» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
370 / 747
»»

johnnyyy ::

OneYellow je izjavil:

No si si sam odgovoril, hiša za Bežigradom za 250k, povprečna plača pa jurja. Jasno ni bil v ugodnem položaju študent, ki je vstopal na trg dela, so pa bili npr. 30 letniki z redno zaposlitvijo, pa ne mislim proizvodnje.

Ha ha, sem imel v družbi precej teh 30-letnikov, ki so me fehtali za študentske napotnice, če bi lahko delali preko mene ... Fora je bila, da si med 2008-2014 izjemno težko dobil zaposlitev za NDČ. Tako so imeli najboljše izhodišče tisti ki so se na trg vključevali pred 2007 v branžah ki niso bile povezane z gradbeništvom.

Senior Dev ::

Mato989 je izjavil:

Povprečen par je 2014 z 1k neto povprečne plače bil v istem kurcu kot danes z 1,4k povprečne plače.. večina bajt ne stane 500k+

Povprečen par danes prinese domov 3400EUR na mesec s potnimi stroški in malico. Zapufata se lahko toliko, da jima ostane skupaj 1400EUR. Vzameta lahko torej 2000EUR kredita in vozita s 1500EUR na mesec, kar je čisto izvedljivo. Za 2000EUR bi morala dobiti okoli 400kEUR kredita s fiksom 5% na 30 let. Če sta malce nad povprečjem lahko dobita komot pol milijončka kredice. Za ta denar imaš precej lepih opcij.
ZenaDeva d.o.o. - Oddaja nepremičnin

Zgodovina sprememb…

Malidelničar ::

Senior Dev: Se ti ne zdi številka 3400 EUR/mesec malce nerealna? Po mojem je bližje 2500 EUR/mesec. To pa že zmanjša obseg kredita.
Poleg tega nerealno ocenjuješ višino in % kredita. 400k kredita za kakšno višino cene nepremičnine, pol milijona? To ni realno IMHO. Tu ti gledaš najvišji procentil.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zgodovina sprememb…

Mato989 ::

Malidelničar je izjavil:

Senior Dev: Se ti ne zdi številka 3400 EUR/mesec malce nerealna? Po mojem je bližje 2500 EUR/mesec. To pa že zmanjša obseg kredita.
Poleg tega nerealno ocenjuješ višino in % kredita. 400k kredita za kakšno višino cene nepremičnine, pol milijona? To ni realno IMHO. Tu ti gledaš najvišji procentil.

No ja... jaz se mam za povprečen par z mojo... ona dela v šoli dobi na mesec 1.300 na TRR, jaz pa delam kot support in QA tester in dobim na TRR cca. 1.800... to je skupaj 3.100...od oka.

Ko bo moja po 5 letih malo napredovala bova verjetno pri kakih 3.500 na mesec... je pa res da ne bova več 30 ampak 35,36,37...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Senior Dev ::

Kar bi rad povedal je to da vsak povprečen Mato lahko dobi pol milijona krede če se pač tako odloči in je to vsota, ki ti uresniči sanje. Če ti pol milijončka ne more zagotoviti tega, pa rabiš malce več marljivosti da splezaš iz povprečja in dvigneš izplačila iz 1800€ na 2800€. To ti drastično poveča (podvoji) odobreni znesek kredita na 30 let.
ZenaDeva d.o.o. - Oddaja nepremičnin

darksamurai ::

Senior Dev je izjavil:

Kar bi rad povedal je to da vsak povprečen Mato lahko dobi pol milijona krede če se pač tako odloči in je to vsota, ki ti uresniči sanje. Če ti pol milijončka ne more zagotoviti tega, pa rabiš malce več marljivosti da splezaš iz povprečja in dvigneš izplačila iz 1800EUR na 2800EUR. To ti drastično poveča (podvoji) odobreni znesek kredita na 30 let.

Povprečna plača je okoli 1400EUR neto. Pri takšni plači je kreditna sposobnost brez otrok okoli 500EUR/mesec. Na povprečen par, 2x povprečna plača je kreditna sposobnost para 1000EUR/mesec. Pri trenutni obrestni meri in kreditu na 30 let je to samo 200kEUR. To je 50% tega, kar ti misliš, da si lahko privošči povprečen par.

Zgodovina sprememb…

matobeli ::

Senior Dev je izjavil:

sanje.

:))

socalistični bajturi ki si jo je leta 1980 lahko privoščil delavski par z otroci danes pravi "sanje"...

tony1 ::

"socalistični bajturi ki si jo je leta 1980 lahko privoščil delavski par z otroci"

In jo tudi odplačal v 10ih letih.

tony1 je izjavil:

"socalistični bajturi ki si jo je leta 1980 lahko privoščil delavski par z otroci"

In jo tudi odplačal v 10ih letih.

Seveda samo takrat ni imel iphona za jurija pa laptopa pa 2 avtov itd

Vse to skenslaj pa s kolesom na siht kot moj deda pa brez ene elektronike izven tvja in laksarce ter pralnega stedilnik pa na plin pa da vas vidimo boste ful prisparali

LeQuack ::

Tudi če nimaš iPhone in 2 avtov ti nič ne pomaga, boš pa namesto 350k plačal samo še 300k. Wow, ker prihranek.
Quack !

nomad ::

Senior Dev je izjavil:

Kar bi rad povedal je to da vsak povprečen Mato lahko dobi pol milijona krede če se pač tako odloči in je to vsota, ki ti uresniči sanje. Če ti pol milijončka ne more zagotoviti tega, pa rabiš malce več marljivosti da splezaš iz povprečja in dvigneš izplačila iz 1800€ na 2800€. To ti drastično poveča (podvoji) odobreni znesek kredita na 30 let.

500k krede na 30 let pri 4% o.m. je 2390/mesec. Tako da tvoja matematika ne pije vode.
noMad

Nič, bodo mogli podaljšati ročnost kredita na 40 let.
Quack !

OneYellow ::

Al pa mogoče še kakšen iphone prodat. Mogoče se še babico vpraša, če ima kje kakšnega, pa se ga proda.

Sparkasse so naredili eno stran, kjer so ETN podatki prikazani, samo malo lažje je brskati po njih.
PS: To imajo najbrž za promocijo svojih kreditov, ne iz dobrote srca.
https://www.sparkasse.si/sl/prebivalstv...

Quack !

LeQuack je izjavil:

Tudi če nimaš iPhone in 2 avtov ti nič ne pomaga, boš pa namesto 350k plačal samo še 300k. Wow, ker prihranek.

Ce menis da ni mi posljih oz nakazi 50k

mr_chai ::

LeQuack je izjavil:

Sparkasse so naredili eno stran, kjer so ETN podatki prikazani, samo malo lažje je brskati po njih.
PS: To imajo najbrž za promocijo svojih kreditov, ne iz dobrote srca.
https://www.sparkasse.si/sl/prebivalstv...

Imaš tudi etnslo.com, kjer lahko vidiš za daljše časovno obdobje.

mr_chai je izjavil:

Imaš tudi etnslo.com, kjer lahko vidiš za daljše časovno obdobje.

Lepo, dobra stran. Še full link:
https://www.etnslo.com/
Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

Mato989 je izjavil:

Posodi mi jih 300 za 30let pa dobiš 350 nazaj.

trancer01 ::

Matobeli, tebi ni posoditi niti evra za en dan.:))

rofl.

kriptobog ::

Mato989 je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

No ja... jaz se mam za povprečen par z mojo... ona dela v šoli dobi na mesec 1.300 na TRR, jaz pa delam kot support in QA tester in dobim na TRR cca. 1.800... to je skupaj 3.100...od oka.

Ko bo moja po 5 letih malo napredovala bova verjetno pri kakih 3.500 na mesec... je pa res da ne bova več 30 ampak 35,36,37...

Povprecen si samo ti, ona ce dobi vse skup 1300 je precej pod povprecjem. Ce dobi pa 1300 neto, je pa se vedno malenkost pod povprecno placo. Po 5 letih bo napredovala za 400e vec? Po 5 letih bo zaradi uskladitve z inflacijo imeti 400e vec, ne pa zaradi napredovanja lol.

Mato989 je izjavil:

LeQuack je izjavil:

50k se letna placa ni no. NEhaj fehtat.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kriptobog ()

PrihajaNodi ::

Jah kripto, it, pa dohtarji da so lahko izigrali sistem. Vecina pa je nekje med jurja in jurja in pol. Kruta realnost.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

PrihajaNodi je izjavil:

Jah kripto, it, pa dohtarji da so lahko izigrali sistem. Vecina pa je nekje med jurja in jurja in pol. Kruta realnost.

Zato jaz zagovarjam alternativne pristope do nepremičninske problematike. Trenutno smo pač v balonu, relativno dvignjenih cenah in se je temu potrebno prilagodit.

kriptobog ::

PrihajaNodi je izjavil:

Jah ne vem no. V moji druzbi je ena medicinska sestra, jaz sem bil v it fohu, ostali pa ne pa so vsi preko 3k bruto. Predvsem pa ni nihce izigraval sistema.

kriptobog je izjavil:

PrihajaNodi je izjavil:

Jah ne vem no. V moji druzbi je ena medicinska sestra, jaz sem bil v it fohu, ostali pa ne pa so vsi preko 3k bruto. Predvsem pa ni nihce izigraval sistema.

Delno so napihnili balon v LJ, ampak tu je več dejavnikov: kripto boom, korona dodatki, okrepljena plačila določenim v JS (zdravniki), kar nekaj kapitala od prodaje podjetij (stanovanja so se zato kupovala s kešom).

PrihajaNodi ::

kriptobog je izjavil:

PrihajaNodi je izjavil:

A je 3 k bruto 50 k neto letna placa? Ne me hebat no. Drugac pa normiranca pa gasa al pa kripto. Druge ni.

Malidelničar je izjavil:

kriptobog je izjavil:

PrihajaNodi je izjavil:

Delno so napihnili balon v LJ, ampak tu je več dejavnikov: kripto boom, korona dodatki, okrepljena plačila določenim v JS (zdravniki), kar nekaj kapitala od prodaje podjetij (stanovanja so se zato kupovala s kešom).

Ja, vse drzi. Ljubljana in okolica. Za gaj preserje je blo treba pred gradnjo rezervacijo delat oz placat, prodano v momentu. Folk s kovcki kesa hodu.
Raja s 3 k bruto pa tega ne more pozret. Minimalna placa bi mogla bit jurja in pol povprecje pa 3 k neto.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

p7946436 Delno so napihnili balon v LJ, ampak tu je več dejavnikov: kripto boom, korona dodatki, okrepljena plačila določenim v JS (zdravniki), kar nekaj kapitala od prodaje podjetij (stanovanja so se zato kupovala s kešom).[/st.citat naj bi izjavil:

Korona dodatki se

Korona dodatki se še delijo.
Quack !

mr_chai ::

Malidelničar je izjavil:

PrihajaNodi je izjavil:

Zato jaz zagovarjam alternativne pristope do nepremičninske problematike. Trenutno smo pač v balonu, relativno dvignjenih cenah in se je temu potrebno prilagodit.

Naštej te pristope. Kako naj zmanjšam ta balon v Ljubljani ?

Za izven Ljubljane sem nekako pogruntal, v Ljubljani mi pa nikakor ne rata zmanjšati tega balona.

mr_chai: Balon se bo v enem trentku sam izpraznil. Na silo ga ne moreš, ker pač so tudi določeni 'pull' dejavniki, ki višajo cene v LJ. Lahko da gre za nek dolgoročen trend. Mislim, da sem enkrat videl primer Amsterdama, kako so na podlagi cen skozi enih 300 let ugotovili kako se je gibal trend gor in dol, z obdobju rasti in padcev raztegnjenimi celo na 50 let.

V LJ si imel: 1) padec cen 1991-2000 2) rast cen 2001-2008 3) padec cen 2009-2013 4) rast cen 2014 - danes. Počasi bomo sedaj na desetletju, tako da rezerva je še, se pa lahko zgodi obrat: malo verjetno je, da bi imeli 30-letno obdobje rasti v LJ.

Pri izven LJ delno zadeve sledijo Ljubljani zato rast. Investitorji vse skupaj vidijo kot eno samo urbano aglomeracijo (npr. Medvode kot del LJ recimo, če poznaš to finto?). Čeprav zadeva kot celota je nerealna zaradi spet faktorjev, ki zbijajo uporabnost teh lokacij: prometna gneča, neurejen javni prevoz, neurejena javna infrastruktura marsikje v okolici LJ (šolstvo, zdravstvo), pregosta poselitev delov okolice LJ, kjer se v enih delih preveč baše folk itd.

jernejl ::

Senior Dev je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Povprečen par je 2014 z 1k neto povprečne plače bil v istem kurcu kot danes z 1,4k povprečne plače.. večina bajt ne stane 500k+

Povprečen par danes prinese domov 3400EUR na mesec s potnimi stroški in malico. Zapufata se lahko toliko, da jima ostane skupaj 1400EUR.
Povprečna neto plača je bila lani 1300 evrov. Ampak pri teh povprečjih je treba vseeno dodati nekaj komentarjev.
- povprečno plačo ali več prejema približno tretjina zaposlenih, dve tretjini pa sta pod povprečjem;
- povprečje zajema tudi boomerje pred penzijo, ki v javnem sektorju prejemajo 2000 evrov neto plače in imajo stanovanjski problem že davno rešen;
- mladi, ki se osamosvajajo in dejansko rabijo nepremičnino za to, da lahko ustvarijo družino, imajo povprečje še nižje; v starostni kategoriji 25-34 let je bila leta 2021 povprečna neto plača 1152, mediana pa 1057 eur
- tistih tvojih 1700 evrov ali več (neto) prejema približno najbolje plačanih 10% mladih (25-34 let); parov, kjer bi se taka dva našla skupaj, je seveda še bistveno manj

Ugotovitev je torej taka, da se zgornjih par % zaslužkarjev med mladimi pari dejansko lahko zakreditira za nakup nepremičnine, ostali pa so pač odvisni od tega, ali jim bodo nepremičnino kupili drugi (starši in stare mame).

Malidelničar je izjavil:

mr_chai: Balon se bo v enem trentku sam izpraznil. Na silo ga ne moreš, ker pač so tudi določeni 'pull' dejavniki, ki višajo cene v LJ.
Ne vem sicer, kaj za tebe pomeni "na silo", ampak z določenimi ukrepi se zagotovo da boriti proti balonom. Recimo na kratek rok s spremembo obrestnih mer oziroma pogojev kreditiranja, z nepremičninskim davkom, z deregulacija oziroma poenostavitvijo gradnje (tam od prostorskih načrtov naprej). Na daljši rok tudi s stanovanjsko politiko.

Ljubljane itak ne bo gledal, logično. Zdaj nekateri oporekate, da so moje ideje o Osilnici/Kostelu/Ilirski Bistrici/Ptuju/Ravnah na Koroškem, nerealne, da mladi tega niti pod razno ne bodo gledali?
Ideje o tem, da bi upokojence spodbujali pri tem, da vedrijo v mestnih jedrih, mlade pa odganjali nekam sredi ničesar, je neracionalna. Mladi se dnevno vozijo v službe, delajo gnečo na cestah, ki jih je treba popravljati in širiti, onesnažujejo zrak in izgubljajo čas, tako da ga ne morejo posvečati delanju in vzgoji otrok. Hkrati so s potjo na delo stroški, ki na dolgi rok izničijo prednost nižje cene nepremičnin sredi ničesar. Bolj racionalno bi bilo sistem zastaviti obratno; da gredo upokojenci na periferijo, mladi naj pa bodo tam, kjer je delo.

Druga stvar pa je, da so starejše hiše precej drage; če jo generalno obnoviš, te bo koštalo približno enako, kot če postaviš novo. V prihodnje bo celo prišel zakon, po katerem bo prej ali slej vsak prisiljen obnoviti staro hišo. Če imaš denar za nakup stare hiše in potem še dovolj denarja za obnavljanje, potem je pač bolj racionalno vzeti več kredita in že v startu postaviti ali kupiti novo.

"Mladi tega ne bodo gledali" se sliši malo preveč kritično; dejstvo pač je, da je posledica za mlade neugodnega okolja ta, da na dolgi rok preprosto izginjajo. Tu bi morale države narediti več, da bo okolje za mlade bolj spodbudno. Ampak ker je večji del volilnega telesa star, so prioritete pač drugje; za politike je bolj prioritetno upokojencem financirati brezplačne izlete z javnim prevozom in račun za to izstaviti mladim davkoplačevalcem, kakor napraviti kaj pozitivnega za mlade. Kakšne bodo posledice tega čez 50 let, pa politikov in 60+ starih volilcev pač ne zanima.

johnnyyy ::

Malidelničar je izjavil:

Pri izven LJ delno zadeve sledijo Ljubljani zato rast. Investitorji vse skupaj vidijo kot eno samo urbano aglomeracijo (npr. Medvode kot del LJ recimo, če poznaš to finto?). Čeprav zadeva kot celota je nerealna zaradi spet faktorjev, ki zbijajo uporabnost teh lokacij: prometna gneča, neurejen javni prevoz, neurejena javna infrastruktura marsikje v okolici LJ (šolstvo, zdravstvo), pregosta poselitev delov okolice LJ, kjer se v enih delih preveč baše folk itd.

Kolikor spremljam trg nepremičnin, cene niso tako nezvezne oz. da bi imel nek "pricebreak", kjer bi se ti nekaj konkretno splačalo. Nimamo situacije, kjer bi v centru LJ za stanovanje plačal 5k€/m², 15km stran v Medvodah pa 1k€/m², ampak imaš razlike mogoče par 100€/m², kar se na celotnem stanovanju odraža kot par k€ razlike, ki jih potem potrošiš za prevozna sredstva.

In podobno gledam pri starih hišah in periferiji. Ja lepo se sliši, da kupiš poceni staro hišo in jo obnavljaš, a obnova terja svoj čas in denar. In ko govorimo o periferiji ne govorimo o nekaj km izven naših malih mest, kjer bi cena nepremičnin zelo padla, ampak moraš iti po navadi res na obrobje vasice, ki je obrobje mesta, da dobiš nekaj konkretno poceni.

user4683 ::

Nismo nek unikat glede tega, da si mladi ne morejo lastiti nepremicnine, sploh pa ne v zazeljenejsih predelih glavnega mesta.

V bistvu smo po lastnistvu nepremicnin med mladimi (16-34) se precej visoko - dosti visje od Svice, Nemcije, Avstrije, Nizozemske, Francije, Italije, Grcije, Finske, Irske in verjetno se marsikatere druge OECD drzave. Zanimivo, da ima vecina teh drzav tudi precej visji davek na nepremicnine kot mi.

V bistvu smo po lastnistvu nepremicnin med mladimi (16-34) se precej visoko - dosti visje od Svice, Nemcije, Avstrije, Nizozemske, Francije, Italije, Grcije, Finske, Irske in verjetno se marsikatere druge OECD drzave. Zanimivo, da ima vecina teh drzav tudi precej visji davek na nepremicnine kot mi.

Me zanima kaj bosta OneYellow in jernej porekla na to predvidevam da dejstvo.

Verjetno si bosta izmislila kaj v stilu da tam pač mladi NOČEJO lastit ničesar čeprav bi komot vsi lahko pokupli zaradi nepremičninskega davka >:D

A imamo kakšen vir za to? Sicer pa zakaj bi si želeli takšne situacije tudi pri nas? V Mehiki imajo pa vsak dan nekaj deset umorov, pa si ne želimo tega tudi pri nas, a ne?

Mi pa to kar pravi znupy ne gre skupaj s tem, da je Slovenija visoko med državami kjer mladi najdlje živijo doma oziroma se pozno odselijo. Izgleda kupijo nepremičnino, potem pa do 30. leta še doma živijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: OneYellow ()

OneYellow je izjavil:

A imamo kakšen vir za to? Sicer pa zakaj bi si želeli takšne situacije tudi pri nas? V Mehiki imajo pa vsak dan nekaj deset umorov, pa si ne želimo tega tudi pri nas, a ne?

Ne vem, jernej pravi da davek pomaga pri rešitvi, ampak če torej drži to kar pravi znupy pomeni da davek ni pomagal :) Oz. da čeprav imajo davek so na slabšem kot mi

Najprej moramo sploh vedet, če drži ta navedba. Preden lahko ugibamo kakšen efekt ima davek. Je pa treba gledat relativno. Če sem jaz Francoz ali Švicar in služim 5k neto, najemnina me stane pa 1000 EUR, je logično, da ne bom plačeval npr. 2,5k kredita mesečno za svojo nepremičnino. Če sem pa Slovenec in služim 1500 EUR, pa jasno ne bom dajal 800 EUR za najemnino, če dam toliko za kredit in imam svojo nepremičnino, tako da mi ne bo treba v penziji pod most.

Mislim, sej smo tolk sposobni razumet tut te razlike med zahodom in balkanom ane?

OneYellow je izjavil:

Najprej moramo sploh vedet, če drži ta navedba. Preden lahko ugibamo kakšen efekt ima davek. Je pa treba gledat relativno. Če sem jaz Francoz ali Švicar in služim 5k neto, najemnina me stane pa 1000 EUR, je logično, da ne bom plačeval npr. 2,5k kredita mesečno za svojo nepremičnino. Če sem pa Slovenec in služim 1500 EUR, pa jasno ne bom dajal 800 EUR za najemnino, če dam toliko za kredit in imam svojo nepremičnino, tako da mi ne bo treba v penziji pod most.

Mislim, sej smo tolk sposobni razumet tut te razlike med zahodom in balkanom ane?

Ja ampak tudi oni ki imajo 5k neto plače v penziji ne bodo imeli 5k neto penzije kajne? 1k najemnine + inflacija pa bo stala, torej bodo tudi oni v "pizdi" kot slo upokojenci

Jaz tudi če bi imel 10k neto bi si hotel lastit nepremičnino, ne vidim razloga zakaj bi Francoz ali Švicar bila v tem pretirano drugačna... jo vidiš ti?

Utk ::

Če združimo zadnja 2 posta, pridemo do tega kar pravimo. Korporacije, ki imajo v lasti tisoče stanovanj za oddajo ne plačujejo istih davkov kot raja, zato one lahko oddajajo za "1000", čeprav je kredit 2500. Če tak sistem uvedemo pri nas, vodi to direktno še v večjo revščino. Ljudje bojo morali v najem, ker bo davek na nepremičnine visok (to bi radi forumski ekonomisti), ampak pri plači 1300 to pač zgleda malo drugače kot pri 5000, in slej ko prej bojo oddajala samo velika podjetja, ki bojo tudi pri najemu plačevala nižje davke kot jih raja, in držala cene stanovanj vseeno gor, ker bojo z njimi služila. Se pravi, večina bo najemala pri korporacijah, namesto pri raji, kupil bo malokdo, in nihče kot privatnik oddajal. Ne vem kako bo to bolje kot zdaj. Nihče ne bo na boljšem, samo nekateri na slabšem.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Je pa že tako... v Švici recimo je samo dobrih 40% lastnikov nepremičnin... v Sloveniji pa slabih 80%

user4683 ::

Vir

Tisto o nepremicninskem davku je bilo zgolj malo spikanja z moje strani, razlogov je lahko milijon, korelacija pa ocitno je. Davki gredo morda za gradnjo stanovanj (da lahko potem nepremicninski davek posredno se naprej placujejo mladi skozi najemnino :D)

PersonaRuda ::

Včeraj so prišli na trg Novi Vrtovi (4. blok) v MB. Cena (zdaj so že draga stanovanja) cca. 2550€-2750€ za bruto m2 (z balkonom in kletjo), 1 parking 16k. Včeraj je bilo 1 prodano, zdaj že 11, je pa ogromno rezervacij in v tem tednu se zna prodati več kot pol stanovanj od 86 na voljo. Trenutno je prostih 21, ostalo že rezervirano ali prodano.

Navali narode, dokler se ne razgrabijo ta stanovanja na dobri lokaciji :):

Tlorisi:
https://novogradnje-maribor.si/novi-vrt...

Cenik:

Ne poznam scene v MB. A je to dobra cena ali ne?
Quack !

vidko54 ::

PersonaRuda je izjavil:

Včeraj so prišli na trg Novi Vrtovi (4. blok) v MB. Cena (zdaj so že draga stanovanja) cca. 2550€-2750€ za bruto m2 (z balkonom in kletjo), 1 parking 16k. Včeraj je bilo 1 prodano, zdaj že 11, je pa ogromno rezervacij in v tem tednu se zna prodati več kot pol stanovanj od 86 na voljo. Trenutno je prostih 21, ostalo že rezervirano ali prodano.

Navali narode, dokler se ne razgrabijo ta stanovanja na dobri lokaciji :):

Tlorisi:

Cenik:

Uh, za tako ceno v LJ takoj podpišem in nakažem.

LeQuack je izjavil:

Bilo bi ok, če ne bi vštevali kleti in balkona v to ceno /m2

velikBrokoli ::

90% jih je že rezerviranih, verjetno jih bodo tudi prodali. Ali niste nekaj govorili, da prodaja upada :))

vidko54 ::

velikBrokoli je izjavil:

90% jih je že rezerviranih, verjetno jih bodo tudi prodali. Ali niste nekaj govorili, da prodaja upada :))

Ja, za tako ceno verjamem da se proda. Ker je cena okej. To kar je v LJ pa se enostavno ustavlja :)

PersonaRuda ::

LeQuack je izjavil:

Je drago, za večino nedostopno, a če pogledamo, da je cena v MB 2000€ za m2 rabljenih stanovanj je ta cena ugodna ali pa kar poštena. Lokacija pa ena boljših čeprav cca. 500 metrov nižje po ulici je Ciganstrasse, a v ta del ne zahajajo, se bolj držijo Planeta Tuš in tiste okolice oz. pravi ghetto je še par 100 metrov nižje v tistih stranskih ulicah, kjer pa večina iz MB ne zahaja.

Mato989 je izjavil:

Bilo bi ok, če ne bi vštevali kleti in balkona v to ceno /m2

Drži. Pa ko še obvezen nakup parkinga za 16.000€ prišteješ te že malo zgrabi v srcu, ker vseeno si še vedno v MB in ne LJ ali Dunaju.

Pa je to rezervirano ali "rezervirano"? Ker vem za primere, ko se je oglaševalo na tak način (samo še xy enot na voljo), pa se je 2 leti kasneje še vedno vse prodajalo.

velikBrokoli ::

To je res odvisno, v Kranju si neke enote v blokih lahko zastonj rezerviral brez are.. verjetno tako lažje ustvarijo občutek, da je le še nekaj enot na voljo.

Cena se mi sicer zdi v redu, še lani sploh ne bi dvomil v to, da bo hitro šlo, danes sem pa skeptičen.
««
370 / 747
»»