Forum » Loža » Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Temo vidijo: vsi

Invictus ::
Saj meni tudi ne, sam delati nočem v Sloveniji. Oz. za slovenskega delodajalca, da ne bo pomote
.

"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x

matic492 ::
Kot zanimivost, tale finančna svetovalka pravi da se morte izselit iz LJ :D
https://cekin.si/finance/varcevanje/mes...
In kaj torej svetuje, glede na to, da so najemnine že tako visoke, da nekateri od svoje plače zanjo trgajo 70 in več odstotkov, zneski na položnicah pa naraščajo? Vezoviškova nam odgovarja, da smo se navadili, da kar vsi živimo v Ljubljani. Pri čemer pa ne vzamemo v obzir, da so drugje cene popolnoma drugačne. Sicer so tudi v drugih slovenskih mestih šle cene bivanja gor, a še vedno obstajajo nizke oz. primerne najemnine. "Tukaj je samo vprašanje te naše komoditete in tega, kaj smo mi pripravljeni spremeniti," nam pove in pravi, da je javni prevoz do Ljubljane vzpostavljen in da lahko razmislimo tudi o tem, da spremenimo mesto bivanja.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Malidelničar ::
maticb492: končno en pameten nasvet :)
Naj si pogleda zgodbo našega sokomentatorja iz Ilirske Bistrice - tudi tam je lepo živeti. Narava, lepo okolje, fina lokacija, logistika na koprsko in ljubljansko stran, bližina Kvarnerja, morje, plaže.
Naj si pogleda zgodbo našega sokomentatorja iz Ilirske Bistrice - tudi tam je lepo živeti. Narava, lepo okolje, fina lokacija, logistika na koprsko in ljubljansko stran, bližina Kvarnerja, morje, plaže.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

petrus ::
Ja jebiga prvi dan sluzbe verjetno ne bos sel kupit stanovanja, ampak ce imata dva dokaj normalni placi se 30 ali 40k eur naspara relativno hitro.
Trije še hitreje! Je poligamija že legalna v Sloveniji?
stati inu obstati

Geho ::
velikBrokoli je izjavil:
Slovenija je lepa, le ljudje so zahojeni. Remote delo iz vukojebine je torej edina rešitev.![]()
Ljudje in vlada, tak da ti tud vukojebina ne pomaga...

Pat_MaGroin ::
Saj meni tudi ne, sam delati nočem v Sloveniji. Oz. za slovenskega delodajalca, da ne bo pomote.
Sej tko vedno več mladih razmišlja, zato pa se vsak dan selijo ven, k nam pa albanci:) (upam da čimprej zaprejo luknjo z delovnimi vizami).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pat_MaGroin ()

zavajon ::
To spet ni res. Nekdo s 5000€ neto plače lahko da za najemnino penthousa 2000€, ostalo gre pa za koko, pijačo in punce sumljivih moralnih vrednot.
Ja, to res ni pravično, da se mora tisti z 1k plače zadovoljiti s puncami neoporečnih moralnih vrednot

Pat_MaGroin je izjavil:
Saj meni tudi ne, sam delati nočem v Sloveniji. Oz. za slovenskega delodajalca, da ne bo pomote.
Sej tko vedno več mladih razmišlja, zato pa se vsak dan selijo ven, k nam pa albanci:) (upam da čimprej zaprejo luknjo z delovnimi vizami).
In zakaj te tako motijo tile Albanci?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zavajon ()

FireSnack ::
Vsakič ko dvignejo temeljno obrestno mero za 1%, pade cena najbolj precenjenih nekoliko starejših nepremičnin za 10%. Obrestna mera naj bi se zviševala še do sredine 2023. Padalo bo ku kamen, ampak mora pa se istočasno tudi zidat na veliko in ne sme se čakat da pade cena materiala. Nova neprofitna stanovanja + dobra obdavčitev neprvih nepremičnin + slabši pogoji za dolgoročne kredite + recesija. To bi moralo ustaviti napihovanje balona. Vsi pa upamo da ne poči, ker če poči bo polno žalostnih zgodb.
Preprodajalec NFT umetnin

velikBrokoli ::

Jih imam kot sosede (najemniki v isti stavbi v pritličju).
Se kregamo že 1 leto, ker se froci igrajo po parkirišču in delajo sranje, nimajo nobenega spoštovanja do lastnine (avtov), svinjajo pred vhodom (dobesedno pred svojim vhodom imajo po tleh smeti), sušijo si obleke/preproge zunaj (noben drug od vseh stanovalcev ne dela tega).
Imajo pač svoje navade, ki grejo skozi v vukojebini na jugu balkana, pri nas pa ne gre skozi. Zdaj po 1 letu smo nekako na to prišli da froce zunaj čuva (pa še to po njihovo - odrasla ženska recimo nonšalantno odloži svojo pijačo na havbo mojega avta - mislim what the fuck?)
Pač ne priporočam nikoli, res se mislil včasih da ljudje pretiravajo, ampak nikoli več (pač tu je taka situacija da so najemniki in so zdaj prišli, prej so bili normalni/slovenci notri in ni blo problemov).
Pri nakupu naslednje nepremičnine za sebe bom veliko bolj pozoren na sosede.
Se kregamo že 1 leto, ker se froci igrajo po parkirišču in delajo sranje, nimajo nobenega spoštovanja do lastnine (avtov), svinjajo pred vhodom (dobesedno pred svojim vhodom imajo po tleh smeti), sušijo si obleke/preproge zunaj (noben drug od vseh stanovalcev ne dela tega).
Imajo pač svoje navade, ki grejo skozi v vukojebini na jugu balkana, pri nas pa ne gre skozi. Zdaj po 1 letu smo nekako na to prišli da froce zunaj čuva (pa še to po njihovo - odrasla ženska recimo nonšalantno odloži svojo pijačo na havbo mojega avta - mislim what the fuck?)
Pač ne priporočam nikoli, res se mislil včasih da ljudje pretiravajo, ampak nikoli več (pač tu je taka situacija da so najemniki in so zdaj prišli, prej so bili normalni/slovenci notri in ni blo problemov).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()

matobeli ::
Ker praksa zgleda nekak takole: Moški pride v slovenijo, dobiva dobro plačo da dokaže da lahko skrbi za družino. Ko dobi dovoljenje pride familija gor in takrat tudi plača pade na minimalca, če še nima otrok jih nardi, potem ko dobiva socialne ugodnosti v sloveniji pa pride na vrsto AT/DE.
Ni problem da ne delajo (ker so praktično vsi moški zaposleni), problem je da plansko izkoriščajo našo socialno zakonodajo da potegnejo ven čimveč.
Imaš pa seveda tudi tiste ki so prišli k nam delat in z njimi tudi ni problemov.
Ni problem da ne delajo (ker so praktično vsi moški zaposleni), problem je da plansko izkoriščajo našo socialno zakonodajo da potegnejo ven čimveč.
Imaš pa seveda tudi tiste ki so prišli k nam delat in z njimi tudi ni problemov.

Jaz sem svoje sosedej prijavil socialni inšpekciji, ker otroci ne hodijo v šolo, zdaj ne vem če je prišel inšpektor in kaj so nardili, zadnje cajte me grdo gleda, tako da mogoče je prišu.
Otroci sploh ne znajo slovensko, odrasli pa bolj srbo hrvaško kot kaj drugega.
Drugače so pa ravno kupili Audija, nek se vidi
(verjetno na rate pri Koriniti hahahah)
Mislim, sej nimamo nekih hudih težav, samo ko se ti 4je otroci brez nadzora vozijo z nekimi kolesi in poganjalčki na parkirišču okoli avta ti pač grejo kocine pokonci. Mali zbežijo že ko me vidijo, ker sem jih ene parkrat nagnal v stanovanje pa mamo nadru, ampak zalega bolj počasi.
Otroci sploh ne znajo slovensko, odrasli pa bolj srbo hrvaško kot kaj drugega.
Drugače so pa ravno kupili Audija, nek se vidi

Mislim, sej nimamo nekih hudih težav, samo ko se ti 4je otroci brez nadzora vozijo z nekimi kolesi in poganjalčki na parkirišču okoli avta ti pač grejo kocine pokonci. Mali zbežijo že ko me vidijo, ker sem jih ene parkrat nagnal v stanovanje pa mamo nadru, ampak zalega bolj počasi.

Praksa je taka:
slo firma uvozi Albance v slo, porihtajo dovoljenja, tip gre delat v nemcijo, familija v slo na socialo, ko jih nemci zavrzejo, pa pridejo nazaj v slo na socialo.
Skratka, nemci imajo dostop on/off do delovne sile, ko jih ne rabijo, so breme nase drzave.
Tako dela 90% vseh firm v slo, ki lifrajo balkance v zahodno evropo.
Vir: frend z UE + kolega, ki je posredno urejal to za stranko iz Svice.
Moti me, da uvazamo na polno osnovnosolsko izobrazene ljudi, ven pa se pospeseno selijo "mozgani". In rezultati bodo katastrofalni.
Kdaj se je nazadnje v SLO preselil visokoizobrazen Nemec/Norvezan/Anglez s svojo familijo?
Nobene jebene diverzifikacije ni, balkan, balkan, balkan.
Mene boli K, ker itak ne bom zivel v SLO, ampak kot drzavljanu mi pa ni vseeno, kam srednjerocno pluje moja domovina.
slo firma uvozi Albance v slo, porihtajo dovoljenja, tip gre delat v nemcijo, familija v slo na socialo, ko jih nemci zavrzejo, pa pridejo nazaj v slo na socialo.
Skratka, nemci imajo dostop on/off do delovne sile, ko jih ne rabijo, so breme nase drzave.
Tako dela 90% vseh firm v slo, ki lifrajo balkance v zahodno evropo.
Vir: frend z UE + kolega, ki je posredno urejal to za stranko iz Svice.
To spet ni res. Nekdo s 5000EUR neto plače lahko da za najemnino penthousa 2000EUR, ostalo gre pa za koko, pijačo in punce sumljivih moralnih vrednot.
Ja, to res ni pravično, da se mora tisti z 1k plače zadovoljiti s puncami neoporečnih moralnih vrednot
Pat_MaGroin je izjavil:
In zakaj te tako motijo tile Albanci?
Moti me, da uvazamo na polno osnovnosolsko izobrazene ljudi, ven pa se pospeseno selijo "mozgani". In rezultati bodo katastrofalni.
Kdaj se je nazadnje v SLO preselil visokoizobrazen Nemec/Norvezan/Anglez s svojo familijo?
Nobene jebene diverzifikacije ni, balkan, balkan, balkan.
Mene boli K, ker itak ne bom zivel v SLO, ampak kot drzavljanu mi pa ni vseeno, kam srednjerocno pluje moja domovina.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pat_MaGroin ()

velikBrokoli ::
Jih imam kot sosede (najemniki v isti stavbi v pritličju).
Sem mislil, da imam samo jaz tako nesrečo, ampak moji sosedi so praktično identični temu, o čemur ti govoriš. Pred blokom imajo smetnjak, pa vseeno mečejo plesnivo hrano pred smetnjak ali pa kar v gozdu pustijo. Prizadeti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: velikBrokoli ()

Moji neki sorodniki zivijo v Celju in po 2 letih trpljenja enakih simptomov pospeseno iscejo moznost selitve v ROVTE, ker jih enostavno ni za prenasat.

enemon ::
Včeraj zvečer sem čakal na vlak na glavni v Ljubljani in sem se počutil kot v Bronxu. Polno olančanih črncev, ki so postopali sem in tja in nekoga čakali, precej naših južnih bratov... Slovenščine ni bilo slišati, po mojem sem bil edini Slovenec na glavni in njeni okolici. Res si ne bi želel živeti v Ljubljani ali kjerkoli, kjer je podobno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: enemon ()

celje ::
Vsakič ko dvignejo temeljno obrestno mero za 1%, pade cena najbolj precenjenih nekoliko starejših nepremičnin za 10%. Obrestna mera naj bi se zviševala še do sredine 2023. Padalo bo ku kamen, ampak mora pa se istočasno tudi zidat na veliko in ne sme se čakat da pade cena materiala. Nova neprofitna stanovanja + dobra obdavčitev neprvih nepremičnin + slabši pogoji za dolgoročne kredite + recesija. To bi moralo ustaviti napihovanje balona. Vsi pa upamo da ne poči, ker če poči bo polno žalostnih zgodb.
kaj pa to pomaga pri nakupu?
nekako drzi nekje prej napisano: tisti, ki je hotel/bil sposoben kupiti je kupil.
veliko nabijanja o nekih davkih, pozidavah, obrestih, (ter ostalih nebulazah),…. dejstvo je, cene nepremicnin gredo samo v eno smer… ta je gor, rahla obcasna mini nihanja, ter zopet gor. sesulo se ne bo nikoli.
cenejsi material? dream on. samo se drazje bo.
recesija? si jo res zelimo?
slabsi pogoji za kredite? zivimo v slo. razlagaj si kot zelis.
zidat na veliko? kje, ce bi vsi v Lj? plus, komu bi bilo to v interesu? gradbincem? drzavi? ali tistim (ne da bi zalil kogarkoli) ki si sedaj ne morejo kupiti nepremicnine? will never happen
kar se tice super duper Lj…. dokler sem bil mulc ni bilo boljsega. vedno se nekaj dogaja, bejbe povsod.
sedaj, manj folka vidim, bolj vesel sem.

dice7 ::
PersonaRuda je izjavil:
Pat_MaGroin je izjavil:
Mimogrede, danes ECB viša za 0,75.
Se morda kdo spomni koliko je bil ATH obresti od ECB za obdobje zadnjih 30 let? Zanima me koliko še imamo fora preden se prebije prejšnja najvišja obrestna mera.
Enkrat visja, kot je sedaj. Se kar manjka do vasih apokalipticnih scenarijev

Klemen98145 ::
Malidelničar je izjavil:
Sploh ko berem te vaše zadnje poste glede Albancev in podobnega v npr. Ljubljani, vam lahko potrdim, da je v Kopru isto, če ne hujše. En mega mix Albancev in Makedoncev. Albanci so bolj v Izoli, Koper je večinsko preplavljen z Makedonci, ki delajo v Luki. No tukaj ima Ilirska Bistrica še en velik +, ker je priseljencev zaenkrat še zelo malo, saj tu ni neke hude industrije. Za manjše priseljevanje tujcev, so pa tudi zaslužni dnevni migranti iz bližnje Hrvaške, katerih kar nekaj dela v tukajšnjih firmah (Lesonit, Plama,...), saj se vse več vozijo sem na delo, zaradi višjih plač.

Klemen98145 je izjavil:
Malidelničar je izjavil:
Sploh ko berem te vaše zadnje poste glede Albancev in podobnega v npr. Ljubljani, vam lahko potrdim, da je v Kopru isto, če ne hujše. En mega mix Albancev in Makedoncev. Albanci so bolj v Izoli, Koper je večinsko preplavljen z Makedonci, ki delajo v Luki. No tukaj ima Ilirska Bistrica še en velik +, ker je priseljencev zaenkrat še zelo malo, saj tu ni neke hude industrije. Za manjše priseljevanje tujcev, so pa tudi zaslužni dnevni migranti iz bližnje Hrvaške, katerih kar nekaj dela v tukajšnjih firmah (Lesonit, Plama,...), saj se vse več vozijo sem na delo, zaradi višjih plač.
Še en tak biser (zaenkrat še) je Murska Sobota. Je pa res, da je dosti Romov, ki so malo bolj miroljubni od dolenjskih. Vprašanje pa je, kako bi se razumeli s potomci Ilirov. :D

Sej mogoče se sliši slabo, ampak na gorenjskem ni hujših težav. Bi skoraj lahko rekel da je top glede priseljencev. V 90ih se je priselilo polno exju naroda ki so danes praktično vsi normalni, še srbohrvaščina se sliši bolj kot ne iz ust penzjonistev (in najstnikov v tistih letih, ko pač res morajo zavijat. Slovnice itak nihče več ne zna)
Ker pa je gorenjska videla že veliko priseljevanja tudi albanci ne povzročajo nekih težav, največ težav z njimi imajo še omenjeni exju 90s priseljenci. Za avtohtone so itak vsi priseljenci in se pritožujejo, ravno tako kot se pritožujejo nad domorodci.
Ja, v šolah imaš kakšnega prevajalca, ampak, če bi bila srbohrvaščina xy nam nezan jezik bi jih imeli že prej. Verjetno ima tudi zarukanost gorenjcev precej opravit s tem da "če nisi biznis, spizdi".
Tako da, gorenjci so zajebani in trdi, ampak so fer. Komur to paše super, vse ostalo je biznis.
Ker pa je gorenjska videla že veliko priseljevanja tudi albanci ne povzročajo nekih težav, največ težav z njimi imajo še omenjeni exju 90s priseljenci. Za avtohtone so itak vsi priseljenci in se pritožujejo, ravno tako kot se pritožujejo nad domorodci.
Ja, v šolah imaš kakšnega prevajalca, ampak, če bi bila srbohrvaščina xy nam nezan jezik bi jih imeli že prej. Verjetno ima tudi zarukanost gorenjcev precej opravit s tem da "če nisi biznis, spizdi".
Tako da, gorenjci so zajebani in trdi, ampak so fer. Komur to paše super, vse ostalo je biznis.

johnnyyy ::
Nikjer eksplicitno ne pove, da se je potrebno izselit iz LJ. Priporoča naj strošek najemnine z bivalnimi stroški ne bo več kot 30% prihodkov, pa naj se ne gleda samo LJ. To nekako pomeni, da par, ki zaslužita vsak po 1100€, plačata za stanovanje max cca 700€ oz. 500€ stanovanje 200€ stroški. No za ta denar tudi v LJ dobiš enosobno stanovanje.

matobeli: Gorenjska drugače res ni slaba in se dobro drži. Je pa res, da ta se kvaliteta bivanja (tudi če držijo zgodbe o dobri asimilaciji in da ni problemov - z izjemo Albancev v Kranju) nekako odseva v cenah nepremičnin, ki so res visoke. V bistvu so še najnižje v hm, kakšni Kropi, pa tam nad Kamnikom mogoče, pa maybe kaj proti Železnikom še, vse kar je v trikotniku Poljanska dolina - Trzin - Kranj je pa obupno drago, gor nad Kranjem v trikotniku Brnik - Kranjska gora - Bled je pa itak pač vse turističen becirk.

Invictus ::
Eh, povišana obrestna mera bo najbolj vplivala na najemnine.
Tisti, ki dela zase, bo zadevo zgradil do konca, ne glede na obrestno mero ali ceno materiala. Ker pač dela zase. Ajde, bo 20% dražje, bo pa na svojem.
Špekulanti bodo denar dali drugam.
Folk bo pa prodajal še vedno po nenormalnih cenah, razen tistih, ki res morajo prodati. Ker:
- gredo v večjo/manjšo nepremičnino, pa bi radi puf poplačali
- ločitev
- selitev
Ostali pač tipajo trg in nabijajo ceno, če se najde kak, ki rabi ravno njihovo. Tako sem sam prodal. Se je našel kupec, ki mu je ustrezala lokacija in razporeditev, pa je kupil. Sam sem spustil ceno za 3k.
Zdaj, če imaš srečo in čas iskati, mogoče kaj kupiš z 20% popustom. Na več pa lahko pozabiš. Pa še to je vprašanje, če je na lokaciji, kjer ti ustreza...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

Invictus: Se ti zdi, da smo v Sloveniji izumili 'perpetual housing market growth glitch'? Meni se to zdi nerealno (saj smo poleg U.S imeli primere hudih nepremičninskih crashov na Irskem in v Španiji).

ginekk ::

Gambino ::
Včeraj zvečer sem čakal na vlak na glavni v Ljubljani in sem se počutil kot v Bronxu. Polno olančanih črncev, ki so postopali sem in tja in nekoga čakali, precej naših južnih bratov... Slovenščine ni bilo slišati, po mojem sem bil edini Slovenec na glavni in njeni okolici. Res si ne bi želel živeti v Ljubljani ali kjerkoli, kjer je podobno.
Saj veš, da je Ljubljana malo večja, kot ena glavna postaja. Ampak vi "seljaki" tega niti ne razumete, ker je vasa vas 3x3m velika, za en kurnik in eno štalo.
V Ljubljani je super živet, če imaš denar, ti ga nimaš, si revež. Jaz živim v Ljubljani v samostojni bajti ob enem pa oddajam stanovanje takšnim seljakom kot si ti, super jih je obirat. Dovolj seljakov kot si ti, dela sranje po naši prelepi prestolnici, od foušije, nevem zakaj!

OneYellow ::
Jaz pa ravno če bi imel denar ne bi živel v Ljubljani. No tudi, če ga ne bi imel ne bi. V bistvu v nobenem primeru ne bi. Ne vidim razloga za to, da bi.

ginekk: ja ampak zaradi tega Gorenjska štima, je najbolj urejena in najbolj bogata slovenska regija. Pač neki karakterni pogoji ljudi morajo bit; v nasprotnem primeru bi bila Gorenjska shithole.
Ampak jaz ne razumem teze, da imamo v Sloveniji 'perpetual housing market growth glitch' ..
Ker se spominjam, da smo v tej temi debatirali o stanju nepremičninskega trga 20 let nazaj in v devetdesetih. In smo lahko naredili celo gibanje trga za nazaj. In če to dopolnim z oceno trenutnega stanja in simulacije za naprej pridemo do sledečega zaporedja:
1. Depresiran trg v devetdesetih (1991-1999): zelo dobre vstopne točke za nakup vse do tam 1999-2000
2. Zdrava rast 2000-2005/2006: trg raste, možni so že konkretni plusi/dobički, ampak je še dober entry point za deale
3. Eksponentna rast in balon 2006-2008: dobički samo tistih, ki so kupili pred tem in ki so celo prodali na vrhu takoj ko so poleti/jeseni 2008 znaki krize
4. Prvi konkretni padec 2009-2010: veliko izgub iz tega naslova še posebej tisti, ki so vstopali po letu 2007
5. Dead-cat-bounce 2010-2011: padec se začasno ustavi, za marsikoga že možnost za nakup kjer se da narediti plus (20-letno okno), ali pa za pozno prodajo investicij iz časa tam po 2000 (to cut losses)
6. Kapitulacija trga 2012-2014: totalna finančna kriza, propad gospodarskih firm, trgu odpade dno, poplava dobrih dealov - idealne vstopne točke za nakup kjer se bo delalo največje dobičke čez 10-20 let
7. Trg v zdravi fazi stabilizacije 2015-2018: dobre vstopne točke za nakup, ampak res v prvih letih tega obdobja.
8. Nov nepremičninski boom: 2018-2021: močan pospešek trga v 2018/2019, ki spominja na 2006-2008, potem pa korona še extra krepko pospeši rast cen. Čas za dobičke, rapidno poslabševanje entry pointov.
9. Vrh nepremičninskega balona: 2021-202X (?): cene na vrhu, špekulacije kdo bo koga, Točke za izstop in unovčevanje dobičkov, obupni, najslabši čas za vstop.
Torej slediti bi moralo:
10. Konkretni padci (202X-202X): izguba tistih, ki so investirali tam 2020 in lahko se pričakuje prve poteze zmanjševanja izgub (to cut losses)
11. Crash (202X-202X): izguba tistih, ki so investirali po letu 2018, novi entry pointi.
Change my mind.
Ampak jaz ne razumem teze, da imamo v Sloveniji 'perpetual housing market growth glitch' ..
Ker se spominjam, da smo v tej temi debatirali o stanju nepremičninskega trga 20 let nazaj in v devetdesetih. In smo lahko naredili celo gibanje trga za nazaj. In če to dopolnim z oceno trenutnega stanja in simulacije za naprej pridemo do sledečega zaporedja:
1. Depresiran trg v devetdesetih (1991-1999): zelo dobre vstopne točke za nakup vse do tam 1999-2000
2. Zdrava rast 2000-2005/2006: trg raste, možni so že konkretni plusi/dobički, ampak je še dober entry point za deale
3. Eksponentna rast in balon 2006-2008: dobički samo tistih, ki so kupili pred tem in ki so celo prodali na vrhu takoj ko so poleti/jeseni 2008 znaki krize
4. Prvi konkretni padec 2009-2010: veliko izgub iz tega naslova še posebej tisti, ki so vstopali po letu 2007
5. Dead-cat-bounce 2010-2011: padec se začasno ustavi, za marsikoga že možnost za nakup kjer se da narediti plus (20-letno okno), ali pa za pozno prodajo investicij iz časa tam po 2000 (to cut losses)
6. Kapitulacija trga 2012-2014: totalna finančna kriza, propad gospodarskih firm, trgu odpade dno, poplava dobrih dealov - idealne vstopne točke za nakup kjer se bo delalo največje dobičke čez 10-20 let
7. Trg v zdravi fazi stabilizacije 2015-2018: dobre vstopne točke za nakup, ampak res v prvih letih tega obdobja.
8. Nov nepremičninski boom: 2018-2021: močan pospešek trga v 2018/2019, ki spominja na 2006-2008, potem pa korona še extra krepko pospeši rast cen. Čas za dobičke, rapidno poslabševanje entry pointov.
9. Vrh nepremičninskega balona: 2021-202X (?): cene na vrhu, špekulacije kdo bo koga, Točke za izstop in unovčevanje dobičkov, obupni, najslabši čas za vstop.
Torej slediti bi moralo:
10. Konkretni padci (202X-202X): izguba tistih, ki so investirali tam 2020 in lahko se pričakuje prve poteze zmanjševanja izgub (to cut losses)
11. Crash (202X-202X): izguba tistih, ki so investirali po letu 2018, novi entry pointi.
Change my mind.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Malidelničar ()

Saj veš, da je Ljubljana malo večja, kot ena glavna postaja. Ampak vi "seljaki" tega niti ne razumete, ker je vasa vas 3x3m velika, za en kurnik in eno štalo.
V Ljubljani je super živet, če imaš denar, ti ga nimaš, si revež. Jaz živim v Ljubljani v samostojni bajti ob enem pa oddajam stanovanje takšnim seljakom kot si ti, super jih je obirat. Dovolj seljakov kot si ti, dela sranje po naši prelepi prestolnici, od foušije, nevem zakaj!
Sem rojen Ljubljančan in ko sem se selil iz Ljubljane, ni bila tako "pisana". Pa tudi takega ološa ni bilo kot si ti, vidim, da sem se prav odločil. Za mene pa ne skrbi, nisem reven seljak, reven si ti v glavi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: enemon ()

Mislim da oba uporabljata sovražni govor in za kaj takega bi morala biti ničelna toleranca in prepoved objav iz vajinega IP naslova. En bolj zafrustritan kot drugi.

Mislim da oba uporabljata sovražni govor in za kaj takega bi morala biti ničelna toleranca in prepoved objav iz vajinega IP naslova. En bolj zafrustritan kot drugi.
Golobov task force jih bo najdu in po riti!

Ma ni prehudo. Na Slo-Tech-u nismo pussy-ji ampak pravi deci.
Da gremo nazaj k temi: No kako komentirate mojo oceno gibanja trga po stage-ih? Nobeden me ni demantiral, torej sem kar zadel. Bravo jst :)

Kaj si ti napisal da imajo Albanci v lasti 85% nepremičnin v Ljubljani in bodo zavladali svetu?

Utk ::
Malidelničar je izjavil:
Ma ni prehudo. Na Slo-Tech-u nismo pussy-ji ampak pravi deci.
Da gremo nazaj k temi: No kako komentirate mojo oceno gibanja trga po stage-ih? Nobeden me ni demantiral, torej sem kar zadel. Bravo jst :)
Morda si zadel (za naprej, za nazaj itak si), ampak v vsakem primeru je zmeraj bilo in zmeraj bo, da so največ profitirali tisti z denarjem, reveži pa ostali reveži, ali pa postali še večji reveži. Tudi če bo nekdo rezal izgube, je večja verjetnost, da bo od njega kupil nekdo "z denarjem" kot pa mulc, ki bi rad šel na svoje. Razen če bi se čisto porušila vera v nepremičnine v Sloveniji v kar pa dvomim - za to bi treba še kaj drugega premaknit, recimo znižat obdavčitev na kapitalske dobičke. Kar pa ni mogoče, ker tudi če bi Janša to enkrat sprejel (če kdaj spet pride), bi levaki to takoj kenslali.

sass628 ::
Malidelničar je izjavil:
ginekk: ja ampak zaradi tega Gorenjska štima, je najbolj urejena in najbolj bogata slovenska regija. Pač neki karakterni pogoji ljudi morajo bit; v nasprotnem primeru bi bila Gorenjska shithole.
Torej slediti bi moralo:
10. Konkretni padci (2024-2026): izguba tistih, ki so investirali tam 2020 in lahko se pričakuje prve poteze zmanjševanja izgub (to cut losses)
11. Crash (2026-2028): izguba tistih, ki so investirali po letu 2018, novi entry pointi.
Change my mind.
če zadanem letnice, častiš pivo

sass628: Zmenen 
Zanimivo, zakaj domnevaš, da bo nek vrh z nihanji trajal do 2024? Ali predpostavljaš že drsenje navzdol 2022-2024? Ker meni se ne zdi, da bi bilo goriva še za nekaj let na teh nivojih.
Ostalo si pa kar zadel po mojem, lahko bo še prej. Pa dno bo po mojem mnenju bolj razpotegnjeno kot zadnjič.

Zanimivo, zakaj domnevaš, da bo nek vrh z nihanji trajal do 2024? Ali predpostavljaš že drsenje navzdol 2022-2024? Ker meni se ne zdi, da bi bilo goriva še za nekaj let na teh nivojih.
Ostalo si pa kar zadel po mojem, lahko bo še prej. Pa dno bo po mojem mnenju bolj razpotegnjeno kot zadnjič.

kriptobog ::
Malidelničar je izjavil:
Torej slediti bi moralo:
Change my mind.
Ma ne pricakujem ravno crasha. Nekaj malega padca, crasha pa zagotovo ne. Ko bo kriza, bodo sluzbe izgubljali predvsemtisti, ki niso kupovali nepremicnin, nizji sloj (proizvodnje, itd). Tisti, ki so kupovali nepremicnine zase, jih ne bodo kar prodajali ko bo kriza. Bodo prej pocrpali vse druge opcije, kot pa prodajo nepremicnine. Predvsem se bo nasel kak junak s spremenljivo obrestno mero, da bo zagustilo, ampak tudi takih ni veliko. Kdor je kupoval za investicijo pa tudi verjetno ne bo prodajal, ampak bo drzal. Taki itak niso kupovali s krediti in imajo dovolj eur na lagerju.

Padalo bo do leta 2030. Index S&P 500 mora pasti zagotovo pod 1000$, zdaj je šele na 3800$. To še ni P od padanja, če S&P 500 pade iz 5 jurjev na 4 jurje.

nekikr ::
Mene BK. 100€ sem dal v kuverto in na stran, bo za nakup ljubljanskega gradu. Kar ostane pa za žur.

OneYellow ::
Hehe nekdo je butthurt, ker bo njegova nepremičnina izgubila na vrednosti. Nič narobe, bo pa vsaj manjši davek za plačat.

johnnyyy ::
Malidelničar je izjavil:
Change my mind.
Vsaka kriza je "individualna", kar pomeni da se razlikuje od drugih, zato je težko napovedat kako točno bo. V krizi 2008 se je konkratno zategovalo pasove, nakar smo po nebroj letih ugotovili, da smo delali narobe, saj smo naredili krč in poglobili krizo še bolj kot je bila. Sedaj kaže da smo se iz tega nekaj naučili, a kakšen bo efekt na draginjske dodatke itd. ne ve nihče. Kako bo na vse vplivala inflacija, se tudi ne ve. Ker se v zadnjih letih ni veliko gradilo na kredo, sam ne pričakujem globokega padca cen. Če bi špekuliral o padcih bi rekel, da se bomo vrnili na nivoje 2020 do 2025, potem pa bo sledila rast. Če smo z Pahorjem na čelu 2008 rekli, da smo tako majhni da "nas bo kriza preskočila", se danes precej več ljudi zaveda, da "kriza bo" in se ravnaju s tem. Po drugi strani bodo stvari odvisne tudi od UKR/RU krize, saj imamo zaradi nje v celotni EU precej beguncev in le-ti poskrbijo še za manjšo ponudbo nepremičnin. Če pride do umiritve razmer, lahko gredo nazaj domov, če pa pride do poslabšanja, potem pa bo še kakšna UKR familija prišla dol ločeno še z kakšnim rusom, ki bi se hotel izogniti vpoklicu.

CopiumRovte ::
In kaj torej svetuje, glede na to, da so najemnine že tako visoke, da nekateri od svoje plače zanjo trgajo 70 in več odstotkov, zneski na položnicah pa naraščajo? Vezoviškova nam odgovarja, da smo se navadili, da kar vsi živimo v Ljubljani. Pri čemer pa ne vzamemo v obzir, da so drugje cene popolnoma drugačne. Sicer so tudi v drugih slovenskih mestih šle cene bivanja gor, a še vedno obstajajo nizke oz. primerne najemnine. "Tukaj je samo vprašanje te naše komoditete in tega, kaj smo mi pripravljeni spremeniti," nam pove in pravi, da je javni prevoz do Ljubljane vzpostavljen in da lahko razmislimo tudi o tem, da spremenimo mesto bivanja.
Da ni to boljša polovica gospoda Matota iz tega foruma, ker ima nekam sumljivo enake poglede na situacijo.

Mato989 ::
Malidelničar je izjavil:
Invictus: Se ti zdi, da smo v Sloveniji izumili 'perpetual housing market growth glitch'? Meni se to zdi nerealno (saj smo poleg U.S imeli primere hudih nepremičninskih crashov na Irskem in v Španiji).
A so ga izumili v Monacu? Luksemburgu itd??? Kako je s cenami tam v zadnjih 20 letih?
CopiumRovte je izjavil:
Da ni to boljša polovica gospoda Matota iz tega foruma, ker ima nekam sumljivo enake poglede na situacijo.
Ta ženska je vsaj toliko pametna da razume kako se rešuje zadeva, eni bi pa z davkom...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()

krho ::
Jest sem mel tega le vašega jamranja dovolj pa sem kupil boomersko bajto na veliki parceli na gorenjskem. € morajo nekam jit drugače jih bo požrla inflacija.
Je šla pa cena od prvotno objavljene dol za 40k€
Je šla pa cena od prvotno objavljene dol za 40k€
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

nekikr ::
A daj no, pa lepo so ti povedali tule že 150x v zadnjih 10 letih, da bo balon zdaj zdaj počil!

krho ::
Ja, figo bo. Kaj mi pomaga če bo bajta še 30k€ ceneje, če bo šel kredit za toliko gor ali pa še več.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si