» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
317 / 831
»»

Utk ::

Prenizki davki, če smo natančni :)

johnnyyy ::

Malidelničar je izjavil:

Se pravi so za rast nepremičnin krivi ..... davki?

Sem mislil, da so bolj strukturni problemi, gradbeništvo, zaželjene vs. nezaželjene lokacije, življenjski stil, birokracija & papirologija, migracije v državo & selitve znotraj države, itd.

Seveda, davki so največji problem, zato v tujini problemov z nepremičninami ni, še posebej pa ne v večjih mestih. Le največji luzerji delajo v Sloveniji, plačujejo drage nepremičnine in si želijo živeti v LJ. Tisti, ki so malce bolj inteligentni, se raje odselijo v Zurich, Berlin, London, LA, NY itd. ker imajo preko 100k€ začetne letne plače, zato ker znajo klofati po tastaturi, najem bajte z bazenom pa jih pride 1000€/leto.

Invictus ::

Ne, problem večine folka, ki ne more do lastne nepremičnine, je denar. Oz. pomanjkanje le tega...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Malidelničar ::

Invictus je izjavil:

Ne, problem večine folka, ki ne more do lastne nepremičnine, je denar. Oz. pomanjkanje le tega...

Se pravi lahko ta problem rešimo z davki?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Kebo ::

Malidelničar je izjavil:

Invictus je izjavil:

Nisem vedel, da se davki prelivajo v žepe navadnih državljanov...

jernejl ::

Socrates je izjavil:

Skratka, v Sloveniji je 800.000 stanovanj, ti pa trdiš, da ima država stroškov na nepremičnino vsaj 10.000 EUR letno. Kar znese 8 milijard. Ministrstvo za notranje zadeve ima proračun 0,58 milijarde, za obrambo 0,98 milijarde in za pravosodje 0,12 milijarde. Skupno torej 1,68 milijarde. Zdaj vidiš, kako neumen si?
Celoten državni proračun je težak okrog 10 milijard. Tako, zdaj sem ti dokazal, kako neumen si.

Če bi vsi živeli v šotorih, bi še vedno potrebovali 99 % storitev, za katere plačuje proračun. Nekaterih še več.
Če nihče ne bi delal, bi še vedno potrebovali 99 % storitev, za katere plačuje proračun. Nekaterih še več.

In tukaj te je kar nekaj strokovnjakov že poizkusilo podučiti, pa se preprosto ne pustiš. In si še vedno:
- neumen.
- glasen.
Ravno nasprotno. Strokovnjaki so na OECD, ki vam poskušajo dopovedati, da je treba davek na premoženje dvigniti. Tisti, ki si tega ne dopustite dopovedati, ste pa resnično neumni in glasni.

Strokovnjaki so na OECD, ki vam poskušajo dopovedati, da je treba davek na premoženje dvigniti. Tisti, ki si tega ne dopustite dopovedati, ste pa resnično neumni in glasni.

Tako je. Ampak ti bi ga dvignil vsem, RAZEN tolikim, da bi lahko OECD samo ponovil isto čez 5 let.
Če imaš pri nas 86% ljudi, ki živi v svojem stanovanju, pa še od teh ostalih 14 imajo nekateri stanovanje, ampak živijo v drugem, potem lahko obdavčiš samo vse ali pa nikogar.

Socrates ::

jernejl je izjavil:

Socrates je izjavil:

Skratka, v Sloveniji je 800.000 stanovanj, ti pa trdiš, da ima država stroškov na nepremičnino vsaj 10.000 EUR letno. Kar znese 8 milijard. Ministrstvo za notranje zadeve ima proračun 0,58 milijarde, za obrambo 0,98 milijarde in za pravosodje 0,12 milijarde. Skupno torej 1,68 milijarde. Zdaj vidiš, kako neumen si?
Celoten državni proračun je težak okrog 10 milijard. Tako, zdaj sem ti dokazal, kako neumen si.

Če bi vsi živeli v šotorih, bi še vedno potrebovali 99 % storitev, za katere plačuje proračun. Nekaterih še več.
Če nihče ne bi delal, bi še vedno potrebovali 99 % storitev, za katere plačuje proračun. Nekaterih še več.

In tukaj te je kar nekaj strokovnjakov že poizkusilo podučiti, pa se preprosto ne pustiš. In si še vedno:
- neumen.
- glasen.
Ravno nasprotno. Strokovnjaki so na OECD, ki vam poskušajo dopovedati, da je treba davek na premoženje dvigniti. Tisti, ki si tega ne dopustite dopovedati, ste pa resnično neumni in glasni.

Čakaj malo, lastniki hiš bi morali zaradi lastništva hiš pokriti celoten proračun?

Cel tvoj argument je bil, da lastniki nepremičnin od države dobijo en kup storitev, ki so vezane na to lastništvo. In da morajo zato plačati davek. In smo ugotovili, da je teh storitev, ki nastanejo specifično zaradi lastništva zanemarljivo malo.

Ti celo trdiš, da policijo, vojsko in gasilce potrebujejo HIŠE, ne ljudje. S primerom šotorov sem ti dokazal, da to ni res. Ker v tem hipotetičnem scenariju hiš ne bi bilo, ljudje pa bi seveda bili. Torej storitve potrebujejo LJUDJE. Z delno izjemo gasilcev, ki bi stali nekje 40 EUR letno na nepremičnino.

Ti pa potem dokazuješ svoje tako da praviš, da bi 99 % storitev države potrebovali tudi, če bi bili ljudje brezposelni?!

Ah, nevermind...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Socrates ()

Ah, nevermind...

Jaz se tudi že počasi sprašujem kdo je tu bolj neumen, on, ki je neumen kot stena, ali mi, ki mu še zmeraj poskušamo nekaj dopovedat.

matobeli ::

Kaj pa skušate dopovedat? Ker men zgleda kot da se vsak na svoj način borite pred idejo ki bi na kakršenkoli način karkoli spremenila.

Sej mi je jasno da ste kozervativci, ampak, naj bo vam tudi jasno da je to zgolj v vaših glavah.

Sploh pa da vam pripada pravica do premoženja... nismo več v socializmu fantje.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

Kaj pa skušate dopovedat? Ker men zgleda kot da se vsak na svoj način borite pred idejo ki bi na kakršenkoli način karkoli spremenila.

Ravno obratno. Mi smo za to, da se razbremeni delo in obdavči premoženje. Vi ste pa tisti, ki bi hoteli obdržat vse isto (da nihče, ki nima dveh hiš, ne plača nič več), obenem pa mislite, da bo to prineslo ne vem kakšne rezultate. Ne bo, ne more, teoretično nemogoče, ker je teh z več hišami bistveno premalo, da bi zarad njih lahko razbremenili delo kaj več kot na 6. decimalki (smo že dali linke).
Niti ne bo to pocenilo stanovanj, ker teh stanovanj ni spet tolko, in po vsej logiki bojo šle najemnine samo gor, ker če bo več lastniških stanovanj (kar sicer dvomim, da bo nek vpliv), bo teh za najem ostalo samo še manj, in bojo še dražja. Ker jih bo manj in ker bojo bolj obremenjena z davki.

Tako da, če je kdo, ki ne bi rad nič spremenu, ste to vi.

Jaz sem za to, da se vse nepremičnine obdavči po isti stopnji, brez izjem. Ker vem, da je to v Sloveniji pod levo vlado nemogoče, sem proti, da se karkoli spreminja, ker se v resnici ne bo spremenilo nič, samo stopnja davka, ki ga že imamo, se bo dvignila. In to bo tudi ves in cel efekt vsega skupaj.
Če pa večina podpira to vlado in njene neumnosti, so be it, se vam bom še 10 let smejal, ko se boste čudili kako ni nobenga rezultata...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Malidelničar je izjavil:

Invictus je izjavil:

Določen del bi se dalo rešiti z drugačno davčno politiko. Recimo neko kmetijsko zemljišče lahko ob sprejetju OPN postane zazidljivo, s tem pa cena iz 2€/m² (povprečje Slovenije) pride na +50€/m². Takšno zemljišče je lahko BP na poplavnem/arheološkem območju in pod kakšnimi pogoji se bo gradilo je odvisno od DRSV/arheologov, zato je razmerje med prodajalcem in kupcem izjemno neravnovesno. Pač nekdo bo prodal zemljišče za 25x cene samo zato ker je zazidljivo, nekdo ki pa zemljišče kupuje, pa niti ne ve ali bo lahko gradil, ali pa mu bo nek uradnik postavil takšne pogoje, da bo pred izgradnjo za 1/2 hiše investiral v poplavne nasipe oz. arheologe.

Tako bi bilo nekako fer, da bi moral lastnik zazdiljive parcele ob prodaji pridobiti pozitivna mnenja vseh mnenjedajalcev in tudi plačati konkreten komunalni prispevek. Potem pa lahko občina preko subvencij oz. z izgradnjo infrastrukture nekako vrne določen del tega denarja nazaj do kupcev.

Precej mi je zanimiva logika nekaterih, ki bi obdavčevali delo ali nepremičnine, za katere so se ljudje matrali celo življenje. A ko država podari nekomu 20-40x donos, samo s papirjem, da lahko na parceli gradi "pa nikome ništa".

Od kdaj je pa arheološki izkop strošek investitorja, to vse plača zavod za varstvo kulturne dediščine.

nekikr ::

Daj ne bluzi no.
Poleg tega, da ti žličkarji lahko zaradi ene razbite vaze vzamejo nekaj let, ti vzamejo tudi denar.

Utk je izjavil:

obdavči po isti stopnji, brez izjem.

Pozabi na to. '91 smo rekli da bomo socialna država. Se pa strinjam da mora biti vezano na povprečno nepremičnino.

nekikr je izjavil:

Daj ne bluzi no.
Poleg tega, da ti žličkarji lahko zaradi ene razbite vaze vzamejo nekaj let, ti vzamejo tudi denar.

Iz državnega proračuna se predhodne arheološke raziskave sofinancirajo, če gradi investitor, ki je fizična oseba, stanovanje za lastne potrebe na stavbnem zemljišču ali se na stavbnem zemljišču, ki je registrirano arheološko najdišče gradijo neprofitna najemna stanovanja, pove Brigita Petek.

Kebo je izjavil:

nekikr je izjavil:

Daj ne bluzi no.

Iz državnega proračuna se predhodne arheološke raziskave sofinancirajo, če gradi investitor, ki je fizična oseba, stanovanje za lastne potrebe na stavbnem zemljišču ali se na stavbnem zemljišču, ki je registrirano arheološko najdišče gradijo neprofitna najemna stanovanja, pove Brigita Petek.

Ob tem je treba poudariti, da stroške krijejo le za novogradnje, financiranje pa se nanaša na stroške arheoloških terenskih in poterenskih raziskovalnih postopkov, ne pa tudi na stroške arheološkega izkopavanja. Te mora plačati investitor.

nekikr je izjavil:

Daj ne bluzi no.

Danes imajo časa samo 3 mesece, potem jih vržejo iz parcele...

Če imaš tako nesrečo, da te to doleti. Jaz sem kot študent delal na centru preventivno arheologijo, niti enkrat nismo delali celotnega izkopa ampak samo sondiranje.
Na ministrstvu za kulturo sicer pravijo, da je bil v primeru stanovanjske gradnje lani le en primer, ko je predhodna raziskava pokazala, da je potrebno arheološko izkopavanje.

Kebo je izjavil:

Če imaš tako nesrečo, da te to doleti. Jaz sem kot študent delal na centru preventivno arheologijo, niti enkrat nismo delali celotnega izkopa ampak samo sondiranje.
Na ministrstvu za kulturo sicer pravijo, da je bil v primeru stanovanjske gradnje lani le en primer, ko je predhodna raziskava pokazala, da je potrebno arheološko izkopavanje.

Ni fora toliko o sreči/nesreči, ampak bolj o higieni. Nekdo prodaja zemljišče za +50k na njem je naredil +10x donos (s pomočjo države), na drugi strani je pa težko dat par 100€ oz. k€, zato, da so zadeve clean.

Senior Dev ::

Kebo je izjavil:

Kaj to eni kadijo, jaz bi tut to

4000€ za tak najem ni dandanes nič posebnega. Obstaja na tisoče ljudi v Sloveniji, ki si lahko tako najemnino dejansko privoščijo. Kupna moč je rekordna.
ZenaDeva d.o.o. - Oddaja nepremičnin

Privoščijo že, samo za 4000€ na mesec dobiš že kredit za stanovanje v centru, zakaj bi metal denar stran z najemom.

aviator ::

Socrates je izjavil:

jernejl je izjavil:

Socrates je izjavil:

Ampak nekomu v Pivki je pa cena nepremičnine zato primerjalno drastično padla.
Ja, na milijone slovencev je jeznih, ker vrednosti njihovih nepremičnin na dolgi rok padajo. Večina tistih, ki so kdaj kupili in potem prodali, je realizirala strahotno izgubo. :))

Se pravi bi morali obdavčiti stanovanja v Ljubljani, s tem davkom pa subvencionirati stanovanja v Pivki?
Neumnost, čemu bi obstoj nepremičnin subvencionirali? Je pa pošteno in smiselno, da se od dražjih nepremičnin plačuje več davkov kot od cenejših, tako da bodo nepremičnine v Ljubljani pač nominalno bolj obdavčene kot fizično enake nepremičnine na podeželju.

Cena neposrednega varovanja nepremičnin ne presega 100 EUR letnega davka. Smo ugotovili zgoraj. Pa sem zaokrožil krepko navzgor. Ulično razsvetljavo, šole, bolnišnice, policijo, pa rabimo ljudje ne hiše.
Ne drži.
Glede na strošek države in število nepremičnin je cena vsaj 10.000 evrov letno. Smo ugotovili zgoraj. Pa sem zaokrožil krepko navzdol. Policijo, vojsko, gasilce pa rabijo hiše ne ljudje.
Tudi Ulična razsvetljava, šole, bolnišnice, gledališča so za nepremičnine izjemno pomembni, ker lastnikom omogočajo, da za nepremičnine zaračunajo bistveno več. Kar pojdi v vukojebino in boš videl, koliko manj se tam dobi za enako hišo kot nekje, kjer je vse to blizu. Ampak lastniki bi se z obstojem države zgolj okoriščali, plačevali pa tega ne bi. Ker so že vseskozi navajeni, da so subvencionirani in imajo marsikaj zastonj.

Samo na hitro odgovarjam, ker se mi na neumnosti preprosto ne da več. Pa še nova tema je o nepremičninskem davku, tako da nehajte tule smetit.

Če bi vsi živeli v šotorih, bi še vedno potrebovali 99 % storitev, za katere plačuje proračun. Nekaterih še več. Če bi živeli v šotorih, bi gotovo potrebovali več policije pa tudi zdravnikov, ki bi preprečevali izbruhe bolezni, kot jih poznajo v slumih brez urejene komunalne infrastrukture. Ki jo že plačujejo lastniki nepremičnin. Lastniki nepremičnin so za državo neto plus.

- neumen.
- glasen.

Zaradi takšnih bedakov kot si ti, ne moremo imeti lepih stvari. Ker v demokraciji volijo vsi, tudi neumni.

10000 eur stroska na bajto je res malo overkill. A ce damo olajšavo 50k po osebi na naslovu in flat davek 1 posto.

Bojda imamo za cca 200 milijard. Pri 1 to pomeni 2 milijardi. Od stejemo 2 milijona x 50k = ter dobimo 100 miljard neobdavcenega, ostane pa 1 milijarda.

Nekoga z praznim fletom bo zmotiviralo da bo oddal. Nekdo z prevec vredno a brez dohodkov se bo preselil na manj. Stare name v razmaka kocuri za 40k ne bodo placale nic. Prav tako mlade druzin z 2,3 otroci v novogradnjo. Udarilo pa bi boomerovje, ki se noce downsizat ter poklice dedice. In bogatuni bi pokazali kako zelo bogati so.

Pazi,ce imas najemnika se steje kot olajšava.

matobeli je izjavil:

Utk je izjavil:

obdavči po isti stopnji, brez izjem.

Pozabi na to. '91 smo rekli da bomo socialna država. Se pa strinjam da mora biti vezano na povprečno nepremičnino.

Se pravi, da bomo vsi čim bolj enako revni.

Kebo je izjavil:

Privoščijo že, samo za 4000€ na mesec dobiš že kredit za stanovanje v centru, zakaj bi metal denar stran z najemom.

Mislim, da nimaš ravno alternative v tem primeru. Itak bi vsak Slovencelj rad svoje stanovanje v centru. Nekaterih stvari se ne da kupiti, za vse ostalo je tu Mastercard.

Utk je izjavil:

Se pravi, da bomo vsi čim bolj enako revni.

Ja nevem no, un z 5k bruto se mi zdi ravno x2 od tistega z 2.5k bruto, efektivnega. Dobi sicer nižji neto od x2, ampak ostane mu konc mesca x2 od drugega.

Zgodovina sprememb…

user4683 ::

Torej dobi 2x več ampak ta 2x v bistvu ni 2x. Got it.

A ni to definicija "biti čim bolj enak"? Nima veze a delaš x2, ven boš dobil manj kot x2. Kam gre tista razlika pa vemo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: user4683 ()

Bolj je problem, da je enih in drugih bolj malo, če pa že kak, je 50% obdavčen, najbolje bi pa bilo če jih bi na kole nabili in pobrali vse kar imajo.

Dej no, odloč se, še mal prej je bil problem v penzičih ki si ne bodo mogli privoščit umret sredi ljubljane z delavsko penzijo.

Pa naj gredo na Ptuj, čakalne dobe za zdravstvo so itak krajše.

Zgodovina sprememb…

jernejl ::

Socrates je izjavil:

Cel tvoj argument je bil, da lastniki nepremičnin od države dobijo en kup storitev, ki so vezane na to lastništvo. In da morajo zato plačati davek. In smo ugotovili, da je teh storitev, ki nastanejo specifično zaradi lastništva zanemarljivo malo.
Ravno nasprotno, ugotovili smo, da praktično vse javne storitve nastanejo zaradi premoženja.

Ti celo trdiš, da policijo, vojsko in gasilce potrebujejo HIŠE, ne ljudje. S primerom šotorov sem ti dokazal, da to ni res.
Nisi. Klošarji ne kličejo policije, pred požari pa se umaknejo. Policijo kličejo tisti, ki jim mularija meče kepe v okna, gasilci pa gasijo hiše, ki se pred ognjem ne morejo umakniti. Šotor komot umakneš, če vidiš, da pride požar.

Ker v tem hipotetičnem scenariju hiš ne bi bilo, ljudje pa bi seveda bili. Torej storitve potrebujejo LJUDJE.
Ne drži, storitve potrebujejo NEPREMIČNINE.

Ti pa potem dokazuješ svoje tako da praviš, da bi 99 % storitev države potrebovali tudi, če bi bili ljudje brezposelni?!
V resnici bi se obseg in strošek storitev povečal preko 100% današnjega obsega, če bi bili ljudje brezposelni. Ti ne razumeš, da socialni transferji v resnici ščitijo premoženje. Če jih ne bi bilo, bi reveži kradli tistim, ki kaj imajo. Če ne bi bilo ulične razsvetljave, bi bilo več vlomov, več premožnežev bi ugrabili in jih izsiljevali za denar. Klošarja nihče ne bo oropal ali ugrabil, ker mu nima kaj vzeti. Če ne bi bilo zemljiške knjige, nihče ne bi kupil nepremičnine, ker nihče ne bi mogel dokazati in uveljavljati lastništva. Če ne bi bilo cest, zdravstvenih domov, vrtcev, šol, gledališč, bi bile nepremičnine v Ljubljani vredne manj, kot so trenutno v največji vuko****** v sloveniji. Če ne bi bilo policije, vojske in zemljiške knjige, pa bi bile vredne nič. Vrednost zemljišč je (razen nekaterih zelo redkih izjem, ko lastnik zelo veliko vloži v ureditev zemljišča) 100% odvisna od obstoja države in popolnoma nič od lastnika. Lastnik lahko zemljišče drago proda zaradi pozitivnih eksternalij javnih servisov, ne zato, ker bi sam ustvaril kako omembe vredno dodano vrednost.

nekikr ::

Invictus je izjavil:

nekikr je izjavil:

Daj ne bluzi no.

Danes imajo časa samo 3 mesece, potem jih vržejo iz parcele...

Seveda. Ampak koliko časa pa traja, da pripraviš papirje za njih in da potem sploh pridejo? Koliko časa pa potem oni pripravljajo svoje soglasje in arheološko poročilo? Za vikend, ane?

bizgech ::

Preko sodelavca sem dobil en oglas za garsonjero v NM (96k€ za 36m2 v centru mesta). Načrt in opis: https://ibb.co/c2vz3sS
Ponudba je zasebna in oglas ni objavljen na nepremičninskih portalih. Cena je zadnja (menda že spuščena).

Prodaja se polno opremljeno, vendar bi bilo treba še vložiti za menjavo parketa (hodnik, kuhinja, soba imajo še prvoten parket), v kuhinji menjava pulta, par malenkosti v sobi in kopalnici.

Novo mesto mi ni tako poznano. Se mi zdi, da zna biti za povprečnega IT-jevca kriza (Krka, Revoz in morda kakšna manjša firma)... če ni remote/hybrid službe, obstaja velika verjetnost, da se moraš potem voziti v LJ (v jutranjih konicah je to lahko cca 1 ura vožnje v eno smer). Ostalih minusov v NM ne vidim.

Kaj pravite, je ponudba vredna napisane cene?

urli ::

bizgech je izjavil:

Preko sodelavca sem dobil en oglas za garsonjero v NM (96k€ za 36m2 v centru mesta). Načrt in opis: https://ibb.co/c2vz3sS
Ponudba je zasebna in oglas ni objavljen na nepremičninskih portalih. Cena je zadnja (menda že spuščena).

Prodaja se polno opremljeno, vendar bi bilo treba še vložiti za menjavo parketa (hodnik, kuhinja, soba imajo še prvoten parket), v kuhinji menjava pulta, par malenkosti v sobi in kopalnici.

Novo mesto mi ni tako poznano. Se mi zdi, da zna biti za povprečnega IT-jevca kriza (Krka, Revoz in morda kakšna manjša firma)... če ni remote/hybrid službe, obstaja velika verjetnost, da se moraš potem voziti v LJ (v jutranjih konicah je to lahko cca 1 ura vožnje v eno smer). Ostalih minusov v NM ne vidim.

Meni se to ne zdi neka blazno ugodna ponudba. Verjetno čisto tržna cena, mogoče celo malo draga. Velik minus je pritličje in da gre za garsonjero. Ko bi bilo vsaj 1-sobno. V Novem mestu se da dobiti za cca. 150.000-160.000€ 2-sobno stanovanje in to v novogradnji. Ne pa tale majhna, stara garsonjera v pritličju (zasebnost) za 100.000€. Ne vem, no... ampak cene so itak še vedno nore in to praviloma kar povsod. Tudi v "vukojebinah".

Jaz sicer niti v sanjah ne bi dal za garsonjero v NM 100.000€. To je pa res divje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: urli ()

urli ::

Evo, recimo garsonjera, novogradnja, s pripadajočim lastniškim parkirnim mestom, toplotna črpalka... sicer v za otenek še večji vukojebini kot je NM za cca 110.000EUR - https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro... Ne boš potem za neko starudinjo v pritličju, verjetno brez parkirnega mesta dal 100.000EUR, ajde, ne rečem v LJ. Ampak garsonjere so že po default en big NO NO.

Je pa po svoje zanimivo in žalostno hkrati, da folk kar ne spusti cen v starih blokih... to te svoje luknje, ki jim jih je podaril Jazbinšek, cenijo kot novogradnje. đizs faking krajst ;((

Zgodovina sprememb…

• spremenil: urli ()

sci3nc3 ::

urli je izjavil:

bizgech je izjavil:

Meni se to ne zdi neka blazno ugodna ponudba. Verjetno čisto tržna cena, mogoče celo malo draga. Velik minus je pritličje in da gre za garsonjero. Ko bi bilo vsaj 1-sobno. V Novem mestu se da dobiti za cca. 150.000-160.000€ 2-sobno stanovanje in to v novogradnji. Ne pa tale majhna, stara garsonjera v pritličju (zasebnost) za 100.000€. Ne vem, no... ampak cene so itak še vedno nore in to praviloma kar povsod. Tudi v "vukojebinah".

Jaz sicer niti v sanjah ne bi dal za garsonjero v NM 100.000€. To je pa res divje.

Potem ko sem si pogledal par oglasov za NM se mi zdi cena kar realna. NM je regijsko središče in temu primerne so cene. Ko bo v NM prišla 3. razvojna os in moderna železnica, bojo cene še dodatno skočile. Mimogrede, poglej, koliko boš v LJ dal za neko spodobno garsonjero.

Če je garsonjera na idealni lokaciji, cena hitro zraste za 10 k€. Upoštevaj še, da je kar prostorna, saj ima večina garsonjer površino 20-30 m2. Odvisno je tudi od budgeta in kako greš v nakup. Garsonjera je ponavadi primerna za 1 osebo, saj drugače hitro rata prostorska stiska. Vsekakor je lepo imeti 2-sobno stanovanje, ampak to že govorimo o razliki 50 k€ - ni zanemarljivo.

urli je izjavil:

Je pa po svoje zanimivo in žalostno hkrati, da folk kar ne spusti cen v starih blokih... to te svoje luknje, ki jim jih je podaril Jazbinšek, cenijo kot novogradnje. đizs faking krajst ;((

Ko nujno rabiš nepremičnino (recimo mladi, ki si želijo iti na svoje) ne boš gledal ali je novogradja ali star blok. Ker nepremičnin ni, se morajo eni sprijazniti tudi s starimi stanovanji. Če danes kupim stanovanje v 35 let starem bloku, ga bom čez 10 let prodal še za višjo ceno - to si lahko prepričan, ker v 10ih letih še ne bomo imeli dovolj stanovanj, da bi zadostili potrebam na trgu.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sci3nc3 ()

Pa je realno, da bi NM po cenah še toliko pridobilo?
Čeprav teza je prepričljiva.

sci3nc3 ::

Malidelničar je izjavil:

Poglej si, kakšne so cene zdaj.
Pa računaj, da gre za regijsko središče (v NM hodijo Dolenjci, Belokranjci, del Posavja in del Kočevske regije), kjer že danes nastajajo novogradnje in ko bo prometna infrastruktura bolj razvita (ko bo 3. razvojna os, boš naenkrat v Beli krajini ali pa v Celju), bo povpraševanje po nepremičninah v NM še večje.

sci3nc3 je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

Pa računaj, da gre za regijsko središče (v NM hodijo Dolenjci, Belokranjci, del Posavja in del Kočevske regije), kjer že danes nastajajo novogradnje in ko bo prometna infrastruktura bolj razvita (ko bo 3. razvojna os, boš naenkrat v Beli krajini ali pa v Celju), bo povpraševanje po nepremičninah v NM še večje.

Ok I give up. Imaš point.

Se pravi morajo ljudje čim prej izkoristiti ugodne cene v Beli Krajini, ki bodo dalj časa nižje, ponuja pa vseeno benefite (plus tudi do tam bo pod Gorjanci prišla 3. os)?

redtech ::

Malegadelničarja si prav predstavljam, kako okopava vinograd v Beli krajini, da mu teče švic po hrbtu, naredi ta korak, ker del v tebi kriči po temu :D

Malidelničar je izjavil:

sci3nc3 je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

Ok I give up. Imaš point.

Se pravi morajo ljudje čim prej izkoristiti ugodne cene v Beli Krajini, ki bodo dalj časa nižje, ponuja pa vseeno benefite (plus tudi do tam bo pod Gorjanci prišla 3. os)?

Fantje kmalu bo narava naredila svoje. Enoclanskih gospodinjstev je 300k dvoclanskih 250k. Ce odbijemo od tu samske delavcev in tiste, ki so mladi a brez otrok(ti dostikrat zivijo skupaj z starsi) kaj kmalu ugotovimo koliko upokojencev ima neko nepremicnino.

To je 550k stanovanj/his.

Gledamo drug podatek.
25 odstkov posedujejo 50-59 letniki, 25 odstotkov 60-70 in 70-79-14 odstotkov in 7 odstotkov 80+.
Skupaj imajo v lasti 70 odstotkov stanovanjskega fonda.

Vseh stanovanjski nepremicnin je v lasti...860k.

Torej jih imajo lasti kar 600k.

Vse te generacije so priblizno okoli 30-35 k velike priblizno enako.

Kar pomeni da bo v naslednjih 30 letih umrlo za 20k lastnikov nepremicnin v povprecju letno.
Danasnji 50 letniki bodo stari 80 let.

Zato v nalozbe v Crnomlju ne verjamem.

Tisti, ki bodo dedovali, bodo prodajali po 7000€ kvadrat na Ptuju pa take fore. Nihče ne bo pod ceno prodajal težko pridedovanih nepremičnin.

25 odstkov posedujejo 50-59 letniki, 25 odstotkov 60-70 in 70-79-14 odstotkov in 7 odstotkov 80+.

Kar pomeni da bo v naslednjih 30 letih umrlo za 20k lastnikov nepremicnin v povprecju letno.

Meni to pove, da imamo približno pol nepremičnin v slabem stanju, ki jih bo treba 20,000 letno obnovit, kje kakšno pa podret. Kdo bo to naredu? Keyboard warriroji? Sprehodite se po centru katergakoli mesta, kdo bi hotel tam živet v 150 let stari hiši? Ob Ljubljanici je to še nekaj vredno, drugje pa...za šiptarje je dobro, za druge pa ne.

Ne brini, ljudi ki bi odnavljali je polno. Bolj malo je sam tistih ki so zraven še na glavo padli da bi plačali željene cene za te podrtije.

Šipci vzamejo, ker rabijo nekaj s hišno številko, pol pa mal pogipsajo in prodajo "obnovljeno" stanovanje.

redtech je izjavil:

Malegadelničarja si prav predstavljam, kako okopava vinograd v Beli krajini, da mu teče švic po hrbtu, naredi ta korak, ker del v tebi kriči po temu :D

:) Dejansko je ena moja tiha želja po umiku na podeželje ampak malo dvomim, če sem material za to. Nisem pa proti temu, saj pravim, mogoče pa bi. Sem tak tip človeka, bi bil zadovoljen z naravo, vrtom, njivo, vinogradom. :) Imamo vinogradnike v žlahti, je kar švicanje okopavanje :)

No pa da se vrnemo k temi: Bela Krajina ni slaba opcija za dostop do Novega Mesta, ker 3. os se bo uredila, NM gospodarski bazen se pa razvija. Na jug imaš povezave na koridor Reka-Zagreb itd. Ne vem pa kako je s povezavami proti Kočevju.

Malidelničar je izjavil:

redtech je izjavil:

:) Dejansko je ena moja tiha želja po umiku na podeželje ampak malo dvomim, če sem material za to. Nisem pa proti temu, saj pravim, mogoče pa bi. Sem tak tip človeka, bi bil zadovoljen z naravo, vrtom, njivo, vinogradom. :) Imamo vinogradnike v žlahti, je kar švicanje okopavanje :)

No pa da se vrnemo k temi: Bela Krajina ni slaba opcija za dostop do Novega Mesta, ker 3. os se bo uredila, NM gospodarski bazen se pa razvija. Na jug imaš povezave na koridor Reka-Zagreb itd. Ne vem pa kako je s povezavami proti Kočevju.

Daj ne sanjejte. Ko se upokojijo zadnji Hrvati iz Zagorja, ki se hodijo delat v ta bazen bo kaj?

Malo si poglej povprecno starost v obcinah, kjer bi ti delal razvoj. Blizu lj je 40 let. Tam okoli ce izvzames Novo mesto pa 50 let. No se Kocevje odstopa, vemo zaradi koga.

Eni se kr sanjajte o trumah mladih ljudi,iz kmetij, ki bodo filali fabrike in kupovali vase investicije. Dejstvo pa je, ce gres gledat po teh obcinah bo precej bajt v roku 20 let praznih.

Bodo dedici prodajal po 7k na meter ja.
No edino ce bodo res dobili Ruparjeve penzije, ki jih bo placal Bozicek.

aviator je izjavil:

Fantje kmalu bo narava naredila svoje. Enoclanskih gospodinjstev je 300k dvoclanskih 250k. Ce odbijemo od tu samske delavcev in tiste, ki so mladi a brez otrok(ti dostikrat zivijo skupaj z starsi) kaj kmalu ugotovimo koliko upokojencev ima neko nepremicnino.

To je 550k stanovanj/his.

Gledamo drug podatek.

Zato v nalozbe v Crnomlju ne verjamem.

Problem pri tej računici je v tem, ker imaš med mlajšo populacijo zelo malo lastnikov nepremičnin. Tako, da ko bodo počasi umirale starejše generacije težko rečeš kaj bo. Lahko špekuliraš, da bo nepremičnin na trgu več, lahko pa pride do situacije, kjer bodo mlajše generacije (takrat v srednjih letih) to podedovale in jim bo predstavljalo edino nepremčnino. In na koncu bo statistika enaka.

OneYellow ::

Če se ti populacija stara in manjša, potem bo sčasoma ena oseba zasedala čedalje več nepremičnin. V teoriji. Če je danes 1 oseba na bajto, bo čez xy let 1 oseba na 2 bajti. Torej kaj bo naredila s to drugo bajto, ki jo je podedovala ta oseba? Prodala? Komu? Drugemu dediču, ki ima prav tako 2 bajti, eno v kateri živi in eno prazno? Je pa res, da to ne bo jutri, je pa logično glede na trend staranja prebivalstva.

Lonsarg ::

Fora je sicer, da je treba konkretno graditi/obnavljati zgolj za vzdrževanja stevila bivalnih nepremičnin. Tak da zna biti tako, da se bo pač upočasnila gradnja novih ko bodo nepremičninski lastniki umirali in bo trg še vedno v podobnem ravnovesju kot sedaj.

Se pa definitivno urbanizacija nadaljuje, tak da cenam nepremičnin v rovtah se res ne piše dobro, ampak je kar široka definicija kaj so to rovte :)

OneYellow je izjavil:

Če se ti populacija stara in manjša, potem bo sčasoma ena oseba zasedala čedalje več nepremičnin. V teoriji. Če je danes 1 oseba na bajto, bo čez xy let 1 oseba na 2 bajti. Torej kaj bo naredila s to drugo bajto, ki jo je podedovala ta oseba? Prodala? Komu? Drugemu dediču, ki ima prav tako 2 bajti, eno v kateri živi in eno prazno? Je pa res, da to ne bo jutri, je pa logično glede na trend staranja prebivalstva.

Te tvoje ideje so na žalost, ali pa srečo, čisto skregane z realnostjo. Slovenija ima vse več prebivalcev, ne vse manj. Gradi se veliko, ampak še zmeraj veliko premalo. Vasi se zapuščajo, ampak samo res majhne zakotne, tipa nekaj 10 ali pa do 100 prebivalcev. Tiste, ki imajo vsaj malo več, čisto lepo funkcionirajo, se obnavljajo itd. Da bo zdaj zdaj v neki Muljavi, Pivki ali ne vem kje zmanjkalo ljudi, je fantaziranje. Pa tudi če bi, kaj bi to tebi pomagalo, če ti je vse izven ringa vukojebina? Vse kar je 10 km od katerekoli avtoceste ima visoke cene. Tudi če je 100 km izven Ljubljane. Ker povsod je nekaj, ali Primorska ali Avstrija ali Zagreb. Če bo kje prišlo do premika na "slabše, je to Ljubljana. Na slabše v narekovajih, ker ne bi bilo to slabo za vse. Mislim da bo ljudem počasi prišlo iz glave v rit, da ni vredno v Lj se vozit, kaj šele kupit stanovanja tam. Dokler je bila drugje kar visoka brezposelnost je bilo to logično, zdaj pa pač več ni.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()
««
317 / 831
»»