» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
141 / 831
»»

matobeli ::

Voss je izjavil:

dones se ne zapira več otrok v sobe da imajo starci mir pred tvjem ampak živiš skupaj v enem velikem dnevnem prostoru

To je res bullshit. Zakaj bi to želela tako starša kot otrok?

Zakaj pa ne? Dokler so otroc tolk stari da se igrajo izredno uživajo v družbi svojih staršev. Pol ko so najstniki, pa do 25+ pa ne rabijo igralnice, telefon pa paše tud v omaro.

Mato989 ::

jaz sem kupil stanovanje na Ptuju 61m2 za 73.500€ 2019... pred 1 mesecem je ENAK tloris prodano za 120k...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Invictus ::

Voss je izjavil:

dones se ne zapira več otrok v sobe da imajo starci mir pred tvjem ampak živiš skupaj v enem velikem dnevnem prostoru

Ko je otrok star 11 let in več, se sam zapre v svojo sobo, ker hoče imeti svoj mir in ima svoje hobije.

Če ga noče, in se vlači mami pod kiklo, raje razmislite kakega čustvenega invalida ste vzgojili...

Mato989 je izjavil:

jaz sem kupil stanovanje na Ptuju 61m2 za 73.500EUR 2019... pred 1 mesecem je ENAK tloris prodano za 120k...

Jaz sem svojega v LJ, 72m2 kupil 2012 za 80k, letos ga prodal za 263k...

Kupil bajto za 340k, obnova bo nekje 100k, danes mi nepremičniski kolega pravi, da je vredna cel milijon. Kar sicer ne verjamem, ampak ajde, bi rad videl kupca...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

l0g1t3ch ::

matobeli je izjavil:

Voss je izjavil:

Zakaj pa ne? Dokler so otroc tolk stari da se igrajo izredno uživajo v družbi svojih staršev. Pol ko so najstniki, pa do 25+ pa ne rabijo igralnice, telefon pa paše tud v omaro.

Imam več otrok in že precej mali, recimo tam nekje od 6 leta dalje, občasno želijo svojo sobo. V enem trenutku so vsi v dnevnem prostoru, v naslednjem momentu je pa "jaz se grem še mal igrat v svojo sobo" in ga ni eno uro.
Včasih se zgodi da so vsi vsak v svoji sobi kjer rišejo, sestavljajo legice, delajo kaj tretjega, ... Včasih se vsi igrajo/ravsajo v sobi od enega izmed njih.

Pa tudi potem ko so starejši bodo gotovo cenili nekaj večjo sobo. Če jim bo pa edini lajf telefon, potem je bil pa nek zajeb...

l0g1t3ch ::

Pri teh novogradnjah je dostikrat smešno še to, da so otroške smešno majne ranga dobrih 10m^2. Potem pa je master bedroom velika 20+ m^2.

Pač zame totalna neumnost, ker v spalnici sem pa res samo tistih 7ur/dan ko spim/seksam.
Zdej v hiši je sicer relativno velika, ker so vsi prostori veliki, ampak tudi prej v stanovanju ko je imela 12m^2 mi ni nič manjkalo, oz. danes ne vidim nobene prednosti ko imam večjo razen da je več praznega prostora.

Ampak to je mojih 5c

profii ::

l0g1t3ch je izjavil:

Pri teh novogradnjah je dostikrat smešno še to, da so otroške smešno majne ranga dobrih 10m^2. Potem pa je master bedroom velika 20+ m^2.

Pač zame totalna neumnost, ker v spalnici sem pa res samo tistih 7ur/dan ko spim/seksam.
Zdej v hiši je sicer relativno velika, ker so vsi prostori veliki, ampak tudi prej v stanovanju ko je imela 12m^2 mi ni nič manjkalo, oz. danes ne vidim nobene prednosti ko imam večjo razen da je več praznega prostora.

Ampak to je mojih 5c

Mene bolj fascinira to, da je master bedroom včasih skoraj samostojna enota brez kuhinje, torej spalnica, walk in closet, wc + kopalnica. Samo še kuhalnik postaviš v en vogal in imaš ločeno 1,5 sobno stanovanje.

Akira_ ::

profii je izjavil:

l0g1t3ch je izjavil:

Ampak to je mojih 5c

Mene bolj fascinira to, da je master bedroom včasih skoraj samostojna enota brez kuhinje, torej spalnica, walk in closet, wc + kopalnica. Samo še kuhalnik postaviš v en vogal in imaš ločeno 1,5 sobno stanovanje.

Znanec zida novo hišo, mislim da 250m v treh nadstropjih, vsa bivalna ni kleti. Njuna spalnica + kopalnica + savna + kabinet zaseda včji del enega nadstropja.
Štirje otroci imajo pa dve sobi velike cca 20m^2. Zdej ko bodo mali bosta po dva skupaj, ko bodo pa najstniki je pa plan da se da vmes knavf stene in bo imel vsak tam ~11m pajzl.

Gregor P ::

A ni minimalni standard za otroško sobe nekje 7-8 m^2?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

PrimoZ_ ::

To je kvečejmu kabinet al pa špajza.
Kar so meni rekli, se za sobe v stanovanju šteje samo tisto nad 10m^2.

l0g1t3ch je izjavil:

Če jim bo pa edini lajf telefon, potem je bil pa nek zajeb...

Ne se sekirat ko bo.

Vseen je ali je 10, 15, 20m2. Notri ne morš dat igrišča, delavnice... praktično nič pametnega razen kište z legokockam in knjige, še jebenih modelčkov ne morš sestavljat pa pol spat v tistih hlapih lepila in barve, tko da ne mi nabijat o hobijih ki jih najstniki delajo v svoji sobi.

Tko da, blazne razlike ni. Pa vzamemo primer tiste bajte na linku in 4 člansko družino. Ko sta otroka enkrat velika 15-20let in recimo ne živita v dijaškem/študenstkem domu, se starša komot preselita v spoden štuk kjer je narisana pisarna. Otroka imata pa zgornji štuk, vključno s teraso in kopalnico zase. Brez da starši štejejo s kom in kdaj kdo pride dam.

Sploh tale terasa, kot otrok bi takoj zamenjal dodatnih 10m2 sobe za teraso z vhodom iz lastne sobe, kot najstnik pa sploh.

Ampak, vsakemu svoje.

Nek poljuben primer standardov s spleta - P R A V I L N I K o minimalnih tehničnih pogojih za graditev stanovanjskih stavb in stanovanj

III. MINIMALNI TEHNIČNI POGOJI ZA STANOVANJA
...
(1) Stanovanje mora imeti najmanj eno sobo s podno površino najmanj 18 m2.
(2) V dvosobnem stanovanju mora biti podna površina druge sobe najmanj 12 m2.
(3) V tri- ali večsobnem stanovanju površina tretje sobe oziroma površina katerekoli naslednje sobe ne sme biti manjša od 6 m2 (kabinet).
(4) Dnevna soba, v kateri je hkrati tudi jedilni prostor, mora imeti podno površino najmanj 22 m2.
...
(1) Soba ne sme biti široka manj od polovice svoje dolžine, niti manj kot 190 cm.
(2) Globina sobe (od notranjega roba zunanje fasadne stene do notranjega roba nasprotne stene, ki ni zunanja stena) ne sme meriti več kot dve svetli višini in pol.
(3) Če je soba namenjena za prehod v druge stanovanjske prostore, se lahko njena globina poveča za 1 m.
itd.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

matobeli je izjavil:

l0g1t3ch je izjavil:

Če jim bo pa edini lajf telefon, potem je bil pa nek zajeb...

Ne se sekirat ko bo.

Vseen je ali je 10, 15, 20m2. Notri ne morš dat igrišča, delavnice... praktično nič pametnega razen kište z legokockam in knjige, še jebenih modelčkov ne morš sestavljat pa pol spat v tistih hlapih lepila in barve, tko da ne mi nabijat o hobijih ki jih najstniki delajo v svoji sobi.

Tko da, blazne razlike ni. Pa vzamemo primer tiste bajte na linku in 4 člansko družino. Ko sta otroka enkrat velika 15-20let in recimo ne živita v dijaškem/študenstkem domu, se starša komot preselita v spoden štuk kjer je narisana pisarna. Otroka imata pa zgornji štuk, vključno s teraso in kopalnico zase. Brez da starši štejejo s kom in kdaj kdo pride dam.

Sploh tale terasa, kot otrok bi takoj zamenjal dodatnih 10m2 sobe za teraso z vhodom iz lastne sobe, kot najstnik pa sploh.

Ampak, vsakemu svoje.

Nisem jaz OP, pa vseeno.
Igrišča in delavnice ne moreš dati niti v skupen prostor.
Ko začne otrok hodit v OŠ se začne tudi več druženja z vrstniki, v tistih pajzlih gor bo to hiter problem. Med posteljo in omaro imaš komaj meter prostora, pa nekaj več na koncu. Pri meni se velikokrat zgodi, da ima vsak še 2 ali 3 prijatelje na obisku pa se potem gredo igrat v sobo in takrat jim je na tesno tudi 20+m.
Pa punce recimo plešejo v svojih sobah in podobno.
Kar se vidi iz tvojega pisanja je da ali nimaš otrok ali pa samo sedijo za tablico.

Terasa je uporabna ko je lepo vreme, ampak pri nas otroci ko je lepo vreme so itak zunaj na dvorišču kjer se da igrat igre z žogo ali pa so na vrtu na travi. Terasa je čisto irelavantna.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: PrimoZ_ ()

Fak, sam res. Kako hudiča pol sploh ljudje preživijo v blokih brez 20m+ soban, praktično ščurki neizobraženi ;((

matobeli je izjavil:

Fak, sam res. Kako hudiča pol sploh ljudje preživijo v blokih brez 20m+ soban, praktično ščurki neizobraženi ;((

Pretiravaš.
Če ni pač ni, potem se moraš prilagodit in potrpet.

Ampak v hiši za 700k€ pa pač pričakuješ malo več kot če si na minimalcu v socialnem stanovanju.

P.S. Človek bi pomislil da si lastnik te hiše ali pa katere druge iz tega naselja, pa sedaj braniš svojo naložbo :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: PrimoZ_ ()

A tisti del k napišem da je bolj za 300k si pa falil? :P

matobeli je izjavil:

A tisti del k napišem da je bolj za 300k si pa falil? :P

Nisem bral čisto vsega, odgovarjal sem predvsem to zadnje glede velikosti sob in kaj otroci počnejo v njih.

Se posipam s pepelom :)

Akira_ je izjavil:

profii je izjavil:

l0g1t3ch je izjavil:

Ampak to je mojih 5c

Znanec zida novo hišo, mislim da 250m v treh nadstropjih, vsa bivalna ni kleti. Njuna spalnica + kopalnica + savna + kabinet zaseda včji del enega nadstropja.
Štirje otroci imajo pa dve sobi velike cca 20m^2. Zdej ko bodo mali bosta po dva skupaj, ko bodo pa najstniki je pa plan da se da vmes knavf stene in bo imel vsak tam ~11m pajzl.

Sj razumem luksuz in apeal tega, samo pri 3+k€/m je to kar drag šport.
Če bi se jaz sam šel to, bi imel walk in omaro, tudi wc/tuš, vendar manjši, ne največji v celi bajti. Savno & spa bi pa vrgel v klet, poleg garaže, tako da je garaža / delavnica lahko tudi fitnes. Poleg tega, ti ta relativno neuporabljen prostor zaseda lepši del hiše. Poleg tega, ko bi bil starejši, nebi ravno hodil spat 2 štuka višje.

Ima se, može se :)

Ampak mislim da je 3k€ za kvadrat vseeno malo previsoka cena, če se ravno ne preseravaš z najdražjimi materiali in pohištvom.

LeQuack ::

To kar opisujete kot nadstandard je v USA standard že desetletja. Se vidi da smo res desetletja zadaj.
Quack !

PrimoZ_ je izjavil:

Ampak mislim da je 3k€ za kvadrat vseeno malo previsoka cena, če se ravno ne preseravaš z najdražjimi materiali in pohištvom.

Če se greš savnica / skret v spalnici,... vrjetno ne gledaš za ploščicami na razprodaji v bauhausu.
Raje bi imel kak kvadrat manj pa tisto OK kakor pa manj izolacije, pocen ploščice, pa laminat ki je imel odprto embalažo pa je bil glih znižan. :)

LeQuack je izjavil:

To kar opisujete kot nadstandard je v USA standard že desetletja. Se vidi da smo res desetletja zadaj.

Kaj od tega naj bi bil nadstandard ?
Jaz ne vidim zakaj bi imel walk-in closet. Pa dvomim da je za američane standard, da imajo savno zraven spalnice.

Če rabiš savno greš ven in telovadiš ter švicaš.
Quack !

V-i-p ::

Eno vprašanje. Občina je v mojem rojstnem kraju prodala stanovanje, za katerega so iztržili ene 30k več, kot sem pričakoval, da bodo. Kupec ima že ključe in že veselo prenavlja, če pa pogledam tu: http://prostor3.gov.si/ETN-JV/ pa ne najdem podatka. A tole bolj redko ažurirajo ali kako? Me firbec daje, ker tisto o ceni naj bi kupec razlagal :).
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

PrimoZ_ je izjavil:

Ampak mislim da je 3kEUR za kvadrat vseeno malo previsoka cena, če se ravno ne preseravaš z najdražjimi materiali in pohištvom.
Tu imaš še en primer v Ljubljani, v povprečju cca 3.400,- evrov na m^2 piše na panoju pred gradbiščem.

Koseze

Koseze

... to je tam, kjer je prej stala Mercator trgovina.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

Pat_MaGroin ::

V-i-p je izjavil:

Eno vprašanje. Občina je v mojem rojstnem kraju prodala stanovanje, za katerega so iztržili ene 30k več, kot sem pričakoval, da bodo. Kupec ima že ključe in že veselo prenavlja, če pa pogledam tu: http://prostor3.gov.si/ETN-JV/ pa ne najdem podatka. A tole bolj redko ažurirajo ali kako? Me firbec daje, ker tisto o ceni naj bi kupec razlagal :).

Je občina dala stanovanje na dražbo? Ker drugače ga ne smejo prodat.

Malidelničar ::

Gregor P je izjavil:

PrimoZ_ je izjavil:

Ampak mislim da je 3kEUR za kvadrat vseeno malo previsoka cena, če se ravno ne preseravaš z najdražjimi materiali in pohištvom.
Tu imaš še en primer v Ljubljani, v povprečju cca 3.400,- evrov na m^2 piše na panoju pred gradbiščem.

Koseze

Koseze

... to je tam, kjer je prej stala Mercator trgovina.

To je zelo znana luksuzna gradnja. Cela LJ govori o tem.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

To bo lukzus, ko se bodo začeli pritoževati zaradi vsega športnega hrupa naokoli :D

enemon ::

Spet so na voljo tele popularne hiške iz sedemdesetih na Cresu... 40 m2, 50 m2 parcele za 250 k€. Hell yeah!

https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...

Mato989 je izjavil:

jaz sem kupil stanovanje na Ptuju 61m2 za 73.500EUR 2019... pred 1 mesecem je ENAK tloris prodano za 120k...

Noro in kaj razen printanje denarja upravičuje tako rast cen. Folku se je zmešalo, iščejo stare kmetije po Goričkem in ponujajo 100k, pred tremi leti jih pa noben povohal ni, ko so bile po 20k. Primer oglasa:

https://www.nepremicnine.net/oglasi-nak...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: enemon ()

enemon je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Noro in kaj razen printanje denarja upravičuje tako rast cen. Folku se je zmešalo, iščejo stare kmetije po Goričkem in ponujajo 100k, pred tremi leti jih pa noben povohal ni, ko so bile po 20k. Primer oglasa:

upravičuje jo ponudba in povpraševanje... to je bistvo. Pričakoval bi da vsak ki je malo finančno pismen to razume

Mato989 je izjavil:

enemon je izjavil:

Mato989 je izjavil:

upravičuje jo ponudba in povpraševanje... to je bistvo. Pričakoval bi da vsak ki je malo finančno pismen to razume

In od kje kar naenkrat tako povpraševanje? Saj v treh letih ni toliko več ljudi.

Zgodovina sprememb…

enemon je izjavil:

Mato989 je izjavil:

enemon je izjavil:

Mato989 je izjavil:

In od kje kar naenkrat tako povpraševanje, vseznalec? Saj v treh letih ni toliko več ljudi.

Saj nima veze število ljudi, veze ima količina povpraševanja za nakup teh ljudi... Ko je zmanjkalo kvasa pri Covid drkariji, si se tudi spraševal ali je krivo printanje ali povpraševanje navkljub isti količini ljudi?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

In kaj je spodbudilo to povpraševanje? Obrestne.mere so bile nizke že prej recimo. Zdaj so pa kar vsi navalili. Očitno je velik FOMO.

Mato989 je izjavil:

enemon je izjavil:

Mato989 je izjavil:

enemon je izjavil:

Mato989 je izjavil:

In od kje kar naenkrat tako povpraševanje, vseznalec? Saj v treh letih ni toliko več ljudi.

Saj nima veze število ljudi, veze ima količina povpraševanja za nakup teh ljudi... Ko je zmanjkalo kvasa pri Covid drkariji, si se tudi spraševal ali je krivo printanje ali povpraševanje navkljub isti količini ljudi?

Kvas se da še nekako pojasnit, folk je bilo strah, da bodo štacune zaprte in so doma pekli kruh. Zakaj pa so kar naenkrat bajte v ospredju je pa verjetno malo bolj kompleksno. Zna pa biti tole že balonček, ker se folk ne obnaša več racionalno.

Zgodovina sprememb…

Hja, nekje bo treba najt tud denar za naslednjo rundo kovida, če že ne za nove oklepnike. Davki na investicijske premičnine, kripto ipd. so za vogalom, preveč enostavno dobit ven keš da bi se spustlo.

In kaj je spodbudilo to povpraševanje? Obrestne.mere so bile nizke že prej recimo. Zdaj so pa kar vsi navalili. Očitno je velik FOMO.

Velik FOMO je zato ker je končno večina dojela to kar smo eni govorili že od dneva ko so najavili da bodo centralne banke odkupovale obveznosti itd itd itd... Nekaj nas je v teoriji to vedelo takrat, več jih je ugotovilo tik pred korono, skoraj VSI pa so to dojeli ko je začelo to prihajat na prvo stran 24ur in rtvslo...

Nič se ni spremenilo, spremenilo se je samo dognanje da se nam to res dogaja, ta pot na katero smo šli po letu 2009.

In zdaj imamo ničelne obrestne mere (oz. negativne) in hkrati imamo ogromno inflacijo ki raste in raste... če dvignemo OM imamo težave držav (defaults) če se dviga inflacija bomo vsi reveži...

Kvas se da še nekako pojasnit, folk je bilo strah, da bodo štacune zaprte in so doma pekli kruh. Zakaj pa so kar naenkrat bajte v ospredju je pa verjetno malo bolj kompleksno. Zna pa biti tole že balonček, ker se folk ne obnaša več racionalno.

Saj ljudi je tudi strah da bo njihov denar in prihranki manj vredni... to je osnova ekonomije, če imaš več denarja na voljo je pametno kupit stvar ki jo zmeraj potrebujejo nove generacije... Vedno je tako da tisto kar je omejeno v količini (nepremičnine itd...) raste če je več denarja na voljo.

Zgodovina sprememb…

BBCW ::

A mi zna kdo povedat v čem je potem fora Gorice, da ljudje sploh gledajo še te cene v Sloveniji? Če gledaš severno primorsko, se ti absolutno splača pogledat čez mejo. m2 se začne že pri 700e, stroški življenja so isti kot v Sloveniji, tankaš pač pri nas.. Gorica je meni lepo in zaspano mesto, podnebje je super. Če prideš s službo dol, ker delaš full remote in ohraniš davčno rezidenstvo v Sloveniji sploh ne vem kje so potencialni problemi, sploh če maš čez mejo samo začasno prebivališče (v tem primeru plačaš mal več davka ob nakupu nepremičnine, AFAIK: 2% vs 9%), ampak pr 100k za 100m2 je tak enkraten stroški mala mal'ca.

Kakor vem se novogoričani kar preseljujejo čez mejo. Če lahko kdo kaj več pove iz prve roke se pa priporočam.

Primer oglasov na idealista.it: https://www.idealista.it/en/vendita-cas...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BBCW ()

Ti garantiram da takoj ko bo imela teta za šaltarjem šanso delat stalno remote se bo odselila v gorico ali na goričko.

user4683 ::

BBCW je izjavil:

A mi zna kdo povedat v čem je potem fora Gorice, da ljudje sploh gledajo še te cene v Sloveniji? Če gledaš severno primorsko, se ti absolutno splača pogledat čez mejo. m2 se začne že pri 700e, stroški življenja so isti kot v Sloveniji, tankaš pač pri nas.. Gorica je meni lepo in zaspano mesto, podnebje je super. Če prideš s službo dol, ker delaš full remote in ohraniš davčno rezidenstvo v Sloveniji sploh ne vem kje so potencialni problemi, sploh če maš čez mejo samo začasno prebivališče (v tem primeru plačaš mal več davka ob nakupu nepremičnine, AFAIK: 2% vs 9%), ampak pr 100k za 100m2 je tak enkraten stroški mala mal'ca.

Kakor vem se novogoričani kar preseljujejo čez mejo. Če lahko kdo kaj več pove iz prve roke se pa priporočam.

Primer oglasov na idealista.it: https://www.idealista.it/en/vendita-cas...

Če/ko Guardia di Finanza pogrunta, da ti tam dol dejansko prebivaš (več kot 183 dni v letu) imaš lahko kar nekaj problemov, če jim tega nisi sporočil in plačal davkov. Tudi če si manj kot toliko časa tam, moraš tvoje začasno prebivališče prijaviti italijanskim organom.

Lahko pa vse to ignoriraš in upaš, da noben ne pogrunta :))

Mato989: Se ti ne zdi, da so specifike v Sloveniji posebne in da se ameriške situacije ne da prekopirati k nam (kar se tiče push & pull faktorjev)?

Malidelničar je izjavil:

Mato989: Se ti ne zdi, da so specifike v Sloveniji posebne in da se ameriške situacije ne da prekopirati k nam (kar se tiče push & pull faktorjev)?

Seveda se mi zdi, ampak zato je tudi neumno omenjat da imajo tam nekje obdavčitev nepremičnin par jurijev na leto...

Ni pa pošteno do ljudi da bi neka stranka ali nek jernej tu govoril kako bi v USA taka nepremičnina stala mene 2k davka letno (recimo) hkrati pa primerno pozabil da je obdavčitev dela v USA nižja kot pri nas in tudi povprečne letne plače višje.

Tole jemanje nekega davka iz tuje države brez ostalih specifik in obdavčitve je pač neproduktivno in služi samo temu da lahko sebi potrdiš češ da je drugje (v 1 segmentu) slabše in da bi lahko tudi mi tu šli še na višjo obdavčitev... ne pogleda pa kje bi torej zmanjšali obdavčitev.

Mato989 - se strinjam v bistvu v ZDA imajo ob njihovih specifikah, ki jih v Sloveniji premalo poznamo, relativno zelo veliko odprtih opcij.
Bi samo dodal, da sta tukaj dve specifiki iz ZDA, ki jih pri primerjavah ne upoštevamo 1) Veliko hiš v ZDA je zidanih iz lesa in ne opeke kot pri nas (to pomeni drugačne stroške gradnje in vzdrževanja) 2) Tam je opcija še vedno trailer park (kot začetna/začasna cheap verzija), kar je pri nas no-go.

Kar se tiče omenjene odprtosti opcij je pač treba vedeti, da so ZDA ogromna enotna država, da se tam ljudje ogromno selijo in so mladi pripravljeni narediti veliko potezo in se preseliti drugam, da si uredijo življenje. Ne moreš uspeti v New Yorku, New Jerseyu, Kaliforniji? Greš v Idaho, Utah, Južno Dakoto. Ti ne paše mesto? Lahko greš živeti na pol off-grid na Aljasko, v Oregon. Ti ni všeč mestno življenje na Foridi? Izbereš kmečko življenje v Wisconsinu, Nebraski.

Tega pri nas ni. Nimaš pogojev za službo v Ljubljani oz. življenje na urbanizirani relaciji Kranj (Trzin, Domžale) Ljubljana? Spremeniš logiko, greš na drug konec države, kupiš hiško v Halozah in ....... aja ups, ne, to v Sloveniji ne gre.

Tako da delno rast poteka iz tega naslova. Sam vseeno menim, da se push faktorji rasti nepremičnin počasi izčrpujejo in da se začenjajo krepiti pull faktorji, ki bodo povečali privljuvljenost perifernih opcij v SLO, ob čemer bodo napihnjeni deli nepremičninskega sektorja kolapsirali. To pa bo priložnost za dobre deal-e.

Malidelničar je izjavil:

Mato989 - se strinjam v bistvu v ZDA imajo ob njihovih specifikah, ki jih v Sloveniji premalo poznamo, relativno zelo veliko odprtih opcij.
Bi samo dodal, da sta tukaj dve specifiki iz ZDA, ki jih pri primerjavah ne upoštevamo 1) Veliko hiš v ZDA je zidanih iz lesa in ne opeke kot pri nas (to pomeni drugačne stroške gradnje in vzdrževanja) 2) Tam je opcija še vedno trailer park (kot začetna/začasna cheap verzija), kar je pri nas no-go.

Kar se tiče omenjene odprtosti opcij je pač treba vedeti, da so ZDA ogromna enotna država, da se tam ljudje ogromno selijo in so mladi pripravljeni narediti veliko potezo in se preseliti drugam, da si uredijo življenje. Ne moreš uspeti v New Yorku, New Jerseyu, Kaliforniji? Greš v Idaho, Utah, Južno Dakoto. Ti ne paše mesto? Lahko greš živeti na pol off-grid na Aljasko, v Oregon. Ti ni všeč mestno življenje na Foridi? Izbereš kmečko življenje v Wisconsinu, Nebraski.

Tega pri nas ni. Nimaš pogojev za službo v Ljubljani oz. življenje na urbanizirani relaciji Kranj (Trzin, Domžale) Ljubljana? Spremeniš logiko, greš na drug konec države, kupiš hiško v Halozah in ....... aja ups, ne, to v Sloveniji ne gre.

Tako da delno rast poteka iz tega naslova. Sam vseeno menim, da se push faktorji rasti nepremičnin počasi izčrpujejo in da se začenjajo krepiti pull faktorji, ki bodo povečali privljuvljenost perifernih opcij v SLO, ob čemer bodo napihnjeni deli nepremičninskega sektorja kolapsirali. To pa bo priložnost za dobre deal-e.

Ja potrebno je pa predvsem vedet da je to mentaliteta tudi veliko "kriva" spomnimo se samo pogovorov tukaj ko je en izjavil da on se ne misli selit iz "Kranja" (nekje tu je bilo) v Haloze, ker ima kolege v Kranju in bližnji okolici... Teh težav in take miselnosti kot kaže Američani pri preselitvi iz New Yorka v Texas nimajo kot kaže ali pa vsaj v zelo mali meri.

Se pa ne bi povsem strinjal glede priložnosti, lahko recimo kupiš v Goričkem in hodiš pač delat v Avstrijo... opcije so, seveda pa doooosti dooosti manj kot v USA to je jasno.

Nepremičnine bodo rastle dokelr bo v obtoku vedno več in več denarja... ljudje so končno spoznali to kar smo nekateri omenjali že leta 2013/2014... z printanjem keša in odkupi delamo medvedjo uslugo ljudstvu na dnu... rezultat so pogruntali lani po poletju ko je inflacija pristala na prvi strani novic ker je ni bilo več mogoče skrivat.

eventyrer ::

Mato989 je izjavil:

Ja potrebno je pa predvsem vedet da je to mentaliteta tudi veliko "kriva" spomnimo se samo pogovorov tukaj ko je en izjavil da on se ne misli selit iz "Kranja" (nekje tu je bilo) v Haloze, ker ima kolege v Kranju in bližnji okolici... Teh težav in take miselnosti kot kaže Američani pri preselitvi iz New Yorka v Texas nimajo kot kaže ali pa vsaj v zelo mali meri.

oni se preselijo zaradi ponujene boljše službe.
V Halozah ali na Ptuju ni služb.

Če bi meni ponudili plačo 500.000 dolarjev letno za neko službo na prekmurju bi tudi celi klapi rekel "se vidmo za božič, čaw". Za tistega jurja na mesec...pač ne.

Mato989 je izjavil:

Se pa ne bi povsem strinjal glede priložnosti, lahko recimo kupiš v Goričkem in hodiš pač delat v Avstrijo... opcije so, seveda pa doooosti dooosti manj kot v USA to je jasno.

tudi ti lahko recimo utihneš pa tega ne storiš.

Zgodovina sprememb…

Rekli smo da se nočemo selit iz "Kranja" v Haloze ker ne želimo živet med hilbiliji in se obenem še furat 1h vsak dan.

Mato989 je izjavil:

ljudje so končno spoznali to kar smo nekateri omenjali že leta 2013/2014.

ja nevem kaj ti rečt...a ti damo medaljo ker si conspiracy theorist level 9001?

oni se preselijo zaradi ponujene boljše službe.
V Halozah ali na Ptuju ni služb.

Če bi meni ponudili plačo 500.000 dolarjev letno za neko službo na prekmurju bi tudi celi klapi rekel "se vidmo za božič, čaw". Za tistega jurja na mesec...pač ne.

Ne, oni se dostikrat preselijo tudi SPLOH zaradi službe... Moj kolega vem da je zgubil šiht nekje v sredi USA kontinenta, se je preselil v Seattle da vozi tam TAXI!!! si predstavljaš da bi se kdo iz Postojne preselil v Mursko Soboto da bi vozil TAXI tam?

Ne, zato ljudje takih neumnosti ne počnejo.

Zanimive kolege imaš. Kako zavraga poznaš nekega taksista iz Seattla in z njim celo toliko debatiraš da veš kakšne osebne težave ima.

Zanimivo tratiš svoj čas, ni čudno da moraš živeti bogu za hrbtom.

Zgodovina sprememb…

eventyrer je izjavil:

Ne, zato ljudje takih neumnosti ne počnejo.

Zanimive kolege imaš. Kako zavraga poznaš nekega taksista iz Seattla in z njim celo toliko debatiraš da veš kakšne osebne težave ima.

Zanimivo tratiš svoj čas, ni čudno da moraš živeti bogu za hrbtom.

Poznam ga ker sva skup nažigala 2 leti nek špil online... je to prepovedano? Ne poznam njegovih osebnih težav, samo vem da je živel nekje v sredini USA in ko sva se prwed 3 meseci po 5 letih na steamu kliknila in obudila pogovor mi je omenil da vozi taxi v seattlu čeprav vem da je prej popravljal kompjutere nekje v sredini celine... kaj takega se v SLoveniji ne zgodi.

Zgodovina sprememb…

Samo še en dokaz da so ljudje v ZDA povsem razvrednoteni in se država na vse pretege trudi da bi bili ljudje brez lastnega premoženja...zgolj "delovna sila", ki živi od danes do jutri brez opcije da potomcem karkoli zapustijo.

Inženir je v USA plačan samo ene 20x do 30x več kot tu. In potem so ljudje tam razvrednoteni?
Quack !
««
141 / 831
»»