» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
121 / 777
»»

matobeli ::

jabe je izjavil:

Ko polna jablana, samo pobrat je treba.

Sem moral dat 90% boomerju ki mi je dovolil obirat. Baje bi tud men lahko zrasla, mi da sadiko če mu 10let obiram jablano.

Mato989 je izjavil:

ker hej, komunisti tukaj trdijo da dveh avtov hkrati ne morš vozit tako da jih daj v najem ali prodaj po nižji ceni ne jih imet v garaži!

Če bi boomerji rekli da lahko nardimo samo še 10 avtov na leto bi še yugote prodajal po 10k.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

FrRoSt ::

aviator je izjavil:

matic492 je izjavil:

nekikr je izjavil:

matobeli je izjavil:

Pol pa povej a se ti zdi to fer ali je bolj fer da, na račun nižjih dobičkov (ne da se premoženje razvrednoti ali zaplene!) iz naslova premoženja, to lahko naredijo?

Najbolj fer bi se mi zdelo, da se začne v šolah učiti o denarju. Tega zdaj ni, na nobeni stopnji. Baje je silno dobrodošlo, če poznaš življenje in opus Toneta Pavčka ali kakšnega pijanca, ki je tudi knjigo napisal, iz leta 1750. Če ne pride prav ti pa vsaj razširi obzorja. Ampak, da bi pa o denarju kakšno povedali, se pravi o gonilni sili modernega sveta, to je pa striktno prepovedano. Kaj hočem povedati s tem? Da zaradi tega niste zmožni pomisliti o problemu in ga, prosto po jernejlu, rešujete z uvedbo vedno novih davkov in/ali s krajo tistim, ki imajo nekaj več. Prvo neizogibno privede do višjih cen, kar pomeni, da ste se uspešno ustrelili v koleno, pri drugi rešitvi je pa problem, da če bogatemu pobereš vse bo on brez, ti pa tudi. Problem socializma je, da enkrat zmanjka tujega denarja.

Točno to. Prav nisem mogel več verjet, koliko kolegov je za prvo zaposlitev takoj porabilo to da dobivajo mesečno plačo za avto na leasing. Pa 10€ za netflix, pa X€ apple music, pa 50€ na mesec iphone na 24 obrokov itd., jah potem pa valda nič ne ostane za kreditno sposbonost in varčevanje.

Ne pokej, mene je foter moril zakaj nisem kupil avta na leasing ampak staro koreto.
Brezveze govort, da si 2012 dobil burek od dobre sluzbe in bi odpkaceval se danes.
Ne vidim poante kupovat novo, 4 leta staro, z 120 000 prevozenimi furam 7-10 let, novega resda 5 let vec, ampak za kako ceno.

Jst in moja z nizjimi dohodki in najemnino dava bistveno vec na stran od mojih dveh ta starih z leasingom da ne govorim, da foter, ki se enega avta ni odplaca 2 leto pred penzijo ze razmislja o drugem.

Bojda bi moral ostati doma da bi skup nekaj naredil.

Z mojim denarjem pod njegovim vodstvom.

Z malo pameti bi lahko ustvaril boga in pol v 95-2008. Samo je treba imet avto avto.

Imel bom svojo hisko cez cas, in konec koncev raje placujem puf kot poslusam tastare.

Ker nimajo pojma. Tisti, ki imajo pa so polni kot brod, ker je vse rastlo.
Vecina se jih pa hvalisa, ker so prodal hiso od starsev, prenovili fasado in kupil premijski avto.

:)):)):))

Samo, da ni tvoj fotr slučajno @Mato989!?? 8-O
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

Milenijci so isti kot boomerji, sam brez keša :))

Invictus ::

Mato989 je izjavil:

Invictus je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Tebe tudi nihče ne sili kaj počet z avtom, lahko ga zaradi nas kupiš in imaš v garaži neregistriranega... ne bomo zahtevali 2% davek na vrednost parkiranega avta v garaži...

V določenih državah plačuješ točno to... Avto nad 50k, davel na premoženje...

Ja saj tudi za hišo in dodatno nepremičnino plačuješ davek na premoženje... pokaži mi raje kje plačuješ davek na drugi avto ki je 1% vrednosti avta, ker hej, komunisti tukaj trdijo da dveh avtov hkrati ne morš vozit tako da jih daj v najem ali prodaj po nižji ceni ne jih imet v garaži!

Švica...

Kolega ni hotel tja peljati svojega Porsche Targe, ko se je preselil, ker bi plačal preveč davka na premoženje avta...

Seveda so pa normalni na drugi strani, ko lahko plačaš zavarovanje samo za en avto, najdražji, pa lahko menjaš tablice...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Mato989 ::

Invictus je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Invictus je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Tebe tudi nihče ne sili kaj počet z avtom, lahko ga zaradi nas kupiš in imaš v garaži neregistriranega... ne bomo zahtevali 2% davek na vrednost parkiranega avta v garaži...

V določenih državah plačuješ točno to... Avto nad 50k, davel na premoženje...

Ja saj tudi za hišo in dodatno nepremičnino plačuješ davek na premoženje... pokaži mi raje kje plačuješ davek na drugi avto ki je 1% vrednosti avta, ker hej, komunisti tukaj trdijo da dveh avtov hkrati ne morš vozit tako da jih daj v najem ali prodaj po nižji ceni ne jih imet v garaži!

Švica...

Kolega ni hotel tja peljati svojega Porsche Targe, ko se je preselil, ker bi plačal preveč davka na premoženje avta...

Seveda so pa normalni na drugi strani, ko lahko plačaš zavarovanje samo za en avto, najdražji, pa lahko menjaš tablice...

To ni enak davek... kot hočejo tu komunisti... ekvivalent bi bil, če bi v Švici moral plačat davek na VSE avte, če jih imaš 5 bi plačal 5x davek... to kar ti govoriš je to, da plačaš davek za najdraji avto imaš jih lahko pa doma 20 in ne plačaš zato 20x davka, kot bi radi jernejčki za nepremičnine
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Ne, zavarovanje vozila ni enako davku na premoženje.

jabe ::

matobeli je izjavil:

jabe je izjavil:

Sem moral dat 90% boomerju ki mi je dovolil obirat. Baje bi tud men lahko zrasla, mi da sadiko če mu 10let obiram jablano.

a niso čisto glupi pa nesposobni, samo vzet je treba? Kaj si ti potem še bolj?

Shegevara ::

Če vsak slovenec naroči 20 avtov, se jih proizvede in se mu jih proda. Če pa bi vsak slovenec hotel 20 nepremičnin pa ne bo šlo, ker jih ni toliko na trgu, zato je ta primerjava na meji idiotske.

Trg nepremičnin je umetno ustvarjen tako, da so zemljišča za nepremičnine preprosto zaklenjena in težko dosegljiva za privat zazidavo ali pa za investicijsko gradnjo. Teh občinskih mučk na trgu elastičnih dobrin, kot so avti ne more biti. Posledično lahko pride do pomanjkanja nepremičnin kljub temu, da ga v urejenem sistemu enostavno ne bi smelo biti.

Če se že forsira reatriktivna razpoložljivost nepremičnin je povsem pravično, da so dodatne nepremičnine tudi obdavčene. Le takrat, ko se bo lahko po mili volji gradilo in v neomejenih količinah, takrat se pa lahko začnemo pogovarjat, da je tak davek odveč.

Mato989 je izjavil:

To ni enak davek... kot hočejo tu komunisti... ekvivalent bi bil, če bi v Švici moral plačat davek na VSE avte, če jih imaš 5 bi plačal 5x davek... to kar ti govoriš je to, da plačaš davek za najdraji avto imaš jih lahko pa doma 20 in ne plačaš zato 20x davka, kot bi radi jernejčki za nepremičnine

Jap, če imaš 20 avtov, palčaš 20x davek. Samo zavarovanje plačaš 1x...

CCC, Mato, spet ne znaš brati... Oz. ne ločiš med davkom in zavarovanjem...

Ampak tudi davek na premoženje, ki tudi že obstaja BTW, ne bi rešil ničesar...

Zgodovina sprememb…

jabe je izjavil:

matobeli je izjavil:

jabe je izjavil:

a niso čisto glupi pa nesposobni, samo vzet je treba? Kaj si ti potem še bolj?

Niso spet tolk glupi, jasno da niso, sploh pa ne tistih par % ki je naredilo vse. Pogruntal so da je najbolš da vsi plačujemo polovico enega jabolka na mesec in jih damo kot nagrado tistim luzerjem ki bodo naadnim luzerjem preprečevali da bi vzeli jabolka iz drevesa.

Celo tolk niso glupi da so se zmenil da, če pa komu rata ukrast jabolko (in ga dobijo), mora plačat ravno toliko kot nima, drugače se ga odstrani.

Ker če boomer boomerju krade je ok, taka je pač igra. Ko se ga dobi, plača tisto bagatelo in hajdemo dalje.

Vseh ostalih 97% boomerjev je pa na nivoju milenijcev, sam z denarjem.

Akira_ ::

jabe je izjavil:

matobeli je izjavil:

Ker so pač nesposobni in jim je država porinila dobro plačane stolčke, posestva, stanovanja direkt v roke, da so ratali še bolj debilni, ker jim od nedela in starosti že celice crkujejo.

Ima pa maticb492 čisto prav, denar bodo sprčkali, treba sam naštudirat kako ga izcuzat ven, ko bomo nehal bit sužnji boomerjem se pa lahko začnemo opravičevat svojim otrokom zakaj nam ni uspelo nič pametnega v lajfu.

Kamotlich... Saj so čist nesposobni pa glupi. Ne bi smelo biti pretežko, da bi se bilo treba spet za državo pa davki skrivati... Ali morebiti vseeno je?

Ko polna jablana, samo pobrat je treba. Ampak nekaterim se še to ne da. Ne, ne... Država bi mogla nekaj naredit, da se sami otresejo, da dol pade, pa da se jim direkt v gofljo porine. Ampak samo ta lepe pa ta dobre jabke. To bo dovolj. Ni treba recimo, da so tudi že olupljeni pa na krhlje narezani, ker daj nismo nerazumni. In pri tej ideji vztrajati do konca. Ne bo en zdej govoru, da mladi niso v iber sposobni pa pridni, v resnici so dol zatirani... Pol pa svojim otrokom naprej tvezit, kako sta babi pa dedi kriva za vse. Današnji milenijci so lahko svojim staršem v ponos, res... Brez heca...

A si kaj naredila, ali si samo pravemu dala noge narazen ?
Sprašujem zavoljo debate, da vemo kako resno jemati tvoje poste.

Aja, tretja opcija, si očijeva punčka in tata plača parcelo + lep kupček začetnega kapitala.

Ponavadi so taki, ki jim je bilo na pladnju prineseno najbolj glasni kako so self-made.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Akira_ ()

Invictus je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Jap, če imaš 20 avtov, palčaš 20x davek. Samo zavarovanje plačaš 1x...

CCC, Mato, spet ne znaš brati... Oz. ne ločiš med davkom in zavarovanjem...

Ampak tudi davek na premoženje, ki tudi že obstaja BTW, ne bi rešil ničesar...

Saj če imaš 20 stanovanj v SLO tudi plačaš na 20 davek na premoženje =) Torej je spet to enako...

Shegevara je izjavil:

Če vsak slovenec naroči 20 avtov, se jih proizvede in se mu jih proda. Če pa bi vsak slovenec hotel 20 nepremičnin pa ne bo šlo, ker jih ni toliko na trgu, zato je ta primerjava na meji idiotske.

Trg nepremičnin je umetno ustvarjen tako, da so zemljišča za nepremičnine preprosto zaklenjena in težko dosegljiva za privat zazidavo ali pa za investicijsko gradnjo. Teh občinskih mučk na trgu elastičnih dobrin, kot so avti ne more biti. Posledično lahko pride do pomanjkanja nepremičnin kljub temu, da ga v urejenem sistemu enostavno ne bi smelo biti.

Če se že forsira reatriktivna razpoložljivost nepremičnin je povsem pravično, da so dodatne nepremičnine tudi obdavčene. Le takrat, ko se bo lahko po mili volji gradilo in v neomejenih količinah, takrat se pa lahko začnemo pogovarjat, da je tak davek odveč.

Če ima slovenec denarja za 20 nepremičnin jih bo tudi lahko kupil nekje na Svetu FIX... enako kto z avti, obojno je OMEJENA DOBRINA... tako kot če bi cel svet jutri želel vsak človek 20 avtov mu jih ne bi mogli dostavit, tako je z nepremičninami...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

luli ::

Ste kdaj pomislili, da to, kaj plačujemo sploh ni davek na premoženje, temveč neka sprdačina.
Če bi bil, potem bi moral človek s 5 nepremičninami s skupno vrednostjo manjšo od 200.000€ plačati manj davka kot tisti z enim 60m2 stanovanjem v Ljubljani. Ampak ker to, kar plačujemo ni davek na premoženje, temu ni tako.

luli je izjavil:

Ste kdaj pomislili, da to, kaj plačujemo sploh ni davek na premoženje, temveč neka sprdačina.
Če bi bil, potem bi moral človek s 5 nepremičninami s skupno vrednostjo manjšo od 200.000€ plačati manj davka kot tisti z enim 60m2 stanovanjem v Ljubljani. Ampak ker to, kar plačujemo ni davek na premoženje, temu ni tako.

Seveda je tako? Ne zamenjuj NUSZja in davka na premoženje...

Smo že govorili o temu in tudi omenjeno je bilo koliko se ga pobere na letni ravni. Praktično nič. Praktično ga lahko zanemarimo.

Oboje je en drobiž.
V USA se zgodi da ljudje, ki nekje živijo že desetletja prodajo svoje hiše, ker ne zmorejo več plačevati davka na premoženje, ker je pač tista lokacija postala hudo zaželjena in kar naenkrat je njihova trhlena hiša vredna miljon ali dva.

V USA bi vas 3/4 bankrotiralo še pred 50im.

Mato989 je izjavil:

luli je izjavil:

Jaz sem mislil, da če ne prebivaš v nepremičnini plačaš oba. Vsaj jaz plačam za svoje nepremičnine.

Akira_ je izjavil:

Oboje je en drobiž.
V USA se zgodi da ljudje, ki nekje živijo že desetletja prodajo svoje hiše, ker ne zmorejo več plačevati davka na premoženje, ker je pač tista lokacija postala hudo zaželjena in kar naenkrat je njihova trhlena hiša vredna miljon ali dva.

Sladke skrbi... če bi moje stanovanje bilo jutri iz 80k na 500k, ga takoj prodam in grem živet drugam ceneje ker delam od 21 delovnih dni 19 od doma... tako da se priporočam, kdo kupi?

luli je izjavil:

Mato989 je izjavil:

luli je izjavil:

Jaz sem mislil, da če ne prebivaš v nepremičnini plačaš oba. Vsaj jaz plačam za svoje nepremičnine.

Tako je

NUSZ plačaš NE GLEDE na to če si prijavljen tam, če bivaš tam ali ne... če si lastnik plačaš NUSZ...

Davek na premoženje pa plačaš samo za nepremičnine v katerih v zadnjem letu nisi bival pa mislim da je še nek pogoj da je olajšava do skupno 120m2... torej prva nepremičnian je oproščena tega davka (tam kjer bivaš) do 120m2 po osebi se mi zdi...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Akira_ je izjavil:

Oboje je en drobiž.

JAp res je.

Sem imel zdajle pri sebi zidarja, je zidal pri pri enemu Američanu, ki se bo preselil v Grosuplje, za bajto na obali pride taksa lepih 70 USD/dan. Sicer za vilo, ampak jebi ga...

Zgodovina sprememb…

jernejl ::

Mato989 je izjavil:

Če imaš nepremičnino in nisi sposoben z njo ničesar zaslužiti, pomeni, da si tudi nepremičnine ne zaslužiš, zato bi tako nepremičnino država morala odvzeti in jo dati sposobnejšemu. Tole bi zagotovo sodilo zraven k tistim tvojim točkam o tem, kako mora država nehat posegat v vse pore našega življenja.

Bom zdaj hudoben in bom to obrnil ter rekel: Če dobiš podarjeno življenje in z njim nisi sposoben zaslužit za nepremičnino bi ti to življenje morali odvzet in naredit prostor za sposobnejše ki to zmorejo...
Ja, začeli bi pri tebi, ki si moraš sposojati denar za nakup in računat na starše, namesto da bi denar zaslužil sam. Če ne bi bilo tebe in tebi podobnih, bi bil jaz sposoben kupiti 10 nepremičnin namesto zgolj 5.
Tudi dedovanje bi morali prepovedati, se strinjam. Naj si vsak sam zasluži za nepremičnino, ne pa da živijo na račun tega, kar je v svojem življenju ustvaril nekdo drug.

Mato989 je izjavil:

Dobrin začne primanjkovati zato ker se preveč razmnožujemo... če bi bilo v Sloveniji 200k ljudi namesto 2mil ne bi imeli te težave... hence je vsa težava izvorno pri prevelikem številu povpraševalcev.
Ravno nasprotno. Slovenci se že dolgo več ne množimo. Stanovanj za bivanje primanjkuje zato, ker jih nekateri imajo preveč in z njimi počnejo nič.

jabe je izjavil:

Tretja opcija seveda nobenemu ni všeč. Malo več delat pa mogoče biti malo bolj fleksibilen na trgu dela. Ooo, to pa ne... Nič ne bomo pri sebi spreminjali, drugi se morajo prilagoditi in poskrbeti, da bo meni lažje...
Prvi dve opciji sta legitimni, tale tretja pač ne. "Malo več delat" se že dogaja, BDP na dolgi rok raste, nepremičnine pa so zmeraj manj dosegljive. Zakaj? Ja, če bomo bolj delali, bodo bogati pač bolj navili cene nepremičnin in najemnin, ker vedo, da bomo lahko več plačali. Skratka, ta opcija (za razliko od obdavčitve premoženja) dejansko daje tistim, ki imajo več, še več. Tisti, ki "malo več delajo", to v resnici počno za bogate.... bogati jim vedno več pobirajo, sami pa od tega nimajo nič.

Invictus je izjavil:

78. člen
(primerno stanovanje)
Država ustvarja možnosti, da si državljani lahko
pridobijo primerno stanovanje.

Saj. Kdo te ovira pri nakupu neporemičnine?

Država. Na sosednjem zemljišču ne smem gradit, ker si je država (občina) tako izmislila. Hiše, kakršno želim postaviti, ne smem postaviti, ker mi država tega ne dovoli. Prijatelji mi pri tem ne smejo pomagati, ker država ne dovoli. Niti sam je ne smem postaviti, ker mi država tega ne dovoli. Moram plačati vsaj še enega tipa, ki bi vse skupaj nadziral... in vlekel denar.

Edini problem je, da imaš premalo denarja. Ampak to ni problem države
Seveda, glavni krivec za to je država, ker delavcem od plače jemlje preveč, lastnikom nepremičnin pa premalo, čeprav slednji lahko uživajo posest svoje nepremičnine izključno zaradi obstoja države.

nekikr ::

Da boste vedeli zakaj si reveži ne morete privoščiti stanovanj. Ker imate plačo čistilke, država pa onemogoča komurkoli, da bi imel več. Razen za svoje, seveda, ker oni pa jemljejo iz vreče brez dna in je tako ali tako vseeno koliko kdo vzame:

https://www.24ur.com/novice/slovenija/z...

Včasih je bil Jazbinškov zakon, za določene. Danes so to raznorazni dodatki v sektorju javne mafije.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: nekikr ()

In to dela SDS vlada, ki je bila vedno glasna z očitki takih dejanj levim vladam.

Šokantno. Če boš zdaj rekel, da so pa tudi levi kradli s kakšnimi maketami, vmes, ko so obtoževali prejšnje desne, bom pa čisto iz sebe!

Policaji imajo dodatke višje kot vi plače, vi bi pa bogatašem kradli. Če poberete vse, kar je Roglič odkolesaril v Monako, bo to ravno za tri dni dodatkov. Ampak Rogličev je malo, dni v letu primernih za dodatke pa veliko.

Utk ::

Zakaj se potem čudite, da imamo toliko korone in nikakor se znebit Janše... Mnogim je to v interesu.

jernejl je izjavil:

Ravno nasprotno. Slovenci se že dolgo več ne množimo. Stanovanj za bivanje primanjkuje zato, ker jih nekateri imajo preveč in z njimi počnejo nič.

Primanjkuje poceni stanovanj za brezjajčnike, ki nočejo plačati več, kot mislijo, da je stanovanje vredno. Stanovanj je dovolj. Za pravo ceno ga še jaz prodam.

Tako kot je dovolj dobrih inženirjev za delo, sam ne za plače, ki jih ponujajo naši privatniki.

Zidar mi zadnjič pravi, da lastnik jamra nad slabim letom, zraven si pa kupi za pol milijona bajto...

Utk je izjavil:

Zakaj se potem čudite, da imamo toliko korone in nikakor se znebit Janše... Mnogim je to v interesu.

To se čudijo tisti, ki jih šole niso ničesar o denarju naučile, sami se pa tudi niso. Follow the money je izgubljena veda.

Kako konkretno se povečuje razlika med povprečnim prihodkom in povprečnim stroškov bivališča.
Proti takim razlikam težko tekmuješ. Enostavno ne vrčuješ dovolj hitro.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Akira_ ()

Invictus je izjavil:

Stanovanj je dovolj.

Se strinjam, stanovanj je dovolj.
Država (in centralna banka) mora s svojo monetarno, fiskalno in davčno politiko samo nehati skrbeti za to, da bo toliko praznih.
Država lahko v prvi vrsti poskrbi za to, da ne bo več davčno subvencionirala lastnikov praznih nepremičnin, ki plačujejo bodisi nič davkov, bodisi bistveno premalo.

Akira_ je izjavil:

Kako konkretno se povečuje razlika med povprečnim prihodkom in povprečnim stroškov bivališča.
Nekateri tule znajo povedati, da moraš delati in zaslužiti več, pa bo problem rešen :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

jernejl je izjavil:

Invictus je izjavil:

Stanovanj je dovolj.

Država (in centralna banka) mora s svojo monetarno, fiskalno in davčno politiko samo nehati skrbeti za to, da bo toliko praznih.
Država lahko v prvi vrsti poskrbi za to, da ne bo več davčno subvencionirala lastnikov praznih nepremičnin, ki plačujejo bodisi nič davkov, bodisi bistveno premalo.

Akira_ je izjavil:

Nekateri tule znajo povedati, da moraš delati in zaslužiti več, pa bo problem rešen :D

Tudi hrane je baje dovolj, pa avtomobilov je celo preveč, pa računalnikov.
Ali pa poglejva drugače.
Tudi dela je dovolj. Naj država poskrbi, da boste več delali, namesto sanjali.

jernejl je izjavil:

Invictus je izjavil:

Stanovanj je dovolj.

Akira_ je izjavil:

Začel si dobro in spet failal... država in CB morata z monetarno politiko predvsem prepričat ljudi da je bolje stanovanja prodat in vložit drugam ker je to bolj efektivno to pa lahko storijo tako da preprečujejo inflacijo nad 0,1% itd...

Aja to pa ne...

Folk kupuje in hoarda nepremičnine zato ker je vse drugo v kurcu, kriva je pa država in ECB...

jernejl je izjavil:

Akira_ je izjavil:

Bom rekla svojim prijateljicam in znankam ki delajo kot medicinske sestre, fizioterapetke, vzgojiteljice, skrbnice v DSO, skrbnice za otroke s posebnimi potrebami, ... da naj gredo v AT.
V Sloveniji jih očitno ne rabimo glede na mizerno plačo.
Vas in vaše otroke bodo že ustrezno popedenale uvožene albanke in kosovarke.

luli je izjavil:

Saj ljudje vedno več delajo, dodana vrednost raste, pa vseeno vedno težje pridejo do nepremičnin.
Razumem pa, kako lastniki nepremičnin radi ponavljate laži, kot so "delajte več, pa si boste lahko privoščili".

...10 let kasneje, višja dodana vrednost in višja plača ter še težje dostopne nepremičnine...

"Ja, premalo se trudite, morate delati še več"

Bolj je vprašanje, kako dolgo boste lahko proletariat futrali s takimi bedarijami, ki koristijo zgolj lastnikom, delavcem pa nič :D

jernejl je izjavil:

luli je izjavil:

Saj ljudje vedno več delajo, dodana vrednost raste, pa vseeno vedno težje pridejo do nepremičnin.
Razumem pa, kako lastniki nepremičnin radi ponavljate laži, kot so "delajte več, pa si boste lahko privoščili".

...10 let kasneje, višja dodana vrednost in višja plača ter še težje dostopne nepremičnine...

Bolj je vprašanje, kako dolgo boste lahko proletariat futrali s takimi bedarijami, ki koristijo zgolj lastnikom, delavcem pa nič :D

Glej meni se res ni potrebno ubadati s kalibri, kot si ti. Stanovanja imam v najemu, plačujem nadomestilo stavbnega, davek na premoženje in davek iz oddajanja. Ob koncu leta bom najemnino podražil za 20%. Nihče izmed najemnikov, ki so mimogrede super ne bo niti muknil.

Tudi jaz, ko rabim storitve/material se moram odločiti glede na dano oz. s pogajanji določeno ceno. Če mi kaj ne paše pač moram poiskati drugje.

In ne, za razliko od drugih na forumu nisem ničesar podedoval niti ne goljufam z davki, pa kljub temu nisem zadovoljen s servisom države. Ne glede na to, kaj boste na partiji zmislili, vedi, da sem/bom vedno korak pred vami. Navsezadnje sem ravno zaradi tega nekaj v življenju ustvaril.

FireSnack ::

Bolje s slabo nepremičnino in 20 let kredita, kot brez slabe nepremičnine in 100k v kriptovalutah.
Preprodajalec NFT umetnin

luli je izjavil:

jernejl je izjavil:

luli je izjavil:

Glej meni se res ni potrebno ubadati s kalibri, kot si ti. Stanovanja imam v najemu, plačujem nadomestilo stavbnega, davek na premoženje in davek iz oddajanja. Ob koncu leta bom najemnino podražil za 20%. Nihče izmed najemnikov, ki so mimogrede super ne bo niti muknil.

Tudi jaz, ko rabim storitve/material se moram odločiti glede na dano oz. s pogajanji določeno ceno. Če mi kaj ne paše pač moram poiskati drugje.

In ne, za razliko od drugih na forumu nisem ničesar podedoval niti ne goljufam z davki, pa kljub temu nisem zadovoljen s servisom države. Ne glede na to, kaj boste na partiji zmislili, vedi, da sem/bom vedno korak pred vami. Navsezadnje sem ravno zaradi tega nekaj v življenju ustvaril.

Pusti komuniste in levičarje.
Imaš zgoraj grafe, ki jasno kažejo kako očitno se veča razkorak med povprečnim prihodkom in cenami bivanja.

Tak razkorak je sistemski problem, ne moreš tu obesit krivde domnevno lenim generacijam.
Jaz vidim pri sebi, da če ne bi imela zaledja družine, do strehe nad glavo ne bi prišla, ker so cene v zadnjih 4ih letih šle gor krepko več kot pa najini prihranki. Pa bi rekla da živimo nadpovprečno varčno in oba delava v nadpovprečno plačanih panogah.

Jaz vidim pri sebi, da če ne bi imela zaledja družine, do strehe nad glavo ne bi prišla, ker so cene v zadnjih 4ih letih šle gor krepko več kot pa najini prihranki. Pa bi rekla da živimo nadpovprečno varčno in oba delava v nadpovprečno plačanih panogah.

Zato pa so družine da si pomagajo znotraj družine

Tak razkorak je sistemski problem, ne moreš tu obesit krivde domnevno lenim generacijam.

Seveda je SISTEMSKI problem... deli se na 2 dela

1. del je problem države in predvsem ECBja saj z inflacijo silijo ljudi da vlagajo denar v stvari ki so omejene in jim cena raste (med njimi so najbolj fix nepremičnine)

2. del je problem ljudi... če bi se reveži nehali množit bi bilo manj povpraševanja in cene padejo.

zagotovo pa niso krivi lastniki ki samo hočejo obvarovat svojo premoženje, to želi vsak.

Slovenci imamo rodnost pod mejo vzdrževanja prebivalstva, kaj šele da bi se večalo.

Drugo je pa da se uvaža sužensko delovno silo. Včasih so sužnjem vsaj dali streho nad glavo in hrano, danes si morajo pa še to sami plačat. V idealnem scenarijo to plačajo taistemu pri katerem sicer delajo.

luli je izjavil:

Ob koncu leta bom najemnino podražil za 20%.
Ja čestitam, tvoja formula, da boš naslednje leto več zaslužil, ker boš več delal, očitno deluje, kajneda :))
Aja ne, najemniki bodo več zaslužili, pa jim boš lahko več vzel.

Ne glede na to, kaj boste na partiji zmislili, vedi, da sem/bom vedno korak pred vami.
Jaz sem predstavnik kapitalistične partije, kot vlada v kapitalističnih državah, kjer lastnikom premoženja zaračunavajo poštene, kapitalistične davke.
Pri nas kapitalizma še nimamo, zato lastniki ne plačujete ustreznih davkov za svoje premoženje, temveč ste free-riderji v sistemu, ki smo ga podedovali od bivše države. Ampak to se bo nekega dne moralo nehati.

Mato989 je izjavil:

2. del je problem ljudi... če bi se reveži nehali množit bi bilo manj povpraševanja in cene padejo.
Ravno nasprotno, slovenci se množimo tako, da nas je vedno manj. Prebivalcev je sicer nekaj % več kot desetletja nazaj (pa še ta trend se bo v prihodnjih letih in desetletjih obrnil), ampak to ni na račun množenja revežev, temveč na račun uvoza tujih delavcev.
Na drugi strani pa imamo 20% praznih nepremičnin in povsem jasno je, da bi cene padle, če bi se ponudba povišala. To je enostavno rešljivo z davki.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

jernejl je izjavil:

O kakšni subvenciji ti sanjaš? Daj link do vloge...

Ne rabiš izpolnjevat, je privzeta pri vseh lastnikih. Doplačilo davkov za drugo ali vsako naslednjo nepremičnino je minimalno glede na to da dobiš od države enake usluge kot za prvo. Torej gasilce, policijo...

matobeli je izjavil:

Ne rabiš izpolnjevat, je privzeta pri vseh lastnikih. Doplačilo davkov za drugo ali vsako naslednjo nepremičnino je minimalno glede na to da dobiš od države enake usluge kot za prvo. Torej gasilce, policijo...

Ja ampak pri drugem stanovanju je manjša verjetnost da boš rabil karkoli, kot recimo gasilce, ker tam nič ne kuhaš itd...

Škoda k pri davkih ne gre res tako.

Moja plača bi bla blazna, ne rabim plačevat sociale ker imam stabilno službo v stabilni branži, ne rabim plačevat tako visokega zdravstva ker sem mlad in zdrav, ne rabim plačevat politikov ki skrbijo da štajerci ne ostanejo v srednjem veku, ne rabim plačevat policije ker nimam lepe hiše in debelega avta, pa ker sem nadpovprečno intelihenten znam tudi šporget pravilno uporabljat in prav zagotovo ne potrebujem nobenih gasilcev.

matobeli je izjavil:

Škoda k pri davkih ne gre res tako.

Moja plača bi bla blazna, ne rabim plačevat sociale ker imam stabilno službo v stabilni branži, ne rabim plačevat tako visokega zdravstva ker sem mlad in zdrav, ne rabim plačevat politikov ki skrbijo da štajerci ne ostanejo v srednjem veku, ne rabim plačevat policije ker nimam lepe hiše in debelega avta, pa ker sem nadpovprečno intelihenten znam tudi šporget pravilno uporabljat in prav zagotovo ne potrebujem nobenih gasilcev.

Tako je zato tudi ne morš gledat kot ti... ne delujejo davki kot ti praviš da uživaš 5x varovanje gasilcev, ne samo 1x ker si ti en sam

PrimoZ_ ::

Verjetnost požara ali drugega neljubega dogodka pač nikoli ni 0.
Tle failas, ampak itak si neumen.

jabe ::

Akira_ je izjavil:

A si kaj naredila, ali si samo pravemu dala noge narazen ?
Sprašujem zavoljo debate, da vemo kako resno jemati tvoje poste.

Aja, tretja opcija, si očijeva punčka in tata plača parcelo + lep kupček začetnega kapitala.

Parcelo sem res dobila. Je pa to v eni vasi z manj kot 10 hišami. Nevredno življenja, baje. Zame dobra. Konec koncev je moja 4clanska družina živela v stanovanju, ki ni bil primeren. Manj kot 55m2. To sem danes tu zvedela. Toj pa to. Sem vzela, pa je lahko na ta račun bajta malo vecja. Moja plača je primerljiva s partnerjevo. Obe sta po mojem več kot dobri. Nimamo jahte.

Žal mi stas bi bil dan in sem se pač morala znajti drugače. Definitivno pa nisem jamrala pa jokcala, zakaj nisem lepa ko Madona in da to pa ni fer, zdaj pa ne morem nič z življenjem (analogije si potegni sama). In katera ga ima in ga je tudi znala vnovciti, kaj pa je s tem narobe? Vsak igra s kartami, ki so mu bile potalane... Ali pa tudi ne Samo ti slednji so skos neki zafrustrirani pa sitni pa vpijejo krivica, ko otroci... No, saj tudi so. To ni mentaliteta odraslega človeka.

Atje pa mame nič več ne dajo, po nobeni strani. In nič ne rabijo tudi ne, ker jih mladi niso scuzali do konca, zraven pa še žolč zlivali čez njih.

eventyrer ::

matobeli je izjavil:

Milenijci so isti kot boomerji, sam brez keša :))

seveda, vsi so taki kot boomerji in bi ob pravih pogojih z veseljem živeli boomer life.

jabe je izjavil:

Tretja opcija seveda nobenemu ni všeč. Malo več delat pa mogoče biti malo bolj fleksibilen na trgu dela.

Seveda, izvoli, bodi fleksibilna in kupi novogradnjo, recimo 4 sobno stanovanje za 300.000 EUR.

V mojem kraju je sicer povprečna cena stanovanja v bloku iz leta 1960 okoli 2200 EUR na m2, srečo pač moraš imeti da dobiš takega v katerega je treba vložit samo še dodatnih 50.000 EUR za obnovo. So pa omejena na največ 3 sobna. Tako da tudi to je najbrž opcija.

jabe je izjavil:

Parcelo sem res dobila. Je pa to v eni vasi z manj kot 10 hišami.

To je odlična opcija, najbrž imaš relativno mirno okolje (razen če kak sosed cele dneve razbija škatle, kosi travo, žaga...). Živeti v naravi je izjemno lepo.
Čestitke.

Zgodovina sprememb…

p7365771 1) jamranje nad prejšnjo generacijo, da je bilo njim lažje in posledično vržti puško v koruzo in cepetati kot otrok, da to ni fer. Identična situacija pri nas doma, ampak je povprečna starost teh tantrumov 6 let [/st.citat naj bi izjavil:

Prejšnja generacija je za stanovanje, ki danes stane 2200 EUR na m2 plačalo po približno 1100 EUR na m2, mnogi so imeli kredite z negativno obrestno mero.
Fuck off.

Danes novogradno stanovanje v istem kraju stane 310

Prejšnja generacija je za stanovanje, ki danes stane 2200 EUR na m2 plačalo po približno 1100 EUR na m2, mnogi so imeli kredite z negativno obrestno mero.
Fuck off.

Danes novogradno stanovanje v istem kraju stane 3100EUR na m2.

Zgodovina sprememb…

Lonsarg ::

Mato989 je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

Gre za dejstvo da zivimo v svetu kjer se razlike med bogatimi in ostalimi konstantno povecujejo.

Gre za to da se iz premozenja dela premozenje (to je pac kapitalizem). Nekdo z placo jih ne ujame nikoli, kljub temu pa te z placo placujejo vecji davek od teh ki s premozenjem delajo premozenje, absurd totalni.

1% na leto na premozenje ni nic, vsak dober kalitalist bo iz tega premozenja precej vec kot 1% ustvaril na leto in bo se vedno precej v dobicku. Torej davek na premozenje je v praksi davek na dobicek kapitala.

Ja, ampak z tako logiko otežujemo prehod iz ene "kaste" v drugo... pri vseh teh pobudah in zakonih je vedno tako da najbolj otežijo tistim ki glih "malo" presegajo oziroma imajo glih nekaj ekstra premoženja, tistim ta X% pomeni OGROMNO, tisti ki ima milijone in 20 blokov mu je pa vseeno...
Debatirali smo o razliki med kapitalistom (služi pretežno z premoženjem) in navadnim človekom (služi pretežno z plačo). In ful fuj fuj tvoja moralnost, da debato o nekapitalist vs kapitalist obrneš v mali kapitalist vs veliki kapitalist. Na ta način v nič daješ nekapitaliste, ki jih je mimogrede glavnina prebivalstva, ker je tako dizajniran kapitalizem da jih za vedno bo glavnina! Namreč kapitalist ekonomiji prispeva denar, nekapitalisti pa ekonomiji prispevajo delo. Kapitalizem sicer rabi oboje da funkcionira ampak več ko imaš tistih ki prispevajo denar manj imaš tistih ki prispevajo delo in sistem propade če je kapitalistov preveč.

Ampak da vseeno komentiram tvoj "mali vs veliki" kapitalist. To da oba obdavčiš z enakim procentom (davek na premoženje) bo med njimi ohranilo točno 100% isto razmerje kot je bilo pred tem davkom. Kakšno matematiko si uporabil ti, da si prišel do drugačnega zaključka mi ni jasno, ampak če številki 10 in 1000 vzameš po 1% bo med njima še vedno isto razmerje.

P.S.: Razlike se ne povečujejo zgolj med kapitalisti in nekapitalisti, povečujejo se tudi med malimi in velikimi kapitalisti, ker veliki preko lobiranja skrbijo za ustrezne zakone za njih in vse male požrejo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

jabe je izjavil:

Parcelo sem res dobila.

Oh, smo pa že mislili da si tistih 100k sama zaslužila.

A je vsaj kaj kritičnega narobe z parcelo? Mogoče je v naklonu in je bil tam prej gozd, pa ste morali vse še splanirat, ali pa da je v zabačeni dolini z 2h sonca na dan?

Ker to se danes dobi, odpadne lokacije kjer bi boomerji postavli kvečjem gospodarsko poslopje, pa še to samo če ni blo treba preveč skopat.

Dobre parcele so komot čez 200eur, komunalno urejene še več, take na dobri makro lokaciji pa sploh, oziroma, ponavadi ti hočjo zraven za 100k poturit še bajto za katero bi blo itak bolje da je ni.
««
121 / 777
»»