» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
163 / 831
»»

Pat_MaGroin ::

eh, equity market je v prostem padu, realno gospodarstvo zaostaja ponavadi vsaj pol leta, tako da nas caka kr brutalna recesija pomoje.

barakus ::

A pa obstaja kaksna stran kjer lahko redno preverjam cene materialov na slo trgu? Vodi kdo kako statistiko?

sds ::

barakus je izjavil:

A pa obstaja kaksna stran kjer lahko redno preverjam cene materialov na slo trgu? Vodi kdo kako statistiko?

Mah to je priblizno kot voditi statistiko kritovalut ali delnic.

Bolj preprosto povem na primeru ceglov:
- bager drazji, ko bo kopal glino zaradi cene goriva
- delavci bojo drazji (prevozi na delo)
- pecenje gline bo zaradi drazjega plina drazje
- zaradi elektrike bojo mali detajli drazji (od pakiranja naprej)
- zaradi goriva bojo drazji prevozi ceglov

In te podrazitve se veselo sestevajo. Ergo, dokler bo rastla cena plina in nafte, bo slo samo navzgor. Zdaj pa vzami graf cene nafte in plina pa si pribljizno "tam-tam".

Pa z vsem ostalim je enako, se ena za preklete bedake, ki podpirajo sankcije proti Rusiji.
I have no mouth, and I must scream

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sds ()

Malidelničar ::

V bistvu se novogradnja sedaj v naslednjih letih ne bo splačala. Bolj se spača obnova obstoječega stavbnega fonda, tu se bo po mojem mnenju dalo najti kar nekaj.
Veliko ljudi gradi novogradnjo iz principa, ker 'sem si tako zamislil' in gleda na to zelo ozko, ob tem pa spregleda alternativne možnosti obnove starejših hiš.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

kriptobog ::

Malidelničar je izjavil:

V bistvu se novogradnja sedaj v naslednjih letih ne bo splačala. Bolj se spača obnova obstoječega stavbnega fonda, tu se bo po mojem mnenju dalo najti kar nekaj.
Veliko ljudi gradi novogradnjo iz principa, ker 'sem si tako zamislil' in gleda na to zelo ozko, ob tem pa spregleda alternativne možnosti obnove starejših hiš.

"Sem si tako zamislil" je samo smeh, ker večina vzame na koncu tipsko :))

barakus ::

Ne saj jaz bi obnovil 100 let staro stavbo ampak ravno tako je potreben gradbeni material stroškovno pa ne bo nič manj kakor novogradnja zaradi večje kompleksnosti

Magic1 ::

Zdaj bodo počasi navili obrestno mero in bo šlo gradbeništvo v zimsko spanje. Cene nepremičnin in materiale se bodo normalizirale naslednjih x let.
Magic

tony1 ::

Malidelničar je izjavil:

Se ne strinjam. Najbolj sveta slovenska stvar so stari cegli, in naš nacionalni šport je obnavljanje starih lukenj, čeprav je to zelo hitro dražje od gradnje novega objekta.

Preprosto se tega lotevajo ljudje sami, jemljejo to za življenjski projekt - v resnici pa so brez vsakih potrebnih gradbenih izkušenj, zato se jim zdi lažje (in na prvi pogled ceneje) malo poštimati objekt, ki že stoji...

sds ::

tony1 je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

Se ne strinjam. Najbolj sveta slovenska stvar so stari cegli, in naš nacionalni šport je obnavljanje starih lukenj, čeprav je to zelo hitro dražje od gradnje novega objekta.

Preprosto se tega lotevajo ljudje sami, jemljejo to za življenjski projekt - v resnici pa so brez vsakih potrebnih gradbenih izkušenj, zato se jim zdi lažje (in na prvi pogled ceneje) malo poštimati objekt, ki že stoji...

... ampak na koncu se vedno izpade veliko bolj kvalitetno kot najeta firma. Novogradne so sranje od sranja, kjer se spara na vseh materialih, kvaliteti na vsakem koraku, potem se pa zadevo prodaja po nadpremium cenah.

Saj je bilo enako tudi vcasih, vendarle pa se je gradbenistvo razvilo v bolane simplifikacije, ki pa niso lastniku prinesle nicesar amapak samo znizale stroske graditeljem, da zasluzijo vec. Purpen za montazo "stokov", silikonski kit za koncnike parketa itd.

Ce si kupil novogradnjo bos cez 20 let povedal, kako so te nategnili. Prvih 10 let zdrzi, najdi si kaksno sosesko, ki je bila zgrajena pred ~20 leti pa pojdi pogledat v kaksnem stanju je. Recimo "elitna" soseska ob Koseskem bajerju.
I have no mouth, and I must scream

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sds ()

Magic1 ::

Kaj pa je narobe s purpenom?!? To je najboljša zadeva, tesni, izolira in še strukturno drži zelo dobro. Povrhu pa enostavno za uporabo. Ali bi ti malto okoli štokov tlačil? Da ne govorim kako preprosto je tak štok odstranit.
Vsako stvar lahko narediš dobro, ali pa slabo. Bolj je problem, da začnejo šparat in stisnejo minimalno količino purpena blizu vogalov, glih tolk da drži, vmes pa vse prazno.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

kriptobog ::

Za štok ti je purpen zdaj standard. Plus za nekaj drugih zadev še.

sds je izjavil:

tony1 je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

... ampak na koncu se vedno izpade veliko bolj kvalitetno kot najeta firma. Novogradne so sranje od sranja, kjer se spara na vseh materialih, kvaliteti na vsakem koraku, potem se pa zadevo prodaja po nadpremium cenah.

Ja, drži, da se v gradnji za trg špara, in sam gradenj za trg mlajših od leta 2000 ne bi kupoval.

Ampak, ko ljudje zidajo sami pa v vsaj 80% naredijo še mnogo večje sranje, ker prvič ogromna večina špara tudi, ko gradi sama, in drugič, ker ne znajo ne sprojektirati pametnega tlorisa saj nimajo nobene tozadevne izobrazbe in pogosto niti časa ne o tem zares dobro razmisliti (dobiš premajhne prostore, kjer ni placa niti človeško vrat odpreti), ne kvalitetno zidati saj to počnejo prvič v življenju, ne realno oceniti potreb po količini prostora.

Običajno potem (še danes!) zgradijo preveliko bajto, sredi gradnje pa zmanjka denarja in na koncu dobiš bajto, ki ni nikoli končana in ničemur podobna.

Nato pa mine 20 let, bajta se prodaja in ko pride mimo kupec z odprtimi očmi, lepo pove, da je nekoga življenjski projekt - zrel za rušenje. Večina gradenj za trg pa tako časovno dobo preživi.

ginekk ::

sds je izjavil:

Ce si kupil novogradnjo bos cez 20 let povedal, kako so te nategnili. Prvih 10 let zdrzi, najdi si kaksno sosesko, ki je bila zgrajena pred ~20 leti pa pojdi pogledat v kaksnem stanju je. Recimo "elitna" soseska ob Koseskem bajerju.

Tako ja. Kdor dela za nadaljno prodajo, varčuje na tistem kar ni enostavno preverit (recimo drenaža, hidroizolacija, železo v betonu, itd). Pa tudi pozida parcelo do maksimalne dovoljene stopnje. Potem pa nabije ceno kolikor gre, trenuntno so zaradi navala kupcev spreminjali tudi navzgor, še preden so bili narejeni temelji.

Najhuje ker te nove cene potem sprejmemo kot standardna cena/m2 tudi za 50 let stare bajte, tule večkrat berem o raznih inflacijah in poplavi denarja, ter da nikoli ne more bit več ceneje.

Ok, prav, me veseli da se drugim okoli mene prihodki tako lepo višajo od poplave denarja.

MadMen ::

avani je izjavil:

Ni nujno, cene v gradbeništvu rade fluktuirajo. Sploh v boom trenutkih zelo hitro rastejo. Deflacija cen še je tudi že dogajala.

Če ne rabiš nujno gradit, se morda splača počakati

https://brandondonnelly.com/2022/05/20/...

*če uspeš čez krizo obdržati službo

simonchelo ::

Več stvari je res... Ampak v principu danes gradnja stane cca. 2000€/m2 torej se novogradnja tudi če padejo cene ne bo prodajala pod to ceno, razen če gre podjetje v stečaj pa potem stečajni upravitelj prodaja. ampak v principu dosti pod to ceno ne bo šlo. Cene grejo noro gor, sam sem začel 1.3 zidati in hvala bogu sem ves material nabavil takoj, tako da sedaj kupujem le še malenkosti (50m valjanec feb 2022- 100€, Maj 2022 - 180€...)

bomo videli no ampak močno dvomim da se cena novih nepremičnin spusti pod 2000€ na m2
ciao

Lonsarg ::

Pa kako znizanje cen neki, minimalna placa bo 2025 1200 neto, povprecna pa 1800 neto.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Mato989 ::

Lonsarg je izjavil:

Pa kako znizanje cen neki, minimalna placa bo 2025 1200 neto, povprecna pa 1800 neto.

če bo minimalec komaj 2025 1.200 neto je to zelo slabo...

Drugo leto bi moral bit minimalec vsaj 1.050! Če bomo letos na novo po zakonu preračunali življenjske stroške in uveljavili Levica zakon da mora bit minimalc 20% več neto, ne vidim kako bi lahko letos naračunali manj kot 950 NETO minimalca...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

ginekk: Tega pritiska na cene starih 50 in več let starih bajt na slabših lokacijah nikoli nisem razumel. Ampak to je bilo že pred korono. Če se spominjate, je takrat že pod Cerarjem, ko je začelo rasti gor, nastopil dvig cen tudi v bolj obrobnih regijah izven Ljubljane, Kranjske Gore, Obale (ki so najbolj zaželjena središča). Ima kdo dobro razlago, za takšno preslikavanje dviga cen tui na druge dele nepremičninskega trga?

Old Spice ::

Pri neto 1050 eur, imamo na minimalcu 60% delovno aktivnega prebivalstva. Teh 60% (dejansko prek 60%) že sedaj ne dosega povprečne plače. Hkrati so to službe z nizko dodano vrednostjo, kjer pogajalskega prostora ni veliko - sploh s čedalje bolj verjetno prihajajočo recesijo. Kompromis bo verjetno dvig za par 10 eur. Če se visoke cene ne umirijo, se mi tako zdi bolj verjeten scenarij, ki ga že danes imajo revnejše države - enaki stroški kot razviti, povprečna plača pa 600 eur.

Old Spice je izjavil:

Pri neto 1050 eur, imamo na minimalcu 60% delovno aktivnega prebivalstva. Teh 60% (dejansko prek 60%) že sedaj ne dosega povprečne plače. Hkrati so to službe z nizko dodano vrednostjo, kjer pogajalskega prostora ni veliko - sploh s čedalje bolj verjetno prihajajočo recesijo. Kompromis bo verjetno dvig za par 10 eur. Če se visoke cene ne umirijo, se mi tako zdi bolj verjeten scenarij, ki ga že danes imajo revnejše države - enaki stroški kot razviti, povprečna plača pa 600 eur.

Zakon pravi sledeče

1. Vsake 5 let se morajo po ZAKONU izračunat ŽIVLJENJSKI STROŠKI, nazadnje so se izračunali leta 2017 in že takrat če se ne spomnim so bili 600€ in nekaj malega... (evo našel podatek: Minimalni življenjski stroški od leta 2017, ko je bil pripravljen zadnji izračun košarice minimalnih življenjskih stroškov, za samsko osebo znašajo 613 evrov.)

2. Po zakonu Levice izpred cca 3 let, se minimalna plača usklajuje tako da je NAJMANJ 20% NAD življenjskimi stroški (vendar ne več kot 40%)

Zdaj pa pomislimo, če so življenjski stroški DALJNEGA leta 2017 bili več kot 600€, če bodo realno obračunali, koliko mislite da bodo letos? Jaz ocenjujem, da če bo izračun REALEN, da bodo morali minimalni življenjski stroški biti NAJMANJ cca 850€... in to pomeni da bo morala minimalna plača biti najmanj 20% več NETO kot so min. življenjski stroški... torej 850€+170€ = 1.020€ NETO...

To že, logika povprečnega človeka tu štima. Bolj verjetna pa bo hitra sprememba zakona ali pa izračun, ki ne bo pokazal drastično večjih stroškov napram 2017 - sej vemo kako to gre :)

Old Spice je izjavil:

To že, logika povprečnega človeka tu štima. Bolj verjetna pa bo hitra sprememba zakona ali pa izračun, ki ne bo pokazal drastično večjih stroškov napram 2017 - sej vemo kako to gre :)

Ja samo noben ne bo verjel, če bodo naračunali nove življ, stroške namesto 613EUR na 629EUR a veš =) Sploh pa ne bo Levica to dopustila če se že KVAZI bori za to in je tudi vsilila ta zakon.

Zdaj naj pokažejo kje imajo jajca in izračunajo stroške 850EUR neto in min. na 1.020EUR neto glede na podražitve

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

nejc_nejc ::

In denar raste na drevesu.....

nejc_nejc je izjavil:

Glede na to kako grejo cene gor, bi mislil da to mislijo trgovci in tisti ki prodajajo =) A njih to vprašaš

Kaj levica tu izračuna niti nima neke teže. V končni fazi lahko odločijo, da mora biti nov minimalc 1200 eur. Koliko časa bo folk dobival tak minimalc pa je seveda drugo vprašanje. In ko bo zmanjkalo, bo marsikdo raje videl 850 mesečno na računu kot 0. Dejansko smo relativno nekonkurenčni ostalim v poklicih, ki so plačani minimalno.

Old Spice je izjavil:

Kaj levica tu izračuna niti nima neke teže. V končni fazi lahko odločijo, da mora biti nov minimalc 1200 eur. Koliko časa bo folk dobival tak minimalc pa je seveda drugo vprašanje. In ko bo zmanjkalo, bo marsikdo raje videl 850 mesečno na računu kot 0. Dejansko smo relativno nekonkurenčni ostalim v poklicih, ki so plačani minimalno.

Ja saj tako kot ti govoriš so govorili v GZSju ob vsakem dvigu napovedovali 200k brezposelnih itd...

Tu je govora o precej drastičnem dvigu minimalne plače. Hkrati ta dvig potegne za sabo plaz ljudi, ki so sedaj malo nad minimalcem in tako naprej do vrha piramide. Nisem proti visokemu minimalcu, je pa seveda vprašanje s čim ga lahko upravičimo. Če se bo temu pridružila še recesija pa še toliko težje. Zato se mi ne zdi nemogoče, da dviga ne bo, hkrati pa bo inflacija enakomerno po prebivalstvu najedla kupno moč in na nek način imamo s tem generalni ZUJF 2.

Old Spice je izjavil:

Tu je govora o precej drastičnem dvigu minimalne plače. Hkrati ta dvig potegne za sabo plaz ljudi, ki so sedaj malo nad minimalcem in tako naprej do vrha piramide. Nisem proti visokemu minimalcu, je pa seveda vprašanje s čim ga lahko upravičimo. Če se bo temu pridružila še recesija pa še toliko težje. Zato se mi ne zdi nemogoče, da dviga ne bo, hkrati pa bo inflacija enakomerno po prebivalstvu najedla kupno moč in na nek način imamo s tem generalni ZUJF 2.

Saj so se cene v zadnjih 2 letih tudi dvignile PRECEJ DRASTIČNO...

OneYellow ::

Ja sam uradna inflacija ne pravi tako. :) In ne dvomim, da tudi življenjski stroški uradno ne bodo tako hudo narasli.

OneYellow je izjavil:

Ja sam uradna inflacija ne pravi tako. :) In ne dvomim, da tudi življenjski stroški uradno ne bodo tako hudo narasli.

Seveda bodo... potrebno je vedet da so bili leta 2017 izračunani 613€... koliko meniš da so se REALNO zvišali v PETIH letih... 7% že ne... prej 17-20%

Tudi če vzamemo skromnih 17-20% pridemo na stroške 740€ +/- in če dodamo na to 20% kar je zakon pridemo na NETO = 880€ +/-... kar je po moje minimum od minimuma

Saj to pravim, realno je tudi inflacija več kot je uradno izračunana oz. prikazana. Enako bo z življenjskimi stroški. Itak gre pa za dve plati istega kovanca. Če imamo (relativno) nizko uradno inflacijo, to pomeni, da življenjski stroški niso tako podivjali. Pa vsi vemo, da realno temu ni tako, uradno pač. :)

OneYellow je izjavil:

Saj to pravim, realno je tudi inflacija več kot je uradno izračunana oz. prikazana. Enako bo z življenjskimi stroški. Itak gre pa za dve plati istega kovanca. Če imamo (relativno) nizko uradno inflacijo, to pomeni, da življenjski stroški niso tako podivjali. Pa vsi vemo, da realno temu ni tako, uradno pač. :)

Ja, samo metodologija za izračun življenjskih stroškov je mnogo bolj natančna... Ni možno kr tako pavšalno dat not v utež neke zadeve ampak je NIJZ sestavil na podlagi prehrambenih itd priporočil in pol se to pogleda koliko je šlo gor in glede na to kako cena gre gor pri teh živilih zadnje mesece bo razlika precej visoka napram 2016 oz 2017...

Recimo:

Ena od dveh osnovnih podlag za izračun minimalnih življenjskih stroškov po izbrani metodi je prehrambena košarica. Slovenski košarici hrane za dva tipa potrošnikov (moškega v starosti 19-65 let in otroka v starosti 10-14 let) so sestavili strokovnjaki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Priporočena živila po vrsti in količini omogočajo sestavljanje mesečnega jedilnika za potrošnike z nižjim socio-ekonomskim statusom ob upoštevanju priporočil zdrave uravnotežene prehrane. Uravnotežena košarica torej izpolnjuje tako zdravstvene prehranske smernice, kot tudi referenčne ciljne vrednosti za vnos hranil, in sicer na stroškovno učinkovit način. Izračunana je s pomočjo pristopa, ki ga je razvil kolaborativni center Svetovne zdravstvene organizacije na Metropol Univerzi v Kopenhagnu v letih 2014-2015. Elemente tega modela so na NIJZ uporabili na naboru razpoložljivih živil na slovenskem trgu upoštevaje kulturno in prehransko sprejemljivost košarice za prebivalstvo Slovenije.
Strokovnjaki NIJZ so košarici tudi ovrednotili. Pri tem so uporabili podatke Statističnega urada Republike Slovenije o povprečnih drobnoprodajnih cenah izdelkov in storitev, in sicer povprečne mesečne cene v obdobju januar-oktober 2016.

tikitoki ::

Magic1 je izjavil:

Kaj pa je narobe s purpenom?!? To je najboljša zadeva, tesni, izolira in še strukturno drži zelo dobro. Povrhu pa enostavno za uporabo. Ali bi ti malto okoli štokov tlačil? Da ne govorim kako preprosto je tak štok odstranit.
Vsako stvar lahko narediš dobro, ali pa slabo. Bolj je problem, da začnejo šparat in stisnejo minimalno količino purpena blizu vogalov, glih tolk da drži, vmes pa vse prazno.

NE vem od kje ti ideaj, da purpen dolgo drzi. Sem ga videl v akciji, cez 20 let je poraz.

Če se to dela znotraj, bi morala neka tako trivialna stvar kot je štok od vrat tudi s purpenom stati tako kot prvi dan...

nejc_nejc je izjavil:

Denarja je dovolj, le da ga delavcem nočejo dati. To je argument torijcev iz britanskega parlamenta "Denarja za to in to ... nimamo od kje vzeti! Crknite, reveži!"

Nato pa si ti isti politiki izključno za lastno politično promocijo izmislijo Brexit, in ta proračun stane stotine milijard (koliko bo še stal se sploh oceniti ne da) - ah, to pa ni problem :)).

Ideja, da bodo državo in gospodarstvo na kant spravile ravno minimalne plače je napačna.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

Gregor P ::

Zopet o Dunaju https://n1info.si/novice/svet/dunaj-avs...
Cena najema dvosobnega stanovanja v kompleksu Alt-Erlaa - 420 evrov.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Utk ::

Gregor P je izjavil:

Nagradno vprašanje, kako se poceni stvar iz 800 na 400 evrov, z višanjem davkov ali z nižanjem?

Reveži sami sebi jamo kopljete.

jernejl ::

Utk je izjavil:

Gregor P je izjavil:

Nagradno vprašanje, kako se poceni stvar iz 800 na 400 evrov, z višanjem davkov ali z nižanjem?

Z višanjem, to je popolnoma logično.
Noben relevantni davek, katerega znižanje bi prineslo nižje najemnine, namreč ni tako visok, da bi njegovo znižanje prepolovilo cene najema.

Se pa ne bi čudil, če bi tisti, ki oddajajo v najem in ob nedavnem znižanju davka na oddajanje niso znižali najemnin, zdaj želeli nekoga prepričati, da bo zniževanje davka na oddajanje prepolovilo najemnine.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

mat xxl ::

jernejl je izjavil:

Utk je izjavil:

Gregor P je izjavil:

Z višanjem, to je popolnoma logično.
Noben relevantni davek, katerega znižanje bi prineslo nižje najemnine, namreč ni tako visok, da bi njegovo znižanje prepolovilo cene najema.

Se pa ne bi čudil, če bi tisti, ki oddajajo v najem in ob nedavnem znižanju davka na oddajanje niso znižali najemnin, zdaj želeli nekoga prepričati, da bo zniževanje davka na oddajanje prepolovilo najemnine.

Ti raje uredi, da država sofinansira 50% cene nakupa, pa ti jaz takoj oddam, za 50 % najemnino !

Dokler se pa investicija v Ljubljani ne povrne po davkih niti v 50 letih, so pa žal najemnine še vedno ugodne.

jernejl ::

mat xxl je izjavil:

Ti raje uredi, da država sofinansira 50% cene nakupa, pa ti jaz takoj oddam, za 50 % najemnino !
Država tistim, ki kupujejo drugo, ... , deseto nepremičnino tako ali tako daje ugodnost v smislu plačila nižje stopnje DDV, torej stopnje, ki se plačuje za kruh, mleko in podobne reči, čeprav gre za nakupe luksuznih dobrin (nekaj, kar ni nujno potrebno za življenje) in bi bilo bolj prav, če bi za take nakupe veljala višja stopnja DDV, tako kot če grem kupit mercedesa.
Če bi država začela dajat še subvencije ob nakupu, bi pač cene toliko narasle.

Dokler se pa investicija v Ljubljani ne povrne po davkih niti v 50 letih, so pa žal najemnine še vedno ugodne.
Niso najemnine ugodne, ampak so vrednosti nepremičnin previsoke.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

Vsi davki so relevantni. Stroškovna najemnina stanovanjskega sklada je pri nas za tako stanovanje cca 600 evrov namesto avstrijskih 400. Pri nas je cenejše delo in energija. Razlika je samo v državi. Če bi bili nižji prispevki, bi morda bilo lažje dobit zidarje iz Bosne. Zdaj ko se napovedujejo višji davki, bi samo bedak šel v investicijo, da bi šel v gradnjo za oddajo. Morda bo kdo kaj kupil že narejenega.

Glede na to da se je vedelo, da bo Janša izgubil, Levica pa nazaj zvišala, bi to naredil samo bedak.

Ne gre se samo za višino davka pri oddajanju, ampak za vse skupaj. Imamo drago državo za fotrat, po vrhu še neučinkovito. Tako drago, da še neprofiten sklad ne pride do avstrijske cene.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Utk - dobro napisano. Pri nepremičninah se v bistvu težko naredi plus kot investitor verjetno so sedaj ob poskoku cene tutid tista dobra leta ko se je dalo kupiti res poceni in nato drago prodati, že za nami. Ker tu se vedno sučemo o tem, da so nrepremičnien predrage in na najemnine previsoke, obenem pa padajo kontra argumenti, da se gradnja ter materiali ful dražijo, pa davčne obremenitve tudi, tako da potemtakem ne morajo biti nepremičnine blazno poceni, in prav tako ne moramo imeti res poceni najemov. Vsaj za mesta velja ta argument. Si pa predstavljam, da davčno-birokratske ovire kot dražitveni katalizator delujejo tudi pri odmaknjenih in neprivlačnih nepremičninah, ki imajo posledično isto relativno visoko nastavljene cene ...

Sicer pa tem je pereča, smo že na strani 163 - do kam pridemo, do strani 500? :))

Zgodovina sprememb…

Država tistim, ki kupujejo drugo, deseto nepremičnino tako ali tako daje ugodnost v smislu plačila nižje stopnje DDV, torej stopnje, ki se plačuje za kruh, mleko in podobne reči, čeprav gre za nakupe luksuznih dobrin (nekaj, kar ni nujno potrebno za življenje) in bi bilo bolj prav, če bi za take nakupe veljala višja stopnja DDV, tako kot če grem kupit mercedesa.

Torej po tvoji logiki bi tudi na tretjo žemljo ali drugo kilo belega kruha morali dat 22% ker ni potreben za življenje? =)

Niso najemnine ugodne, ampak so vrednosti nepremičnin previsoke.

Kaj je ugodno ali previsoko določa trg, ne pa subjektivna ocena posameznika ali nek statističen podatek... KAJ PA ČE, pomisli takole, so plače prenizke in ne cene nepremičnin in najemnine previsoke??? Šokatno kajne?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Si pa predstavljam, da davčno-birokratske ovire kot dražitveni katalizator delujejo tudi pri odmaknjenih in neprivlačnih nepremičninah, ki imajo posledično isto relativno visoko nastavljene cene ...

Točno to. Ovire, da greš v to, so tolk visoke, da pač ne gre vsak v to, tudi če bi lahko šel.
Drugo je to, če imaš lahko nekoga v "najemu", da ti pol leta nič ne plača, ti mu pa nič ne moreš, potem pač najemnina ne more bit poceni za nikogar, ker slej ko prej boš naletel na takega, in moraš še to not prinest. Obenem te bo pa furs jahal zakaj nisi prijavil dohodka. Tudi to je "davek", ker davke plačuješ, od tega pa nič nimaš ko rabiš državo, da nekoga ven vrže.

Bi držalo, če bi bil trg prosti, pa žal ni.

Gregor P ::

Utk je izjavil:

Ne gre se samo za višino davka pri oddajanju, ampak za vse skupaj. Imamo drago državo za fotrat, po vrhu še neučinkovito. Tako drago, da še neprofiten sklad ne pride do avstrijske cene.

V tem je v bistvu cela poanta. Imamo predrago državo in - dodajam - ljudje premalo plačujemo vanjo (še posebej če želimo imeto "bolnico" v vsaki vasi ipd.).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

smetko ::

@Mato989
Kaj je ugodno ali previsoko določa trg, ne pa subjektivna ocena posameznika ali nek statističen podatek... KAJ PA ČE, pomisli takole, so plače prenizke in ne cene nepremičnin in najemnine previsoke??? Šokatno kajne?

Ravno zaradi delovanja trga, nimamo dovolj stanovanj za najemanje, saj enostavno ni investitorjev, kateri bi v to panogo vlagali. Seveda se pričakuje, da bo to anomalijo rešila država kot investitor, vendar po dosedanjih izkušnjah bo na dolgi rok samo še poslabšala stanje. Razumevanje povratnih povezav v povezavi z ekonomijo je res Šokantno.
No comment

tikitoki ::

Utk je izjavil:

Vsi davki so relevantni. Stroškovna najemnina stanovanjskega sklada je pri nas za tako stanovanje cca 600 evrov namesto avstrijskih 400. Pri nas je cenejše delo in energija. Razlika je samo v državi. Če bi bili nižji prispevki, bi morda bilo lažje dobit zidarje iz Bosne. Zdaj ko se napovedujejo višji davki, bi samo bedak šel v investicijo, da bi šel v gradnjo za oddajo. Morda bo kdo kaj kupil že narejenega.

Glede na to da se je vedelo, da bo Janša izgubil, Levica pa nazaj zvišala, bi to naredil samo bedak.

Pravljice, pravljice in se vec pravljic. DAvki se niso spremenili, pa so kljub temu cene zletele v nebo. Pojasni?!

Je pa brez svoma precev birokracije in strokov, ki so vezani na gradbeno dovolenje.

CE ne razumes kako bi davki na dodatne nepremicnine v visini davka, ki ga moras placati v primeru oddaje in ukinitev davka na oddajo, pa ti itak ni pomoci. Lastniki bi naenrkat imeli finan cno spodbudo za oddajo, ne pa tko, k eni cepci kle bluzijo, da ne bodo nikomur oddali, ker je vec skode, k koristi in bodo raje cakali, da gredo cene se mal v nebo.

CE ne razumes kako bi davki na dodatne nepremicnine v visini davka, ki ga moras placati v primeru oddaje in ukinitev davka na oddajo, pa ti itak ni pomoci. Lastniki bi naenrkat imeli finan cno spodbudo za oddajo, ne pa tko, k eni cepci kle bluzijo, da ne bodo nikomur oddali, ker je vec skode, k koristi in bodo raje cakali, da gredo cene se mal v nebo.

Pa se vi zavedate da je že zdaj STROŠEK če imaš prazno stanovanje v bloku?

1. Plačaš upravitelja kot da 1 biva v njem (odvoz smeti, upravljanje, vodarino, vodo, ipd...) IN DDV!
2. Plačaš rezervni sklad (ja ja to je naloga lastnika ampak je to strošek, če bi dobil najemnino lahko to šteješ not)
3. Plačaš elektriko (redkokdo odklopi) in spet plačaš omrežnino IN DDV!
4. Plačaš OGREVANJE ki je bolano drago, če imaš vse izklopljeno tudi celo leto ti zaračunajo po kvadraturi, tako da plačaš komot letno 700-1.500€ Z DDV!!!!!!

Torej tudi prazno stanovanje ti letno nabije 1-2k STROŠKOV za katere plačaš državi DDV eni pa še kar pišete da je lastništvo zastojn...

DAvki se niso spremenili, pa so kljub temu cene zletele v nebo. Pojasni?!

Drugje imajo že davke na nepremičnine, pa so cene nepremičnin vseeno povsod zrastle. Pojasni?!
Cene so šle gor, ker je premalo ponudbe. Slediš do tu? No, če povečaš davke, ne vem kako bo potem VEČ ponudbe. To je ta prava pravljica v katero nas bi radi prepričali.

CE ne razumes kako bi davki na dodatne nepremicnine v visini davka, ki ga moras placati v primeru oddaje in ukinitev davka na oddajo, pa ti itak ni pomoci.

Ampak nihče ne govori o kakšni ukinitvi davka, kvečjemu o dvigu, iz 15 nazaj na 27,5, plus nov davek na premoženje (ki ga sicer itak že imamo).

Lastniki bi naenrkat imeli finan cno spodbudo za oddajo, ne pa tko, k eni cepci kle bluzijo, da ne bodo nikomur oddali, ker je vec skode, k koristi in bodo raje cakali, da gredo cene se mal v nebo.

Ja, ampak ne čakajo zarad nizkega davka ali ne vem česa, ampak zarad olajšav, ki jih bo leva vlada kvečjemu še razširila, ne pa zožila. Da bo še manj ljudi plačevalo še več davkov, tisti, ki jih ne, jih pa ne bojo niti potem. Prva skupina bo rekla, fakof, mi se tega več ne gremo, druga skupina se pa tega itak nikoli ni šla. In spet bo samo še manj stanovanj v oddajanju.

Jaz sem absolutno ZA davek na nepremičnine. Ampak premišljen, logičen, z jasnimi cilji, ne pa tako preko kurca kot vse ostalo v tej državi. Ker bomo še enkrat izgubili 10 let, pa ne bo potem nič drugač, kvečjemu še slabše.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()
««
163 / 831
»»