Forum » Loža » Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Temo vidijo: vsi
Malidelničar ::
kamiKaZaA: Se ti ne zdi, da pozabljaš pa na eno spremenljivko, ki se je spremenila, točneje: KJE kupiš. Prihodnji potencialni kupci bodo bistveno bolj izrinjeni izven glavnih regij (ven iz Osrednjeslovenske sploh) in lokacij z dobrimi prometnimi povezavami (neposredna avtocestna povezava).
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
PrihajaNodi ::
Ja, revnejši sloj bo prisiljen kupovati na obrobjih, očitno. Samo potem bo spet večji strošek pri vožnji...
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
PersonaRuda ::
Malidelničar je izjavil:
kamiKaZaA: Se ti ne zdi, da pozabljaš pa na eno spremenljivko, ki se je spremenila, točneje: KJE kupiš. Prihodnji potencialni kupci bodo bistveno bolj izrinjeni izven glavnih regij (ven iz Osrednjeslovenske sploh) in lokacij z dobrimi prometnimi povezavami (neposredna avtocestna povezava).
Vse to drži. Se pa vedno splača kupiti, četudi so visoke obresti. Pomembno je le, da dobiš kredit. In danes ti bankirji mečejo denar v hrbet (dobiš takoj kredit).
vidko54 ::
Do kupljene in opremljene novogradnje manjka meni in partnerki recimo 70k po trenutnih cenah. Se splača kupiti novogradnjo v Ljubljani sedaj, pa vzeti ta kredit ali naj raje počakam? jaz osebno bi čakal še recimo slabo leto, partnerka pa je bol impulzivna :D Vaše mnenje glede kredita?
kriptobog ::
Do kupljene in opremljene novogradnje manjka meni in partnerki recimo 70k po trenutnih cenah. Se splača kupiti novogradnjo v Ljubljani sedaj, pa vzeti ta kredit ali naj raje počakam? jaz osebno bi čakal še recimo slabo leto, partnerka pa je bol impulzivna :D Vaše mnenje glede kredita?
Če rabiš kupi.
Če rabiš kupi.
Rabim, ampak se ne mudi najbolj na svetu. Bolj me zanima kako ženi na racionalen način razložiti :D
Utk ::
Če je plan, da zaslužita teh 70k v enem letu, potem si najbrž lahko privoščiš počakat. Če pa upaš, da bo padlo za toliko, je pa pač odvisno kje ste zdaj, itd.
kriptobog ::
Če rabiš kupi.
Rabim, ampak se ne mudi najbolj na svetu. Bolj me zanima kako ženi na racionalen način razložiti :D
Potem pa poglej drugače. JE ta novogradnja taka, da vama vse ustreza in vama je zares všeč? Če ja, potem vzameš, če ne, potem čakaš in iščeš dalje.
Pat_MaGroin ::
Pa gledat cene na netu ali pa aktivno it na sestanek in ponudit svojo vsoto je tudi velika razlika.
Ponudi 10 ponudb v LJ in poročaj, ce so vsi NE.
mm&r ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Pa gledat cene na netu ali pa aktivno it na sestanek in ponudit svojo vsoto je tudi velika razlika.
Lahko kaj več o tem? Lahko deliš z nami svojo izkušnjo?
perci ::
Če rabiš kupi.
Po kakšni ceni pa kupuješ? Katera novogradnja?
jernejl ::
V vsakem letniku bo nek % najbolj iznajdljivih prišel do hiše, stanovanja, nek % najmanj sposobnih pa ne. To razmerje je praktično konstantno, spreminja se samo zarad interesov neke generacije.Ne drži. Cene stanovanj se ne gibljejo vsako leto enako kot se gibljejo dohodki. V zadnjih letih cene nepremičnin niso rasle le hitreje od inflacije in od plač, pač pa tudi hitreje od rasti BDP. Jasno je, da si danes ljudje v povprečju precej težje privoščijo nakup nepremičnine kot je bilo to recimo nekaj let nazaj.
PrihajaNodi je izjavil:
Aha, zdaj pa razumem, zakaj btc skoraj nikoli ne pada, če pa slučajno že, pa zgolj čisto malo, morda par procentov, preden gre na nov ATH. Ker so notri velike ribe in te seveda ne bodo poceni prodajale. Enako kot pri stanovanjih, torej.Nauk zgodbe: za investicijo se ne splača vedno kupovati nepremičnine (čakaš padec)
Glej, razlika je da veliki ne bodo poceni prodajali. Kot bi rekel počakaj btc 2k. ali 150 eur. Zakaj bi kdo ko ma 7 flatov prodajal le te?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jernejl ()
aviator ::
Zakaj so se pa v Nemčiji pocenile? A je Slovenija boljša od Nemčije?
Tudi pri nas je cena novozgrajenih stanovanj padla v 1. četrtletju 2023 in to za dobrih 12%, prav ste prebrali 12% padec!!! Zato smo precej boljši od Nemčije kjer imajo padec na letni bazi le 7%.
Preprosto Nemci priselijo več ljudi kot mi. Če se bo gospodarska aktivnost znižala, in tisti, ki delamo v gospodarstvu to že opazimo, bo definitivno manj potrebe po uvoženih delavcih ter manj pritiska na stanovanja.
Lahko delate ene racunice v nebesih, tudi v naši boomerlandiji bodo cegli šli dol, naj slovenski boomercek se tako ceni svojo bajto na 700k.
Reši nas edino,da se še bolje začnemo oglaševati kot boomerjem prijazna država, ampak ko bo sesuli javni zdravstveni sistem do konca, tudi penzionirat ne bo nihče prišel več k nam.
Ne drži. Cene stanovanj se ne gibljejo vsako leto enako kot se gibljejo dohodki. V zadnjih letih cene nepremičnin niso rasle le hitreje od inflacije in od plač, pač pa tudi hitreje od rasti BDP. Jasno je, da si danes ljudje v povprečju precej težje privoščijo nakup nepremičnine kot je bilo to recimo nekaj let nazaj.
Nek procent najbolj sposobnih si vseeno lahk privošči. Če strašno produktivni mladi to svojo strašno produktivnost usmerjajo v tiktok videe namesto v gradnjo, bo pač narejenih in pogledanih strašno veliko strašno zabavnih tiktok videov, hiš bo pa bolj malo zgrajenih. Mislim da je to normalno. Človek pač ne more usmerjat energije v vse smeri. 20 let nazaj povprečni ljudje pač niso gledali televizije 7 ur na dan in potovali v Azijo vsako leto, če so hoteli imet hišo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
velikBrokoli ::
Ne drži. Cene stanovanj se ne gibljejo vsako leto enako kot se gibljejo dohodki. V zadnjih letih cene nepremičnin niso rasle le hitreje od inflacije in od plač, pač pa tudi hitreje od rasti BDP. Jasno je, da si danes ljudje v povprečju precej težje privoščijo nakup nepremičnine kot je bilo to recimo nekaj let nazaj.
Nek procent najbolj sposobnih si vseeno lahk privošči. Če strašno produktivni mladi to svojo strašno produktivnost usmerjajo v tiktok videe namesto v gradnjo, bo pač narejenih in pogledanih strašno veliko strašno zabavnih tiktok videov, hiš bo pa bolj malo zgrajenih. Mislim da je to normalno. Človek pač ne more usmerjat energije v vse smeri. 20 let nazaj povprečni ljudje pač niso gledali televizije 7 ur na dan in potovali v Azijo vsako leto, če so hoteli imet hišo.
Valda, mladi nočejo graditi, ker TikTok gledajo. Ne gre za to, da si večino parcel lastijo boomerčki in da občine umetno omejujejo število zazidljivih parcel + danes je ogromno birokracije in zahtev za gradnjo, ki jih včasih ni bilo.
Dejte nekateri že enkrat glavo ven iz riti in nehajte nabijat.
user4683 ::
V vsakem letniku bo nek % najbolj iznajdljivih prišel do hiše, stanovanja, nek % najmanj sposobnih pa ne. To razmerje je praktično konstantno, spreminja se samo zarad interesov neke generacije.Ne drži. Cene stanovanj se ne gibljejo vsako leto enako kot se gibljejo dohodki. V zadnjih letih cene nepremičnin niso rasle le hitreje od inflacije in od plač, pač pa tudi hitreje od rasti BDP. Jasno je, da si danes ljudje v povprečju precej težje privoščijo nakup nepremičnine kot je bilo to recimo nekaj let nazaj.
Seveda, ce vzames nek minimum in maksimum cen nepremicnin zadnjih 20 let in to razmerje vzames za edino merodajno.
Ce poglemo cene nepremicnin leta 2010 in 2022, ker imamo ravno na voljo lepo graficno primerjavo z drugimi drzavami, pa ugotovimo, da so zrastle skoraj tocno toliko kot povprecna placa (in manj kot drugje v EU). Kot zaenkrat kaze, bo v 2023 to razmerje se malenkost bolj v prid placam.
Ne gre za to, da si večino parcel lastijo boomerčki in da občine umetno omejujejo število zazidljivih parcel + danes je ogromno birokracije in zahtev za gradnjo, ki jih včasih ni bilo.
Povej kje konkretno pa ti najdem parcelo znotraj 10 km.
danes je ogromno birokracije in zahtev za gradnjo, ki jih včasih ni bilo.
To je samo slab izgovor, ker tist, ki pride do te faze, da bi lahko imel problem s tem, vseeno na koncu zgradi.
Zgodovina sprememb…
Ne gre za to, da si večino parcel lastijo boomerčki in da občine umetno omejujejo število zazidljivih parcel + danes je ogromno birokracije in zahtev za gradnjo, ki jih včasih ni bilo.
Povej kje konkretno pa ti najdem parcelo znotraj 10 km.
danes je ogromno birokracije in zahtev za gradnjo, ki jih včasih ni bilo.
To je samo slab izgovor, ker tist, ki pride do te faze, da bi lahko imel problem s tem, vseeno na koncu zgradi.
Ah, sem že pozabil, da če se pa najdejo tri parcele v radiju 10km, ki stanejo 150k, potem smo pa rešili problem
Kolk jih pa ti rabiš? 10? O cenah bomo pol, ti samo reci kje.
Ker imam občutek, da jamrači samo jamrajo, brez da bi konkretno stvar vzeli v roke in se tega lotli. Ja, lubčki moji, tako se ne pride do hiše.
Ker imam občutek, da jamrači samo jamrajo, brez da bi konkretno stvar vzeli v roke in se tega lotli. Ja, lubčki moji, tako se ne pride do hiše.
Zgodovina sprememb…
Ja mladi naj nehajo tik tok gledat pa slikat kavice in jih objavaljat na fb pa bo lazje do bajture pridt.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Če rabiš kupi.
Po kakšni ceni pa kupuješ? Katera novogradnja?
60 do 70m2 bivalne plus balkon ali loža. Vbistvu gledam vse kar se novega zgradi, zaenkrat vse še izven budgeta.
Kolk jih pa ti rabiš? 10? O cenah bomo pol, ti samo reci kje.
Rabiš jih dovolj, da se potem lahko prodajajo po konkurenčnih cenah, ne pa po oderuških, kot sedaj. Zemlje imamo dovolj, pozidamo lahko še ogromno.
Klasičen boomerski način, “malo stisni in trdo delaj, pa bo”. Dejstvo je, da je bilo včasih lažje priti do nepremičnine, ampak je priročno lažje kriviti celotno generacijo, da gledajo preveč tiktoka in pojejo preveč avokada. In to so mladi, ki so jih boomerji vzgojil.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: velikBrokoli ()
Še bolj priročno je ležat na kavču, se potepat po Aziji in krivit vse druge, da ne moreš do bajte.
To je res. Mladi naj raje vsako leto prišparajo tistga jurja, ki gre za potovanja, pa bodo imeli čez 20 let za polog kredita za parcelo. Pa potem še ene 20 let, da se hiša zgradi
Ali pa naj si dobijo boljše službe v itju, kjer so plače od 4k neto navzgor, plus da šparajo.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
profii ::
Ja, pa še fancy večerje in potovanja na hrvaško obalo pa je spet jurja na let.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
damirj79 ::
velikBrokoli je izjavil:
Valda, mladi nočejo graditi, ker TikTok gledajo. Ne gre za to, da si večino parcel lastijo boomerčki in da občine umetno omejujejo število zazidljivih parcel + danes je ogromno birokracije in zahtev za gradnjo, ki jih včasih ni bilo.
Dejte nekateri že enkrat glavo ven iz riti in nehajte nabijat.
Nekaj birokracije je, ni pa tko hudo. Hudo je, ker si danes mladi nočejo malo rokic umazat.
Jaz nisem sicer rosno mlad, ampak ce stari svetujete mladim, da naj ne hodijo v Azijo in naj živijo kot so stari 30 let nazaj, potem pa naj tudi penzionerji živijo kot so 40 let nazaj, tako da bodo brez problema preživeli brez letno ukradene milijarde iz proračuna delovno aktivnim in otrokom. Deal?
Torej nic toplic, novih avtov, oddajanja nepremicnin, morja, dobre zdr. oskrbe etc.
Moj dedek je v mladosti jedel meso 3x na leto. Zdaj ga je vsak dan in hkrati jamra, kako je meso drago.
Eni ste res geniji:).
Torej nic toplic, novih avtov, oddajanja nepremicnin, morja, dobre zdr. oskrbe etc.
Moj dedek je v mladosti jedel meso 3x na leto. Zdaj ga je vsak dan in hkrati jamra, kako je meso drago.
Eni ste res geniji:).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pat_MaGroin ()
johnnyyy ::
velikBrokoli je izjavil:
To je res. Mladi naj raje vsako leto prišparajo tistga jurja, ki gre za potovanja, pa bodo imeli čez 20 let za polog kredita za parcelo. Pa potem še ene 20 let, da se hiša zgradi
Fora pri potovanjih, dopustih, telefonih itd. ni le da stanejo, ampak da s tem porabiš tudi ogromno časa, ki bi ga lahko tako ali drugače monetiziral ali pa vsaj dobil neke izkušnje, s katerimi bi imel večje možnosti za višjo plačo. In tako te bolj delavni prehitijo, tisti ki imajo boljši sociani položaj po starših so te prehiteli že ob rojstvu (česar se sploh ne zavedaš) in ko si 30 in udari realnost, vidiš da si na repu. In ker gliha skup štriha imaš okrog sebe tudi sebi podobne reveže.
ampak ce stari svetujete mladim, da naj ne hodijo v Azijo in naj živijo kot so stari 30 let nazaj,
Jaz še niti 40 nisem, že štejem pod starega?
Tega sicer nihče ne SVETUJE. Jaz pravim, da naj živi vsak kakor hoče. Ampak če vlagaš energijo ali denar v nekaj, bo na drugem koncu pač zmanjkalo, mislim da je to logično. Sej nisem jaz reku, da MORA vsak imet hišo. Samo pravim, da če je hoče imet, bo treba kak prst premaknit in kak pas zategnit.
potem pa naj tudi penzionerji živijo kot so 40 let nazaj, tako da bodo brez problema preživeli brez letno ukradene milijarde iz proračuna delovno aktivnim in otrokom. Deal?
Jaz sem takoj za. Isto rečmo tudi za zdravstvo, kulturo in ostalo.
Zgodovina sprememb…
velikBrokoli je izjavil:
Fora pri potovanjih, dopustih, telefonih itd. ni le da stanejo, ampak da s tem porabiš tudi ogromno časa, ki bi ga lahko tako ali drugače monetiziral ali pa vsaj dobil neke izkušnje, s katerimi bi imel večje možnosti za višjo plačo. In tako te bolj delavni prehitijo, tisti ki imajo boljši sociani položaj po starših so te prehiteli že ob rojstvu (česar se sploh ne zavedaš) in ko si 30 in udari realnost, vidiš da si na repu. In ker gliha skup štriha imaš okrog sebe tudi sebi podobne reveže.
Jaz mislim, da itak mal pretiravate. Takšen delež mladih je majhen, večina ne potuje po Aziji vsako leto.
Dejstvo je, da je danes težje priti do nepremičnine. Vseeno je pa danes več priložnosti za zaslužek, ni nemogoče priti do nepremičnine, ampak veliko težje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: velikBrokoli ()
Si kupoval hišo kot mlad leta 2000, 2010, in 2023, da to veš?
Ker statistika ne vem če je ravno na tvoji strani. 2010 se je dalo kupit stanovanje v Ljubljani, ampak si rabil službo in malo boljšo plačo, kar ni bilo takrat ravno samoumevno.
Ker statistika ne vem če je ravno na tvoji strani. 2010 se je dalo kupit stanovanje v Ljubljani, ampak si rabil službo in malo boljšo plačo, kar ni bilo takrat ravno samoumevno.
Zgodovina sprememb…
Si kupoval hišo kot mlad leta 2000, 2010, in 2023, da to veš?
Si jo ti? A je statistika na tvoji strani? Saj sem že parkrat zalimal grafke, ki prikazujejo, da so danes cene nepremičnin višje glede na purchasing power prebivalstva.
Sem gledu da bi tam okoli 2010. In če primerjam enosobno stanovanje kot ga bi kupil takrat, z današnjimi cenami, se dobi za 130 jurjev 35 m2, bi si danes z relativno podobno plačo kot takrat, ga lahko enako kupil kot takrat. Približno pol plače bi šlo za posojilo, kot bi šlo tudi 2010.
Ampak sem reku fuck this shit in se preselil nazaj v vukojebino, kjer za isti denar dobiš grad. In kar bi naredil tudi danes.
Ampak sem reku fuck this shit in se preselil nazaj v vukojebino, kjer za isti denar dobiš grad. In kar bi naredil tudi danes.
Zgodovina sprememb…
velikBrokoli je izjavil:
Jaz mislim, da itak mal pretiravate. Takšen delež mladih je majhen, večina ne potuje po Aziji vsako leto.
Dejstvo je, da je danes težje priti do nepremičnine. Vseeno je pa danes več priložnosti za zaslužek, ni nemogoče priti do nepremičnine, ampak veliko težje.
Moj point ni bil osredotočen toliko na potovanja, ampak bolj na čas, ki se ga zabije za takšne in drugačne večinoma brezvezne stvari. Saj ni potrebno iti ravno v Azijo, tudi zabušavanje in gledanje serij doma na kavču ti ne bo prineslo nekih jakih izkušenj.
Ali je danes težje ali lažje priti do nepremičnine težko rečem. Če bi gledal na ceno bi rekel, da je težje. A včasih so precej prostega časa zabili za gradnjo, pa ne samo za svojo, ampak tudi za kolege/žlahto/znance. Danes se prostega časa za izgradnjo ne koristi toliko, prav tako ne prostovoljne brezplačne pomoči. Tako da ravno 1:1 ne moreš ravno primerjat.
matobeli ::
Dejmo ne pozabit na kvalitetno preživet čas pred Tvjem vseh blokarjev v 90ih in še prej. Mladi zijajo v telefone, ampak TV ni od včeraj.
Tisti ki se mu ni dalo zidat ali ni imel niti pol plače našparane je šel v stanovanje v bloku in mirna bosna.
Tisti ki se mu ni dalo zidat ali ni imel niti pol plače našparane je šel v stanovanje v bloku in mirna bosna.
Jaz imam v familiji primer, upokojitev 2 leti nazaj pri 60 (40 let delovne dobe).
Penzija letos je višja kot zadnja polna plača z vsemi dodatki.
Kdor ne verjame, sem pripravljen pri notarju dat 20k depozita + 20k od dvomljivca in prinesem zadnjo plačilno listo + zadnji izpisek penzije.
Penzija letos je višja kot zadnja polna plača z vsemi dodatki.
Kdor ne verjame, sem pripravljen pri notarju dat 20k depozita + 20k od dvomljivca in prinesem zadnjo plačilno listo + zadnji izpisek penzije.
Dejmo ne pozabit na kvalitetno preživet čas pred Tvjem vseh blokarjev v 90ih in še prej. Mladi zijajo v telefone, ampak TV ni od včeraj.
Ne gre se zato, da bi bil TV od včeraj, pa da so včasih vsi po službi še kaj koristnega počeli. Ogromno je bilo takšnih, ki so poležavali, a na drugi strani si imel precej takšnih ki so se z določenimi pametnimi stvarmi tudi ukvarjali. In danes ni nič drugače le razmerje se je spremenilo.
Bom poskusil najti evropsko študijo, kjer so ugotovili, da mora povprečen par zdaj šparati 19 let za polog za prvo nepremičnino, povprečje od 1960 do 2000 pa je bilo 9 let.
Jaz sem dovolj star, da se spomnim da smo (vsaj na Štajerskem, mogoče je bilo v drugih elitnih predelih Slovenije drugače) parcele kupovali z limitom na bankomatu takorekoč. Dobesedno si kupil 1000m2 za kišto pira.
Jaz sem dovolj star, da se spomnim da smo (vsaj na Štajerskem, mogoče je bilo v drugih elitnih predelih Slovenije drugače) parcele kupovali z limitom na bankomatu takorekoč. Dobesedno si kupil 1000m2 za kišto pira.
Malidelničar ::
velikBrokoli je izjavil:
johnnyyy - res odlično napisano, bravo!
Imaš osebne izkušnje glede tega oz. od blizu opazuješ usode določenih mladih glede nepremičnin (kaj se je zgodilo, oz. kaj bi lahko bilo, pa ni bilo)?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
hendriks ::
Po parih straneh od mojega zadnjega prispevka samo preverjam, ali ste že ugotovilli čemu take cene nepremičnin v Sloveniji? Jaz vem odgovor :)
matic492 ::
Po parih straneh od mojega zadnjega prispevka samo preverjam, ali ste že ugotovilli čemu take cene nepremičnin v Sloveniji? Jaz vem odgovor :)
Janša je kriv?
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
Malidelničar je izjavil:
Imaš osebne izkušnje glede tega oz. od blizu opazuješ usode določenih mladih glede nepremičnin (kaj se je zgodilo, oz. kaj bi lahko bilo, pa ni bilo)?
Mah po navadi ni fora samo pri nepremičninah, ampak življenja na sploh. Pač nek ITjevec z 4kEUR plače bo težko trdil, da so nepremičnine nedoseglive. Pa tudi tehniki imajo po navadi dovolj znanja da so za to primerno plačani zraven pa se lotijo še kakšne stvari sami. Na drugi strani mavrice imaš pa ljudi, ki so se skozi življenje bolj ali manj šlepali in te potem udari življenje. Nimaš pametne izobrazbe, ne izkušenj, 2 levi roki, še dedovanje bo bolj slabo itd.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: johnnyyy ()
Telbanc ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Bom poskusil najti evropsko študijo, kjer so ugotovili, da mora povprečen par zdaj šparati 19 let za polog za prvo nepremičnino, povprečje od 1960 do 2000 pa je bilo 9 let.
V Logatcu ob cesti ki vodi v Cerknico, pred 26 - 30 leti 1000 metrov 20.000 Raish mark. Zraven Martin hriba. To ni lih limit na banki.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()
Pat_MaGroin je izjavil:
V Logatcu ob cesti ki vodi v Cerknico, pred 26 - 30 leti 1000 metrov 20.000 Raish mark. Zraven Martin hriba. To ni lih limit na banki.
Kot rečeno, vsak ima svoje izkušnje.
Mi in naša razširjena družina smo to kupovali kot danes pralni stroj, pa nismo bili bogati by any means. Pač, zemlja ni nikoli bila neka investicija, dokler se ni spremenil mindset.
Smo imeli tudi viška stanovanje, pa nam na kraj pameti ni prišlo, da bi to oddajali. Did not compute!