Forum » Loža » Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Temo vidijo: vsi

mr_chai ::
@VelikiBrokoli, imaš morda zgodovino za tole https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...
Mi lahko linkaš github do bota ?
Kako si naredil detekcijo sprememb cene na oglasu. Ok, če ima oglas isti ID (url, or whatever), je easy.
Kaj pa če je nov oglas ?
En način iz glave, je da gledaš atribute (kvadratura, lokacija, druge lastnosti) in jih pomatchaš z obstoječim oglasom v bazi.
Lahko tudi slike pogledaš če so iste, ali malo ML-a da vidiš če so podobne.
Kako si ti naredil detekcijo sprememb cene ?
Kako si naredil detekcijo sprememb cene na oglasu. Ok, če ima oglas isti ID (url, or whatever), je easy.
Kaj pa če je nov oglas ?
En način iz glave, je da gledaš atribute (kvadratura, lokacija, druge lastnosti) in jih pomatchaš z obstoječim oglasom v bazi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: mr_chai ()

velikBrokoli ::
@VelikiBrokoli, imaš morda zgodovino za tole https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...
Kaj pa če je nov oglas ?
Na žalost nimam, trenutno spremljam le stanovanja in hiše na Gorenjskem.
Github bot ni javen, lahko te pa dodam v repo, pošlji mi preko ZS tvoj github username.
Zaenkrat spremembe cen spremljam le pri enakih oglasih, če ustvarijo novega, potem moj bot tega ne zazna. Za večino primerov deluje dovolj dobro, sicer pa imaš potem vseeno search v telegram bot chatu, kjer hitro najdeš enake nepremičnine v različnih oglasih in lahko ročno primerjaš. Problem je sigurno rešljiv, le nisem imel volje, da bi kaj takšnega implementiral

Senior Dev ::
Zadnji dve leti se najboljše nepremičnine prodajajo mimo javnih objav. Šele potem pridejo na vrsto boti in nato plebsi če kaj slabega ostane.
ZenaDeva d.o.o. - Oddaja nepremičnin

amacar ::

Žal novogradnjam večinoma še kr dvigujejo ceno namesto spuščajo.
Tole je bilo lani avgusta 440k
So pa smešni, da se jim ljubi za 10€ popravljat ceno in to po tem, ko že vsaj 2 meseca niso prodali.
Velikokrat dvignejo ceno, ko najbrž dobijo nekaj interesentov, ampak potem kasneje spet dol pade, ker itak nepremičninske agencije snifajo hopium

Socrates ::
Kdor čaka na nominalen padec cen nepremičnin, se bo opekel.
Inflacija življenjskih potrebščin je bila lani 10 %, naslednje dve leti bo naneslo še vsaj 10 %. To pomeni že 20 % realno nižjo vrednost nepremičnin. To že razvrednoti večino povečanja vrednosti v zadnjih letih.
Realno bi morala cena nepremičninam pasti za 5-10 % v naslednjih dveh letih. Vendar imamo lekcijo GFC iz 2008:
Nepremičnine so od recesije 2008 dosegle dno šele v 2014. Ljudje preprosto ne bodo zniževali cen. Takrat so bili prisiljeni zaradi kreditov. Zdaj je večina investicij kupljena na keš ali na poceni fiksne OM. Ti ljudje raje ne bodo prodali, kot pa da znižajo ceno. Situacija je drugačna kot 2008, ker so obstoječi krediti tako poceni.
Na bankah pa v rezervi čaka 30 milijard vlog. Če se Golob spomni te vloge obdavčiti, lahko pričakujete Manhattan v središču Ljubljane v prihodnjih nekaj letih. Zgrajen s turškimi delavci.
Nepremičninam lahko ceno zbije le popolna nevihta več dejavnikov:
- nepremičninski davek (ki sicer zniža ceno nakupa, poviša pa stroške lastništva).
- recesija
- hkratno vztrajanje centralnih bank pri visokih OM
- verjetno bi bila potrebna še občutna liberalizacija zemljiške politike
Tudi v tem scenariju, ne bo nič lažje priti do nepremičnine v večjih urbanih središčih Slovenije.
Cene nepremičnin so baked-in s strukturnimi dejavniki:
- razbohoten javni in "nevladni" sektor niža vrednost neto plač. Mladi imajo zato premalo dohodkov za nepremičnino.
- prekvalificiranost mladih, ki se izogibajo fizičnemu delu. Nihče noče v gradbeništvo ali samogradnjo.
- priseljevanje. Če gre slovenski FDV-jevec v gradbeništvo, veča ponudbo, povpraševanje po bajtah ostaja enako. Če gre v gradbeništvo albanec z ženo in tremi otroki, veča ponudbo nepremičnin a hkrati tudi povpraševanje, ker rabi stanovanje. Če je ta Albanec po pridobitvi državljanstva na sociali, pa zajeda samo na eni strani enačbe. Da ne omenimo, da 70 % socialnih stanovanj pograbijo tujci.
- restriktivna zemljiška politika - gradnja je zelo omejena in draga. Korupcija pri spremembah namembnosti.
- centralizacija. Glede na neizvoljivost desnice v Sloveniji bo ekstremna centralizacija v prihodnosti dejstvo.
- samskost, inceli, catladies. Majhna gospodinjstva pomenijo, da je potrebno več stanovanj. Hkrati se družine zaradi pogojev bivanja umikajo na periferijo, medtem ko prej našteti pogosto rinejo v urbana središča. Mesto zapolni luknjo, če nimaš otrok. Ti so tudi pripravljeni plačevati drage najemnine za ohranjanje življenjskega stila.
Desničarji se bodo znašli, ker cenijo naravo, vrt in otroke. Oni bodo šli v ti. "vukojebine" kjer si bodo lahko privoščili nakup lastne nepremičnine. Jedli bodo lastno pridelano hrano in v miru vzgajali svoje otroke.
Levičarji bodo tenko piskali, ker bodo rinili v mesta. Ker levičarji niso sposobni ustvarjati tradicionalnih družin, bodo pred nemogočo nalogo, kako z enim dohodkom do svoje garsonjere v Ljubljani. Ko bodo v srednjih letih, brez otrok in v najemu, se bodo spremenili v bazen iz katerega bo črpala WOKE ideologija. Izgubljena generacija, ki lahko ogrozi prihodnost samega slovenskega naroda. Če gre slovenski narod WOKE, bo v 30-50 letih zgodovina.
Ljudje, make wise choices while you can.
Če pri tridesetih nimate svoje nepremičnine, žene in vsaj enega otroka, boste morali zavihati rokave. Drugače vam bo najkasneje pri 40-tih globoko žal.
Inflacija življenjskih potrebščin je bila lani 10 %, naslednje dve leti bo naneslo še vsaj 10 %. To pomeni že 20 % realno nižjo vrednost nepremičnin. To že razvrednoti večino povečanja vrednosti v zadnjih letih.
Realno bi morala cena nepremičninam pasti za 5-10 % v naslednjih dveh letih. Vendar imamo lekcijo GFC iz 2008:
Nepremičnine so od recesije 2008 dosegle dno šele v 2014. Ljudje preprosto ne bodo zniževali cen. Takrat so bili prisiljeni zaradi kreditov. Zdaj je večina investicij kupljena na keš ali na poceni fiksne OM. Ti ljudje raje ne bodo prodali, kot pa da znižajo ceno. Situacija je drugačna kot 2008, ker so obstoječi krediti tako poceni.
Na bankah pa v rezervi čaka 30 milijard vlog. Če se Golob spomni te vloge obdavčiti, lahko pričakujete Manhattan v središču Ljubljane v prihodnjih nekaj letih. Zgrajen s turškimi delavci.
Nepremičninam lahko ceno zbije le popolna nevihta več dejavnikov:
- nepremičninski davek (ki sicer zniža ceno nakupa, poviša pa stroške lastništva).
- recesija
- hkratno vztrajanje centralnih bank pri visokih OM
- verjetno bi bila potrebna še občutna liberalizacija zemljiške politike
Tudi v tem scenariju, ne bo nič lažje priti do nepremičnine v večjih urbanih središčih Slovenije.
Cene nepremičnin so baked-in s strukturnimi dejavniki:
- razbohoten javni in "nevladni" sektor niža vrednost neto plač. Mladi imajo zato premalo dohodkov za nepremičnino.
- prekvalificiranost mladih, ki se izogibajo fizičnemu delu. Nihče noče v gradbeništvo ali samogradnjo.
- priseljevanje. Če gre slovenski FDV-jevec v gradbeništvo, veča ponudbo, povpraševanje po bajtah ostaja enako. Če gre v gradbeništvo albanec z ženo in tremi otroki, veča ponudbo nepremičnin a hkrati tudi povpraševanje, ker rabi stanovanje. Če je ta Albanec po pridobitvi državljanstva na sociali, pa zajeda samo na eni strani enačbe. Da ne omenimo, da 70 % socialnih stanovanj pograbijo tujci.
- restriktivna zemljiška politika - gradnja je zelo omejena in draga. Korupcija pri spremembah namembnosti.
- centralizacija. Glede na neizvoljivost desnice v Sloveniji bo ekstremna centralizacija v prihodnosti dejstvo.
- samskost, inceli, catladies. Majhna gospodinjstva pomenijo, da je potrebno več stanovanj. Hkrati se družine zaradi pogojev bivanja umikajo na periferijo, medtem ko prej našteti pogosto rinejo v urbana središča. Mesto zapolni luknjo, če nimaš otrok. Ti so tudi pripravljeni plačevati drage najemnine za ohranjanje življenjskega stila.
Desničarji se bodo znašli, ker cenijo naravo, vrt in otroke. Oni bodo šli v ti. "vukojebine" kjer si bodo lahko privoščili nakup lastne nepremičnine. Jedli bodo lastno pridelano hrano in v miru vzgajali svoje otroke.
Levičarji bodo tenko piskali, ker bodo rinili v mesta. Ker levičarji niso sposobni ustvarjati tradicionalnih družin, bodo pred nemogočo nalogo, kako z enim dohodkom do svoje garsonjere v Ljubljani. Ko bodo v srednjih letih, brez otrok in v najemu, se bodo spremenili v bazen iz katerega bo črpala WOKE ideologija. Izgubljena generacija, ki lahko ogrozi prihodnost samega slovenskega naroda. Če gre slovenski narod WOKE, bo v 30-50 letih zgodovina.
Ljudje, make wise choices while you can.
Če pri tridesetih nimate svoje nepremičnine, žene in vsaj enega otroka, boste morali zavihati rokave. Drugače vam bo najkasneje pri 40-tih globoko žal.
Mac Mini, 4x3.2 GHz + 4x2.064 GHz, 8 GB LPDDR4X, 256 SSD. Ventura.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Socrates ()

Skyfall ::
Jaz sem v zadnjih dneh s partnerko kupil na gorenjskem stanovanje po 2,5k€ kvadrat prenovljeno do golega cegla z elektro in vodovodno inštalacijo z vso opremo staro par let. Stanovanje ima 70+ kvadratov, da normalno živi 4 članska družina. Vsi se zgražajo, da sva nora, ker sva kupila po tej ceni.
Meni v zdajšnjem stanovanju vsak mesec odteče 400€ najemnine, kar je 4800€ letno in v 4 letih je to slabih 20k€ in dvomim, da bo ob vseh teh podražitvah lastnik imel še tako najemnino kasneje. Resnično mi je že dovolj poslušanja, da bo zdaj zdaj vse padlo..pa naj... Bo šlo pa čez n-let še 2x toliko gor kot sedaj. Nihče neve
Eden od sodelavcev mi je vedno govoril, da je za nakup prve nepremičnine vedno pravi čas in nima smisla šparati v nedogled, ker je ta "vlak" težko ujeti. Ko našparaš ravno dovolj se hitro spet podražijo in šparaš in šparaš lahko v večnost.
Kakšnega mnenja ste vi?
Meni v zdajšnjem stanovanju vsak mesec odteče 400€ najemnine, kar je 4800€ letno in v 4 letih je to slabih 20k€ in dvomim, da bo ob vseh teh podražitvah lastnik imel še tako najemnino kasneje. Resnično mi je že dovolj poslušanja, da bo zdaj zdaj vse padlo..pa naj... Bo šlo pa čez n-let še 2x toliko gor kot sedaj. Nihče neve
Eden od sodelavcev mi je vedno govoril, da je za nakup prve nepremičnine vedno pravi čas in nima smisla šparati v nedogled, ker je ta "vlak" težko ujeti. Ko našparaš ravno dovolj se hitro spet podražijo in šparaš in šparaš lahko v večnost.
Kakšnega mnenja ste vi?

Utk ::
Če ti je stanovanje v redu, lokacija, itd., kaj te briga kaj bo. Tu boš živel dokler boš in to je to. Če bojo cene res padle in se boš selil, boš prodal za manj, ampak boš tudi naslednje kupil za manj. Isto če cene še narastejo. Če se ne boš selil več nikoli, si pa sploh zmagal. Potem ti bo očitno v redu.

simonchelo ::
So crates je sicer malce pretiraval ampak v grobem je pa povedal resnico... Težava je samo ker potem te zagrenjeni starci, ki nimajo potomcev in družine zamerijo vsem ki jo imajo. In jih hočejo kaznovati. Pac v lajfu mas n različnih poti vedno bos lahko iskal razlog za svoje nezadovoljstvo v drugih. Lahko pa tudi v sebi. Važno da sprejmeš tudi drugače misleče.
ciao

Benny123 ::
Jaz nimam potomcev ker sem se tako odločil, ker si jih nikoli nisem želel. In nikoli mi ne bo žal, ljudje smo si različni. Tudi stanovanja nimam, ker si ga nisem mogel kupiti z malo večjo plačo od minimalne. Tudi starši mi niso mogli pomagati, ker so imeli sami s seboj dovolj težav, bili so privatniki in propadli zaradi objektivnih razlogov (kriza 2008-2014) . Vseeno lahko z roko na srcu trdim, da imam lepo življenje, brez stresa, službo brez stresa, malo najemnino (200 EUR) in vsako leto si privoščim super dopust, potujem, imam vse kar si želim, čas zase in za ženo .. nepremičnino bom podedoval nekoč,do takrat bom pa poskušal vsako leto dobiti neprofitno luknjo . Kredit bi me pa stal 900 EUR za več kot 20 let da bi dobil 140 jurjev s katerimi si meni mogel kupiti nič. Vsak po svoje, kdor ima dobro plačo in službo solidno, otroka .. je prav da kupi nepremičnino. Kdor jo pa ne more kupiti, življenje ni samo nepremičnina v lasti..

Jaz sem v zadnjih dneh s partnerko kupil na gorenjskem stanovanje po 2,5k€ kvadrat prenovljeno do golega cegla z elektro in vodovodno inštalacijo z vso opremo staro par let. Stanovanje ima 70+ kvadratov, da normalno živi 4 članska družina. Vsi se zgražajo, da sva nora, ker sva kupila po tej ceni.
Kakšnega mnenja ste vi?
To si dobil super poceni. Moja je v ljubljani prodala luknjo za 4k+/m2
Ja kupit moraš takrat ko rabiš. Jst tud zdele kupujem avto in nisem navdušen nad tem, damoram ravno zdaj kupit, ker so res na vrhu cene.

Kakšnega mnenja ste vi?
To si dobil super poceni. Moja je v ljubljani prodala luknjo za 4k+/m2
Ja kupit moraš takrat ko rabiš. Jst tud zdele kupujem avto in nisem navdušen nad tem, damoram ravno zdaj kupit, ker so res na vrhu cene.
Odvisno kje na Gorenjskem :) Na Jesenicah dobiš tudi za takšno ceno brez problema, v Kranjski gori pa pod 5k ne prideš skozi :)

Jaz nimam potomcev ker sem se tako odločil, ker si jih nikoli nisem želel. In nikoli mi ne bo žal, ljudje smo si različni. Tudi stanovanja nimam, ker si ga nisem mogel kupiti z malo večjo plačo od minimalne. Tudi starši mi niso mogli pomagati, ker so imeli sami s seboj dovolj težav, bili so privatniki in propadli zaradi objektivnih razlogov (kriza 2008-2014) . Vseeno lahko z roko na srcu trdim, da imam lepo življenje, brez stresa, službo brez stresa, malo najemnino (200 EUR) in vsako leto si privoščim super dopust, potujem, imam vse kar si želim, čas zase in za ženo .. nepremičnino bom podedoval nekoč,do takrat bom pa poskušal vsako leto dobiti neprofitno luknjo . Kredit bi me pa stal 900 EUR za več kot 20 let da bi dobil 140 jurjev s katerimi si meni mogel kupiti nič. Vsak po svoje, kdor ima dobro plačo in službo solidno, otroka .. je prav da kupi nepremičnino. Kdor jo pa ne more kupiti, življenje ni samo nepremičnina v lasti..
Glede na opisano situacijo, bi tudi sam izbral isto pot. Hudič je edino, če te vn vržejo iz ugodnega stanovanja in boš moral iskati stanovanje z tržnimi najemninami, kjer boš moral zagonit dodatnih 400 eur. Eni majo pa 600 eur obrok krede.
Imaš izredno malo najemnino, tako da bi lahko nekaj 100 evričev na mesec tudi kam investiral.

Karen ::
Da se ne boste samo pritoževali nad cenami: Stanovanjski sklad RS prodaja nekaj stanovanj bogvekje v Sloveniji za realno ceno (hint - izklicna cena za flat 10k - vir: ssrs.edrazbe.si)
.
Glej s perspektive (tega vidika): vsaj nisi brezdomec
...

Glej s perspektive (tega vidika): vsaj nisi brezdomec

LeQuack ::
Ugodna ponudba. Hiša na rudniku iz leta 1948, 200m2, samo 7.500 €/m2, ali borih 1,5 milijona. To je praktično a steal.
https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...
Quack !

mitoess ::
Kakšno pa imate mnenje glede ogrevanja plin/toplotna? Stanovanja s plinom (plin + radiator) je na nekoliko boljši lokaciji (mir), stanovanje s toplotno (toplotna + talno) pa bližje avtocesti (ranga 200 m zračne) in cca 10% (30k) dražje.

damirj79 ::
Še ena iz serije Lepo je biti miljonar:
Beton je šel res gor.
Tale konkretno bo zagotovo šla za take €. Stoji na lokaciji, kjer so že itak bolj visoko situirani.
Glede na kritike sem se že resno vprašal v kakšnih vilah slo-techovci živijo. 350m² je konkretna velikost, v notranjosti in zunanjosti se ni šparalo. Kup balkonov, ograj, streha zlomljena na 100 in en način, vse povozne površine betonirane, še strešna konstrukcija je betonirana, znotraj vse masiva in kvalitetna oprema, pa še vse v nek zavit baročni stil. Da bi šel tole delat na ključ, ali pa v lastni režiji izpod 500k (brez opreme) IMHO ne prideš.
Izgleda da jih večina živi v 10x boljših vilah :)

OneYellow ::
Še ena zanimivost glede ravnanja, da ne rečem zavajanja agencij. :)
Dva oglasa za isto parcelo s strani različnih agencij. S tem, da se ta parcela nikoli ni prodajala za cca 150k, ampak že kakšne pol leta, eno leto, za 130k. Torej drži, da je cena s 130k znižana na 110k. Medtem ko druga agencija ustvari vtis, da si dobil hudo dober deal, ker so ti s 150k znižali na 110k, kar seveda ne drži ker 150k nikoli ni bila cena. Zavajajo. :)
Dva oglasa za isto parcelo s strani različnih agencij. S tem, da se ta parcela nikoli ni prodajala za cca 150k, ampak že kakšne pol leta, eno leto, za 130k. Torej drži, da je cena s 130k znižana na 110k. Medtem ko druga agencija ustvari vtis, da si dobil hudo dober deal, ker so ti s 150k znižali na 110k, kar seveda ne drži ker 150k nikoli ni bila cena. Zavajajo. :)

Še ena zanimivost glede ravnanja, da ne rečem zavajanja agencij. :)
Haha, to je ta elitna lokacija na Bledu. Hišo si pa postaviš med tremi kmetijami :) vrhunsko.
Tole se prodaja že dolgo časa.. pomoje tudi za 75k nihče ne bo kupil.
Mislim, da je tukaj tudi problem, ker dovozna cesta poteka čez sosedovo parcelo, nekaj je ful čudno ali pa na črno narejeno, to sem enkrat raziskoval.. najbrž ne boš dobil GD..
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: velikBrokoli ()

Še najboljši je dovoz, čez dvorišče med dvema hišama, da ti potem verjetno bivši lastnik hodi in vozi po tvojem dovozu kot je včasih, ko je bil to še vse njegov vrt/dvorišče.

Verjetno bi ravno z nakupom te parcele temu kmetu kupil nov traktor.
Ampak ajde, še vedno je ta parcela "na Bledu" cenejša od tistih, ki so 500k.

amacar ::
Kaj pa če je nov oglas ?
Sem posearchal po telegramu, enako ceno imajo že od 14. decembra

Težko je prodati novogradnjo v vukojebini pod plazečo zemljo za pol milijona.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Senior Dev ()

Si ti spregledal, da je prilagojena suburbanemu in/ali urbanemu življenju? Pa pod dodatno imaš gradbeno in uporabno dovoljenje. Očitno prodaja en boomer, ki ne ve, da so zdej drugi časi, ko je to pogoj, ne pa dodatno.
Ne vem zate, ampak jaz mislim, da je vse to vredno vsaj dodatnega stotaka.
Ne vem zate, ampak jaz mislim, da je vse to vredno vsaj dodatnega stotaka.

aviator ::
Senior Dev je izjavil:
Težko je prodati novogradnjo v vukojebini pod plazečo zemljo za pol milijona.
Tole sam se sam gledal 2018, cena je bla okol 230k, pa nihce ni kupil.

Malidelničar ::
Socrates (in ostali): na katerih delih Slovenije morda pričakuješ popravke večje od -10%? Oz. za kateri sektor oz. segment nepremičnin bi v tem primeru šlo?
P.S. - odličen komentar, eden boljših
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

LeQuack ::
Drugače pa, novogradnje za Bežigradom se prodajajo za 8.000 €/m2. Kot v Monaku ali podobno.
Quack !

Res mi ni jasno zakaj se sekirate oz ukvarjate s stanovanji za 8 jurjev, in z investitorji v to in kupci. Če bi jaz rabil avto, pa si ga bi težko privoščil, me ne bi brigalo kaj dost ali je rolls royce dvignil ali spustil ceno za 10 procentov. Ampak morda sem samo jaz čuden...

urli ::
To če bo kriza vprasanje če bo zgrajeno do konca ?
Ma kakšna kriza neki. Rekordno nizka brezposelnost, ogromen manjko stanovanj, folk je še vedno poln keša... zanimivo stanovanje po normalni ceni se še vedno proda v enem dnevu in to po višji ceni od izklicne.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: urli ()

Folk je poln keša. Povprečna plača je že 1500€, z dodatki 1800€, kar pomeni da lahko večina dobi 1000€ krede brez problema. Dve osebi 1000€ krede s povprečnimi dohodki je pol milijona na najdaljše obdobje. Še nikoli ni bilo tako enostavno imeti mini vile. Ampak ravno zato bo cena še nekaj časa šla gor, ker ni naravno da ima povprečen slovenec vilo, brez da bi srečal dobre vile.

Pat_MaGroin ::
Kolega je plačal aro za novogradnjo na Vranskem, nekih 72m2 s shrambo in 2 parkingoma za 180k.
40 min iz LJ so novogradnje torej po 2400/m2. Postojna podobne cene.
Jaz osebno bi sicer sel raje v Postojno kot na Vransko, ampak samo zaradi bližine morja in Italije :).
40 min iz LJ so novogradnje torej po 2400/m2. Postojna podobne cene.
Jaz osebno bi sicer sel raje v Postojno kot na Vransko, ampak samo zaradi bližine morja in Italije :).

180k ni noben denar za novogradnjo. To bo lahko naprej prodal čez dve leti za 360k.

PIC, Senior Dev: t.i. neposredna bližina LJ se cenovno kar širi. Postojna se praktično smatra za del okolice LJ :) Očitno sem imel prav ko sem priporočal, da se gre malo ven v Pivko/Ilirsko Bistrico :)
Včasih sem mislil, da je okoli LJ linija Vrhnika-Grosuplje-Domžale-Medvode, zdaj je pa bolj Postojna-Trebnje-Lukovica-Kamnik-Škofja Loka-Radovljica :=)
Včasih sem mislil, da je okoli LJ linija Vrhnika-Grosuplje-Domžale-Medvode, zdaj je pa bolj Postojna-Trebnje-Lukovica-Kamnik-Škofja Loka-Radovljica :=)

V Sloveniji bi lahko bilo čisto vse predmestje Ljubljane v kolikor bi imel kake hitre povezave. Hyperloop od Tesle bi te v nekaj minutah pripeljal v center Ljubljane iz vsake skrajne lege v kokoši. Ampak kdo bi potem čakal v prometnih konicah dve uri?

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Senior Dev ()

matobeli ::
Če bi jaz rabil avto, pa si ga bi težko privoščil, me ne bi brigalo kaj dost ali je rolls royce dvignil ali spustil ceno za 10 procentov.
Ker je nekdo uvozil RR, Lahko Toyota proda eno corollo manj in se cena ostalim corollam dvigne za odstotek ki bi ga morala notri prinest ta.
Pri nas se uvozi peščica coroll, se pa uvozi cel kup bemflov, mečk in tudi kar nekaj RR. Sicer so na voljo 20let stari golfi, ki še vedno delajo, ampak koštajo 2/3 nove corolle, ali pa so celo dražje, ker je treba vedet, avto lahko uporabljaš samo tam kjer ga kupiš. Corolla je pa tudi vedno bolj podobna ceni bemfla.

Če kupiš v "predmestju" in se voziš na delo v Ljubljano, si si naredil res ogromno škode. Čas, ki ga boš preživel na cesti, je podoben času, ki bi ga porabil da se pripelješ na delovno mesto v Avstriji. Na koncu leta bi zaslužil za isto delo dvojno. Samo v razmislek, ker nenazadnje je denar edino kar šteje dandanes za 90% ljudi.

Ker je nekdo uvozil RR, Lahko Toyota proda eno corollo manj in se cena ostalim corollam dvigne za odstotek ki bi ga morala notri prinest ta.
Ne. Če nekdo uvozi RR, je corolla cenejša, ker zdaj tist, ki ima denar, ni prisiljen kupit corolle.
Če bi vsa stanovanja v Lj enako stala, bi bila v povprečju dražja. Hvala bogu da obstajajo tudi zares draga, to je čisto drug trg.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()

Danes sem govoril z enim boomerjem.
Ima bajto malce ven iz Kamnika.
Pravi, da bi jo prodal za 500k (nekih 250m2), starost nekje 40 let, pa bolj kot ne vse za obnovit.
In pol ga vprašam, kako je prišel do te cene. Pa pravi, ja šel bi v stanovanje novogradnjo, pa da mi še ene 250 ostane, da lahko kupi mali apartma v Dalmaciji :).
Js ga razumem in njegovo matematiko.
Pravi, da bi jo prodal za 500k (nekih 250m2), starost nekje 40 let, pa bolj kot ne vse za obnovit.
In pol ga vprašam, kako je prišel do te cene. Pa pravi, ja šel bi v stanovanje novogradnjo, pa da mi še ene 250 ostane, da lahko kupi mali apartma v Dalmaciji :).

Veš v čem je problem? Da ni on nikol zaslužil 500k pa nima občutka kok denarja je to za izprsit. Pol pa neki prbije kar se mu ok sliši.

Pat_MaGroin je izjavil:
Takšna cena je vseeno po mojem mnenju odraz trenutnega balončka. Ob korekciji bo šlo malce dol. Vsaj do 400k, če bi bila krizica morda celo dip do 300k. Za kamnik bi bilo to realno. Vprašaj ga na pol leta in boš videl, kako bo spuščal ceno. Najprej za 10k potem pa bolj konkretno :) Vsak mesec :)

Malidelničar je izjavil:
Pat_MaGroin je izjavil:
Takšna cena je vseeno po mojem mnenju odraz trenutnega balončka. Ob korekciji bo šlo malce dol. Vsaj do 400k, če bi bila krizica morda celo dip do 300k. Za kamnik bi bilo to realno. Vprašaj ga na pol leta in boš videl, kako bo spuščal ceno. Najprej za 10k potem pa bolj konkretno :) Vsak mesec :)
On spada v kategorijo, kjer je 90 % prodajalcev: "Če dobim 500k bom prodal, če ne pa pač ne bo vikenda na morju".
Veš v čem je problem? Da ni on nikol zaslužil 500k pa nima občutka kok denarja je to za izprsit. Pol pa neki prbije kar se mu ok sliši.
Ni res.
On je pogledal, koliko pride 2-sobno stanovanje novogradnja + pozna cene apartmajev na Hrvaškem. In je pač seštel. :) In če bi dobil stanovanje in apartma za 300k, bi pomoje tudi hišo prodal za 300k.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pat_MaGroin ()

Malidelničar je izjavil:
Socrates (in ostali): na katerih delih Slovenije morda pričakuješ popravke večje od -10%? Oz. za kateri sektor oz. segment nepremičnin bi v tem primeru šlo?
Hvala. Ne vem, kakšni specifični regijski vplivi lahko povzročijo takšne padce. Ne poznam pa večine regij dovolj specifično, da bi lahko komentiral. Je pa za 90 % mladih špekuliranje o nepremičninskem trgu nepotrebno:
- če si v najemu, ne čakaj na pravi trenutek, ampak kupi in se reši najemnine. Kupi kjerkoli si lahko privoščiš, pa čeprav v Pivki. Idealno tam, od koder izviraš ti ali tvoja punca, da imaš podporo družine, ko boš ustvarjal družino. To odtehta veliko. Če ti starši lahko dve uri na dan pomagajo z otroci, odtehta tudi daljšo vožnjo na delo. Ko začneš na ta način ustvarjati kapital, pa lahko počasi plezaš bližje Ljubljani, če bo še vedno želja (ne bo).
Malidelničar je izjavil:
PIC, Senior Dev: t.i. neposredna bližina LJ se cenovno kar širi. Postojna se praktično smatra za del okolice LJ :) Očitno sem imel prav ko sem priporočal, da se gre malo ven v Pivko/Ilirsko Bistrico :)
Tole je bilo pričakovano. V tujini je enourna vožnja v službo nekaj povsem normalnega. Večina prebivalstva, ki živi v okolici večjih evropskih mest, rabi do eno uro. S tem da se svaljkajo na podzemni, kot podgane. Ko sem bil v tujini sem se čudil, kako je za večino zahodnjakov čisto normalno, da gredo ob osmih zjutraj v službo in pridejo ob sedmih zvečer domov. Ena ura vožnje v službo, ena ura za kosilo (neplačano) in ena ura vožnje nazaj domov.
Slovenci smo glede transporta v službo silno razvajeni. Vse kar je nad 20 minut se nam zdi veliko. To se zdaj zaradi cen stanovanj v Ljubljani spreminja. Tole novo "primestje" Ljubljane si kar dobro opisal. Na Kočevskem gre premijska cena nekje do Turjaka. Mogoče nas še pravočasno reši delo od doma, ker tale zahodnjaški tip dela in življenja ni nekaj, kar bi ustrezalo slovanski duši.

Drugače pa, novogradnje za Bežigradom se prodajajo za 8.000 €/m2. Kot v Monaku ali podobno.
To so mokre sanje investitorjev. Ampak pač probajo. Vseljivo bo šele 2025, tako da imajo še dovolj časa za zniževanje cen. Ampak če kak sucker kupi po tej ceni, bodo z enim stanovanjem pač zaslužili dvojno.
To bodo gradili na eni manjši zelenici, tik ob Dunajski cesti in zraven Bratovševe ploščadi. Skratka spet ena solidna lokacija, ampak daleč od luksuza.
Tole ni noben Rolls-Royce. To je čisto običajen Volkswagen. Realna cena je cca. 5.000 EUR na kvadrat. Pa še to na račun dveh parkirnih mest. Kdor voli nek izvoli.

To je itak hecno.
Mladi, ki bi bili v centru LJ, nimajo denarja za taka stanovanja, starejši pa v eni fazi spizdijo iz prestolnice in si kupijo bajto v mirni okolici.
Mladi, ki bi bili v centru LJ, nimajo denarja za taka stanovanja, starejši pa v eni fazi spizdijo iz prestolnice in si kupijo bajto v mirni okolici.

Baja ::
Slovenci smo glede transporta v službo silno razvajeni. Vse kar je nad 20 minut se nam zdi veliko. To se zdaj zaradi cen stanovanj v Ljubljani spreminja. Tole novo "primestje" Ljubljane si kar dobro opisal. Na Kočevskem gre premijska cena nekje do Turjaka. Mogoče nas še pravočasno reši delo od doma, ker tale zahodnjaški tip dela in življenja ni nekaj, kar bi ustrezalo slovanski duši.
glede na to da slo delodajalci hočejo delavca videti na firmi, pa tudi če zabušava cel dan, dvomim da bo delo od doma prineslo kako velko razliko. sem pa sam srečen da sem si izboril delo od doma že enih 5+ let nazaj (čeprav mam do firme slab km), tako da lahko zdaj, ko se cene podivjale, spizdim brez problema v vukojebino.