» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
249 / 831
»»

Utk ::

Prišparali bi ogromno, ampak sej se še tip pa baba ne morta zmenit, kam bi šla živet, da bi ceneje čez prišla, pa se bo 5 bab med seboj. No faking way.

Pat_MaGroin ::

To mene fascinira, folk išče cenejše kable na aliexpressu, da bi se pa zresnil in prišparal pri investiciji življenja, to pa ne, gremo full retail ceno plačat :).

mr_chai ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Namesto da 150 jurjev ruknes v neko sranje v rovtah, potem vsaj tole kupis:

https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...

Minus je, da si blizu matota :).

Sem se za foro zapelal do tele bajtice. Za moj okus nekoliko preblizu avtoceste.

Invictus je izjavil:

Poceni bajt kolikor hočeš. Sam sončki ne bi imeli hiše, ki jo je treba še malo popraviti in ni blizu mamice...

Ja poceni zemljišča s podrtijami večinoma. Da greš take bajte obnavljat, ki so bogu za hrbtom v džungli nekje in notr metat 150k+, da bo na koncu niti za 130k ne boš prodal....težka.

urli ::

mr_chai je izjavil:

Invictus je izjavil:

Poceni bajt kolikor hočeš. Sam sončki ne bi imeli hiše, ki jo je treba še malo popraviti in ni blizu mamice...

Ja poceni zemljišča s podrtijami večinoma. Da greš take bajte obnavljat, ki so bogu za hrbtom v džungli nekje in notr metat 150k+, da bo na koncu niti za 130k ne boš prodal....težka.

"bogu za hrbtom v džungli" :))

matobeli ::

OneYellow ::

Mato989 je izjavil:

OneYellow je izjavil:

Ok, ampak recimo, da imava s partnerko oba službo v Ljubljani. Naj oba hkrati pustiva službo in si iščeva na Ptuju službo? Kaj, če ne dobiva? Naj samo eden najde najprej, drugi se ta čas vozi nazaj v Ljubljano? Kaj, če drugi ne dobi, z eno plačo boš tudi na Ptuju težko kupil in živel družino? Kaj z otroci in njihovimi prijatelji?

Ali naj vse skupaj po*ljeva v K* in se preseliva v tujino, kjer bova izbirala službo? :)

Ampak če imata s partnerko šiht v LJ in si s to plačo ne moreta kupit nepremičnine bližje kot 10min iz Ptuja potem je nekaj z vajino službo ali pa lajfstylom narobe... Samo to rečt komu je pa bogokletno!
In to je tisto kar jaz non stop izpostavljam velja pa sploh za LJ... če z neko plačo ne moreš kupit nepremičnine relativno blizu šihta, potem sta samo 2 razloga(no so 3je ampak nismo Monaco) in sicer:

1. Imaš preveč crap plačo
2. Imaš previsoke zahteve oz. furaš lajf ki te košta preveč in prihraniš premalo

Your pick!

Kar se pa tiče frocov pa je do pubertete sprejemljivo, pol se začne zapletat menjava okolja itd...

Opisano sicer ni moj scenarij, je pa verjetno scenarij povprečne družine. Ampak relativno blizu je kaj? Domžale? Tam so cene skoraj Ljubljanske. Celje? Je tam res toliko ugodneje ali boš samo dodatno izgubil 2 uri dnevno za prevoz?

Če pa kupuješ dom v taki oddaljenosti, da moraš razmišljati že o menjavi službe in socialnega kroga se pa odprejo že nove možnosti tujine in potem ni kaj razmišljat.

Mato989 ::

OneYellow je izjavil:

Mato989 je izjavil:

OneYellow je izjavil:

Ok, ampak recimo, da imava s partnerko oba službo v Ljubljani. Naj oba hkrati pustiva službo in si iščeva na Ptuju službo? Kaj, če ne dobiva? Naj samo eden najde najprej, drugi se ta čas vozi nazaj v Ljubljano? Kaj, če drugi ne dobi, z eno plačo boš tudi na Ptuju težko kupil in živel družino? Kaj z otroci in njihovimi prijatelji?

Ali naj vse skupaj po*ljeva v K* in se preseliva v tujino, kjer bova izbirala službo? :)

Ampak če imata s partnerko šiht v LJ in si s to plačo ne moreta kupit nepremičnine bližje kot 10min iz Ptuja potem je nekaj z vajino službo ali pa lajfstylom narobe... Samo to rečt komu je pa bogokletno!
In to je tisto kar jaz non stop izpostavljam velja pa sploh za LJ... če z neko plačo ne moreš kupit nepremičnine relativno blizu šihta, potem sta samo 2 razloga(no so 3je ampak nismo Monaco) in sicer:

1. Imaš preveč crap plačo
2. Imaš previsoke zahteve oz. furaš lajf ki te košta preveč in prihraniš premalo

Your pick!

Kar se pa tiče frocov pa je do pubertete sprejemljivo, pol se začne zapletat menjava okolja itd...

Opisano sicer ni moj scenarij, je pa verjetno scenarij povprečne družine. Ampak relativno blizu je kaj? Domžale? Tam so cene skoraj Ljubljanske. Celje? Je tam res toliko ugodneje ali boš samo dodatno izgubil 2 uri dnevno za prevoz?

Če pa kupuješ dom v taki oddaljenosti, da moraš razmišljati že o menjavi službe in socialnega kroga se pa odprejo že nove možnosti tujine in potem ni kaj razmišljat.

Ampak saj pravim ce mas tak siht z prtnerjem da si skup ne moreta privoscit nepremicnine blizu sihtov potem je pac za razmislit o karieri in trenutnih sihtih

Relativno blizu je za mene to ko rabis cca 45min ali manj po google maps na siht... Seveda je to relativno ampak ja ce si v takem radiju ne zmores nic kupit pa sta dva delata nekaj hudo narobe ali pa zivta razsipno
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Klemen98145 ::

No vidim da je kar razgreta debata, pa se še jaz malo vključim ter povem svojo zgodbo. Jaz prihajam z Gorenjske, moja pa s Postojnskega. Budget nam valda (kot redkokomu dandanes) ni znesel in sva gledala kam bi šla. Tukaj je vedno poudarek na cenejši Štajerski in Prekmurju. Nama je pač ta opcija odpadla, saj je predaleč do Ljubljane in pa predvsem do morja. Zato sva bazirala proti Primorski strani in na koncu pristala v neposredni okolici Il. Bistrice (še vedno najcenejši del Primorske oz. te strani Slovenije). Moja dela v Kopru, jaz delam kot v Ljubljani. Oba imava možnost hibrida, tako da se to pozna pri vožnjah, saj se peljeva do delovnega mesta, max. 2x na teden. Stanje za nas mlade je sedaj obupno, cene so nahajpane, krediti vse slabši. Zato sva glih za čas najhujše covid scene presekala in kupila najino novo (takrat še neobnovljeno) hišo. Manjko Il.Bistrice je AC, saj do izvoza Postojna vozis cca 25km po regionalki. Sreča je, da sta vzporedni dve cesti in se promet poleti razporedi, tako da pretiranih gužv ni, izven sezone je celo dokaj prazna cesta. Pa še vedno rabim do Viča slabo uro v eno smer. Ampak midva sva zadovoljna, mestece ima vse kar rabiš: nov ZD, zdravnike ful uvažajo z sosednje Reke :), drugo leto bodo gradili urgentni center, šole in vrtci so novi, Hofri, Lidli, Eurospini,..oz. to kar imajo dandanes že vsa manjša SLO mesta. Največji manko je pa bližina večjih centrov (do Lj je v povprečju slaba ura, do kopra slabe 3/4 ure). Tako da midva vse ugodnosti večjih centrov (kino, shopping) koristimo v Hrvaški Reki, ki je cca 30km oddaljene ter povezana z AC takoj za mejo. Sva bila kar presenečena kako konkretna veliko mesto je Reka oz. bolje rečeno z celo okolico satelitskih naselij tvori urbano sredino ala Ljubljana. No največji plus je pa bližina same Opatije, ter tudi Krka. Tako da čeprav je mestece, gledano iz Slovenskega zornega kota na južni periferiji Slovenije, veselo koristimo sosednjo državo oz. to urbano sredino Reke, Opatije in Krka. No sem malo podal še mojo zgodbo, da ne bo samo izpadlo, da se ne da živet tudi na malo manj fensi krajih po Sloveniji, če pač nimaš denarja za že danes omenjene Domžale :).

Povej ime mesta, da ti ST dvigne ceno nepremičnin :).

Ja, tako je to. Štajerska ima gor Avstrijo, vzhodna Slovenija ima bližje Zagreb, ki je pa res milijonsko mesto, kot pa Ljubljano. Drugo leto Hrvaška dobi euro, morda celo šengen. Ne bit tolk zarukani kmetavzarji...ni Ljubljana središče vesolja. Nekateri celo hodijo v službo v Zagreb iz Slovenije, ne samo obratno, ker če smo že na IT forumu, niso tam plače nič slabše, pa pustimo to...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Klemen98145 ::

Utk je izjavil:

Ja, tako je to. Štajerska ima gor Avstrijo, vzhodna Slovenija ima bližje Zagreb, ki je pa res milijonsko mesto, kot pa Ljubljano. Drugo leto Hrvaška dobi euro, morda celo šengen. Ne bit tolk zarukani kmetavzarji...ni Ljubljana središče vesolja. Nekateri celo hodijo v službo v Zagreb iz Slovenije, ne samo obratno, ker če smo že na IT forumu, niso tam plače nič slabše, pa pustimo to...

Drugo leto, ko bo schengen in Euro bo še bolj fajn ja, čeprav jaz koristim bližnji maloobmejni prehod, tako da gužve na meji, nismo imeli niti sedaj. Priznam pa da me je Reka kar presenetila v smislu velikosti, ker je prej nisem poznal nič (sem se peljal vedno samo mimo po obvoznici proti morju). Potem pa sem malo bral zgodovino mesta, pa to, da je tretje Hrvaško mesto po velikosti. Pa na splošno kot mesto, poda da ta urbani filing (mogočne stavbe, veliki trgovski centri itd). Se pa čuti, ta industrijski pridih. Na drugi strani zaliva, pa Opatija pravo nasprotje tega (turizem, bolj fensi scena itd.).
Ravno zadnjič smo debatirala z enim domačinom iz Ilirske Bistrice, da je baje že kar nekaj tukajšnjega izobraženega kadra odšlo iz Leka v Reško farmacevtsko podjetje JGL, ki je baje ful plačno konkurenčno in močno podjetje.

Zgodovina sprememb…

enemon ::

Še enkrat bom napisal, da ga ni čez bajto na Goričkem, službo v Avstriji in šopingom in storitvami na Madžarskem. Na severu Goričkega imaš lahko vse to v radiju 15 km.

Malidelničar je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

No to je tudi dobra opcija.
179.000 EUR. Pa recimo, da se da zbit za 10.000 EUR (če bo recesija recimo še malce več).
Torej: 169.000 EUR.
Ali lahko en mlad par z pravimi faksi (ali pa da en začne prej delati kot pa pri 32-ih) naredi tak budžet?
Vsaka polovica para da vsaj 35.000 EUR. Kredita, 50.000 EUR? Tudi če so familije škrt, verjetno podpreš otroka vsaj simbolično pa mu stisneš 10.000 EUR? Ok če so res škrt, vsaka družina da samo 5.000 EUR (malo verjetno). 35.000 + 35.000 + 5.000 + 5.000 + 50.000 EUR? 130.000 EUR. Manjka še 39.000 EUR. Torej je potreben večji prihranek (s strani enega ali obeh) plus malo večji kredit, plus malo manjša škrtost familij. Je feasible po Matotovem scenariju?

Pa nben mlad par ne bo živel tam ob avtocesti halo?? Tle ste zdej res najdl eno bajto, ki lepo zgleda na slikcah. V objemu narave moj krac, v objemu avtoceste!

enemon je izjavil:

Še enkrat bom napisal, da ga ni čez bajto na Goričkem, službo v Avstriji in šopingom in storitvami na Madžarskem. Na severu Goričkega imaš lahko vse to v radiju 15 km.

A ni v AT dražji shopping ? Veliko bolje je biti potem na krasu, ker imaš poceni IT shopping.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mr_chai ()

enemon ::

mr_chai je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

No to je tudi dobra opcija.
179.000 EUR. Pa recimo, da se da zbit za 10.000 EUR (če bo recesija recimo še malce več).
Torej: 169.000 EUR.
Ali lahko en mlad par z pravimi faksi (ali pa da en začne prej delati kot pa pri 32-ih) naredi tak budžet?
Vsaka polovica para da vsaj 35.000 EUR. Kredita, 50.000 EUR? Tudi če so familije škrt, verjetno podpreš otroka vsaj simbolično pa mu stisneš 10.000 EUR? Ok če so res škrt, vsaka družina da samo 5.000 EUR (malo verjetno). 35.000 + 35.000 + 5.000 + 5.000 + 50.000 EUR? 130.000 EUR. Manjka še 39.000 EUR. Torej je potreben večji prihranek (s strani enega ali obeh) plus malo večji kredit, plus malo manjša škrtost familij. Je feasible po Matotovem scenariju?

Pa nben mlad par ne bo živel tam ob avtocesti halo?? Tle ste zdej res najdl eno bajto, ki lepo zgleda na slikcah. V objemu narave moj krac, v objemu avtoceste!

enemon je izjavil:

A ni v AT dražji shopping ? Veliko bolje je biti potem na krasu, ker imaš poceni IT shopping.

Še enkrat preberi - delaš v Avstriji in šoping na Madžarskem, kjer je ceneje kot pri nas. Na Goričkem je tromeja Slovenija - Avstrija - Madžarska.

johnnyyy ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Meni je še vedno misterij, zakaj se ne najde recimo 10 investitorjev, ki kupijo recimo 5000m2 zemlje, parcelirajo in gor ruknejo 10 hiš za lastno bivanje.

Verjetno bi za tak projekt tudi občina "malo" pomagala, če dobijo 20-40 novih duš k njim?

Ker v parcelah in hišah na ključ je verjetno vsaj 40% mesa profita, ki ga lahko prihraniš.

Glej iz drugega konca. Parcelacija je poceni in če ima nekdo 5000m² zazidljivega zemljišča primernega za stanovanjsko rabo, zakaj ne bi on razparceliral in prodal po delih? No to delajo, zato je zate, kot investitorju praktično nemogoče kupiti večji kos zazidljive parcele.

Pat_MaGroin je izjavil:

Jaz se sicer ne spoznam, ampak bivsi sodelavec je v Kamniku gradil bajto, njegov sosed pa kar 2 hkrati, 1 je prodal, 1 je pa bila zastonj, ker je tadrugo prodal za 2x cene, tako da ocitno se da. Pa tip sploh ni gradbenik, samo vse je gradil/kupoval x2. Tako da pri x10 jebemti ce ni 40% prihranka.

Evo, kdor se spozna.

4 hise v 3. podaljšani GF za 1,25 mio. Torej še k vsaki hiši prištejemo 100k za finalizacijo. 1,65 mio.

Zdaj pa mi povejte, koliko bi koštalo, če bi 4 S-T-jevci takle projekt izpeljali skupaj zase?

To niso tako redki primeri. Narediš dvojček in en del prodaš. Problem pri tem pa je finančni, saj moraš že na začetku biti dovolj finančno stabilen oz. moraš imeti dovolj budgeta, da lahko v šusu zgradiš 2 hiši.

Drugače pa od dežurnih S-T jamračev pozabi na takšno skupno financiranje. Dokler je za večino vukojebina vse kar ni v LJ znotraj AC, njihov budget pa je par 10€ se te stvari ne bodo realizirale. Tudi če se bi sprostili zemljišča za izgradnjo je vprašanje koliko bi bila stanovanja cenejša. Ne poznam gradbenika ki bi delal za 10% če pa lahko naredi 100% profit.

Mato989 je izjavil:

Ampak saj pravim ce mas tak siht z prtnerjem da si skup ne moreta privoscit nepremicnine blizu sihtov potem je pac za razmislit o karieri in trenutnih sihtih

Relativno blizu je za mene to ko rabis cca 45min ali manj po google maps na siht... Seveda je to relativno ampak ja ce si v takem radiju ne zmores nic kupit pa sta dva delata nekaj hudo narobe ali pa zivta razsipno

Mah, v praksi zelo redko kateri dobi visoko prvo plačo. Pač nekaj dobiš potem, pa se trudiš in iščeš priložnosti, ki so odvisne od branže. Vmes ko iščeš priložnosti pa je odvisno, enim uspe in napredujejo, drugi pa se vrtijo v krogu nizkih plač. In potem si star 30 imaš 5 let delovne dobe pogodbo za NDČ in nizko plačo in si v precepu - vztrajat in upat da bo plača višja. Menjat in tvegat NDČ in zamaknit kredit za vsaj eno leto.

Mah, v praksi zelo redko kateri dobi visoko prvo plačo. Pač nekaj dobiš potem, pa se trudiš in iščeš priložnosti, ki so odvisne od branže. Vmes ko iščeš priložnosti pa je odvisno, enim uspe in napredujejo, drugi pa se vrtijo v krogu nizkih plač. In potem si star 30 imaš 5 let delovne dobe pogodbo za NDČ in nizko plačo in si v precepu - vztrajat in upat da bo plača višja. Menjat in tvegat NDČ in zamaknit kredit za vsaj eno leto.

Povsem razumem to dilemo, tudi sam sem jo imel... ampak če si redno končal študij si star 22 let... torej pri 27tih moraš načeloma imet cca 5 let delovne dobe...in če potem v naslednjem letu ali dveh ne prideš do solidne plače se je za zamislit sploh če si končal faks... mogoče si zajebal faks in bo treba drastično rezat logiko lastno.

IgorCardanof ::

Sam mato, a ni tko da mas ti ze krepko vec kot 5 let delovne dobe, pa tudi olace v dveh letih nisi spravil na decent nivo?
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.

kriptobog ::

IgorCardanof je izjavil:

Sam mato, a ni tko da mas ti ze krepko vec kot 5 let delovne dobe, pa tudi olace v dveh letih nisi spravil na decent nivo?

Jah mato pac pozabi na detajle :))

Gregor P ::

... in podedovane nepremičnine :D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

...in fotrovo finančno inekcijo :D (pri cemer je bil projekt nakupa vreden 70k).

Zgodovina sprememb…

njyngs ::

No fantje, tipa ste čisto opekli. Kdo ga bo zdaj peljal na urgenco, preden doživi šok in začne uporabljati CAPSLOCK besede, da njegove TRDITVE zgledajo bolj RESNIČNE!
KHM https://www.youtube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ

Mato989 je izjavil:

Povsem razumem to dilemo, tudi sam sem jo imel... ampak če si redno končal študij si star 22 let... torej pri 27tih moraš načeloma imet cca 5 let delovne dobe...in če potem v naslednjem letu ali dveh ne prideš do solidne plače se je za zamislit sploh če si končal faks... mogoče si zajebal faks in bo treba drastično rezat logiko lastno.

Odvisno od strategije in okolja. Recimo moj star uni študijski program je trajal 9 semestrov, potem pa še diploma, torej 5 let skupaj, če si hiter oz do 24. leta starosti. Ko sem imel vse izpite pod kapo, je bila situacija z zaposlitvami precej neugodna, zato sem izkušnje nabiral preko študenta in se pri 26 tudi redno zaposlil v podjetju kjer sem prek študenta delal, za NDČ a plača je bila minimalc. Tako da nič kaj dober začetek.

Pa ti še nimaš pripravništva. :)) Zdaj si pa predstavljaj, da imaš še par let pripravništva, strokovni izpit in potem ko si pri 30ih (če že?) zdravnik, imaš tako dobro plačo, da skeširaš bajto in nadoknadiš vsa ta leta šparanja, ko nisi mogel šparat, ker si pač delal pripravništvo za drobiž. Aja ne, v Sloveniji smo, kjer se smatra, da si s tem zgrešil faks, ker nisi imel že pri 22 letih dobre plače. :))

IgorCardanof je izjavil:

Sam jaz ne jamram da so nepremičnine predrage in da mi mora država zrihtat nepremičnino 500m od šihta (karikiram)

matobeli ::

Seveda ne, boomerji načeloma ne jamrate o tem da so nepremičnine predrage.

Lahko malo bolj natančno definiramo boomerje? Ker 30 let sem mislil, da so to naši starši, zdaj smo pa naenkrat to mi.

johnnyyy je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Odvisno od strategije in okolja. Recimo moj star uni študijski program je trajal 9 semestrov, potem pa še diploma, torej 5 let skupaj, če si hiter oz do 24. leta starosti. Ko sem imel vse izpite pod kapo, je bila situacija z zaposlitvami precej neugodna, zato sem izkušnje nabiral preko študenta in se pri 26 tudi redno zaposlil v podjetju kjer sem prek študenta delal, za NDČ a plača je bila minimalc. Tako da nič kaj dober začetek.

Torej če prav razumem si porabil 5 let da si imel minimalca, nekaj kar lahko dobiš pri 18tih načeloma? =) Pa si potem vsaj napredoval do povprečne plače v roku 2 let? Kaj si študiral?

sass628 ::

Ok, malo prebiram tu pa vidim več ali manj iste vzorce nasvetov.:))
Malo za šalo malo za res ampak če povzamem:

- Če imaš keš pojdi v LJ in delaj v LJ (you made it in life);)
- Če nimaš keša pojdi izven LJ ampak delaj v LJ dokler ne dobiš nepremičnino v LJ (work harder jebiga);((

Kot da sta to edini dve možnosti. Sam imam drugačne izkušnje, sem živel in delal v LJ. Kupil hišo izven LJ ker so bile cene zasoljene, nato poiskal boljšo službo v bližini (cca.6km) kjer živim (ni IT stroka). Se da tudi drugače znajti

Poveš še kateri konec Slovenije si kupil? In zakaj tam? In kdaj? In koliko je sedaj vredna tvoja ista hiša?

Invictus ::

Če živiš noter, in se ne misliš seliti, je vrednost hiše nepomembna, dokler ne bo nepremičninskega davka.

Kupiti nepremičnino za bivanje in non stop tuhtati, koliko je vredna in koliko boš zapravil zanjo, je neproduktivno.

Razen, če misliš, tako kot jaz, v 3 letih bajto prodat in si spremeniti lokacijo ali način življenja...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Point je, da bi marsikdo danes naredil isto (v bistvu se noben tukaj ne pritožuje nad cenami v LJ), pa ne more, ker so te "hiše izven LJ" že na nivoju LJ. Morda tudi avtor prispevka danes ne bi bi mogel upoštevati svojega nasveta. :)

Poveš še kateri konec Slovenije si kupil?
Kranj
In zakaj tam?
Ker pač -> žena
In kdaj?
Med korono, jesen/zima 2020
In koliko je sedaj vredna tvoja ista hiša?
Hiša 210m2, letnik 1980 kupljeno za 165k Eur.....sedaj je vredna več glede na razmere na trgu

Hvala. No, to danes ni izvedljivo. V bistvu si zadel idealen trenutek še pred dvigom cen in obrestnih mer kreditov. Sam bi v takšnem položaju storil enako in moraš biti res zaljubljen v LJ, da bi iskal tam.

Ko sem sam iskal bajto, je bila razlika med Ljubljano in Kranjem tam cirka 50k. Nabavil za 340k, do sedaj vložil cirka 80k - 90k.

Zato sem raje kupil v LJ. Zdaj je vredna bajta tam 700k - 800k. Pač razmere na trgu. Ampak dobil sem željeno lokacijo.

Za 165k se je tudi v letu 2020 dobilo navadno sranje v Kranju.

OneYellow je izjavil:

Hvala. No, to danes ni izvedljivo. V bistvu si zadel idealen trenutek še pred dvigom cen in obrestnih mer kreditov. Sam bi v takšnem položaju storil enako in moraš biti res zaljubljen v LJ, da bi iskal tam.

Seveda je, samo ne morš primerjat cen takrat in danes, ker je poplava ECB denarja zaradi reševanja starcev v Covidu... tu je krivda, ne v tistih ki nočejo prodat za 165k... ampak 165k danes ni vredno toliko kot 165k v 2020 kaj šele 2019...

V bistvu je vredno toliko kolikor se dobi na trgu. Se strinjam. Ampak trg je pa okrnjen, vemo zakaj.

Invictus je izjavil:

Ko sem sam iskal bajto, je bila razlika med Ljubljano in Kranjem tam cirka 50k. Nabavil za 340k, do sedaj vložil cirka 80k - 90k.

Zato sem raje kupil v LJ. Zdaj je vredna bajta tam 700k - 800k. Pač razmere na trgu. Ampak dobil sem željeno lokacijo.

Za 165k se je tudi v letu 2020 dobilo navadno sranje v Kranju.

Če ti je bila želja ostati v LJ potem super, meni osebno mi LJ ne potegne več.
Je odvisno kaj iz sranja lahko narediš:D

So pa tudi krediti drazji 30% kot 10 mesecev nazaj, folk pride z banke razocaran, ker so anuitete za ogledane nepremicnine previsoke.

sass628 je izjavil:

Iz 165k sranja leta 2020 lahko narediš veliko, zase. Kar si hočeš, oz. kar ti ženska definira :)).

Za trg je pa najbrž lokacija malo mimo.

Invictus je izjavil:

sass628 je izjavil:

Iz 165k sranja leta 2020 lahko narediš veliko, zase. Kar si hočeš, oz. kar ti ženska definira :)).

Za trg je pa najbrž lokacija malo mimo.

Definiraj trg? Saj je naslov teme ...v Sloveniji in ne v Ljubljani ali se pač motim?

Daj ego pusti doma, vidim da si hitro ustvaril mnenje na podlagi dveh besed:))

Mato989 je izjavil:

Torej če prav razumem si porabil 5 let da si imel minimalca, nekaj kar lahko dobiš pri 18tih načeloma? =) Pa si potem vsaj napredoval do povprečne plače v roku 2 let? Kaj si študiral?

Ni bilo 5 let, bolj 3-4, prej kot študent pa sem po "netu" bil nekje med minimalcem in povprečjem. Sam nisem gledal, toliko preko denarja, saj sem bolj iskal ekipe/podjetja, ki še niso bila uveljavljena in ki imajo možnost rasti, saj sem ugotovil, da so tisti kolegi in znanci precej bolj uspeli, ki so bili v podjetjih kjer so imeli večjo rast, kot pa tisti, kateri so začeli z večjo plačo pri kakšnem dinozavru. Potem smo našli tujega investitorja, ki je pri nas odprl podjetje del firme pa se je prezaposlil. Vmes je preteklo cca eno leto, ko investitor še ni imel tukaj podjetja pa smo delali za njih, plačo pa pridobili preko popoldanca. Takrat sem imel bruto na popoldanca + minimalca, pa še par naročnikov na popoldanca, saj firma ni imela dovolj resoursov da bi vse projekte pohendlali. No takrat je bil pa precejšen jackpot in sem v letu prihranil preko 40k€. Študiral sem pa FE uni star program.

Trenutno se pomojem nič več ne prodaja tako kot se je npr. pol leta in več nazaj, ker prodajam drugo 1-sobno v Ljubljani, pa sem dobil dva klica v enmu tednu. Krediten spass je over. Sedaj samo še kakšen "investitor" s kešom če se najde...

Zgodovina sprememb…

Glede na to, da se je 2/3 nepremičnin kupovalo s kešem, je zanimivo, da se je tako opazno ustavilo. Si ne bi nikoli mislil, da ima 1/3 kupcev (na katere vpliva podražitev kreditov) takšen močan vpliv na povpraševanje.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: OneYellow ()

V mojem bivšem bloku se prodaja eno 3 sobno za 270.000.

Sam sem ga prodal za 263.000. Spomladi... Na srečo, zdaj ne vem če bi dobil toliko.... Prodajal sem ga pa 1 leto. Lahko bi dal noter najemnike, sam sem raje odplačal puf za bajto in namenil dodaten keš za obnovo bajte.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

nekikr ::

Invictus je izjavil:

V mojem bivšem bloku se prodaja eno 3 sobno za 270.000.

Sam sem ga prodal za 263.000. Spomladi... Na srečo, zdaj ne vem če bi dobil toliko.... Prodajal sem ga pa 1 leto. Lahko bi dal noter najemnike, sam sem raje odplačal puf za bajto in namenil dodaten keš za obnovo bajte.

Ja danes težko dobiš 270k za socialistično 3-sobno stanovanje. Folk je pogruntu, da je življenje v kurniku precenjeno, tudi če imaš 10 min do šihta. Raje imaš potem 50min AC do šihta in hišo na vasi.

nekikr je izjavil:

Nepremičninski trg

Tale KajDogaja je pa vedno boljši. Znajo zadeti bistvo :)

Zgodovina sprememb…

zavajon ::

mr_chai je izjavil:

Folk je pogruntu, da je življenje v kurniku precenjeno, tudi če imaš 10 min do šihta. Raje imaš potem 50min AC do šihta in hišo na vasi.

A je bila narejena kakšna raziskava, ki bi to ugotovila?
Se mi zdi čudno, da so potemtakem kurniki v mestu še vedno bolj cenjeni od hiš na vasi.

zavajon je izjavil:

mr_chai je izjavil:

Folk je pogruntu, da je življenje v kurniku precenjeno, tudi če imaš 10 min do šihta. Raje imaš potem 50min AC do šihta in hišo na vasi.

A je bila narejena kakšna raziskava, ki bi to ugotovila?
Se mi zdi čudno, da so potemtakem kurniki v mestu še vedno bolj cenjeni od hiš na vasi.

Če je kaj slabše od socialističnega stanovanja je to socialistična bajta... =) Teh je pa tudi ogromno...

To je napačna logika. Hišo na vasi lahko zmeraj zgradiš še eno, skoraj kjerkoli, če ne v tej, pa v sosednji, zato je njena cena navzgor omejena. Stanovanja ne moreš kar zgradit na novo, če ne moreš kupit enga.
Če ti dam jaz zdaj za nalogo kupit hišo v točno določeni vasi, pa se tam nobena ne prodaja, boš pa moral pljunit za kar nekaj stanovanj v Ljubljani, če boš hotel nekoga prepričat, da se preseli zarad tebe.
««
249 / 831
»»