» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
419 / 747
»»

zavajon ::

Malidelničar je izjavil:

Mene preseneča, kar spremljam te teme, da je vedno več histerizacije (recimo zadnjič na Redditu) in vedno manj nasvetov mladim, kjer bi mladi svetovali drug drugemu, kje pogledati za nepremičnino, kako glede ugodnosti kredita, kakšna časovnica nakupa itd.
Premalo je deljenja konkretnih nasvetov in preveč je doom&gloom nabijanja v prazno .....

Pa res misliš, da so mladi dovolj kompetentni, da bi drugim delili nasvete glede tega?
Sicer pa to ni namen te teme, za to bi morali odpreti drugo temo.

matic492 ::

zavajon je izjavil:

Pa res misliš, da so mladi dovolj kompetentni, da bi drugim delili nasvete glede tega?

Mladi so bolj kompetentni kot starejši, kako naj meni moji starši pomagajo pri nakupu nepremičnine, ko so pred 30 leti prodali avto in kupili zemljo pa začeli gradit?

Malo karikiram, seveda lahko pomagajo z nekimi generalnimi nasveti, samo ne vem kaj lahko konkretnega pove nekdo, ki si je desetletja nazaj rešil stanovanjski problem, nekomu, ki ga danes rešuje? Oziroma zakaj bi to bil bolj kompetenten nasvet, kot nekdo, ki si ga je rešil pred kratkim.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

CiClon ::

Meni se zdi, da sa bod ta grozen problem rešil sam od sebe v 10-20 letih.

Sicer to ni neka lepa tolažba za tiste, ki bi zdaj hoteli nepremičnino lol

Ko bodo pomirale ogromne generacije boomerjev, bo prišlo do naravnega prenosa premoženja in nepremičnin na mlajše rodove. Generacije, ki so zdaj v 30ih, so napram boomerskim ogromno manjše, te ki so zdaj 5-10 so pa še nekajkrat manjše.

Na koncu ne bomo niti vedeli, kaj bi delali s temi starimi bajtami. Razen Lj, tam bo verjetno vedno cena visoka.

Ali pa bodo napeljali sem na sto tisoče afričanov, ma še ti ne bodo po vukojebinah.

Malidelničar ::

zavajon je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

Mene preseneča, kar spremljam te teme, da je vedno več histerizacije (recimo zadnjič na Redditu) in vedno manj nasvetov mladim, kjer bi mladi svetovali drug drugemu, kje pogledati za nepremičnino, kako glede ugodnosti kredita, kakšna časovnica nakupa itd.
Premalo je deljenja konkretnih nasvetov in preveč je doom&gloom nabijanja v prazno .....

Ja mislil sem v smislu, ker je veliko mladih, ki so sami uspeli najti in kupiti nepremičnino in bi bilo zanimivo slišati njihove nasvete:
kdaj začeti šparati, kako šparati, kakšno časovnico šparanja imeti, kje iskati koliko na obrobju, hiša vs. stanovanje, relativno nova zadeva vs. stara zadeva, ki jo obnavljaš itd.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

PrihajaNodi ::

Malidelničar je izjavil:

Edini nasvet je lahko povečanje prihodkov al pa iskanje nepremičnin v Trbovljah. Sam sem dal kar nekaj ok oglasov tu.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: FireSnake ()

kriptobog ::

jernejl je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

Dejstvo je, da tudi če se z gradnjo s strani Sklada MOL in Stanovanjskega sklada pohitri - kar bo realno težko glede na poplave in glede na napačno zastavljene ocene že v osnovi s strani Maljevca - bo za ramp-up preteklo vsaj 5 let, situacija pa bo stabilizirana šele čez 10-15 let, kar je daleč prepozno, če si sedaj star 30-35 let, pa tudi za 25-letnike je to prepozno.
V resnici imamo ogromno rezerve v že zgrajenih stanovanjih, ki so prazna. Te se da v promet spraviti neprimerno hitreje kot če se čaka, da se bo postavilo nove. Seveda če je volja.
Premožnemu sloju prebivalstva, ki hoarda nepremičnine in jih ima prazne, bi pač morali naviti ustrezno visoke davke. Potem pa se lahko vsak od njih sam odloči, ali bo plačeval visok davek in na ta način finančno razbremenil mlade, ali pa bo prodal/oddal v najem in na ta način povečal ponudbo nepremičnin in poskrbel za padec cen/najemnin.

kriptobog je izjavil:

Davkov je dovolj.
Davki so neustrezno razporejeni. Davkov od premoženja je premalo, davkov od dela pa preveč.

S svojo lastnino pa pocnes kar zelis.
Ne, ne moreš. Če bi lahko, bi bile nepremičnine bistveno cenejše.

Lahko gremo pa na davke na prazna stanovanja, pa dodamo se davek na avte, ko ni v uporabi, itd.
Za neregistriran avto moraš plačevati dajatev za odjavljeno vozilo.

Ne govodim o odjavljenih avtih. Tisti prispevek ni vreden nic. Govorim o registriranem avtu, ki ti 8ur stoji pred sihtom. Ta cas ga ne rabis, je prazen. Placaj davek na to :))

PrihajaNodi je izjavil:

Edini nasvet je lahko povečanje prihodkov al pa iskanje nepremičnin v Trbovljah.

Alternativa temu je evtanazija v Švici :))

kgtjera ::

Logika ej. Ni kaj, za 8 ur časa ko si v službi, bi ti bilo treba nabit davek na prazno stanovanje?:D

Mato989 ::

CiClon je izjavil:

Meni se zdi, da sa bod ta grozen problem rešil sam od sebe v 10-20 letih.

Sicer to ni neka lepa tolažba za tiste, ki bi zdaj hoteli nepremičnino lol

Ko bodo pomirale ogromne generacije boomerjev, bo prišlo do naravnega prenosa premoženja in nepremičnin na mlajše rodove. Generacije, ki so zdaj v 30ih, so napram boomerskim ogromno manjše, te ki so zdaj 5-10 so pa še nekajkrat manjše.

Na koncu ne bomo niti vedeli, kaj bi delali s temi starimi bajtami. Razen Lj, tam bo verjetno vedno cena visoka.

Ali pa bodo napeljali sem na sto tisoče afričanov, ma še ti ne bodo po vukojebinah.

Točno to... ta problem nepremičnin se bo rešil sam od sebe v 15 letih ali 20tih... takrat bodo vse večje generacije umrle in bo naenkrat viška 30k nepremičnin

Mi ki jih bomo podedovali pa bomo raje prodali hot hoardali toliko
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

matobeli ::

Seveda, k bo treba kredit za trenutno z njimi odplačat :))

kgtjera je izjavil:

Logika ej. Ni kaj, za 8 ur časa ko si v službi, bi ti bilo treba nabit davek na prazno stanovanje?:D

Ce je prazno je prazno ane. Boste pa imeli cimre pa delali v razlicnih izmenah.

zavajon je izjavil:

PrihajaNodi je izjavil:

Edini nasvet je lahko povečanje prihodkov al pa iskanje nepremičnin v Trbovljah.

Prvi nasvet je edini pravilen. Tudi 100 let nazaj, ce si nisi mogel privoscit nepremicnine je veljajo, da si dvigni prihodek.

Zgodovina sprememb…

Malidelničar je izjavil:

zavajon je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

Ja mislil sem v smislu, ker je veliko mladih, ki so sami uspeli najti in kupiti nepremičnino in bi bilo zanimivo slišati njihove nasvete:
kdaj začeti šparati, kako šparati, kakšno časovnico šparanja imeti, kje iskati koliko na obrobju, hiša vs. stanovanje, relativno nova zadeva vs. stara zadeva, ki jo obnavljaš itd.

Pa saj smo povedali:

V osnovi je tako

1. pametna izbira študija (se ti sploh splača it študirati?)
2. varčevanje čim hitreje in koriščenje hotela mama čim dalj časa
3. nakup nepremičnine budgetu primerno (recimo lahko prvo kupiš 1 sobno ali kaj, pa potem čez 5-10 let s partnerico večje ali pa če lahko takoj idealno če te točka 2 poboža pozitivno)

A mama hotel je zastonj? Jaz sem od prve sluzbe dalje placeval stroske. Pa v vsakem primeru mi je bil cilj cimprej spokat na svoje. Pri 21 letih sem bil na svojem v najemu.

kriptobog je izjavil:

A mama hotel je zastonj? Jaz sem od prve sluzbe dalje placeval stroske. Pa v vsakem primeru mi je bil cilj cimprej spokat na svoje. Pri 21 letih sem bil na svojem v najemu.

Ja vredu, ampak govorimo kaj je opcija... mama hotel ni zastojn zagotovo pa je veliko cenejši kot najem...

kriptobog je izjavil:

zavajon je izjavil:

PrihajaNodi je izjavil:

Prvi nasvet je edini pravilen. Tudi 100 let nazaj, ce si nisi mogel privoscit nepremicnine je veljajo, da si dvigni prihodek.

No, jaz sem mislil na alternativo življenju v Trbovljah. Sam bi dobro premislil, katero opcijo bi izbral.
Dvig prihodkov je sicer rešitev, a ta se običajno ne zgodi na poziv. Pri večini ljudi je celo nemogoč, tako danes kot pred 100 leti. Če seveda izvzamemo verjetnost zadetka sedmice na lotu.
Obstajajo pa tudi druge rešitve, omenjene tudi v tej temi, a večinoma z gnusom zavrnjene s strani večine komentatorjev.

z gnusom zavrnjene s strani večine komentatorjev.

Tako kot taksni oglasi ki jih podajam tu
https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

aviator ::

Mato989 je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

Tako je, in nepremicninsko-obcinska mafija blokira povecanje ponudbe.

Ali pa razvajenost frocov nabija povpraševanje ker hočejo svoje namesto ostat v mansardi ipd...

Kako pač gledaš.

Boomerckov je blo vec, in niso ostajali v bajtah starsev in onesnazili vse z svojo gradnjo. Nas je manj, in naslemo se vsi lahko tam, kjer boomercki pocasi umirajo. Ampak, ker so pogruntali, da inajo lahko prazne bajte jih pac valijo.

Velki ::

kriptobog je izjavil:

V kakšnem mama hotelu si pa bil če pri 19 končaš SŠ, v 2 letih si našparal dovolj za it na svoje? Domnevam da si ujel res tisti prvi val kriptobooma pri 19-ih ko je šel kripto v nebo (kupil si ga pa z denarjem našparanim od poletnega dela v SŠ?)? Edino ta logika bi špilala. Ker kot malo berem tvoje poste ti ni bilo baje nič dano kot nam ostalim si se vse sam znajdel/zaslužil...
No saj domnevam da si trol ali pa bogataš totalno brez lajfa ker vem da če se meni ne bi bilo treba sekirati več o služenju denarja tega foruma ne bi prebiral bi imel možnost malo bolje izkoristiti moj čas...

Velki je izjavil:

kriptobog je izjavil:

V kakšnem mama hotelu si pa bil če pri 19 končaš SŠ, v 2 letih si našparal dovolj za it na svoje? Domnevam da si ujel res tisti prvi val kriptobooma pri 19-ih ko je šel kripto v nebo (kupil si ga pa z denarjem našparanim od poletnega dela v SŠ?)? Edino ta logika bi špilala. Ker kot malo berem tvoje poste ti ni bilo baje nič dano kot nam ostalim si se vse sam znajdel/zaslužil...
No saj domnevam da si trol ali pa bogataš totalno brez lajfa ker vem da če se meni ne bi bilo treba sekirati več o služenju denarja tega foruma ne bi prebiral bi imel možnost malo bolje izkoristiti moj čas...

Nisi dobro bral vseh postov. S pricetkom faksa sem zacel z redno sluzbo. Za usrano placo prek studenta. Po predavanjih sem sel na siht in bil vsak dan na sihtu do 23:00 (tech support). Vse dni, vikende, praznike. Prvi dve leti sem imel cimra, da je slo skozi. Kripto vlaka nisem ujel.

Cas izkoriscam cisto vredu, vam pa non stop dopovedujem, da se ta iz nule marsikaj naredit. In se enkrat poudarjam, da tudi hise nisem zgradil s kriptom ampak s kreditom! Pac kasneje sem odplacal, ker prop firme pac omogocajo, da v zelo kratkem casu obrnes precej kapitala. Ce tega ne bi bilo bi se vedno placeval kredit. Iz usranih 3.5e/h prek studenta sem prilezel do 3500 bruto. V 10 letih! Dvig prihodkov ni tak bav bav kot prikazujete. Ce bi delali toliko kot jamrate bi bili vsi tukaj bogati.

Socrates ::

Živimo v časih, ko nikoli ni bilo lažje priti do nepremičnine.

Edini trik je v tem, da greš za mojstra, namesto na faks.

Če si priden in delaš pri mojstru med srednjo šolo, lahko pri 19-tih odpreš svoj s.p. Začneš cepati 2.000 eur neto mesečno. V nekaj letih si na 3.000 eur mesečno. Če koristiš hotel mama do 24-tega leta, lahko v tem času prihraniš 120.000 EUR.

Ko ta najbolj pridni magistrski študenti šele začenjajo z delom, lahko priden obrtnik že skešira garsonjero v Lj. Ali pa vzame trosobno stanovanje 100 m2 v Ljubljani za 400.000 EUR.

Majstr je lahko pri 24-tih torej vseljen v stokvadratno luksuz stanovanje v Ljubljani. Nacepa pet otrok - pri 25 letih, 27, 29, 31, 33. Do 40-tega leta ima odplačan kredit za luksuzno nepremičnino in vse otroke v osnovni šoli. Če pošlje najstarejšega v internat v Želimlje, se mu pri 40-tih že začne praznit gnezdo.

Pri 40-tih je torej fertik z pomembnimi stvarmi v življenju:
- ima luksuzno nepremičnino za finančno varnost.
- ima pet otrok za veselo starost.
- gnezdo se mu že začne prazniti.
- ker je odplačal kredit ima brutalen cash flow.

Naslednjih 40 let lahko uživa na jadrnicah in z mladimi ljubicami. Da narediš tole zgoraj ne rabiš IQ večji od 85. Praktično vsak lahko naredi to. Samo ne, ker so oprani, da morajo na faks in cel dan sedeti v pisarni.
Mac Mini, 4x3.2 GHz + 4x2.064 GHz, 8 GB LPDDR4X, 256 SSD. Ventura.

Skoraj resnicno. Sem ze veckrat omenil, da se je moj keramicar pipeljal z Brabus MLom. Sem samo cukasto gledal. Pa ni bil kaj dosti starejsi od mene.

kriptobog je izjavil:

Skoraj resnicno. Sem ze veckrat omenil, da se je moj keramicar pipeljal z Brabus MLom. Sem samo cukasto gledal. Pa ni bil kaj dosti starejsi od mene.

Več kot resnično. Dejstvo je, da s plačo ne moreš priti niti blizu dobremu obrtniku. Kdor zasluži s plačo 3.500 neto, stane delodajalca 7.000 EUR bruto bruto.

Dober obrtnik pri 30-tih letih nacepa 3.500 neto. S tem za 200 EUR preseže najvišji plačni razred v javni upravi. Toliko ne dobijo niti sekretarji na ministrstvu tik pred penzijo, niti poslanci, niti ministri, niti predsednik vlade. Dohtarji da, ampak na najzahtevnejših delovnih mestih in z dodatki.

Saj zato pa imamo nepremičninski problem. Ker nihče noče več delati fizično je gradnja zato draga. Hkrati pa si dober fizični delavec z lahkoto reši svoj stanovanjski problem. Narobe svet.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Socrates ()

Jaz imam uspešno white collar kariero, pa se včasih tolčem po buči. Ker je plačni strop v večini teh služb brutalen. 2.000 neto še nekako nacepaš s plačo, če si res dober v perspektivnem poklicu. Potem pa se začne strop. Razlika v odgovornosti in delu med 2.000 in 3.000 je brutalna. Že med 2.000 in 2.500. Tudi vidim, da tisti, ki res zaslužijo nad 2.000 EUR v gospodarstvu, pogosto izgorevajo ali menjajo službe. Tudi tisti, ki ne, so poročeni s službo.

jernejl ::

Mato989 je izjavil:

V tako dolgi temi pa smo vzrok lahko zaznali. Večini je pač lastništvo nepremičnine osnovni cilj v življenju, kateremu so pripravljeni podrediti vse, tako rekoč smisel življenja.
In če je tako pri večini oseb v neki družbi, potem je neizbežno, da cene nepremičnin zrastejo preko vseh razumnih meja, kot se je to zgodilo pri nas.

Torej je rešitev da ti ki nimajo nepremičnine več nimajo želje po njej 8-)
Ravno nasprotno. Streha nad glavo je osnovna človekova potreba in ni mogoče ljudem reči, naj se tej potrebi kar odpovedo in gredo živet pod most. Lahko pa država poskrbi za to, da tisti, ki imajo nepremičnine, katerih ne rabijo, več nimajo želje po njih. Z ustrezno obdavčitvijo takih nepremičnin se to brez težav doseže.

Mato989 je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

Tako je, in nepremicninsko-obcinska mafija blokira povecanje ponudbe.

Ali pa razvajenost frocov nabija povpraševanje ker hočejo svoje namesto ostat v mansardi ipd...
Ne drži. Ko si človek najde partnerja in ustvari družino (otroke), potem otroška soba, v kateri je živel (in v resnici tudi ni zastonj, kot se ti motiš, da je), praviloma postane premajhna.
Ampak hej, ti praviš, da naj se preselijo pod most, medtem naj pa od plače plačujejo previsoke davke za to, da s tem financirajo varovanje praznih nepremičnin, ki po nepotrebnem jemljejo prostor naravi in so v lasti premožnih ljudi.

Skratka, tvoj recept, kako se lahko pride do lastne nepremičnine, pravi, da naj ti jo (delno) financirajo starši. Zdaj ali je to 10 let brezplačnega najema (po možnosti s stroški vred) ali pa 50.000 evrov gotovine za to, da greš na svoje, je v bistvo skoraj enako. V vsakem primeru je butasto razlagati, da lahko nekdo pride do nepremičnine tako, da mu jo kupi nekdo drug.
Če pa moraš z "junior" plačo plačevati tržno najemnino in vse stroške, pa v resnici poleg tega težko kaj veliko prišparaš. Poleg tega so cene nepremičnin v zadnjih par letih tako hitro rastle, da če nisi imel ravno direktorske plače, nisi mogel tako hitro varčevati, kot se je dražilo stanovanje.

kriptobog je izjavil:

Ne drži. Povprečni slovenec si je v zadnjih petih letih dvignil prihodek za 33%, cene nepremičnin pa so v tem času šle gor za 54% (poleg tega so šli gor tudi stroški zadolževanja). Dvig prihodkov ni rezultiral v bolj dostopnih nepremičninah. Nasprotno, nepremičnine so manj dostopne.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

Matejjjjj ::

Mato989 je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

zavajon je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

Pa saj smo povedali:

V osnovi je tako

1. pametna izbira študija (se ti sploh splača it študirati?)
3. nakup nepremičnine budgetu primerno (recimo lahko prvo kupiš 1 sobno ali kaj, pa potem čez 5-10 let s partnerico večje ali pa če lahko takoj idealno če te točka 2 poboža pozitivno)

V osnovi je tako. Če si pametno izbral študij greš lahko v tujino, kadre se išče, plače so cca 10k na mesec bruto. Mogoče ne razumeš, da je dodana vrednost slovenskega gospodarstva zelo nizka. Ogromni stroški slovenskega JS pa previsoki. Skupni rezultat je nekonkurenčnost. S od nas se začenja svet z višjimi plačami, J od nas pa svet za trošenje teh plač. Oboje pa je za vse revnejšega Slovenca počasi nedostopno.

Malidelničar ::

Socrates: VRHUNSKO, sedi pet.

Da dodam mojih pet cents: tukaj se vidi kako se je zadeva obrnila, ker sem enkrat pisal, kako recimo so bile 1991-2005 (cca.) najboljše plače v JU in po ministrstvih in takrat je folk v bistvu - če uporabim tvoj izraz Socrates - v JU res KREPKO prebil plačni strop iz gospodarstva (100.000 SIT minimalka, 120.000 SIT uni dipl inženir). V bistvu so takrat tisti v JU izvedli Socratesovo logiko (morda edino ne vsi tako mladi, ker so eni bili takrat malce starejši ampak so ujeli JU plačni vlak). Kot sem razlagal je v devetdesetih in takrat do krize 2008 nastal prvi konkretni srednji razred v Sloveniji, kjer je folk iz tega naslova služb v JU s cashflowom kupoval cheap flete po LJ in drugje in nenormalno obogatel. En del t.i. slovenskega 'old money-a' je še od takrat. Če si bil takrat inženir ali pa s poklicno ... ufff to si najebal, poznam zgodbe, vem kako je bilo, noro, brutalno, to so takšne zgodbe da dol padeš ...

No, danes je pa obratno. Pa mislim, da je tako na nek način fer v smislu, da pač deluje TRG. Kot se Socrates pisal, ker folk noče delat z rokami je pomanjkanje in trg ta stvari pač višje vrednoti. Dejansko še višje kot uni. dipl. inženirje, čeprav oni so tudi na izjemno boljši poziciji in dejansko uni. dipl. inženirski kader pri določanju svojih plač in kupne moči kot plačni strop oz. razmere nad plačnim stropom pogosto primerja plače obrtnikov in se jim skuša približati in zato pritiska. Dobra posledica tega je, da SLO inženirski kader zahteva vedno višje plače, čeprav realno jim pa ni uspelo da bi majstre šišali po plačah :)

Pa saj je v ZDA isto, preberite debate o raznih 'HVAC technicians' :)

P.S. vem kaj pišem, jaz sem na skrajnem drugem delu premice/enačbe: družboslovno-humanistični kader, ki je na trg dela vstopil v letu krize 2010. Smola pa taka. :)
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Saj pravim Mali Delničar da smo se malo začeli ponavljat... pač res je da je cena PARCEL takšna kot je in je tu delno kriva občina in država ampak v osnovi NE ŽELIMO da se vsepovsod nekaj zida... Kot pravim jaz bi prepovedal gradnjo enostanovanjskih hiš ipd... dovolit bi morali samo gradnjo blokovskih naselij (torej vsaj 4 bloke skupaj ali 2 velika z 25+ stanovanji)

V Sloveniji imamo preveč razpršeno gradnjo, treba je začet zmanjševat te vasi in jih koncentrirat v manjša mesta zraven in nato bomo imeli tudi več podjetniških uspehov ker bo koncentracija kupcev višja, ne pa da se nikjer nič ne splača

Utk ::

Stavim, da je v radiusu 200 metrov od ljubljanskega magistrata več praznih "stanovanj" oz prostora kot v celem npr. Kočevju.
Če bi hoteli obdavčit prazna stanovanja, bi to naredili, pa nočejo. Oni, ta glavni, ne pa neki imaginarni boomerji.

Utk je izjavil:

Stavim, da je v radiusu 200 metrov od ljubljanskega magistrata več praznih "stanovanj" oz prostora kot v celem npr. Kočevju.
Če bi hoteli obdavčit prazna stanovanja, bi to naredili, pa nočejo. Oni, ta glavni, ne pa neki imaginarni boomerji.

Obdavčevanje je debilizem...

Naj naredijo sledeče:

1. ukinejo davek na dividende
2. spremenijo način vlaganja v SLO da bi se lahko vsak državljan enostavno prijavil na LJ borzo z EMŠO + davčno + neka random koda ki jo dobiš na UE in tak kupil in držal delnice vseh SLO podjetij zastojn

Pa bo več folka raje šlo v delnice kot v cigle...

Debilizem je da imaš sred mesta prazna stanovanja. Pa ne stanovanja, ampak bi reku, da tam not ni dobesedno nič. Zato tudi če bi bilo obdavčeno, ne bi bilo obdavčeno kaj dost. Ali je pa lastnik kakšna firma, ki itak ne plačuje nič, še bolj verjetno, da je lastnik kar država. Da ne govorimo kolk praznih parcel je znotraj obvoznice, raznih jam, ki čakajo 30 let, da kdo kaj zgradi. Oni bi pa obdavčevali neke štajerske in dolenjske zidanice. To je debilizem.

Utk je izjavil:

Debilizem je da imaš sred mesta prazna stanovanja. Pa ne stanovanja, ampak bi reku, da tam not ni dobesedno nič. Zato tudi če bi bilo obdavčeno, ne bi bilo obdavčeno kaj dost. Ali je pa lastnik kakšna firma, ki itak ne plačuje nič, še bolj verjetno, da je lastnik kar država. Da ne govorimo kolk praznih parcel je znotraj obvoznice, raznih jam, ki čakajo 30 let, da kdo kaj zgradi. Oni bi pa obdavčevali neke štajerske in dolenjske zidanice. To je debilizem.

Ok, ampak če je to debilizem, potem ne OBDAVČIT ampak sprejet zakon da če je nepremičnina prazna da se odvzame in gre na dražbo... ker obdavčitev samo da signal da če si dovolj bogat si lahko to privošči in poveličuje v družbi pehanje za denarjem.

urli ::

Če je nepremičnina prazna, se odvzame in gre na dražbo? Pa vi sploh kdaj berete za seboj? Kako lahko nekdo sploh kaj takšnega napiše? ;(( Pa to je še huje kot takrat ko so nacionaliziral firme, podjetnike in premožne... in mora država še zdaj vračati nakradeno premoženje... vi bi pa zdaj kar pobrali prazna stanovanja? Joj, joj, joj... only on slo-tech;((

Magic1 ::

Hehe, pa avto ti naj tudi zaplenijo, če ne narediš vsaj 1000km na teden. Bo cena rabljenih in novih takoj zgrmela.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

luli ::

urli je izjavil:

Če je nepremičnina prazna, se odvzame in gre na dražbo? Pa vi sploh kdaj berete za seboj? Kako lahko nekdo sploh kaj takšnega napiše? ;(( Pa to je še huje kot takrat ko so nacionaliziral firme, podjetnike in premožne... in mora država še zdaj vračati nakradeno premoženje... vi bi pa zdaj kar pobrali prazna stanovanja? Joj, joj, joj... only on slo-tech;((

Jaz mam za takšne, kot je Jernej boljšo rešitev.
Takim, ki jamrajo o nedosegljivosti nepremičnine (Jernej) je potrebno pogledati prihodke zadnjih 25 let. V kolikor v Sloveniji obstaja oseba, ki je v času imela manjše prihodke in je kljub temu uspela kupiti stanovanje, se Jerneju odvzame opravilna sposobnost. To pomeni, da se mu zaplenijo vsi dohodki, ki se potem centralno upravljajo s strani države. Ti ljudje tako ali tako verjamejo v državo, tako da to ne bi predstavljalo težave.

To bi lahko bila univerzalna rešitev za marsikatero težavo. Tudi za kreditojemalce v švicarskih Frankih. Več kot očitno je, da se te osebe ne znajdejo v življenju in za svoje težave krivijo druge. Damjanov Jožek npr.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: luli ()

LeQuack ::

Da ne bo samo nabijanje v prazno, ena novica z dejanskimi podatki o zadnjem stanju na nepremičninskem trgu:
https://si.bloombergadria.com/ostalo/ne...

Sicer je članek o prodanih hišah, ampak je za prebrati. Transakcije s hišami so čisto upadle, mislim da še bolj kot pri krizi 2008. Cene so ponekod sicer višje, ampak kot piše v članku niso reprezentativne zaradi toliko prometa.

"Tako kot pri rabljenih stanovanjih je tudi pri hišah na sekundarnem trgu v drugem četrtletju letos opazen upad prometa. Na območju Ljubljane je bilo prodanih 20 hiš, medtem ko jih je bilo v prvem četrtletju 35. Povprečna cena je ob tem višja, saj je dosegla 378 tisoč evrov, kar je za dobre tri odstotke več na četrtletni ravni, kaže preliminarni monitoring podjetja Capital Genetics, ki ga pripravljajo v sodelovanju z informacijskotehnološkim podjetjem Arvio. "

Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

urli je izjavil:

Glej, zagotovo je davek na prazno stanovanje sleparija... če je res tako slabo da praznih ne sme bit potem jih je potrebno z ultimatom ali najdejo lastniki najemnike ali pa na dražbo dat čimprej na trg.

Če nekaj obdavčimo pa samo povemo da dajemo odpustke bogatim, ker daš signal družbi da če imaš denar si pa lahko privoščiš prazno... neumnost.

Kot da bi dovolili da nekdo plača 1 mil EUR in zliva nafto v naš zaliv v morje... samo zato ker je obdavčen

Mislim, da, če je neka stavba, ali pa nek štuk v stavbi, 10-20 let prazen sred mesta, bemu mast, mislim tudi jaz, da je bolj logično to dat na dražbo kot pa obdavčevat prazne hiše v Osilnici.

Takim, ki jamrajo o nedosegljivosti nepremičnine (Jernej) je potrebno pogledati prihodke zadnjih 25 let. V kolikor v Sloveniji obstaja oseba, ki je v času imela manjše prihodke in je kljub temu uspela kupiti stanovanje, se Jerneju odvzame opravilna sposobnost. To pomeni, da se mu zaplenijo vsi dohodki, ki se potem centralno upravljajo s strani države. Ti ljudje tako ali tako verjamejo v državo, tako da to ne bi predstavljalo težave.

Dobra. Klin se s klinom zbija, komuniste pa s komunizmom.

luli je izjavil:

urli je izjavil:

Jaz mam za takšne, kot je Jernej boljšo rešitev.

To bi lahko bila univerzalna rešitev za marsikatero težavo. Tudi za kreditojemalce v švicarskih Frankih. Več kot očitno je, da se te osebe ne znajdejo v življenju in za svoje težave krivijo druge. Damjanov Jožek npr.

Dobra, to bi res lahko

LeQuack je izjavil:

Da ne bo samo nabijanje v prazno, ena novica z dejanskimi podatki o zadnjem stanju na nepremičninskem trgu:

Sicer je članek o prodanih hišah, ampak je za prebrati. Transakcije s hišami so čisto upadle, mislim da še bolj kot pri krizi 2008. Cene so ponekod sicer višje, ampak kot piše v članku niso reprezentativne zaradi toliko prometa.

"Tako kot pri rabljenih stanovanjih je tudi pri hišah na sekundarnem trgu v drugem četrtletju letos opazen upad prometa. Na območju Ljubljane je bilo prodanih 20 hiš, medtem ko jih je bilo v prvem četrtletju 35. Povprečna cena je ob tem višja, saj je dosegla 378 tisoč evrov, kar je za dobre tri odstotke več na četrtletni ravni, kaže preliminarni monitoring podjetja Capital Genetics, ki ga pripravljajo v sodelovanju z informacijskotehnološkim podjetjem Arvio. "

In pa še članek o cenah stanovanj zadnje četrtletje:

"Ne glede na drastičen upad števila transakcij – to so se na četrtletni ravni prepolovile – se ljubljanska rabljena stanovanja še ne cenijo, je pokazal preliminarni monitoring Capital Genetics v sodelovanju z informacijskotehnološkim (IT) podjetjem Arvio. V Ljubljani, ki velja za motor nepremičninskega trga pri nas, je povprečna cena rabljenih stanovanj za kvadratni meter v drugem četrtletju dosegla 3.712 evrov, kar je zgolj slab odstotek več kot v prvem četrtletju. Cene okoli ravni 3.700 evrov pa vztrajajo že dobro leto. "

Quack !

OneYellow ::

Ljubljana je izkrivljen trg, ker se v glavnem uporablja za pranje denarja. Tako, da Ljubljano bi jaz zanemaril, tam bodo vedno visoke cene.

Mene boli k**** za cene v Ljubljani, ampak naši doktorji komunizma bi radi zarad cen v Ljubljani obdavčili ne vem kaj vse po celi Sloveniji. Če imajo tam prazna stanovanja in parcele, naj to rešujejo lokalno kakor hočejo.

OneYellow je izjavil:

Ljubljana je izkrivljen trg, ker se v glavnem uporablja za pranje denarja. Tako, da Ljubljano bi jaz zanemaril, tam bodo vedno visoke cene.

Zaradi majhnega števila transakcij so pri vseh regijah kar izkrivljene statistike zadnje četrtletje. Tisto kar se proda so najbrž dobre lokacije/stanovanja, ki pa se še vedno prodajo po v redu ceni, ostalo pa se ne proda.
Quack !

Invictus ::

Socrates je izjavil:

Živimo v časih, ko nikoli ni bilo lažje priti do nepremičnine.

Edini trik je v tem, da greš za mojstra, namesto na faks.

Če si priden in delaš pri mojstru med srednjo šolo, lahko pri 19-tih odpreš svoj s.p. Začneš cepati 2.000 eur neto mesečno. V nekaj letih si na 3.000 eur mesečno. Če koristiš hotel mama do 24-tega leta, lahko v tem času prihraniš 120.000 EUR.

Ko ta najbolj pridni magistrski študenti šele začenjajo z delom, lahko priden obrtnik že skešira garsonjero v Lj. Ali pa vzame trosobno stanovanje 100 m2 v Ljubljani za 400.000 EUR.

Majstr je lahko pri 24-tih torej vseljen v stokvadratno luksuz stanovanje v Ljubljani. Nacepa pet otrok - pri 25 letih, 27, 29, 31, 33. Do 40-tega leta ima odplačan kredit za luksuzno nepremičnino in vse otroke v osnovni šoli. Če pošlje najstarejšega v internat v Želimlje, se mu pri 40-tih že začne praznit gnezdo.

Pri 40-tih je torej fertik z pomembnimi stvarmi v življenju:
- ima luksuzno nepremičnino za finančno varnost.
- ima pet otrok za veselo starost.
- gnezdo se mu že začne prazniti.
- ker je odplačal kredit ima brutalen cash flow.

Naslednjih 40 let lahko uživa na jadrnicah in z mladimi ljubicami. Da narediš tole zgoraj ne rabiš IQ večji od 85. Praktično vsak lahko naredi to. Samo ne, ker so oprani, da morajo na faks in cel dan sedeti v pisarni.

Super zapis, taka je tudi resnica.

Sam kaj, ko so obrtniki večinoma zabiti ljudje, ne vem, če imajo IQ 85... Pa malo komu to uspe, saj večino keša porabi za rabljene BMWje in pijanke s kolegi. Poleg tega je tu še faktor iskanja babe, ki ti bo rodila 3- 5 otrok, in furala tak life style.

V idealnem svetu pa to čisto gre. Bom to predlagal mojemu mulcu, ko bo dovolj star. Če ne bo ravno dovolj brihten, da ne bo mogel priti na FRI... Takrat bo pač dobil drugačne nasvete...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Invictus tole je troll zapis SeniorDeva :))

Večino zadev je napihnjenih :P

Kaj pa če se pri 40 ih prekavilificiraš v majstra pa greš potem na filipine po ženo?
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Invictus tole je troll zapis SeniorDeva :))

Večino zadev je napihnjenih :P

Nekateri tu čisto resno pišejo take bedarije, da je res težko tudi dobremu trolu napisat še večjo bedarijo. SeniorDev se trudi, ampak jerneju ni do kolen po neumnosti.

Mojstr za kaj pa se danes splača biti?

Kaj pa če se pri 40 ih prekavilificiraš v majstra pa greš potem na filipine po ženo?

Sploh ni slaba ideja! Filipinke so super žene, če živiš na Filipinih in delaš za EU ali USA firmo/plačo, se pa sploh lahko imaš fino...

Ja ce si mojstr pol verjetn ne zivis na filipinih mogoce bols da jo v Eu prpeles. Sam bi rabu ene 3k neto za solidn life
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

Lahko, če si mojster v IT-ju lahko delaš kjerkoli, sprašujem se namreč kaj naši IT-jevci sploh še počnejo v Sloveniji. Sicer pa bi bilo zanimivo slišat, mojster za kaj moraš biti, da imaš minimalno 3k neto?

zuki ::

kgtjera je izjavil:

Lahko, če si mojster v IT-ju lahko delaš kjerkoli, sprašujem se namreč kaj naši IT-jevci sploh še počnejo v Sloveniji. Sicer pa bi bilo zanimivo slišat, mojster za kaj moraš biti, da imaš minimalno 3k neto?

Ti kar iz osebnih izkušenj povem ;) Developer. Je čisto dovolj. Samo pač ne smeš delati za slovenceljski trg ali za slovenceljsko firmo in ne smeš imeti znanj, ki jih imajo vsi.

Razen tega je povprečna plača tukaj tako majhna, da dobiš za 3k neto mesečno veliko.
Antifa

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zuki ()
««
419 / 747
»»