» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
333 / 831
»»

LeQuack ::

Ampak to lahko delaš v katerikoli fazi rasti in padcev.
Quack !

kriptobog ::

Ja, ampak zdaj imas nenormalno veliko takih oglasov, normalne ponudbe pa skoraj nic oz. se proda kar hitro, ce je lokacija prava.

Kaj pa je normalna ponudba sploh.
Quack !

Alien123 ::

LeQuack je izjavil:

Kaj pa je normalna ponudba sploh.

1000€/m²

Mato989 ::

kriptobog je izjavil:

Ja, ampak zdaj imas nenormalno veliko takih oglasov, normalne ponudbe pa skoraj nic oz. se proda kar hitro, ce je lokacija prava.

Normalna ponudba je relativen pojem

Ce pride sem milijarder kupit nepremicnino bo rekel da nimamo po njegovo normalne ponudbe
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

132161 ::

Mato989 je izjavil:

Ce pride sem milijarder kupit nepremicnino bo rekel da nimamo po njegovo normalne ponudbe

Awww shit... Dobro si to ugotovil...

simonchelo ::

1000eur/m2 niti slučajno ni realna ponudba. Realna ponudba je cena parcele + cena izgradnje/m2 + davek od prodaje + nekaj malega marže.

To je za novogradne hiše za stanovanja ne vem koliko je ampak nerealno je pričakovati da bo nekdo ki je plačal 2000eur/m2 prodal za 1000eur/m2 bo po moje prej pustil da zgnije vse skupaj kot da spusi 50%

Potem pa je tu še dejansko stanje na trgu, in pa pravična vrednost. Če je povprečna plača 1800eur po meni da je realna vrednost nepremičnine, ki si jo pripravljen kupiti okoli 400k eur.
Domnevam da sta v vezi 2 pa da imata na mesec 1000eur stroškov recimo lahko 2000eur privarčujeta v 5 letih je to malce več kot 100k eur. Potem pa se kredo in se mi zdi do 450k eur nepremičnina čisto realna.

Sicer tu vsi mislite da smo ostali dobili kar podarjene hiške in da si šel na banko in so ti kar metali denar v glavo. Večina ima 20letni hipotekarni kredit, če so bili pametni s fiksno obrestno mero.
ciao

WhiteAngel ::

vidko54 je izjavil:

Nočem pa na ATH kupovat in preplačat, če mi mogoče ne bo treba.

ATH do kdaj? Kolega je 2008 kupil flat in se potem kislo držal, ko so cene začele padat. No, danes se prodajajo stanovanja njegovega ranga 40% dražje kot takrat ATH.

vidko54 ::

WhiteAngel je izjavil:

vidko54 je izjavil:

ATH do kdaj? Kolega je 2008 kupil flat in se potem kislo držal, ko so cene začele padat. No, danes se prodajajo stanovanja njegovega ranga 40% dražje kot takrat ATH.

To pa zato, ker tvoj kolega ne razume trga, na dolgi rok si z nepremičnino v Ljubljani zmagal. Njim bo na dolgi rok cena samo rastla. Jst čakam na korekcijo čez eno leto, zaradi kreditov in ostalega. Če se zgodi korekcija, super, če ne, kupiva z mojo po isti ceni kot danes.

lambda ::

simonchelo je izjavil:

Sicer tu vsi mislite da smo ostali dobili kar podarjene hiške in da si šel na banko in so ti kar metali denar v glavo. Večina ima 20letni hipotekarni kredit, če so bili pametni s fiksno obrestno mero.

Čez 20 let izračunaj koliko kredita ti je inflacija pojedla pri 1.7% fiksni obrestni meri na 20 let, pa boš videl kakšen delež hiše ti je bil podarjen.

čez 20 let bom moral menjat streho, menjat fasado pa še marsikaj, tko da podarjeno ne bo veliko, če pa že malce. z mojim deležem, ki sem ga privarčeval, mi bo verjetno ravno toliko podarjeno, kot sem v 10 letih varčevanja z inflacijo tudi izgubil.

Hočem samo povedati, da eni tukaj mislite da se vam godi krivica, ampak nikoli ni bilo nenormalno lahko priti do nepremičnine. Star sem 35 let od krize 2008 sem varčeval, takrat ni bilo za dobiti služb tako kot danes, tudi plače so bile takrat mizerne v primerjavi z današnjimi v tej branži. pa sem vseeno privarčeval. in prav tako večina vrstnikov, ki je imela nek cilj imeti nepremičnino, to tudi uspela kupiti tako ali drugače. Par kolegov sicer sedaj jamra da so še zmeri v najemnem stanovanju. ampak večina teh je bluza. Do 30 leta so vsak vikend žurali na polno, po avstriji, pag, Bali, ne vem kam vse, poln instagram je bil fotk, kako oni furajo wanderlust lifestyle. Zdej pa je panika
ciao

simonchelo je izjavil:

čez 20 let bom moral menjat streho, menjat fasado pa še marsikaj, tko da podarjeno ne bo veliko, če pa že malce. z mojim deležem, ki sem ga privarčeval, mi bo verjetno ravno toliko podarjeno, kot sem v 10 letih varčevanja z inflacijo tudi izgubil.

Hočem samo povedati, da eni tukaj mislite da se vam godi krivica, ampak nikoli ni bilo nenormalno lahko priti do nepremičnine. Star sem 35 let od krize 2008 sem varčeval, takrat ni bilo za dobiti služb tako kot danes, tudi plače so bile takrat mizerne v primerjavi z današnjimi v tej branži. pa sem vseeno privarčeval. in prav tako večina vrstnikov, ki je imela nek cilj imeti nepremičnino, to tudi uspela kupiti tako ali drugače. Par kolegov sicer sedaj jamra da so še zmeri v najemnem stanovanju. ampak večina teh je bluza. Do 30 leta so vsak vikend žurali na polno, po avstriji, pag, Bali, ne vem kam vse, poln instagram je bil fotk, kako oni furajo wanderlust lifestyle. Zdej pa je panika

Točno to!"

simonchelo je izjavil:

1000eur/m2 niti slučajno ni realna ponudba. Realna ponudba je cena parcele + cena izgradnje/m2 + davek od prodaje + nekaj malega marže.

To je za novogradne hiše za stanovanja ne vem koliko je ampak nerealno je pričakovati da bo nekdo ki je plačal 2000eur/m2 prodal za 1000eur/m2 bo po moje prej pustil da zgnije vse skupaj kot da spusi 50%

Potem pa je tu še dejansko stanje na trgu, in pa pravična vrednost. Če je povprečna plača 1800eur po meni da je realna vrednost nepremičnine, ki si jo pripravljen kupiti okoli 400k eur.
Domnevam da sta v vezi 2 pa da imata na mesec 1000eur stroškov recimo lahko 2000eur privarčujeta v 5 letih je to malce več kot 100k eur. Potem pa se kredo in se mi zdi do 450k eur nepremičnina čisto realna.

Zakaj ne kupiš za 450k če misliš da je to kul cena? Saj tudi če ne rabiš, pač oddajaš. Razen če zdaj kar naenrkat ni več kul cena.
Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

PrihajaNodi ::

vidko54 je izjavil:

WhiteAngel je izjavil:

vidko54 je izjavil:

To pa zato, ker tvoj kolega ne razume trga, na dolgi rok si z nepremičnino v Ljubljani zmagal. Njim bo na dolgi rok cena samo rastla. Jst čakam na korekcijo čez eno leto, zaradi kreditov in ostalega. Če se zgodi korekcija, super, če ne, kupiva z mojo po isti ceni kot danes.

Slovenci imajo 30 miljard v stumfih. Koliko vas je ki caka tole korekcijo ajme…korekcija bo ko bos izgubil sluzbo in bos nacel prihranke. Hipoteticno pisem, in me ne zanima ce si astronavt ki ne more brez sihta ostat
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

OneYellow ::

A brez šihta ostanejo sami tisti, ki nimajo nepremičnin? Tisti z nepremičninami in s krediti pa službe forever? :)

PrihajaNodi je izjavil:

Slovenci imajo 30 miljard v stumfih. Koliko vas je ki caka tole korekcijo ajme…korekcija bo ko bos izgubil sluzbo in bos nacel prihranke. Hipoteticno pisem, in me ne zanima ce si astronavt ki ne more brez sihta ostat

Ti sicer misliš, da je 30 milijard porazdeljenih enakomerno. Enako je kot v drugod po svetu, top 1% ima večine od tistih 30 milijard, top 5% ima po moje vsaj 90% tega. Torej razen če prodajaš stanovanje tem strankam, ti ne bo ta zaloga denarja nič pomagala.

Sicer pa tudi če bi bilo enakomerno porazdeljeno, recimo med 2 milijona ljudi, to pomeni da bi imel vsak na računu 15k denarja. To pomeni da si lahko privošči mogoče 15k dražje stanovanja kot da imel 0 na računu. Ne pa 200k dražje.
Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

OneYellow je izjavil:

A brez šihta ostanejo sami tisti, ki nimajo nepremičnin? Tisti z nepremičninami in s krediti pa službe forever? :)

Sej o tem pisem. Ko ne bo denarja se bo prodajalo
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

jernejl ::

simonchelo je izjavil:

Zato pa tudi delnice, kripto in podobne zadeve nikoli kaj veliko ne padejo, ker nihče ne bo prodajal za bistveno manj, kot je kupil, kajne. Raje pustijo, da zgnije.

lambda ::

simonchelo je izjavil:

čez 20 let bom moral menjat streho, menjat fasado pa še marsikaj, tko da podarjeno ne bo veliko

Kaj bo s tvojo streho in fasado čez 20 let nima noben veze s tem po kakšni fiksni obrestni meri si dobil kredit.

simonchelo je izjavil:

Še manj veze imajo tvoji kolegi. Predvsem je govora o neumnostih monetarne politike, ki ne znajo ustvarjati predvidljivih in stabilnih pogojev za prebivalstvo. Tisti, ki je letos prišel na trg dela (in prej ni imel možnosti vzeti kredita), bo v primerjavi z nekom, ki je pridobil nepremičnino 2 leti pred njim, za odplačevanje nakupa delal kakih tudi 10 ali 20 let dlje.

lambda je izjavil:

Še manj veze imajo tvoji kolegi. Predvsem je govora o neumnostih monetarne politike, ki ne znajo ustvarjati predvidljivih in stabilnih pogojev za prebivalstvo. Tisti, ki je letos prišel na trg dela (in prej ni imel možnosti vzeti kredita), bo v primerjavi z nekom, ki je pridobil nepremičnino 2 leti pred njim, za odplačevanje nakupa delal kakih tudi 10 ali 20 let dlje.

Dobro napisano, to je velik problem. Lahko je reči "saj si imel ti tudi možnost takrat kupiti", ampak veliko sploh mladih ni imelo možnosti. To je za slovenska miselnost "jaz sem se znajdu, za ostale pa mi je vseeno", ampak je kratkovidna, ker smo v družbi vsi. Recimo posledica tega bo da bodo mladi šli v tujino, ne bodo imeli družin, ali pa živeli v revščini. A je to res prihodnost Slovenije?
Quack !

johnnyyy ::

https://www.finance.si/9011651/Hise-duh...

Pa smo prišli do nekega malce bolj natančnega števila praznih nepremičnin v LJ. Podatke so pridobili od Elektro Ljubljana, kjer so vzeli za "prazna" tista stanovanja, kjer je letna poraba energije manjša od 500kWh.

johnnyyy je izjavil:

Pa smo prišli do nekega malce bolj natančnega števila praznih nepremičnin v LJ. Podatke so pridobili od Elektro Ljubljana, kjer so vzeli za "prazna" tista stanovanja, kjer je letna poraba energije manjša od 500kWh.

500kw je kr dosti, jaz porabim 140kw na mesec pa sem home office... če nekdo oddaja preko AirBNB je komot tole lahko pod 500kw pa ni tehnično prazno... ali pa kakšna garsonjera kjer imaš samo hladilnik in občasno tv ostalo si pa zunaj... pa nov boiler pa vprašanje če porabiš 40kwh na mesec...

deleted ::

500 kWh letno -> 41,7 kWh mesečno

Babi je živela sama v garsonjeri, imela je ogrevanje in toplo vodo na toplarno (torej nič bojlerjev in grelcev). Povprečna poraba: 52 kWh mesečno, torej 624 letno (imam na mailu njene položnice). Dvomim, da bi lahko spravil kak posameznik porabo na manj. Meni se zdi 500 kWh letne porabe dobro postavljeno merilo.

Za tiste ki imajo eno stanovanje v katerem živijo, me zanima kaj je fora da navijajo za višje cene? Kakšno prednost imajo od tega? Tudi če se recimo hočejo preselit v večje/drugo bodo na slabšem, ker namesto da bi doplačali 20k bodo morali 100k. Ali gre samo za občutek bogatosti ali kaj podobnega?
Quack !

LeQuack je izjavil:

Za tiste ki imajo eno stanovanje v katerem živijo, me zanima kaj je fora da navijajo za višje cene? Kakšno prednost imajo od tega? Tudi če se recimo hočejo preselit v večje/drugo bodo na slabšem, ker namesto da bi doplačali 20k bodo morali 100k. Ali gre samo za občutek bogatosti ali kaj podobnega?

Simpl... če bi hipotetično moje EDINO stanovanje bilo vredno namesto 100k kolikro je danes, 500k, bi morda razmislil o prodaji in delu remote iz Tajske kejr bi kupil enako velik flet za 90k... Ali pa z Bosne, ali pa z Grčije

Skratka, bilo bi bolje.

Ja samo koliko od teh dejansko to naredi in se preseli na Tajsko ali v Bosno? Jaz bi rekel da redko kdo. Drugače pa zdaj je idealen čas potem za prodat na višku in iti v te države.
Quack !

LeQuack je izjavil:

Ja samo koliko od teh dejansko to naredi in se preseli na Tajsko ali v Bosno? Jaz bi rekel da redko kdo. Drugače pa zdaj je idealen čas potem za prodat na višku in iti v te države.

Mene ne zanimajo drugi, jaz sem povedal zase.

Ampak tega ne morem storit, ker pač je moj flet vredn 100k... pa še kredita mam 30k... če bi pa bil vredn 500k bi pa to storil brez skrbi ker mam home office.

Hotel sem ti samo odgovorit kje je (za mene) tudi če imam 1 flet bolje da je vreden čim več namesto čim manj.

Baja ::

če bi pa bil vredn 500k bi pa to storil brez skrbi ker mam home office

ženo pa taščo boš vzel zraven? za taško vprašam ker bo verjetno ceneje kot obiski :)

Baja je izjavil:

če bi pa bil vredn 500k bi pa to storil brez skrbi ker mam home office

ženo pa taščo boš vzel zraven? za taško vprašam ker bo verjetno ceneje kot obiski :)

Taščo bomo ignorirali :P Ženo oz punco pa itak, če bi mi ostalo 400k na računu bi lahko ona na easy delala 20ur na teden v kaki gostilni ali kaj takega in je to pa ne rabiš nekega doktorata ali pa support online lepo s plaže

johnnyyy ::

Mato989 je izjavil:

johnnyyy je izjavil:

500kw je kr dosti, jaz porabim 140kw na mesec pa sem home office... če nekdo oddaja preko AirBNB je komot tole lahko pod 500kw pa ni tehnično prazno... ali pa kakšna garsonjera kjer imaš samo hladilnik in občasno tv ostalo si pa zunaj... pa nov boiler pa vprašanje če porabiš 40kwh na mesec...

Doseči 42kWh/mesec ni enostavno. Jaz imam v stanovanju toplovod, kuham na plin (plinovod), pa takšne mesečne porabe še nisem imel, tudi če sem bil skoraj celoten mesec drugje... Tako da bi rekel, da je kar dobra meja.

sbawe64 ::

johnnyyy je izjavil:

Prilepi podatke ali naredi SS članka, ker me res zanima številka.
2020 is new 1984
Corona World order

sbawe64 je izjavil:

Prilepi podatke ali naredi SS članka, ker me res zanima številka.
11.600 stanovanj z letno porabo elektrike do 500 kWh (Ljubljana).

redtech ::

130.000 stanovanj je v Ljubljani, "praznih" ali zelenih je 8,6%.
Največ stanovanj na 1000 prebivalcev, Kostel, Bovec, Osilnica, Bohinj :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: redtech ()

Malidelničar ::

Kar se tiče debate o nepremičninah se mi zdi, da je dodana vrednost tega foruma in komentatorjev (čeprav smo eni in isti opažam :)) ravno ta, da se bolj iz osebnih izkušenj in znanja ki jih imate nekateri malo podebatira o realnem stanju, kakšno je realno stanje na trgu, Socrates je en redkih ki je recimo lepo razložil ozadje vzrokov zaradi gradbenega sektorja, Johnnyyyy je zanimivo napisal, kako se strateško odločati na tem področju (kaj, kdaj in kje kupiti). Mato je itak legenda ker zelo realno in provokativno piše o tem ,ako se morajo mladi odločati itd.

Mogoče manjka en kriptaš na Slo-Tech-u, ki bi iz prve roke povedal, koliko kripto denarja je šlo v nepremičnine in kam, oz. koliko je bil vpliv tega finančnega bufferja na trgu :)

Po mojem se tu vrtimo v teh debatah zaradi nasprotnih mnenj, ki sta v Sloveniji na grobem v bistvu dve (jaz bi pa dodal še tretje):

1) Nepremičnine so danes nenormalno drage in se do njih ne da več priti s takšno lahkoto kot v devetdesetih ali v socializmu, sistem je nefer, ker so plače premajhne in se ne da našparat ne za polog ne za kredit. 300k kredita vs. 1000k plače je norost, ker NIKOLI ne moreš priti niti blizu finančno, vse pokupijo pa bogataši in finančni skladi. Neprimerljivo z Jazbinškom, ki je dal vse zastonj ali s socializmom ko so bile parcele zastonj, kredit pa ena šteka cigaret
2) Nepremičnine nikoli niso bile predrage in če si sposoben znaš delat in še kaj zaslužiš se da čisto normalno priti do nepremičnine številni sposobni pa lahko mimogrede že obrnejo dva fleta. Če si sposoben se čisto lepo da priti do nepremičnine vredne med 200k in 350k, če se potrudiš in imaš plačo večjo od 1000k, znaš delat oz. znaš z rokami in zaslužiš še s side hustlom. Jazbinšek je izgovor za nesposobne, ki gledajo nerealno ponudbo v LJ in ne vedo kako in kje izbirati.
3) Nepremičnine so tudi včasih bile drage in z odpovedovanjem in trdim delom se je vedno dalo priti do njih. Bodisi v socializmu bodisi v dvetdesetih oz. tam po letu 2000. Vsako obdobje ia svoje specifike (socializem je imel drag material + neobstoječo ponudbo vs. cheap parcele, devetdeseta realno nižje plače v primerjavi z danes vs. cheap mojstri + dobra ponudba parcel in nepremičnin). Če stisneš je z plačo nekaj nad 1000k, ki jo počasi povečuješ, možno priti na 70-80k pologa in potem lahko gledaš kredit do 80-90k in dobiš nepremičnino do 200k. Pomembno je, da k zadevi pristopiš racionalno in odgovorno (LJ vs. periferija, stanovanje vs. hiša, novo vs. koliko je za obnoviti). Največji faktor NI Jazbinšek, največji faktor je ČAS: pravočasno varčevanje/investiranje za nepremičnino, če je možno v dvoje. Ne moreš začeti šele po tridesetem.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zgodovina sprememb…

Pa saj nihče ne pravi da niso morebiti cene nepremičnin glede na plačo previsoke... Problem je da bi nekateri tu (jernej ipd.) radi reševali to težavo na plečih vseh davkoplačevalcev in vseh lastnikov nepremičnin.

Jaz popolnoma razumem logiko, da tudi v LJ rabijo čistilke, pa hišnike, pa vzgojiteljice v vrtcih... Jaz se samo ne strinjam, da je dolžnost cele države in davkoplačevalcev da uredi njim možnost nakupa ali poceni najema nepremičnine v LJ zato ker jih tam rabijo.

Jaz trdim, da če bodo vse čistilke, vzgojiteljice, hišniki, ipd... odšli iz LJ v Goričko ali Haloze ali whatever, da naj potem delodajalci ki jih v LJ rabijo, dajo tako plačo da bodo prišli nazaj... torej naj delodajalci nosijo strošek drage nepremičnine za kader ki ga rabijo preko višjih plač...

Nekateri tu bi pa radi da država zgradi nepremičnine da bodo tam živeli hišniki, čistilke itd... zato da bodo lahko še naprej delodajalci jih slabo plačevali za delo v LJ... Meni se to ne zdi prav.

Dejstvo je da bi tisti ki si ne lastijo nepremičnine radi obdavcili tiste ki si jih pod pretvezo da se bo zaradi davka sprostil trg. Kar je protislovje saj si jih bo še več ljudi težje privoščilo. Jernej po mojem mnenju ni slabo situiran in bi želel priti do poceni nepremičnine, ki bi mu jo prodal penzionist ki ne bo mogel plačevati davka
ciao

Utk ::

Vsako obdobje ia svoje specifike

Točno to. Zato težko ena generacija reče drugi kaj bi morala naredit. Je pa dejstvo, da zmeraj nek delež najsposobnejših pride do česar želi, nek delež pa ne. Lahko se to razmerje čez čas spreminja, ampak na slotechu so itak sami ultrasposobneži, tako da res ne vem zakaj bi bil to problem. Nekateri kmeti pridejo do hiše pri 28ih, kako zaboga nek normiranc, ki mora pazit na mejo 100 jurjev, ne more. Manj kot 50 jurjev letno pa tu itak nihče ne zasluži.

Or do they...

redtech ::

Iz te tabele bi rekel, da nismo tako bogati, kot se to predstavlja.
Večina je v Owner-Occupied Housing par procentov v avtomobilu ostalo financial assets. Secondary Real Estate je med tistim, ki imajo majhen delež.

Bi pa rad vedel kaj predstavlja zelena: other non-financial assets v VB in Novi Zelandiji.

Pač večino deleža damo za 1. nepremičnino, precenjeno, zato zmanjka za ostalo - sodeč po grafu.

Ja, oni bi radi da imamo več v delnicah, ampak tam nas tepejo s 25 procenti. In namesto da bi nas tam tepli manj, nas bi raje pri nepremičninah še bolj. Ampak kolk pa še lahk...

user4683 ::

Ne, oni bi nas se bolj tepli pri delnicah in pri nepremicninah. Ker nepremicnine in delnice je treba varovati s policijo in gasilci.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: user4683 ()

Mato989 je izjavil:

Pa saj nihče ne pravi da niso morebiti cene nepremičnin glede na plačo previsoke... Problem je da bi nekateri tu (jernej ipd.) radi reševali to težavo na plečih vseh davkoplačevalcev in vseh lastnikov nepremičnin.
Ravno nasprotno, jaz bi rad, da se problem vzdrževanja nepremičnin bolj pravično prestavi na lastnike, ne pa, da jih subvencionirajo mladi davkoplačevalci brez premoženja, ki jim potem zaradi visokih davkov od plače ne ostane dovolj, da bi si lahko kupili svojo.

Jaz popolnoma razumem logiko, da tudi v LJ rabijo čistilke, pa hišnike, pa vzgojiteljice v vrtcih... Jaz se samo ne strinjam, da je dolžnost cele države in davkoplačevalcev da uredi njim možnost nakupa ali poceni najema nepremičnine v LJ zato ker jih tam rabijo.
Jaz trdim, da če bodo vse čistilke, vzgojiteljice, hišniki, ipd... odšli iz LJ v Goričko ali Haloze ali whatever
Tudi ni dolžnost cele države in davkoplačevalcev, da subvencionirajo privatno lastnino premožnih ljudi. Naj lastniki te stroške nosijo sami, če se jim bo zdelo predrago, pa naj gredo iz LJ v Goričko ali Haloze.

Utk je izjavil:

Ja, oni bi radi da imamo več v delnicah, ampak tam nas tepejo s 25 procenti.
Stanovanj kot naložbo se ne kupuje za daytrade-anje, ampak za daljši rok. No, na daljši rok so tudi delnice manj obdavčene. Lahko celo nič, ampak je to očitno še zmeraj preveč in bi morala država še pri delnicah začeti dajati subvencije, da bi ljudje namesto v (subvencionirane) nepremičnine denar porinili tja.
Tudi zlato je obdavčeno nič (za tiste, ki bi radi bolj ziher naložbo), pa kripto (za tiste, ki bi radi bolj tvegano in volatilno), pa je vse to zgleda preveč in bi si država morala vzeti manj od nič.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

Vaše blodnje so podobne sledečim:

https://www.cambridge.org/core/journals...

Če so kristjani se jim nabije davek, če imajo preveč premoženja se jim nabije davek. Pa saj tudi če se jim nabije davek se bo to prevesilo na najemnike in kupce, tako da bodo nepremičnine še dražje in manj dosegljive.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

PrihajaNodi je izjavil:

Pa saj tudi če se jim nabije davek se bo to prevesilo na najemnike in kupce, tako da bodo nepremičnine še dražje in manj dosegljive.

Prvič, lastniki praznih nepremičnin bodo najprej morali najti najemnike, da bi lahko davek prelili nanje, in če bodo, se bo ponudba nepremičnin povečala, učinek večje ponudbe pa na ceno najema vpliva tako, da jo znižuje.
Drugič, te floskule o tem, kako se davki prelijejo v najemnine, smo slišali velikokrat, celo iz ust tistih, ki dajejo v najem in so hkrati povedati, da spremenjenega davka od oddajanja v najem (prejšnja vlada ga je recimo spreminjala) niso prelili na najemnike. Skratka, ljudje na forumih govorijo eno, v praksi pa delajo čisto kontra. :))

Govori se eno, v praksi pa tega davka itak ne bo.

Stanovanj kot naložbo se ne kupuje za daytrade-anje, ampak za daljši rok. No, na daljši rok so tudi delnice manj obdavčene. Lahko celo nič, ampak je to očitno še zmeraj preveč in bi morala država še pri delnicah začeti dajati subvencije, da bi ljudje namesto v (subvencionirane) nepremičnine denar porinili tja.
Tudi zlato je obdavčeno nič (za tiste, ki bi radi bolj ziher naložbo), pa kripto (za tiste, ki bi radi bolj tvegano in volatilno), pa je vse to zgleda preveč in bi si država morala vzeti manj od nič.

Ne bom čakal 15 let pri delnicah, da bom prodal brez davka. Če imaš pri nepremičnini takoj neko rento, zakaj je ne bi imel tudi pri delnicah, in potem pri obojem plačaš 25 procentov. Ne bom dal nekam denarja in potem 15 let čakal, da imam karkoli od tega.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

cesnja ::

Utk je izjavil:

Ne bom čakal 15 let pri delnicah, da bom prodal brez davka. Če imaš pri nepremičnini takoj neko rento, zakaj je ne bi imel tudi pri delnicah, in potem pri obojem plačaš 25 procentov. Ne bom dal nekam denarja in potem 15 let čakal, da imam karkoli od tega.

Za dividende si ze slisal?

jernejl je izjavil:

PrihajaNodi je izjavil:

Pa saj tudi če se jim nabije davek se bo to prevesilo na najemnike in kupce, tako da bodo nepremičnine še dražje in manj dosegljive.

Prvič, lastniki praznih nepremičnin bodo najprej morali najti najemnike, da bi lahko davek prelili nanje, in če bodo, se bo ponudba nepremičnin povečala, učinek večje ponudbe pa na ceno najema vpliva tako, da jo znižuje.
Drugič, te floskule o tem, kako se davki prelijejo v najemnine, smo slišali velikokrat, celo iz ust tistih, ki dajejo v najem in so hkrati povedati, da spremenjenega davka od oddajanja v najem (prejšnja vlada ga je recimo spreminjala) niso prelili na najemnike. Skratka, ljudje na forumih govorijo eno, v praksi pa delajo čisto kontra. :))

Pa ti ves da je ena soba 200-300 eur v okolici ljubljane? Place pa tam 1200 - 1400 eur. Zivite v jami? Kuku
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

kikach ::

Mi smo še vedno super saj si lahko nepremičnino v Sloveniji kupi skorak vsak. Mogoče ne v centru LJ ampak na obrobju. O tem lahko moji nemški kolegi samo sanjajo.

cesnja je izjavil:

Utk je izjavil:

Za dividende si ze slisal?

Ki so spet obdavčene... hočete folk v delnicah, dajte 0%% na dividende in prodaje, pa bo takoj manj povpraševanja po nepremičninah

cesnja ::

Mato989 je izjavil:

Ki so spet obdavčene... hočete folk v delnicah, dajte 0%% na dividende in prodaje, pa bo takoj manj povpraševanja po nepremičninah

Obdavcene so tocno toliko, kot si Utk zeli. Je pa res, da si tu v podrejenem polozaju kljub lastnistvu dela podjetja. Ne mores se kar odlociti in si zvisati dividendo za 10%.

Lonsarg ::

Kar se podjetij tiče bi itak EU morala, tako kot je predlaga Francija, obdavčiti delniška podjetja glede na promet ki ga naredijo v EU (kot alternaiva obdavčenju dobička, ki ga globalna podjetja itak skrivajo). Iz tega naslov bi se dejansko lahko pridobilo konkretni delež davčnih prihodkov.

Skupaj z nepremičninskim davkom bi to lahko bilo dovolj, da se obdavčitev dela v celoti ukine. Obdavčitev dela je namreč močno negativno za ekonomijo in je definitivno za ukinit.
««
333 / 831
»»