» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
408 / 786
»»

kriptobog ::

Mato989 je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Dobr no, a se vsaj strinjamo, da so optimalne razmere za vlaganje v cegle mimo?

Najemnine ne sledijo cenam ceglov, financiranje je postalo drago, 10 let smo up only.

Bomo rekli tako, ni lih idealen cas :).

Trenutno ni za nobeno investiranje idealen čas...

Seveda je. Investiranje v znanje je vedno idealno.

Utk ::

Samo finančni velemojster Utk je iz tega sposoben potegniti, da je donos 40% in da ne rabimo posojilodajalcu dati nobenih obresti. Ni čudno, da imaš tako dobre donose pri nepremičninah, če ti da banka kredit po 0%.

Dobro, za nič dela vzamem tudi 30% letno namesto 40. 10% obresti je pa ja dovolj, a ni?

Optimalne razmere so mimo že 10, če ne 20, let. Kdo pravi, da čez 10 let ne bo še slabše?

Najemnine ne sledijo cenam ceglov, financiranje je postalo drago, 10 let smo up only.

Najemnine res ne sledijo, financiranje pa ne vem če je drago. Zdaj imaš nižje pribitke kot kadarkoli. Če euribor pade, si zmagal. Če ne pade, potem si na izgubi še zmeraj manj kot nekdo, ki je kupil stanovanje 3,4 leta nazaj na spremenljivo om, ker imaš zdaj nižji pribitek. Se pravi, da so optimalne razmere že 4-5 let mimo.

Meni piše, da ga lahko dobim skoraj dva milijona

In ti bedak greš kupit hišo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Pat_MaGroin ::

Js bi pa samo povedal, da je kolega zbil 20% na oglaševano ceno novogradnje v Grosuplju.

Da se malo na temo vrnemo :).

Mato989 ::

20% off na oglaševano novogradnjo je top ja :)
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

user4683 ::

Utk je izjavil:

Samo finančni velemojster Utk je iz tega sposoben potegniti, da je donos 40% in da ne rabimo posojilodajalcu dati nobenih obresti. Ni čudno, da imaš tako dobre donose pri nepremičninah, če ti da banka kredit po 0%.

Dobro, za nič dela vzamem tudi 30% letno namesto 40. 10% obresti je pa ja dovolj, a ni?

Seveda, ko ti bo banka dala kredit po 1.5% obrestni meri za cegle, ti ga bo verjetno tudi IBKR posodil za cca 2%. Ali slučajno ne znaš računat letnih obresti iz 4-letnega obdobja?

Utk je izjavil:

Meni piše, da ga lahko dobim skoraj dva milijona

In ti bedak greš kupit hišo.

Jap, bedak sem, ker sem moj investicijski miks nekoliko zbalansiral. Pametni imajo vse na enem mestu.

PrihajaNodi ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Bomo rekli tako, ni lih idealen cas :).

A ni isto z delnicam, kriptom? 10 let sam up, up, up. Ni sans da gres na spot pr tej krivulji gor.

Se prevec dobr Enrona spomnm
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

mitoess ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Js bi pa samo povedal, da je kolega zbil 20% na oglaševano ceno novogradnje v Grosuplju.

Katero pa? Ta novo brezje?
Kolker sem slišal so imeli/imajo tam že od začetke določene težave s kvaliteto gradnje...

Seveda, ko ti bo banka dala kredit po 1.5% obrestni meri za cegle, ti ga bo verjetno tudi IBKR posodil za cca 2%. Ali slučajno ne znaš računat letnih obresti iz 4-letnega obdobja?

Zakaj 4 letnega obdobja, 40% dobim letno, ker mi IBKR posodi še 3x tolk kot sem dal. Tako da tudi pri 10% letnih obresti za IBKR, mi še zmeraj ostane cca 30% profita vsako leto od mojega vložka. Ni slabo, priznam.

Zgodovina sprememb…

mitoess je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Kolker sem slišal so imeli/imajo tam že od začetke določene težave s kvaliteto gradnje...

Tam un nov blok ob cesti ja.

Kakšne težave?

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Zakaj 4 letnega obdobja, 40% dobim letno, ker mi IBKR posodi še 3x tolk kot sem dal. Tako da tudi pri 10% letnih obresti za IBKR, mi še zmeraj ostane cca 30% profita vsako leto od mojega vložka. Ni slabo, priznam.

Jap, do it. Izracun je brez napak in tako natancen kot se za Utkja spodobi. Kot pozoren bralec seveda tudi ves, da vedno spodbujam folk v lump-sum investiranje, sploh ce je to s 3x sposojenega denarja na vrhu nekaksnega balona z visokimi obrestnimi merami ;((

Zgodovina sprememb…

• spremenil: user4683 ()

vidko54 ::

Pat_MaGroin je izjavil:

mitoess je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Kakšne težave?

Za kakšno stanovanje pa? 2-sobno, 3-sobno, garsonjera? In zaradi česa mu je to uspelo? Težave pri gradnji al je že nekaj ćasa na trgu in se v pol leta ni skoraj nič prodalo?

redtech ::

Že nekaj časa nisi pogledal na IBKR

Sposodiš si lahko USD, ki je že blizu 8%, EUR 6%, edino CHF je pod 4%.

JPY je še na 2,5%, ko se bo JPY obrnil je konec za S&P.

redtech je izjavil:

Že nekaj časa nisi pogledal na IBKR

Sposodiš si lahko USD, ki je že blizu 8%, EUR 6%, edino CHF je pod 4%.

JPY je še na 2,5%, ko se bo JPY obrnil je konec za S&P.

Ah meni je jasno kaksne so OM, Utk je tisti, ki ima tudi pri hipoteticno pozresni 10% obrestni meri posojila 30% donos na lastni vlozek. :D

Ti si reku da dobiš enako posojilo kot pri nepremičninah. Tam dobim še zmeraj 4% fiksne obrestne. 6% na 3/4 zneska, ki ga itak nimam, plus 10% na 1/4, ki bi ga sam vložil, bi bilo še zmeraj dobro, dost blizu 30%.
Očitno pa ni čisto tako. Najbrž ni bilo niti ko so banke imele 1,5% fiksne.

Zgodovina sprememb…

vidko54 je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

mitoess je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Kakšne težave?

Za kakšno stanovanje pa? 2-sobno, 3-sobno, garsonjera? In zaradi česa mu je to uspelo? Težave pri gradnji al je že nekaj ćasa na trgu in se v pol leta ni skoraj nič prodalo?

trisobno, nekih 75m2 bruto.

Sel je do 5+ agencij, ki so prodajale že dokončane flate (pri takih potem začne firma odplacevat kredo) in je dajal (ne)spodobne ponudbe. Od 0 popusta, do 10% in potem zmagovalec 20%.

Seveda pa to ne pomeni, da bo zdej vse 20% off.

Utk je izjavil:

Ti si reku da dobiš enako posojilo kot pri nepremičninah. Tam dobim še zmeraj 4% fiksne obrestne. 6% na 3/4 zneska, ki ga itak nimam, plus 10% na 1/4, ki bi ga sam vložil, bi bilo še zmeraj dobro, dost blizu 30%.

1. Citiraj kjer sem rekel, da dobis enako posojilo.
2. Daj naredi nam uslugo in po osnovnosolsko izracunaj teh tvojih "dosti blizu 30%.

Zgodovina sprememb…

velikBrokoli ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Ko sem pa jaz omenil, da je moj kolega pred kratkim kupil novogradnjo (stanovanje) na Gorenjskem in zbil 20% off, pa niste verjeli ;((

Jaz mislim, da so prodajalci nepremičnin trenutno malce obupani :)

Zgodovina sprememb…

Jaz verjamem, ampak ni pa to generalno zdaj.

Pač, daješ nespodobne ponudbe. Od 10 "ne" bo mogoče en "da" :)

Zgodovina sprememb…

user4683 je izjavil:

Utk je izjavil:

2. Daj naredi nam uslugo in po osnovnosolsko izracunaj teh tvojih "dosti blizu 30%.

1. To bi bilo nekako samoumevno, da se išče primerljivo posojilo. Normalno, za oderuške obresti se tudi zmeraj da zadolžit. Če ne drugo daš kakšna jetra mafiji pod hipoteko.
2. Ni vredno. Če bi resno mislil, bi resno računal, tu pa res nima smisla. Če so obresti v resnici 8% in ne 4 kot pri nepremičnini, je škoda kaj računat.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

user4683 je izjavil:

Utk je izjavil:

1. To bi bilo nekako samoumevno, da se išče primerljivo posojilo. Normalno, za oderuške obresti se tudi zmeraj da zadolžit. Če ne drugo daš kakšna jetra mafiji pod hipoteko.
2. Ni vredno. Če bi resno mislil, bi resno računal, tu pa res nima smisla. Če so obresti v resnici 8% in ne 4 kot pri nepremičnini, je škoda kaj računat.

Zanimivo, kako nadpovprečno dober donos imajo vedno tisti, ki tudi kredite dobijo ceneje, kot pa se trenutno delijo med Janezi. In kako hitro potem kredit iz alternativnega primera zaokrožijo v drugo smer, iz 6% na 8%. Pa pustimo to, verjetno si pogruntal, da nimaš pojma in kako zelo mimo si brcnil s "30% profita", pa se sedaj vleces ven. Me ne preseneča.

No, da ti izračunam ta tvoj osnovnošolski primer, ki si ga podal in ugotovil, da ti ostane 30% donosa. 10% letni donos, 10% obresti na posojilo in x3 posojila. Recimo 100k svojega vložka in 300k posojila, da bo enostavno. Po enem letu imaš 440k, posojilodajalcu moraš vrniti 330k. Da vrneš teh 330k moraš v bistvu prodati za 340k delnic, da lahko plačaš 10k davka na dobiček (dobička je bilo 40k). Na koncu imaš profita nič, precej manj, kot če bi investiral svoj denar. Če pri tako osnovnem primeru tako zelo fališ, bi ti težko zaupal še pri kakšnem drugem nasvetu.

In to je tudi dokaz, da je tisti tvoj "vzvod se vedno splača" resničen samo, ko ga izreče nekdo, ki nima pojma o osnovah. Za vse ostale pa se vzvod izplača ko je OM posojila nižja od donosa. In trenutno so tudi OM stanovanjskih kreditov višje kot je nek povprečen donos. Razen če si fenomen.

Zgodovina sprememb…

Torrent ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Jaz verjamem, ampak ni pa to generalno zdaj.

Pač, daješ nespodobne ponudbe. Od 10 "ne" bo mogoče en "da" :)

Glede na zadnje podatke, so cene novih stanovanj padle 12,5% v Q1 glede na lanski Q4. Žal se statistični urad ravno takrat, ko je najbolj zanimivo, loti prenove njihovega sistema. Bo zanimivo videt podatke v oktobru.

aviator ::

velikBrokoli je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Ko sem pa jaz omenil, da je moj kolega pred kratkim kupil novogradnjo (stanovanje) na Gorenjskem in zbil 20% off, pa niste verjeli ;((

Jaz mislim, da so prodajalci nepremičnin trenutno malce obupani :)

20 leta 21 stoletja. Ko smo vsi vrjeli,da se bomo upokojili oddajali in srečno živeli xd

Zdi se mi ,da se tudi na borzi dogaja neka večja korekcija. Zna pa biti,da jo bo spet prekinil kovid.

#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Malidelničar ::

Folk, kako komentirate ta fail javne najemne službe?

https://twitter.com/Liberalec2/status/1...
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

matobeli ::

Fail bi bil če ji oddajli stanovanja po višji ceni od tržne. Tko je pa samo žalostno.

Ampak... kot vidimo iz novice o fursu, pri nas pomaga samo dvoje. Davki in nadzor.

Od države je javna najemna služba za plače in materialne stroške zaposlenih leta 2021 prejela 360.000 evrov, pridobila pa le šest stanovanj od 100 načrtovanih, pisno pojasnjujejo. Na ministrstvu pa v njeno korist v prihodnje še vedno verjamejo.

;((

In ljudje so verjeli obljubam Levice in SDja o 30.000 javnih najemnih stanovanjih?

Učinkovitost javnega sektorja v Sloveniji je neverjetna ;((

Zgodovina sprememb…

Lonsarg ::

Ta sluzba bi lahko bla cisto super, ce bi sluzba zagotavljala res vse, vkljucno z izselitvijo najemnika ce lastnik noce vec oddajat, v zameno za recimo 10% slabso ceno kot trzno.

Ampak take dobre stvari od drzavnih institucij ponavadi ne pridejo :)

Trenutno potrebujejo samo priblizno 150.000€ na leto, da oddajajo 6 nepremičnin. A to potem linearno narašča, morda celo eksponentno, glede na to, da gre za javni sektor? :)

Kaj za vraga tam sploh počnejo? Tam razne Majde in Janezi dobesedno mešajo zrak…

Mislim, da bo ta problem rešil le davek na nepremičnine.

Kaj za vraga tam sploh počnejo? Tam razne Majde in Janezi dobesedno mešajo zrak...

Kako zabit moraš bit da verjameš da bo kakršnkoli nov davek kaj rešil? Da bi se pa slovenci zbral pa rekel ej, fuknmo na ceste 100k ljudi iz javnega sektorja to pa ne...
Davki se pobirajo za plače v javnem sektorju ne pa za zagotavljanje javnega servisa državljanom. Gre za drzćinsko firmo, ki ji nihče nič ne more.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

Na koncu imaš profita nič, precej manj, kot če bi investiral svoj denar. Če pri tako osnovnem primeru tako zelo fališ, bi ti težko zaupal še pri kakšnem drugem nasvetu.

A hočeš rečt, da vzvod pri delnicah vseeno ni enak kot pri stanovanjskem kreditu? A bejž no.

In trenutno so tudi OM stanovanjskih kreditov višje kot je nek povprečen donos. Razen če si fenomen.

Če je povprečen donos 3% za nekoga, ki 20 let ni vložil evra niti ure v stanovanje, kar je tudi nekje povprečje, potem ja, trdim da se da dosečt bistveno višji donos. Disclaimer: je treba za to reskirat nekaj časa in ne kupit prvo stanovanje v oglasniku po oglaševani ceni.

Zgodovina sprememb…

Vzvod je vzvod, samo ti enkrat vleces ene, drugic pa druge imaginarne procente, ki jih niti v najbolj osnovnosolskem primeru ne znas izracunati, hkrati pa se bistvu napisanega izogibas bolj kot hudic kriza, tako da s tvojimi nasveti sem zakljucil, sklepam pa da tudi se kdo drug.

Zgodovina sprememb…

PrihajaNodi je izjavil:

Kaj za vraga tam sploh počnejo? Tam razne Majde in Janezi dobesedno mešajo zrak...

Kako zabit moraš bit da verjameš da bo kakršnkoli nov davek kaj rešil? Da bi se pa slovenci zbral pa rekel ej, fuknmo na ceste 100k ljudi iz javnega sektorja to pa ne...
Davki se pobirajo za plače v javnem sektorju ne pa za zagotavljanje javnega servisa državljanom. Gre za drzćinsko firmo, ki ji nihče nič ne more.

Zabit si ti, ker nisi dojel, da gre za sarkazem :))

Pat_MaGroin je izjavil:

mitoess je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Kakšne težave?

@pic voda po fasadi, ker so slabo narejeni odtoki, zastajanje vode na balkonu, težave v kopalnici, posedanje vrat...

Se pravi so prišli iz 255 na okoli 200 za prodajno ceno? Me vseeno kar preseneča, ker sem tudi jaz po raznih kanalih povpraševal po nižji ceni, pa ni šlo :) so se pa prodali starejše gradje v okolici za višjo ceno ...

Mislim da na malo več. Je pa bilo 255 + 30 za 2 pokrita parkinga najprej. Nisem 100%.

Imaš pa tudi 9 vrstnih hiš v centru Grosuplja, tam je tudi pomoje kr se za pogajat, ker je lokacija precej zanič :).

Pat_MaGroin je izjavil:

Mislim da na malo več. Je pa bilo 255 + 30 za 2 pokrita parkinga najprej. Nisem 100%.

Imaš pa tudi 9 vrstnih hiš v centru Grosuplja, tam je tudi pomoje kr se za pogajat, ker je lokacija precej zanič :).

Tako ja. V začetku so se prodajale za 255 + 25 za garažo pa 10-15 za zunanje. Me res zanima na kolko so se na koncu zdilali... Kar sem imel jaz izkušenj so novogradnje tam v okolici šle za največ 5% dol ...

Za tiste hiše, kjer se že od začetka prodaja "zadnja enota" mi je pa tudi mindblown, kdo bo vse to pokupil v tisti luknji... Lahko pa povem, da sem imel izkušnjo s kupovanjem druge novogradnje v centru grosuplja, kjer (za 68 m2 + klet + parkirno, sicer opremljeno stanovanje - srednji rang opreme) prodajalec ni bil pripravljen spustit pod 330.

Kaka korekcija je to če ne gre vsaj 30 do 40 posto dol. Hebo vas m*** korekcija, pr takmu dildotu gor že 10 - 20 let...
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

urli ::

Za atraktivne nepremičnine na ok lokacijah po vsej Sloveniji že prihaja oz. bo prišla korekcija... od oka 20%... navzgor ;)

LeQuack ::

urli je izjavil:

Za atraktivne nepremičnine na ok lokacijah po vsej Sloveniji že prihaja oz. bo prišla korekcija... od oka 20%... navzgor ;)

Zakaj so bile pa do zdaj tako poceni po tvoje?
Quack !

https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...

Velika priložnost nakupa historičnega objekta, konjušnice v Radovljici. Samo za 850k!

Aja, pa zadeve ne smeš porušiti zaradi ZVKDS, lahko jo samo temeljito prenoviš :))

Zgodovina sprememb…

mitoess je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Tako ja. V začetku so se prodajale za 255 + 25 za garažo pa 10-15 za zunanje. Me res zanima na kolko so se na koncu zdilali... Kar sem imel jaz izkušenj so novogradnje tam v okolici šle za največ 5% dol ...

Za tiste hiše, kjer se že od začetka prodaja "zadnja enota" mi je pa tudi mindblown, kdo bo vse to pokupil v tisti luknji... Lahko pa povem, da sem imel izkušnjo s kupovanjem druge novogradnje v centru grosuplja, kjer (za 68 m2 + klet + parkirno, sicer opremljeno stanovanje - srednji rang opreme) prodajalec ni bil pripravljen spustit pod 330.

Une vrstne hiše js kupim eno na ključ za max 150k, potem mi je lokacija OK :))

velikBrokoli je izjavil:

Velika priložnost nakupa historičnega objekta, konjušnice v Radovljici. Samo za 850k!

Aja, pa zadeve ne smeš porušiti zaradi ZVKDS, lahko jo samo temeljito prenoviš :))

Med prenovo se zgodi "nesreca" pa se 80% objekta zrusi :))

kriptobog je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Med prenovo se zgodi "nesreca" pa se 80% objekta zrusi :))

Verjetno res edina pametna opcija.. ampak potem si pa kupil 1700m2 parcele za 500e/m2. Ni ravno sanjski deal :))

Ali pa premalo zrušiš, podobno kot "požar" v Majdičevem mlinu v Kranju, pa imaš še večje sranje ;((

Tole ne bi kupil niti za 50e/m2, ker je lokacija obupna. Tole je spodaj v luknji

kriptobog je izjavil:

Tole ne bi kupil niti za 50e/m2, ker je lokacija obupna. Tole je spodaj v luknji

Izjava, da je kakšen koli kos zemlje na gorenjskem vreden manj kot 200 eur/m2, je sovražni govor.

Prijavljen!

LeQuack ::

Hotelska soba za 8k €/m2. V opisu piše da ima dva okna.
Quack !

mr_chai ::

LeQuack je izjavil:

Fino. Za tak denar dobiš že kr uredu hiško s parcelo 50km stran od tega stanovanja.

mm&r ::

LeQuack je izjavil:

Glede na prodajalko zgleda, da je bila soba za metle :)

https://www.bizi.si/DRAGICA-DAJIC-S-P/

Torrent ::

Meni nekaj ni jasno. Povsod vsi "strokovnjaki" in nepremičninarji govorijo, da ne pričakujejo večjega upada cen.

Zadnji statistični podatki (Q1):
"Cene novih stanovanjskih nepremičnin po treh zaporednih četrtletnih zvišanjih tokrat znova nižje

Nove stanovanjske nepremičnine (nova stanovanja in nove družinske hiše skupaj) so bile v primerjavi s prejšnjim četrtletjem cenejše za 8,4 %. Cene novih stanovanj so se znižale za 12,5 %, cene novih družinskih hiš pa zvišale za 5,9 %."

Zdaj pa meni ni jasno, kako da to ni v vseh člankih itd., tako kot vsako višanje cen. Mogoče jaz ne razumem in 12,5% upadec cen novih stanovanj nič ne pomeni? Upad prodaje v LJ skoraj 30% nič ne pomeni? S tem, da je to posledica dviga OM, ki se bo še dvigovala. Prave recesije sploh še ni. V članku v Financah vsi graditelji trdijo (lažejo?), kako gre prodaja super in da se proda 1-3 stanovanja na teden, medtem ko pregled seznama prostih stanovanj na njihovi spletni strani prikazuje drugačno sliko (1 stanovanje na mesec, pa še to ne včasih). Mene zanima al moja logika šepa, al se vsi pač slepijo?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Torrent ()

gansta ::

Torrent je izjavil:

Meni nekaj ni jasno. Povsod vsi "strokovnjaki" in nepremičninarji govorijo, da ne pričakujejo večjega upada cen.

Zadnji statistični podatki (Q1):
"Cene novih stanovanjskih nepremičnin po treh zaporednih četrtletnih zvišanjih tokrat znova nižje

Nove stanovanjske nepremičnine (nova stanovanja in nove družinske hiše skupaj) so bile v primerjavi s prejšnjim četrtletjem cenejše za 8,4 %. Cene novih stanovanj so se znižale za 12,5 %, cene novih družinskih hiš pa zvišale za 5,9 %."

Zdaj pa meni ni jasno, kako da to ni v vseh člankih itd., tako kot vsako višanje cen. Mogoče jaz ne razumem in 12,5% upadec cen novih stanovanj nič ne pomeni? Upad prodaje v LJ skoraj 30% nič ne pomeni? S tem, da je to posledica dviga OM, ki se bo še dvigovala. Prave recesije sploh še ni. V članku v Financah vsi graditelji trdijo (lažejo?), kako gre prodaja super in da se proda 1-3 stanovanja na teden, medtem ko pregled seznama prostih stanovanj na njihovi spletni strani prikazuje drugačno sliko (1 stanovanje na mesec, pa še to ne včasih). Mene zanima al moja logika šepa, al se vsi pač slepijo?

A za rabljene si pa spregledal, kjer so se ponovno podražila ?
««
408 / 786
»»