» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
525 / 831
»»

Baja ::

vprašanje je zakaj nočejo tam kupiti? verjetno je eden od razlogov centralizacija, samo v lj se jih vsak dan pelje 100k+. bolj gres na selo bolj avto rabis, če maš froce si taxi sluzba, ... jebeš sub 100k ce se vozis pol vsaki dan domov spat

johnnyyy ::

thramos je izjavil:

Sej so že takrat zajebal - kvadratura je bila bistveno premajhna na osebo. Parking je v Fužinah AFAIK zadnji problem.

Pa ni se treba zapičit v Fužine - na splošno se je v Sloveniji in Ljubljani takrat gradilo, v razmeroma velikem deležu za priseljence, premajhna stanovanja.

Ne bi rekel da so takrat zajebal, pač gradili so na način ki se jim je zdel takrat najboljši. Do danes pa so se stvari toliko spremenile, da niso več optimalne.

Zato bi morala vsaka generacija graditi novogradnje, da gremo tehnološko naprej. In država bi morala to vzpodbujat ne ovirat.

thramos ::

Mato989 je izjavil:

Pa saj si lahko vsi privoščijo bivanje, samo ne tam kjer ONI ŽELIJO in tako bajto kot oni ŽELIJO... razumeš... v SLO imaš polno nepremičnin DANES pod 100k... če si pa tega ne MOREŠ privoščit pol pa res ne vem kje je problem?

Fora je da si NOČEJO TAM KUPIT... ampak IZSILJUJEJO nakup na točno določeni lokaciji, jah tisto se pa plača kajne? Jaz bi tudi živel na Manhattnu za 100k stanovanje, pa ga pač faking ni in mi je to jasno.

Ma sej smo že to tem.

Da razčistimo za začetek: Ljubljana ni New York oziroma svetovna metropola.

In nekako se mi zdi smiselno in zdravo za državo, da si mladi lahko privoščijo živeti tam, kjer so se rodili, ob predpostavki, da njihovi prihodki in življenski standard nekako ustreza tistemu njihovih staršev.

Sicer ne poznam natančnih razmer, ampak tako čez palec je to trenutno bistveno težje, kot je bilo ko so gradili Fužine.

Hkrati pa se (bo) od teh istih mladih pričakovalo, da bodo ustrezno posrbeli za oskrbo starajoče se populacije, ki ima vlasti levji delež teh nepremičnin.

Ja, sliši se kot ful dobr načrt: zoomerji bodo 3/4 plače, ki jo bojo zaslužil z menjanjem boomerskih plenic, vrnili tem istim boomerjem z najemnino njihove tretje luknje v Fužinah.

Mato989 ::

thramos je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Pa saj si lahko vsi privoščijo bivanje, samo ne tam kjer ONI ŽELIJO in tako bajto kot oni ŽELIJO... razumeš... v SLO imaš polno nepremičnin DANES pod 100k... če si pa tega ne MOREŠ privoščit pol pa res ne vem kje je problem?

Fora je da si NOČEJO TAM KUPIT... ampak IZSILJUJEJO nakup na točno določeni lokaciji, jah tisto se pa plača kajne? Jaz bi tudi živel na Manhattnu za 100k stanovanje, pa ga pač faking ni in mi je to jasno.

Ma sej smo že to tem.

In nekako se mi zdi smiselno in zdravo za državo, da si mladi lahko privoščijo živeti tam, kjer so se rodili, ob predpostavki, da njihovi prihodki in življenski standard nekako ustreza tistemu njihovih staršev.

Sicer ne poznam natančnih razmer, ampak tako čez palec je to trenutno bistveno težje, kot je bilo ko so gradili Fužine.

Hkrati pa se (bo) od teh istih mladih pričakovalo, da bodo ustrezno posrbeli za oskrbo starajoče se populacije, ki ima vlasti levji delež teh nepremičnin.

Ja, sliši se kot ful dobr načrt: zoomerji bodo 3/4 plače, ki jo bojo zaslužil z menjanjem boomerskih plenic, vrnili tem istim boomerjem z najemnino njihove tretje luknje v Fužinah.

Meni se zdi zdravo za drzavo predvsem da ljudje v njej se naucijo da si lahko privoscijo to kar so pridelali ali skupaj s predniki

Ne pa da se zahteva da mladim ki nocejo kupit kjer lahko drugi placujemo preko davkov da kupijo tam kjer oni hocejo ali menijo da jim pripada

Saj tudi v amsterdamu so si nekoc starai nekih ljudi lazje zgradili ker je bila prazna zemlja enako na manhattnu pa danes noben ne pravi kako so kolonisti takrat 400 al kolko let nazaj samo postavili kolibe danes pa stane nekaj milijonov
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Mato989 je izjavil:

Meni se zdi zdravo za drzavo predvsem da ljudje v njej se naucijo da si lahko privoscijo to kar so pridelali ali skupaj s predniki

Seveda. Ampak če maš enkrat situacijo, ko si "povprečni otrok povprečnih staršev" ne more več privoščit strehe nad glavo, potem je verjetno problem drugje, kot v nerealnih pogledih na to, kaj si lahko kdo privošči.

Mato989 je izjavil:

Ne pa da se zahteva da mladim ki nocejo kupit kjer lahko drugi placujemo preko davkov da kupijo tam kjer oni hocejo ali menijo da jim pripada

Še enkrat: seveda. Ampak če imaš situacijo kot je, potem je dobro na to temo nekaj naredit. "Moja" ideja je sprostitev pogojev za gradnjo, ki bi razrešila lep del vzrokov za trenutno stanje.

ZveeZ ::

Mato problema ne razume, ker ga v njegovem okolisu ni in tudi ce bi bil, bi pac ostal pri mamici.

Nimajo v lajfu vsi te opcije.

Verjetno bi bil cisto drugacnega mnenja, ce bi se moral seliti v Idrijo, ker blizje si ne bi mogel privosciti.
Iskanje nove sluzbe, nove druzbe.. zaradi ene boge strehice nad glavo.
Francozi bi verjetno masovno skvotali po praznih stanovanjih dokler ne bi vlada kj ukrenila. Mi pa pac bentimo po netu.
Z nami delajo kar hocejo, ker jim to dovolimo.

ZveeZ je izjavil:

Mato problema ne razume, ker ga v njegovem okolisu ni in tudi ce bi bil, bi pac ostal pri mamici.

Verjetno bi bil cisto drugacnega mnenja, ce bi se moral seliti v Idrijo, ker blizje si ne bi mogel privosciti.
Francozi bi verjetno masovno skvotali po praznih stanovanjih dokler ne bi vlada kj ukrenila. Mi pa pac bentimo po netu.

Zakaj bi bil? Pač bi šel v kraj kejr bi si lahko privoščil... gre se o PRIORITETAH!

Samo dogovori si na preprosto vprašanje. Kaj mi je bolj pomembno?

1. Lokacija
2. lastništvo nepremičnine

Če je prvo, pol ne jamraj ker si sam omejuješ dostop do cenejših nepremičnin
Če je drugo, pol ne jamraj in pojdi tja kjer si lahko kupiš da boš rešil svojo največjo željo (lastništvo nepremičnine)

Če jaz ne bi mogel kupit nepremičnine na Ptuju bi pač raztegnil krog do Murske... jebiga... če še to ne bi, bi razmislil o tem da živim kjer pač je... ČE bi si odgovoril da mi je LASTITI si nepremičnino BOLJ pomembno kot biti na Ptuju...

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

ZveeZ je izjavil:

Zakaj bi bil? Pač bi šel v kraj kejr bi si lahko privoščil... gre se o PRIORITETAH!

Samo dogovori si na preprosto vprašanje. Kaj mi je bolj pomembno?

1. Lokacija
2. lastništvo nepremičnine

Če je prvo, pol ne jamraj ker si sam omejuješ dostop do cenejših nepremičnin
Če je drugo, pol ne jamraj in pojdi tja kjer si lahko kupiš da boš rešil svojo največjo željo (lastništvo nepremičnine)

Če jaz ne bi mogel kupit nepremičnine na Ptuju bi pač raztegnil krog do Murske... jebiga... če še to ne bi, bi razmislil o tem da živim kjer pač je... ČE bi si odgovoril da mi je LASTITI si nepremičnino BOLJ pomembno kot biti na Ptuju...

Ne govori se samo o lastnistvu. Govori se o strehi nad glavo. Ko si v domacem okolju ljudje s tako placo kot jo imas ti, ne morejo privisciti ne najema ne nakupa in so tako prisiljeni se selit v drugo okolje, najdet druge sluzbe, otroci druge prijatelje..

Ne govori se samo o lastnistvu. Govori se o strehi nad glavo. Ko si v domacem okolju ljudje s tako placo kot jo imas ti, ne morejo privisciti ne najema ne nakupa in so tako prisiljeni se selit v drugo okolje, najdet druge sluzbe, otroci druge prijatelje..

Seveda si lahko privoščijo najem, samo potem si ne morejo privoščit ostalega luksuza... to pa res drži ja... ampak to ni problem davkoplačevalcev po celi državi ampak neke manjše skupine ljudi na neki specifični lokaciji (LJ z okolico, Bled, Obala ipd...)

Ne vem zakaj nima večina ljudi teh težav... ne v Celju, ne v MBju, ne v Murski, ne na Ptuju, vsi ki jih poznam in s katerimi se odraščal imajo zdaj streho nad glavo ali najem v teh krajih...

Shegevara ::

Kaj če bi se ti enkrat že naučil argumentirat statistično, ne pa vse posploševat na tistih tvojih 5 frendov, ki jih poznaš.

Mato989 je izjavil:

Seveda si lahko privoščijo najem, samo potem si ne morejo privoščit ostalega luksuza... to pa res drži ja... ampak to ni problem davkoplačevalcev po celi državi ampak neke manjše skupine ljudi na neki specifični lokaciji (LJ z okolico, Bled, Obala ipd...)

Ne vem zakaj nima večina ljudi teh težav... ne v Celju, ne v MBju, ne v Murski, ne na Ptuju, vsi ki jih poznam in s katerimi se odraščal imajo zdaj streho nad glavo ali najem v teh krajih...

Zato ker se kapital premoznih parkira na zazeljenih lokacijah.
Najemnine pa gredo od 700€ gor. Ce potrebujes dve spalnici si ze nad jurja (1200+ bolj realno). Dodaj 200€ mesecnih stroskov, ti komaj ostane za hrano.
Ampak kot pravim, ti tega problema ne obcutis zato nimas prave predstave.
Tako kot se mene ne dotaknejo lacni v Afriki. To ne pomeni, da problema ni.

Mato ti bo "inteligentno" odgovoril naj se tak človek preseli v vukojebino.

S tem odgovorom se potem izogne dejstvu, da takega problema sploh ne bi bilo z liberalizacijo naložb in gradnje novih stanovanskih enot.

Zgodovina sprememb…

aviator ::

thramos je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ma sej smo že to tem.

Jup,točno tako. Pravica je,da tudi ko si neaktiven državljan in deležen vseh mogočih vrst pomoči, da premoženje povečuje do dneva D, ko se končno stegnes.

Seveda se morajo potem sorodniki obvezno pokregati za dediščino.

Seveda, ne smeš pri tem niti pisniti ampak mirno sprejeti zadevo.

Shegevara je izjavil:

Kaj če bi se ti enkrat že naučil argumentirat statistično, ne pa vse posploševat na tistih tvojih 5 frendov, ki jih poznaš.

Statistika je to da skoraj 80% ljudi v državi lasti nepremičnino torej težav za veliko večino (skoraj plebiscitarno NI!!!

To je realna statistika. Si to hotel?

mm&r ::

Trend lastništva nepremičnine pada, včasih smo bili nad 80, sedaj pa pada, je pa zanimiv skok v 2022.

https://tradingeconomics.com/slovenia/h...

Mato989 je izjavil:

Ja, sej vemo, no.

In to je slabo, zate in za skupnost. Dobro je samo za lastnike večih nepremičnin, za določene ljudi na občini, v državni upravi ipd. V Sloveniji, in tudi drugje, dovolj širok krog ljudi z vplivom ;).

Pa v drugačnih časih bi morda lahko skomignili z rameni, ampak danes, ko bomo krvavo potrebovali vse mlade delovne roke, sposobne delati predvsem v zdravstvu in oskrbi, pravzaprav pa karkoli, si tega ne moremo privoščit.

No, pa si bomo vseeno privoščili, posledice bomo pa čutili, ko bova midva v penziji. Upam da dovolj dodatno varčuješ (kakšnega jurčka, dva mesečno vsaj), da si boš lahko privoščil vsaj približno dostojno starost.

thramos je izjavil:

Pa v drugačnih časih bi morda lahko skomignili z rameni, ampak danes, ko bomo krvavo potrebovali vse mlade delovne roke, sposobne delati predvsem v zdravstvu in oskrbi, pravzaprav pa karkoli, si tega ne moremo privoščit.

No, pa si bomo vseeno privoščili, posledice bomo pa čutili, ko bova midva v penziji. Upam da dovolj dodatno varčuješ (kakšnega jurčka, dva mesečno vsaj), da si boš lahko privoščil vsaj približno dostojno starost.

To tudi mene najbolj skrbi. Na eni strani izobražujemo ljudi in upamo, da bomo v složnosti v državi lahko živeli, potem pa jih izgubimo, ker je naša zemlja tako sveta, da nemoj, da gradiš na njej. Že ves čas ki se ga porabi za dokumentacijo v primeru izgradnje je čas ki je bil nekoristno porabljen in tega je po mojih izkušnjah ogromno.

Po mojem ne bo potrebno čakati penzije. Tudi marsikateri od nas milenijcev bo v naslednjih 20 letih potreboval pomoč. In zaradi obremenjenosti zdravstva s starejšimi generacijami, bodo nekateri zaradi obremenitve zdravstva plačali z življenjem.

LeQuack ::

Bodo pa vsaj imeli bogastvo svojega stanovanja. To je boljše kot delujoče zdravstvo, ali pa to da mladi ostanejo v državi.
Quack !

LeQuack je izjavil:

Bodo pa vsaj imeli bogastvo svojega stanovanja. To je boljše kot delujoče zdravstvo, ali pa to da mladi ostanejo v državi.

Odvisno na kateri strani si in koliko imaš (ne)sreče. Na koncu bo pač več milenijcev, ki ne bodo dočakali penzije, na drugi strani pa bo manj upokojencev, ki bi dočakali daljšo starost.

Ja, (zdrava) življenska doba se bo, brez izdatnega vložka (oziroma rajši prerazporeditve sredstev) v zdravstvo in oskrbo, verjetno zelo zmanjšala.

To tudi mene najbolj skrbi. Na eni strani izobražujemo ljudi in upamo, da bomo v složnosti v državi lahko živeli, potem pa jih izgubimo, ker je naša zemlja tako sveta, da nemoj, da gradiš na njej. Že ves čas ki se ga porabi za dokumentacijo v primeru izgradnje je čas ki je bil nekoristno porabljen in tega je po mojih izkušnjah ogromno.

Zraven jih pa še pljuvamo, da so leni in razvajeni ... pa dvoživke, ipd.

thramos je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ja, sej vemo, no.

In to je slabo, zate in za skupnost. Dobro je samo za lastnike večih nepremičnin, za določene ljudi na občini, v državni upravi ipd. V Sloveniji, in tudi drugje, dovolj širok krog ljudi z vplivom ;).

Narobe dobro je predvsem zame ker jaz moram slediti mojim potrebam ne drzava in davkoplacevalci mojim

Ce jaz hocem lastit nepremicnino moram pac pridobit dovolj denarja da jo kupim... Ce ne zmorem moram ponovno ocenit svoje zelje in prihodkovni potencial na poti ki jo hodim

Ampak problem je v tem ker folk to ne zeli poceti in zato imajo delodajalci moc....

Mato989 je izjavil:

Shegevara je izjavil:

Statistika je to da skoraj 80% ljudi v državi lasti nepremičnino torej težav za veliko večino (skoraj plebiscitarno NI!!!

Razloži prosim.

1. januarja 2021 je bilo v Sloveniji 864.300 stanovanj (2018: 852.200), od tega jih je bilo 698.700 naseljenih

Imamo 1,7M volilnih upravičencev. in 865.000 stanovanj.

SURS laže? Resno me zanima. 80% volilnih upravičencev si lasti nepremičnino? Pa saj sploh ni toliko stanovanj in hiš. Sploh ne štejem ljudi v najemu, gledam celotno količino enot, ki jih imamo za bivanje in se mi tale tvoj 80% ne poklapa s statistiko.

Shegevara je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Shegevara je izjavil:

Razloži prosim.

1. januarja 2021 je bilo v Sloveniji 864.300 stanovanj (2018: 852.200), od tega jih je bilo 698.700 naseljenih

SURS laže? Resno me zanima. 80% volilnih upravičencev si lasti nepremičnino? Pa saj sploh ni toliko stanovanj in hiš. Sploh ne štejem ljudi v najemu, gledam celotno količino enot, ki jih imamo za bivanje in se mi tale tvoj 80% ne poklapa s statistiko.

Mogoce zato ker ce imata partnerja vsak pol stanovanja pomeni da sta oba lastnika nepremicnine???

Gregor P ::

Ko bi le bili kje na enem mestu zapisani vsi lastniki; bi bilo toliko lažje:P
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Shegevara je izjavil:

Nisi dobro prebral:
V skoraj 79 % naseljenih stanovanjih (2018: 80,8 %) so živeli lastniki teh stanovanj in njihovi družinski člani.

johnnyyy je izjavil:

Shegevara je izjavil:

Nisi dobro prebral:
V skoraj 79 % naseljenih stanovanjih (2018: 80,8 %) so živeli lastniki teh stanovanj in njihovi družinski člani.

79% tule pomeni to, da imamo 865.000 stanovanj in je v 4/5 od teh stanovanj notri živeč lastnik.

Mato, jasno seveda, imamo solastnike in delne lastnike in imamo zemljiško knjigo, da vidimo kdo si stanovanje lasti. Ampak, da ne startamo z nule, bi moral pač ti imet podatek od nekje, da je 1.36M Slovencev vsaj delni lastnik oz. solastnik.

Zgodovina sprememb…

Ne vem meni recimo vrže sicer relativno star članek od rtvslo ven in sicer tole

V najemu živi slabih sedem odstotkov prebivalstva
V Sloveniji je bilo 1. januarja 2015 po podatkih Sursa 845.400 stanovanj, od tega jih je bilo 8,2 odstotka najemniških. V najemu pa je živel vsak 15. prebivalec države.

Kar meni daje logično posledico da če ne živiš v najemu da živiš v nekem vrste lastniškem stanovanju, ker dvomim da ti bo kdorkoli dajal stanovanje v uporabo za 0 EUR (to so izredno redki primeri) pomeni da imaš nepremičnino bodisi od nekoga od katerega jo boš nekoč dedoval ampak še nisi lastnik ali pa od ožjega sorodstva...

In če je torej v najemu živel vsak 15. prebivalec v državi je torej ostalih 14 živelo nekje kjer ni NAJEMNO razmerje... kar pomeni da lahko mirno rečeva da je to v večini primeru lastniško ali solastniško...

Razen če mi hočeš povedat da jih večina živi zastojn pri nekomu ki si lasti nepremičnino pa jim jo gratis daje v uporabo.

A110 ::

Še dobro da zraven ne piše da je 20% stanovanj oz 150000 praznih. Ter da ni (po moji oceni) vsaj polovica teh polnih z najemniki ki niso prijavljeni. Mato seveda drugje kot pri mamici ni živel in ne ve, da zaradi pomanjkanja študentskih domov ogromo študentov in tudi mladih zaposlenih živi v najetih sobah kjer jih najemodajalec noče prijaviti. Pa tudi pri nekaj starejših parih je teg ogromno. Druge izbire pa praktično nimajo. Taki so v tej statistiki še vedno zabeleženi kot da živijo v skupni nepremičnini doma, čeprav plačujejo najemnino. Zanimivo, da se nekdo ki hoče utajiti kolikor je možno davkov in prikazati čimmanj stvari tukaj opira na neko hradno statistiko ko je znano da je zelo izkrivljena. Ampak ja, za njega je rešitev da gredo mladi delat v Mandžurijo ali vozit tovornjak, da lahko v njem tudi spijo. Zakaj bi družba napredovala, če se lahko vrnemo v srednji vek in opiramo pretežno na zapuščino staršev.

Zanimivo, da se nekdo ki hoče utajiti kolikor je možno davkov in prikazati čimmanj stvari tukaj opira na neko hradno statistiko ko je znano da je zelo izkrivljena.

Sheguevara zgoraj je rekel da se naj ne pogovarjamo o nekih REALNIH primerih ki jih poznamo ampak naj damo statistiko.... Zdaj sem dal statistiko pa spet ni ok...

Mato seveda drugje kot pri mamici ni živel in ne ve, da zaradi pomanjkanja študentskih domov ogromno študentov in tudi mladih zaposlenih živi v najetih sobah kjer jih najemodajalec noče prijaviti. Pa tudi pri nekaj starejših parih je teg ogromno. Druge izbire pa praktično nimajo. Taki so v tej statistiki še vedno zabeleženi kot da živijo v skupni nepremičnini doma, čeprav plačujejo najemnino.

Saj to ni bistveno, bistveno je da so posledično tudi ti o katerih pišeš lastniki in solastniki nepremičnin po dednem redu... Res je da si danes ne lastijo polne nepremičnine ampak to si je tudi žena ne ki ima 50% bajte z možem, pa boš kaj rekel da nima kje bit?

Zgodovina sprememb…

Aha, torej je po tvoje cilj druzbe da otroci zivijo v svojih otroskih sobicah pri starsih celo zivljenje? Pomoznosti si jo se deijo z sorojencen kot je to bilo v osnovni soli. Saj vendar imajo kje za biti in to naenkrat vec ni problem. Ali pa naj gredo vozit tovornjak in lahko zivijo v njem in ponovno ni vec problema. Zakaj bi bilo dobro da bi otroci si lahko priviacili svojo nepremicnino in ne cakali na starse da umrejo, da dobijo le del tega? Zakaj bi le druzba napredovala?

A110 je izjavil:

Aha, torej je po tvoje cilj druzbe da otroci zivijo v svojih otroskih sobicah pri starsih celo zivljenje? Pomoznosti si jo se deijo z sorojencen kot je to bilo v osnovni soli. Saj vendar imajo kje za biti in to naenkrat vec ni problem. Ali pa naj gredo vozit tovornjak in lahko zivijo v njem in ponovno ni vec problema. Zakaj bi bilo dobro da bi otroci si lahko priviacili svojo nepremicnino in ne cakali na starse da umrejo, da dobijo le del tega? Zakaj bi le druzba napredovala?

Ne pravim da je to dobro, to vi sodite... Cilj družbe mora biti to, da smo vsi na podobnem v nekem časovnem obdobju... Torej če je za vse v LJ nepremičnina 300k in si je eni ne morejo kupit, drugi pa lahko, to ni kriva Držav(mi vsi) ampak izključno tisti ki si ne morejo tega kupiti...

Mene najbolj moti to dvolično jokanje in gledanje za nazaj... ja, vsem nam je jasno da so nepremičnine bile v neki točki cenejše kot danes (ali v večino točkah) ampak ENAKO kot danes so takrat podobni tipi ljudi jamrali da je bilo v preteklosti spet ceneje... torej to je neverending story, vedno v VSAKEM OBDOBJU so se našli specialci ki so rekli ne bomo kupili in ne moremo kupit ker je bilo 20 let ko so se naši fotri zakreditirali CENEJE QQQQQQQ.

In enako je zdaj, in mark my words... čez 20 let bodo naslednji specialci jamrali kako je bilo leta 2024 ali 2023 ceneje in lažje kupit nepremičnino kot 2044!!!! In vsi tisti ki so se odrekali leta 2023 in le kupili nekaj, bodo imeli takih specialcev poln K...

Ti samo nočeš da bi ljudem okoli tebe bilo karkoli olajšano. Da lahko v svoji bedi se prepričuješ kako superioren si. Seveda za potrjevanje svojih tez najdeš anomalije kot so dokler si nekdo lahko nelaj privosci ni problema. Nočeš pa videti da se procent tega nekdo iz leta v leto zmanjšuje,l in to ne samo v Ljubljani. Tudi recimo na ptuju ki je ze tako med top3 najrevnejšimi mestnimi sredisci (sg, ptuj, ms?). S tem ni nic narobe ampak ko se mladi ne bodo mogli vec v slo seliti v cenejsa mesta (kot ti vedno zagovarjas) se bodo pa kam? V mandzurijo ali v tovornjak je zate resitev. Namesto da bi se olajsalo gradnjo,... da bi vsak povprecen par lahko normalno zivel v svojem rojstnem okolju (pol ure voznje recimo). Dvolicno jokanje? Jokas kako bi faks moral biti placljiv pa se kar ne vidim da si vrnil denar ko si ga vrgel skozi okno. Zakaj ga ne vrnes? Zakaj ne gres recimo v prostovoljno vojsko kot je bilo 30let nazaj obvezno? Vsaka generacija mora stremeti k napredku, lajsemu in boljsemu zivljenju. Ti p si proti ker se tolazis s tem, da imajo mladi z nadpovprecnimi placami otezeno zivljenje napram tebi ki se na druga kot starse ne znas izgovarjati. Ki nisi v zivljenju placeval najemnine, skoraj do 30 niti hrane ne.

In ce nisi razumel je bil del z "Zakaj bi bilo dobro da bi si lahko otroci lahko privoscili nepremicnino?" retorično vprašanje. In že to da se sploh sprasujes zakaj je to vredu pove dovolj kakšen omejenec si

Ti samo nočeš da bi ljudem okoli tebe bilo karkoli olajšano.

Narobe, jaz ne ŽELIM, da jim bi bilo OLAJŠANO na račun onih ki so se odrekali pa jim ni bilo olajšano... Ker s tem daješ signal da se ne rabištrudit ker vam bodo davkoplačevalci "vse" prinesli na pladnju olajšano, samo dovolj je treba jamrat in nič varčevati...

Tudi recimo na ptuju ki je ze tako med top3 najrevnejšimi mestnimi sredisci (sg, ptuj, ms?). S tem ni nic narobe ampak ko se mladi ne bodo mogli vec v slo seliti v cenejsa mesta (kot ti vedno zagovarjas) se bodo pa kam?

Tam kjer bo ceneje... Oziroma bolje rečeno, tam kjer si bodo lahko privoščili... Poglej. Če delaš v LJ v Mercatorju za 880 EUR neto in jamraš kako si ne moreš privoščiti nepremičnine v LJ si pač butl... in dokelr bo dovolj takih butlov bodo:

1. plače v Mercatorju takšne kot bodo
2. ti ljudje si ne bodo mogli privoščit ničesar

Ko pa bodo "vsi" ki delajo za prenizek denar v LJ da bi si lahko v LJ ali bližnji okolici kupili nepremičnino, odšli delat izven LJ ali v tujino, bodo pa podjetja v LJ morala pritegnit kader z višjimi plačami ali pa zapret in it drugam... ČE pa bomo davkoplačevalci poskrbeli da bodo čistilke, hišniki, administratorji, trgovci v LJ lahko tudi z 880EUR najemali in kupovali nepremičnine v LJ, kakšen pritisk točno pa bo na teh firmah da zvišajo plače? Nikakršen, torej bomo mi SUBVENCIONIRALI delavce v LJ in okolici da jih firme še naprej slabo plačajo... A ne vidi nihče v tem absurda?

Namesto da bi se olajsalo gradnjo

Gradnja je zelo olajšana... ko gledam fotke in posnetke izpred 20 let vidim danes na stotine novih bajt po Podravju... kako le so zmogli ti, noben drug pa ne? A hočeš rečt da so vsi sinovi od županov?

Zakaj ga ne vrnes?

Saj ga vračam, preko dohodnine in davkov... če bi obveljala moja bi plačali samo tisti ki grejo, ne pa da plačujemo vsi ne glede na to če smo šli ali ne

Zakaj ne gres recimo v prostovoljno vojsko kot je bilo 30let nazaj obvezno?

Enostavno, zato ker če je obvezno gre načeloma velika večina oz. cela generacija, če greš pa prostovoljno pa izgubiš X mesecev za nič posebnega v CVju... če ti ne vidiš razlike ti ne morem pomagat... seveda pa sem bil za to in še vedno sem (tudi ko sem bil 17) da bi vsi po končani SŠ šli 1 leto v vojsko... če nič drugega bi se naučili da nismo/niso sončki in mamine snežinkice in da je treba znat pospravit posteljo in omaro natančno ter disciplina in red... nekaj kar zelo manjka ker so vsi zaviti v vato.

A110 je izjavil:

In ce nisi razumel je bil del z "Zakaj bi bilo dobro da bi si lahko otroci lahko privoscili nepremicnino?" retorično vprašanje. In že to da se sploh sprasujes zakaj je to vredu pove dovolj kakšen omejenec si

Dobro bi seveda bilo da bi si jo lahko privoščili, saj to jaz skoz govorim, problem je samo v tem da bi oni si radi to privoščili na račun ostalih davkoplačevalcev...

Če pa ti ne vidiš nič slabega da davkoplačevalec iz revnih krajev ki jih omenjaš sofinancira nepremičnine v LJ preko davkov zato da bodo jokice v LJ plačale namesto 400k 220k, medtem ko je on sam plačal 70 ali 110k, pa ti jaz ne morem pomagat.

Zgodovina sprememb…

zavajon ::

Mato989 je izjavil:

Statistika pravi, da se 80% ljudi ne ukvarja s kriminalom, torej težav s tem ni. Zakaj torej potrebujemo policijo?

zavajon je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Statistika pravi, da se 80% ljudi ne ukvarja s kriminalom, torej težav s tem ni. Zakaj torej potrebujemo policijo?

Saj policija glede tega bore malo naredi če sploh kaj, policijo država potrebuje predvsem zaradi polnjenja državnega proračuna preko prekrškov CPP! In delno zaradi kontrole na mejah ipd...

Jaz se ne spomnim kdaj je NPU ali policija kaj odmevnega rešila glede kriminala in potem sodišče...

matobeli ::

Jaz se pa ne spomnem kdaj nazadnje me je nekdo lopnil po glavi ker sem imel boljši telefon kot on.

Gotovo obstaja razlog da se to ne dogaja, ker glede na popularnost teh izdelkov sem prepričan da si večina želi najboljšega, niti približno pa nimajo vsi denarja za nakup.

A obstaja možnost da je to zaradi policije?

matobeli je izjavil:

Jaz se pa ne spomnem kdaj nazadnje me je nekdo lopnil po glavi ker sem imel boljši telefon kot on.

Gotovo obstaja razlog da se to ne dogaja, ker glede na popularnost teh izdelkov sem prepričan da si večina želi najboljšega, niti približno pa nimajo vsi denarja za nakup.

A obstaja možnost da je to zaradi policije?

Ne, to obstaja zaradi zgodovine učenja kulture naroda, recimo v Franciji te bodo lopnili navkljub policiji... kaj pa zdaj? v USA tudi pa imajo ogromno policije...

Zgodovina sprememb…

Seveda, zakaj bi napredovali in imeli vsi vedno lajse zivljenje ce to ni treba. Zakaj danes ne zivimo vec v jamah, hodimo povsod pes in dajemo hrano v hladilnik namesto da bi dnevno lovili zivali? Saj vendar s tem dajemo signal da se ni treba trudit in nam je lazje kot prejsnjim generacijam. Zakaj se danes ni treba bati da me bo nekdo ustrelil kot v 2sv? po nepotrebnem mi je olajsano in se nerabimo vec druditi. Naredimo severno korejo 2, da bodo ljudje vedeli da se je treba ze za prezivetje trudit. Saj tudi tisti ki naredijo faks ga potem placajo z davki in dohodnino. In v povprecju se zraven nekaj srednje sole za tiste brez faksa ker pac toliko vec v povorecju zasluzijo. Gradnja ni olajsana ker je ze parcela danes toliko kot je bila vcasih hisa. zakaj? ker nekdo po lastnem interesu odloca kje se lahko gradi in koliko.

Kdo bi iz revnih krajev karkoli financiral? kaj tocno ti izgubis ce se poenostavi gradnjo in naredi 1% zemlje ki zdaj ni zazidljiva zazidljivo? kaj tocno izgubis ce bo lahko sosed kupil stanovanje po isti ceni kot si ga 5let nazaj ti? s cem si na slabsem ce se njemu to olajsa? kaj imas skode ti, ce drzava zgradi recimo 10000 stanovanj in jih brez dobicka, po ceni izgradnje proda naprej mladim?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: A110 ()

Mato989 je izjavil:

Ne, to obstaja zaradi zgodovine učenja kulture naroda, recimo v Franciji te bodo lopnili navkljub policiji... kaj pa zdaj?

Aha, torej učenja kulture naroda. Recimo te kulture da ne lopneš po betici nekoga tudi če veš da boš ušel roki pregona. Ali pa učenje naroda da vzameš podkupnine ker veš da bodo tvoji soljudje preko davkov oškodovani za precej višji znesek kot pa si ga sam prejel.

Ali pa da ne hordaš praznih nepremičnin.

Seveda, zakaj bi napredovali in imeli vsi vedno lajse zivljenje ce to ni treba.

Pa saj imamo, statistika pravi da danes živimo dooosti bolje kot pred 20, 40, 60, 100, 1.000 leti...

ker nekdo po lastnem interesu odloca kje se lahko gradi in koliko.

Tudi pred 20 leti je bilo tako in so gradili...

Kdo bi iz revnih krajev karkoli financiral? kaj tocno ti izgubis ce se poenostavi gradnjo in naredi 1% zemlje ki zdaj ni zazidljiva zazidljivo? kaj tocno izgubis ce bo lahko sosed kupil stanovanje po isti ceni kot si ga 5let nazaj ti? s cem si na slabsem ce se njemu to olajsa?

Kaj imam škode? Ja a ni jasno? Če država zgradi 10.000 stanovanj ali pa 1% zemlje da zastojn za gradnjo pomeni da neposredno izgubim jaz ki sem 2019 kupil stanovanje za 1,2k na kvadrat, in bo zdaj vredno 900 na kvadrat namesto 1,5k recimo...

kaj imas skode ti, ce drzava zgradi recimo 10000 stanovanj in jih brez dobicka, po ceni izgradnje proda naprej mladim?

Enako, škoda je v vrednosti obstoječih nepremičnin... Kako se bi ti počutil če bi včeraj vzel kredit za 300k v LJ za garsonjero, potem pa država tudi s tvojim davkoplačevalskim denarjem poskrbi da bo ta garsonjera čez 5 let vredna 50k, ti boš pa imel še vedno kredita za 300k... boš vesel? Ali boš mislil fuck off i tata bi sine?

Bi se počutil dobro če si se 10 let odrekal, delal petke in svetke, varčeval, vlagal in nato končno imel za polog za 300k nepremičnino porabil 10 let lajfa, pol pa ti država z tvojim denarjem od davkov pljune v obraz pa reče kak moron, jokal bi in luksuz pičil pa ti bomo sezidali mi?

Zgodovina sprememb…

A110 je izjavil:

kaj tocno ti izgubis ce se poenostavi gradnjo in naredi 1% zemlje ki zdaj ni zazidljiva zazidljivo?

Temu se menda reče oportunitetni zaslužek. Nekaj kar ne verjamem da smo se kulturno naučili, je pa v pristojnosti določenih organov da preračunavajo, da so lahko kapitalisti bokje zaščiteni pred pastmi lastnega sistema.

Mato989 je izjavil:

Ali boš mislil fuck off i tata bi sine?

A tko kot si misliš o bumerji ki to isto garsonjero proda za 300k?

Sicer pa, glede na to da rešujemo varčevalce v CHF bi se prav gotovo dalo reševati mlade z 300k pufa.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

Sicer pa, glede na to da rešujemo varčevalce v CHF bi se prav gotovo dalo reševati mlade z 300k pufa.

Vidiš, jaz bi raje da ne rešujemo nobenih in da znižamo davke... veliko bolje, ostali se pa naj naučijo sprejemat odgovornost za svoje podpise in dejanja ali vrnejo opravilno sposobnost... Drugače bomo postali total nanny state.

Kako se pocuti tvoj praded ki se je nogel streljati in pa boriti za zenljo ti pa se nerabis? Ja in ce izgubi vrednost? ali jo bos prodal? ali od nje sluzis? kaksnim davkoplacevalskim denarjem? da ni posrednika in je zato cena nizja se ti zdi slabo? saj zemlje ne rabi dati. kupi se na veliko zgradi, in proda po ceni stroskov. pogoj je da je namenjeno mladim za prvo nepremicnino. Olajsa se sprememba namembnosti obstojecim lastnikom ostalih zemljisc,... moznosti je ogromno. ti pa si proti vsem ker bi rad sel v srednji vek kjer bi bilo pomembno samo kako se pises in so razlike med ljudmi vedno vecje

O nanny state govori nekdo ki skoraj do 30 ni placeval hrane in prakticno nikoli v zivljenju najemnine

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: A110 ()

Sej vemo kako je, relativno glede na subjektivno pozicijo osebka do straniščnih vrat.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

Kako se pocuti tvoj praded ki se je nogel streljati in pa boriti za zenljo ti pa se nerabis?

Ne vem, ker je mrtev...

Ja in ce izgubi vrednost?

Ja in če si NEKATERI mladi ne morejo kupit nepremičnine? Naj več zaslužijo!

ali jo bos prodal?

Seveda jo prodam za pravi denar...

kaksnim davkoplacevalskim denarjem?

Kakšnim? Kdo pa plačuje ljudi ki bi se v imenu države ukvarjali s projektom če ne DAVKOPLAČEVALSKI DENAR?

da ni posrednika in je zato cena nizja se ti zdi slabo?

To je že posrednik imenovan država btw... Brez posrednika bi bilo recimo če bi se 40 družin zbralo skupaj vzeli kredit in postavili blok z 40 stanovanji...

O nanny state govori nekdo ki skoraj do 30 ni placeval hrane in prakticno nikoli v zivljenju najemnine

Ja seveda, ampak ne zaradi države ampak zaradi PREDNIKOV... to je glavna razlika... kot vidiš mene ne zanima če nekomu očka skešira stanovanje za 300k... mene moti da vsi davkoplačevalci skrbimo za NAJBOGATEJŠI DEL DRŽAVE v LJ ipd... kjer so nepremičnine drage...

ti pa si proti vsem ker bi rad sel v srednji vek kjer bi bilo pomembno samo kako se pises in so razlike med ljudmi vedno vecje

Kaj pa je to kot pravice nekoga da živi v rojstnem kraju kot neka zmaličena verzija srednjega veka? Kot da ti pripada nekaj tam kjer si se rodil... NE TI NE!

Zgodovina sprememb…

A to od leta 2000 naprej? Ker prej teh težav ni bilo.

matobeli je izjavil:

A to od leta 2000 naprej? Ker prej teh težav ni bilo.

Saj v srednjem veku tudi ni bilo težav z nepremičninami ali imaš kakšno statistiko ki jo lahko verificiramo? >:D

Vprašanje je zakaj zdej so ne zakaj jih v srednjem veku ni bilo.

Regresija načeloma ni zaželjena.

matobeli je izjavil:

Vprašanje je zakaj zdej so ne zakaj jih v srednjem veku ni bilo.

Regresija načeloma ni zaželjena.

Preprosto, ker ljudje premalo zaslužijo da bi živeli tam kjer hočejo in želijo oz v takem stanovanju (velikost, stanje) kot si želijo...

V osnovi je razlog vedno to... Tudi jaz bi imel rad novogradnjo z bazenom nekje na ravnem na samem... ampak ker pač ne zaslužim dovolj sem moral sprejet kompromis in sem na Ptuju v 2 sobnem stanovanju... Če tudi tega ne bi mogel si privoščit bi kompromisno gledal naprej...
««
525 / 831
»»