» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
357 / 831
»»

kriptobog ::

ZveeZ je izjavil:

Utk je izjavil:

Jaz sem svoje povedal. Davka kot ga jaz hočem ne bo, to je jasno, čeprav bi bil koristen, davka kot ga hočete vi, ne bo, in še sreča, ker ne bi nič rešil.

Lapate pa lahko še naprej.

Če ne greš človeku v hišo in pogledaš kako ima urejeno, obnovljeno, ogrevanje, itd., je škoda govorit o kaki tržni vrednosti. Tega pa ne bo nihče delal.

Jaz pa ne razumem zelje po dodatni obdavcitvi necesa (npr nadstandardno opremljeno stanovanje) za katerega se je ze placalo ddv, da o prispevkih pri izplacilu denarja, ki je to kupil niti ne govorim.
Torej bi vi se tretjic olupili "premozne"?
Dajmo uvest 10% davek na vsako nakazilo pa je problem resen. Zakaj bi nekomu dodatno obdavcili zlat wc, drugemu pa pustili pri miru Golfa?
Poberemo vsem iz prve dodatnih 10% pa bo fer in nas ne bo brigalo ali si Janez nadstandardno opremlja stanovanje ali kupi prestiznega Golfa. Od obeh dobrin bi dobili enak odstotek.

Pa mimogrede.. kam pa mislite, da bi ta dodatni denar sel?
A res mislite, da bo povprecen drzavljan imel kj od tega?
Res verjamete v svizce s cokolado?

Ja mislijo, da bodo potem lahko prisli do svoje nepremicnine. :))

trancer01 ::

johnnyyy je izjavil:

trancer01 je izjavil:

"Zgnijejo" lahko tudi zidani in betonski zidovi. Ne razumem tega strahu pred suhomontažnimi stenami.

Če bi kliknil "tole", bi se ti odprlo tole:

https://www.24ur.com/novice/inspektor/k...

Ni fora v suhomontažnih stenah, ampak to jih oglašuješ to kot nadstandard. Sem videl že ogromno zidov, a da bi zgnil betonski zid tega pa še ne, še posebej v stanovanju.

No, jaz pa sem videl že veliko plesnivih in celo razpadajočih betonskih in zidanih zidov. Nekaj sem jih celo sam "obdelal", da sem se rešil plesni. Kakovostna suhomontažna gradnja ni čisto nič slabša od klasične masivne, v marsičem je celo boljša.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: trancer01 ()

velikBrokoli ::

johnnyyy je izjavil:

trancer01 je izjavil:

"Zgnijejo" lahko tudi zidani in betonski zidovi. Ne razumem tega strahu pred suhomontažnimi stenami.

Ni fora v suhomontažnih stenah, ampak to jih oglašuješ to kot nadstandard. Sem videl že ogromno zidov, a da bi zgnil betonski zid tega pa še ne, še posebej v stanovanju.

Pa ste sploh pogledali prispevek? Splesnelo je zato, ker v pritličju drenaža ni bila urejena, dobesedno so imeli odtočno cev napeljano pol metra od atrijskega stanovanja, odtekalo pa je... nikamor. In se je voda nenehno nabirala. Tukaj bi splesnelo karkoli.

Tega meni ne rabiš govoriti. Jaz sem samo povedal, da v primernih okoliščinah vsak material splesni in razpade.

johnnyyy ::

velikBrokoli je izjavil:

johnnyyy je izjavil:

trancer01 je izjavil:

Pa ste sploh pogledali prispevek? Splesnelo je zato, ker v pritličju drenaža ni bila urejena, dobesedno so imeli odtočno cev napeljano pol metra od atrijskega stanovanja, odtekalo pa je... nikamor. In se je voda nenehno nabirala. Tukaj bi splesnelo karkoli.

Kot sem že na začetku povedal - psihologija ljudi. Tržna vrednost ni odvisna od materialov, dela ali tehnologije ampak od prepričanja ljudi in njihove možnosti plačila. Danes ljudje kupujejo "luksuz" in "nadstandard" in prodajalci oz. gradbinci to z veseljem izkoriščajo zato kjer je le možno zraven pripišejo "nadstandard". Vsake vrste stena ima svoje dobre in slabe lastnosti, prav tako mavčne plošče, a glede na to, da je izdelava takšnih sten že v defaultu cenejša, človek pričakuje tudi nižjo prodajno ceno hiše na ta račun. A ker je prepričanje ljudi, da so mavčne plošče enakovredne betonu oz. zidakom, jim to viša ceno.

Prav tako je z izvedbo. Saj je danes prepričanje ljudi, da je nekdo stručko, ker ima za to registrirano dejavnost, če je pa nima je pa nek "šušmaher" ali šalabajzer. A ker so ljudje v to prepričani se med ljudmi, ki poklicno opravljajo dejavnost pojavi tudi ogromno šalabajzerjev.

Na koncu se to združi, šalabajzerji skupaj zbijejo poceni material, ga oglašujejo kot nadstandard nekdo pa to kupi za pošteno visoko ceno. Rezultat tega je, kar je bilo prikazano v prispevku. Nekdo zajebe drenažo in zato stene zgnijejo. In kako se večina odzove na to? Po slovensko se relativizira na način da bi tudi betonske ali opečne stene zgnile. Očitno imamo tudi na slo-techu ogromno ljudi, ki bi kupili kar koli, samo da se oglašuje kot nadstandard, zraven pa se bunijo kako so cene nepremičnin visoke.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: johnnyyy ()

vidko54 ::

Mogoče je kdo iz foruma v zadnjem letu/dveh kupil stanovanje? Ker me zanima kakšna je potem realna cena ob dejanski prodaji napram oglaševani ceni? Seveda tu ciljam na novogradnje, ki imajo napihnjene cene.

Poglej na ETN.

Po mojih izkušnjah se večini stanovanj lahko zbije ceno za vsaj 20%.

zavajon ::

velikBrokoli je izjavil:

Poglej na ETN.

Glede na to, da imaš toliko izkušenj s tem, si gotovo nepremičninski agent. Kajti sicer so redki tisti, ki v enem letu kupijo več nepremičnin.
Tukaj pa se hvališ s svojo doseženo dodano vrednostjo :))

zavajon je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Poglej na ETN.

Glede na to, da imaš toliko izkušenj s tem, si gotovo nepremičninski agent. Kajti sicer so redki tisti, ki v enem letu kupijo več nepremičnin.
Tukaj pa se hvališ s svojo doseženo dodano vrednostjo :))

?

Uporabljam orodje, ki scrapa oglase in zelo pogosto vidim, da se cene nižajo za 10-20% po nekaj tednih. Pogosto tudi primerjam cene na ETNju za zadeve, ki so me zanimale in omenjena cifra kar drži.

Pa tudi nekaj kolegov je kupovalo novogradnje in so približno toliko lahko zbili cene.

Seveda se je na Slotechu lažje obnašati kot nek retardiran trol Levice, kot si ti in ne-prispevati k temi.. podobno kot ne prispevaš veliko naši družbi.

Zgodovina sprememb…

johnnyyy je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

johnnyyy je izjavil:

trancer01 je izjavil:

Kot sem že na začetku povedal - psihologija ljudi. Tržna vrednost ni odvisna od materialov, dela ali tehnologije ampak od prepričanja ljudi in njihove možnosti plačila. Danes ljudje kupujejo "luksuz" in "nadstandard" in prodajalci oz. gradbinci to z veseljem izkoriščajo zato kjer je le možno zraven pripišejo "nadstandard". Vsake vrste stena ima svoje dobre in slabe lastnosti, prav tako mavčne plošče, a glede na to, da je izdelava takšnih sten že v defaultu cenejša, človek pričakuje tudi nižjo prodajno ceno hiše na ta račun. A ker je prepričanje ljudi, da so mavčne plošče enakovredne betonu oz. zidakom, jim to viša ceno.

Prav tako je z izvedbo. Saj je danes prepričanje ljudi, da je nekdo stručko, ker ima za to registrirano dejavnost, če je pa nima je pa nek "šušmaher" ali šalabajzer. A ker so ljudje v to prepričani se med ljudmi, ki poklicno opravljajo dejavnost pojavi tudi ogromno šalabajzerjev.

Na koncu se to združi, šalabajzerji skupaj zbijejo poceni material, ga oglašujejo kot nadstandard nekdo pa to kupi za pošteno visoko ceno. Rezultat tega je, kar je bilo prikazano v prispevku. Nekdo zajebe drenažo in zato stene zgnijejo. In kako se večina odzove na to? Po slovensko se relativizira na način da bi tudi betonske ali opečne stene zgnile. Očitno imamo tudi na slo-techu ogromno ljudi, ki bi kupili kar koli, samo da se oglašuje kot nadstandard, zraven pa se bunijo kako so cene nepremičnin visoke.

Se vidi, da imaš predsodke do suhomontažnih sten. Kakovostna suhomontažna stena ni nič cenejša kot zidana z ometom.

velikBrokoli je izjavil:

Poglej na ETN.

Tudi v Ljubljani? :D če je to res, potem je to odlično!

vidko54 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Poglej na ETN.

No, jaz spremljam samo cene na Gorenjskem, ampak tudi v Ljubljani bi se najbrž dalo. Seveda je odvisno od dejanske nepremičnine in lokacije. Manjša in cenejša stanovanja grejo hitreje, večja in dražja se pa dlje prodajajo in jim tipično nižajo ceno.

Trenutno je promet z nepremičninami kar upadel, ker so dragi krediti, zato si je lažje zdilati nižjo ceno. Pred kakšnim letom so pa ponujali še višje cene od oglaševane, ker je bil free money povsod :)

Invictus ::

vidko54 je izjavil:

Mogoče je kdo iz foruma v zadnjem letu/dveh kupil stanovanje? Ker me zanima kakšna je potem realna cena ob dejanski prodaji napram oglaševani ceni? Seveda tu ciljam na novogradnje, ki imajo napihnjene cene.

Jaz sem ga prodal.

Spustil ceno za 3k, kar je nekje 1,1%. Oglaševal sem z 266K, šlo je za 263k.

Pač stisnil kupca, ker mu je stanovanje idealno ustrezalo. In je dobesedno se rabil vselit v 3 mesecih zaradi lastne situacije.

Cena je bila tam v povprečju na m2, to je 3500 EUR/m2...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Pat_MaGroin ::

velikBrokoli je izjavil:

vidko54 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Poglej na ETN.

No, jaz spremljam samo cene na Gorenjskem, ampak tudi v Ljubljani bi se najbrž dalo. Seveda je odvisno od dejanske nepremičnine in lokacije. Manjša in cenejša stanovanja grejo hitreje, večja in dražja se pa dlje prodajajo in jim tipično nižajo ceno.

Trenutno je promet z nepremičninami kar upadel, ker so dragi krediti, zato si je lažje zdilati nižjo ceno. Pred kakšnim letom so pa ponujali še višje cene od oglaševane, ker je bil free money povsod :)

Jaz imam podatke za Štajersko, kjer se ti ob omembi znižanja cene novogradnje smejijo (zaenkrat).

Zgodovina sprememb…

Pat_MaGroin je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

vidko54 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Poglej na ETN.

Jaz imam podatke za Štajersko, kjer se ti ob omembi znižanja cene novogradnje smejijo (zaenkrat).

Mogoče so tam manj napihnjene cene :) Kolega je na Gorenjskem kupoval novogradnjo (Stražišče) in je dobil -15% oglaševane cene. Je pa res, da gre za 80m2 stanovanja z oglaševano ceno 300k. Na koncu je dal okoli 250k.

Znanec je tudi nepremičninar in pravi, da je ful manj povpraševanja in ne gre več tako hitro. Dobri deali še zmeraj, ampak malce precenjene zadeve se pa več mesecev svaljkajo po portalih.. seveda je tudi odvisno po kakšni % OM so se investitorji novogradenj zakreditiral, če je nizka OM se jim gladko jebe in bojo hodlal tista stanovanja in ne bojo prodajali pod ceno :)

Zgodovina sprememb…

Mislim, novogradnje v Ljubljani, 3-sobna stanovanja, ki se bodo sedaj gradila... nekaj za Bežigradom, nekaj v Šiški in nekaj pri BTC-ju. Skupno jim je 5,7k na kvadrat :D Je realno da takšnim stanovanjem na sestanku zbiješ ceno oz da ne plačaš oglaševane?

velikBrokoli je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

vidko54 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Poglej na ETN.

Mogoče so tam manj napihnjene cene :) Kolega je na Gorenjskem kupoval novogradnjo (Stražišče) in je dobil -15% oglaševane cene. Je pa res, da gre za 80m2 stanovanja z oglaševano ceno 300k. Na koncu je dal okoli 250k.

Znanec je tudi nepremičninar in pravi, da je ful manj povpraševanja in ne gre več tako hitro. Dobri deali še zmeraj, ampak malce precenjene zadeve se pa več mesecev svaljkajo po portalih.. seveda je tudi odvisno po kakšni % OM so se investitorji novogradenj zakreditiral, če je nizka OM se jim gladko jebe in bojo hodlal tista stanovanja in ne bojo prodajali pod ceno :)

Ja, v Ljubljani je 70 bivalne in 40m2 balkona na voljo po 400k. Kar je bolano in zato me zanima, če se potem na sestankih dejansko da znižati ceno?

Invictus je izjavil:

vidko54 je izjavil:

Jaz sem ga prodal.

Spustil ceno za 3k, kar je nekje 1,1%. Oglaševal sem z 266K, šlo je za 263k.

Pač stisnil kupca, ker mu je stanovanje idealno ustrezalo. In je dobesedno se rabil vselit v 3 mesecih zaradi lastne situacije.

Cena je bila tam v povprečju na m2, to je 3500 EUR/m2...

A okej, ampak verjetno ne novogradnjo ane? Jaz gledam bolj stvari v Ljubljani in me zanima če se tu da kaj poglihat ali pa se bojo smejali v faco, češ lej tega optimista :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: vidko54 ()

V Ljubljani bo na voljo tam 2000 stanovanj, novogradenj.

Kdo bo to kupil, ne vem.

Če se ti ne mudi, se zdaj splača počakat...

Je pa vedno riziko, da željeno stanvoanje gre...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Na obupane investitorje bo treba potencialno še par let počakat.

Hja, če imajo dovolj povpraševanja in dobro lokacijo, itak ne bodo spustili. To je zelo odvisno od specifike stanovanja.. mogoče so to v LJ le utopične sanje :)

velikBrokoli je izjavil:

Hja, če imajo dovolj povpraševanja in dobro lokacijo, itak ne bodo spustili. To je zelo odvisno od specifike stanovanja.. mogoče so to v LJ le utopične sanje :)

Saj to je ravno problem. V Ljubljani je vse kar se gradi kar ok lokacija :) Potem pa postavljajo cene, ki so idiotsko visoke. Dotično, v projektu Zelena Jama prodajajo 80 kvadratov stanovanje za 270k. Pogledaš specifike in vidiš 40 bivalne površine in 40 balkona, absurd.

Glede na gradnjo zadnjih stolpnic, se alhko zgodi, da postanejo na pol prazne, lastniki pa plačujejo cel kup skupnih stroškov...

Ki so seveda večji na stanvoanje zaradi nezasedenosti.

Invictus je izjavil:

Kdo bo to kupil, ne vem.

Kdaj pa bo toliko stanovanj na voljo? :D

user4683 ::

Invictus je izjavil:

Zakaj?

user4683 je izjavil:

Invictus je izjavil:

Zakaj?

Tudi jaz imam to vprašanje, a ne plačujejo stroškov vsi lastniki, torej, če investitor ni prodal stanovanja, potem oni krijejo stroške?

musicfreak ::

Invictus je izjavil:

Kdo bo to kupil, ne vem.

Ne zeli si da Slovenija postane bolj zazeljena v svetu, ker potem se bo zgodilo kot se v Nemciji kjer ogromno novogradenj pokupijo novi bogati azijci kot investicijo, potem pa 90 procentov novih stanovanj sameva.

amacar ::

Pat_MaGroin je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

...

Enako, spremljam Maribor, pa nasplošno novogradnje po celotni Sloveniji in tudi če so oglasi par mesecev gor dvigajo cene (ali pa obnavljajo oglase z enakimi cenami). Redki so oglasi kjer cene spuščajo (govorim za hiše novogradnje, pri starih hišah se malo pozna trend spuščanja cen).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: amacar ()

Mato989 ::

Na Štajerksem. Torej MB, Ptuj psecifično, novogradnje niso tako drage kot v LJ zato je logično da je manj dealanja navzdol...

V LJ dajo popuste ker je precenjeno 35% v MBju je precenjeno samo 15%...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Mato989 je izjavil:

Na Štajerksem. Torej MB, Ptuj psecifično, novogradnje niso tako drage kot v LJ zato je logično da je manj dealanja navzdol...

Domnevno dajo popuste.

Za razprodaje sploh še ni pogojev.

Kar se zdajle gradi recimo, se začnejo krediti plačevat šele 2024/2025, do takrat pa lahko ti oglašuješ kot ti paše.

LeQuack ::

Mato989 je izjavil:

Lol 35%. Se pravi pokličem oglas kjer je za 300k in mi bodo prodali za 200k? Kul, mislim da bodo zelo navdušeni. Pa garsonjero za 130k bom samo 85k plačal, to je pa že a steal.
Quack !

Sej je Invictus lepo napisal.

V roku 2 let bo v LJ 2k novih ceglov.

Če imaš čez 2 leti slabo situacijo v državi, bo teh 2k stanovanj kar izziv prodati.

Seveda, penthousi bodo šli takoj in češnje od stanovanj v posameznem projektu, ostalo pa lahko da bo stalo..

Čeferin je v palači Schellenburg* kupil po 2200 (ostali po 5k) na kvadrat torej se da :).

*Nisem 100% v ime projekta.

Mato989 je izjavil:

Ja, en Premurc res pozna stanje nepremičnin v Ljubljani...

Čudno, da ne kupuje kar vsega po vrsti... Aja, nihče mu ni umrl, da bi poverbal...

LeQuack je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Lol 35%. Se pravi pokličem oglas kjer je za 300k in mi bodo prodali za 200k? Kul, mislim da bodo zelo navdušeni. Pa garsonjero za 130k bom samo 85k plačal, to je pa že a steal.

Nisem rekel da dajo popuste, samo da je precenjeno...

Kaj misliš da majo maržno na prodano stanovanje 500EUR?

Pat_MaGroin je izjavil:

Sej je Invictus lepo napisal.

V roku 2 let bo v LJ 2k novih ceglov.

Če imaš čez 2 leti slabo situacijo v državi, bo teh 2k stanovanj kar izziv prodati.

Seveda, penthousi bodo šli takoj in češnje od stanovanj v posameznem projektu, ostalo pa lahko da bo stalo..

Čeferin je v palači Schellenburg* kupil po 2200 (ostali po 5k) na kvadrat torej se da :).

*Nisem 100% v ime projekta.

Torej prišli smo do zaključka, da v kolikor grem na sestanek naj ne pričakujem, da bodo ceno novogradnje v LJ znižali že jutri temveč bo potrebno počakati vsaj pol leta ali leto, da bi se pri novogradnjah kaj obrnilo navzdol.

Pa dobro, vedno lahko ponudiš 5% manj in se malce pogajaš, kaj te pa stane?

A je kdo kupoval/se zanimal za stanovanja, ki jih prodajajo agencije? Ali ti že ob ogledu ponudijo kaj za podpisati? Potem ali se lahko z njimi kaj pogajaš ali samo posredujejo lastniku? Ter predvidevam da vsi hočejo plačilo provizije tudi od kupca.
Quack !

Nekatere ti dajo za podpisat, da ne boš šel mimo njih direktno do lastnika, nekatere pa ne.

Z malo detektivskega dela lahko najdeš lastnika, odvisno koliko so posharali.

flatko ::

LeQuack je izjavil:

A je kdo kupoval/se zanimal za stanovanja, ki jih prodajajo agencije? Ali ti že ob ogledu ponudijo kaj za podpisati? Potem ali se lahko z njimi kaj pogajaš ali samo posredujejo lastniku? Ter predvidevam da vsi hočejo plačilo provizije tudi od kupca.

Agencijo je naročil lastnik, tako da v osnovi je tako, da naj bi se agent trudil, da prodajalec dobi čim višjo ponudbo. Na koncu ponudbo sprejme/zavrne lastnik, seveda sta pa lahko predhodno že dogovorjena o strategiji prodaje, za koliko najmanj bi nepremičnino prodal ipd. Ob ogledu načeloma nic ne podpisuješ - vsaj jaz še nikoli nisem. Plačilo provizije je čisto stvar dogovora. Eni bi radi vse prevalil na kupca, drugi pač ne. Sicer se je pa že zgodilo, da je bil lastnik prisoten ob ogledih.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: flatko ()

matobeli ::

velikBrokoli je izjavil:

user4683 je izjavil:

Invictus je izjavil:

Zakaj?

Tudi jaz imam to vprašanje, a ne plačujejo stroškov vsi lastniki, torej, če investitor ni prodal stanovanja, potem oni krijejo stroške?

Nekateri fikdni skupni stroški so vezani na število prebivalcev in ne površino stanovanja. Praviloma se stara prazna stanovanja obravnavajo kot 1 prijavljena oseba, če so nova imajo pa mogoče celo kakšno luknjo zrihtano da niti 1 oseba ne rabi bit prijavljena.

Komunala, čiščenje, voda (če ni ločenih števcev), pa mogoče še kaj.

matobeli je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

user4683 je izjavil:

Invictus je izjavil:

Zakaj?

Nekateri fikdni skupni stroški so vezani na število prebivalcev in ne površino stanovanja. Praviloma se stara prazna stanovanja obravnavajo kot 1 prijavljena oseba, če so nova imajo pa mogoče celo kakšno luknjo zrihtano da niti 1 oseba ne rabi bit prijavljena.

Po zakonu vedno lastnik plača za najmanj 1 prijavljenega tudi če ne biva tam...

Mato989 je izjavil:

matobeli je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

user4683 je izjavil:

Invictus je izjavil:

Zakaj?

Po zakonu vedno lastnik plača za najmanj 1 prijavljenega tudi če ne biva tam...

Tako je. Razlika, ce se vselis prvi v sicer neprodano stolpnico, je zanemarljiva, saj za ostala skupne stroske placuje lastnik se neprodanih stanovanj (gradbinec/investitor). Tudi recimo fiksni del ogrevanja, ce je centralno, pa ceprav si edini, ki dejansko porablja tisto toploto.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: user4683 ()

A smo prepričani da v primeru novih stanovanj plača to investitor?

Sicer pa tudi to ni vseeno;
V stolpnici je 50 3 sobnih stanovanj, povprečno živijo v vsakem 3 osebe, skupaj je to 150 oseb. Strošek čiščenja je 150€, kar znaša 1€ na osebo.
V sosednji identični stolpnici je samo eno stanovanje polno in šteje 4 člane ter psa.
Za čiščenje bodo plačali 12.61€ namesto 4.5€.

Odvisno od pogodbe s cistilnim servisom. Lahko je fiksen znesek na osebo, ne pa fiksen na stavbo, ne glede na stevilo oseb. Ponavadi je nek miks, z vecjim poudarkom na stevilu useb.

Da prazna stanovanja placuje investitor je pa
logicno. Kdo pa? Revez ki je kupil eno stanovanje od dvestotih in bo prve mesece placeval par 1000eur stroskov? Po zakonu skupne stroske placujejo lastniki glede na delez, lastnik pa je do prodaje seveda investitor.

Zgodovina sprememb…

Pusti čistilne servise in lastniški delež.

Zgolj vprašanje je bilo če je možno da obstaja luknja v zakonu kjer v novo stanovanje ni potrebno vpisat niti 1 osebe.

Kaj imajo prijavljene osebe v stanovanju veze? Ni tako, da stroške vseeno lastnik poravna, čiščenje in upravnika pa glede na št. oseb?

matobeli je izjavil:

Pusti čistilne servise in lastniški delež.

Zgolj vprašanje je bilo če je možno da obstaja luknja v zakonu kjer v novo stanovanje ni potrebno vpisat niti 1 osebe.

Ne, ni izjem. Velja 28. člen Pravilnika o upravljanju večstanovanjskih stavb.

Relevanten je tudi 27. člen - "Dokler v stavbi ni več kot polovica posameznih enot oddanih v najem ali prvič prodanih v skladu z zakonom, ki ureja varstvo kupcev stanovanj in enostanovanjskih stavb, se stroški iz tega člena delijo po številu posameznih enot."

Torej tudi ce zivi v enem stanovanju 10 oseb, ostala pa so se neprodana, se recimo efektivno placuje kot da je v tem stanovanju samo ena oseba.

Zgodovina sprememb…

LeQuack je izjavil:

Kolikor imam sam izkušenj ti velike agencije (tipa Stoja itd) dajo obrazec za podpisat, manjše pa ne. Tam podpišeš, da ne boš kupoval direktno od lastnika ampak preko njih (pač da niso oni ko vodijo oglede, pišejo oglase na koncu pa ostanejo brez vsega ker si se z lastnikom sam zmenil). Seveda, se lahko z njimi pogajaš - no oni so vmesnik med tabo in prodajalcem tako takšna pogajanja trajajo dlje časa.

V praksi zgleda stvar tako, da ti prideš na ogled pogledaš sprašuješ se zanimaš in potem greš domov pretuhtaš in čez nekaj časa pokličeš agenta nazaj in poveš svojo ceno. Koliko je to "nekaj časa" je odvisno od situacije do situacije, če je nepremičnina ugodna in imaš na broju ogromno ljudi z denarjem, lahko hitro gre, drugače pa ni nujno. Agent bo poklical prodajalca in mu bo povedal če se strinja s ceno, če ja je zgodba zaključena, če ne je odvisno od prodajalca kaj se bo odločil. Koliko se v povprečju zbije cene nimam podatka, iz mojih primerov sem skoraj vedno zbil par %, je pa res da to kar sem kupoval so bile že oglaševane cene precej realne.

Malidelničar ::

johnnyyy: Imaš pa kar veliko izkušenj z nepremičninami. Jih kupuješ tudi investicijsko?
Se ti zd, da je v tem trenutku lažje kupovati investicijsko kot nepremičnino za živet notri? V smislu trenutne višine cen, cenovni balon, povpraševanje, nejasnost, pogoji, zahteve po pologu...?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zahteve po pologu?
Quack !

Malidelničar je izjavil:

johnnyyy: Imaš pa kar veliko izkušenj z nepremičninami. Jih kupuješ tudi investicijsko?
Se ti zd, da je v tem trenutku lažje kupovati investicijsko kot nepremičnino za živet notri? V smislu trenutne višine cen, cenovni balon, povpraševanje, nejasnost, pogoji, zahteve po pologu...?

Veliko :), niti ne, samo 3 realizacije oz. uradno 4, pa v kratkem me čaka še prodaja dela. Ogledov preko 50, cca 20 ponudb, ki se niso izšle. Sem imel pa sodelavca ki je malce bolj nepremičninar - 6 realizacij. Tako, da ko si enkrat v takšni družbi, potem vsak poda nekaj malega informacij in imaš kar konkretno službeno debato.

Drugače pa je glede na moje izkušnje vedno težko določiti, kaj je lažje in kdaj je pravi čas. Ali je bil čas pravi in ali je bila investicija dobra, po navadi pokaže čas.

matobeli je izjavil:

A smo prepričani da v primeru novih stanovanj plača to investitor?

Sicer pa tudi to ni vseeno;
V stolpnici je 50 3 sobnih stanovanj, povprečno živijo v vsakem 3 osebe, skupaj je to 150 oseb. Strošek čiščenja je 150€, kar znaša 1€ na osebo.
V sosednji identični stolpnici je samo eno stanovanje polno in šteje 4 člane ter psa.
Za čiščenje bodo plačali 12.61€ namesto 4.5€.

Nelateri stroski so na stevilo prijavljenih nekateri pa na delez stanovanja v stavbi ali pa na stanovanje
««
357 / 831
»»