Forum » Loža » Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Temo vidijo: vsi
enemon ::
kaj ti si ja nor. Človek božji, ljudi ki si ne morejo privoščiti nepremičnin je preveč. Preveč. Absolutno preveč.
Vir?
Imamo številko ali tako iz riti?
Imaš ti vir da je v Murski Soboti dovolj nepremičnin za vse prebivalce Slovenije ki si ne morejo privoščiti nepremičnine?
Če si izbirajo kje bi radi živeli so že razvajeni torej ni osnovni cilj skromno stanovanje ampak so že faking IZBRIČNI...
Živeti želijo tam kjer je delo.
V Murski soboti ga ni. Cel Varaždin želi delat čez mejo, če tam ne dobi gredo pa v Avstrijo. Zakaj bi se želel tja preselit.
V Murski morda ni dela, je pa v Avstriji, ki je samo par km stran. Če delaš v Avstriji in živiš v Murski, je razmerje med plačo in ceno nepremičnine precej bolj ugodno kot v Ljubljani.
Gradec je 1 uro in 20 minut vožnje oddaljen od Murske Sobote. Morda dobiš delo v vaseh ob meji s Slovenijo. Verjetnost da boš tam dobil takšno plačo da bo tvoja trditev držala...je majhna.
Jennersdorf, Vrbna, Bad Radkersburg... Tudi precej možnosti, samo pogledati je treba znati ali pa malo povprašati lokalce, kam se vozijo delat.
Pa če boš hodil po Goričkem, malo poglej kakšne so nekatere hiše. Boš videl, da standard ni tako nizek, kot se ti mogoče zdi, veliko ljudi dela v Avstriji.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: enemon ()
luli ::
Ajde pokaži mi 1000 stanovanj v Murski soboti da se 1000 družin iz preostale slovenije preseli v ta reven kraj.
Takoj mi pokaži ali drži jezik za zobmi.
Ah kaj 1000. Že 500 stanovanj bo dovolj. Namreč če se 500 družin danes odloči preseliti v Mursko soboto bodo kar na lepem cene tam primerljive Mariborskim, če že ne skoraj Ljubljanskim.
Pa mi jih ti pokaži v Ljubljani. Torej nekaj jih bo šlo v Mursko, nekaj jih bo ostalo v Ljubljani, nekaj drugje, nekaj pa odselilo. Zakaj pa bi vsi morali bivati v Ljubljani?
eventyrer ::
kdo je omenil Ljubljano?
30 minut okoli Ljubljane je ogromno zelo lepih mest, od tega so tri mesta pokrajinski centri (Kranj, Postojna in Celje......oziroma Celje je nekoč bilo, zdaj mu krono prevzema Maribor).
jap.
30 minut okoli Ljubljane je ogromno zelo lepih mest, od tega so tri mesta pokrajinski centri (Kranj, Postojna in Celje......oziroma Celje je nekoč bilo, zdaj mu krono prevzema Maribor).
veliko ljudi dela v Avstriji.
jap.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: eventyrer ()
Mato989 ::
Edino kar se strinjam je da bi obdavčili neurejene nepremičnine... če ma neurejeno streho, grdo fasado ki razpada... neenakomerno pobarvano itd
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
kdo je omenil Ljubljano?
veliko ljudi dela v Avstriji.
jap.
Celje 30 minut iz Ljubljane? Tudi na čisto prazni cesti ne, med tednom ob konicah pa bo treba prišteti še kakšno uro zraven.
Zakaj, saj ne rabiš delat v Ljubljani?
Če živiš v Celju komot delaš v Celju ali Mariboru, če živiš v Postojni komot delaš v Postojni, Kopru ali Novi Gorici, če živiš v Kranju pa imaš celo gorenjsko na razpolago.... lahko pa se voziš v Ljubljano ja.
Če živiš v Celju komot delaš v Celju ali Mariboru, če živiš v Postojni komot delaš v Postojni, Kopru ali Novi Gorici, če živiš v Kranju pa imaš celo gorenjsko na razpolago.... lahko pa se voziš v Ljubljano ja.
Zgodovina sprememb…
Nikjer jih ni na pretek, to pravim že ves čas.
Ne more se kar cela slovenija začet selit po državi. Služb kamor bi se vsi selili...tam ni.
Če se 100 družin preseli na isti konec države bo tam nastala štala s službami in saj bo tam kar na lepem 200 iskalcev zaposlitve.
Kaj če se slučajno najde 200 varilcev, ki se vsi rpeselijo v Lendavo. Kdo zavraga jim bo dal možnost švasat nekaj?
Ali pa 200 tesarjev? Morda 200 trgovcev?
Ne more se kar cela slovenija začet selit po državi. Služb kamor bi se vsi selili...tam ni.
Če se 100 družin preseli na isti konec države bo tam nastala štala s službami in saj bo tam kar na lepem 200 iskalcev zaposlitve.
Kaj če se slučajno najde 200 varilcev, ki se vsi rpeselijo v Lendavo. Kdo zavraga jim bo dal možnost švasat nekaj?
Ali pa 200 tesarjev? Morda 200 trgovcev?
Zgodovina sprememb…
Tudi plača v največjem selu takoj za mejo v Avstriji bo zelo verjetno višja kot plača za primerljivo delo v Sloveniji. Medicinske sestre pa sploh zmagajo v Avstriji glede na Slovenijo.
Ja, dokler ne boš šel na očetovski dopust in ugotovil da ne boš šel ker se avstrijcem jebe zate.
In dokler ne boš ugotovil da moraš plačati davek zaradi plače tako avstriji kot tudi sloveniji.
Avstrijske plače niso bistveno višje kot naše.
In za avstrijce boš to kar so v sloveniji južni delavci.
ampak ja, verjamem da štajerci to počnejo da bi si kupili boljši jutri.
In dokler ne boš ugotovil da moraš plačati davek zaradi plače tako avstriji kot tudi sloveniji.
Avstrijske plače niso bistveno višje kot naše.
ampak ja, verjamem da štajerci to počnejo da bi si kupili boljši jutri.
Zgodovina sprememb…
Ja, dokler ne boš šel na očetovski dopust in ugotovil da ne boš šel.
In dokler ne boš ugotovil da moraš plačati davek tako avstriji kot tudi sloveniji.
Neto je tudi po plačilu davkov višji. Če je vse tako zanič, ne vem, zakaj je zjutraj največja gužva iz Maribora proti Avstriji in ne v Maribor.
ne vem, zakaj je zjutraj največja gužva iz Maribora proti Avstriji in ne v Maribor.
ker so bedni mestni veljaki Maribor zavozili, izpraznili mestno blagajno in Maribor zdaj hira.
Vseeno pa forumašem svetujete da naj se preselijo na štajersko kjer bodo se vozili delat v tujino ker na štajerskem (kot sem imel prav in cvilim že ves faking čas), ni služb.
Zgodovina sprememb…
ne vem, zakaj je zjutraj največja gužva iz Maribora proti Avstriji in ne v Maribor.
ker so bedni mestni veljaki Maribor zavozili, izpraznili mestno blagajno in Maribor zdaj hira.
Vseeno pa forumašem svetujete da naj se preselijo na štajersko kjer bodo se vozili delat v tujino ker na štajerskem (sem imel prav), ni služb.
Ja odvisno kaj jim je bolj pomembno ali lastiti si nepremičnino ali imeti 15min do šihta...
vse pač ne moreš met... pick your choices!
Jaz lastim lepo hišo par korakov od službe (do službe rabim v bistvu dlje z avtom kot peš, če štejem še čas ki ga porabim da ob službi najdem plac za parkirat).
Nepremičninska situacija me vseeno moti.
Nepremičninska situacija me vseeno moti.
Zgodovina sprememb…
UKC Maribor financira država recimo in nimajo mestni veljaki kaj dosti s tem. Zadosti medicinskih sester pa tam ne morejo dobiti, ker vse delajo v Avstriji.
matic492 ::
Vseeno pa forumašem svetujete da naj se preselijo na štajersko kjer bodo se vozili delat v tujino ker na štajerskem (kot sem imel prav in cvilim že ves faking čas), ni služb.
To cvilijo samo idioti, jaz sem dobil BP službo takoj po faksu, ampak dobro sem programer in smo zaenkrat še vroča roba. Je pa tudi punca takoj dobila, pa je ekonomistka, kjer vsi jamrajo da kao ni služb. Obadva imava peš do službe v Mariboru in ni šans da se vozim v obljubljeno deželo Ljubljana ali avstrija za 500-1000€ več na mesec zato da nimam nič od dneva.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
To cvilijo samo idioti, jaz sem dobil BP službo takoj po faksu, ampak dobro sem programer in smo zaenkrat še vroča roba.
kako ste ozkogledi slo-techovi forumaši. Programerjev v sloveniji je samo 25.000. Ostalih 2.05 milijona slovencev nima te sreče.
A to da sem jaz dobil po faksu službo pomeni da jo bo garantirano dobil vsak po faksu?
A to pomeni da če se na FRI, FERI, FE vpišejo prav _vsi_ študenti slovenije, bodo potem kar vsi dobili takoj zaposlitev ali pa bo kar...zmanjkajo služb?
Obadva imava peš do službe v Mariboru in ni šans da se vozim v obljubljeno deželo Ljubljana ali avstrija za 500-1000EUR več na mesec zato da nimam nič od dneva.
cool, ali bi cene v MB ostale takšne če bi se ljudje začeli priseljevati v MB?
Ali pa bi se tudi ti začel pizditi da so cene v MB previsoke, če bi recimo 1000 družin se želelo priseliti v MB in bi zato cene poskočile krat 2?
Ali bi ti ljudem potem svetoval da se preselijo iz Maribora v Sežano, ker so cene nepremičnin v Sežani nižje kot v Mariboru? In naj gredo delat v italijo...v Trst, Gorico ali Udine? rofl.
Zgodovina sprememb…
jernejl ::
Tako da nekih HUDIH težav ni, ČE STARŠI poskrbijo in pomagajo otrokom...Zakaj bi morali starši pomagati otrokom do stanovanja? Otroci bi morali biti sposobni sami priti do tega. Razumem pa, da nekateri tega niste sposobni in vam morajo pomagati starši.
če pa starši sproducirajo 5 otrok (na ić ali cigani) potem je pa problem...Ne, ni. Problem ste nesposobneži, ki niste sposobni sami priti do stanovanja in vam morajo pomagati starši, potem pa se vam zdi normalno, da vam pomagajo tudi drugi davkoplačevalci in da bi morali tudi drugim pomagati njihovi starši.
Prav, ampak pol se zavzemajmo še za to da dobimo BRUTO 2 plačo na TRR in sami razpolagamo z njo...Otroci socializma, ki se vam zdi, da vam mora zmeraj nekdo pomagati, ne razumete, da davki niso v nasprotju s kapitalizmom. Če nočeš davkov, lahko greš nekam v afganistansko gorovje in tam delaš, pa verjamem, da ti država ne bo težila z davki in prispevki. Boš lahko imel bruto 2.
Kot vidiš na zgornjih primerih ki so za razliko od osebe pred mano, izmišljeni, so ti dejansko realni... večina težav nimaRavno nasprotno, tvoji namišljeni primeri dokazujejo, da so praktično vsi v teh primerih nesposobni nabaviti lastno nepremičnino, ker so odvisni bodisi od tega, da del nepremičnine zanje kupijo starši, bodisi od tega, da jim sistem s krediti omogoča zapravljati denar, ki ga niso zaslužili.
Seveda te zmoti, ker so prvo pobrali vse benefite, zdej pa serjejo po naslednjih generacijah.Seveda, tile se najbolj bojijo morebitnih davkov na premoženje, ker jih bo to najbolj prizadelo. Tudi zato, ker so bili (poleg omenjenih benefitov) desetletja navajeni tudi na to, da davke namesto njih plačujejo drugi.
Pa ne rečem da je bilo kar vsem čisto lahko. Sam ponavadi najbolj kritizirajo mlajše generacije ravno tisti, ki so sami prej izkoristili sistem in se dobro omastili.
Torej se naj vozijo ali pa poiščejo srečo drugjeAha, davkoplačevalci naj dodatno onesnažujejo planet, samo zato, da lahko imajo davčni privilegiranci prazna stanovanja. Jasno je, da je to breme treba obesiti tistim, ki imajo prazne nepremičnine, in to v obliki davka.
cool, ali bi cene v MB ostale takšne če bi se ljudje začeli priseljevati v MB?
Ali pa bi se tudi ti začel pizditi da so cene v MB previsoke, če bi recimo 1000 družin se želelo priseliti v MB in bi zato cene poskočile krat 2?
Ali bi ti ljudem potem svetoval da se preselijo iz Maribora v Sežano, ker so cene nepremičnin v Sežani nižje kot v Mariboru? In naj gredo delat v italijo...v Trst, Gorico ali Udine? rofl.
Saj sem priseljenec v Mariboru in poznam še nekaj takih. In odločil sem se racionalno da raje grem v Maribor, kot pa Ljubljano, ker je ceneje skoraj vse, manj gužve na cestah, vse ostalo pa skoraj enako, niti enega razloga nimam da silim v tisto meglo.
PS: To je bila moja prva objava v temi, jaz nisem nobenemu svetoval naj gre kamorkoli. Samo razpizdijo me neke generalne trditve kako ni služb in neko jamranje, kar pač ni res.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
Zakaj bi morali starši pomagati otrokom do stanovanja? Otroci bi morali biti sposobni sami priti do tega. Razumem pa, da nekateri tega niste sposobni in vam morajo pomagati starši.
Ne morali... če jih imajo radi jim ŽELIJO pomagat... če jim ne morejo jim zato ne rabimo pomagat posredno vsi davkoplačevalci... to ni naše delo niti ni to ustavna pravica... da živiš v mestu kjer delaš...
Ne, ni. Problem ste nesposobneži, ki niste sposobni sami priti do stanovanja in vam morajo pomagati starši, potem pa se vam zdi normalno, da vam pomagajo tudi drugi davkoplačevalci in da bi morali tudi drugim pomagati njihovi starši.
LOL... starši nam ŽELIJO pomagat, ker nočejo hoardat praznih nepremičnin nam jih rajši DAJO PREJ kot na dedovanju... ni to tisto kar ti hočeš? Da bi prazne nepremičnine prišle v roke tistih ki jih rabijo? Torej če otroku starš da nepremičnino ki je prazna je to PERFEKTNA izpolnitev tega kar ti z davkom hočeš dosežt... razlika je samo v tem da jaz hočem da gre znotraj roda in družine ti pa hočeš da bi nekdo ŽNJ imel nekaj od nekoga ki je pridno kupčkal namesto vse zagonil...
Ravno nasprotno, tvoji namišljeni primeri dokazujejo, da so praktično vsi v teh primerih nesposobni nabaviti lastno nepremičnino, ker so odvisni bodisi od tega, da del nepremičnine zanje kupijo starši, bodisi od tega, da jim sistem s krediti omogoča zapravljati denar, ki ga niso zaslužili.
Tako je, razlika med mojimi primeri in tvojimi oz. onimi zgoraj je v tem, da vsi ti ki so KAO nesposobni nabavit nepremičnino JO VSEENO IMAJO in noben izmed njih ne rabi davka na prazne nepremičnine... torej vseeno so v tem ko je nemogoče dobit nepremičnino uspeli dobit nepremičnino...
Aha, davkoplačevalci naj dodatno onesnažujejo planet, samo zato, da lahko imajo davčni privilegiranci prazna stanovanja. Jasno je, da je to breme treba obesiti tistim, ki imajo prazne nepremičnine, in to v obliki davka.
Če jih skrbi za planet bodo največ za rešitev onesnaževanja naredili če se odstranijo z njega...
Drugače pa po 116 strani debate vam lahko povem skrivnost; na ceno največ vplivajo centralne banke in količina denarja v obtoku + obrestne mere. Zakaj je rast cen?
Mogoče zato ker sem dobil prejšnji mesec kredit z 1.95% fiksno obrestno mero, ki je na dolgi rok manj kot povprečna inflacija?
Mogoče zato ker sem dobil prejšnji mesec kredit z 1.95% fiksno obrestno mero, ki je na dolgi rok manj kot povprečna inflacija?
Drugače pa po 116 strani debate vam lahko povem skrivnost; na ceno največ vplivajo centralne banke in količina denarja v obtoku + obrestne mere. Zakaj je rast cen?
In kaj potem, hiša ima pa toliko višjo ceno, da na koncu izpade vse skupaj dražje.
Slabo se pogajaš.
1,3% 150k na 15 let.
Variabilna bi bila 1,1%.
Free money.
Lepa, drugače je na 20 let ja, tako da je malo več.
In kaj potem, hiša ima pa toliko višjo ceno, da na koncu izpade vse skupaj dražje.
To je definicija inflacije ja?
Slabo se pogajaš.
1,3% 150k na 15 let.
Variabilna bi bila 1,1%.
Free money.
Lepa, drugače je na 20 let ja, tako da je malo več.
To je definicija inflacije ja?
Inflacij cen nepremičnin je predvsem zaradi nizkih obrestnih mer. Ko se bodo te enkrat neizogibno zvišale, bo balonček počil.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: enemon ()
Inflacij cen nepremičnin je predvsem zaradi nizkih obrestnih mer. Ko se bodo te enkrat neizogibno zvišale, bo balonček počil.
To je seveda špekuliranje, čeprav ima neko podlago v preteklosti.
Moj point je bil pač odgovor na vprašanje v naslovu teme. Nekaj filozofirate o tem kje so službe pa ne vem kaj vse. Ja, to ima mogoče nekaj vpliva (predvsem zakaj je hiša v LJ dražja kot v Lendavi), ampak realno imajo (centralne) banke več vpliva kot pa te drugi faktorji, saj je jasno iz 08' krize ne.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
To je seveda špekuliranje, čeprav ima neko podlago v preteklosti.
Moj point je bil pač odgovor na vprašanje v naslovu teme. Nekaj filozofirate o tem kje so službe pa ne vem kaj vse. Ja, to ima mogoče nekaj vpliva (predvsem zakaj je hiša v LJ dražja kot v Lendavi), ampak realno imajo (centralne) banke več vpliva kot pa te drugi faktorji, saj je jasno iz 08' krize ne.
Aja ja to se pa strinjam, politika centralnih bank ima največji vpliv na cene nepremičnin.
Ne morali... če jih imajo radi jim ŽELIJO pomagat... če jim ne morejo jim zato ne rabimo pomagat posredno vsi davkoplačevalci...Se strinjam, zato pa morajo lastniki nepremičnin začeti plačevati pravične davke, ne pa, da jim pomagajo ostali davkoplačevalci. Tisti, ki so tega sposobni, bodo to preživeli. Tudi nepremičnine naj si kupijo tisti, ki so tega sposobni.
to ni naše delo niti ni to ustavna pravica... da živiš v mestu kjer delaš...Ni, ampak tisti, ki s svojimi dejanji povzročajo okoljsko škodo, bi morali za to odgovarjati. In to so v prvi vrsti tisti, ki denimo držijo prazne nepremičnine v Ljubljani, da se mora toliko več ljudi potem tja voziti na delo. Tako neracionalno početje si lahko privoščijo zgolj zato, ker ne plačujejo pravičnih davkov za vse negativne eksterne učinke, ki jih povzročajo s svojim škodljivim početjem.
razlika je samo v tem da jaz hočem da gre znotraj roda in družine ti pa hočeš da bi nekdo ŽNJ imel nekaj od nekoga ki je pridno kupčkal namesto vse zagonil...Jaz želim, da imajo nepremičnine tisti, ki so jih sposobni imeti. Ker danes jih imate nesposobni, samo zato, ker vas davkoplačevalci subvencionirajo.
Če jih skrbi za planet bodo največ za rešitev onesnaževanja naredili če se odstranijo z njega...Še večja korist za planet je, če se odstranijo tisti, ki imajo prazne nepremičnine. Manj bo onesnaženja, BDP pa bo zrasel, ker bodo zaposleni v službi bolj spočiti, če se jim ne bo treba tja voziti od daleč.
Se strinjam, zato pa morajo lastniki nepremičnin začeti plačevati pravične davke, ne pa, da jim pomagajo ostali davkoplačevalci. Tisti, ki so tega sposobni, bodo to preživeli. Tudi nepremičnine naj si kupijo tisti, ki so tega sposobni.
Lastniki nepremičnin so OSTALI davkoplačevalci...
Ni, ampak tisti, ki s svojimi dejanji povzročajo okoljsko škodo, bi morali za to odgovarjati. In to so v prvi vrsti tisti, ki denimo držijo prazne nepremičnine v Ljubljani, da se mora toliko več ljudi potem tja voziti na delo. Tako neracionalno početje si lahko privoščijo zgolj zato, ker ne plačujejo pravičnih davkov za vse negativne eksterne učinke, ki jih povzročajo s svojim škodljivim početjem.
Ne ne, okoljsko škodo povzročajo tisti kateri so nesposobni najti zaposlitev (ali jo ustvarit) v kraju kejr si lahko privoščijo nepremičnino ali so pa nesposobni ustvarit dovolj prihodka da bi od onih ki imajo nepremičnino le to odkupili...
Jaz želim, da imajo nepremičnine tisti, ki so jih sposobni imeti. Ker danes jih imate nesposobni, samo zato, ker vas davkoplačevalci subvencionirajo.
Saj jo imajo... tisti katerih rodbine so bile sposobne zagotovit nepremičnine imajo nepremičnino... ti bi pa rad pogoje spreminjal da je eni več ne bi bili sposobni imet...
Še večja korist za planet je, če se odstranijo tisti, ki imajo prazne nepremičnine. Manj bo onesnaženja, BDP pa bo zrasel, ker bodo zaposleni v službi bolj spočiti, če se jim ne bo treba tja voziti od daleč.
Izračun prosim... ker zdaj se boš zapletel... če bi to prineslo rast BDPja, potem priznavaš da je teh OGROMNO in nekaj malega kot si trdil takrat ko si govoril o tem da je to zanemarljivo... ne more bit enkrat zanemarljivo enkrat pa ogromen delež kakor ti paše =)
Utk ::
Jaz želim, da imajo nepremičnine tisti, ki so jih sposobni imeti. Ker danes jih imate nesposobni, samo zato, ker vas davkoplačevalci subvencionirajo.
Mislim da vem o kom govoriš...
Še večja korist za planet je, če se odstranijo tisti, ki imajo prazne nepremičnine. Manj bo onesnaženja, BDP pa bo zrasel, ker bodo zaposleni v službi bolj spočiti, če se jim ne bo treba tja voziti od daleč.
Tako je, zdaj sem pa prepričan. Govoriš o državi:
http://www.najem.stanovanjskisklad-rs.s...
Stanovanjski sklad oddaja stanovanja po 400-500 evrov in to v krajih, ki jih bi 90% tega foruma opisalo kot vukojebina, kjer zlobni nesposobni privatniki oddajajo po tretjino nižji ceni. In ta lik pričakuje od države, da bo rešila situacijo. Hahahaha. Da ne govorimo še o vseh ostalih državnih, policijskih, vojaških in občinskih stanovanjih, ki se ne vzdržujejo, in so zato prazna.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
mr_chai ::
Malidelničar ::
Je pa res, da gre za problem globalnega tipa (nočem smetiti teme):
(spoiler alert: poglejte do konca, ko omenijo Tokio, zanimiv twist)
Po drugi strani je majhnost Slovenije tu mogoče faktor, ki toliko bolj omogoča sploščitev cen po vsej državi, oz. v kolikor to ne drži, ker imamo ekstremne outlierje glede rasti kot sta Osrednja Slovenija in Obala, vsaj spodbuja harmoniziranje cenovnih trendov - rast strmo navzgor po vsej državi. Predstavljam si, da je v večjih državah tega manj (če si v ZDA ne moreš privoščiti Kalifornije ali New Yorka in East Coasta, greš pač v Idaho ali Južno Dakoto, no problem).
Po drugi strani je majhnost Slovenije tu mogoče faktor, ki toliko bolj omogoča sploščitev cen po vsej državi, oz. v kolikor to ne drži, ker imamo ekstremne outlierje glede rasti kot sta Osrednja Slovenija in Obala, vsaj spodbuja harmoniziranje cenovnih trendov - rast strmo navzgor po vsej državi. Predstavljam si, da je v večjih državah tega manj (če si v ZDA ne moreš privoščiti Kalifornije ali New Yorka in East Coasta, greš pač v Idaho ali Južno Dakoto, no problem).
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Malidelničar ()
Malidelničar je izjavil:
Je pa res, da gre za problem globalnega tipa (nočem smetiti teme):
Ja ampak medtem ko se je Američan dostikrat pripravljen preselit iz Californije v Idaho itd... tam je to bolj normalno, pa je v Sloveniji vsakršna selitev huda muka in skoraj neobstoječa...
V USA se ljudje komot selijo par 100 ali tudi blizu 1000km... v Sloveniji je pa že 100km v drugo smer popoln kolaps in mentalno jokanje kot vidimo v tej temi...
PrimoZ_ ::
Tudi v USA je selitev muka potem ko imaš enkrat partnerja, ki ima tudi svojo službo/kariero. Sploh pa ko dodaš otroke.
Ampak sociopati tega pač ne razumete.
Če se že seli se seli nekam kjer je ful dobra ponudba služb. Ne seli se pa v ekvivalent goričkega samo za voljo cenejših nepremičnin.
Če se že seli se seli nekam kjer je ful dobra ponudba služb. Ne seli se pa v ekvivalent goričkega samo za voljo cenejših nepremičnin.
Tudi v USA je selitev muka potem ko imaš enkrat partnerja, ki ima tudi svojo službo/kariero. Sploh pa ko dodaš otroke.
Neumnost, raziskava je pokazala TOLE!
Americans Move for Family
Whether forming or dissolving households, one in four Americans (25.5%) moved last year for family reasons.
10.65% – To establish own household
6.13% – Change in marital status
8.72% – Other family reason
in tole:
Americans Move for Better Housing
Whether up the road or across the country, almost half (40.2%) of Americans who moved last year did so for better housing options. PREBERI ŠE ENKRAT!
14.57% – Wanted newer/better/larger house or apartment
7.82% – Went from renting to owning
6.64% – Wanted more affordable housing
4.14% – Wanted a better neighborhood or less crime
0.64% – Foreclosure/eviction
6.34% – Other housing reason
Torej večinoma se Američani (ki se mimogrede selijo 3-4x pogosteje kot povprečen evropejec) selijo zaradi družine in pridobitve boljše nepremičnine (ravno to kar jaz pravim ko pravim če hočeš nepremičnino se preseli v plac kjer so cenejše glede na to kar rabiš)
Samo manj kot 20% Američanov se seli zaradi boljše službe oz "job related relocation) (11,x% zaradi boljše službe)
Americans Move for Work
Nearly one in five movers (19.8%) found a new home for work-related reasons.
11.41% – New job or job transfer
4.92% – Proximity to work or an easier commute
1.75% – Job search or lost job
1.34% – Retired
0.38% – Other job-related reasons
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
A to hočeš potrdit tezo da se je sam 15% ljudi preselil ker so se želeli?
LOL, ja če misliš da je komu hobi selitev, potem ja... vsak se seli z nekim razlogom... noben zato ker mu je doma DOLGČAS...
krho ::
Občina Kranj pravi, da bo v naslednjih letih NSUZ za prazne zazidljive parcele v svoji občini povečala za faktor 2. S tem želijo spodbuditi, da bi se na njih dejansko kaj zgradilo.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
Invictus ::
To ni čisto res, lahko se preseliš v cenejše okolje, sam vprašanje koliko boš s tem prihranil.
Če si prodal 4 sobno stanovanje v Ljubljani za 350-400k in kupil bajto na Gorčkem, bivalno seveda, za 100k, potem imaš 250k denarja za življenje.
Službe se pač že najdejo, lahko pa tudi zamenjaš življenski stil.
Ljudje tega ne delajo, ker ne znajo delati z denarjem...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
matobeli ::
Nasrečo samo tistih parcel ki so tudi komunalno opremljena in večja od 400m2, torej točno tistih ki so najprimernejša za "investicijo".
Ne pričakujem precej tarnanja, je pa vse skupaj še vedno premalo, se še lahko nardi profit.
Nažalost pa ta sklep ne bo pretirano reševal stanovanjske politike, ampak predvsem proračunsko.
Ne pričakujem precej tarnanja, je pa vse skupaj še vedno premalo, se še lahko nardi profit.
Nažalost pa ta sklep ne bo pretirano reševal stanovanjske politike, ampak predvsem proračunsko.
Nasrečo samo tistih parcel ki so tudi komunalno opremljena in večja od 400m2, torej točno tistih ki so najprimernejša za "investicijo".
Kot jo rešujejo vsi sklepi in davki....
A še niste ugotovili... več mamo davkov in države, več je problemov ki jih je treba reševat... =) Pred 200 leti ni bilo tolko težav kot danes ki smo jih morali reševat
Invictus ::
Občina Kranj pravi, da bo v naslednjih letih NSUZ za prazne zazidljive parcele v svoji občini povečala za faktor 2. S tem želijo spodbuditi, da bi se na njih dejansko kaj zgradilo.
Ni panike, pač plačaš 100 EUR namesto 50. Big deal...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
matobeli ::
6bt9hmDwY ::
Mato itak zagovarja koncetracijo folka, pa ohranjanje narave.
Po tej logiki bi moral spodbujat nasljevanje folka v LJ, MB, KR, KP, CE... pač v največjih mestih. Goričko naj bo pa krajinski park, kot npr. TNP...
On se pa skoz buni pa pošilja ljudi na goričko...
kdo bi ga razumel.
Itak je bedak.
Po tej logiki bi moral spodbujat nasljevanje folka v LJ, MB, KR, KP, CE... pač v največjih mestih. Goričko naj bo pa krajinski park, kot npr. TNP...
On se pa skoz buni pa pošilja ljudi na goričko...
kdo bi ga razumel.
Itak je bedak.
Slopek ::
Sem se zadnjih par večerov sprehodil po "svojem" mestu.
Nisem slišal slovenske besede. Niti srbo-hrvaške. Samo Albanci, ki se brez sramu ozirajo za 14letnicami. Tudi lokali samevajo. Izjema so le tisti, ki jih vodijo že omenjeni.
Tko je. V enem mestu na gorenjskem, ki pa ni Kranj, ,a ravno tko, grem kmalu stran. Skoraj na Goričko.;)
Saj je po večini mest isto.V "moje mesto" je podjetje,v katerem sem zaposlen pripeljalo 2 avtobusa delavcev iz bivše juge.Pa smo jih že prej imeli za moj okus preveč.Podjetje pa da oglas,da pokupi ali vzame v najem vsa stanovnja,ki so v mestu na voljo,da bodo lahko naselili novo delovno silo.
Še dobro,da imam tam samo službo in se lahko umaknem na vas.
Ekola, to je glavni razlog za podivjane cene ter najemnine. Meje bo treba zapret, suznje domov poslat. Place gor, nepremicnine ter najemnine dol. Ce kdo potrebuje suznje naj gre tam dol odpret obrat, tu pa pod kljuc.
Seveda. Ne vem, če glavni, je pa faktor, vsekakor.
Sam bom še letos prodal trosobno stanovanje. Seveda po zasoljeni ceni.
Sem se odločil za predčasno pokoj, bodoči sužnji pa že stojijo pred mojo kočo. Komaj čakajo, da prevzamejo, jaz pa, da izprežem.
Sanjsko.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Slopek ()
Ravno nasprotno, lastniki so subvencionirani, in to je možno le tako, da davke zanje plačujejo oni, ki niso lastniki.Se strinjam, zato pa morajo lastniki nepremičnin začeti plačevati pravične davke, ne pa, da jim pomagajo ostali davkoplačevalci. Tisti, ki so tega sposobni, bodo to preživeli. Tudi nepremičnine naj si kupijo tisti, ki so tega sposobni.
Lastniki nepremičnin so OSTALI davkoplačevalci...
Ne ne, okoljsko škodo povzročajo tisti kateri so nesposobni najti zaposlitev (ali jo ustvarit)Nasprotno, nepremičnina sama po sebi je okoljska škoda. Če služi ničemur, je to zelo velik problem, zato je tako početje treba izjemno visoko obdavčiti.
Če nekdo ustvarja okoljsko škodo z vožnjo, zato da potem tam ustvarja dodano vrednost, to ni niti približno tak problem.
Saj jo imajo... tisti katerih rodbine so bile sposobne zagotovit nepremičnine imajo nepremičnino... ti bi pa rad pogoje spreminjal da je eni več ne bi bili sposobni imet...Nasprotno; marsikdo od teh, ki imajo nepremičnine, jih nima zato, ker bi jih bil sposoben imeti, temveč zato, ker so jim jih sponzorirali drugi. Na prostem trgu bi marsikdo od njih bil revež. Dokler jim država drži štango, pač imajo, ampak to se bo nekega dne moralo nehati.
Izračun prosim... ker zdaj se boš zapletel... če bi to prineslo rast BDPja, potem priznavaš da je teh OGROMNOJa, približno 150.000 jih je praznih, to je ogromno. Ampak ti niso v lasti večine, zato jih komot dodatno obdavčimo, da bodo plačevali pravične davke za vse benefite, ki jim jih država nudi, da lahko v svoji nepremičnini uživajo.
Desettisoče ljudi se vsak dan po nepotrebnem prevaža sem in tja, zato, ker si ne morejo privoščiti nepremičnine tam, kjer imajo službo, medtem ko je 20% nepremičnin praznih. In namesto da bi v tem času ustvarjali dodano vrednost, onesnažujejo okolje. Krivi so pa seveda oni, ki imajo prazno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jernejl ()