» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
237 / 831
»»

amacar ::

Pat_MaGroin je izjavil:

https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...

Evo, 250k na ključ.

Sem gledal, ampak to je se 3km iz rac v rovtah. Hvala, ne hvala.

jernejl ::

Kako je pa kaj z električnimi priključki za električne avtomobile v garažah novogradenj (mislim na bloke), ki se danes prodajajo ali gradijo?
Je to leta 2022 že samoumevno, ali se prodajalci samo čudijo, čemu bi nekdo želel imeti štrom na parkirnem mestu?

enemon ::

MisterR je izjavil:

Poznate Rače?

https://www.albaugh.eu/facilities/

https://maribor24.si/lokalno/ekoloska-i...

enemon je izjavil:

Berem v enem oglasu za stanovanje, da ima nizko pritličje z atrijem. Piše, da se gre po stopnicah navzdol. Ali je potem nizko pritličje samo nek fensi izraz za polkletno stanovanje?

Kletno oz. nadkletno stanovanje. Videl sem že oba izraza. Ponavadi so v stanovanju 40cm okna ali pa se to ne, in so okna samo na eno stran, kjer je atrij.

No, tukaj so recimo celo balkonska vrata z izhodom na atrij. Je pa tudi atrij vkopan, tako da je dejansko potem klanec do nivoja tal. Si mislim, da mora biti precej malo svetlobe vseeno.

mr_chai ::

tale stric lepo pove zakaj se nepremičnine še dražijo..

jan_g je izjavil:

mr_chai je izjavil:

Tisti, ki ste se iz Ljubljane selili v Maribor, kako ste se npr navadili na novo okolje in ljudi ?

Se štajerščine čez čas ne sliši več ?

Evo, en tak tukaj. Sem pa več let živel tudi v Nemčiji (München) in na Danskem (København), par let nazaj sem se vrnil v Slovenijo, natančneje Maribor. Glavni razlog v primerjavi z Ljubljano je bil cena nepremičnin in kljub temu dovolj velik kraj, da mu lahko rečeš mesto. Je pa res, da je iz mojega stališča katerikoli kraj v Sloveniji "doma", kajti ko enkrat 5 in več let živiš izven Slovenije, se ti perspektiva spremeni. Štajerščina me ne moti, drugi seveda takoj opazijo, da nisem Mariborčan. Ampak nasplošno so ljudje super in nimam pripomb. Ceste so pa zanič, to moram priznati.

PersonaRuda je izjavil:

Na 4. mestu Dravski kristali.

Zanimivo je to, da večina Mariborčanov, s katerimi govorim, prav tako ne marajo te lokacije. Meni pa se ne zdi tako slaba. Zraven imaš Dravo, kar je fajn za sprehode v center in rekreacijo. Tisti Merkur in skladišča se mi ne zdijo tak problem. Verjetno spet gledam drugače, ker sem pred tem živel v precej večjih mestih in imam drugačno predstavo o tem, kaj je slaba lokacija.

Hvala za deljeno izkušnjo. Ceste so pa itak povsod v Sloveniji precej zanič.

Mato989 je izjavil:

PersonaRuda je izjavil:

Drugače pa 2 prihajajoča TOP projekta v Mariboru. Čez kakih 3-5 let bo realizirano ali pa še pozneje. Če bom želel kupiti to (to bodo po mojem najbolj draga in hkrati najbolj zaželjena stanovanja) je edina varijanta, da mi rata na kriptu. :)

Nasproti Štuka in UŠC-ja (Univerzitetni športni center Leona Štuklja) (levi breg Drave oz. cca 15 minut peš do strogega centra) 18-nadstropni blok:
https://maribor24.si/lokalno/dnevna-blo...

Nasproti Europarka in tik ob Mariboxu, 3 minute peš do strogega centra (malo edino kazi podobo tisti železniški most, ostalo pa je top, sploh če boš bolj na vrhu doma):
https://mariborinfo.com/novica/lokalno/...

Ker butl bi želel živet nad kolosejem? ??????

Najslabša lokacija EVER... gužva in gužva...

Sam res. Jaz res ne razumem tega sardelnega nagona, ki ga dostikrat opazim pri kupcih stanovanj. :))

Za ta denar si verjetno že zgradiš lepo hiško v Pesnici.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mr_chai ()

user4683 ::

jernejl je izjavil:

Kako je pa kaj z električnimi priključki za električne avtomobile v garažah novogradenj (mislim na bloke), ki se danes prodajajo ali gradijo?
Je to leta 2022 že samoumevno, ali se prodajalci samo čudijo, čemu bi nekdo želel imeti štrom na parkirnem mestu?

V nekaterih mislijo na to in imaš iz garaže kanal do elektro omaric, tako da je relativno enostavno povleči elektriko od svojega parkinga do števca.

MisterR ::

Dokler imaš elektriko v garaži vezano na svoj števec potem ni nobenih težav. Sej gradbinci/prodajalci itak ne montirajo polnilnih postaj ampak samo debelejše kable in mogoče močnejše varovalke to pa je to. Vse ostalo je v lastni režiji.

Ce so garaze skupne (aka parkirna mesta) je cisto odvisno kako je predpripravljeno. Sele pred enim letom je bil sprejet zakon, da je potrebno vsako N-to parkirno mesto opremiti z napeljavo za elektricno polnilnico.

Daš link do zakona? Ker ni logično da bi to uzakonili, dokler polnilnice niso poenotene. Predpriprave (kabli, varovalke...) še razumem.

Saj sem napisal, da morajo opremiti z napeljavo.

Edit: sem sel preverit. Za stanovanjske stavbe je dovolj ze, da je pripravljena infrastruktura, da se lahko do vsakega parkirnega mesta lahko potegne napeljava. 29. clen ZURE

Zgodovina sprememb…

• spremenil: user4683 ()

enemon je izjavil:

Berem v enem oglasu za stanovanje, da ima nizko pritličje z atrijem. Piše, da se gre po stopnicah navzdol. Ali je potem nizko pritličje samo nek fensi izraz za polkletno stanovanje?

Stanovanje je že šlo. 8-O V manj kot 24 urah, polkletno stanovanje, Cvetlično naselje na Pobrežju v Mariboru za 54k. 23,3 m2 stanovanja in 30 m2 atrija. Očitno se kljub višjim obrestnim meram še vedno proda (skoraj) vse takoj.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: enemon ()

Pat_MaGroin ::

50k ma folk po žepih, obresti so za take zneske nepomembne.

Pat_MaGroin je izjavil:

50k ma folk po žepih, obresti so za take zneske nepomembne.

Pol sem pa jaz klošar, ker 50k nimam po žepih. :)) Več kot 2k na m2 za polkletno stanovanje na obrobju Maribora se mi pa tudi zdi pretirano.

Zgodovina sprememb…

Pa če bi vsi imeli 50k kar po žepih, ne bi danes govorili o težavi, da si ljudje ne morejo privoščiti stanovanja...

jernejl ::

Vprašanje, zakaj bi nekdo, ki ima veliko denarja v žepu, kupoval polkletno garsonjero.
Živel v garsonjeri verjetno ne bo.
Za investicijo? Zakaj bi med vsemi naložbenimi opcijami izbral ravno tisto, ki v zadnjem času še ni doživela korekcije in je praktično na ATH? Res je sicer, da marsikateri investitor deluje po principu, da denar vtakne tja, kjer je v zadnjem času najbolj rastlo. :)

blink ::

Hipoteticno vprasanje:
Ce ima samska oseba brez otrok npr. 500k eur denarja na racunu in je brez sluzbe, ali lahko dobi stanovanjski kredit? Ker glede na bancne pogoje nima sans, po drugi strani pa je rahlo tragikomicno.

Ce bo denar samo lezal na racunu verjetno ne. Lahko pa vzames pri banki depozit (ali kak drug financni produkt, ce ga ponujajo) in lombardni kredit (ce ga ponujajo).

Koliko bos dobil in v kaksnem razmerju z zavarovanjem (depozitom), bo pa banka povedala.

Zgodovina sprememb…

Utk ::

Dvomim da ti bi dala banka kredit brez dohodkov, ne nujno službe. Če bi bil primer brez dohodkov, veliko denarja in bi rabil kredit, so to čudni posli, ki se jih banke izogibajo. Razen če si Miki Miška iz Irana, to je drugo...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Saj sem napisal, da ce ti samo sedi na racunu ne bo nic. Ce pa ta denar nekam nalozis, pa ti naceloma nosi dohodek. Pa tudi ce ti ga ne... te verjetno precej bolj prijazno gledajo ce reces, da bos zastavil 500k za 100k kredita. Pri zavarovanju z depoziti tudi banka ne tvega prav veliko, tvoj denar ima "zaklenjen", ob izteku kredita si vzame kar ji fali, ostalo pa ti vrne na TRR. Lombardni tudi niso na 20 ali 30 let ampak precej krajse obdobje.

Mato989 ::

Ja v slo je taka cudna ideja o kreditih

Recimo kolega ma bajto ocenjeno na 120k od starcev ki so umrli ampak banka na podlagi tega ne bi dala recimo 50k kredita da bi zavaroval z hipoteko vredno 120k

Ker kao ze ma kredit 300eur in nima vec razlike nad minimalcem...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Geho ::

blink je izjavil:

Hipoteticno vprasanje:
Ce ima samska oseba brez otrok npr. 500k eur denarja na racunu in je brez sluzbe, ali lahko dobi stanovanjski kredit? Ker glede na bancne pogoje nima sans, po drugi strani pa je rahlo tragikomicno.

Zakaj bi s 500k rabil sploh kredit? S tem denarjem lahko kupiš večino stvari brez kredita...

velikBrokoli ::

Geho je izjavil:

blink je izjavil:

Hipoteticno vprasanje:

Zakaj bi s 500k rabil sploh kredit? S tem denarjem lahko kupiš večino stvari brez kredita...

Če so obrestne mere nizke, raje vzameš kredit in preostanek denarja investiraš v bolj donosne zadeve.

Fury ::

Pa, mogoce zato, ker ma raje poceni kredit za par % letno, z denarjem pa dela vecji procent dobicka. Pa se v likvidnih nalozbah ga imas, in lahko ce kej zagusti u izi prodas del in poplacujes kredit, namesto da skesiras 500k in bankrotiras ko zagusti in ti zaplenijo vse.

nejc_nejc ::

Mato989 je izjavil:

Ja v slo je taka cudna ideja o kreditih

Recimo kolega ma bajto ocenjeno na 120k od starcev ki so umrli ampak banka na podlagi tega ne bi dala recimo 50k kredita da bi zavaroval z hipoteko vredno 120k

Ker kao ze ma kredit 300eur in nima vec razlike nad minimalcem...

Ma banka ne rabi xy nepremičnin in starih avto kant....

Je pa res, da so banke še v prejšnem sistemu, ostali pa turbo kapitalizmu :)

Bi pa folk šol brezglavo v igro , zato se pa omejuje.

Zgodovina sprememb…

jernejl je izjavil:

Vprašanje, zakaj bi nekdo, ki ima veliko denarja v žepu, kupoval polkletno garsonjero.
Za investicijo? Zakaj bi med vsemi naložbenimi opcijami izbral ravno tisto, ki v zadnjem času še ni doživela korekcije in je praktično na ATH? Res je sicer, da marsikateri investitor deluje po principu, da denar vtakne tja, kjer je v zadnjem času najbolj rastlo. :)

Ker jo lahko odda za 300-350EUR/mesec kar pomeni da ima investicijo povrnjeno v cca 12ih letih.
Lokacija je zelo blizu AC (MB-AT oz MB-LJ).
In krog ljudi, ki jim lahko oddaš tako garsonjero je ogromno. Od studentov, upokojencev, delavcev iz tujine, firmam ki iščejo stanovanja za svoje delavce itd. Se ne bi čudil ce bo cez dan ali dva gor oglas za 400EUR/mesec.

Maribor, 130m = 520KEUR

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MisterR ()

Gregor P ::

Stagnacija na trgu stanovanj, 2,5-odstotno znižanje cene kvadratnega metra
Kar sedem let je cena nepremičnin pri nas vztrajno rasla
Vsesplošna draginja se odraža tudi na nepremičninskem trgu pri nas, začenja se stagnacija s 15-odstotnim upadom števila transakcij, padla je tudi cena kvadratnega metra. Kako vztrajen bo trend, je težko napovedati.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Pat_MaGroin ::

Vsem oglaševanim cenam je treba dodat 20% pribitek zaradi visjih obresti, s tem da smo se daaaaaaalec od konca dvigov obresti.

MisterR je izjavil:

jernejl je izjavil:

Ker jo lahko odda za 300-350EUR/mesec kar pomeni da ima investicijo povrnjeno v cca 12ih letih.
Lokacija je zelo blizu AC (MB-AT oz MB-LJ).
In krog ljudi, ki jim lahko oddaš tako garsonjero je ogromno. Od studentov, upokojencev, delavcev iz tujine, firmam ki iščejo stanovanja za svoje delavce itd. Se ne bi čudil ce bo cez dan ali dva gor oglas za 400EUR/mesec.

Maribor, 130m = 520KEUR

12 let je bruto doba vračanja, ti nisi upošteval 25-odstotnega davka, vzdrževanja, verjetnosti, da bo nepremičnina nekaj časa prazna ... Vse to lahko bistveno vpliva na ROI. Pa tudi bruto 12-letna stopnja povračila investicije ni tako zelo dobra, na delniških trgih brez veliko dela v razpršenem skladu dosežeš višji donos.

Zgodovina sprememb…

na delniških trgih brez veliko dela v razpršenem skladu dosežeš višji donos.

Že res, ampak poskusi vkorakat v banko in reci, da rabiš kredit za 70 procentov investicije v sklad... Pri nepremičninah dobiš obresti na denar, ki ga sploh nimaš, v tem je ves catch.

Utk je izjavil:

na delniških trgih brez veliko dela v razpršenem skladu dosežeš višji donos.

Že res, ampak poskusi vkorakat v banko in reci, da rabiš kredit za 70 procentov investicije v sklad... Pri nepremičninah dobiš obresti na denar, ki ga sploh nimaš, v tem je ves catch.

Ja se strinjam, po mojem mnenju je leverage edina prednost vlaganja v nepremičnino.

damirj79 ::

Če koga preveč tiščijo evri v žepu :)

FireSnack ::

Jaz ne znam živeti na 300 kvadratih. Moj naravni habitat je do 100 kvadratov max. Niti morja se ne vidi in to na pPrimorskem in za 1.5 mio evrov. Svašta.
Preprodajalec NFT umetnin

LeQuack ::

Saj to ni namenjeno da živiš notri, ampak pranju denarja.
Quack !

redtech ::

Danes na RTV
Vsesplošna draginja se odraža tudi na nepremičninskem trgu pri nas, začenja se stagnacija s 15-odstotnim padcem števila transakcij, padla je tudi cena kvadratnega metra. Kako vztrajen bo trend, je težko napovedati.

q1: 3920EUR / m2
q2: 3800EUR / m2

Namreč, tako hitrega dviga obrestne mere euribor območje z evrom še ni doživelo. Še konec maja je šestmesečni euribor bil v negativnem območju, zdaj pa je pri 1,7 odstotka. Po napovedih bo do konca leta presegel dva odstotka, v prvih mesecih leta 2023 pa 2,5 odstotka.

Po podatkih evropskega statističnega urada so se v Evropski uniji v zadnjih 12 letih cene povišale za 48 odstotkov, najemnine pa za 18 odstotkov.

Povedano drugače: EUR je toliko manj vreden, nepremičnina ne zori kot buteljka, whisky, da pridobiva na vrednosti :)

@jernejl V bloku je tisti kanal najmanjsi problem, priključna moč bo večji.

V bloku nimaš trofaznega priključka ampak eno fazo s 35A varovalko, s 16A polneš 60kWh približno 18 ur. Trenutno to pomeni, da imaš za stanovanje 19A (Pečica + bojler še delata potem vrže ven.)
Plugini z 10 kwh baterijo še pridejo v upoštev pri trenutni infrastrukturi, kar je več v bloku odpade.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: redtech ()

damirj79 ::

FireSnack je izjavil:

Jaz ne znam živeti na 300 kvadratih. Moj naravni habitat je do 100 kvadratov max. Niti morja se ne vidi in to na pPrimorskem in za 1.5 mio evrov. Svašta.

Tudi v Portorožu ne vidiš iz vseh hiš morja... In pa predvidevam, da lokacije niti približno ne poznaš, ker bi sicer vedel, da morje se vidi. Sicer zelo malo, zelo daleč na obzorju in ne slovensko, ampak vidi se ...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: damirj79 ()

Kupna moč mora pasti, obrestne mere za kredite se morajo kar močno popraviti. En tak popravek za kvadratni meter v umazani Ljubljani v največji gužvi v centru bi lahko bil tudi nad 50%. Prej seveda mora brezposelnost poletet proti 30% in inflacija na energente in hrano pritiskat vsaj nekaj let. In potem pok balončka in injekcija v banke ker oni lopovi z 20 krediti valda ne bojo gledali kako delajo minus z nepremičninskimi posli.

FireSnack je izjavil:

Potem pa kaj takega

Ko bi popravil slabo izvedbo hiše, bi bila prav všečna. Je pa vprašanje kolk škode je dejansko in kakšna bi bila cena sanacije. Po slikah sodeč je šla kapilarna vlaga precej visoko po steni. Pomojm bi mogl drenažo in hidroizolacijo nardit. Sam ni mi jasno kako lahko to zajebeš pri taki ne preveč stari hiši. Lahko pa da kaj pri strehi niso naredili dobro odvodnjavanja. Pa fasado so verjetno delali, ko hiša še ni bila suha... Vprašanje kolk bi še blo za investirati.

To pa neka zidanca na pol narejena nekje v vukojebini okoli Maribora za 240k? Pa saj takega norca, ki bi to kupil pomoje težko najdeš tudi pri 0% obrestni meri na 40 let kredita.

redtech je izjavil:

V bloku nimaš trofaznega priključka ampak eno fazo s 35A varovalko, s 16A polneš 60kWh približno 18 ur. Trenutno to pomeni, da imaš za stanovanje 19A (Pečica + bojler še delata potem vrže ven.)
Plugini z 10 kwh baterijo še pridejo v upoštev pri trenutni infrastrukturi, kar je več v bloku odpade.

Mogoče v starejših. Jaz v mojem nisem imel problema naenkrat peči piščanca, prati cunj, hladiti stanovanja klimo in se na terasi namakati v jacuzziju :)

Pa je bil zgrajen dobrih 10 let nazaj.

Zgodovina sprememb…

redtech ::

Ja, pozabil si še avto priključit :)

Pri 3x25 mislim da ne bi smel bit problem :))

Glede na to, da je pogoj novogradenj predpriprava za polnilnice, dvomim, da so pozabili do glavne omarice pripeljati tri faze. Nisem pa brskal po pravilnikih.

Zgodovina sprememb…

Lonsarg ::

@redtech, pa saj v blokih so parkirisca pretežno stran od stanovanj, noben ne bo delal nepotrebnih komplikacij da bi to povezoval. Električni priključki za avte bodo pač imeli ločene varovalke in števce.

FireSnack je izjavil:

To pa neka zidanca na pol narejena nekje v vukojebini okoli Maribora za 240k? Pa saj takega norca, ki bi to kupil pomoje težko najdeš tudi pri 0% obrestni meri na 40 let kredita.

:)):))

Pa ko bi bila vsaj proper zidanica... Ta še vinograda nima. :D

Lonsarg je izjavil:

@redtech, pa saj v blokih so parkirisca pretežno stran od stanovanj, noben ne bo delal nepotrebnih komplikacij da bi to povezoval. Električni priključki za avte bodo pač imeli ločene varovalke in števce.

Če lahko štrom potegnejo N etaž navzgor, ga bodo pa še M etaž navzdol. In ponavadi je M precej manjši kot N. Potegnit par kablov po kanalu ni nobena umetnost.

velikBrokoli je izjavil:

Geho je izjavil:

blink je izjavil:

Hipoteticno vprasanje:

Če so obrestne mere nizke, raje vzameš kredit in preostanek denarja investiraš v bolj donosne zadeve.

Popolna receptura in razlog zakaj imamo sedaj tako inflacijo.

Mato989 ::

Lonsarg je izjavil:

Torej 2x prispevki
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

johnnyyy ::

redtech je izjavil:

Po mojem bi moral gledati iz drugega zornega kota in sicer glede na to koliko km na dan narediš oz. spiš. Če rečeš da boš avto polnil 8h kolikor naj bi trajal spanec s predpripravami, pomeni pri 16A varovalki cca 30kWh energije. Če predostaviš da električni avto porabi 20kWh/100km, si si s takšnim polnjenjem zagotovil 150km, kar je za dnevno vožnjo dovolj za skoraj vse slovence.

Malidelničar ::

FireSnack je izjavil:

Kupna moč mora pasti, obrestne mere za kredite se morajo kar močno popraviti. En tak popravek za kvadratni meter v umazani Ljubljani v največji gužvi v centru bi lahko bil tudi nad 50%. Prej seveda mora brezposelnost poletet proti 30% in inflacija na energente in hrano pritiskat vsaj nekaj let. In potem pok balončka in injekcija v banke ker oni lopovi z 20 krediti valda ne bojo gledali kako delajo minus z nepremičninskimi posli.

Pa se ti zdi, da samo takšna 'res ornk' ohladitev lahko preobrne trend navzdol? Ali ni logika namreč obratna: pri tako izrazitem balonu, ga lahko raznese že vsak najmanjši slab ekonomski signal. Recimo malček višja inflacija na energente in hrano ne nekaj let ampak max 1 leto, brezposelnost proti 8-10% (ni potrebno da je ravno nivo krize 2008). Osebno ne vidim potrebe po nekih hudih zaostritvah, da se ta balon predre.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zgodovina sprememb…

Od predrtih balonov imajo največjo korist spet bogati, nihče drug. Srednjim in revnejšim ne bo zato nič lažje.

perci ::

Lonsarg je izjavil:

Jaz živim v 6. nadstropju, klet pa imam v -1. Oboje vezano na isti števec. Enako velja za priključek na parkirnem mestu. Je pa nov (2021) blok.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: perci ()
««
237 / 831
»»