemnim, kupi čimprej karkoli si lahko privoščiš. po x letih kupiš nekaj večjega/boljšega.

mene bi najem v MB (vsaj pol manjse kvadrature) stal več kot mam zdaj kredita (za bajto v prekmurju).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Baja ()

Med lastniki novih stanovanj v najdražji ljubljanski soseski Schellenburg je tudi nekdanja članica državne revizijske komisije, ki odloča o več milijard evrov vrednih javnih naročilih. Kupila ga je brez kredita. Na vprašanja, kako je financirala nakup, ne želi odgovarjati.

https://necenzurirano.si/clanek/aktualn...

Torej pri Schellenenburgu gre skoraj izključno za pranje denarja, vsak ki je kupil z izjemo mogoče Dončiča in še kakega poštenjaka, ima nepojasnjen izvor denarja.
Quack !

LeQuack: po eni strani imaš point, seveda potem hitro pridemo do vprašanja - "Ali all-in crypto ali pa tujina, Slovenija hvala za rože!" ampak po mojem je tu catch, da so mlade ljudi navadili na način mišljenja, ki zelo ozko gleda kariero/ustvarjanje življenja, ki pa jim v bistvu škodi. In ravno centralizacija in to pumpanje mladih s temi rosy glasses, da morajo slediti centralizaciji v mesta, je po mojem downfall številnih mladih.

V bistvu je lahko čisto ena taka contrarian rešitev za številne mlade ravno to - starejša nepremičnina relativno bolj odmaknjena. S tem mlad par v bistvu gre kontra temu, kar ju nategujejo:
1. 'Saj se bo trg popravil, lahko se ti bo že "pošlo" da dobiš v mestu: NE, škarje se zapirajo, samo pri high-end-job-ih se ti lahko posreči LJ, okolica LJ in nekaj bolj kul mest, pa še tu se boriš z ostalimi kolegi. Namesto tega greš v "vukojebino" (ok lahko ni tako zelo zelo huda, čeprav si mladi ki jim ugaja deviško čista narava pri nas) in s tem prehitiš gibanje trga in vstopiš vanj v najbolj dostopnem delu, relativno pod ceno, vidiš value, kjer ga ostali ne
2. Ne splača se ti investirati v to, ker jsona podeželju 'slabe razmere' medtem, ko v LJ, Osrednji SLO in v mestih velika možnost da dobiš dokončane, urejene flete, ali čisto nove novogradnje, butaš denar za pofl robo: NE, dejansko lahko pri low-end-marketu dobiš dober value for money in s pravilno kombinacijo samoobnove in pomočjo mojstrov na koncu narediš ful v redu nepremičnino
3. 'V "vukojebinah" ni job-ov, a sta nora: NE, cestna infrastruktura se ureja, firme iz ne-LJ regij se dobro razvijajo (ker se morajo boriti na izvoznih trgih), če pogledaš cel gozd in se ne fokusiraš na drevesa, hitro dobiš opcijo 1 ure normalne vožnje na nekih ne-centraliziranih lokacijah do teh firm
4. Imel boš večje stroške kot v mestu zaradi odsotnosti efekta centralizacije, ker decentralizirana poselitev je neučinkovita: NE, potencialno višji strošek avta in bencina se da ofsettat na številne načine, če imaš zemljo prišparaš pri hrani, lahko na streho postaviš fotovoltaiko si samozadosten, za ogrevanje imaš različne cenovno ful ugodne kombinacije. Gospodarske krize vedno povzročijo stroškovno krizo v mestih in urbanih okoljih in tako si na varni strani radarja.
5. preračunaj koliko časa boš izgubil v avtu, jaz tega nikoli ne bi naredil, LJ all the way: NE, danes je trend remote dela, kombinacije pisarna/dom, lahko si splaniraš nekaj let vožnje na polno, takrat šparaš za nekaj več obnovitvenih rukerjev, potem ko ti dotajči malo menjaš
6. V "vukojebinah" ni lajfa, samo LJ je urbana lokacija kjer se "dogaja": NE, so dogodki tudi drugje, za kakšen večer lahko skočiš v mesto na predstavo/kino/prireditev in je to dogodek, ob današnji povezljivosti je to piece of cake
7. Za resne karieriste je fokus, da smo bližje razvojnim lokacijam in karierni konkurenci, če ne te ostali prehitijo: NE, centralizacija je precenjena, razvoj digitalnih tehnologij omogoča bistveno bolj freelancersko delo. Za tiste, ki imajo bolj delo tipa pedagog, zdravnik, je morda bolj odmaknjena lokacija celo priložnost, da dobijo res zasigurano službo (ker tam ni konkurence)

johnnyyy ::

Mato989 je izjavil:

Ne, vi/mi pustimo v imenu kvazi morale da je sistem tako zasnovan, in ko jaz kličem po teh spremembah me okličete za fašista ki bi stare spravil v fojbe, medtem pa kot pravilno ugotavljaš stari ne dajejo dovolj mladim samo zase porabljajo...

Sam nisem ravno pristaš, da bi se moralo koga metati v fojbe ali pa da bi sedaj od starejših pričakovali čudeže, ampak, če bi pa malce več dali od sebe jim pa tudi nebi krona iz glave padla.

Mato989 je izjavil:

Bolj, ker so DALJ časa odvisni, ker dalj časa živijo v NEOPTIMALNEM stanju potrebni pomoči in če je penzija slaba imajo veliko težavo, ker potrebujejo daljše časovno obdobje pomoč sorodnika oz. dediča...

Danes je sistem zasnovan tako, da ti ni potrebno imeti dedičev ali otrok, da lahko starost dobro preživiš. Danes se lahko odločiš da ne boš imel otrok, pa bodo ti drugi otroci pomagali. Včasih če ti tvoji niso - ti ni nihče.

Mato989 je izjavil:

Ok, ne razumem, a nista starša PRAVNO odgovorna za otroka? Torej ker pomagamo otroku preko teh oblik pomagamo staršu ki bi zaradi zanemarjanja otroka lahko sedla na zatožno klop!!!
In ja v zameno bo vrnil, ČE, ne bo invalid, ropar, kriminalec, mentalno debilen, itd...

Ne gre se samo za pravno odgovornost, ampak za to, da če želimo, da zanamci plačujejo davke in penzijo drugim, da je dobro da tudi starejši dodamo nekaj k tej "investiciji". Če ne pač imejmo družbo, kjer starši vse plačujejo, potem, pa naj otroci vračajo le nam - če pa otrok nimaš, pa jbg.

Mato989 je izjavil:

V teoriji imaš prav, v praksi pa je tako da je moj deda pač umrl star 72 let, leta 1999 po kapi v 1 uri in je pred tem porabil skoraj nič medicinske pomoči... Moja babica pa je živela do lani in je 20 let imela našo pomoč navkljub več oskrbe kot v letu 1999... ker je bila dalj časa obnemogla in ker institucije ne zmorejo ali ni prostora ali je karkoli drugega problem... Rezultat je bil, da je na koncu moja mati (njena tašča) hodila k njej domov pucat okna, WC, dajat prat, likat itd... ker ona sama več ni zmogla... PND in ostale zadeve pa tudi ne pokrijejo vsega.

Tako da overall je moj deda ki je umrl star 72 let bil praktično NEODVISEN leta 1999, moja babica pa ki je umrla v tem času ko ti praviš da je veliko bolje, je pa od mlajše generacije 15-20 let dobivala podporo (prvo je hodla samo na kosilo, potem pa še vso nego in urejanje financ... če samo pomislim kolikokrat sem babici urejalt telefon, dedu pa 0x...)

Recimo jazm, če bi danes bil star 65+ let in bi imel penzijo kakih 700, 800 EUR in bajto z parcelo kjer je prostora za celo družino bi dal oglas da iščem družino z otroci kjer jim prepustim vse, če se zavežejo da bodo skrbeli za to in za mene (me peljali k dohtarju, v trgovino itd... ) dokelr bom živ...

Če bi pač froci bili preveč odtujeni da ne bi hotli oni to prevzet... jebiga, znajt se je treba, namesto tega poznam ženičko staro 71 ki ima doma mrzlo ker tega pa ona ne bo imela v 220m2 bajti... JA FUCK OFF. Pol pa trpi pa ne jamraj.

Imaš takšne in drugačne primere. A dejstvo je, da danes nek penzionist precej lažje preživi brez mladine, kot pa je pred 100 leti. In da je nekaterim (ne vsem) zaradi tega zrasla krona.

Ker mi je precej zanimivo ko debatiram z ljudmi, ki imajo otroke. Nekaterim so starši dali hiše in so se odselili v stanovanja, enim čuvajo otroke, če so bolani itd. na drugi strani imaš hard core egoiste, ki bi še lastne otroke zasužnjili.

LeQuack je izjavil:

Torej pri Schellenenburgu gre skoraj izključno za pranje denarja, vsak ki je kupil z izjemo mogoče Dončiča in še kakega poštenjaka, ima nepojasnjen izvor denarja.

Močno dvomim, da gre tu za pranje denarja, kajti denar mora biti opran že prej.
Pri Kolizeju, Šumiju in podobnih projektih gre pač za to, da morajo Slovenci parkirati premoženje. In kot Slovenci ga ne znajo drugam kot v cegle, četudi so to kriptomilijonarji. "Može seljak iz sela, a selo iz seljaka nikako" še kako velja.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zavajon ()

Torrent ::

feryz je izjavil:

Torrent je izjavil:

Kaj kakšna država? O čem pa ti bluziš? Naloga države je da poseže na trg, ko se ta izrodi. Davki, ki jih omenjaš, so tak poseg. Lahko pa ti pljuneš v roke in si sam varuješ nepremičnino. Kako dolgo boš jo imel, pa ti bo prva tolpa ali skvoter povedal.
Malo si pomešal vse skupaj.
Država nima kaj posegati na trg, razen na svojega. Če tudi sama kaj zida. Čeprav je to zadnja stvar na svetu, ki naj bi se jo država lotila.
Poleg tega država naj ne bi imela popolnoma nič z nepremičninami. To je domena občin. Tukaj pa se non stop nabija, kaj naj država počne.

Nisem nič pomešal, samo ti nimaš pojma kaj blebečeš. Država nima nič z nepremičninami? :))

Sej včasih se res zdi da so občine ločena entiteta na avtonomnem ozemlju :))

Razen ko je treba državno cesto, ki gre po sredini mesta, preplastit. Takrat je to čist lepo državna zadeva.

Pat_MaGroin ::

johnnyyy je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ne, vi/mi pustimo v imenu kvazi morale da je sistem tako zasnovan, in ko jaz kličem po teh spremembah me okličete za fašista ki bi stare spravil v fojbe, medtem pa kot pravilno ugotavljaš stari ne dajejo dovolj mladim samo zase porabljajo...

Sam nisem ravno pristaš, da bi se moralo koga metati v fojbe ali pa da bi sedaj od starejših pričakovali čudeže, ampak, če bi pa malce več dali od sebe jim pa tudi nebi krona iz glave padla.

Mato989 je izjavil:

Bolj, ker so DALJ časa odvisni, ker dalj časa živijo v NEOPTIMALNEM stanju potrebni pomoči in če je penzija slaba imajo veliko težavo, ker potrebujejo daljše časovno obdobje pomoč sorodnika oz. dediča...

Danes je sistem zasnovan tako, da ti ni potrebno imeti dedičev ali otrok, da lahko starost dobro preživiš. Danes se lahko odločiš da ne boš imel otrok, pa bodo ti drugi otroci pomagali. Včasih če ti tvoji niso - ti ni nihče.

Mato989 je izjavil:

Ok, ne razumem, a nista starša PRAVNO odgovorna za otroka? Torej ker pomagamo otroku preko teh oblik pomagamo staršu ki bi zaradi zanemarjanja otroka lahko sedla na zatožno klop!!!
In ja v zameno bo vrnil, ČE, ne bo invalid, ropar, kriminalec, mentalno debilen, itd...

Ne gre se samo za pravno odgovornost, ampak za to, da če želimo, da zanamci plačujejo davke in penzijo drugim, da je dobro da tudi starejši dodamo nekaj k tej "investiciji". Če ne pač imejmo družbo, kjer starši vse plačujejo, potem, pa naj otroci vračajo le nam - če pa otrok nimaš, pa jbg.

Mato989 je izjavil:

V teoriji imaš prav, v praksi pa je tako da je moj deda pač umrl star 72 let, leta 1999 po kapi v 1 uri in je pred tem porabil skoraj nič medicinske pomoči... Moja babica pa je živela do lani in je 20 let imela našo pomoč navkljub več oskrbe kot v letu 1999... ker je bila dalj časa obnemogla in ker institucije ne zmorejo ali ni prostora ali je karkoli drugega problem... Rezultat je bil, da je na koncu moja mati (njena tašča) hodila k njej domov pucat okna, WC, dajat prat, likat itd... ker ona sama več ni zmogla... PND in ostale zadeve pa tudi ne pokrijejo vsega.

Tako da overall je moj deda ki je umrl star 72 let bil praktično NEODVISEN leta 1999, moja babica pa ki je umrla v tem času ko ti praviš da je veliko bolje, je pa od mlajše generacije 15-20 let dobivala podporo (prvo je hodla samo na kosilo, potem pa še vso nego in urejanje financ... če samo pomislim kolikokrat sem babici urejalt telefon, dedu pa 0x...)

Recimo jazm, če bi danes bil star 65+ let in bi imel penzijo kakih 700, 800 EUR in bajto z parcelo kjer je prostora za celo družino bi dal oglas da iščem družino z otroci kjer jim prepustim vse, če se zavežejo da bodo skrbeli za to in za mene (me peljali k dohtarju, v trgovino itd... ) dokelr bom živ...

Če bi pač froci bili preveč odtujeni da ne bi hotli oni to prevzet... jebiga, znajt se je treba, namesto tega poznam ženičko staro 71 ki ima doma mrzlo ker tega pa ona ne bo imela v 220m2 bajti... JA FUCK OFF. Pol pa trpi pa ne jamraj.

Imaš takšne in drugačne primere. A dejstvo je, da danes nek penzionist precej lažje preživi brez mladine, kot pa je pred 100 leti. In da je nekaterim (ne vsem) zaradi tega zrasla krona.

Ker mi je precej zanimivo ko debatiram z ljudmi, ki imajo otroke. Nekaterim so starši dali hiše in so se odselili v stanovanja, enim čuvajo otroke, če so bolani itd. na drugi strani imaš hard core egoiste, ki bi še lastne otroke zasužnjili.

Sej ni treba veliko. Penzionerjem je treba ukinit doplačevanje penzij iz proračuna. S tem prihrankom 1-1,5 milijarde letno so free vsi vrtci, sole, prehrana, pediatri..penzionerji pa pac 10% nižje penzije.

Moj stric se je upokojil 2020. V 2022 je imel penzijo višjo kot zadnjo polno plačo. To ni normalno.

Pat_MaGroin: se ti zdi, da bi postopen prehod na tretji pokojninski steber v stilu 401(k), ROTH-iRa, kjer bi neobdavčeno nalagali delnice in neobdavčeno izplačevali dividende (podobna ugodnost kot pri EETF-ih dolgoročno po več kot 15 letih) pomagal pri umiritvi cen nepremičnin? Se pravi bi postopoma zmanjševali penzije iz obstoječega sistema, uvedli tretji steber, sprostili trg kapitala in investiranje v SLO in v tujini in bi to sprostilo pritisk na nepremičnine - vsaj malo?

Ali pa naj vsaj tole doplačevanje kar lepo v plačno listo vtaknejo, da se ne bomo slepili o višini prispevkov.

Ko bo plača nižja na račun prispevkov za zpiz se bodo hitro našli volilci ki bodo podprli pokojninsko reformo.

thramos ::

johnnyyy je izjavil:

Ti časi se počasi končujejo.

Torrent je izjavil:

feryz je izjavil:

Torrent je izjavil:

Kaj kakšna država? O čem pa ti bluziš? Naloga države je da poseže na trg, ko se ta izrodi. Davki, ki jih omenjaš, so tak poseg. Lahko pa ti pljuneš v roke in si sam varuješ nepremičnino. Kako dolgo boš jo imel, pa ti bo prva tolpa ali skvoter povedal.
Malo si pomešal vse skupaj.
Država nima kaj posegati na trg, razen na svojega. Če tudi sama kaj zida. Čeprav je to zadnja stvar na svetu, ki naj bi se jo država lotila.
Poleg tega država naj ne bi imela popolnoma nič z nepremičninami. To je domena občin. Tukaj pa se non stop nabija, kaj naj država počne.

Nisem nič pomešal, samo ti nimaš pojma kaj blebečeš. Država nima nič z nepremičninami? :))

S tem da si nekdo pri 29tih ker je ćžural cel lajf do 29tega ne more kupit ker ni sposoben prihranit 20% lastne udeležbe res nima država nič, šolo mu je dala pa je še skoz nesposoben, pač tam ne more bivat jebiga.

Sej ni treba veliko. Penzionerjem je treba ukinit doplačevanje penzij iz proračuna. S tem prihrankom 1-1,5 milijarde letno so free vsi vrtci, sole, prehrana, pediatri..penzionerji pa pac 10% nižje penzije.

Ne samo ZPIZ, enako velja za ZZZS, za zdravstvo samo kar gre iz ZZZS, če zmanjka pač jebiga, ni več oskrbe za stare ki jo 90% zasedajo. Bo pol tudi hitro manj starejših overall...

Pat_MaGroin je izjavil:

To v bistvu ne bi bilo slabo. Pač nekako bi bilo dobro da se breme porazdeli znotraj generacije - manjše pokojnine, podaljševanje delovne dobe, omejitev pokojnine na max vrednost itd.

Saj pokojnina je že omejena na max vrednost...

Bolj je problem to da spet v duhu socialnosti tepemo vse tiste ki so preko cele delovne dobe dobivali 100-350 EUR bruto višjo plačo od minimalca...

Ker naš glup sistem je takšen da če delaš 40 let in imaš 40 let minimalca boš dobil po zakonu 700 (ali koliko že je) penzije Če pa delaš 40 let in imaš 40 let 200 EUR bruto nad minimalcem boš spet dobil ENAKO penzijo...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Mato989 je izjavil:

Saj pokojnina je že omejena na max vrednost...

Bolj je problem to da spet v duhu socialnosti tepemo vse tiste ki so preko cele delovne dobe dobivali 100-350 EUR bruto višjo plačo od minimalca...

Ker naš glup sistem je takšen da če delaš 40 let in imaš 40 let minimalca boš dobil po zakonu 700 (ali koliko že je) penzije Če pa delaš 40 let in imaš 40 let 200 EUR bruto nad minimalcem boš spet dobil ENAKO penzijo...

Osebno v tem ne vidim nekega problema. Zame pomeni penzija, da lahko preživiš - da imaš zagotovljeno zdravstveno oskrbo, da si na toplem, da imaš za hrano in pijačo.

Nekdo, ki je celo življenje dobival večjo plačo si je lahko bolje poslal in bi moral kljub manjši pokojnini dostojno živet.

Nekdo, ki je celo življenje dobival večjo plačo si je lahko bolje poslal in bi moral kljub manjši pokojnini dostojno živet.

Ampak to še zmeraj ni logično kajne?

Ker zdaj tepemo najbolj tiste ki so malo nad minimalcem!!!!

Torej krivulja je taka da nekdo cel čas na minimalcu dobi procentualno VIŠJO penzijo kot nekdo malo NAD minimalcem, hkrati pa dobi nekdo ki je dobil še malo več pa potem malo več

Kako točno potem to drži s tvojo logiko, če bi vzeli tvojo logiko, bi moral imet oni na minimalcu max penzijo, oni na max prispevkih pa minimalno penzijo

V našem primeru pa UKRADEMO kupno moč nekomu ki je prispeval malo več od onega ki je minimalno...

To se pa ti res ne smeš sekirat, lahko se upali še višje prispevke in bodo tisti ki so več vplačevali dobivali več, ampak dvomim da to zagovarjaš.

Drugače se pa pač poreže deleže penzij višjih od minimalca, predvidoma po neki progresivni lestvici, da vse skupaj paše v višino pobranih prispevkov. Sej so si penziči sami izglasovali višjo minimalno pokojnino, bodo že vedeli sami najbolje da ni bila previsoka.

Kar pomisli kakšne lepe plače bi si lako nakazovali menedžerji če bi lahko dal zaposlenemu (recimo uvoženim "delavcem") manj kot pa je minimalna plača. Praktično krademo kupno moč tistemu ki dela več, samo zato ker smo ukinili sužnjelastništvo.

Mato989 je izjavil:

Ampak to še zmeraj ni logično kajne?

Ker zdaj tepemo najbolj tiste ki so malo nad minimalcem!!!!

Torej krivulja je taka da nekdo cel čas na minimalcu dobi procentualno VIŠJO penzijo kot nekdo malo NAD minimalcem, hkrati pa dobi nekdo ki je dobil še malo več pa potem malo več

Kako točno potem to drži s tvojo logiko, če bi vzeli tvojo logiko, bi moral imet oni na minimalcu max penzijo, oni na max prispevkih pa minimalno penzijo

V našem primeru pa UKRADEMO kupno moč nekomu ki je prispeval malo več od onega ki je minimalno...

Te stvari najbolj tepejo tiste, ki imajo nadpovprečne plače, saj večina le-teh precej več vplačuje tako v pokojninsko kot za zdravstveno blagajno glede na koriščenje.

Ampak če hočemo imeti socializem, nam drugega ne preostane.

Te stvari najbolj tepejo tiste, ki imajo nadpovprečne plače

Ne v tem specifičnem primeru penzij najbolj tepejo tiste ki imajo minimalca +200 do 300 EUR celo delovno dobo...

Še enkrat...

1. Če imaš cel lajf minimalca in boš delal 40 let boš imel penzije po trenutnem zakonu najmanj 700EUR (ali koliko že je trenutno)
2. Če imaš cel lajf minimalca +250 EUR in boš delal 40 let boš imel penzije TUDI 700 EUR (ali koliko je zajamčena)
3. Če boš cel lajf delal in imel minimalca +800 EUR pa boš imel več kot 700 EUR penzije

Torej najbolj najebejo oni z točke 2, ker ni razlike če so na minimalcu in dobijo v kuverti ostalo razliko 250EUR ker bodo dobili enako kot oni na minimalcu samo plačali bodo več

Za tole tvojo točko št. 2 boš moral pa kakšen realen in vsaj pol uraden izračun podat.

Evalvacija je stvar ki se izvaja in jasno je da niti visoka plača v jugi ni bila tako visoka kot današnji minimalc.

matobeli je izjavil:

Za tole tvojo točko št. 2 boš moral pa kakšen realen in vsaj pol uraden izračun podat.

Evalvacija je stvar ki se izvaja in jasno je da niti visoka plača v jugi ni bila tako visoka kot današnji minimalc.

Preprosto

Pokojninska osnova je sestavljena iz najugodnejšega povprečja mesečnih osnov zavarovanke ali zavarovanca, znižano za davke in prispevke, ki se plačujejo od plače po povprečni stopnji v Republiki Sloveniji. In sicer v katerihkoli zaporednih 24 letih zavarovanja od 1. januarja 1970 dalje. Pri izračunu pokojninske osnove se osnove iz preteklih let preračunajo z valorizacijskimi količniki. Valorizacijske količnike vsako leto objavi minister pristojen za delo, v soglasju z ministrom pristojnim za finance. Določena je najnižja in najvišja pokojninska osnova. Najnižja pokojninska osnova od 1. januarja 2021 znaša 947,67 evrov, najvišja pa 3.790,68 evrov.

Za 40 let delovne dobe je odmerni odstotek 63,5%

Že iz citata zgoraj je razvidno da je določena neka PAVŠALNA osnova ki četudi je manjša ti vzamejo višjo... Ker če bi recimo nekdo imel 40 let minimalca in četudi bi vseh 40 let minimalca revalorizirali na današnjega minimalca (torej bi bila osnova današnji minimalec NETO)

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je danes objavilo informacijo, da bo minimalna plača za leto 2024 znašala 1.253,90eur bruto oziroma 902,07 eur neto.

Torej to pomeni da bi nekdo ki je 40 let na minimalcu moral dobiti 63,5% od minimalca (902EUR) kar znese manj kot 700 EUR... oz. znese cca 572EUR Penzije... ampak naš zakon mu gratis da cca 130 EUR...

In iz tega je logičen sklep da če bi nekdo imel 100 EUR bruto celo delovno dobo VEČ kot minimalec in če torej vzameva da je to po revalorizaciji enako kto danes minimalec + 200 EUR bruto prideva na cca. 1.460 BRUTO kar znese 992 EUR NETO in če od tega odmeriva 63,5% sva še vedno pod zajamčeno penzijo... ČEPRAV si plačeval več kot oni skoz na minimalcu imata oba enako penzijo (oba previsoko)

Torej nekdo ki pa je plačeval cel lajf recimo minimalc + 500 bruto torej cca 1760 bruto pa ima osnove 1.164 EUR ali pri odmernem odstotku 63,5% to znese 739EUR penzije...

Torej razlika med onim ki je cel lajf bil na minimalcu in nekomu ki je cel lajf bil na minimalc + 500 EUR je reči in piši 40 EUR... (pod pogojem da revalorizirava vsakoletni minimalc na današnjega minimalca)

In to je kraja.

Moja točka 2 je sicer napačna ker je zaradi sprememb zadnjih 2 let to ne več +200 ampak +450 EUR...

Pa res, sej pravim, tist kar črpa zpiz iz proračuna naj se direkt na plače obesi pa bo zadeva hitro rešena.

A pol praviš da še nisi na normirancu z minimalnimi prispevki? ;)

Telbanc ::

https://www.finance.si/nepremicnine-ven...

"Iz Nemčije prihajajo precej divji podatki o upadih na nepremičninskem trgu, v zadnjih dneh je dodatne pozornosti deležen trg poslovnih nepremičnin."
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Slovenija je imuna na take stvari, razlike je bitcoin. Nemčija nima bitcoina, Slovenija ga ima, zato pri nas vse raste vedno.
Quack !

komunist1918 ::

V SLO do recesije ne more prit. Mi smo the best. Nepremičnine. Up only.

Torrent ::

komunist1918 je izjavil:

V SLO do recesije ne more prit. Mi smo the best. Nepremičnine. Up only.

Kakšna recesija? Namesto, da bomo mi največ v Nemčijo izvažali, bo Nemčija k nam. Končno nam bo uspelo postati gospodarski motor EU. 8-)

Telbanc ::

Kok grejo nepremičnine za med, preplačane ko da smo u Monaku, bi lah sklepal, da smo "mi motor EU".
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

komunist1918 ::

lejte fantje, niso zastonj slovenske dežele spadale pod habsburške dedne dežele. tle je zlata jama. zopet se vračamo nazaj v zlate čase. gradimo palače (pustimo da vandali vdirajo tudi tega smo navajeni), plemstvo se zopet vrača itd. naslednja faza bo, da bo vse v zlatu. kot doli kjer majo zlate pipe, šejki itak množično pošiljajo svoje strokovnjake čez naše meje gor. up only.

Mato989 je izjavil:

Ne v tem specifičnem primeru penzij najbolj tepejo tiste ki imajo minimalca +200 do 300 EUR celo delovno dobo...

Še enkrat...

1. Če imaš cel lajf minimalca in boš delal 40 let boš imel penzije po trenutnem zakonu najmanj 700EUR (ali koliko že je trenutno)
2. Če imaš cel lajf minimalca +250 EUR in boš delal 40 let boš imel penzije TUDI 700 EUR (ali koliko je zajamčena)
3. Če boš cel lajf delal in imel minimalca +800 EUR pa boš imel več kot 700 EUR penzije

Torej najbolj najebejo oni z točke 2, ker ni razlike če so na minimalcu in dobijo v kuverti ostalo razliko 250EUR ker bodo dobili enako kot oni na minimalcu samo plačali bodo več

Seveda boš imal pri točki 3. višjo penzijo, a če računaš koliko si vplačal te bo pa srat stisnilo, saj boš videl, da si od vseh (1. in 2. točka) konkretno vplačal dobil pa ne boš toliko ven.

Telbanc je izjavil:

https://www.finance.si/nepremicnine-ven...

"Iz Nemčije prihajajo precej divji podatki o upadih na nepremičninskem trgu, v zadnjih dneh je dodatne pozornosti deležen trg poslovnih nepremičnin."

Koliko časa lahko SLO trg drži to raven v smislu - kot je nekdo napisal nekaj strani nazaj - da prodajalci pač ne bodo prodajali, kupci pa ne bodo povpraševali po teh cenah - in bo pat pozicija?
Če špekulirate, kaj bi lahko bil katalizator konkretnega popravka na vsaj določenih segmentih trga?

Je to samo gospodarska kriza in višja brezposelnost - ali tudi to ne bi imelo vpliva, ker so ljudje kupovali brez kredita?
««
530 / 831
»»