» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
330 / 831
»»

trancer01 ::

Pa ravno desetodstotna obrestna mera naj bi bila dolgoročno povprečje v ZDA. Tako nizke, kot so bile do zdaj, ne vem, če so sploh kdaj bile. Dolgoletno povprečje je menda 10 %.

OneYellow ::

Ja? Zato pa bo tam v suburbs bajta najbrš cenejša kot pri nas npr. dvojček v Naklem. Pa nismo sploh upošteval razlike v prihodkih.

Zaradi inflacije to ne drži. Vse se draži, vedno bolj. Visoka obrestna mera skuša rast cen omejiti.

Lonsarg ::

trancer01 je izjavil:

Pa ravno desetodstotna obrestna mera naj bi bila dolgoročno povprečje v ZDA. Tako nizke, kot so bile do zdaj, ne vem, če so sploh kdaj bile. Dolgoletno povprečje je menda 10 %.
Tok visoko vsekakor ne. Je pa tale 62 letni graf kar zanimiv v smislu da se nič ne da sklepat ker očitno ni nekega zgodovinskega pravila ampak se ekonomisti malo igrajo: https://www.macrotrends.net/2015/fed-fu...

Je pa dejstvo da če količkaj spremljaš zadnje dogodke je jasno da se kažejo resni prvi znaki recesije in nekega konkretnega dvigovanja ne bo več. Najverjetneje govorimo še o ranga 0.5 dvigu in je to počasi to.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

johnnyyy ::

Mato989 je izjavil:

Baja je izjavil:

redki majo srečo da lahko spemenijo lokacijo (rečmo 50km+) brez vecjih pretresov. službe, šola, dejavnosti, ... potem pa ali ni nic normalnega za kupiti kjer so ali pa so cene take da si ne morejo nič privoščiti.

pa tudi v "vukojebinah" ni glih ponudbe za vse minimalkarje, tudi če bi se bili pripravljeni vsi preseliti.

kolega je iskal stanovanje leto in pol v MB, ravno zaradi služb in šole, čeprav ga je 2-sobno stanovanje v bloko prišlo 20k več kot mene bajta na goričkem. letnik bloka in bajte približno ista, oboje renovirano in vseljivo brez kakih začetnih vložkov.

Jah je treba pac prioritete nastavkt, ce gres prvo nardit froca pol pa isces nepremicnino moras ali bit dovolj dobro financno stojec ali pa sprejet harder lajf

Ni nujno. Če nimaš rešenega stanovanjskega problema in imaš otroke imaš precej večje možnosti pri pridobitvi socialnih stanovanj. Največji problem Slovencev je ziheraštvo, saj ima večina filozofijo - najprej štalca, potem pa kravca. Socialna politika pa je obratna - ko boš imel kravco in je ne boš mogel nikamor dat, boš pa dobil štalco. Ker večina Slovencev na to ne pristane imajo problem - ker ščijejo proti vetru - sistemu.

Tudi, če se zgradi več socialnih stanovanj, bo večina "mladih družin" (tistih ki nimajo otrok in se imajo za družine) ostala na suhem, ker nimajo jajc da bi naredili otroke in državo izsiljevali preko otrok. In tudi nepremičninski davek IMHO te stvari ne bo rešil - ker ti ljudje ne bodo imeli jajc kupit, ker ne vedo koliko bo davka.

Lonsarg je izjavil:

trancer01 je izjavil:

Tok visoko vsekakor ne. Je pa tale 62 letni graf kar zanimiv v smislu da se nič ne da sklepat ker očitno ni nekega zgodovinskega pravila ampak se ekonomisti malo igrajo: https://www.macrotrends.net/2015/fed-fu...

Je pa dejstvo da če količkaj spremljaš zadnje dogodke je jasno da se kažejo resni prvi znaki recesije in nekega konkretnega dvigovanja ne bo več. Najverjetneje govorimo še o ranga 0.5 dvigu in je to počasi to.

Če pogledaš graf zadnje večje energetske krize konec 70. in začetek 80. letih prejšnjega stoletja, pa vidiš, da je šla obrestna mera celo preko 20 %.

Tukaj je še več podatkov. Na grafih je jasno vidno, da visoke obrestne mere korelirajo z visoko inflacijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: trancer01 ()

urli ::

Mato989 je izjavil:

urli je izjavil:

Mislim, sa ni več veliko tistih, ki čakajo zaradi špekulacije. Čaka se zato, ker je ponudba praktično neobstoječa (v veliko slo "vukojebinah" aka vse kar je iz LJ). Folka, ki si zeli rešiti streho nad glavo je enostavno veliko več kot je na drugi strani ponudbe nepremičnin. Žal! Zaradi dviga obrestnih mer bo delu tega živeža zdaj onemogočen nakup tudi v teoriji. Tako imamo.

Potem je pac treba spremenit standarde glede na razpolozljiv dohodek ali pa lokacijo

Že zdaj gledam lokacijo, ki je na desetine km iz LJ. Pa saj finančno bi še šlo ampak enostavno ni ponudbe. V zelo malo "vukajebinah" se je karkoli gradilo (ne v zadnjih letih ampak zadnih desetletjih). Preprodaja se star šrot. Je res prevelik standard, če želim, da je blok graje 1970+, da ima dvigalo oz. je največ 1. nadstropje bloka brez dvigala in da gre za 1 ali 2-sobno stanovanje? Pa jebeno to so nikakvi standardi pa je ponudba praktično nična v naši vukojebini + cca. 30km še ve eno smer. Povpraševanje pa ogromno. Samo jaz jih poznam ene par, ki iščejo enako. Cene bodo šle en drek dol.

brett ::

Pozna kdo to novogradnjo? Kvaliteta, itn....? In neposreden okoliš, promet, potoček za stavbo in senčnost lege (pot Sonca poleti, pozimi)?
Moja starša (upokojenca) sta precej zaineteresirana (samo ne pritličje). 20km stran imata tudi svojo zidanico s sadovnjakom, ŠT kot termalni kompleks poznata zelo dobro, širša oklica jima je poznana.

Link: https://www.vitalis-smarjesketoplice.si/

Mato989 ::

johnnyyy je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Baja je izjavil:

redki majo srečo da lahko spemenijo lokacijo (rečmo 50km+) brez vecjih pretresov. službe, šola, dejavnosti, ... potem pa ali ni nic normalnega za kupiti kjer so ali pa so cene take da si ne morejo nič privoščiti.

pa tudi v "vukojebinah" ni glih ponudbe za vse minimalkarje, tudi če bi se bili pripravljeni vsi preseliti.

kolega je iskal stanovanje leto in pol v MB, ravno zaradi služb in šole, čeprav ga je 2-sobno stanovanje v bloko prišlo 20k več kot mene bajta na goričkem. letnik bloka in bajte približno ista, oboje renovirano in vseljivo brez kakih začetnih vložkov.

Jah je treba pac prioritete nastavkt, ce gres prvo nardit froca pol pa isces nepremicnino moras ali bit dovolj dobro financno stojec ali pa sprejet harder lajf

Ni nujno. Če nimaš rešenega stanovanjskega problema in imaš otroke imaš precej večje možnosti pri pridobitvi socialnih stanovanj. Največji problem Slovencev je ziheraštvo, saj ima večina filozofijo - najprej štalca, potem pa kravca. Socialna politika pa je obratna - ko boš imel kravco in je ne boš mogel nikamor dat, boš pa dobil štalco. Ker večina Slovencev na to ne pristane imajo problem - ker ščijejo proti vetru - sistemu.

Tudi, če se zgradi več socialnih stanovanj, bo večina "mladih družin" (tistih ki nimajo otrok in se imajo za družine) ostala na suhem, ker nimajo jajc da bi naredili otroke in državo izsiljevali preko otrok. In tudi nepremičninski davek IMHO te stvari ne bo rešil - ker ti ljudje ne bodo imeli jajc kupit, ker ne vedo koliko bo davka.

Pa se ti zavedaš da je to IZSILJEVANJE lastnega naroda... ker država = mi... ni to neka tuja entiteta ki jo je treba ožemat in izsiljevat... Torej vsak ki dela kot ti tu omenjaš dejansko izsiljuje vse davkoplačevalce... to je potrebno dejansko ukinit

urli je izjavil:

Mato989 je izjavil:

urli je izjavil:

Mislim, sa ni več veliko tistih, ki čakajo zaradi špekulacije. Čaka se zato, ker je ponudba praktično neobstoječa (v veliko slo "vukojebinah" aka vse kar je iz LJ). Folka, ki si zeli rešiti streho nad glavo je enostavno veliko več kot je na drugi strani ponudbe nepremičnin. Žal! Zaradi dviga obrestnih mer bo delu tega živeža zdaj onemogočen nakup tudi v teoriji. Tako imamo.

Potem je pac treba spremenit standarde glede na razpolozljiv dohodek ali pa lokacijo

Že zdaj gledam lokacijo, ki je na desetine km iz LJ. Pa saj finančno bi še šlo ampak enostavno ni ponudbe. V zelo malo "vukajebinah" se je karkoli gradilo (ne v zadnjih letih ampak zadnih desetletjih). Preprodaja se star šrot. Je res prevelik standard, če želim, da je blok graje 1970+, da ima dvigalo oz. je največ 1. nadstropje bloka brez dvigala in da gre za 1 ali 2-sobno stanovanje? Pa jebeno to so nikakvi standardi pa je ponudba praktično nična v naši vukojebini + cca. 30km še ve eno smer. Povpraševanje pa ogromno. Samo jaz jih poznam ene par, ki iščejo enako. Cene bodo šle en drek dol.

Odgovor je preprost, četudi ti ni všeč...

1. previsoki standardi glede na lokacijo
2. prenizek razpoložljiv dohodek glede na želje

Your pick! Jaz ne trdim da so tvoji standardi previsoki ali prenizki, to ti pove trg če kaj dobiš tam kjer želiš ali ne... če ne pomeni da trg meni da imaš za tak budget in to lokacijo previsok standard...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Sc0ut ::

brett je izjavil:

Pozna kdo to novogradnjo? Kvaliteta, itn....? In neposreden okoliš, promet, potoček za stavbo in senčnost lege (pot Sonca poleti, pozimi)?
Moja starša (upokojenca) sta precej zaineteresirana (samo ne pritličje). 20km stran imata tudi svojo zidanico s sadovnjakom, ŠT kot termalni kompleks poznata zelo dobro, širša oklica jima je poznana.

Sonca ni, pogled v temen gozd ali pa na cesto. V spodnji etaži je celo neka sejna soba.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Mato989 je izjavil:

Pa se ti zavedaš da je to IZSILJEVANJE lastnega naroda... ker država = mi... ni to neka tuja entiteta ki jo je treba ožemat in izsiljevat... Torej vsak ki dela kot ti tu omenjaš dejansko izsiljuje vse davkoplačevalce... to je potrebno dejansko ukinit

Odvisno iz katerega konca gledaš. Če gledaš iz strani nekoga 3-jega je to izsiljevanje. Če gledaš s strani Slovenca pa ni. Saj smo hoteli socialno državo in levo politiko, ki bo le-to implementirala, kar smo pokazali na večini volitev od osamosvojitve dalje. Naša filozofija je da se ubogim pomaga in naša toleranca je brezmejna do ljudi, ki se lahko spustijo na ta nivo.

johnnyyy je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Odvisno iz katerega konca gledaš. Če gledaš iz strani nekoga 3-jega je to izsiljevanje. Če gledaš s strani Slovenca pa ni. Saj smo hoteli socialno državo in levo politiko, ki bo le-to implementirala, kar smo pokazali na večini volitev od osamosvojitve dalje. Naša filozofija je da se ubogim pomaga in naša toleranca je brezmejna do ljudi, ki se lahko spustijo na ta nivo.

Socialna država je nekaj, neodgovorno ravnanje pa je nekaj drugega... za mene in še marsikoga je socialna država to da če ti jutri izgubiš šiht, da država torej mi vsi poskrbimo da dobiš vsaj nekaj za jest in da ne umreš...

To da pa nekdo gre NAČRTNO naštepat froca ali 2 in potem jokca da mu moramo mi vsi uredit bivalne pogoje je pa pač skrajno neodgovorno...

Zgodovina sprememb…

Malidelničar ::

Zanimiv alternativni pogled, če koga zanima:

Cirmanova: Čudi me lahkotnost operiranja s številkami glede potrebnih stanovanj
https://siol.net/novice/slovenija/cirma...
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

brett ::

Sc0ut je izjavil:

brett je izjavil:

Sonca ni, pogled v temen gozd ali pa na cesto. V spodnji etaži je celo neka sejna soba.

Proti gozdu - J stran (stran od ceste) je že zasedeno + ta stran je res precej bolj v senci zaradi hriba. Zato pa me zanima prometnost te ceste (na S strani objketa), če odmislimo, da gre po njej pot do toplic, za katere pa menim, da jih bolj uporabljajo starejši in rehabilitacije, ipd., ne pa tako kot Čatež, Olimje, ipd.

Poleti (glede na lanski streetview) je celoten objekt na Soncu, zato me bolj zanima zima. Na voljo je SV ali SZ.

Tisti prostor je namenjen druženju stanovalcev med seboj (in obiskovalcev najbrž) - skupni prostor, ker so vsi upokojenci (no vsaj bili naj bi, glede na to, da gre za oskrbovana stanovanja).

Old Spice ::

Povpraševanje pa ogromno. Samo jaz jih poznam ene par, ki iščejo enako. Cene bodo šle en drek dol.

Počakaj še na kak dvig OM, povpraševanje mogoče bo že, ne bo pa denarja.

Malidelničar ::

johnnyyy: Delno imaš prav. Ampak vprašanje ali se takšna logika izide (glej npr moj zadnji link glede na stanje: https://siol.net/novice/slovenija/cirma....
Po mojem mnenju je topreveč tvegano in je tudi tak pristop scanje proti vetru.
Še vedno zagovarjam opcijo s kalkulacijo nakupa in prenove rabljene nepremičnine v vukojebini o čemer sem pisal tu nekje na furumu nekaj tednov nazaj. Plus je, da se pogosto lahko tudi prej vseliš noter v ne še optimalno urejeno zadevo - tudi z otrokom.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

LukiYo ::

Mato989 je izjavil:

Država mora gledat tudi na nataliteto. Več ljudi bi imelo otroke, če bi bilo manj stresa pri eksistencialnih zadevah, kot so streha nad glavo oz. Higher Rent, Fewer Babies...

Gregor P ::

Vsekakor drži dejstvo, da sam nisem hotel imeti otrok dokler nisem uredil strehe nad glavo.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

LukiYo je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Država mora gledat tudi na nataliteto. Več ljudi bi imelo otroke, če bi bilo manj stresa pri eksistencialnih zadevah, kot so streha nad glavo oz. Higher Rent, Fewer Babies...

Ne to je kontradiktorno...

Kar itak je polno nekih idej v naši državi (kao hočemo manj onesnaževat a hkrati več otrok, to je kontradiktorno!)

Torej ČE RESNIČNO želimo zmanjšat onesnaževanje Sveta in porabo dobrin moramo NEHAT subvencionirat otroke... dejansko bi cel Svet moral zmanjšat populacijo za ene 2 milijardi (procentualno enako po kontinentih) in bi bilo veliko bolje...

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

LukiYo je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Kar itak je polno nekih idej v naši državi (kao hočemo manj onesnaževat a hkrati več otrok, to je kontradiktorno!)

"Ne želimo večje natalitete, zaradi onesnaževanja" je reku noben.

LukiYo je izjavil:

Mato989 je izjavil:

LukiYo je izjavil:

Mato989 je izjavil:

"Ne želimo večje natalitete, zaradi onesnaževanja" je reku noben.

Kontradiktorno je to da želimo več ljudi (kao nataliteto) hkrati pa želimo da ljudje slabše živijo na račun omejevanja onesnaževanja itd... to je kontradiktorno, potem raje imejmo manjšo nataliteto in ne bo treba nekih debilnih agend o omejevanju mobilnosti itd...

Samo prvo je treba rešit ponzi sisteme penzije in jih skenslat... to pa noben ne upa nardit ker hočejo sebe rešit... čeprav vejo da dejansko generacije v prejšnjem stoletju so krive za to luknjo, ker niso pravočasno ugotovile da morajo to ukinit ko je nataliteta padala...

Mato989 je izjavil:

Socialna država je nekaj, neodgovorno ravnanje pa je nekaj drugega... za mene in še marsikoga je socialna država to da če ti jutri izgubiš šiht, da država torej mi vsi poskrbimo da dobiš vsaj nekaj za jest in da ne umreš...

To da pa nekdo gre NAČRTNO naštepat froca ali 2 in potem jokca da mu moramo mi vsi uredit bivalne pogoje je pa pač skrajno neodgovorno...

Ha ha ha, ja seveda. Za večino je socialna država to, da od svojega bruta plačuješ prispevek, za nadomestilo, ki ga dobiš ob brezposelnosti. Ko pa si brezposeln, ti bo pa "socialna država" pomagala z nadomestilom, ki si ga itak ves čas sam plačeval ...:D

Pa saj to "nihče načrtno ne počne", pač nekomu se 6x zgodi, da otrok pride. :D

aviator ::

Mato989 je izjavil:

LukiYo je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Torej ČE RESNIČNO želimo zmanjšat onesnaževanje Sveta in porabo dobrin moramo NEHAT subvencionirat otroke... dejansko bi cel Svet moral zmanjšat populacijo za ene 2 milijardi (procentualno enako po kontinentih) in bi bilo veliko bolje...

Pokojenci z novimi SUV, vikendicami na morju, krizarjenjem in vsem pa ne onesnazujejo xd.

3/4 novogradenj gradijo mlajsi penzionisti. Isto kupujejo prevelike avtomobile. Zadnjic sem hodil tam po Kurescku, same nove bajte, po 2 terenca spredaj, ven pa prideta gospod in gospa v svojih 70.

Okoljski odtis enega ameriskega ali pa slovenskega babyboomerja z prevelko bajto, vikendom na Floridi jahto v marini in 3 poltovornjaki, 4 kolesniki ipd. je precej vecji od 5 druzin z po 15 otroci iz Nigerije.

kriptobog ::

aviator je izjavil:

Mato989 je izjavil:

LukiYo je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Pokojenci z novimi SUV, vikendicami na morju, krizarjenjem in vsem pa ne onesnazujejo xd.

3/4 novogradenj gradijo mlajsi penzionisti. Isto kupujejo prevelike avtomobile. Zadnjic sem hodil tam po Kurescku, same nove bajte, po 2 terenca spredaj, ven pa prideta gospod in gospa v svojih 70.

Okoljski odtis enega ameriskega ali pa slovenskega babyboomerja z prevelko bajto, vikendom na Floridi jahto v marini in 3 poltovornjaki, 4 kolesniki ipd. je precej vecji od 5 druzin z po 15 otroci iz Nigerije.

Kaj pa je narobe s tem, da si privoscis ko gres v penzijo? Saj si ja celo zivljenje delal zato da bos potem uzival, ne zato, da bos skrtaril.

Verjetno, kot odgovor prejšnjemu, ki je spreobrnil temo o stanovanjski stiski ljudi v onesnaževanje.

johnnyyy je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ha ha ha, ja seveda. Za večino je socialna država to, da od svojega bruta plačuješ prispevek, za nadomestilo, ki ga dobiš ob brezposelnosti. Ko pa si brezposeln, ti bo pa "socialna država" pomagala z nadomestilom, ki si ga itak ves čas sam plačeval ...:D

Ne se ne, ker obstaja kontracepcija... pred kondomi in tabletkami bi ti dal prav, zdaj pa ne več.

aviator je izjavil:

Mato989 je izjavil:

LukiYo je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ja, ampak oni bodo onesnaževali še X let pol pa umrli, otroci pa še x+70 let

Having a child is 7-times worse for the climate in CO2 emissions annually than the next 10 most discussed mitigants that individuals can do,” analysts at Morgan Stanley said.

According to the study, having a child in a developed country like Russia, the United States or Japan, would result in approximately 60 metric tons per year in CO2 emissions — an amount roughly equivalent to putting 13 gas-powered cars on the road for a year

Torej za vsakega froca manj lahko imamo 1 avto 13 let več... da izenačimo...

Drugače pa ja, tole kar Johny pravi je sleparija in kraja davkoplačevalskega denarja, da načrtno štepaš froce za pridobitev stanovanja, zato bi to morali ukinit, kot bi morali ukinit brezplačne vrtce, doklade otroške itd... naj se da davčna olajšava v nekem rangu, če si pa brezposeln in nardiš froca, pol ga pa pač vzdržuj kot veš in znaš, če si bil tak neodgovoren da nisi nardil splava ali kontracepcije vzel.

Zgodovina sprememb…

Malidelničar je izjavil:

johnnyyy: Delno imaš prav. Ampak vprašanje ali se takšna logika izide (glej npr moj zadnji link glede na stanje: https://siol.net/novice/slovenija/cirma....
Po mojem mnenju je topreveč tvegano in je tudi tak pristop scanje proti vetru.

Koliko je tvegano je odvisno kako se pozicioniraš. Če hočeš dobiti "darove socialne države" se moraš narediti reveža in šmuglati na vse načine. Ker smo družba ki na otroke veliko da, lahko preko otrok na ta način "izsiljuješ". Če se reveža nočeš delati, pa bodo to kar bi lahko pripadalo tebi pobrali tisti, ki so večji reveži kot ti, ali pa so se naredili večje reveže.

Mato989 je izjavil:

Ne se ne, ker obstaja kontracepcija... pred kondomi in tabletkami bi ti dal prav, zdaj pa ne več.

Saj ne daješ meni prav, to je njihova filozofija in filozofija tistih, ki so precej levo. Zato imamo danes zakonodajo, kjer pač ups, se je zgodilo in družina rabi hišo ... ko pa bereš kakšno "žalostno zgodbo", pa so včasih že tako na meji absurdnosti, da ne veš ali je resnična zgodba ali črn humor.

Mato989 je izjavil:

johnnyyy je izjavil:

Mato989 je izjavil:

aviator je izjavil:

Mato989 je izjavil:

LukiYo je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Having a child is 7-times worse for the climate in CO2 emissions annually than the next 10 most discussed mitigants that individuals can do,” analysts at Morgan Stanley said.

According to the study, having a child in a developed country like Russia, the United States or Japan, would result in approximately 60 metric tons per year in CO2 emissions — an amount roughly equivalent to putting 13 gas-powered cars on the road for a year

Torej za vsakega froca manj lahko imamo 1 avto 13 let več... da izenačimo...

Drugače pa ja, tole kar Johny pravi je sleparija in kraja davkoplačevalskega denarja, da načrtno štepaš froce za pridobitev stanovanja, zato bi to morali ukinit, kot bi morali ukinit brezplačne vrtce, doklade otroške itd... naj se da davčna olajšava v nekem rangu, če si pa brezposeln in nardiš froca, pol ga pa pač vzdržuj kot veš in znaš, če si bil tak neodgovoren da nisi nardil splava ali kontracepcije vzel.

Zanimivo mi je zagovarjanje nizke rodnosti ter zasluznega penzionizma.
Vse razvite drzave morajo uvazat folk, da brise ritke in servisira upokojene lastnike nepremicnin, ki imajo velike prihranke, ki jih seveda ne bi zapravljali za nekaj za kar so se z politicno voljo odlocili, da bo zastonj in bi se radi upokojili in uzivali, pozabljajo pa, da rabijo mlade, da skrbijo za rast njihovih nalozb in filanje blagajn.
Niso imeli otrok-sparali bi namesto, da ste se bohotili z novimi avti.

Od 50 miljard dolga, ki ga imamo je za 30mlrd odgovorna penzijska blagajna, ostalo pa zdravstvena, ki jo spet bremenijo zvecine "penzionisti" in primer je identicen po vseh ostarelih drzavah sveta.

To je ta penzijski cudez, perpetum mobile v katerem govorim. Pokojnine od ljudi, ki jih ni in storitve od ljudi, ki jih ni.Vidimo v zdravstvu. Gre samo na puf dokler gre.

Glavni problem vec ne bo denar, ker ga je dovolj. Usposobljenih ljudi ne bo. Ker se niso rodili.

Porocen sem z deklico iz stevilcne druzine.

Res, da so svoj cas vlekli za 1 placo socialnih transferjev.

Ko pa se sedaj vecina njih zaposlil, 2 sta ze bo to vsaj 5k prispevkov vsak mesec, poleg dodane vrednosti.

Stvar ne spila pri nasi zasciteni manjsino ampak prej ali slej se bo treba pogovoriti o povezavi javne storitve-rodnost. Ne moremo nekoga solidarnostno penzinirati in ujcakati v zdravstvenem sistemu, medtem, ko ta bogati s tem, da povrh vsega se mladi druzino nabija najemnino do daske.

Nimas otrok-sparaj za starost. Imas zaposleni otroke-delezen si solidarnosti.

Gregor P ::

Evo boste mel kmalu spet za kupit v mestu:D

https://www.dnevnik.si/1043019331/lokal...
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Lonsarg ::

Od nekje bo denar prisel oziroma nekdo bo moral nastradat, racunica je neizprosna.

Ce ne bo ekstra denarja se bo za drazja zdravljenja po 70 letu starosti pac zacelo zaracunavat, kdor bo to hotel krito bodo pac privat zavarovanje ki bodo to nudila, kdor ne bo placeval bo dobil paleativno oskrbo na stara leta. Tudi daljse bolnisnicne dni se bo zaracunavalo kdor nima doma za ostarele ali skrbnikov. Pa pokojnine se bo zmanjsalo. Skratka v koncni fazi se bo prej umiralo in problem pomanjkanje delovne sile in nepremicnin bo resen :)

Lonsarg je izjavil:

Od nekje bo denar prisel oziroma nekdo bo moral nastradat, racunica je neizprosna.

Ce ne bo ekstra denarja se bo za drazja zdravljenja po 70 letu starosti pac zacelo zaracunavat, kdor bo to hotel krito bodo pac privat zavarovanje ki bodo to nudila, kdor ne bo placeval bo dobil paleativno oskrbo na stara leta. Tudi daljse bolnisnicne dni se bo zaracunavalo kdor nima doma za ostarele ali skrbnikov. Pa pokojnine se bo zmanjsalo. Skratka v koncni fazi se bo prej umiralo in problem pomanjkanje delovne sile in nepremicnin bo resen :)

Tako solidarno kot je sedaj nastavljeno, bos kmalu namesto place dobil kuverto, kjer se ti bosta ZPIZ in ZZZS zahvalila za trud, ki ga vlagas za blaginjo seniorje, sam pa bos dobil le placan prevoz, ces mulc nehvalezni mi smo te solali zdaj pa do svoje smrti pri 70 delajo za vas, da bomo mi lahko ziveli 100 let.
V glavnem, v druzbi, ki ne vlaga v mlade naprej vlada razcvet, ker ni potrebno "dajat" otrokom, ker kostajo ampak plemenitimo premozenje. Seveda stanovanja nebi oddali 10 tujim delavcem, ne to pa ne, kje kak mlad slovenski parcek.

Dokler ne gremo v penzijo. Takrat pa tezimo,tamladi nocejo delat, dajte nam penzije, pogovarjat se z nami v zdravstvenem domu, ker nam je dolgcajt. Zaposlenosti pa najvecja ever xd.

Penzionizem je rak danasnje druzbe.

aviator je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

Tako solidarno kot je sedaj nastavljeno, bos kmalu namesto place dobil kuverto, kjer se ti bosta ZPIZ in ZZZS zahvalila za trud, ki ga vlagas za blaginjo seniorjev, sam pa bos dobil le placan prevoz, ces mulc nehvalezni mi smo te solali zdaj pa do svoje smrti pri 70 delajo za vas, da bomo mi lahko ziveli 100 let.
V glavnem, v druzbi, ki ne vlaga v mlade ampak zgolj v stare, naprej vlada razcvet, ker ni potrebno "dajat" otrokom, ker kostajo ampak plemenitimo premozenje. Seveda stanovanja nebi oddali 10 tujim delavcem, ne to pa ne, kje kak mlad slovenski parcek, da ga oberemo. Najbolje, da damo pravico landlordovstva v ustavo.

Dokler ne gremo v penzijo. Takrat pa tezimo, tamladi nocejo delat, dajte nam penzije, dajte se pogovarjat se z nami v zdravstvenem domu, ker nam je dolgcajt. Ko "nalozbe" zacnejo padat zahtevajo bailout saj to so nasi zivljenski prihranki. Zaposlenost pa najvecja ever xd.

Kako ne bo denarja. 30 tisoc povampirjenih boomerjev hodi zahtevat 1000 eur penzije, ki je niso vplacali. Pol mladih pa je se tok tupih, da joka z njimi.

Penzionizem je rak danasnje druzbe.

jernejl ::

Mato989 je izjavil:

To bi držalo, ampak potem imamo pa razne Matote, ki zagovarjajo dedovanje premoženja, kar pomeni, da bo vsa ta svinjarija, ki jo boomer ustvari, šla potem njegovim otrokom in bodo oni svinjali naprej.

Malidelničar je izjavil:

Cirmanova tukaj lepo pove, da bi radi gradili 10.000 stanovanj, za kar bomo potrebovali veliko časa in denarja, na drugi strani pa jih imamo bistveno več že narejenih, a neizkoriščenih. Če bi del teh spravili v promet, bi morda ugotovili, da stanovanj sploh ne primanjkuje. In kot je povedala, je politično bolj privlačno govoriti, da bomo gradili, kot pa usekati po obstoječih lastnikih neizkoriščenih nepremičnin ter tako poskrbeti, da jih dajo v promet.
Čeprav, gradnja novih je vseeno smiselna vsaj v tolikšni meri, da se s tem obnavlja fond zastarelih in iztrošenih nepremičnin.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

Niti ni nič posebnega, problem je v tem ker smo mi naš sistem PRISILNO zastavili tako, da delovno aktivno prebivalstvo plačuje za trenutne upokojence, ki so plačevali za že umrle upokojence itd... Smo v endless loopu, krivda je pa v politiki ki je pokradla blagajno ali preveč velikodušno revalorizirala...

Če bi od ZAČETKA ZPIZa in pokojnin vsak državljan imel svoj TRR na katerega bi šli prispevki, bi se točno vedelo, toliko imaš, toliko lahko počrpaš in konec... in nataliteta ne bi imela s tem veze, razen v obliki oskrbe v domovih upokojencev, ampak to ni bistveno, kajti tak upokojenec lahko gre tudi na Tajsko ali Zimbabve če bo plačal in ga bodo sprejeli...

Od 50 miljard dolga, ki ga imamo je za 30mlrd odgovorna penzijska blagajna, ostalo pa zdravstvena, ki jo spet bremenijo zvecine "penzionisti" in primer je identicen po vseh ostarelih drzavah sveta.

Seveda ampak kje je glavna krivda?

1. PAYGO sistem namesto varčevalski (ja eni nastradajo, ampak z PAYGO sistemom bomo VSI nastradali z ukinitvijo PAYGO pa samo 1 generacija upokojencev oz. 40 let... naslednji bodo na boljšem.
2. Prisilno ohranjanje pri življenju in poudarjanje svetosti življenja (manjko evtanazije in racionalne rabe denarja za ohranjanje ljudi pri življenju na stroške države in vseh davkoplačevalcev...)

Stvar ne spila pri nasi zasciteni manjsino ampak prej ali slej se bo treba pogovoriti o povezavi javne storitve-rodnost. Ne moremo nekoga solidarnostno penzinirati in ujcakati v zdravstvenem sistemu, medtem, ko ta bogati s tem, da povrh vsega se mladi druzino nabija najemnino do daske.

Vidiš ti bi spet vezal na nek ponzi rodnost zadevo... NAROBE, veže se naj na denar... konec. Če si vplačal v 40 letih v svoj TRR račun ZPIZ 300k z obrestmi toliko počrpaj ko zmanjka adijo , če si vplačal v ZZZS 200k, ko pridejo stroški tvojih zdravljenj čez 200k, PLAČAJ... tu je treba naredit mejo, ne pa spet z nekimi bedarijami da če imaš 2 otroka plačaš 200, če pa 1 pa 350...

Glavna rak rana je to da imamo solidarne in socialne sisteme... Država mora nehat s solidarnostjo in socialnostjo in more skrbet za ugodne pogoje za DELO torej infrastrukturo in zdravstvo za delovno aktivne itd...

Od rojstva do 18 leta in po 70 letu pa naj bodo ljudje in otroci na račun sorodnikov in staršev... ali pa lastnih prihrankov.

deco16 ::

Nevem zakaj ne greš v kako manj solidarno in socialno državo. Tukaj se itak nebo nič spremenilo. Najlažje je jamrat :)

deco16 je izjavil:

Nevem zakaj ne greš v kako manj solidarno in socialno državo. Tukaj se itak nebo nič spremenilo. Najlažje je jamrat :)

Zakaj pa ostali ne gredo v bolj socialno državo, namesto da nas vse posiljujejo v to smer? No iz istega razloga jaz ne grem ampak se borim za drugačno ureditev.

Old Spice ::

Ma kaj se z Matotom bodeš... Kaj ne vidiš, da on živi frugal filozofijo. Brez otrok. Je delovno aktiven zato trenutno udriha po naših otrocih in starostnikih. Ko bo pa sam star, bo pa po otrocih in delovno aktivnih udrihal :D

Zgodovina sprememb…

Old Spice je izjavil:

Ma kaj se z Matotom bodeš... Kaj ne vidiš, da on živi frugal filozofijo. Brez otrok. Je delovno aktiven zato trenutno udriha po naših otrocih in starostnikih. Ko bo pa sam star, bo pa po otrocih in delovno aktivnih udrihal :D

Seveda bom, ker zdaj prisilno vplačujem za trenutne penziče, pol ko bi pa mogli drugi za mene bo pa prepozno ker se bo vse sesulo in bom najebal, jaz bi pa že danes rad to skenslal, ker je destined to fail!

enemon ::

Baja je izjavil:

V bližini moravskih toplic bom :) sem ravnokar kupil, tako da se selim tja v roku par mesecev.

O super, lep konec, pa še toplice zraven, kaj češ lepšega ;)

Baja ::

enemon je izjavil:

Baja je izjavil:

V bližini moravskih toplic bom :) sem ravnokar kupil, tako da se selim tja v roku par mesecev.

ja, drugega mi skoraj ni preostalo :) najemnine so pobezljale, cene tudi. za v blok mi sploh ni iti za živet, pa še bajta je cenejsa kot stanovanje v MB. pa plac rabim za 3dfx room, sgi room, 8-bit room :D V kerem koncu pa ti obnavlaš?

enemon ::

Baja je izjavil:

enemon je izjavil:

Baja je izjavil:

ja, drugega mi skoraj ni preostalo :) najemnine so pobezljale, cene tudi. za v blok mi sploh ni iti za živet, pa še bajta je cenejsa kot stanovanje v MB. pa plac rabim za 3dfx room, sgi room, 8-bit room :D V kerem koncu pa ti obnavlaš?

Jaz pa sem bolj v centru Goričkega, zraven Gornjih Petrovcev. Mi tudi ni za v blok, ta hiša pa je dovolj velika tudi za en home office zame. Za bajto imam gozd za sprehode, spredaj pa malo vrta in sadovnjaka, tako da dela ne zmanjka. :) Mi je pa res všeč gor, komaj čakam da se vselim :)

Ti si prav v Moravskih ali v kakšni vasi poleg? Si šel na Goričko bolj zaradi ugodnih cen ali se ti tudi tko dopade?

Super! ja, boma karto za fitnes prišparala :) v bistvu bolj zaradi cen, pa ke prekmurce končno enkrat že prleško navučimo :P iskal pa sem v podravju in pomurju.

Senior Dev ::

Tudi sam imam vilo na Goričkem. Vložil okoli 400k pred petimi leti za rušenje stare hiše in gradnjo nove. Danes bi jo lahko prodal vsaj za milijonček. Če bo vse po sreči, bo nekoč vredna več milijonov. Upamo pač na čimveč inflacije...
ZenaDeva d.o.o. - Oddaja nepremičnin

matobeli ::

Teh "vil" za miljonček je v vzhodni sloveniji kar precej nastalo, boš mel hudo konkurenco.

Čimprej prodaj za 400k dokler so ljudje še blesavi.

Pri takem tiskanju denarja res ne rabim niti centa gotovine v žepu. Ne, hvala!

prodaš za miljonček, vložiš 2 x 400 + lambo, ... 5 let ... 2 miljončka + porš

matobeli ::

pustiš tako kot je. Čez dve leti pa nepremičninski davek in padec cen :))

Nepremičninski davek bo najbolj bolel najemnike. Cena najema bo šla še malce gor.

Mato989 je izjavil:

Niti ni nič posebnega, problem je v tem ker smo mi naš sistem PRISILNO zastavili tako, da delovno aktivno prebivalstvo plačuje za trenutne upokojence, ki so plačevali za že umrle upokojence itd... Smo v endless loopu, krivda je pa v politiki ki je pokradla blagajno ali preveč velikodušno revalorizirala...

Če bi od ZAČETKA ZPIZa in pokojnin vsak državljan imel svoj TRR na katerega bi šli prispevki, bi se točno vedelo, toliko imaš, toliko lahko počrpaš in konec... in nataliteta ne bi imela s tem veze, razen v obliki oskrbe v domovih upokojencev, ampak to ni bistveno, kajti tak upokojenec lahko gre tudi na Tajsko ali Zimbabve če bo plačal in ga bodo sprejeli...

Seveda ampak kje je glavna krivda?

1. PAYGO sistem namesto varčevalski (ja eni nastradajo, ampak z PAYGO sistemom bomo VSI nastradali z ukinitvijo PAYGO pa samo 1 generacija upokojencev oz. 40 let... naslednji bodo na boljšem.
2. Prisilno ohranjanje pri življenju in poudarjanje svetosti življenja (manjko evtanazije in racionalne rabe denarja za ohranjanje ljudi pri življenju na stroške države in vseh davkoplačevalcev...)

Vidiš ti bi spet vezal na nek ponzi rodnost zadevo... NAROBE, veže se naj na denar... konec. Če si vplačal v 40 letih v svoj TRR račun ZPIZ 300k z obrestmi toliko počrpaj ko zmanjka adijo , če si vplačal v ZZZS 200k, ko pridejo stroški tvojih zdravljenj čez 200k, PLAČAJ... tu je treba naredit mejo, ne pa spet z nekimi bedarijami da če imaš 2 otroka plačaš 200, če pa 1 pa 350...

Glavna rak rana je to da imamo solidarne in socialne sisteme... Država mora nehat s solidarnostjo in socialnostjo in more skrbet za ugodne pogoje za DELO torej infrastrukturo in zdravstvo za delovno aktivne itd...

Od rojstva do 18 leta in po 70 letu pa naj bodo ljudje in otroci na račun sorodnikov in staršev... ali pa lastnih prihrankov.

Bolj Zimbabwe kot Tajska. Folk je vplacal ranga 3,4 letne place v takratem denarju.
Kot,da prestavljanje riti na afrisko celino ni ponzi. Le izkoriscas rodnost drugih. S tem, da ti nihce ne garantiram, da te za 5 dag zenfa ne zakoljejo in vrzejo v obcestni jarek.

Vidim, da se kar ne dojames da so kaksnikoli donosi in rasti odvisno v veliki meri od zdrave demografije. Ce delnic od smrtnega fonda nihce ne bo mogel kupiti bodo padle. Lahko jih kupi drzava, kar ce ne vidis ze pocne.

Na Japonskem se pol generacije ukvarja z brisanjem riti in cakanjem, da podeduje. Ce ni to ponzi...

Treba je pac imeti zdrav odnos do dela in naslednje generacije, pa staranje ni problem.

Ko pa si ena generacija prikroji zakonodajo, medije in podleze lastnemu napuhu pa imamo boomerovanje.

Socrates ::

Kot je že nekdo omenil. Pokojninski sistem bi moral biti vezan na rodnost:

Če si brez otrok, pač delaj do 70-tega leta.
Z vsakim nadaljnjim otrokom se lahko upokojiš 3 leta prej.

Tole je večkratni win:
- stimuliraš rodnost.
- bolj pravičen sistem. Vzgoja otrok pobere ogromno energije, ki jo samski lahko pretvorijo v višjo plačo in nabiranje prihrankov. Tisti, ki imajo otroke, morajo biti ustrezno nagrajeni, saj s tem zagotavljajo pokojnine in socialne transferje v prihodnosti.
- starši velikih družin se upokojijo dovolj zgodaj, da lahko pazijo vnuke - kar dodatno spodbuja rodnost v naslednji generaciji, potencialni prihranki pri vrtcih itd.

Zdaj pa vprašanje za forumaše: koliko otrok bi imeli, če bi šli z vsakim lahko tri leta prej v penzion? Sedem otrok pomeni, da se bi lahko upokojil pri 49.
Mac Mini, 4x3.2 GHz + 4x2.064 GHz, 8 GB LPDDR4X, 256 SSD. Ventura.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Socrates ()
««
330 / 831
»»