» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
801 / 826
»»

Justthink ::

ZveeZ je izjavil:

Justthink je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Seveda so. Samo ne v Lj.

Tudi izven LJ se stanovanja dražijo kot za stavo in si jih mladi generalno gledano ne morajo privoščit (glej oddajo Tarča o tem izpred kakega leta nazaj). Seveda je stanje boljše kot v Lj, ampak generalno gledano pa velja. Razen če predlagaš da gresta s punco "živet v pesjak". Pesjak =bajta ki se podira sama vase.

Ce bi se res angaziral in bi se lotil postopka nakupa nepremicnine, bi vedel, da s cca 1.4k place, si kreditno sposoben za obrok okoli 700EUR/m, kar nanese cca 160kEUR. Danes ti najdem bajto 1h stran iz LJ, ki jo lahko kupis in adaptiras za tak denar brez soudelezbe. Poleg tega, ti lahko tudi nosi nekaj denarja, tako da je dejansko obrok lahko se nizji.
Ja, danes je res tezko pridet do nepremicnine.

Z 1,4k EUR plače in obrokom 700 EUR na mesec za kredit za nepremičnino boš životaril, to je dejstvo. Kot drugo pa: za 160kEUR 1 uro stan od ljubljane najdeš "pasjo uto", ne pa bajto dostojno človeka. Hvala lepa za tak predlog, amapak ne hvala. In ja, dejansko je danes izjemno težko pridet do nepremičnine, to kažejo podatki, nekaj magnitud težje kot včasih (čekiraj link spodaj). Da ne omenjamo da se je včasih veliko bajt zgradilo na črno (večina bajt zgrajenih v Sloveniji ni v skladu z gradbenim dovoljenjem ali pa je zgrajenih popolnoma na črno), danes je kaj takega neprimerljivo mnogo težje. https://www.visualcapitalist.com/median... No to samo tako za vmes, ostalo bomo predebatirali kasneje ko končam z delom.

Da se lažje najde (za tiste ki ne brskajo več kot zadnjih par postov preden ogovorijo, kar je glede na izkušnje večina na tem forumu, pa tud ne sam na tem forumu ampak generalno v lajfu), tale video se splača pogledat, upam da ga bo pogledal kak boljši debater kot je Mato (ne skrbi Mato, tudi tebi bom ogovoril, brž ko končam z delom):

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: Bellator ()

delavec44 ::

Lagati pa res ni treba no. Za 160kEUR v Kočevju dobiš čisto spodobno hišico za 4 in živijo na komot, ne kot sardine v Lj.

Novogradnjo pa tudi lahko narediš za ta denar. Če nisi čisto nesposoben.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

Ne lažem. Od Kočevja do Ljubljane je več kot 1 ura vožnje, sploh zjutraj ko je gužva in moraš na šiht. Kot drugo: daj link in ne govori na pamet. Kot tretje: če si res uspel najti eno tako hišo je to rešitev za enega posameznika, ne pa za celo generacijo mladih. Kot četrto: statistično 84 % milenijcev v študiji pravi da ne zna samih zamenjat navadne žarnice v lustru in ti si predstavljaš da bodo taki gradili bajto za 160kEUR? Ja da se, če večinoma sam delaš, kar jaz pa še nekaj procentov folka v mladi generaciji zna, ampak spet to je rešitev za teh par procentov, ne pa za celotno mlado generacijo kot tako. Kot peto: 160kEUR je samo bajta, računaj še gromozanski znesek za parcelo in vse ostalo. In kot šesto: če živiš v kočevju moraš prištet stroške vsakodnevne migracije na delo in nazaj (ter čas ki ga za to porabiš), ter upoštevat moraš slabšo kočevsko plačo v primerljavi z Ljubljansko.

Zgodovina sprememb…

Mato989 ::

Justthink je izjavil:

Ne lažem. Od Kočevja do Ljubljane je več kot 1 ura vožnje, sploh zjutraj ko je gužva in moraš na šiht. Kot drugo: daj link in ne govori na pamet. Kot tretje: če si res uspel najti eno tako hišo je to rešitev za enega posameznika, ne pa za celo generacijo mladih. Kot četrto pa: če živiš v kočevju moraš prištet stroške vsakodnevne migracije na delo in nazaj (ter čas ki ga za to porabiš), ter upoštevat moraš slabšo kočevsko plačo v primerljavi z Ljubljansko.

Pa smo pri generalnem problemu... če dobiš na mesec samo 1.400 EUR na TRR, kaj sploh delaš v LJ??? To je tako slaba plača za LJ da je bolje delat 100 EUR nad minimalcem v Kočevju....
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Justthink je izjavil:

Ne lažem. Od Kočevja do Ljubljane je več kot 1 ura vožnje, sploh zjutraj ko je gužva in moraš na šiht. Kot drugo: daj link in ne govori na pamet. Kot tretje: če si res uspel najti eno tako hišo je to rešitev za enega posameznika, ne pa za celo generacijo mladih. Kot četrto: statistično 84 % milenijcev v študiji pravi da ne zna samih zamenjat navadne žarnice v lustru in ti si predstavljaš da bodo taki gradili bajto za 160kEUR? Ja da se, če večinoma sam delaš, kar jaz pa še nekaj procentov folka v mladi generaciji zna, ampak spet to je rešitev za teh par procentov, ne pa za celotno mlado generacijo kot tak. Kot peto: 160kEUR je samo bajta, računaj še gromozanski znesek za parcelo in vse ostalo. In kot šesto: če živiš v kočevju moraš prištet stroške vsakodnevne migracije na delo in nazaj (ter čas ki ga za to porabiš), ter upoštevat moraš slabšo kočevsko plačo v primerjavi z Ljubljansko.

Ps: sem edital in dopisal točke.

Mato989 je izjavil:

Justthink je izjavil:

Ne lažem. Od Kočevja do Ljubljane je več kot 1 ura vožnje, sploh zjutraj ko je gužva in moraš na šiht. Kot drugo: daj link in ne govori na pamet. Kot tretje: če si res uspel najti eno tako hišo je to rešitev za enega posameznika, ne pa za celo generacijo mladih. Kot četrto pa: če živiš v kočevju moraš prištet stroške vsakodnevne migracije na delo in nazaj (ter čas ki ga za to porabiš), ter upoštevat moraš slabšo kočevsko plačo v primerljavi z Ljubljansko.

Pa smo pri generalnem problemu... če dobiš na mesec samo 1.400 EUR na TRR, kaj sploh delaš v LJ??? To je tako slaba plača za LJ da je bolje delat 100 EUR nad minimalcem v Kočevju....

Kot pravim: sem edital in dopisal točke.

Mato: če trenutno nimaš drugega dela, ko čakaš da končam z delom in ti odgovorim lahko vmes pogledaš naslednji video, je še boljši od prejšnejga, no joke. Tudi ostalim priporočam ogled še tega, bomo potem skupaj predebatirali oba. Sicer je res malo daljši, ampak že v parih minutah boš zvedel OGROMNO.

Zgodovina sprememb…

ps: tudi format zgoranjega videa je dosti bolj "živahen", za tiste ki imajo problem z ohranjanjem pozornosti (v času ko so popularni Youtube shorts, instagram storiji in Tiktok večina dandanes). Naj ga pogleda še kakšen boljši debater kot Mato (brez zamere mato), pa ga bomo potem skupaj predebatirali. :) Nč delo kliče, se slišimo ko končam.

Zgodovina sprememb…

delavec44 ::

Justthink je izjavil:

Ne lažem. Od Kočevja do Ljubljane je več kot 1 ura vožnje, sploh zjutraj ko je gužva in moraš na šiht. Kot drugo: daj link in ne govori na pamet. Kot tretje: če si res uspel najti eno tako hišo je to rešitev za enega posameznika, ne pa za celo generacijo mladih. Kot četrto: statistično 84 % milenijcev v študiji pravi da ne zna samih zamenjat navadne žarnice v lustru in ti si predstavljaš da bodo taki gradili bajto za 160kEUR? Ja da se, če večinoma sam delaš, kar jaz pa še nekaj procentov folka v mladi generaciji zna, ampak spet to je rešitev za teh par procentov, ne pa za celotno mlado generacijo kot tako. Kot peto: 160kEUR je samo bajta, računaj še gromozanski znesek za parcelo in vse ostalo. In kot šesto: če živiš v kočevju moraš prištet stroške vsakodnevne migracije na delo in nazaj (ter čas ki ga za to porabiš), ter upoštevat moraš slabšo kočevsko plačo v primerljavi z Ljubljansko.

Na hitro, ker nimam časa.

V povprečju je od Kočevja do Lj 1 ura vožnje.
Ne govorim na pamet, sem iz Kočevja, vem po koliko se kaj tam prodaja in kako izgleda.
Parcele so poceni.
Potne stroške ti plača firma v Lj. Eni se vozijo skupaj in še profitirajo. Vozi tudi vlak in avtobus, mesečne karte so poceni. Porabljen čas se pač kompenzira s kvaliteto življenja na podeželju.
Da se dobiti službo tudi v Kočevju in plače niso več tako slabe. Recimo melamin, yaskava, intersocks, recinko, ZD, šole, vrtci, policija. Prodajalci v hofer, lidl, spar, mercator, JU, banke, pošte itd. imajo isto plačo kot v Lj.

Če si strokovnjak, kot smo mi na tem forumu, se pa zmeniš da 3 dni na teden delaš od doma. 2 dni ko si v Lj imaš pa gibljiv delovni čas.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

Kot pravim: zjutraj ko moraš in šiht in popoldne ko greš iz šihta več. Če pa greš ponoči ko ni gužve pa res prideš prej kot v 1 uri.

Glede cene parcel: najcenejša zazidljiva na Dolenjskem je 20k€, sem ravnokar preveril, to NIKAKOR ni poceni za 99 % mlade populacije (že povprečna plača je samo 1,4k€, potem moraš pa še računat da večina statistično dobi podpovprečno plačo. Pa ne samo to, računat moraš tudi to da je to povprečje celotne populacije, torej pri mladih ki so šele na začetku življenjske poti bo povprečna plača precej manjša od povprečne plače v celotni državi.

Da z 1,4k€ ne moreš kljub izjemnemu odrekanju nič prišparat smo pa že dorekli par strani tega foruma nazaj (jedenju skorajda pomij, torej izjemno slabe in poceni hrane in odpovedovanju se dopustu za 20 let vnaprej). Kot pravim, to ni problem posameznika, to je problem stanja v družbi: splošen družben problem mladih. Pa ne samo problem mladih, posledično tudi problem celotne družbe kot take (vse se povezuje, ne pozabit, na mladih prihodnost neke družbe sloni, mladi so tisti ki bodo delali za vaše pokojnine in če jih zaradi svoje lastne lakomnosti /požrešnosti zatirate in odirate sedaj, potem bo vaša starost, pa ne samo starost, tudi generalno življenje in atmosfera v državi precej klavrno).

Potne stroške ti plača firma v Lj. Eni se vozijo skupaj in še profitirajo.

Nihče ti ne plača časa. Kaj pomanjkanje kakovostno prežitvetega časa poleg službe naredi s človeškim počutjem kot takim je pa itak splošno znano.

Če si strokovnjak, kot smo mi na tem forumu, se pa zmeniš da 3 dni na teden delaš od doma. 2 dni ko si v Lj imaš pa gibljiv delovni čas.

Velika večina delodjalcev tudi strokovnjakom ne omogoča gibljivega delovnega časa (razen med kovidom, sedaj ne več--osebne izkušnje in izkušnje mojih prijateljev).

Zgodovina sprememb…

Utk ::

Velika večina delodjalcev tudi strokovnjakom ne omogoča gibljivega delovnega časa

Strokovnjaki imajo 1400 plače?

Justthink je izjavil:

Justthink je izjavil:

Ne lažem. Od Kočevja do Ljubljane je več kot 1 ura vožnje, sploh zjutraj ko je gužva in moraš na šiht. Kot drugo: daj link in ne govori na pamet. Kot tretje: če si res uspel najti eno tako hišo je to rešitev za enega posameznika, ne pa za celo generacijo mladih. Kot četrto: statistično 84 % milenijcev v študiji pravi da ne zna samih zamenjat navadne žarnice v lustru in ti si predstavljaš da bodo taki gradili bajto za 160kEUR? Ja da se, če večinoma sam delaš, kar jaz pa še nekaj procentov folka v mladi generaciji zna, ampak spet to je rešitev za teh par procentov, ne pa za celotno mlado generacijo kot tak. Kot peto: 160kEUR je samo bajta, računaj še gromozanski znesek za parcelo in vse ostalo. In kot šesto: če živiš v kočevju moraš prištet stroške vsakodnevne migracije na delo in nazaj (ter čas ki ga za to porabiš), ter upoštevat moraš slabšo kočevsko plačo v primerjavi z Ljubljansko.

Ps: sem edital in dopisal točke.

Mato989 je izjavil:

Justthink je izjavil:

Kot pravim: sem edital in dopisal točke.

Mato: če trenutno nimaš drugega dela, ko čakaš da končam z delom in ti odgovorim lahko vmes pogledaš naslednji video, je še boljši od prejšnejga, no joke. Tudi ostalim priporočam ogled še tega, bomo potem skupaj predebatirali oba. Sicer je res malo daljši, ampak že v parih minutah boš zvedel OGROMNO.

Hahahahah, lepo ti je na 19:10 paradoks.... Tisti ki kupijo flet imajo manj otrok kot tisti ki ga rentajo... če to logiko povzamemo za tebe, torej rodnost je problem ker preveč ljudi lasti nepremičnino...

Malo se zapletajo ti filmčki med sabo.

zavajon ::

delavec44 je izjavil:

Do Rudnika morda že, nikakor pa ne do centra v rush hours.

zavajon je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Kaj vsi delajo v LJ na tromostovju?

Ja, strokovnjaki v začetku svoje kariere imajo ponavadi še precej manj (vir: revija Moje finance: članek "Plače po poklicih 2024", tudi ko so v firmi že 10 let nimajo kaj dosti več (nad 2k gre zelo redko v Sloveniji v elektrotehniški branži, tujina je druga zgodba). Zdaj pa res, delo kliče, predebatiramo ko končam. Še enkrat dva videa, katera bomo predebatirali čez nekaj ur:):

Prvi:
Why You Can't Afford A Home

Drugi:
Young Generations Are Now Poorer Than Their Parents And It's Changing Our Economies

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Hahahahah, lepo ti je na 19:10 paradoks.... Tisti ki kupijo flet imajo manj otrok kot tisti ki ga rentajo... če to logiko povzamemo za tebe, torej rodnost je problem ker preveč ljudi lasti nepremičnino...

Zakaj pa naj bi bil paradoks? Tisti, ki nimajo otrok, jim ostane več denarja, torej ga lahko več investirajo v nepremičnine.

Mato89 je precej slab logik in debater, pomoje se ni smiselno preveč se ukvarjat z njegovimi posti (brez zamere Mato, ampak kar je res je res). In ne skrbi Mato, tudi tebi bom odgovoril, ampak trenutno ima prioriteto delo.

Zgodovina sprememb…

zavajon je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Zakaj pa naj bi bil paradoks? Tisti, ki nimajo otrok, jim ostane več denarja, torej ga lahko več investirajo v nepremičnine.

Zato ker pravite da če bi folk imel več nepremičnin bi imel več otrok... zdaj pa ugotavljamo da folk ki ima nepremičnino ima manj otrok kot tisti ki so v najemu... torej če to drži in želimo povečat rodnost, moramo še več folka spravit v najem potemtakem :))

deco16 ::

Sej smo zvedli tudi da delavka v hofru dobi 700€ kredita, sam dvomim ampak nej pove kdo s prve roke.

Justthink je izjavil:

Mato89 je precej slab logik in debater, pomoje niti ni smiselno se preveč ukvarjat z njegovimi posti (brez zamere Mato, ampak kar je res je res). In ne skrbi, tudi tebi bom odgovoril, ampak trenutno ima prioriteto delo.

Precej slab logik si ti ki iščeš razloge zakaj sam nimaš nič namesto da bi iskal načine kako bi imel... ampak bi rad predstavil tvoj fail na način da bi morali vsi poskrbeti da bi ti uspel v tem kar želiš.

Jaz nisem imel 1400 v štartu, pa sem vseeno 10-15 jurjev kar hitro našparal. In seveda nisem živel v "svojem" stanovanju v Lj za 900 evrov najemnine...

MadMen ::

zavajon je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Ta 1h je precej optimistična, ker če ne drugje se pred Škofljico zabaše. Google pravi da v jutranji konci traja cca 1h in 25 minut do centra Lj, 1h in 20 minut pa do BTCja.

No, pa tudi nisem se imel za "strokovnjaka"...drugi časi pač.

Mato989 je izjavil:

Justthink je izjavil:

Mato89 je precej slab logik in debater, pomoje niti ni smiselno se preveč ukvarjat z njegovimi posti (brez zamere Mato, ampak kar je res je res). In ne skrbi, tudi tebi bom odgovoril, ampak trenutno ima prioriteto delo.

Precej slab logik si ti ki iščeš razloge zakaj sam nimaš nič namesto da bi iskal načine kako bi imel... ampak bi rad predstavil tvoj fail na način da bi morali vsi poskrbeti da bi ti uspel v tem kar želiš.

Ma ni res no. Sem dober logik za razliko od tebe. In pusti ti mene, jaz se bom že znajdu po svoje, naj te za mene ne skrbi (mi odlično gre). Debatiramo o celotni generaciji mladih, ki je zaradi katastrofalnih razmer na stanovanjskem trgu v velikem dreku. Ne eden, ampak celotna generacija! Posledično je v pizdi tudi celotna država in prihodnost celotne države.

Zgodovina sprememb…

Malidelničar ::

Dajmo kot dobri kolegi Justthink-u pomagat najti rešitev no.
Morda kakšna finančna kalkulacija, nekaj, pregled opcij na trgu.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Utk je izjavil:

Jaz nisem imel 1400 v štartu, pa sem vseeno 10-15 jurjev kar hitro našparal. In seveda nisem živel v "svojem" stanovanju v Lj za 900 evrov najemnine...

Drugi časi pač. Če danes ne živiš na svojem si smatran kot nula. Včasih to ni bilo tako. Res je, drugi časi pač, razmere so se popolnoma spremenile. Sicer pa, ja verjamem da si mnogo lažje našparal, še par let nazaj so bile najemnine skoraj 2x manjše, kaj šele 30 ali kolikorkoli že let nazaj (ne vem kok si star, ampak glede na napisano ne spadaš pod mlado generacijo).

Malidelničar je izjavil:

Dajmo kot dobri kolegi Justthink-u pomagat najti rešitev no.
Morda kakšna finančna kalkulacija, nekaj, pregled opcij na trgu.

Jaz se bom že znašel, ne skrbi zame. Problem ima 99 % mladih v celotni generaciji. Najdi rešitev za njih. SISTEMSKO REŠITEV!

Zgodovina sprememb…

Bottom line je če pač nimaš sreče da

1. Podeduješ dokaj hitro v 20tih ali poznih 20tih
2. Družine ki ti lahko in želi pomagat z "pologom" ali celo podari nepremičnino

Je rešitev, namesto jokanja kako je to problem 2,1 mil ljudi:

1. Ustrezno oceniš svoje sposobnosti in price/logic živeti nekje napram plači ki jo imaš tam: (Neumno je živeti in najemati v LJ če dobiš izven LJ podobno plačo za /2 najemnino)
2. Ustrezno znižaš stanje bivanja (namesto da najemaš 1 sobno stanovanje za 700 EUR/mesec pač najemaš sobo za 280EUR/mesec
3. Ustrezno razmisliš ali je bolje da greš delat v tujino nekaj let in varčevati in investirati (PLC programerji dobijo v štartu po 2-3 mesecih usposabljanja cca. 2k na mesec + prevoz in prenočišče v tujini)
4. Ustrezno ovrednotiš in RACIONALNO razmisliš ali imaš res pravico bivati nekje samo zato ker si se tam rodil ali pa ker tam ti želiš.

Bottom line je vedno ta:

1. Zaslužiš dovolj denarja da kupiš kjer ti ŽELIŠ
2. Kupiš tam kjer prihodek pravi da LAHKO

Ja vraga niso ble. Plačevali smo tam 600-700 evrov za 2 sobno s stroški (ki so bli nizki, ker smo bli itak na črno), samo da smo bli 4 not. Minimalna plača je bila pa takrat 500 evrov. Pa računaj še enkrat kako nizke najemnine so ble.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Bottom line je če pač nimaš sreče da

1. Podeduješ dokaj hitro v 20tih ali poznih 20tih
2. Družine ki ti lahko in želi pomagat z "pologom" ali celo podari nepremičnino

Večina mlade generacije nima te sreče. Najdi rešitev za njih.

1. Ustrezno oceniš svoje sposobnosti in price/logic živeti nekje napram plači ki jo imaš tam: (Neumno je živeti in najemati v LJ če dobiš izven LJ podobno plačo za /2 najemnino)

Vprašanje če je res neumno. Pomoje zna bit ravno obratno. V Lj imaš tudi druge aspekte življenja toliko boljše. In tudi če živiš v vukojebini na Ptuju tako kot ti, tudi tam najemnine niso poceni (so cenejše kot LJ, poceni pa še zmeraj niso). Bottom line: še vedno je 99 % mlade generacije v dreku kar se housing marketa tiče.

2. Ustrezno znižaš stanje bivanja (namesto da najemaš 1 sobno stanovanje za 700 EUR/mesec pač najemaš sobo za 280EUR/mesec

Potrdi če te prav razumem: torej ti celotni mladi generaciji svetuješ naj do 35 leta životari v sobici, kjer si ne more ustvarit družine? Če res to svetuješ, se zavedaš kakšne posledice ima to za celotno družbo in prihodnost neke družbe?

3. Ustrezno razmisliš ali je bolje da greš delat v tujino nekaj let in varčevati in investirati (PLC programerji dobijo v štartu po 2-3 mesecih usposabljanja cca. 2k na mesec + prevoz in prenočišče v tujini)

Življenje v tujini je rešitev za nekaj procentov mlade populacije. Nimkakor pa ne za celotno mlado populacijo kot tako. In tudi sicer: življenje v tujini in selitev je pain in the ass (tu v Sloveniji pustiš vse prijatelje in znance, družino, naše kulturne navade in način življeja in vse ostalo).

Zgodovina sprememb…

Večina mlade generacije nima te sreče. Najdi rešitev za njih.

Saj to je težava, ti meniš da je problem 2,1 mil ljudi ampak ni, to je problem nekaj 10k ljudi... max 100k... to ni niti 5% populacije v SLO...

Vprašanje če je res neumno. Pomoje zna bit ravno obratno. V Lj imaš tudi druge aspekte življenja toliko boljše. In tudi če živiš v vukojebini na Ptuju tako kot ti, tudi tam najemnine niso poceni (so cenejše kot LJ, poceni pa še zmeraj niso).

Super če imaš ampak ti aspekti ki so po tvoje veliko boljši pač STANEJO, in če jih ne moreš plačat si jih ne zaslužiš, to je bistveno

Bottom line: še vedno je 99 % mlade generacije v dreku kar se housing marketa tiče.

Dokaz da je 99% v tem kar praviš...

Potrdi če te prav razumem: torej ti celotni mladi generaciji svetuješ naj do 35 leta životari v sobici, kjer si ne more ustvarit družine? Če res to svetuješ, se zavedaš kakšne posledice ima to za celotno družbo in prihodnost neke družbe?

Tebi dela predvsem problem logična ekstrapolacija stanja na premico 10-15 let... Ti vzameš stanje danes nekega 23 letnika z 1.400 plače recimo in meniš da bo oseba imela 10-15 let ENAKO plačo... če ekstrapiolirava takole, potem bova vedno v dreku ja... resnica je ta, da mora tak posameznik delat na višjih prihodkih...

Mato989 je izjavil:

Zato ker pravite da če bi folk imel več nepremičnin bi imel več otrok...

Jaz tega nisem nikoli trdil. Morda sem pravil to, da je v družbah, kjer imajo več otrok, večji delež lastniških nepremičnin.
Ampak to je lahko zato, ker v nerazvitih družbah ni najemniškega trga, tisto kolibo si pač lahko vsak postavi kjer želi.
Če pogledamo npr. tiste slume v Lagosu, močno dvomim, da tam kdo sprašuje za gradbeno dovoljenje. In Nigerija je znana po tem, da imajo dosti otrok.

Življenje v tujini je rešitev za nekaj procentov mlade populacije. Nimkakor pa ne za celotno mlado populacijo kot tako. In tudi sicer: življenje v tujini in selitev je pain in the ass (tu v Sloveniji pustiš vse prijatelje in znance, družino, naše kulturne navade in način življeja in vse ostalo).

E vidiš, pa sva tam kjer pravim IZBIRA... to sem ti prej govoril, odloči se kaj ti je pomembneje, chillanje s kolegi in familjo ali delo na nepremičnini... to jaz non stop pudarjam... nihče se noče NIČEMUR odrečt imel pa bi rad vse kar želi...

4. Ustrezno ovrednotiš in RACIONALNO razmisliš ali imaš res pravico bivati nekje samo zato ker si se tam rodil ali pa ker tam ti želiš.

Potrdi če te prav razumem: torej ti svetuješ celotni generaciji mladih da gre živet v Mursko Soboto ali na Ptuj kjer ni služb, če pa slučajno kaj dobiš so pa plače borne in ne delaš v svoji stroki? In tudi če celotna mlada generaciji HIPOTETIČNO to naredi, to še vedno ne izboljša bistveno njene situacije kar se nepremičninskega trga tiče (beri v Ljubljani imaš sobo za 350 €, v Murski soboti boš dal precej več za hišo, sob pa ni).

Zgodovina sprememb…

zavajon je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Zato ker pravite da če bi folk imel več nepremičnin bi imel več otrok...

Jaz tega nisem nikoli trdil. Morda sem pravil to, da je v družbah, kjer imajo več otrok, večji delež lastniških nepremičnin.
Ampak to je lahko zato, ker v nerazvitih družbah ni najemniškega trga, tisto kolibo si pač lahko vsak postavi kjer želi.
Če pogledamo npr. tiste slume v Lagosu, močno dvomim, da tam kdo sprašuje za gradbeno dovoljenje. In Nigerija je znana po tem, da imajo dosti otrok.

Praviloma če pogledamo data, lahko izluščimo da je največ otrok na prebivalstvo in najvišja rodnost tam kjer so ženske praviloma najbolj zatirane in imajo najmanj pravic in je stanje najbolj surovo... Več imajo pravic ženske in bolj je družba civilizirana, manj je otrok, pa ne glede na ceno nepremičnin, to je dokaz tako Avstrija kjer so bojda najboljši najemi na Dunaju in primerjava rodnosti z itak ubogo Slo kjer je stanje katastrofa BAJE...

2. Kupiš tam kjer prihodek pravi da LAHKO"

1. Povprečna plača MLADIH je dobrega jurja (je precej nižja od celotne plače v državi, ki tudi ni preveč visoka: dobre 1,4kEUR). Torej koliko denarja mladi zaslužijo je znano, celotna generacija generalno zasluži premalo da bi si lahko privoščilo dostojno človeka vredno življenje.

2. Torej naj celotna generacija mladih kupi in gre živet v "pasjo uto" v Murski soboti, kjer ni služb, sploh pa ne iz njihove stroke? Kakšno življenje je to? A ti jaz povem: to ni življenje, ampak navadno ŽIVOTARJENJE!

Zgodovina sprememb…

Justthink je izjavil:

Potrdi če te prav razumem: torej ti svetuješ celotni generaciji mladih da gre živet v Mursko Soboto ali na Ptuj kjer ni služb, če pa slučajno kaj dobiš so pa plače borne in ne delaš v svoji stroki? In tudi če celotna mlada generaciji HIPOTETIČNO to naredi, to še vedno ne izboljša bistveno njene situacije kar se nepremičninskega trga tiče (beri v Ljubljani imaš sobo za 350 €, v Murski soboti boš dal precej več za hišo, sob pa ni).

Jaz svetujem da naj vsak oceni svoje sposobnosti in prioritete... Nekaj kar tudi ti nočeš sprejet... Ti bi rad nepremičnino v LJ ker tam je drugi aspekt od Ptuja in Murske, rad bi nepremičnino pri mladih letih, ne bi se rad selil ker je pain in the ass, in ker ne morš chillat s kolegi in familjo, ne zmoreš zaslužit več kot služiš... in ko to poslušam se mi zdi da ti je vse drugo bolj prioritetno kot lastništvo nepremičnine... ker vedno najdeš izgovor zakaj nekaj nNE BI namesto da bi našel izgovor zakaj nekaj BI (BI naredil to in to da bom hitreje priešl do nepremičnine)

Utk je izjavil:

Ja vraga niso ble. Plačevali smo tam 600-700 evrov za 2 sobno s stroški (ki so bli nizki, ker smo bli itak na črno), samo da smo bli 4 not. Minimalna plača je bila pa takrat 500 evrov. Pa računaj še enkrat kako nizke najemnine so ble.

Ste kurac. Še par let nazaj se je dalo dobit 2 sobno za ta denar. 20 ali kolikorkoli že let nazaj takrat ko si ti to najemal še nekajkrat ceneje. Glej povprečno plačo ali še raje mediano, ne pa minimalne plače.

Zgodovina sprememb…

Justthink je izjavil:

2. Kupiš tam kjer prihodek pravi da LAHKO"

1. Povprečna plača MLADIH je dobrega jurja (je precej nižja od celotne plače v državi, ki tudi ni preveč visoka: dobre 1,4kEUR). Torej koliko denarja mladi zaslužijo je znano, celotna generacija generalno zasluži premalo da bi si lahko privoščilo dostojno človeka vredno življenje.

2. Torej naj celotna generacija mladih kupi in gre živet v "pasjo uto" v Murski soboti, kjer ni služb, sploh pa ne iz njihove stroke? Kakšno življenje je to? A ti jaz povem: to ni življenje, ampak navadno ŽIVOTARJENJE!

PA NE RABI celotna generacija naredit nič... naredi naj vsak POSAMEZNIK kar želi, ampak se naj zaveda posledic... in naj se odloči KAJ mu je bolj pomembno...nepremičnina ali kultura v LJ ali chillanje s familjo ali delo v LJ za 1.400 ali delo v tujini za 2-3k...

Glej, tisti, ki kopičijo kapital v ceglih, so butli. Če je teh butlov večina, je njihova družba na nizki stopnji razvoja. Pika.

zavajon je izjavil:

Glej, tisti, ki kopičijo kapital v ceglih, so butli. Če je teh butlov večina, je njihova družba na nizki stopnji razvoja. Pika.

Če to drži ta trditev o nizki stopnji, potem ni nobene logike da bi odrasel pameten 2X letnik želel v taki nizki stopnji razvoja živet... če bi jaz tako menil, bi se zagotovo izselil ne pa na vsak način jokcal da mora 2,1 mil nizko razvitih meni porihtat cenejšo nepremičnino :))

Justthink je izjavil:

Utk je izjavil:

Ste kurac. Še par let nazaj se je dalo dobit 2 sobno za ta denar. 20 ali kolikorkoli že let nazaj takrat ko si ti to najemal še nekajkrat ceneje. Glej povprečno plačo ali še raje mediano, ne pa minimalne plače.

Ja ja, za 300 evrov si dobil dvosobno. Malo morgen. Leta 2002 smo plačevali še v tolarjih cca 200 evrov na sobo v neki hiši, 2 sva bla not. Študentski dom je bil cenejši, potem ko sem se zaposlil, sem šel pa v 2 sobno, 4 cimri, je bilo pa že nekaj dražje seveda. Tako da nimaš pojma.

Povprečna neto plača maj 2008: 882,94 EUR (NETO)
Minimalna plača od avgusta 2007 dalje: 538,53 EUR (BRUTO)

Saj to je težava, ti meniš da je problem 2,1 mil ljudi ampak ni, to je problem nekaj 10k ljudi... max 100k... to ni niti 5% populacije v SLO...

Težava celotne generacije mladih je posledično težava celotne populacije Slovenije. Zakaj in kako sem pa že opisal.

Super če imaš ampak ti aspekti ki so po tvoje veliko boljši pač STANEJO, in če jih ne moreš plačat si jih ne zaslužiš, to je bistveno

1. Torej če te prav razumem ti celotni generaciji mladih svetuješ naj živijo človeka nevredno življenje in životarijo?

2. Če nečesa ne moreš plačat, to ne pomeni da si nečesa ne zaslužiš. Vsak človek si zasluži človeka dostojno življenje.

Tebi dela predvsem problem logična ekstrapolacija stanja na premico 10-15 let... Ti vzameš stanje danes nekega 23 letnika z 1.400 plače recimo in meniš da bo oseba imela 10-15 let ENAKO plačo... če ekstrapiolirava takole, potem bova vedno v dreku ja... resnica je ta, da mora tak posameznik delat na višjih prihodkih...

Model, preberi članek iz revije Moje finance za naslovom: "Plače po poklicih 2024". Je navedeno da so tudi plače že uveljavljenih ljudi v neki firmi, ljudi z faksom izjemno slabe. Ni 1,4kEUR je pa 1,7kEUR, kar je basically same shit. In 1,4kEUR ni povprečje, na začetku dobi nekdo z faksom navadno 900 do 1100 EUR.

Utk je izjavil:

Justthink je izjavil:

Utk je izjavil:

Ja ja, za 300 evrov si dobil dvosobno. Malo morgen. Leta 2002 smo plačevali še v tolarjih cca 200 evrov na sobo v neki hiši, 2 sva bla not. Študentski dom je bil cenejši, potem ko sem se zaposlil, sem šel pa v 2 sobno, 4 cimri, je bilo pa že nekaj dražje seveda. Tako da nimaš pojma.

Povprečna neto plača maj 2008: 882,94 EUR (NETO)
Minimalna plača od avgusta 2007 dalje: 538,53 EUR (BRUTO)

Torej trdiš da ste leta 2002 plačevali za 2 sobno stanovanje toliko kot leta 2021?

Evo ti graf: stanje v Sloveniji je podobno:
https://www.reddit.com/r/dataisbeautifu...

Zgodovina sprememb…

Najemnine se zelo hitro povečujejo, precej bolj kot plače. Ampak še malo bolj kritično pa je stanje pri nakupu nepremičnin, katerih vrednosti se povečuje še bolj kot same najemnine glede na plače. In če mladi pač ne morejo zbrat 20 % za polog za kredit za nepremično in dejstvo je da večina ne more, potem je pač dolgoročno v velikem kurcu, se ti ne zdi? In če je celotna generacija mladih dolgoročno v kurcu, potem je v kurcu tudi splošno stanje v državi in prihodnost Slovenije.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Justthink ()

Torej trdiš da ste leta 2002 plačevali za 2 sobno stanovanje toliko kot leta 2021?

2002 je bilo malo manj, 2008-09 je bilo pa že več. In ja, ne vem iz katerga planeta si ti, ampak naslednjih 10-12 let je bila inflacija minimalna. Tudi s kako deflacijo najbrž vmes.
Moje cene so sicer s stroški, ampak stroški so bli tam minimalni, 30 evrov internet, elektrika tudi tu nekje, za smeti in vodo itak nismo bli prijavljeni, ogrevanje še nekaj.

Za kupit je bilo pa res ceneje. Jaz sem potem gledal če bi kupil tam okoli 40 m2 za nekih 70 jurjev, pa sem reku, fuck this shit in šel raje v vukojebino.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

1. Torej če te prav razumem ti celotni generaciji mladih svetuješ naj živijo človeka nevredno življenje in životarijo?

1. Nehaj omenjat CELOTNO generacijo...

2. Jaz svetujem da naj VSAK POSAMEZNIK ovrednoti svojo pot in želje in pripravi realen plan kako do njih prit in se ga naj drži in ga ustrezno korigira...

Primer1: Kolega je pred 5 leti(začetek 2019( rekel da želi kupit nepremičnino, začel je varčevati pri slabi plači torej NAKAZILO na TRR z potnimi in malico 1.100 EUR (z kolesom je hodil na šiht tudi pozimi da bi prihranil 10km v 1 smer) in bil je v najemu, na Ptuju 2.40 EUR + stroški... Pred korono, marca 2020, je prihranil cca... 5k (rekel boš slabo, se strinjam), aprila 2020 je izgubil šiht... usedel se je dol preračunal v Excelu da na ta način ne bo nič... Je šel v Avstrijo psolal par ponudb šel na par razgovorov, dobil delo varilca, začel delat v Avstriji, prvo so ga učili in naredil je certifikat nek varjenja po 3 ali 4 mesecih, takrat je imel plačo 1.700 EUR... potem se mu je dvignila na 2.500 EUR... no in od 1.1.2024 ima plačo 3.500 EUR na račun (+13 in 14 plača)... je REDNO zaposlen v Avstriji in je dobil kredit lani decembra in je kupil nepremičnino (bajto staro 25 let) v okolici Ptuja za 240k...

Je pa res, da on ko je začel dobivat namesto 1.100 prihodka, 1.700 in potem 2.500 in 3.500, je še NAPREJ živel v najemnini 240 EUR (ok se je potem dvignila na 330EUR po Covidu) in je pač varčeval namesto 300EUR, lep delež plače... No kakorkoli od oktobra 2020 ko je začel delat v Avstriji in do novembra 2024 je prihranil cca. 60.000 EUR......

In zdaj je PONOSEN lastnik bajte ki sicer rabi malo obnove, ampak star je 31 let in ima to kar je želel... se je ODREKAL, POTRUDIL, SPREMENIL VZORCE zato da je DOSEGEL CILJ, zato ga spoštujem... ni pričakoval da mu bo vlada uredila težavo in ostalih 2,1 mil ljudi...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

O pizda, poglej ta graf spodi na linku!!
https://www.tiktok.com/@thebeautyofdata...

1. Nehaj omenjat CELOTNO generacijo...

Ne. Nalašč jo bom omenjal, ker je to problem celotne mlade geeneracijo in posledično problem celotne države /družbe kot take.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Justthink ()

Mato989 je izjavil:

Če to drži ta trditev o nizki stopnji, potem ni nobene logike da bi odrasel pameten 2X letnik želel v taki nizki stopnji razvoja živet... če bi jaz tako menil, bi se zagotovo izselil ne pa na vsak način jokcal da mora 2,1 mil nizko razvitih meni porihtat cenejšo nepremičnino :))

Ampak ti nisi pameten ;)

zavajon je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ampak ti nisi pameten ;)

Pravim za druge, zakaj takšna sila biti med 2,1 mil nepametnimi če je taka družba napačna...

Primer1: Kolega je pred 5 leti(začetek 2019( rekel da želi kupit nepremičnino, začel je varčevati pri slabi plači 1.100 EUR (z kolesom je hodil na šiht tudi pozimi da bi prihranil 10km v 1 smer) in bil je v najemu, na Ptuju 2.40 EUR + stroški... Pred korono, marca 2020, je prihranil cca... 5k (rekel boš slabo, se strinjam), aprila 2020 je izgubil šiht... usedel se je dol preračunal v Excelu da na ta način ne bo nič... Je šel v Avstrijo psolal par ponudb šel na par razgovorov, dobil delo varilca, začel delat v Avstriji, prvo so ga učili in naredil je certifikat nek varjenja po 3 ali 4 mesecih, takrat je imel plačo 1.700 EUR... potem se mu je dvignila na 2.500 EUR... no in od 1.1.2024 ima plačo 3.500 EUR na račun (+13 in 14 plača)... je REDNO zaposlen v Avstriji in je dobil kredit lani decembra in je kupil nepremičnino (bajto staro 25 let) v okolici Ptuja za 240k...

Je pa res, da on ko je začel dobivat namesto 1.100 prihodka, 1.700 in potem 2.500 in 3.500, je še NAPREJ živel v najemnini 240 EUR (ok se je potem dvignila na 330EUR po Covidu) in je pač varčeval namesto 300EUR, lep delež plače... No kakorkoli od oktobra 2020 ko je začel delat v Avstriji in do novembra 2024 je prihranil cca. 60.000 EUR......

In zdaj je PONOSEN lastnik bajte ki sicer rabi malo obnove, ampak star je 31 let in ima to kar je želel... se je ODREKAL, POTRUDIL, SPREMENIL VZORCE zato da je DOSEGEL CILJ, zato ga spoštujem... ni pričakoval da mu bo vlada uredila težavo in ostalih 2,1 mil ljudi...

On in par izjem je doseglo dobit neko bajto, kljub vsem dejavnikov proti njim. Prav. Kaj pa ostalih 99,9999999 % mlade populacije? Mi tle zdej iščemo cilj za večino, ne pa za nekaj izjem.

Justthink je izjavil:

Primer1: Kolega je pred 5 leti(začetek 2019( rekel da želi kupit nepremičnino, začel je varčevati pri slabi plači 1.100 EUR (z kolesom je hodil na šiht tudi pozimi da bi prihranil 10km v 1 smer) in bil je v najemu, na Ptuju 2.40 EUR + stroški... Pred korono, marca 2020, je prihranil cca... 5k (rekel boš slabo, se strinjam), aprila 2020 je izgubil šiht... usedel se je dol preračunal v Excelu da na ta način ne bo nič... Je šel v Avstrijo psolal par ponudb šel na par razgovorov, dobil delo varilca, začel delat v Avstriji, prvo so ga učili in naredil je certifikat nek varjenja po 3 ali 4 mesecih, takrat je imel plačo 1.700 EUR... potem se mu je dvignila na 2.500 EUR... no in od 1.1.2024 ima plačo 3.500 EUR na račun (+13 in 14 plača)... je REDNO zaposlen v Avstriji in je dobil kredit lani decembra in je kupil nepremičnino (bajto staro 25 let) v okolici Ptuja za 240k...

On in par izjem je doseglo dobit neko bajto, kljub vsem dejavnikov proti njim. Prav. Kaj pa ostalih 99,9999999 % mlade populacije? Mi tle zdej iščemo cilj za večino, ne pa za nekaj izjem.

Ampak kaj je ostalih 99,99999% generacije NAREDILO in čemu so se ODREKLI.... to mene zanima... ker če samo ČAKAJO da bi bilo poceni s slabo PLAČO in se ne borijo in grejo tam kjer je BOLJŠA PLAČA in če samo trošijo za LUKSUZ ki ga neumno okarakterizirajo kot NUJNA OSNOVNA POTREBA potem pač nikoli ne bo bolje...

Tudi če je res 11,000 praznih stanovanj v Ljubljani in tudi če so res vsa primerna za živet, kar sta dva zelo velika čeja. Tudi če jih zastonj razdelimo, to reši problem morda treh letnikov, recimo letnikov, ne vem, 1998 do 2001. Kaj pa ostali, pred njimi in za njimi?

kamiKaZaA ::

Še enkrat. Če si samski in zaslužiš neto + malica + potni = 1250€ in imaš minimalni regres 1250€ si kreditno spodoben za cca. 670€/mesečno.

Torej vzameš 20.000€ gotovinskega kredit s fiksno obrestno mero na 7 let (295€/mesečno) in 80.000€ hipotekarnega kredita s spremenljivo obrestno mero (377€/mesečno) = 672€/mesečno prvih 7 let in potem 377€/mesečno od 8. leta do 30. leta.

Za 100.000 dobiš novogradnjo:
95.000€ - Krivi vrh (1-sobno, 33 m2)
https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...

95.000€ - Apače (2-sobno, 42 m2)

Rabljeno v Ljubljani:
87.000€ - LJ Šiška (letnik 1982, garsonjera, 17 m2):

Na začetku kupiš to. Ali pa če sta dva se vse skupaj podvoji in lahko vzame vsak 100k kredita in se kupi nekaj za 200k. Torej kupiš nekaj manjšega, če si sam, odplačuješ in čez 10 ali 15 let prodaš, odplačaš razliko in kupiš kaj večjega. Vse se da. Je pa butasto, da razmišlja samska oseba, da bi kar na začetku kupila bajto za 200k ali več.
««
801 / 826
»»