» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
215 / 792
»»

Pat_MaGroin ::

UK ima 40% dedni tax, matota bi kap :).

johnnyyy ::

Shegevara je izjavil:

Ja ampak če matota vprašaš je človek brez socialne/finančne dediščine sam kriv za to, oziroma je to krivda njegovih prednikov in tu iz nekega bednega razloga potegne črto in je zadovoljen s tem argumentom.

Sam si definitivno ni kriv. A gledat v preteklost in praviti kako so včasih vsi postavili nebroj niš sedaj pa to ni možno je pa tudi pretirano. Tudi včasih je bilo ogromno teh, ki si hiš niso mogli postavit - ker niso imeli možnosti, kljub službam. In situacija danes ni nič drugačna. In tudi davek tega ne bo rešil. Ljudje se premalo zavedate, da je od nekdaj pomembno znanje, informacije in socialni krog in nekdo ki ima boljše te predispozicije ali pa si jih ustvari boljši je lahko.

Shegevara ::

Mato989 je izjavil:

Ker ne dojameš, da v teoriji zmorejo vsi v praksi pa se bi morali naučit toliko da se jim ne LJUBI...

Kaj se jim ne ljubi? Komu? Boš spet spisal tvoje neumesne litanije o brezposelnih večnih lenih študentih?
Če se je ljudem 40 let nazaj ljubilo ni razloga, da se ne bi še prihodnim rodovom. Okolje se je spremenilo v teh parih generacijah mato, ne biologija človeških možganov.

Aja, ne, dajmo raje reč, da je mladina danes lena in poiskat ene izjeme, ki jim je vseeno uspelo (na račun podarjene parcele).

Mato989 je izjavil:

Pa zakaj bi to ponujali zastojn kar so morali drugi plačat... ti še zdaj ne dojameš da velika večina ljudi ki je delala bajte v zadnjih 50 letih je morala PLAČAT ZEMLJO po trenutno veljavnih cenah v tistem času... zakaj bi pa zdaj kr folku šenkali tole...

Point ni v talanju zastonj parcel ampak v tem, da se marsikaj naenkrat da, če ti je parcela podarjena.

Mato989 je izjavil:

problem je populacija, če bo 50% prebivalcev manj bo vsak lahko kupil Zemljo, konec debate... nehajte delat otroke če ne zmorejo pridelat keša ali jim dat dediščine za parcelo ali stanovanje pa bo... v 2 generacijah problem rešimo.

Namesto, da čakamo na 50% padec prebivalstva in vzročno - posledičen popoln kolaps gospodarstva lahko pa danes povečamo razpoložljivost parcel za 50% in smo na istem že danes in bo vsak prišel do zemlje in že to generacijo problem rešimo.

TheBlueOne ::

Mato989 je izjavil:

Večina se jih itak po X letih vrne ko ugotovi da niso rožice v tujini... od mojih kolegov jih je 5 šlo v tujino (DE, Avstrija ipd...) vsi so danes nazaj, razen enega doktorja ki dela v UKju, ampak on pa ni tam zaradi nepremičnine ampak zaradi kariere...

Kolega je šel delat v Avstrijo 10 let, skeširal bajto, kot električar... (mislim da je vzel 5k kredita) sicer v gnilem ptujsko dravskem Polju ampak hej... ima pa nepremičnino kot srednješolsko izobražen električar, zdaj dela v SLO kot električar za 1.400 NETO in pravi da mu nič ne manjka.

To je pa verjetno bolj slaba samotolazba?

Jaz glede na tvojo druzbo ne bi vlekel zakljukov. V bistvu ne poznam koga, ki bi sel nazaj, pa sem en od njih in zivim med njimi. Ko se enkrat v igri froci in imas v tujini neko spostovanje je verjetno zelo mala.

Je pa boljse biti revez doma, kot pa v tujini, to pa je res. Samo po takih jaz ne bi sodil kje je boljse.

urli ::

Kakšna so vaša opažanja na nepremičninskem trgu v zadnjih tednih?

V mojem koncu se je prodaja skorajda ustavila. Prihajajo nova stanovanja, stara ostajajo, kar je vsekakor super znak, da mogoče pa se le približuje padec cen nepremičnin. Verjetno bo potrebno se počakati par mesecev, a povišanje obrestnih mer za kredite se že pozna. Moje mnenje. No, en je pa zgleda že malo neučakan. 2 tedna nazaj je objavil oglas za stanovanje, teden nazaj znižal za 5000€, sedaj še za 10.000€. :) Cena je še vedno bizarna ampak smer mi je pa všeč. Pa vaša opažanja?

Mato989 ::

Point ni v talanju zastonj parcel ampak v tem, da se marsikaj naenkrat da, če ti je parcela podarjena.

Ne to ni res, tudi če dobro služiš se marsikaj da... če pač parcele nimaš podarjene moraš začet dobro služit...

TheBlueOne je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Večina se jih itak po X letih vrne ko ugotovi da niso rožice v tujini... od mojih kolegov jih je 5 šlo v tujino (DE, Avstrija ipd...) vsi so danes nazaj, razen enega doktorja ki dela v UKju, ampak on pa ni tam zaradi nepremičnine ampak zaradi kariere...

Kolega je šel delat v Avstrijo 10 let, skeširal bajto, kot električar... (mislim da je vzel 5k kredita) sicer v gnilem ptujsko dravskem Polju ampak hej... ima pa nepremičnino kot srednješolsko izobražen električar, zdaj dela v SLO kot električar za 1.400 NETO in pravi da mu nič ne manjka.

To je pa verjetno bolj slaba samotolazba?

Jaz glede na tvojo druzbo ne bi vlekel zakljukov. V bistvu ne poznam koga, ki bi sel nazaj, pa sem en od njih in zivim med njimi. Ko se enkrat v igri froci in imas v tujini neko spostovanje je verjetno zelo mala.

Je pa boljse biti revez doma, kot pa v tujini, to pa je res. Samo po takih jaz ne bi sodil kje je boljse.

Ni nobena samotolažba... jaz jim vsem privoščim da jim uspe, saj so sami povedali kako in kaj je, da je na koncu v Sloveniji lepše imet otroka kot v Londonu ali pa Munchnu... in še kaj perksov... in da v Sloveniji sploh ni tako slabo kot dežurni jamrači vidijo od nepremičnin naprej, in da četudi je imel v Londonu 3k na mesec funtov, si enako ni mogel kupit nepremičnine v London Cityu...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

urli je izjavil:

Sem ravno vceraj imel doma gradbinca s katerim sem sodeloval pred dvema letoma. On in se en, ki sem delal z njim, pravita, da novih narocil prakticno ni, kjer je letosnje leto bila prakticno bukirano ze leto nazaj.

Jaz si mislim, da zima bo kolikortoliko stabilna, pomlad slabse, naprej pa radikalna pocenitev pri gradnjah in posledicno padec. Jaz bi spekuliral, da bo do konca naslednjega leta cena nepremicnin nekje na -30%. Tisti, ki gradijo sedaj z variabilnim financiranjem se za moj okus gredo zelo rizicno igro.

V glavnem, drugo leto bo treba kaj ustvarjati, ker zna biti ugodno. :)

TheBlueOne je izjavil:

urli je izjavil:

Sem ravno vceraj imel doma gradbinca s katerim sem sodeloval pred dvema letoma. On in se en, ki sem delal z njim, pravita, da novih narocil prakticno ni, kjer je letosnje leto bila prakticno bukirano ze leto nazaj.

Jaz si mislim, da zima bo kolikortoliko stabilna, pomlad slabse, naprej pa radikalna pocenitev pri gradnjah in posledicno padec. Jaz bi spekuliral, da bo do konca naslednjega leta cena nepremicnin nekje na -30%. Tisti, ki gradijo sedaj z variabilnim financiranjem se za moj okus gredo zelo rizicno igro.

Torej težav ni in trg deluje... samo jaz dvomim da bo -30% splov v LJ mogoče kaka vukojebina v Halozah tam pa ja...

Mato989 je izjavil:

Ni nobena samotolažba... jaz jim vsem privoščim da jim uspe, saj so sami povedali kako in kaj je, da je na koncu v Sloveniji lepše imet otroka kot v Londonu ali pa Munchnu... in še kaj perksov... in da v Sloveniji sploh ni tako slabo kot dežurni jamrači vidijo od nepremičnin naprej, in da četudi je imel v Londonu 3k na mesec funtov, si enako ni mogel kupit nepremičnine v London Cityu...

Pac verjemi, da to je tvoja druzba. Pa dokler imas definicijo "da ti uspe", ti se marsikaj ni jasno. Nima ti kaj uspeti, samo tehtas.

London in Minhen nista znana kot druzinska idili niti za domacine, to je bolj slab primer. Edini primeri, ki jih pozna konkretno iz Minhna, so res sli iz Minhna, ampak ne v Slovenijo. V Londonu 3k na mesec je zopet cudna primerjava, ker potem sigurno ne gres v London. To je za London premalo oziroma drobiz. Kako komu sploh pade na pamet, da bo s takim denarjem kaj kupil v centru Londona. Si mislim, da tam so bolj pri vsaj 500k letno, ce si hocejo kaj kupit.

Drugace pa je seveda tako, da je tudi v Sloveniji lahko top. Samo dosti tezje se je prebiti skozi led.

barakus ::

Standard se je dvignil, danes ti hiše kakor so jih gradili nekoč sploh ne pustijo zidat. Potrebuješ dovoljenja, priključke, soglasja, to vse stane. In ko ti je dovoljeno zidati moraš plačati nadzor, priklop itd. Vsak aspekt gradnje je postal kompleksnejši in zato dražji.

Žlahta je 10 let nazaj na obali na podeželju v 5 letih sezidala hišo za skupni strošek 200k, parcela 470m2 z gradbenim je bila 55k, ostalo gradnja, ampak so delali ogromno sami. Torej se da oz. se je dalo.

Problem danes je pomanjkanje zazidljivih parcel, dolgotrajni, dragi birokratski postopki in nepremičninski balon, ki deloma izhaja iz tega pomanjkanja parcel.

En konkreten primer, zazidljiva parcela Šmarje na obali z razgledom in narejenim projektom se je prodajala za 240k in se ni prodala, čez dve leti se je prodajala s pravnomočnim gradbenim dovoljenje za 360k in zgleda se je prodala. Kako je lahko gradbeno dovoljenje vredno 100k+, to nekaj pove o težavnosti in dolgotrajnosti pridobivanja dovoljenja.

Še dodatno škodo je naredila EU s printanjem denarja in negativnimi obrestnimi merami. To je nesorazmerno pomagalo asset holderjem in škodilo delavcem iz vidika dostopnostni nepremičnin.

Namesto da nekateri kričite, kako je potrebno zaplenit stare gnile bajte se raje vprašajte kdo je kriv, da navadni družini ni mogoče zgraditi nove, sodobne bajte. Če bi to bilo mogoče, stare bajte ne bi bile dosti vredne, balona ne bi bilo in krize z dostopnostjo nepremičnin tudi ne. Koneckoncev sam gradbeni material spet ne stane toliko, vse ostalo je drago.

Malidelničar ::

TheBlueOne je izjavil:

urli je izjavil:

Zanimiva teza. Lahko mogoče pojasniš zakaj takšen časovni okvir: torej zakaj ne še crasha sedaj jeseni ampak celo še stabilnost potem pa kasneje radikalen padec? Katere faktorje ti vidiš tu v igri?
Še eno vprašanje: po crashu vidiš možnosti za lažni 'dead cat bounce' poskok navzgor in nato še en crash, ali pa morda za večletno satgnacijo in nepremičninski trg v obliki res velikega U-ja?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

TheBlueOne je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Pac verjemi, da to je tvoja druzba. Pa dokler imas definicijo "da ti uspe", ti se marsikaj ni jasno. Nima ti kaj uspeti, samo tehtas.

London in Minhen nista znana kot druzinska idili niti za domacine, to je bolj slab primer. Edini primeri, ki jih pozna konkretno iz Minhna, so res sli iz Minhna, ampak ne v Slovenijo. V Londonu 3k na mesec je zopet cudna primerjava, ker potem sigurno ne gres v London. To je za London premalo oziroma drobiz. Kako komu sploh pade na pamet, da bo s takim denarjem kaj kupil v centru Londona. Si mislim, da tam so bolj pri vsaj 500k letno, ce si hocejo kaj kupit.

Fora je v tem da je v Londonu enako kot v Sloveniji z minimalcem ali par 100 bruto več... ampak medtem ko nam je vsem jasno da pač v Londonu ne morš dobit nepremičnine in bližnji okolici za 3k/mesec, tako je pač logično da v večini Slovenije z plačo nižjo od 1.700 BRUTO ne morš dobit nepremičnine... vsaj ne v doglednem času...

In ja imaš prav, moj kolega je šel v London kot vrtnar delat za 3k na mesec... ja ne greš, ampak zakaj nima pa noben jajc rečt da tudi v Ljubjano ne greš delat za manj kot 1.900 bruto... to pa ne, tu pa takoj obrnete ploščo in rečete, da mora tudi čistilka v LJ kupit flet ali max v Domžalah/Kranju... Za London nam je vsem jasno da pač če imaš v Londonu 2,5k funtov na mesec pač ne boš lastnik fleta v Londonu, za Ljubljano in okolico pa še kr nabijamo kako da tu pa bi morali porihtat da vsak na dnu plačne lestvice lahko kupi...

Drugace pa je seveda tako, da je tudi v Sloveniji lahko top. Samo dosti tezje se je prebiti skozi led.

Prebijanje skozi led je odvisno predvsem od odločitev v letih med 15 in 22... če si se takrat kolikor toliko prav odločil potem je prebijanje dokaj enostavno... če si takrat zajebal odločitve, potem je pomembno da to samokritično oceniš in realno pogledaš na situacijo namesto skozi zid z glavo in jamranje kako so vsi drugi krivi...

Zgodovina sprememb…

luli ::

Z nekaj dodatki
If you give away your home to your children (including adopted, foster or stepchildren) or grandchildren your threshold can increase to £500,000.

If you’re married or in a civil partnership and your estate is worth less than your threshold, any unused threshold can be added to your partner’s threshold when you die.

Na kratko torej 40% vse nad 350.000funtov, ali nad 500.000, če gre za prvo dedno linijo

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: luli ()

luli je izjavil:

Z nekaj dodatki
If you give away your home to your children (including adopted, foster or stepchildren) or grandchildren your threshold can increase to £500,000.

If you’re married or in a civil partnership and your estate is worth less than your threshold, any unused threshold can be added to your partner’s threshold when you die.

Na kratko torej 40% vse nad 350.000funtov, ali nad 500.000, če gre za prvo dedno linijo

Kak priročno je tole PIC izpustil ne? =)

Hvala da si tole dopolnil, ker zdaj naenkrat pa več ni tak problem =) Lahko naredijo komot dediščino nad 500k v prvem dednem redu obdavčeno 40%... ni panike... samo nekaj moramo kot državljani potem dobit za to, nekje drugje treba nekaj zmanjšat... ne samo vedno več obdavčevat...

300k v UK je kot pri nas 100k :).

Malidelničar je izjavil:

Zanimiva teza. Lahko mogoče pojasniš zakaj takšen časovni okvir: torej zakaj ne še crasha sedaj jeseni ampak celo še stabilnost potem pa kasneje radikalen padec? Katere faktorje ti vidiš tu v igri?
Še eno vprašanje: po crashu vidiš možnosti za lažni 'dead cat bounce' poskok navzgor in nato še en crash, ali pa morda za večletno satgnacijo in nepremičninski trg v obliki res velikega U-ja?

Casovni okvir, ker do tja tehtam, da bo se nekaj starih narocil, ki so ze pokrita. Ampak nimam statistike, samo kar se pogovarjam z gradbinci.

Ne vidim moznosti za "dead cat bounce", ce spekuliram prav. Spekuliram, da ne bo narocil, ker je denar postal izrazito drazji. Zna biti, da ne bo glavni problem cena ampak pomanjkanje kapitala pri raji. Takega discounta pa ti ne morejo dati, da bi prenesel kar trenutno vidim pri kreditih.

Malidelničar ::

Mato989 je izjavil:

Prebijanje skozi led je odvisno predvsem od odločitev v letih med 15 in 22... če si se takrat kolikor toliko prav odločil potem je prebijanje dokaj enostavno... če si takrat zajebal odločitve, potem je pomembno da to samokritično oceniš in realno pogledaš na situacijo namesto skozi zid z glavo in jamranje kako so vsi drugi krivi...

To se premalo poudarja. Nočem preveč smetiti teme, ampak, če bi imeli plačljive fakse bi ugotovili, da se velik del družboslovnih faksov v Sloveniji finančno ne povrne. Pa še leta, ko bi lahko delal finančni 'compounding' izgubiš. Vem, ker sem sam uni. dipl. družboslovec in prekleto dobro vem skozi kakšno totalno jebo na deseto potenco sem sam šel skozi. Totalni clusterfuck.
Ja na grobem pri 15-ih (ok danes je drugače zaradi devetletke) konšač OŠ. Potem pa ni nujno, da greš na gimnazijo, ampak na kakšno poklicno, drugo srednjo, ki ti že pri 18-ih 19-ih omogoči zaposlitev. Pa že med dijaškim stažom lahko kaj dobrega na črno podelaš in si gradiš svoj 'nest egg'. Ob tem, da morda lahko istočasno še max. izkoristiš hotel mama, si do tridesetega v super poziciji za reševanje nepremininskega problema. Da ne govorimo o tem, da tak folk zna verjetno kaj z rokami (in nima dveh levih, kot mi družboslovci), verjetno pozna kolege iz teh fohov in pri tridesetem imaš 1) že svojo lastno bajto 2) si v SUPER poziciji da v kratkem dobiš lastno nepremičnino
Tisti, ki tega ne morejo, morajo pa dati skozi realen plan B, ki upošteva, da vpišeš en res finančno dober faks (kot slo-techovci dobro veste), čimprej diploma (in že prej dobro plačano študentsko, pripravniško delo), pri 24-ih, 25ih at-the-latest na trg dela in se tudi da zadevo rešit.

Sranje je pa za cel kup napačno vzgojene in usmerjene mlade populacije. En del populacije je pa že zajeban po letu 2008 (prekarci in folk ki je še naprej silil v napačne karierne odločitve, kljub vsem znakom glede prekarnosti. Zdaj so pa stari 34 let ali več in totalna panika, ker jim cene nepremičnin ne ustrezajo).

Btw. določen folk tudi nerealno razmišlja, naj dam primer razprave iz Twitterja: Ena, po samoizpovedi, ironično celo dobro stoječa mladenka (milenijka), je bentila da z 1600 EUR neto v Ljubljani ne more kupiti lastniškega fleta. In da je to krivica, ker ona hoče imeti lastniški flet in da bi bila potem brez avta in se z električnim skirojem lepo furala po mestu, ker njej pa ustreza urbano življenje in je bila za to ustvarjena. In ker njej Slovenija tega ne omogoča, to pomeni, da nepremičninski trg ne deluje in je potreben ekstra davek, da se "krivice" "popravijo". Ona si je vpičila v glavo LJ in to vidi kot pravico in konec.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Mato989 je izjavil:

In ja imaš prav, moj kolega je šel v London kot vrtnar delat za 3k na mesec... ja ne greš, ampak zakaj nima pa noben jajc rečt da tudi v Ljubjano ne greš delat za manj kot 1.900 bruto...

Seveda imajo? Kje pa zivis? Je pa vseeno razlika, da gres hit and mis 100km dalec ali pa v London.

Drugace jaz poznam res dosti takih, ki v Ljubljano niso sli, ker so poracunali, da ni dovolj razlike in ker ne mislijo biti vsak dan eno uro v konici, tudi, ce kes stima. To je skoraj neka tipicna diskusija ljudi s kariero na periferiji.

TheBlueOne je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

Casovni okvir, ker do tja tehtam, da bo se nekaj starih narocil, ki so ze pokrita. Ampak nimam statistike, samo kar se pogovarjam z gradbinci.

Ne vidim moznosti za "dead cat bounce", ce spekuliram prav. Spekuliram, da ne bo narocil, ker je denar postal izrazito drazji. Zna biti, da ne bo glavni problem cena ampak pomanjkanje kapitala pri raji. Takega discounta pa ti ne morejo dati, da bi prenesel kar trenutno vidim pri kreditih.

V roku pol leta je obrok za 200k sel iz 600 na mesec na 750, pa smo sele zaceli. Kot si rekel, anuiteta bo postala problem.

Mato989 je izjavil:

Prebijanje skozi led je odvisno predvsem od odločitev v letih med 15 in 22... če si se takrat kolikor toliko prav odločil potem je prebijanje dokaj enostavno...

Ne, ce si izobrazen kader. Velja bolj za obrtnika, ki je tehtal med svojo delavnico ali delom za nekoga.

thramos ::

Če gledamo čisto objektivne vidike, ki vplivajo na možnost nakupa nepremičnine so seveda (bistvene) razlike med različnimi obdobji. Da je bil pri nas kdaj čas, ko ti je hiša padla z neba, seveda ni res. Spremembe v kupni moči, razmerjem med prihodki in cenami pa povejo svoje.

Gledat kako se je v dveh desetletjih slo-tech spremenil v dom za ostarele kjer (nekateri le po duši) stari prdci pizdijo čez leno in nesposobno mladino, potem ko so jih najprej premal nardil, nato pa baje slabo vzgojil je pa kar zabavno. :))

Pat_MaGroin je izjavil:

V roku pol leta je obrok za 200k sel iz 600 na mesec na 750, pa smo sele zaceli. Kot si rekel, anuiteta bo postala problem.

Kratkorocno so problem novi krediti. Visanje je srednjerocen problem vecje magnitude.

Kjer sem jaz so sli krediti s Fix obrestno iz ca. 1% na 3%++, za ljudi s super boniteto. To je brutalna razlika za gradbene projekte. Zato spekuliram, da bo malo narocil.

Kar omenjas ti, pa bi znal biti nepremicninski balon.

Zgodovina sprememb…

Pat_MaGroin je izjavil:

300k v UK je kot pri nas 100k :).

V UK je average salary cca 2,8k v SLO pa cca 1,3k... torej lahko mirno rečeva da je 500k v UK 250k v SLO... če bo do 250k je tudi ok... ampak kot pravim bistvo je da potem dajmo vzet tudi dohodninske lestvice(nominalne) od UKja.... a vidiš tu se pa socialistom zatakne.

TheBlueOne je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Prebijanje skozi led je odvisno predvsem od odločitev v letih med 15 in 22... če si se takrat kolikor toliko prav odločil potem je prebijanje dokaj enostavno...

Ne, ce si izobrazen kader. Velja bolj za obrtnika, ki je tehtal med svojo delavnico ali delom za nekoga.

V Sloveniji razen par nišnih izobrazb je slabše če si izobražen kot če si vodovodar ali električar ali keramičar ali avtomehanik... in to je osnovna težava... razlika med pričakovanji po pridobitvi izobrazbe vs realnosti trga dela...

Bistvo je da govorimo o tem da bi nek povprečen par NAJ imel nepremičnino do 30tega da potem naredi otroka... to je v Sloveniji (in verjamem da marsikje drugje tudi) praktično nemogoče če študiraš do 25tega leta in potem še občasno delaš do 27tega... ker bo pač plača za večino magistrov izobrazbe enaka ali celo nižja kot od nekoga ki je pri 18tih začel delat kot električar.

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

V Sloveniji razen par nišnih izobrazb je slabše če si izobražen kot če si vodovodar ali električar ali keramičar ali avtomehanik... in to je osnovna težava... razlika med pričakovanji po pridobitvi izobrazbe vs realnosti trga dela...

Bistvo je da govorimo o tem da bi nek povprečen par NAJ imel nepremičnino do 30tega da potem naredi otroka... to je v Sloveniji (in verjamem da marsikje drugje tudi) praktično nemogoče če študiraš do 25tega leta in potem še občasno delaš do 27tega... ker bo pač plača za večino magistrov izobrazbe enaka ali celo nižja kot od nekoga ki je pri 18tih začel delat kot električar.

Pri 30 je nekje skrajni cas, vsaj za punce. No ce hoces imeti kaj vec otroka in racunas, da morda ne uspe takoj. :)

Drugace meni se ne zdi slabse, ker sem v preteklosi naredil kaksno kopalnico, zelo pedantno, tako da sem ponosen na svoj izdelek. Ampak ni sans, da to delam za koga drugega, to je garanje ... Pa se logistika, iskat material, nosit material, iskati stranke, neplacniki... Ne se hecat.

Zgodovina sprememb…

Invictus ::

poweroff je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Večina se jih itak po X letih vrne ko ugotovi da niso rožice v tujini...

Verjetno je tam drugačna dedna zakonodaja?
:))

Niit ne, je kar povsod približno ista. Samo višina davkov zna biti problem, zato bolj premoženi svoje prempženje prenesejo na sklade...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Senzor ::

Ena, po samoizpovedi, ironično celo dobro stoječa mladenka (milenijka), je bentila da z 1600 EUR neto v Ljubljani ne more kupiti lastniškega fleta. In da je to krivica, ker ona hoče imeti lastniški flet in da bi bila potem brez avta in se z električnim skirojem lepo furala po mestu, ker njej pa ustreza urbano življenje in je bila za to ustvarjena. In ker njej Slovenija tega ne omogoča, to pomeni, da nepremičninski trg ne deluje in je potreben ekstra davek, da se "krivice" "popravijo". Ona si je vpičila v glavo LJ in to vidi kot pravico in konec.

Tale je bila res huda, ja. Na žalost je danes veliko takšnih s "pripada mi, država™ mi mora zagotoviti" mentaliteto.

Malidelničar je izjavil:

To se premalo poudarja. Nočem preveč smetiti teme, ampak, če bi imeli plačljive fakse bi ugotovili, da se velik del družboslovnih faksov v Sloveniji finančno ne povrne. Pa še leta, ko bi lahko delal finančni 'compounding' izgubiš. Vem, ker sem sam uni. dipl. družboslovec in prekleto dobro vem skozi kakšno totalno jebo na deseto potenco sem sam šel skozi. Totalni clusterfuck.
Ja na grobem pri 15-ih (ok danes je drugače zaradi devetletke) konšač OŠ. Potem pa ni nujno, da greš na gimnazijo, ampak na kakšno poklicno, drugo srednjo, ki ti že pri 18-ih 19-ih omogoči zaposlitev. Pa že med dijaškim stažom lahko kaj dobrega na črno podelaš in si gradiš svoj 'nest egg'. Ob tem, da morda lahko istočasno še max. izkoristiš hotel mama, si do tridesetega v super poziciji za reševanje nepremininskega problema. Da ne govorimo o tem, da tak folk zna verjetno kaj z rokami (in nima dveh levih, kot mi družboslovci), verjetno pozna kolege iz teh fohov in pri tridesetem imaš 1) že svojo lastno bajto 2) si v SUPER poziciji da v kratkem dobiš lastno nepremičnino
Tisti, ki tega ne morejo, morajo pa dati skozi realen plan B, ki upošteva, da vpišeš en res finančno dober faks (kot slo-techovci dobro veste), čimprej diploma (in že prej dobro plačano študentsko, pripravniško delo), pri 24-ih, 25ih at-the-latest na trg dela in se tudi da zadevo rešit.

To težko rečeš kaj je najbolje. Lahko greš na FRI in potem greš za nekega sistemca v nekem podjetju, vmes pozabiš še tiste mal programskih jezikov kolikor si jih znal in lahko hitro nazaduješ in si na nekem povprečju. Tudi s sošolci iz faksa (FE) se tam pa tam kdaj dobimo, pa je stvar precej razvejana - od tistih ki so QC, FAE, do inženirjev do tistih ki so (so)lastniki podjetij. Pa kakšna veterina ima podoben primer saj nekateri dobijo službe v farmaciji, tako hitro prideš do 3x razlike v plači.

nekikr ::

To težko rečeš kaj je najbolje.

Ma niti ne. Povsem z gotovostjo lahko rečeš, da obstaja zares minimalna šansa, da se ti bo super izšlo, če vpišeš gimnazijo in potem neko nepomembno FDV smer, potem drugo stopnjo in začneš z iskanjem dela nekje pri 30ih. Lahko, da se poklopi, seveda, ampak možnosti je prekleto malo. Pa tudi če se poklopi je problem slovenska uravnilovka plač. S srednjo šolo dobiš recimo 1100EUR, po 5 letih dodatnega faksa (in še nekaj let zraven) pa 1300EUR. S tem, da v tistih petih do desetih letih dobiš že izkušnje, morda napreduješ. Po tej kalkulaciji se skupni prejemki izenačijo šele po cca. 20-40 letih.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: nekikr ()

velikBrokoli ::

Pat_MaGroin je izjavil:

@Brokoli, evo, delni ključ z DDV v Gornji Radgoni: https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...

Cena je super, edino malce slabo mi je postalo, ko sem te renderje gledal:

Ne bi rad pijan zvečer prišel v tako bajto :))

A pol pravte, da je na SV Slovenije prihodnost?

johnnyyy je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

To težko rečeš kaj je najbolje. Lahko greš na FRI in potem greš za nekega sistemca v nekem podjetju, vmes pozabiš še tiste mal programskih jezikov kolikor si jih znal in lahko hitro nazaduješ in si na nekem povprečju. Tudi s sošolci iz faksa (FE) se tam pa tam kdaj dobimo, pa je stvar precej razvejana - od tistih ki so QC, FAE, do inženirjev do tistih ki so (so)lastniki podjetij. Pa kakšna veterina ima podoben primer saj nekateri dobijo službe v farmaciji, tako hitro prideš do 3x razlike v plači.

To je vse res, poznam kar nekaj bivših sošolcev, diplomantov iz FRI, ki delajo za povprečno slovensko plačo. Na žalost ni vse črno/belo, se moraš tudi znajti in dobro prodati.

Zgodovina sprememb…

nekikr je izjavil:

Ma niti ne. Povsem z gotovostjo lahko rečeš, da obstaja zares minimalna šansa, da se ti bo super izšlo, če vpišeš gimnazijo in potem neko nepomembno FDV smer, potem drugo stopnjo in začneš z iskanjem dela nekje pri 30ih. Lahko, da se poklopi, seveda, ampak možnosti je prekleto malo. Pa tudi če se poklopi je problem slovenska uravnilovka plač. S srednjo šolo dobiš recimo 1100EUR, po 5 letih dodatnega faksa (in še nekaj let zraven) pa 1300EUR. S tem, da v tistih petih do desetih letih dobiš že izkušnje, morda napreduješ. Po tej kalkulaciji se skupni prejemki izenačijo šele po cca. 20-40 letih.

Saj če bi šel na FE/FRI in bi delal samo izpite da prideš skozi in da čakaš do 30 leta je tudi mala verjetnost, da boš med uspešnejšimi. Kolikor sem opazil med tehničnimi poklici so ti poklici odlični za nekoga, ki ga smer zanima. In tiste, ki jih to zanima se še sami učijo, gredo naprej, so precej boljši in imajo precej višje plače kot tisti, ki gredo na FRI samo zato ker so v branži dobre službe.

svecka ::

Senzor je izjavil:

Ena, po samoizpovedi, ironično celo dobro stoječa mladenka (milenijka), je bentila da z 1600 EUR neto v Ljubljani ne more kupiti lastniškega fleta. In da je to krivica, ker ona hoče imeti lastniški flet in da bi bila potem brez avta in se z električnim skirojem lepo furala po mestu, ker njej pa ustreza urbano življenje in je bila za to ustvarjena. In ker njej Slovenija tega ne omogoča, to pomeni, da nepremičninski trg ne deluje in je potreben ekstra davek, da se "krivice" "popravijo". Ona si je vpičila v glavo LJ in to vidi kot pravico in konec.

Tale je bila res huda, ja. Na žalost je danes veliko takšnih s "pripada mi, država™ mi mora zagotoviti" mentaliteto.

Praktično so to vsi FDV luzerji, ki imajo propeleske službe.

matic492 ::

Jaz imam par sošolcev iz FERIja in še več iz srednje (Tehnik Računalništva), ki ne delajo nič v zvezi z računalništvom. Eni so celo na minimalcih v proizvodnji.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

matic492 je izjavil:

Jaz imam par sošolcev iz FERIja in še več iz srednje (Tehnik Računalništva), ki ne delajo nič v zvezi z računalništvom. Eni so celo na minimalcih v proizvodnji.

PReprrosto se je trg spremenil tako veliko, da je presežeg teh tehnikov in njihovih "servisnih" podjetij. Poleg tega pa danes že vsaka vas ma enega računalniškega samouka, ki popravlja za celo vas računalnike.

Ko maš svoj servis, potem pa opaziš konkorenco, ki imajo prijavljen servis računalnikov na s.p. ki ima primarno dejavnost šiviljstvo. 12 let nazaj v Kranju.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: svecka ()

matic492 ::

Eh, servis računalnikov itak ni več nikakršen biznis, ne moreš tega laufat kot primarno dejavnost v Sloveniji več.

Drugače sem pač hotel povedat, da je bilo vsaj takrat, veliko fantov (mi punce nismo imeli v razredu v srednji šoli niti ene čez 4 leta), je šlo na Računalniško samo zato, ker so misli da gimnazije ne bojo mogli naredit, in je pač računalništvo bila nekako "lažja gimnazija" ali pa "ker igram igrce" :D

V 2. letniku je pri programiranju prvo uro rekel profesor naj dvignemo roko tisti, ki bomo dejansko programerji, mislim da je bilo tam nekje 50% razreda z rokami gor :D

Anyway, off topic :D
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Par kolegov, ki so next level coderji, je nehalo solo v srednji, pa direkt ful time programiranje, ce te to zanima, je to kot vsak rokodelski poklic - vec prakse, boljsi si.

Ce hoces bit programer, kaj ti bo faks?

velikBrokoli je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

@Brokoli, evo, delni ključ z DDV v Gornji Radgoni: https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...

Cena je super, edino malce slabo mi je postalo, ko sem te renderje gledal:

Ne bi rad pijan zvečer prišel v tako bajto :))

A pol pravte, da je na SV Slovenije prihodnost?

johnnyyy je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

To je vse res, poznam kar nekaj bivših sošolcev, diplomantov iz FRI, ki delajo za povprečno slovensko plačo. Na žalost ni vse črno/belo, se moraš tudi znajti in dobro prodati.

Imas pa se ene 2 vrstni hisi v Sezani/Kozink, tretja podaljsana, nekih 180k?

Zgodovina sprememb…

Pat_MaGroin je izjavil:

Par kolegov, ki so next level coderji, je nehalo solo v srednji, pa direkt ful time programiranje, ce te to zanima, je to kot vsak rokodelski poklic - vec prakse, boljsi si.

Ce hoces bit programer, kaj ti bo faks?

Meni je faks (FRI) zelo pomagal, sem dobil dobre osnove tam. Največ sem se pa potem naučil, ko sem poleg faksa praktično full time študentski job zraven fural in sem po 5 letih faksa prišel na trg s 4 leti izkušenj.

Tista mobilna hiška v portorožu mi je pa všeč :))

mr_chai ::

Pat_MaGroin je izjavil:

https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...

Al pa tole, haha:

te plavajoče hiške v marini so bile po 100k takrat ko so jih naredili. Tiste vrstne v Kozini pa izgledajo bolj švoh.

Torej je cena v 4 letih zrasla skoraj 2x? :D vrhunsko

enemon ::

black ice je izjavil:

enemon je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Že nekaj časa razmišljam, kje bi se v Sloveniji dalo najceneje postaviti hišo za remote delo? Pogoj je, da imaš na parceli tudi optiko, ker s shit internetom delat ni ugodno.

Kje so najcenejše parcele z dobro infrastrukturo za remote delo? :D Haloze? :))

Goričko, v kakšni vasi, ki je center občine in imaš vso infrastrukturo. Delaš v Avstriji ali pa remote in kupuješ poceni fasungo na Madžarskem. :)

Ne zanima koliko od teh, ki tako opevate madžarske cene je v zadnjih 10 letih bilo v kateri od tamkajšnjih trgovin.

Sem bil dva tedna nazaj v Monoštru, trgovina Penny Market. Milka 100 g 60 centov, Coca Cola 2 litra 1 evro, madžarsko pivo 0,5 litra pol evra, češko in avstrijsko pivo 60 centov,...

Splača se, če živiš ob meji, da bi se pa samo zato vozil iz Ljubljane pa res ne, razen če ne greš s prikolico gor :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: enemon ()

OneYellow ::

Evo ta nepremičnina je tudi cenejša kot par mesecev nazaj, takrat je bila nekih 100k dražja če se prav spomnim. Izgleda so že par mladih družin zavrnili na banki zaradi dražjih kreditov pa je moral revež spustit ceno da morda končno proda. :)

To sem pa že danes gledal, pičlih 770k za 3. gradbeno fazo :D ampak ima pa "odlično" lokacijo.

matobeli ::

3. gradbena je baje feature. Da si jo lahko kupec dokonča po lastnih željah!

OneYellow ::

Sem poslal eno povpraševanje za parcelo v nekem novem predvidenem naselju, kjer ima 90% parcel v lasti ena firma. Parcele menda niso naprodaj, dobim pa v roku meseca, dveh ponudbo za hišo v 3.GF, ker bo firma raje prodajala v tej fazi. Parcela bi sicer glede na dosežene cene v okolici morala iti za okrog 200 EUR/m2. Me zanima kakšna ponudba bo za 3.GF na cca 500m2 parceli, jaz stavim da ne pod 300-350k. 100k parcela, 100k 3.GF ostalo zaslužek. :) Aja, te parcele je v kompletu cca 2 leti nazaj ta firma kupila za preceeeej manj. Torej realni zaslužek je v bistvu še večji.

Narediš križ kraž povezavo firme z lokalnim politikom/županom pa ti je prec jasno kje je problem Slo gradbene birokacije.

jernejl ::

Utk je izjavil:

Ja, ampak to ima eno pomankljivost...nekaj je treba znat in treba je kaj delat. Pa še to ta prvo ni kaj dost nujno.
Včasih so manj znali in manj naredili kot danes. Zgleda je to pravi recept, kako lažje priti do nepremičnine.

Mato989 je izjavil:

problem je populacija, če bo 50% prebivalcev manj bo vsak lahko kupil Zemljo, konec debate...
Ravno nasprotno. Velikost populacije je popolnoma neproblematična, ker je gostota prebivalstva v sloveniji za razviti svet razmeroma nizka.
Švicarji imajo dvakrat večjo gostoto, pa bi težko rekli, da je cela država pozidana.
Japonci imajo trikrat večjo gostoto, pa se očitno tudi da.
Singapur ima 70x večjo gostoto prebivalstva, torej je mogoče tudi to. Pa ni prvi na lestvici.
List of countries and dependencies by population density @ Wikipedia

Če bi bilo v sloveniji pol manj prebivalcev, bi modreci prav tako kot danes razlagali, da jih je preveč in bi bilo vse drugače, če bi jih bilo še pol manj. Prostora je za vse več kot dovolj, pomanjkanje pa je zgolj fiktivno... gre za umetno ustvarjen problem.

nekikr je izjavil:

Danes bi pa vsi študirali neko FDV nezaposljivo sranje do 30 leta, ker pač ne vedo kaj bi sami s sabo in je treba narediti prvo stopnjo, pa drugo, najbolje bi bilo še četrto, peto in šesto. Vmes priložnostna dela, da se nabere dovolj za kavice in čikce, za potovanje po Mehiki, Indoneziji in vseh okoliških mestih (ker so nizkocenovniki poceni in je samo par sto evrov vse skupaj), vmes je treba probati pa vse gostilne, food trucke in kuhne na takih in drugačnih placih.
Včasih pol plače zapili in zakadili v lokalnih oštarijah, pa so si kljub temu postavili bajte, pa četudi so bili v povprečju bistveno manj izobraženi in so ustvarjali bistveno nižjo vrednost, kot jo mladi ustvarjajo danes. Danes pa mladi letijo v španijo kavčsurfat in je očitno največji problem, ker so za letalsko vozovnico odšteli celih 20 evrov in zato ne morejo kupiti/postaviti hiše.

mr_chai ::

urli je izjavil:

V mojem koncu se je prodaja skorajda ustavila. Prihajajo nova stanovanja, stara ostajajo, kar je vsekakor super znak, da mogoče pa se le približuje padec cen nepremičnin. Verjetno bo potrebno se počakati par mesecev, a povišanje obrestnih mer za kredite se že pozna. Moje mnenje. No, en je pa zgleda že malo neučakan. 2 tedna nazaj je objavil oglas za stanovanje, teden nazaj znižal za 5000€, sedaj še za 10.000€. :) Cena je še vedno bizarna ampak smer mi je pa všeč. Pa vaša opažanja?

Opažam samo da se bizarne cene nižajo v nekoliko manj bizarne. Ampak še vedno so bizarne.

Ravno nasprotno. Velikost populacije je popolnoma neproblematična, ker je gostota prebivalstva v sloveniji za razviti svet razmeroma nizka.
Švicarji imajo dvakrat večjo gostoto, pa bi težko rekli, da je cela država pozidana.
Japonci imajo trikrat večjo gostoto, pa se očitno tudi da.
Singapur ima 70x večjo gostoto prebivalstva, torej je mogoče tudi to. Pa ni prvi na lestvici.
List of countries and dependencies by population density @ Wikipedia

Če bi bilo v sloveniji pol manj prebivalcev, bi modreci prav tako kot danes razlagali, da jih je preveč in bi bilo vse drugače, če bi jih bilo še pol manj. Prostora je za vse več kot dovolj, pomanjkanje pa je zgolj fiktivno... gre za umetno ustvarjen problem.

Joj jernej, seveda gre za umetno ustvarjen problem kot jih je 90% v naši družbi... ampak bistvo je da če imamo skoraj fiksno količino nepremičnin in pol manjšo populacijo je verjetnost da dobi vsak kar želi takoj za 1x višja v povprečju se ti ne zdi? Kaj nisi imel statistike?

Utk ::

Včasih so manj znali in manj naredili kot danes. Zgleda je to pravi recept, kako lažje priti do nepremičnine.

Očitno so pa znali postavit hišo. Danes se pa za menjavo vtičnice odpira teme na internetu, pa še na internetu mu ne zna nihče rešit, razen tako da naj pokliče mojstra. Včasih se je šlo in naredilo. S tem da je danes karkoli naredit na hiši 10x lažje kot včasih, zarad boljših in cenejših orodij, in materiala.
Morda danes znamo več, ampak očitno nekateri napačne stvari, in ne kako prit do hiše ali stanovanja.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Lonsarg ::

V bistvu je problematicno razmerje. Vsega je ful vec in vecji luksuz, taka osnova kot je nepremicnina pa se vedno prestavlja konkretni zalogaj. Dejstvo pa je da je to umetno stanje ki ga elite zelijo, ce bi bilo prevec enostavno priti do hise bi manj ljudi delalo :) Nepremicninski problem dejansko prisili maso ljudi delat.

Ampak k delu bi se tudi drugace lahko spodbujali, predvsem tako tako da bi delo bilo manj obdavceno, tko za ene faktor 3.

Ker zdaj tko zgleda kot da nocejo da kdo se dela in spodbujajo vse da so "lastniki" necesa in vsi sluzijo z kapitalom. Ampak to ne gre, ne morjo bit vsi kapitalisti pa noben delat kot si Mato naivno predstavlja, ce bi samo ti z nepremicninami imeli otroke. Potem kar naenkrat noben ne bi vec delal in ne bi niti hrane vec bilo v trgovinah, kolaps pac, tako ne gre.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()
««
215 / 792
»»