» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
219 / 792
»»

Mato989 ::

perci je izjavil:

Pac si prevec razvajena in izbirca ce mas 40k plus prihranjeno in 2k neto plus place lahko v sloveniji komot jutri kupis nepremicnino

Nc ni razvajena, ne želi si nepremičnine na Ptuju in pol zivljenja preziveti v avtu. Težko razumeti, ane?

To je razvajenost... ker to pomeni da ni njen 1. cilj nepremičnina ampak je še žnj podpogojev...

Point je, če samo ŽELIŠ LASTNIŠKO NEPREMIČNINO jo lahko dobiš...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

user4683 ::

Mediana cene prodane _hiše_ v Ljubljani je bila lani 325kEUR. Nekdo z dvema jurjema neto in 40k v nogavici si je to lahko privoščil. Sicer s kreditom na 25-30 let, ampak za neko srednje drago **hišo v Ljubljani** in s plačo, ki ni nič posebnega. Sam. Če ni preveč fin, se lahko preseli na "grdo" Obalo, kjer je bila mediana prodane hiše 275kEUR :))

Zgodovina sprememb…

• spremenil: user4683 ()

urli ::

- recesija je pred vrati
- energijska kriza
- grožnja odpuščanja
- splošna draginja, inflacija
- visoke obrestne mere, vse manj kreditno sposobnih
- vse manj sklenjenih kupo-prodajnih nepremičninskih poslov

Če cene nepremičnin v roku pol leta do leta ne bodo padle, bom res presenečen.

Utk ::

Jaz tudi. Še bolj bom pa presenečen, če bo ta naš famozni "povprečni" človek čez pol leta lažje prišel do nepremičnine kot pred pol leta ko so bile cene na vrhu.

trancer01 ::

Tu si nekateri napačno predstavljajo, da cene nepremičnin strmoglavijo kot kripto "valute". Padanje traja običajno več let. Nazadnje je trajalo od 2009 do 2014, da smo prišli do dna. Tudi če bo prišlo do nominalnega padca, bo najprej vsaj eno leto stagnacija cen, potem morda padec za nekaj odstotkov, leto zatem še za nekaj odstotkov itd. Seveda pa bodo vedno občasno na voljo dobre kupčije, ki bodo cenejše od povprečja.

Zgodovina sprememb…

urli je izjavil:

- recesija je pred vrati
- energijska kriza
- grožnja odpuščanja
- splošna draginja, inflacija
- visoke obrestne mere, vse manj kreditno sposobnih
- vse manj sklenjenih kupo-prodajnih nepremičninskih poslov

Če cene nepremičnin v roku pol leta do leta ne bodo padle, bom res presenečen.

Ja ampak saj ultimativno 95% folka so cene nepremičnine nepomembne... bistveno je ali si lahko privoščijo nakup.

Realno je nekomu slabše če zgubi šiht in padejo cene nepremičnin za 20%... bolje da ima šiht in so cene takšne kot so... in v recesiji se marsikomu zgodi tisto prvo...

Za dober nakup nepremičnine v času krize rabiš tudi kar nekaj sreče. Če si na strani tistih, ki so brez službe ali s slabimi dohodki, ti padec cen običajno ne pomaga dovolj, da bi si lažje privoščil želeno nepremičnino.

trancer01 je izjavil:

Za dober nakup nepremičnine v času krize rabiš tudi kar nekaj sreče. Če si na strani tistih, ki so brez službe ali s slabimi dohodki, ti padec cen običajno ne pomaga dovolj, da bi si lažje privoščil želeno nepremičnino.

Seveda, ampak kdo pa danes in v zadnjih 2-3 letih ne more/ni mogel kupit nepremičnine, je tudi v recesiji v 99,5% ne bo mogel...

Komu točno pomaga "recesija" in padec cen nepremičnin?

Se pravi pogojno lahko v takme okolju profitirajo sledeči:

1. Če si začel delat lani in imaš nadpovprečno plačo s skoraj ziher službo in boš zato v 2 letih prihranil kakih 30k+
2. Če imaš toliko prihrankov da praktično skeširaš

Drugače pa skoraj vsi pridemo v slabše pozicije.

Zadnji 2 leti smo bili v poziciji ko smo delavci bili najbolj iskani, torej smo si lahko preko pomanjkanja dvignili plače... v recesiji bomo spet jebene stranke vsaj tisti ki tudi danes ne morejo kupit nepremičnine.

Zgodovina sprememb…

V recesiji tudi propadajo gradbena podjetja in se veliko manj gradi. V zadnji krizi se ni gradilo praktično nič od 2009 do 2015 in propadel je praktično ves gradbeni sektor. Ko so se končno prodale nepremičnine iz nasedlih projektov, je nekaj časa na trgu vladalo hudo pomanjkanje novogradenj, kar pa je spodbudilo to rast cen, ki traja do zdaj.

Invictus ::

perci je izjavil:

Delati koleracijo med inflacijo in ceno nepremičnin je idiotsko, ker v inflaciji tudi plače "padejo"...

Pa ti veš, kaj inflacija sploh je?

Mislim, da tebi ni jasno.

Ob inflaciji tudi vrednost plače pada, ker je večina ne usklajuje z inflacijo.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

To ni res, plače se z inflacijo usklajujejo, a običajno manj kot znaša stopnja inflacije. Če bi držalo to, kar pišeš ti, bi v državah z inflacijo v nekaj letih obubožala velika večina prebivalstva. V bivši Jugoslaviji so se plače usklajevale z inflacijo vsak mesec. Tudi v območju evra se plače usklajujejo, a manj očitno, posebej zato, ker so do zdaj prikrivali dejansko stopnjo inflacije. Kljub prikrivanju dejanske stopnje inflacije pa je že trg poskrbel za rast cen delovne sile, ki je v mnogih panogah primanjkuje. Če bo inflacija vztrajala na visoki stopnji še naprej, se bodo tudi plače pogosteje usklajevale z njo, brez skrbi.

Zgodovina sprememb…

velikBrokoli ::

Torej pravite, da sem ravno napačen čas na trgu za gradnjo hiše? ;((

trancer01 je izjavil:

[
Vsekakor plače rastejo vsaj toliko, da "pokrijejo" del inflacije. Se pa strinjam, da primerjava ni ravno najboljša, a vendarle obstajajo možnosti, da "prehitiš" inflacijo in dobiš nepremičnino tako ceneje.:P Rast plač napram stagnaciji cen nepremičnin je le ena možnost, da prideš do nepremičnine ceneje.

Pozabljaš, da so v inflaciji tudi krediti dražji.
Sicer je to malo odvisno od tiskanja denarja, ampak ko se hoče inflacijo ustaviti, se ponavadi ustavi tudi lahko dostopen denar.

Mato989 je izjavil:

Če sprejmeš dovolj kompromisov, se to vedno da.

Vprašanje je samo, kako ti kompromisi vplivajo na tvoje in življenje tvoje bližnje familije.

Dokler nimaš otrok je preprosto. Potem se zakomplicira.

user4683 je izjavil:

Mediana cene prodane _hiše_ v Ljubljani je bila lani 325kEUR. Nekdo z dvema jurjema neto in 40k v nogavici si je to lahko privoščil. Sicer s kreditom na 25-30 let, ampak za neko srednje drago **hišo v Ljubljani** in s plačo, ki ni nič posebnega. Sam. Če ni preveč fin, se lahko preseli na "grdo" Obalo, kjer je bila mediana prodane hiše 275kEUR :))

Bi rad videl kje se dobi hiša za 325k v Ljubljani in 275k na obali...

Ta mediana je računana malo preveč nazaj...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Če sprejmeš dovolj kompromisov, se to vedno da.

Vprašanje je samo, kako ti kompromisi vplivajo na tvoje in življenje tvoje bližnje familije.

Dokler nimaš otrok je preprosto. Potem se zakomplicira.

Seveda, ampak ravno o tem govorim, folk je pripravljen sprejet premalo kompromisov oz. menim da si dejansko ne želijo toliko same nepremičnine kot da si želijo nepremičnino točno tu in točno tako drugje in drugačno pač ne... to je legitimna odločitev samo če ti postaviš pač žnj zahtev (predvsem lokacijsko in velikostno ter cena na m2) potem pač sam sebi omejiš možnost pridobitev tega kar bi rad...

Vsak posameznik pa v tej temi sam sebi opravičuje da on pač ni zahteven če samo želi to pa to pa to... Kot kaže trg glede na ceno pravi drugače...

user4683 ::

Invictus je izjavil:

Bi rad videl kje se dobi hiša za 325k v Ljubljani in 275k na obali...

Ta mediana je računana malo preveč nazaj...

Ta mediana je za 2021. Prav tako se ve mediana plač za 2021. Iz tega se da ugotoviti koliko je takih, ki so 2021 jamrali, da se nič ne dobi. Ta tema in jamranje pa se vleče že od leta 2019.

Pa tudi če imate kristalno kroglo in so cifre 30% faljene... govorimo o hišah v LJ in na obali - najdražjih dveh področjih v Sloveniji.

Jaz pa čisto razumem, da se vsak preprosto noče preselit v neko vukojebino, samo zato, da bo tam lahko v neki poceni nepremičnini živel.

Jaz razumem tudi, da sem pač najebal, ker si želim eno hiško na Gorenjskem, fuck me amirite? Na srečo imam dovolj prihodkov in bom očitno moral za hišo ruknit 500k.

Je pa sigurno najlažje problem rešiti z nasveti v stilu "pejt v Haloze LOL idiot".

No, v času tako visoke rasti cen nepremičnin je vendarle včasih treba sprejeti preveč kompromisov. Je pa še vedno dovolj razmeroma ugodnih parcel na hribih v Zasavju in ostalih manj zaželenih koncih, kjer si lahko skoraj vsak reši stanovanjski problem. Če imaš družino, razmišljaš tudi povsem drugače kot samske osebe, ki lahko živijo praktično kjer koli, še posebej, če lahko delajo od doma.

Zgodovina sprememb…

velikBrokoli je izjavil:

Jaz pa čisto razumem, da se vsak preprosto noče preselit v neko vukojebino, samo zato, da bo tam lahko v neki poceni nepremičnini živel.

Jaz razumem tudi, da sem pač najebal, ker si želim eno hiško na Gorenjskem, fuck me amirite? Na srečo imam dovolj prihodkov in bom očitno moral za hišo ruknit 500k.

Je pa sigurno najlažje problem rešiti z nasveti v stilu "pejt v Haloze LOL idiot".

Ja, saj jaz tudi to razumem, samo potem pač ne jamrat da ni nepremičnin, ampak samo povej da ti dejansko nočeš nepremičnine ker sam sebi otežuješ lastništvo z zahtevami ki jih SAM postavljaš.

Jaz bi tudi v LJ 3 sobno stanovanje 80m2 z balkonom v novogradnji za 1.400/m2... pa zato jamram in krivim državo ker mi ga ne zrihta? Ne, pač se glede na situacijo odločam kaj je prioritetno, ali lastništvo nekje drugje ali jamranje naprej...

trancer01 je izjavil:

No, v času tako visoke rasti cen nepremičnin je vendarle včasih treba sprejeti preveč kompromisov. Je pa še vedno dovolj razmeroma ugodnih parcel na hribih v Zasavju in ostalih manj zaželenih koncih, kjer si lahko skoraj vsak reši stanovanjski problem. Če imaš družino, razmišljaš tudi povsem drugače kot samske osebe, ki lahko živijo praktično kjer koli, še posebej, če lahko delajo od doma.

Ja, seveda, spet imaš prav, ampak če imaš pač družino bi moral o tem reševanju mislit načeloma pred spočetjem ali? Je to tako neprimerno, pričakovat? Ni država in drugi davkoplačevalci krivi da nekdo naredi otroka in zdaj hoče živet v LJ ker ...vstavi njegove subjektivne razloge...

Jaz recimo že danes študiram kaj bom naredil, ker če bi z mojo mela otroka, imava 2. sobno stanovanje in tu pač otroka ne moreš imet brez da poslabšam kvaliteto bivanja... torej kje bom zrihtal 3 sobno stanovanje ali bajtico... nekateri pa pač neodgovorno naredijo otroka in potem jamrajo zakaj država ne uredi 3 sobnih fletov ali bajt za 80k (karikiram)

Zgodovina sprememb…

Visoke cene bodo v prihodnosti najbrž po celotni Sloveniji. Kaj bo pa potem? :D

Jaz sem očitno izjemno zahteven človek, ker sem se omejil na 1/4 Slovenije, jebiga.

Saj ne pravim, da mora država karkoli naresti, ker itak so nesposobni. Ampak cene so res bizarne in trg je v kurcu, taka je realnost. Bom pač potrpel in preplačal.

Gregor P ::

trancer01 je izjavil:

LOL hribi v Zasavju. A to tisti nad rudniki, kjer je samo vprašanja časa, kdaj se bo vse skupaj sesedlo? Tako kot elitne lokacije v močvirjih (kjer tisočletja noben nikoli ni niti pomislil, da bi gradil, razen morda ljubljanskih močvirnikov, ampak danes ...) :P
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

Visoke cene bodo v prihodnosti najbrž po celotni Sloveniji. Kaj bo pa potem?

Visoke cene načeloma narekuje trg... če nihče po tistih cenah ne bo kupil bodo v par letih padale, vedno se išče ravnovesje... je sicer res to kar nekateri pravijo da država prkeo podeljevanj GD in zazidljivosti OPN ipd... omejuje ponudbo ampak to je v osnovi dobro (če odmislimo koruptivnost tega) ker ne želimo da se kr vsepovsod pozida... (pa ne bi zdaj o tem debatirali)

Na Ptuju trenutno vidim da zadeve dokaj stojijo, oglasi os na voljo že več mesecev, nekatere cene so šel dol za 1.000EUR na oglas ampak to je malenkost... vse kar je na dobri lokaciji in kvalitetno urejena nepremičnina gre zelo hitro.

Jaz sem očitno izjemno zahteven človek, ker sem se omejil na 1/4 Slovenije, jebiga.

Meni to pove, da pač raje nimaš lastniške nepremičnine kot da greš ven iz tiste 1/4 Slovenije... to je legitimna želja in lastna zahteva, mene smao zmoti ko potem taka oseba (ne pravim ti govorim na primeru) potem krivi DRUGE ker jim tam noče nihče prodat in da moramo pol vsi(država) rihtat taki osebi da bo lahko živela po taki ceni in tam kjer ona želi...

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Visoke cene načeloma narekuje trg... če nihče po tistih cenah ne bo kupil bodo v par letih padale, vedno se išče ravnovesje... je sicer res to kar nekateri pravijo da država prkeo podeljevanj GD in zazidljivosti OPN ipd... omejuje ponudbo ampak to je v osnovi dobro (če odmislimo koruptivnost tega) ker ne želimo da se kr vsepovsod pozida... (pa ne bi zdaj o tem debatirali)

Na Ptuju trenutno vidim da zadeve dokaj stojijo, oglasi os na voljo že več mesecev, nekatere cene so šel dol za 1.000EUR na oglas ampak to je malenkost... vse kar je na dobri lokaciji in kvalitetno urejena nepremičnina gre zelo hitro.

Jaz se popolnoma strinjam z gradbenimi dovoljenji in OPNji, vsaj v teoriji. V praksi so pa zelo počasni, ker pač javna uprava. Obstajajo zakonski roki, nimajo pa penalov za kršenje le teh. Bolj javnosektoraško postavljen sistem bi bil težko. Narejen za lenuhe :))

V Kranju je povprečen čas za pridobitev gradbenega dovoljenja pol leta. Bog ne daj, da moraš kaj dopolniti. V Kopru se čaka tudi kakšno leto.

Sistem je izjemno neučinkovit, kar pa seveda prispeva tudi k višjim cenam parcel, ki že imajo pridobljeno pravnomočno GD. Slovenistan.

Ravno zaradi počasnega in nezanesljivega pridobivanja GD imajo ceno tudi stare hiše.

Ker jih lahko preurediš/popraviš, brez GD... Ker nihče ne preverja renovacij...

Mato989 je izjavil:

Meni to pove, da pač raje nimaš lastniške nepremičnine kot da greš ven iz tiste 1/4 Slovenije... to je legitimna želja in lastna zahteva, mene smao zmoti ko potem taka oseba (ne pravim ti govorim na primeru) potem krivi DRUGE ker jim tam noče nihče prodat in da moramo pol vsi(država) rihtat taki osebi da bo lahko živela po taki ceni in tam kjer ona želi...

Ja, saj se strinjam. Če ne bi imel takšnih prihodkov, bi pač razmišljal o Zgornji Radgoni - @PIC pripoočila :)

velikBrokoli je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Jaz se popolnoma strinjam z gradbenimi dovoljenji in OPNji, vsaj v teoriji. V praksi so pa zelo počasni, ker pač javna uprava. Obstajajo zakonski roki, nimajo pa penalov za kršenje le teh. Bolj javnosektoraško postavljen sistem bi bil težko. Narejen za lenuhe :))

V Kranju je povprečen čas za pridobitev gradbenega dovoljenja pol leta. Bog ne daj, da moraš kaj dopolniti. V Kopru se čaka tudi kakšno leto.

Sistem je izjemno neučinkovit, kar pa seveda prispeva tudi k višjim cenam parcel, ki že imajo pridobljeno pravnomočno GD. Slovenistan.

Ja saj jaz sem že davno podal mojo verzijo rešitve za to... Tisti zaposleni v JU ki dobi vlogo za obravnavat ima 30 dni časa da izda "odločbo" za vsak dan ki zamuja (če ni razlog krivda vlagatelja) je dolžan vlagatelju 10EUR odškodnine...

To bi v 99% rešilo to kar praviš, samo bog ne daj to v SLO omenit...

Javni sektor in upokojenci so na žalost nedotakljivi, ker ni političnih in osebnih interesov, da bi si kakorkoli poslabšali situacijo.

Malidelničar ::

velikBrokoli je izjavil:

Javni sektor in upokojenci so na žalost nedotakljivi, ker ni političnih in osebnih interesov, da bi si kakorkoli poslabšali situacijo.

velikBrokoli: Hja ampak a ni Slovenija en tak velik Evergrande?

Če bi slovenski model stalnih visokih cen nepremičnin držal, potem pomeni, da smo Slovenci izumili tak trajen 'money glitch' oz. 'wealth glitch', pa nekako nisem prepričan, da smo Slovenci v gospodarjenju in ustvarjanju premoženja bolj sposobni od Zahodnoevropejcev, Američanov, Kanadčanov.

Recimo v Kanadi bo verjetno nepremičninski crash.
Kitajski partijski nepremičninski model je baje tudi v ogromni krizi, s tem da ima številne podobne lastnosti kot slovenski (nepremičnina kot edina viable investicijska opcija, pomen lastniške nepremičnine, ekstra nepremičnina za zihr, naval v mesta iz vukojebin itd.).

Jaz še vedno menim, da smo na žalost številnih mladih v trenutnem takem balonu in tu obup številnih mladih 100% razumem, res je jeba na deseto potenco. Ampak sem 100% prepričan da razmere ne morejo držati v nedogled, ker ni temelja za takšne cene. Navsezadnje se omenja gospodarska ohladitev, Slovenija je pa imela največji gospodarski razmah v letih 2014-2019; trenutno pa vse kaže na ohlajanje in bolj 'dicey' razmere. Trenutno pa so poleg klasičnih fatorjev balončka, dodatni faktorji, ki so nekako spodbudili to 'exuberance' fazo, inflacijski pritiski ter draženje gradbenega materiala, ampak jaz osnove za trenutne cene na dolgi rok preprosto ne vidim. Po mojem v enem obdobju bo kar konkreten pullback in korekcija tudi v Ljubljani, ker se bo bazen kupcev presušil.

Vprašanje je tudi koliko 'dry powderja' imajo ljudje na računih, ker jim je kar nekaj pojedla inflacija. Struktura nakupov se lahko hitro poruši: še posebej če Stanovanjski sklad malce pojača nova najemna stanovanja.

Ta nihanja se na trgu ful vidijo. Z mojo drago sva zgodaj letos potem kupila nekaj v širši okolici LJ. Ker gre glede na spošno mnenje mlade populacije za "neugleden" kraj, ki je pred korono ušel navalu ogledov, sva dobila dober deal za kul lokacijo. Če pa ne bi imela sreče s to lokacijo, sva gledala še dele od LJ do Goriškega/Notranjskega konca in tam proti Dolenjski. Gledala sva intenivno ob nastopu korone. V enem momentu v drugi polovici prvega koronskega leta se je pojavilo na trgu kar naenkrat ogromno "vukojebinskih" nepremičnin, z ne ravno poceni cenami. Na koncu se nisva odločila za nobeno od njih. Ampak v letu 2021 so bile pokupljene, sedaj pa jih ni več gor, ali pa so bile umaknjene, in so tisti predeli spet brez vsakršne ponudbe če bi bili še vedno v 'bull marketu' bi še vedno ljudje želeli zriniti karkoli pač noter, ampak je trenutno praznina.

Po mojem mnenju bo ob nastopu bear marketa dobra opcija za razne "vukojebinske" zadeve, ali pa "neugledne" zadeve, ampak po bistveno bolj dostopnih cenah. Sploh po mojem mnenju na področju hiš. Ker bo korekcija izvirajoča iz LJ (ki sicer sama na sebi ne bo imela crasha, max 20%, kar pa za številne lahko pomeni dober 'deal') na nek način spustila dol celoten trg in takrat bo čas za strateške poteze. Kdo bo pameten si bo kupil magari kmetijo na dobri lokaciji z ekstra zemljo.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zgodovina sprememb…

Težava MaliD je v tem da ti predpostavljaš da bodo šle cene drugo leto ali v 2024/2025 dol za 10-40% folk bo pa imel enake ali višje prihodke in da bo podobno kreditno sposoben kot letos in lani...

SKoraj po pravilu je da v recesiji običajno težje prideš do kredita kot v "balončku" =)

Old Spice ::

Tole kar opisuje Delničar čakajo investitorji, se pravi tisti s kešom. Nekaj bodo od tega proftiral še tisti, ki imajo preko 50% vrednosti nepremičnine v kešu in jim torej kredit ne bo problem, tudi če po malo višji OM. Nenazadnje je bilo enako okoli 2013-2015.

Old Spice je izjavil:

Tole kar opisuje Delničar čakajo investitorji, se pravi tisti s kešom. Nekaj bodo od tega proftiral še tisti, ki imajo preko 50% vrednosti nepremičnine v kešu in jim torej kredit ne bo problem, tudi če po malo višji OM. Nenazadnje je bilo enako okoli 2013-2015.

Seveda, ampak tukaj se bojda pogovarjamo o povprečnežih s povprečno ali malo podpovprečno plačo, kjer 2 skupaj zaslužita NETO morda med 1.900EUR - 2.400EUR in imata nekaj 10k prihrankov... če bo 1 zgubil šiht in se bo cena nepremičnin znižala za 19,78% si bosta še manj lahko privoščila nepremičnino kot danes...

Torej kje je benefit =)

Ni ga. Zgolj lažje dihanje za tiste s kupčkom, ki so do sedaj gledali izključno naraščanje cen. Za nekoga na povprečni plači je zadeva itak vedno bla relativno nedosegljiva.

Potem bolje, da počakam kakšno leto ali dve in skeširam nepremičnino? A bi kdo notarsko overil to napoved in stavil za enga jurčka? :))

Pat_MaGroin ::

Sorodnik dela na UE in pravi, da so zaposleni na oddelku za prostor najbolj premozni. I wonder why :). Seveda ne direkt, ampak vikendi na HR, čolni itd.

Evo nov eksces:

https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...

Kdor pozna tiste konce ve, da so to totalne rovte, nikjer okoli resnega mesta, oglasujejo blizino LJ, kar seveda pomeni, da petek in svetek cakas od Domžal do LJ v koloni.

Zgodovina sprememb…

Če si pri koritu, lahko pokupiš kmetijske parcele, ki se potem magično spremenijo v zazidljive stanovanjske :D

Moj dedek ima v lasti parcelo, ki je pod ljubljanskim gradom in je komunalno opremljena, zraven te parcele je ogromno obstoječih hiš. Ampak mu ne dovolijo tam zidati, ker bi postavljena hiša "ovirala" pogled sprehajalcev po parku. Jankovič mu je tudi ponudil, da parcelo odkupi po zelo nizki ceni. Najbrž dobro ve, da je v pravih rokah parcela vredna veliko denarja :D

Zgodovina sprememb…

matobeli ::

Zelo dobro opcijo imamo da se se bo res uvedel še davek na prazne nepremičnine in v kombinaciji z ekonomsko krizo bodo šle nepremičnine, vsaj glede na vrednost v mehurčku, vsaj za 50% dol. Če ne v 2023 pa v 2024.

Če bodo zakonodajalci iz zakona vrgli ven tiste butaste klavzule o izvzetosti nepremičnin ker so neprimerne za bivanje ali pod spomeniškim varstvom ipd. bo pa na trgu cel kup na pol podrtih bajt.

Pat_MaGroin ::

Ce bodo nepremicnine - 50%, bodo to taki casi, da bo nakup nepremičnine zadnja stvar na meniju velike vecine. Ne vem, ce to hocemo.

m0LN4r ::

Zakaj bi nekdo prodajal, ce pade?
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Ker si škrtica in "nimaš" za davek. Notri itak nočeš živet ker je luknja ali pa sploh ni primerno za živet, 15k tudi nimaš za obnovo da bi dal podnajemnike not.

Sej ne vse nepremičnine, luknje, neobnovljena stanovanja, napol podrte hiše, tisto pač kar se ni prodal v balončku in nemorš zastonj spremenit v najemniško stanovanje.

Posledično se pa zniža tudi cena nepremičninam ki so pol-luknje.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

Potem bolje, da počakam kakšno leto ali dve in skeširam nepremičnino? A bi kdo notarsko overil to napoved in stavil za enga jurčka?

Noben ni rekel, da bo padla cena za 50% pa da boš kupoval s kešom vsepovprek. Če pa imaš kakih 150-200k za nakup, pa bo verjetno dobrodošlo, če bo v prihodnjem letu cena vsaj obmirovala, če ne celo za kak procent šla dol.

Oziroma, če imaš kakih 150k in boš v prihajajočem letu uspel na to dodat še kakih 20-30k in bo hkrati cena vsaj mirovala, če ne že šla malo dol je to vseeno boljše, kot da spet skače za 10-15% gor.

Zgodovina sprememb…

OneYellow ::

Dokler ljudem ni nujno prodat, ne bo šlo dol. Je pa vprašanje kaj ljudi spodbudi, da morajo prodat. Lahko je izguba službe, davek, višji stroški vzdrževanja... In trenutne okoliščine kažejo, da se pripravlja nekaj dejavnikov, ki bodo vplivali na to, da bodo ljudje morali prodati. K temu dodaš že dražje kredite in imaš še dodaten vpliv na nižjo ceno. Kdo misli, da bo šlo samo gor je očitno prespal zgodovino.

Old Spice je izjavil:

Potem bolje, da počakam kakšno leto ali dve in skeširam nepremičnino? A bi kdo notarsko overil to napoved in stavil za enga jurčka?

Noben ni rekel, da bo padla cena za 50% pa da boš kupoval s kešom vsepovprek. Če pa imaš kakih 150-200k za nakup, pa bo verjetno dobrodošlo, če bo v prihodnjem letu cena vsaj obmirovala, če ne celo za kak procent šla dol.

Oziroma, če imaš kakih 150k in boš v prihajajočem letu uspel na to dodat še kakih 20-30k in bo hkrati cena vsaj mirovala, če ne že šla malo dol je to vseeno boljše, kot da spet skače za 10-15% gor.

Ja ampak če imaš 150-200k zdaj in imaš več kot 2k NETO plače potem lahko kupiš tudi včeraj nepremičnino, tako da tak primer ni primer o katerih se pogovarjamo...

Dejansko je mnogo bolje da kupiš danes in gre vsako leto cena za 15% gor hkrati pa tvoja plača za vsaj 10%, kajti tako boš čez XY let imel nepremičnino vredno XY in višjo plačo...

Mnogo bolje kot pa da polno folka zgubi šiht, ostalim se plače ne dvigujejo, inflacija jim pobere kupno moč, zato da bo nekdo z 150-200k prihrankov in 2k neto lahko dobil bajto za 40k ceneje (zaradi inflacije recimo)

Zgodovina sprememb…

Mato se strinjam. Samo kdaj v življenju tudi niso stvari tako enostavne in čakaš recimo specifično lokacijo ali vsaj specifično širše področje, kjer ni ponudbe ali pa je zelo slaba. Takrat ti to, da lahko takoj kupiš ne pomaga toliko.

Sicer pa ja, bistveno bolje bi bilo da država naredi nepremičnine popolnoma neprimerne za investicijo, kot pa da čakamo na ekonomsko krizo, da padejo.

Geho ::

Mato989 je izjavil:

perci je izjavil:

Pac si prevec razvajena in izbirca ce mas 40k plus prihranjeno in 2k neto plus place lahko v sloveniji komot jutri kupis nepremicnino

Nc ni razvajena, ne želi si nepremičnine na Ptuju in pol zivljenja preziveti v avtu. Težko razumeti, ane?

To je razvajenost... ker to pomeni da ni njen 1. cilj nepremičnina ampak je še žnj podpogojev...

Ne to ni razvajenost, ampak vsak od nas ima določene pogoje. Sem gledal veliko nepremičnin, nekaj njih celo šel pogledat in pregledal na internetu in je 99% prodajanih nepremičnin sploh neprimernih za bivanje. Če ne iz drugega razloga, pa ker so grajene na poplavnem ali kakem drugem področju...
Moji sami pogoji so zaradi narave dela: dovolj prostora, kjer lahko delam in opravljam svojo dejavnost in dovolj prostora za vse družinske člane, hkrati pa če skeširam take vsote pričakujem, da je hiša tehnično brezhibna, opremljena in ni energijsko požrešna! In seveda pogoj nad vsemi: dober internet, kar brez optike ne gre. Takih nepremičnin je pa bore malo pri nas za normalno ceno...

Old Spice je izjavil:

Mato se strinjam. Samo kdaj v življenju tudi niso stvari tako enostavne in čakaš recimo specifično lokacijo ali vsaj specifično širše področje, kjer ni ponudbe ali pa je zelo slaba. Takrat ti to, da lahko takoj kupiš ne pomaga toliko.

Ja seveda, ampak kot pravim, to je pač govora o nekem zelo specifičnem primeru, nekoga z zelo specifično količino keša ki si bi lahko privoščil ampak si noče ker ima podpogoje ki jih trenutno nobena nepremična ne dosega in UPA, da bo z krizo prišel do tega ker pričakuje za točno določen denar...

Fair enough, imaš prav... samo taki so manjšina

Geho je izjavil:

Mato989 je izjavil:

perci je izjavil:

Ne to ni razvajenost, ampak vsak od nas ima določene pogoje. Sem gledal veliko nepremičnin, nekaj njih celo šel pogledat in pregledal na internetu in je 99% prodajanih nepremičnin sploh neprimernih za bivanje. Če ne iz drugega razloga, pa ker so grajene na poplavnem ali kakem drugem področju...
Moji sami pogoji so zaradi narave dela: dovolj prostora, kjer lahko delam in opravljam svojo dejavnost in dovolj prostora za vse družinske člane, hkrati pa če skeširam take vsote pričakujem, da je hiša tehnično brezhibna, opremljena in ni energijsko požrešna! In seveda pogoj nad vsemi: dober internet, kar brez optike ne gre. Takih nepremičnin je pa bore malo pri nas za normalno ceno...

Saj si si odgovoril, ti bi imel to vse za to kar je PO TVOJEM normalna cena, ampak če je cena drugačna oz. višja od tvojega mnenja o normalni ceni to ne pomeni da ima narobe trg ampak tvoja percepcija normalne cene >:D

Saj je prav da imaš določene pogoje ampak potem pač moraš finančno imet dovolj da zadostiš tem pogojem, če ne moreš si pač razvajen ker hočeš vse to za nižjo ceno, tu je glih bistvo.

Zgodovina sprememb…

Geho ::

Mato989 je izjavil:

Old Spice je izjavil:

Ja seveda, ampak kot pravim, to je pač govora o nekem zelo specifičnem primeru, nekoga z zelo specifično količino keša ki si bi lahko privoščil ampak si noče ker ima podpogoje ki jih trenutno nobena nepremična ne dosega in UPA, da bo z krizo prišel do tega ker pričakuje za točno določen denar...

Fair enough, imaš prav... samo taki so manjšina

Geho je izjavil:

Mato989 je izjavil:

perci je izjavil:

Saj si si odgovoril, ti bi imel to vse za to kar je PO TVOJEM normalna cena, ampak če je cena drugačna oz. višja od tvojega mnenja o normalni ceni to ne pomeni da ima narobe trg ampak tvoja percepcija normalne cene >:D

Saj je prav da imaš določene pogoje ampak potem pač moraš finančno imet dovolj da zadostiš tem pogojem, če ne moreš si pač razvajen ker hočeš vse to za nižjo ceno, tu je glih bistvo.

Ne ni, ker cene niso realne glede na naše prihodke...

Ne ni, ker cene niso realne glede na naše prihodke...

Spet trg kot kaže določa da so, če ne bi padle =)

Kot kaže pač ne zaslužiš dovolj da bi lahko imel to kar pričakuješ, ali pa pričakuješ več kot zaslužiš da bi lahko kupil... your choice...

Pa da ne bo pomote tudi jaz ne zaslužim toliko da bi imel kar želim, zato sem pač vzel kar lahko in je najbolje temu približku kar želim.

Zgodovina sprememb…

ginekk ::

Mato989 je izjavil:

Komu točno pomaga "recesija" in padec cen nepremičnin?

Zadnji 2 leti smo bili v poziciji ko smo delavci bili najbolj iskani, torej smo si lahko preko pomanjkanja dvignili plače... v recesiji bomo spet jebene stranke vsaj tisti ki tudi danes ne morejo kupit nepremičnine.

Komu pa dejansko pomagajo visoke cene nepremičnin, če odmislimo tiste, ki živijo od prekupčevanja in dediče?

Če bi rad prodal tisto v kateri živiš in kupil kaj drugega, si na slabšem.
Če bi rad kupil prvo nepremičnino, pa itak.

Komu koristi ta trenutni balon? Mogoče tudi državi enkrat ko bo začela pobirat davke po novih tržnih cenah. Že vidim kako bo problem z naslednjim vrednotenjem.

ginekk je izjavil:

Komu pa dejansko pomagajo visoke cene nepremičnin, če odmislimo tiste, ki živijo od prekupčevanja in dediče?

Lista je dolga...

- nepremičninski posredniki
- notarji
- odvetniki
- gradbeniki
- investitorji
- občinarji (komunalni prispevek, kuverte)

Pa še kdo bi se našel...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Če bi rad prodal tisto v kateri živiš in kupil kaj drugega, si na slabšem.
Če bi rad kupil prvo nepremičnino, pa itak.

Poglej, če bi hipotetično bila vrednost moje nepremičnine jutri 500k, bi prodal in šel kupit nepremičnino na obalo dol v Dalmacijo in se preselil tja, ali v Grčijo ali na Mallorco... (tudi če je to moja edina nepremičnina)

Če pa vrednost pade iz 100k na 50k je to za mene bistveno slabše kot prva opcija.

Je pa res da visoke cene gledano samo to ne pomagajo tistim ki kupujejo, ampak sem rekel raje letno cena gor 10% in plača gor 9,5% kot pa letno cena nepremičnin dol 7% na leto in odpoved in zavod kajne? =)

Zgodovina sprememb…

««
219 / 792
»»