Forum » Loža » Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Temo vidijo: vsi
Mato989 ::
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Old Spice ::
Lahko potrdim, da je trenutno kar nekaj oglasev v smislu če se proda, se bo :)
Jaz sem v marcu kupil stanovanje znotraj ringa za 340k. Trenutno enako (enak tloris) stanovanje v sosednjem bloku prodaja soseda za 490k.
Jaz sem v marcu kupil stanovanje znotraj ringa za 340k. Trenutno enako (enak tloris) stanovanje v sosednjem bloku prodaja soseda za 490k.
Torrent ::
To je ves vaš domet, novi in večji davki.
Sploh ne. Je še en kup drugih potrebnih ukrepov, ki smo jih že mnogokrat našteli. Je pa res, da nekatere najbolj boli omemba davka na prazne nepremičnine, pa se zato zdi, kot da se samo o temu govori.
Mene samo zanima ce ima v Franciji vec procentov ljudi lastno nepremicnino kot v Slo glede na to da davek tako odlicno tan baje deluje
Ne vem, a so oni tud imeli socializem in potem Jazbinškov zakon?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Torrent ()
Lej to, trolčki iz kleti so že pograbli: https://slo-tech.com/forum/t828928/p839...
Velika panika je ratala in sedaj že pridobivamo nove cviljatore tud pod to temo. Top.
Problem pa je, da novi cviljatori očitno ne razumejo, da smo grožnje tipa "itak bomo vse prevalili na najemnike" že 1000x slišali. Ne vem kaj mislijo, da se bo folk prestrašil in začel podpirat kopičenje praznih nepremičin? Se sliši debilno? Mogoče zato, ker je.
Zgodovina sprememb…
Če sprejmejo ta zakon lahko kar odpremo novo temo Kaj je vzrok za tako rast najemnin?
Jaz pa predlagam temo za te, ki jih bo davek prizadel, z naslovom "Cvilimo skupaj".
Zgodovina sprememb…
Utk ::
Isti ste kot jokice v temi o omrežnini in elektrarni. Karkoli se bojo spomnli, bomo mi priplavali na vrh, vi boste pa ostali dol. Ker ste neumni. Če ne bi bli, bi izkoriščali situacije, ne pa jokali in čakali državo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
matobeli ::
Kdo je ta "mi" in "vi"? Za tistih par ljudi ki na podeželju oddajate se čisto noben ne bo zmenil če boste ostali brez najemnikov in visokim davkom.
ginekk ::
Mislim, če cene zaradi dodatnega davka padejo, se verjetno izplača kupit še kaj znotraj Lj ringa. Tisti ki se bodo skeširal, pa že itak imajo vse inštrumente za obvoz davka, pa tud če ne.
Jaz tud mislim, da bo s tem davkom najebala zgolj navadna raja.
Jaz tud mislim, da bo s tem davkom najebala zgolj navadna raja.
bi izkoriščali situacije
Ravno zaradi ljudi ki izkoriščajo situacijo mormo imet neke blesave davke.
pa že itak imajo vse inštrumente za obvoz davka,
Torej je edina možnost da ta davek ne bo učinkovit če bo res trapasto napisan.
To pa je ugotovitev.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matobeli ()
Kdo je ta "mi" in "vi"? Za tistih par ljudi ki na podeželju oddajate se čisto noben ne bo zmenil če boste ostali brez najemnikov in visokim davkom.
Kam bojo pa šli najemniki? Si bojo zgradili hišo za 300 jurjev? Opremili skladovo stanovanje in dali 6 varščin, plačevali pa enako kot je tržna najemnina?
Isti ste kot jokice v temi o omrežnini in elektrarni. Karkoli se bojo spomnli, bomo mi priplavali na vrh, vi boste pa ostali dol. Ker ste neumni. Če ne bi bli, bi izkoriščali situacije, ne pa jokali in čakali državo.
Briga mene za omrežnino in elektriko. Vi pa samo plavajte. Mi bomo s kopnega gledali in ploskali, medtem ko plavate proti toku.
Kam bojo pa šli najemniki? Si bojo zgradili hišo za 300 jurjev? Opremili skladovo stanovanje in dali 6 varščin, plačevali pa enako kot je tržna najemnina?
Ne, prosili bomo vsemogočnega Utk-ja, da nas vzame pod streho, pa ni važno koliko najemnine moremo plačat za njegovo luknjo v vukojebini. Prosim usmilite se nas takrat vaše visočanstvo, sej ne vemo kaj govorimo.
Zgodovina sprememb…
Tolk davka ne more bit, da ne bi jaz imel dodatka k plači, najemniki pa minus.
To si pa tako napisal, kot da koga briga za tvoj dodatek k plači. Ti očitno res misliš, da se vse vrti okrog tebe in da je edini cilj reforme tebi vzet dodatek k plači. To more bit neka patologija, ampak žal nisem strokovnjak na medicinskem področju, da bi jo znal poimenovat.
jernejl ::
To je jasno kot beli dan. Posamezniku se za 2% donosa ne splača zajebavat, bo prodal, ni panike. Ampak kupila bo večja firma, ki že ima 50 stanovanj, ker njim se pa splača.Odlično, economies of scale.
Če je vsak Polde, ki ima eno najemniško stanovanje, sicer je pa avtomehanik, na najemniškem trgu konkurenčen, potem je trg očitno neučinkovit. Nekako tako, kot če bi nove avte namesto velike tovarne štancali vaški avtomehaniki in frizerji vsak v svoji garaži.
kakršnikoli novi davki se bodo vedno na koncu prevelili na najemnikaTisti, ki imajo prazno, bodo prevalili na čigavega najemnika? Vprašam za prjatla, ki ima že dolga leta prazno stanovanje in bi rad davek prevalil na najemnika. Hvala.
Zagotovo je v Franciji več % mladih, ki ne živijo pri starših. Mato bo verjetno rekel, da je to zato, ker jim gre slabše.Mene samo zanima ce ima v Franciji vec procentov ljudi lastno nepremicnino kot v Slo glede na to da davek tako odlicno tan baje delujeNe vem, a so oni tud imeli socializem in potem Jazbinškov zakon?
Ne, za 250, ker bodo lastniki svoje parcele prodajali po nižji ceni.Kdo je ta "mi" in "vi"? Za tistih par ljudi ki na podeželju oddajate se čisto noben ne bo zmenil če boste ostali brez najemnikov in visokim davkom.
Kam bojo pa šli najemniki? Si bojo zgradili hišo za 300 jurjev?
Najemniki pri požrešnih lastnikih bodo imeli dve opciji: iti na svoje, kar se bo pocenilo, ali pa še naprej plačevati najemnino, ki jo bo požrešen lastnik želel povišati. Tisti najemniki, ki imajo dovolj visoke dohodke, da so sploh sposobni plačevati vsak mesec več, bodo raje kot visoko najemnino plačevali nižji obrok za kredit in šli na svoje. Tisti, ki si višjih mesečnih izdatkov ne morejo privoščiti, pa tudi višje najemnine ne bodo plačevali.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jernejl ()
CiClon ::
Tiste, ki imajo prazno, ne briga niti to, da bi dobili vsak mesec par 100 eur najemnine. Zakaj bi jih potem brigal ta davek? Al bo davek par jurjev na leto? lol
Ja za pol milje vreden flet je hitro lahko par jurjev.
Ampak kot si rekel, če jim je tistih 10k odveč se tud dodatnih par k ne bo poznalo.
Ampak kot si rekel, če jim je tistih 10k odveč se tud dodatnih par k ne bo poznalo.
Ja odlično. Pol se pa naj se pobere ta davek, če jim je vseeno. Od kod potem toliko cviljenja? Pa ne samo tu. Povsod. Nekako ta vaša logika nima smisla.
Drugač pa, če ta davek ne bo vsaj 1k+, pol je itak brezveze. Odvisno pač od lokacije in vrednosti stanovanja.
Drugač pa, če ta davek ne bo vsaj 1k+, pol je itak brezveze. Odvisno pač od lokacije in vrednosti stanovanja.
Zgodovina sprememb…
Lonsarg ::
Ta davek je dejansko ze po trenutni formuli dokaj velik, sem ravno izracunal da za 250k stanovanje pride cirka 1k davka, ce nimas tam stalnega seveda. Ker gre za lestvico pride pri 500k stanovanju ze 4k davka naprimer, ni cudno da vsi investitorji napadejo poceni dvosobna stanovanja, pa se oddat je lazje :)
Se najbolj pa investitorji napadejo novogradnje, ker za novogradnjo 10 let ni davka.
Se najbolj pa investitorji napadejo novogradnje, ker za novogradnjo 10 let ni davka.
kamiKaZaA ::
Banke katere imajo največ praznih stanovanj v lasti, več tisoč jih ta davek ne bo udaril po žepu. Kaj smo potem dosegli s tem davkom, če bankam ne bo potrebno pod nujno prodajati svojega naložbenega portfolia?
Telbanc ::
Ta davek je dejansko ze po trenutni formuli dokaj velik, sem ravno izracunal da za 250k stanovanje pride cirka 1k davka, ce nimas tam stalnega seveda. Ker gre za lestvico pride pri 500k stanovanju ze 4k davka naprimer, ni cudno da vsi investitorji napadejo poceni dvosobna stanovanja, pa se oddat je lazje :)
Torej so bogi uni ki so gradili velka stanovanja. Zaj jih majo na lageru in kaj čjo zaj s tem....smo že ugotovili da je prodaja velkih kolhozov že zastala.
Torej torej cene nepremičnin so v tretjem četrtletju u Ljubljani zastale. Po uradnih podatkih. Število poslov se še naprej zmanjšuje.
Počakat je treba še podatke za zadnje četrtletje... (Komej čakam)
Še nedavno pa je blo le nebo meja za kvadrat na meter u Ljubljana. .
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Nekako se razume, da bo ta davek tud za novogradnje. Če ne bo, potem je tud brezveze.
Banke katere imajo največ praznih stanovanj v lasti, več tisoč jih ta davek ne bo udaril po žepu. Kaj smo potem dosegli s tem davkom, če bankam ne bo potrebno pod nujno prodajati svojega naložbenega portfolia?
https://si.bloombergadria.com/ekonomija...
Če bi bilo po moje, bi ta davek moral veljat za vse fizične in pravne osebe. Nekako tako kot na hrvaškem.
Zgodovina sprememb…
Nekako je od te in še zdravstvene ter še kakšne reforme odvisen naslednji mandat Goloba. Če misli nardi kakor se zagre ima možnosti drugač pa nov novi obraz.
Zdej pa upat da je dost egotriparja da bo imel neznansko željo po še enem mandatu, brihtni so vsi dobolj da vedo kaj nardit...
Zdej pa upat da je dost egotriparja da bo imel neznansko željo po še enem mandatu, brihtni so vsi dobolj da vedo kaj nardit...
Lonsarg ::
Mislm sj to je nekak point politika, da ima motivaciji da vsaj kaj maredi da dobi spet mandat. Nima zdaj veze a je razlog denar ali ego ali karkoli :)
Zal je v vecini primerov vecja motivacija sproti kaj pokrast kot pa poskrbet da dobis naslednji mandat. No lahko je seveda miks obojega, cimvec pokrast pa vseen kaj koristnega naredit da dobis se en mandat da pokrades se vec (to Jankovic prakticira zato kljub veliko direktne kraje dobiva mandate) :)
Zal je v vecini primerov vecja motivacija sproti kaj pokrast kot pa poskrbet da dobis naslednji mandat. No lahko je seveda miks obojega, cimvec pokrast pa vseen kaj koristnega naredit da dobis se en mandat da pokrades se vec (to Jankovic prakticira zato kljub veliko direktne kraje dobiva mandate) :)
No sej, ampak pri kešu je včas problem da se ga naveličaš... ego je pa čist druga žival
Bonus je jasno da Janezu stisne fakiča če bo imel dva mandata, če bi imel podobno vlado kot sedaj pa kar dva.
Bonus je jasno da Janezu stisne fakiča če bo imel dva mandata, če bi imel podobno vlado kot sedaj pa kar dva.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matobeli ()
rkobarov ::
kaj pravite na nov davek, ki naj bi obdavčil nepremičnine, a bo res najemniški trg zaživel akka se bojo cene spustile?
Ryzen 5800x AIO280 32gb 16c3200 3080ti Msi b550 tomahawk Samsung 970 1Tb M27q
kriptobog ::
Vsi gledate kot da bo ta zakon veljal samo za LJ in še par mest, ki jih imamo. V resnici je pa verjetno večina drugih al pa tretjih nepremičnin na podeželju v raznih podedovanih stavbah v vukojebinah. Stare bajturine v kdove kakšnem stanju, ki je ne moreš ne dodat, ne prodat, zdaj pa bodo ruralci še plačevali davek na njo :)
Vsi gledate kot da bo ta zakon veljal samo za LJ in še par mest, ki jih imamo. V resnici je pa verjetno večina drugih al pa tretjih nepremičnin na podeželju v raznih podedovanih stavbah v vukojebinah. Stare bajturine v kdove kakšnem stanju, ki je ne moreš ne dodat, ne prodat, zdaj pa bodo ruralci še plačevali davek na njo :)
Tu se skoz piše, da so vukojebine super za mlade. Se bojo pač tam te stare bajturine prodajale za drobiž. Baje odlična opcija za nekatere. Nekako pa vseeno dvomim, da bo davek zastavljen tako, da bo nekdo za staro bajturino v MS plačal isto, kot nekdo v LJ. Sej imamo nove ocene vrednosti nepremičnin.
Zgodovina sprememb…
Bodo pa verjetno še šanse za ugovor vrednosti, mogoče v januarju ko bodo znani parametri za davek. Bo lahko vsak realneje ocenil vrednost podrte bajte v fukovcih
Ja ker mladi stojijo v vrsti za bajte v vukojebinah hahaha in tud ce bo vrednost ustrezno nizja, se vedno bos moral placevati dodaten davek za bajturino, ki se je ne mores znebit :)
Anyway, stroka je skepticna :)
https://www.delo.si/gospodarstvo/novice...
Ja ker mladi stojijo v vrsti za bajte v vukojebinah hahaha in tud ce bo vrednost ustrezno nizja, se vedno bos moral placevati dodaten davek za bajturino, ki se je ne mores znebit :)
Ne vem, tukaj gor konstantno pišejo, da mladi spadajo v vukojebine. Če bojo hiše res praktično zastonj, potem še toliko bolje.
Naj ti dam izsek, kaj je ta "stroka" pisala en mesec nazaj:
Lahko pa bi vzporedno s tem korenčkom država uporabila tudi palico. Na način, da bi vse tiste, ki stanovanja ne oddajajo iz neopravičljivih razlogov, denarno udarila. Izračunali bi namreč lahko "izgubljeni davčni dohodek države" in tisti, ki stanovanja ne bi oddajali iz neupravičenih razlogov, bi ga pač morali plačati.
Po domače: če bi tisti, ki stanovanje oddaja, plačal npr. tisoč evrov davka letno, bi to plačal tudi tisti, ki stanovanja ne oddaja iz neopravičljivih razlogov. Gotovo bi tak ukrep spodbudil številne, ki danes ne razmišljajo o oddajanju, da bi o tem temeljito še enkrat premislili.
https://siol.net/mnenja/kolumne/bostjan...
Itak je treba z rezervo jemat kaj pravi direktor zbornice za poslovanje z nepremičninami, še sploh, ko se obrača po vetru oz. ko sponzorji zahtevajo kak komentar je potrebno spisat. Drugač pa je logično, da nekega ogromnega davčnega priliva od tega ni za pričakovat, kar pa ne pomeni, da ne more pozitivno vplivat na trg nepremičnin.
Zgodovina sprememb…
Ja ker mladi stojijo v vrsti za bajte v vukojebinah hahaha in tud ce bo vrednost ustrezno nizja, se vedno bos moral placevati dodaten davek za bajturino, ki se je ne mores znebit :)Za tržno ceno se boš znebil tudi bajturine, "ki se je ne moreš znebit".
Sicer pa ne vidim ovire, da ne bi država predvidela tudi možnosti, da se lahko vsakdo znebi nepremičnine brezplačno v korist države, če želi.
Anyway, stroka je skepticna :)Prodajalci nepremičnin so težko stroka s področja stanovanjske in davčne politike. Mogoče tudi kaj o tem vedo, ampak imajo svoje interese. Če bodo cene šle dol, bodo tudi oni (ki običajno živijo na račun %) manj zaslužili. Dvomim, da jim to ustreza.
NuMaN ::
Ja ker mladi stojijo v vrsti za bajte v vukojebinah hahaha in tud ce bo vrednost ustrezno nizja, se vedno bos moral placevati dodaten davek za bajturino, ki se je ne mores znebit :)Za tržno ceno se boš znebil tudi bajturine, "ki se je ne moreš znebit".
Sicer pa ne vidim ovire, da ne bi država predvidela tudi možnosti, da se lahko vsakdo znebi nepremičnine brezplačno v korist države, če želi.
Anyway, stroka je skepticna :)Prodajalci nepremičnin so težko stroka s področja stanovanjske in davčne politike. Mogoče tudi kaj o tem vedo, ampak imajo svoje interese. Če bodo cene šle dol, bodo tudi oni (ki običajno živijo na račun %) manj zaslužili. Dvomim, da jim to ustreza.
In če si država tega ne želi, neke razpadajoče bajte v vukojebini, ali kak trikotni nefunkcionalni kos zemljišča ... Tega nisi predvidel.
In kdo bo to delal v JU, in kaj bi imela sploh država od tega.
Kako pa komentiraš to, da so pravne osebe izvzete iz tega davka, recimo banke?
smetko ::
Podajalci nepremičnin živijo od % in števila poslov, katere ustvarijo. Njim bi zaradi povečanega števila transakcij verjetno bolj ustrezalo, če bi se nepremičninski trg oživil. Zavedati se je tudi treba, da trenutne evidence uporabe nepremičnin so zelo nepopolne, tako da bo z uvedbo takšnega davka veliko težav. Nepremičninski davek bi bil dobrodošel, če bi ga plačevali od vseh nepremičnin, v razumni vsoti ter hkrati razbremenili prispevke na plače. V nasprotnem primeru bo pa prinesel povečanje birokracije, še poslabšanje stanja na nepremičninskem trgu ter posledično zmanjšanje vlaganja v nepremičnine, kar bodo čutili gradbinci.
No comment
In če si država tega ne želi, neke razpadajoče bajte v vukojebini, ali kak trikotni nefunkcionalni kos zemljišča ... Tega nisi predvidel.
Kakšno vezo ima to, kaj si država želi, karkoli naj bi to že pomenilo? Država dela v dobro ljudi.
Če bi bilo pomembno to, kar si država želi, bi verjetno morali davke naviti v nebo, država pa bi v zameno za to ponudila nič.
Kako pa komentiraš to, da so pravne osebe izvzete iz tega davka, recimo banke?Daj prosim link na predlog novega zakona, da vidimo, v katerem členu to piše. Hvala.
Podajalci nepremičnin živijo od % in števila poslov, katere ustvarijo. Njim bi zaradi povečanega števila transakcij verjetno bolj ustrezalo, če bi se nepremičninski trg oživil. Zavedati se je tudi treba, da trenutne evidence uporabe nepremičnin so zelo nepopolne, tako da bo z uvedbo takšnega davka veliko težav. Nepremičninski davek bi bil dobrodošel, če bi ga plačevali od vseh nepremičnin, v razumni vsoti ter hkrati razbremenili prispevke na plače. V nasprotnem primeru bo pa prinesel povečanje birokracije, še poslabšanje stanja na nepremičninskem trgu ter posledično zmanjšanje vlaganja v nepremičnine, kar bodo čutili gradbinci.
Kako točno bi naj ta davek povzročil zmanjšanje vlaganja v nepremičnine? V nepremičnine za koga? To me pa res zanima. Se mi zdi, kot da pišete kr nekaj, samo da se slabo sliši. Davek bo prinesel tudi Marburg virus iz Afrike, pa zarad njega več ne bo vzhajalo sonce, pa še štirje jezdeci apokalipse nas bodo obiskali. To vse v najboljšem primeru.
Zgodovina sprememb…
NuMaN ::
Kakšno vezo ima to, kaj si država želi, karkoli naj bi to že pomenilo? Država dela v dobro ljudi.
Če bi bilo pomembno to, kar si država želi, bi verjetno morali davke naviti v nebo, država pa bi v zameno za to ponudila nič.
Kako pa komentiraš to, da so pravne osebe izvzete iz tega davka, recimo banke?Daj prosim link na predlog novega zakona, da vidimo, v katerem členu to piše. Hvala.
Sem samo prebiral komentarje o tem, torej temu ni tako. Potem pa v redu.
"Država dela v dobro ljudi" ... Mogoče v Platonovi knjigi, ki je bila pisana v idealistične duhu.
A NUSZ ostane potemtaken ali ne ali še ni dorečeno?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: NuMaN ()
smetko ::
@Torrent:
Očitno misliš da so investitorji "ovce", katere samo čakajo da jih dacarji ostrižejo. Tako kot povečanje % davka na oddajanje nepremičnin ni imelo nikakršnega vpliva na cene ter količino oddanih nepremičnin. Stvar je treba spremljati dinamično. Vem, to je za mnoge pretežko.
Očitno misliš da so investitorji "ovce", katere samo čakajo da jih dacarji ostrižejo. Tako kot povečanje % davka na oddajanje nepremičnin ni imelo nikakršnega vpliva na cene ter količino oddanih nepremičnin. Stvar je treba spremljati dinamično. Vem, to je za mnoge pretežko.
No comment
@Torrent:
Berem tvoj komentar in nikjer odgovora. Ga nimaš? O kakšnih investitorjih sploh govoriš? Takih, ki gradijo za trg? Sej za njih ne bo nobenega novega davka. Povečanje davka na oddajanje ima kvečjemu negativni vpliv na cene. Sej to je logično. Ne vem pa po kakšni logiki bi naj povečanje tega davka povečalo količino oddanih nepremičnin. Malo si se izgubil zgleda v tem dinamičnem spremljanju.
Nekako se razume, da bo ta davek tud za novogradnje. Če ne bo, potem je tud brezveze.
https://si.bloombergadria.com/ekonomija...
Če bi bilo po moje, bi ta davek moral veljat za vse fizične in pravne osebe. Nekako tako kot na hrvaškem.
Da novogradnje niso izjema in da to plačujejo tudi pravne osebe je potrebno dobesedno 2 člena spremenit. Če bi imel kdorkoli najmanjši namen to naredit, bi to naredu, ne pa 3 leta napovedoval.
LeQuack ::
Ne moremo se primerjati s Hrvaško, tam probajo reševati probleme, tu smo še vedno pri partizanih in domobrancih ostali.
Quack !
Da novogradnje niso izjema in da to plačujejo tudi pravne osebe je potrebno dobesedno 2 člena spremenit. Če bi imel kdorkoli najmanjši namen to naredit, bi to naredu, ne pa 3 leta napovedoval.
To bi si človek mislil in pričakoval v kaki bolj razviti državi, ne pa pri nas. Drugač pa ne bi jaz spreminjal tega. Naj ostane 0 davka na novogradnjo, če v njej živiš ali pa se oddaja. Ta koncept vam bo očitno za vedno ostal nepojmljiv.
Si pa res talent. Veš vse o francoskih davkih in nič o slovenskih. Že zdaj je davek na premoženje 0 do 160 m2 v hiši in 120 m2 v stanovanju (za stanovanja nisem ziher kolk m2). Nad tem plačaš. Razen če je novogradnja ali si firma. Kaj se naj bi tu spremenilo, razen za novogradnje? Sprememba dveh členov. Stopnje so pa tudi različne glede na namen. Če je stanovanjska je nižja kot za "rekreacijsko", kar naj bi pomenilo, da si lastnik ampak tam nihče ne živi.
Vse to je pa nepomembno, ker se nič ne preverja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Kaj se naj bi tu spremenilo, razen za novogradnje?Holob je napovedal (kolikor mu sploh gre verjeti), da naj bi se od novega davka dalo odbiti davek od oddajanja v najem.
Če bo to res in bo novi davek nadomestil obstoječega, bodo tisti, ki legalno oddajajo, verjetno še na boljšem kot so danes.
Se pa strinjam, da bi te spremembe lahko naredili v nekaj dneh. Vsaj tako hitro, kot so ukinili davčne razbremenitve dohodnine, ki jih je sprejela prejšnja vlada. Če za pisanje takega davka rabijo tri leta, je to 2,9 let predolgo.
Si pa res talent. Veš vse o francoskih davkih in nič o slovenskih. Že zdaj je davek na premoženje 0 do 160 m2 v hiši in 120 m2 v stanovanju (za stanovanja nisem ziher kolk m2). Nad tem plačaš. Razen če je novogradnja ali si firma. Kaj se naj bi tu spremenilo, razen za novogradnje? Sprememba dveh členov. Stopnje so pa tudi različne glede na namen. Če je stanovanjska je nižja kot za "rekreacijsko", kar naj bi pomenilo, da si lastnik ampak tam nihče ne živi.
Vem dovolj o slovenskih davkih. Ta davek od premoženja je navadna revščina, ki jo redko kdo sploh plačuje. Za izračun davka, se ne uporablja GURS vrednosti. Potem je razlika to, kar smo že omenili, novogradnje in prsvne osebe. Pa še kaj bi se našlo. V glavnem, obstoječi davek na premoženje po moje nikogar ne vzpodbudi k oddaji nepremičnine. Tud mene prav zanima, kaj bojo sproducirali. Zna bit, da se bo tresla gora, rodila pa miš.
Zgodovina sprememb…