» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
480 / 790
»»

Mato989 ::

Torrent je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ne niso, pogoji so bili slabši leta 2012, torej so boljši... še slabši so bili pred 200 leti pa kaj... nekaj časa zmes so bili pa malo boljši ampak to je manjšina zadnjih 2k let..

Spet primerjaš hruške in kosilnico? Pogoji so slabši kot leta 2007.

In boljši kot 2012-2014 pa kaj...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Torrent ::

Mato989 je izjavil:

A smo nazaj pri kosilnici? Kaj pa ima to s hruškami?

Torrent je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ne vem kaj pa ima to z tem da so bili pogoji 2007 boljši kot danes?

Mato989 je izjavil:

Torrent je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ne vem kaj pa ima to z tem da so bili pogoji 2007 boljši kot danes?

Aja, sem mislil, da ne potrebuješ razlage. 2012 je posledica krize. 2022 ni krize. 2007 ni bilo krize. Bo zdaj šlo?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Torrent ()

To tiste ki kupujejo ne zanima, sicer pa 2022 ni krize imamo pa krizni DDV kot kaže je še vedno kriza

Mato989 je izjavil:

To tiste ki kupujejo ne zanima, sicer pa 2022 ni krize imamo pa krizni DDV kot kaže je še vedno kriza

Sej nas tud ne moti, če bo prepovedan/omejen AirBnb ali pa višji davek na vse/prazne nepremičnine.

Zgodovina sprememb…

zavajon ::

Malidelničar je izjavil:

Potem imaš zelo konkretni popravek 2009-2011, s tem da so padci na določenih področjih bolj izraziti (LJ, Obala).
Potem pa 'kapitulacija' 2011-2014, obrat trendov in faktorjev na vseh nivojih (od cen, do gradbenih firm, do plačilne discipline), posledično dobimo izjemno hude padce, dno je pa različno, nekje 2012, nekje pa 2014. Slovenija se za trenutek tu približa največjim nepremičninskim crashem v tem obdobju (beri: Irska in Španija).

Kot smo takrat brali, so bili padci v Španiji, Irski, ZDA mnogo večji kot pri nas.

https://www.statista.com/statistics/771...
https://tradingeconomics.com/slovenia/h...

S tem da v Španiji do danes cene še niso dosegle vrednosti 2007, pri nas so pa skoraj podvojene glede na takrat.

Mislim, da je kakršnokoli primerjanje slovenskega nepremičninskega trga (ali bolje rečeno stanja, kajti o trgu v pravem pomenu besede ne moremo govoriti) s trgom katerekoli normalne države (kar Španija in irska sta) povsem neumestno in namenjeno je mešanju megle.

user123456 ::

@mato
seveda se da ampak zakaj si proti temu da bi bilo še boljše?

so se leta 1950 vozili z avti? ja , ..ampak v primerjavi z danes so bili veliko slabše kvaliteta, slabši funkcijsko in veliko dražji...trenutno je avto v primerjavi z 70 let nazaj veliko cenejši in boljši... zakaj? ker je avtomobilska industrija šla po poti free marketa (z nekaj razumnimi tehničnimi regulacijami..varnostni pasovi itd).

na področju gradnje stanovanj (proizvodnje stanovanj) se ni tako izboljšalo kot na primeru proizvodnje avtomobilov zato stanovanja še vedno niso tako enostavno dosegliva kot avtomobili.
zakaj?
ker imamo na gradbenem področju (zazidljiva zemlišča, dovoljenja...) nerazumno prekomerne skorumpirano centralno plansko ureditev (komunizem) ki gradnjo zavira, podraži posledično je na trgu stanovanj manj kot bi jih lahko bilo in posledično so dražja.

@mato
kot nek razumen razgledam človek ne razumem zakaj si proti napredku kjer bi bile stvari cenejše (bolj dostopne) in boljše?

Zgodovina sprememb…

matic492 ::

zavajon je izjavil:

Mislim, da je kakršnokoli primerjanje slovenskega nepremičninskega trga (ali bolje rečeno stanja, kajti o trgu v pravem pomenu besede ne moremo govoriti) s trgom katerekoli normalne države (kar Španija in irska sta) povsem neumestno in namenjeno je mešanju megle.

Seveda je, zato ker Španci so že malo dlje v Evropi, mi smo se pa takrat ravno pridružili EU in Evroobmočju.... Danes je minimalna plača 1200EUR bruto, včasih je bilo 215,000 SIT dobra plača.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Pa saj je... Dobiš pogodbo za NDČ takoj, tega pred 5 leti ni bilo niti 8 niti 12 timi... Samo na tebi je da izmed tisočih načinov služenja najdeš primernega...

na področju gradnje stanovanj (proizvodnje stanovanj) se ni tako izboljšalo kot na primeru proizvodnje avtomobilov zato stanovanja še vedno niso tako enostavno dosegliva kot avtomobili.
zakaj?
ker imamo na gradbenem področju (zazidljiva zemlišča, dovoljenja...) nerazumno prekomerne skorumpirano centralno plansko ureditev (komunizem) ki gradnjo zavira, podraži posledično je na trgu stanovanj manj kot bi jih lahko bilo in posledično so dražja.

Stanovanja so enostavno dosegljiva kot avtomobili, ampak glavna razlika med stanovanji in avtomobili je v tem, da stanovanja pač ne moreš naložit na poltovornjak s prikolico in ga pripeljat kjer bi ga ti imel... (no tudi v USA se to da pri nas pa ne) Ponavljam, če danes NEKJE v SLO hočeš kupit stanovanje ga lahko... za pravi denar pa skoraj kjerkoli...

Težava pri nas je da so plače prenizke... ker mi zdaj s stanovanji tekmujemo na EU trgu in prav je tako. Če pride Nemec in da za flet 350k zakaj bi moral prodati Slovencu, to je point EUja... in mi moramo premoženjsko in plačno dohiteti Nemčijo itd... Potrebno je ustvarjat pritisk na višanje plač...

kot nek razumen razgledam človek ne razumem zakaj si proti napredku kjer bi bile stvari cenejše (bolj dostopne) in boljše?

Napredek je za mene da ohranimo naravo nisem proti napredku če je smiseln in razumen, ampak neke arbitrarne inkasantske odločitve tipa davka na nepremičnine in nato neke idejne fore zidaj kjer želiš (skoraj) ne podpiram

Sem pa takoj da v vsaki Mestni občini damo razpise kdo bo gradil 5-10 blokov enakih za prodajo... potem pa spodbujat da se folk koncentrira ker bo to naredilo več obrtniških priložnosti zaradi mase ljudi itd...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

user123456 ::

Mato989 je izjavil:

Pa saj je... Dobiš pogodbo za NDČ takoj, tega pred 5 leti ni bilo niti 8 niti 12 timi... Samo na tebi je da izmed tisočih načinov služenja najdeš primernega...

seveda ampak zakaj nebi moglo biti še bolje? Ne razumem samo stališča zakaj ne usmeriš energije pri generiranju predlogov kako bi lahko še izboljšali

Mato989 je izjavil:

Stanovanja so enostavno dosegljiva kot avtomobili, ampak glavna razlika med stanovanji in avtomobili je v tem, da stanovanja pač ne moreš naložit na poltovornjak s prikolico in ga pripeljat kjer bi ga ti imel... (no tudi v USA se to da pri nas pa ne) Ponavljam, če danes NEKJE v SLO hočeš kupit stanovanje ga lahko... za pravi denar pa skoraj kjerkoli...

Težava pri nas je da so plače prenizke... ker mi zdaj s stanovanji tekmujemo na EU trgu in prav je tako. Če pride Nemec in da za flet 350k zakaj bi moral prodati Slovencu, to je point EUja... in mi moramo premoženjsko in plačno dohiteti Nemčijo itd... Potrebno je ustvarjat pritisk na višanje plač...

absolutno se ne strinjam..višina plač bi moral določati free market in nikakor ne nek centralni birokratski organ oz povišati ker se nekomu zdi da so premajhne.
Res je problem ker tekmujemo z severnimi državami ki so bližje printerja denarja (centralna banka oz komunistična partija evrope) kar posledično pomeni da vrednost 300ke je za nemca nižja kot za slovena..ampak kot pravim to je težava ki izvira slabega nefer cenktralnoplaniranega monetarnega sistema...ker podpiram free market podpiram da lahko kupi kdorkoli..težavo nefer monetarnega sistema se reši po drugih poteh.

Mato989 je izjavil:

Napredek je za mene da ohranimo naravo nisem proti napredku če je smiseln in razumen, ampak neke arbitrarne inkasantske odločitve tipa davka na nepremičnine in nato neke idejne fore zidaj kjer želiš (skoraj) ne podpiram

Sem pa takoj da v vsaki Mestni občini damo razpise kdo bo gradil 5-10 blokov enakih za prodajo... potem pa spodbujat da se folk koncentrira ker bo to naredilo več obrtniških priložnosti zaradi mase ljudi itd...

aha ok sedaj razumem...kljub svoji razgledanosti si padel pod propagando zelenih komunistov ki ti pod črto hočejo prodati da se moraš počutiti krivega ker živiš in da so oni svetniki ker z kontroliranjem nadziranjem in prepovedovanjem rešujejo planet. Ker če bomo zidali hiše bo sonce manj sijalo? ..Ker če boš jedel žuželke bo sonce manj sijalo?
Moje mnenje je še vedno da z lahkoto pozidamo še par dodatnih procentov površine slovenije in stem prebivalcem izboljšamo dostop do kakovostnega življenja (ne pravim da je sedaj slabo pravim da so možnosti za izbolšave enostavne)

matic492 je izjavil:

zavajon je izjavil:

Seveda je, zato ker Španci so že malo dlje v Evropi, mi smo se pa takrat ravno pridružili EU in Evroobmočju.... Danes je minimalna plača 1200EUR bruto, včasih je bilo 215,000 SIT dobra plača.

Španija je v Evroobmočje prišla 4 leta pred nami, takrat so uvedli euro.
Sicer pa sem ti zgoraj podal linka do dinamike cen nepremičnin v Španiji in Sloveniji. Moraš imeti res dobro domišljijo, da vidiš med grafoma kakšne podobnosti.

mr_chai ::

Mato989 je izjavil:

Ja, ker vsak gradbeni delavec, ki pride s Kosova, gre v svojo novogradnjo.

Ja no pol pa pomanjkanja ni... odločite se zdaj =)

Dejstvo je da priseljevanje pritisne na večje pomanjkanje nepremičnin... če bi bilo vsako leto v SLO manj ljudi bi tudi nepremičnine postale sčasoma cenejše

A vidite. Odselite se vsi ven iz Slovenije, pa bodo nepremičnine čez noč - 50 % :))

E ti mato, ti jih res streljaš :)

Invictus ::

zavajon je izjavil:

Sicer pa sem ti zgoraj podal linka do dinamike cen nepremičnin v Španiji in Sloveniji. Moraš imeti res dobro domišljijo, da vidiš med grafoma kakšne podobnosti.

Španija, Francija, Portugalska, Italija, Nemčija, povsod so poceni nepremičnine.

Bajtav Nemčiji, sicer nič posebnega, vendar 700m2 zemlje, 50k.

Ampak fora vseh poceni nepremičnin je v lokaciji. Do "civilizacije" je ponavadi vsaj 1, raje 2 uri z avtom. Slaba infrastruktura (voda, kanalizacija, internet, elektrika).

Če pogledaš zemljevid gostote prebivalstva in ceno nepremičnin, boš ziher našel korelacijo >:D.

Niso zastonj tiste nepremičnine poceni.

Sam, če bi bil recimo 15-20 let mlajši, bi šel zdaj s tem znanjem lepo v eno vukojebino, kupil podrtijo, naredil Youtube kanal z obnovo, zraven pa delal to kar znam. Recimo, da bi se izšlo :D.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Invictus je izjavil:

Ampak fora vseh poceni nepremičnin je v lokaciji. Do "civilizacije" je ponavadi vsaj 1, raje 2 uri z avtom. Slaba infrastruktura (voda, kanalizacija, internet, elektrika).

Saj v Sloveniji je tudi ura vožnje do civilizacije, torej do meje :))

trancer01 ::

V Sloveniji je meja povsod tako blizu, da res ne vem, kaj vsa ta mladina brezdomcev še počne tu. Zakaj že niso vsi čez mejo v raju?>:D

Mato989 je izjavil:

Kako tega ni bilo pred 5 leti? Kaj spet klobasaš? Pogodbe za NDČ dobi večina, ker, pazi zdaj to, je grda država spremenila zakonodajo in se pogodbe o zaposlitvi za DČ lahko sklenejo samo v določenih primerih (npr. nadomeščanje, sezonska dela...). Torej je država v tem primeru slučajno opravila svojo nalogo, ker je "kapital" z veseljem izkoriščal te pogodbe. Vidiš kake vzporednice mogoče? Ah, ti pač ne.

Zgodovina sprememb…

enemon ::

Tole se je leta 2020 dolgo časa prodajalo za okoli 50k in ni bilo kupca, zdaj je naprodaj za 150k:

https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...

aviator ::

Mato989 je izjavil:

To so malo preveliki zneski, da bi si ti lahko to predstavljal. Ne da se mi pa s tabo debatirat o previsokih pričakovanjih, ker na koncu itak vedno isto trobiš, da se naj pač srednji razred preseli v MS in se pelje več ur v službo, ali pa naj kupijo podrtijo v bližini službe in živijo na slabšem kot nekdo, ki ne prispeva družbi nič. Je pa res, da se ti ne rabiš nič "sekirat", ker je to naloga države, ki je žal nesposobna.

Jaz bi rad samo realne primere ljudi ki imajo težavo priti do nepremičnine in imajo varčno življenje in visoke prihranke ter službe za NDČ (kar dobi danes vsak)

Ti fantomski iskalci nepremičnin pa ne bodo prišli do nepremičnin ker niso sposobni niti prihranit 20% za polog in tu je osnovna težava ne v ceni nepremičnine.

Oba pogoja izpolnjujem, a 1h iz lj za staro bajto, ki jo je treba obnovit ne mislim dajat več kot 150k.

Ker konca investicija bo še vedno blizu 300k.

4x letnega dohodka para je bilo vrsto let neko povprečje, z lastnim delom ter senkano parcelo,je šlo še ceneje. Danes govorimo o 8-10 kratniku.

Utk ::

Zakaj 1h iz Ljubljne in kaj ima to veze z Ljubljano? Če delaš v Ljubljani in tega ne misliš spremenit, se pogovori s svojim šefom o plači.

seveda ampak zakaj nebi moglo biti še bolje? Ne razumem samo stališča zakaj ne usmeriš energije pri generiranju predlogov kako bi lahko še izboljšali

Zato ker ko daš predlog ti nekateri tu priletijo in rečejo da naj grem v USA ali nekam kjer je podobno ali karkoli...

Saj jaz sem dal predlog samo ni všeč veliko ljudem...

0,5% (ali 1%) davka na nepremičnine flat rate na vrednost povprečnega m2 v občini ali sosednjih občinah ali regiji (povprečje vsaj 10 ali 20 poslov v zadnjih 6 mesecev)
Sprememba prispevkov IN dohodnine tako da nekdo z 2,1k BRUTO plače dobi po novem 200 EUR NETO več na mesec na TRR (in sorazmerno navzdol do minimalca ki bi bil +100 NETO)
Nobenih olajšav vsi plačujejo enako (razen morda proizvodnja ker jo želimo nekaj ohranit) torej tudi trgovski centri, cerkve itd...
Če nekdo ne more plačevat in ima pokojnino se ga ne da v izvršbo (oz. se ga da ampak saj če nima preko minimalca NETO mu itak ne trgajo) ampak se po smrti proda nepremičnina na dražbi z izklicno ceno 1.000 EUR + zavezo da je 15 let + ne more šrpodati po nakupu (ali 20)

Evo ti Če to uredimo bomo rešili 90% in tudi celotno zavezo ECBja ali koga že da je pri nas preveč obdavčena plača in premalo premoženje

Seveda je pogoj da ukinemo davek na premoženje in NUSZ ob tem

Primer:

partnerja kjer imata oba 2.100 bruto bi dobila letno 4.800 NETO več plače in če si lastita nepremičnino vredno recimo 200k bi ob 1% davku plačala letno 2k davkov... če si lastita 2 nepremičnini enako vredni pač jebiga bi plačala 4k davka itd...

Torrent je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Kako tega ni bilo pred 5 leti? Kaj spet klobasaš? Pogodbe za NDČ dobi večina, ker, pazi zdaj to, je grda država spremenila zakonodajo in se pogodbe o zaposlitvi za DČ lahko sklenejo samo v določenih primerih (npr. nadomeščanje, sezonska dela...). Torej je država v tem primeru slučajno opravila svojo nalogo, ker je "kapital" z veseljem izkoriščal te pogodbe. Vidiš kake vzporednice mogoče? Ah, ti pač ne.

To je teorija... v praksi je pa tako da je bilo ogromno prekarnega dela pred 7 leti recimo... šele tam 2018 se je začelo izboljševat.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Zakaj 1h iz Ljubljne in kaj ima to veze z Ljubljano? Če delaš v Ljubljani in tega ne misliš spremenit, se pogovori s svojim šefom o plači.

Jaz tud pravim zakaj 1h iz LJ, če tam dela. 20 - 30m max!

Najboljše, da gredo vsi do delodajalcev in zahtevajo višje plače, ker ti mimogrede z veseljem delijo denar v neskončnost, da še več prerazporedimo v žepe nepremičninskih mešetarjev, obenem pa še bolj poženemo inflacijo, ker je zdaj prenizka. :))

Torrent je izjavil:

Utk je izjavil:

Najboljše, da gredo vsi do delodajalcev in zahtevajo višje plače, ker ti mimogrede z veseljem delijo denar v neskončnost, da še več prerazporedimo v žepe nepremičninskih mešetarjev, obenem pa še bolj poženemo inflacijo, ker je zdaj prenizka. :))

Narobe, naj dajo odpoved če si z denarjem od plače ne zmorejo privoščit nepremičnine 20-30 min stran

Recimo če bi jaz bil v LJ in delal v Mercatorju za 1.300 bruto bi že davno dal odpoved in spizdil v MS delat v Lidl za 1.700, več bi si lahko privoščil... Ko jih v LJ zmanjka (takih bebcov) potem naenkrat delodajalec nima kadra in če ga hoče dobit mora dvignit plače

Dokler pa boste jokali naj vam država rihta cenejše nepremičnine da boste lahko delali za male plače v LJ pa bo kot bo...

Ko so mene klicali če bi prišel v LJ delat za 2.5k bruto sem mu gladko povedal da pod 4k bruto ne grem ker si moram najet flet ker s Ptuja se ne mislim vozakat... razen če mi oni častijo najemnino in stroške stanovanja 15 min stran od šihta v LJ... Če bi tako veliko ljudi naredilo bi se začelo premikat

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

l
To je teorija... v praksi je pa tako da je bilo ogromno prekarnega dela pred 7 leti recimo... šele tam 2018 se je začelo izboljševat.

Pogodba za DČ ni prekarno delo, ampak tud prekarno delo se je začelo zmanjševat, ko je država spremenila zakon. Pred krizo to sploh ni bil tako velik problem. Torej smo spet nazaj, da je bil nepremičninski trg leta 2007, torej pred krizo, bolj dostopen kot danes.

Torrent je izjavil:

Utk je izjavil:

Zadnjič sem se menil s človekom, ima doktorat, dela v IT, mislim da ima tudi za Ljubljano kar nekaj nad povprečjem tudi za IT, živi v najemu in sanja, da bi nekaj kupil. Pravi, da ima dobro plačo. Ja kurac ima dobro...če bi živel v vukojebini, bi že zdavnaj lahko imel 2 hiši. S tem da tudi žena, oz. karkoli že je, tudi služi dobro, tudi nadpovprečno tudi za Ljubljano.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Torrent je izjavil:

Mato989 je izjavil:

l

Pogodba za DČ ni prekarno delo, ampak tud prekarno delo se je začelo zmanjševat, ko je država spremenila zakon. Pred krizo to sploh ni bil tako velik problem. Torej smo spet nazaj, da je bil nepremičninski trg leta 2007, torej pred krizo, bolj dostopen kot danes.

Ampak saj danes smo v krizi, ker vlada je uvedla 22% KRIZNI DDV in ga ni ukinila, dokler ga ne bo smo uradno v krizi

Mato989 je izjavil:

Torrent je izjavil:

Mato989 je izjavil:

l

Ampak saj danes smo v krizi, ker vlada je uvedla 22% KRIZNI DDV in ga ni ukinila, dokler ga ne bo smo uradno v krizi

S takimi neumnimi parolami, si samo ti v krizi. :)

Torrent je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Torrent je izjavil:

Mato989 je izjavil:

l

S takimi neumnimi parolami, si samo ti v krizi. :)

Sem se zlagal da nismo uvedli kriznega DDV 22%?

Utk je izjavil:

Torrent je izjavil:

Utk je izjavil:

Zadnjič sem se menil s človekom, ima doktorat, dela v IT, mislim da ima tudi za Ljubljano kar nekaj nad povprečjem tudi za IT, živi v najemu in sanja, da bi nekaj kupil. Pravi, da ima dobro plačo. Ja kurac ima dobro...če bi živel v vukojebini, bi že zdavnaj lahko imel 2 hiši. S tem da tudi žena, oz. karkoli že je, tudi služi dobro, tudi nadpovprečno tudi za Ljubljano.

Torej zakaj ne bi bilo dobro, da država pomaga pridnemu paru, ki zasluži dobro in plača veliko davkov, s tem da olajša pot do doma v relativni bližini službe? Po tvoji logiki je samo nepremičninski trg zdrav in vse ostalo bolano. Se ti ne zdi, ko čist malo pomisliš, da je mogoče bolj obratno?

Zgodovina sprememb…

Torrent je izjavil:

Utk je izjavil:

Torrent je izjavil:

Utk je izjavil:

Torej zakaj ne bi bilo dobro, da država pomaga pridnemu paru, ki zasluži dobro in plača veliko davkov, s tem da olajša pot do doma v relativni bližini službe? Po tvoji logiki je samo nepremičninski trg zdrav in vse ostalo bolano. Se ti ne zdi, ko čist malo pomisliš, da je mogoče bolj obratno?

Saj v tem je fora, država naj samo neha obremenjevat z davki priden par... tu je point, če ga bo, bo priden delaven par si lahko kupil marsikaj več...

Mato989 je izjavil:

Sem se zlagal da nismo uvedli kriznega DDV 22%?

Ne, nisi. Si pa povlekel bizaren zaključek iz tega, ki nima nič s trenutno temo.

Seveda mu naj pomaga. Predvsem tako, da spravi v zapor župana, ki mešetari z zazidljivimi parcelami, namesto da bi jih sproščal. Pa z nižjimi prispevki na višje plače.
Če imaš še kakšno idejo za pomoč takim, pa kar na plano z njo.

Mato989 je izjavil:

Saj v tem je fora, država naj samo neha obremenjevat z davki priden par... tu je point, če ga bo, bo priden delaven par si lahko kupil marsikaj več...

Ne ne bo. To bo samo potisnilo cene nepremičnin še višje in še bolj onemogočilo drugim dosegljivost. Če pa nabijejo davek na nepremičnine in sprostijo davek na plače, potem pa mogoče bo pomagalo.

Torrent je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ne ne bo. To bo samo potisnilo cene nepremičnin še višje in še bolj onemogočilo drugim dosegljivost. Če pa nabijejo davek na nepremičnine in sprostijo davek na plače, potem pa mogoče bo pomagalo.

Tudi ta predlog sem dal pa večini ni všeč, ker moj predlog pomeni 0 mutibaričev in flet rate in javne podatke o vrednosti m2 itd...

Utk je izjavil:

Seveda mu naj pomaga. Predvsem tako, da spravi v zapor župana, ki mešetari z zazidljivimi parcelami, namesto da bi jih sproščal. Pa z nižjimi prispevki na višje plače.
Če imaš še kakšno idejo za pomoč takim, pa kar na plano z njo.

Vse kar si naštel in višji davek na nepremičnine. Aja, pa prepoved/konkretna omejitev AirBnb in gradnja študentskih domov. Problem solved.

Mato989 je izjavil:

Torrent je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Tudi ta predlog sem dal pa večini ni všeč, ker moj predlog pomeni 0 mutibaričev in flet rate in javne podatke o vrednosti m2 itd...

Tisti predlog sploh ni slab. Ima nekaj pomanjkljivosti, ampak generalna ideja je ok.

Zgodovina sprememb…

Tisti predlog sploh ni slab. Ima nekaj pomanjkljivosti, ampak generalna ideja je ok.

Katere pomanjkljivosti pa ima?

johnnyyy ::

Utk je izjavil:

Če zasluži nadpovprečno za IT standard in če še žena zasluži nad povprečjem, potem je tudi nepremičnina v Ljubljani zanj dosegljiva. In tudi če bi živel v vukojebini ni nujno, da bi imel 2 hiši. Tako, da pogoje IMO ima, samo je pa vprašanje za kaj se za to ne odloči(ta).

Mato989 je izjavil:

Prva je že ta, da bi vzel povprečno ceno m2 in na podlagi tega zračunal davek. To pomeni, da nekdo, ki bo imel 50m2 stanovanje vredno 100k, bo isto plačal kot nekdo drug s 50m2 stanovanjem v vrednosti 1 milijon. Hitro se zna zgoditi, da se bo bogatim vseeno splačalo hoardat luksuzne nepremičnine in potem se bo samo to gradilo.

Torrent je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Prva je že ta, da bi vzel povprečno ceno m2 in na podlagi tega zračunal davek. To pomeni, da nekdo, ki bo imel 50m2 stanovanje vredno 100k, bo isto plačal kot nekdo drug s 50m2 stanovanjem v vrednosti 1 milijon. Hitro se zna zgoditi, da se bo bogatim vseeno splačalo hoardat luksuzne nepremičnine in potem se bo samo to gradilo.

Ja, ampak če se to ne vzame tako nam potem preostane neke individualne cenitve kar pa je storškovno debilno in podvrženo spet subjektivi itd... to je edini način da zadevo Programsko avtomatiziramo torej ne rabimo zaposlenih in je relativno fer... če nekdo pač več vloži v svoje m2 pa naj... zakaj bi bila oprema obdavčena, obdavčen je m2... Če nekdo da not zlat parket pa naj da, to je njegova odločitev saj novogradnje so večinoma prazne...

Moj predlog je tak da program enostavno querrya posle in računa m2 povprečje za regijo, občino in državo in enostavno se tako gleda recimo za Ptuj bi bilo povprečje 1.200 EUR ja nekateri so 900 nekateri pa 1.450 pač jebiga... še vedno bo nekdo z 50m2 plačal 60k vredno stanovanje pavšal ki bo recimo 1% letno ali 600EUR...

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Ko so mene klicali če bi prišel v LJ delat za 2.5k bruto sem mu gladko povedal da pod 4k bruto ne grem ker si moram najet flet ker s Ptuja se ne mislim vozakat... razen če mi oni častijo najemnino in stroške stanovanja 15 min stran od šihta v LJ... Če bi tako veliko ljudi naredilo bi se začelo premikat

Mato989 je izjavil:

Ki si ne more privoščit niti 1 nepremičnine v radiusu 1h 15min po google maps po 18:00 uri oddaljenosti od šihta...

Čaki, včeraj si postavil standard oddaljenosti doma od šihta 1 uro 15 min, danes pa si spustil na 15 min.
Kakšen je razlog spremembe standarda?

Čaki, včeraj si postavil standard oddaljenosti doma od šihta 1 uro 15 min, danes pa si spustil na 15 min.
Kakšen je razlog spremembe standarda?

Če bi razumel je eno moja osebna odločitev drugo pa je pavšalni primer... jaz ŽE IMAM nepremičnino... oziroma kar 2 no...

Eno je moja zahteva če oni želijo mene imeti, drugo pa ko si ŽELIŠ sploh PRVIČ lastit nepremičnino... 2 veliki razliki Jaz ne pričakujem od države da mi to uredi ampak od tistega ki me hoče zaposliti.

Zgodovina sprememb…

Saj to vemo, zato pa zagovarjaš visoke cene nepremičnin in nasprotuješ davku nanje ;)
Ampak kljub temu mi ni jasno, zakaj bi veljali drugačni standardi za nekoga, ki ima nepremičnino, kakor za tistega, ki je nima.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zavajon ()

zavajon je izjavil:

Saj to vemo, zato pa zagovarjaš visoke cene nepremičnin in nasprotuješ davku nanje ;)

Kako? Če sem glih podal predlog za obdavčitev 1%!!!! Samo sem pa proti obdavčitvi nepremičnin ČE DELAVCI ne dobijo višjih plač na račun nižje obremenitve... to pa ja.

Zgodovina sprememb…

Seveda, pa še sebi bi davke znižal :))

zavajon je izjavil:

Seveda, pa še sebi bi davke znižal :))

Ja komu pa če ne tistim ki DELAMO??? Ti bi znižal davke komu? Tistim ki ne delajo?

Saj so vam povedali, imamo PRENIZKE DAVKE NA NEPREMIČNINE oz. PREMOŽENJE in PREVISOKE na DELO!!!!

Zgodovina sprememb…

Če bi se ravnal po tebi, bi jaz znižal davke le tistim, ki zaslužijo več kot 4.000 bruto :))

zavajon je izjavil:

Če bi se ravnal po tebi, bi jaz znižal davke le tistim, ki zaslužijo več kot 4.000 bruto :))

Seveda, razlika je samo da na referendumu prej uspe moj predlog kot tvoj >:D

Nepremičnine ima cca 75%+ ljudi v državi zato moramo razbremeniti tudi cca 75%+ ljudi pri taki reformi in 75%+ ljudi ima pod 2,1k bruto.

johnnyyy je izjavil:

Utk je izjavil:

Če zasluži nadpovprečno za IT standard in če še žena zasluži nad povprečjem, potem je tudi nepremičnina v Ljubljani zanj dosegljiva. In tudi če bi živel v vukojebini ni nujno, da bi imel 2 hiši. Tako, da pogoje IMO ima, samo je pa vprašanje za kaj se za to ne odloči(ta).

Dobro, najbrž bi lahko ja, "nekaj" kupil. Ampak karkoli že dela oz. za kar zapravlja, tega ne vem, očitno mu nekje zmanjka, in potem temu težko rečeš "dobra" plača.

Utk je izjavil:

johnnyyy je izjavil:

Utk je izjavil:

Dobro, najbrž bi lahko ja, "nekaj" kupil. Ampak karkoli že dela oz. za kar zapravlja, tega ne vem, očitno mu nekje zmanjka, in potem temu težko rečeš "dobra" plača.

Kaj pa je potem dobra plača? Ker pri skoraj vsaki plači v SLO ti nekje nekaj zmanjka...

Če ti zmanjka za tako osnovno stvar kot je stanovanje, je to malo drugač kot če nekomu zmanjka za 3 metre daljšo jadrnico.
Pa ni to pomembno, meni je fascinantno kakšen je to mindset, da nekdo misli, da dobro služi, pa si ne more kupit stanovanja tam blizu. Normalnega stanovanja, pustimo zdaj neke luknje.
Za karkoli že drugega zapravlja, v bistvu ni pomembno, očitno misli da tudi te druge stvari mu "pripadajo", ampak očitno bi mu moralo v glavi tudi kliknit, da pač ne zasluži dovolj za to kar bi rad.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()
««
480 / 790
»»