» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
470 / 791
»»

johnnyyy ::

Mato989 je izjavil:

Govorim o enostavnosti in preglednosti... zakaj je tako preprosto na trading 212 vse uredit na SLO pa vse nadležno? Zakaj moramo met dividende obdavčene 25%, hočeš da ljudje raje parkirajo keš v delnice namesto nepremičnine, ja dajte jim 0% davka pa bodo... veliko več kot zdaj...

Ne vem o čem govoriš. Zame je nakup preko Ilirike, Bitstampa, Degira ali Revoluta "enako zahteven". In ko govorimo, govorimo o primerjavi, pri oddajanju nepremičnine moraš podpisovati pogodbe, se ukvarjati z najemniki, na koncu leta te čaka še davek od oddajanja. Če imaš nepremičnino le zase te čaka davek na premoženje, če imaš nepremičnino na obali te tepe še pavšalna turistična taksa, NUSZ itd.

Kljub davku na dividende so delnice iz vidika upravljanja 1000x lažje kot nepremičnine. Pa se ljudje očitno raje odločajo za nepremičnine kot za delnice. Tako da tudi 0% obdavčitev dividend tega ne bo spremenila.

Mato989 ::

johnnyyy je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Govorim o enostavnosti in preglednosti... zakaj je tako preprosto na trading 212 vse uredit na SLO pa vse nadležno? Zakaj moramo met dividende obdavčene 25%, hočeš da ljudje raje parkirajo keš v delnice namesto nepremičnine, ja dajte jim 0% davka pa bodo... veliko več kot zdaj...

Ne vem o čem govoriš. Zame je nakup preko Ilirike, Bitstampa, Degira ali Revoluta "enako zahteven". In ko govorimo, govorimo o primerjavi, pri oddajanju nepremičnine moraš podpisovati pogodbe, se ukvarjati z najemniki, na koncu leta te čaka še davek od oddajanja. Če imaš nepremičnino le zase te čaka davek na premoženje, če imaš nepremičnino na obali te tepe še pavšalna turistična taksa, NUSZ itd.

Kljub davku na dividende so delnice iz vidika upravljanja 1000x lažje kot nepremičnine. Pa se ljudje očitno raje odločajo za nepremičnine kot za delnice. Tako da tudi 0% obdavčitev dividend tega ne bo spremenila.

Ja ampak zdaj pa mi povej kje je tisočim SLovencem v trenutku zginilo na tisoče ali stotisoče hiš v SLO kot je izginilo delnic NKBM??? Še te KATASTROFALNE poplave niso uničile toliko nepremičnin kot je sleparska NKBM pobrala premoženja ljudem ki so investirali...

Pa je to samo NKBM... delnica gre iz danes na jutri, večino nepremičnin pač ne gre... zato je pač bolj rizkantno in mora bit davčno ugodneje...

Kot pravim dajte na 0 in 0 stroškov za holdanje pa bo... naredite portal dobi vsak polnoleten free račun in gremooo.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Mato989 je izjavil:

Ja ampak zdaj pa mi povej kje je tisočim SLovencem v trenutku zginilo na tisoče ali stotisoče hiš v SLO kot je izginilo delnic NKBM??? Še te KATASTROFALNE poplave niso uničile toliko nepremičnin kot je sleparska NKBM pobrala premoženja ljudem ki so investirali...
NKBM je bila polomija takratne vlade skupaj z ECB ki je testirala naš bančni sistem v "real time-u". Najbolj žalostno je, da je takratna predsednica vlade danes celo ministrica. Kar pomeni, da ljudje takšne polomije nagradijo. Jbg, zato smo pač tam kjer smo.

Mato989 je izjavil:

Pa je to samo NKBM... delnica gre iz danes na jutri, večino nepremičnin pač ne gre... zato je pač bolj rizkantno in mora bit davčno ugodneje...
Riskantno je v Sloveniji v podjetjih, kjer ima država večino.

Mato989 je izjavil:

Kot pravim dajte na 0 in 0 stroškov za holdanje pa bo... naredite portal dobi vsak polnoleten free račun in gremooo.

Dajmo?! To si tako napisal kot bi se pogovarjal s predcednikom vlade. Naj te pomirim, da nisem član nobene stranke, delam v privat sektorju (edini zaoposlen v podjetju, ki je v lasti mednarodnega podjetja) in tudi volitev se zelo redko udeležujem, zato imam na našo zakonodajo ničen vpliv.

NKBM je bila polomija takratne vlade skupaj z ECB ki je testirala naš bančni sistem v "real time-u". Najbolj žalostno je, da je takratna predsednica vlade danes celo ministrica. Kar pomeni, da ljudje takšne polomije nagradijo. Jbg, zato smo pač tam kjer smo.

Nima veze, bistvo je kako so jo ljudje občutili, in občutili so jo kot DELNICE SO SCAM KJER TE OROPAJO... zato pa nepremičnine... tam nas sicer tudi ropajo samo na 0 pa v pol sekunde z 1 klikom in odredbo pač ne bo šlo...

jbg zato pač smo tam kjer smo, torej v nepremičninah.

Riskantno je v Sloveniji v podjetjih, kjer ima država večino.

Daj ne nabijaj, kot da nobeno nedržavno podjetje ni bankrotiralo... koliko % je imela v lasti država pri Vegradu? In še ničkoliko drugih.

Dajmo?! To si tako napisal kot bi se pogovarjal s predcednikom vlade. Naj te pomirim, da nisem član nobene stranke, delam v privat sektorju (edini zaoposlen v podjetju, ki je v lasti mednarodnega podjetja) in tudi volitev se zelo redko udeležujem, zato imam na našo zakonodajo ničen vpliv.

Ne napisal sem kot da se pogovarjam z državljanom RS ki ima volilno pravico in glede na to da Država to smo mi, sem napisal v smislu gremo podpirat in s strankami to spremenit... če se pa ne da pa ne jokcat in opravičevat kako ni...

Malidelničar ::

Mato - verjetno to je velik faktor, čeprav še vedno to ne spremeni dejstva, da če Slovenci ne zaupajo slovenskim blue chip družbam, lahko vložijo v ETF-e ali pa v tuje delnice. To je danes bistveno lažje kto pa pred krizo 2008 ali pa celo 20 let nazaj.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zgodovina sprememb…

Malidelničar je izjavil:

Mato - verjetno to je velik faktor, čeprav še vedno to ne spremeni dejstva, da če Slovenci ne zaupajo slovenskim blue chip družbam, lahko vložijo v ETF-e ali pa v tuje delnice. To je danes bistveno lažje kto pa pred krizo 2008 ali pa celo 20 let nazaj.

Ja ampak ti poglej takole... Moj foter je vložil v NKBM, to je blo koliko let nazaj? 15?, 16? 17? takrat je bil star cca 50 let... so ga lepo nategnili, ima 2 nepremičnini podedovani od staršev... zakaj bi zdaj on pri 67tih se jebal z ETFji? Njemu se to več ne da, on bi rad samo užival še svojih 5-15 let čimbolj kvalitetno...

V tuje delnice lahko vložijo? Ja super, če pa je vse mutibarično, jaz sem vložil v BASF blue chip delnico Nemčije ki ima visoke dividende... moj plan je bil da bi prišel do lepih dividend, nakar ugotovim, pazi, da ker je naša EU tako nesposobna, da mi odtrgajo 15% ali nekje tu v Nemčiji pa še prizna mi ne brez da se grem jebat FURS tega in mi še tu 25 ali 27% kolikor pač je... zakaj to ni avtomatizirano in urejeno vsaj znotraj EU???? Ker so bolj pomembne kumarice?

Ja seveda so ETF accumulating bla bla bla ampak zakaj spet oteževat državljanom EU take zadeve...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

zavajon ::

Mato989 je izjavil:

Ne, mladim in izobraženim bi morali samo ponudit razbremenjene plače in konec socialne politike na kubik...

Če bi ukinili socialo, bi si ti tam na Ptuju moral omisliti zasebno varovanje, ker najbrž 3/4 tvojih sosedov živi na sociali.

Malidelničar je izjavil:

Govori kar češ, a Slovenci bodo vlagali v nepremičnine in nikamor drugam, podobno kot domorodci na kakem odmaknjenem pacifiškem otoku vlagajo v preluknjane kamne :))

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zavajon ()

Mato989 je izjavil:

Nima veze, bistvo je kako so jo ljudje občutili, in občutili so jo kot DELNICE SO SCAM KJER TE OROPAJO... zato pa nepremičnine... tam nas sicer tudi ropajo samo na 0 pa v pol sekunde z 1 klikom in odredbo pač ne bo šlo...

jbg zato pač smo tam kjer smo, torej v nepremičninah.

Seveda, ker pred 2008 pa si nepremičnin sploh nismo lastili, ker smo imeli vse v delnicah. Pač pri narodu, kjer so večino prebivalstva učili, da je kapitaizem "izkoriščanje človeka po človeku" ne moreš pričakovati, da bodo kupovali delnice. Pač treba po počakat, da starejša generacija s svojo komunistično filozofijo pomre, potem pa se bo tudi statistika počasi z leti spremenila.

Mato989 je izjavil:

Daj ne nabijaj, kot da nobeno nedržavno podjetje ni bankrotiralo... koliko % je imela v lasti država pri Vegradu? In še ničkoliko drugih.

Ne spomnim se veliko podjetij, ki so bila na borzi in so bankrotirala (razen NKBM). In država je imela preko KADa in SODa konkretni delež v Vegradu.

Mato989 je izjavil:

Ne napisal sem kot da se pogovarjam z državljanom RS ki ima volilno pravico in glede na to da Država to smo mi, sem napisal v smislu gremo podpirat in s strankami to spremenit... če se pa ne da pa ne jokcat in opravičevat kako ni...

Jaz nikjer ne jokam, kako stvari niso poštene. Jaz samo povem, kako je in zakaj tako je. Tudi za izgradnjo bajte sem moral dati precej papirjev čez in biti živčno vojno. A na to ne gledam z negativizmom. Pač to bo moral dati vsak skozi, če hoče priti do nepremičnine ali pa nekoga plačat, da to stori namesto njega.

Če bi ukinili socialo, bi si ti tam na Ptuju moral omisliti zasebno varovanje, ker najbrž 3/4 tvojih sosedov živi na sociali.

Zato boš zagotovo ponudil vir in dokaze kajne... Če pa ne bi bil tak moron bi pa ugotovil da je trenutna brezposelnost tako nizka da tudi na Ptuju ima praktično vsak ki ni ultra lenuh šiht...

Seveda, ker pred 2008 pa si nepremičnin sploh nismo lastili, ker smo imeli vse v delnicah. Pač pri narodu, kjer so večino prebivalstva učili, da je kapitaizem "izkoriščanje človeka po človeku" ne moreš pričakovati, da bodo kupovali delnice. Pač treba po počakat, da starejša generacija s svojo komunistično filozofijo pomre, potem pa se bo tudi statistika počasi z leti spremenila.

Glede na to kako mladi jokajo da ni nepremičnin ne vem če je problem stara generacija s komunistično miselnostjo, ker tudi mladi jamrajo da bi kupli nepremičnine namesto da jamrajo da bi kupovali ETFje kajne?

Ne spomnim se veliko podjetij, ki so bila na borzi in so bankrotirala (razen NKBM). In država je imela preko KADa in SODa konkretni delež v Vegradu.

Kaj ti misliš da ne moreš bit delničar brez da kotira podjetje na borzi? Kdo pa misliš da so vse raznorazni lastniki raznoraznih d.o.o.??? Saj to je tudi tehnično gledano delnica, samo v drugačnem načinu... Vsak stečaj d.o.o. pomeni da je nekdo izgubil kapital lastništva podjetja v SLO... NKBM je samo en lep primer kvazi specialca Bajuka ki je bluzil kako NKBM treba pokupit delnice, pol pa razlastinjenje in hladna prha... kako misliš da se počutijo glede delnic tisti ljudje ki so vložili? Moj foter od takrat ni hotel več slišat o ENI FAKING delnici, samo odjebal je vse skup ko je spušil 10k... pa še brudera je nahecal da vloži 2,5k... jaz pa nisem hotel sem rekel če Bajuk promovira je ziher majmunsko.

Mato989 je izjavil:

Glede na to kako mladi jokajo da ni nepremičnin ne vem če je problem stara generacija s komunistično miselnostjo, ker tudi mladi jamrajo da bi kupli nepremičnine namesto da jamrajo da bi kupovali ETFje kajne?

Saj sem dal zgoraj podatke - 2.3 osebe/nepremičnino. Povprečen par pač ne more živeti v svoji nepremičnini (ne v lastniški ne v najeti).

Mato989 je izjavil:

Kaj ti misliš da ne moreš bit delničar brez da kotira podjetje na borzi? Kdo pa misliš da so vse raznorazni lastniki raznoraznih d.o.o.??? Saj to je tudi tehnično gledano delnica, samo v drugačnem načinu... Vsak stečaj d.o.o. pomeni da je nekdo izgubil kapital lastništva podjetja v SLO... NKBM je samo en lep primer kvazi specialca Bajuka ki je bluzil kako NKBM treba pokupit delnice, pol pa razlastinjenje in hladna prha... kako misliš da se počutijo glede delnic tisti ljudje ki so vložili? Moj foter od takrat ni hotel več slišat o ENI FAKING delnici, samo odjebal je vse skup ko je spušil 10k... pa še brudera je nahecal da vloži 2,5k... jaz pa nisem hotel sem rekel če Bajuk promovira je ziher majmunsko.

Seveda si lahko, a pri manjših podjetjih je dobro da imaš nek vpogled na to kaj se dogaja ali pa interne informacije. Pa še nakup je težavnejši.

Saj sem dal zgoraj podatke - 2.3 osebe/nepremičnino. Povprečen par pač ne more živeti v svoji nepremičnini (ne v lastniški ne v najeti).

Ti prvo daj metodologijo tega izračuna... ker brez nje je to kr nekaj... a se tu upošteva deset tisoče ljudi v domovih upokojencev? Se upoštevajo tudi otroci?

Če te prav razumem si ti delil cca 900k nepremičnin z 2,1mil ljudi cca? To je tak pavšalen neumen izračun da ne vem če je sploh smiselno komentirat...

Dejansko bi bilo potrebno

1. odštet vse pod 18 let (prebivalce)
2. odštet vse ki živijo v domovih

Šele potem bi dobili vsaj relativno približen izračun...

Za bolj natančnega bi morali odštet še vse ki se ne osamsvojijo pred 30tim...

Mato989 je izjavil:

Ti prvo daj metodologijo tega izračuna... ker brez nje je to kr nekaj... a se tu upošteva deset tisoče ljudi v domovih upokojencev? Se upoštevajo tudi otroci?

Če te prav razumem si ti delil cca 900k nepremičnin z 2,1mil ljudi cca? To je tak pavšalen neumen izračun da ne vem če je sploh smiselno komentirat...

Dejansko bi bilo potrebno

1. odštet vse pod 18 let (prebivalce)
2. odštet vse ki živijo v domovih

Šele potem bi dobili vsaj relativno približen izračun...

Za bolj natančnega bi morali odštet še vse ki se ne osamsvojijo pred 30tim...

Pri nas imamo slabih 900k stanovanjskih nepremičnin oz. stanovanj in 2.1mio ljudi. V povprečju pride 2.3 osebe/stanovanje.

V teh 900k nepremičnin so všteta tudi tista brez sanitarji (5%) in tista brez centralnega ogrevanja (10%). Precej izmed teh se oddajajo tudi za turitičen najem, študentom ali pa sezonskim delavcem.

Na drugi strani imamo klošarje, tiste, ki živijo v domovih za ostarele itd. in stanovanjskih nepremičnin ne potrebujejo, saj živijo v drugačnih oblikah nepremičnin.

Potem pa imamo pod samostojne enote garsonjere kjer 2 ne moreta živeti kvalitetno in enostanovanjske hiše, ki so v bistvu večstanovanjske.

Ne vem kakšna je tvoja metadologija, da odštevaš tiste, ki so pod 18 in tiste, ki se do 30ga niso osamosvojili. Tudi ti morajo nekje živeti in so uporabniki nepremičnin. Ampak očitno hočeš zakomplicirati stvari do te mere, da lahko nekaj svojega dokažeš.

Ne vem kakšna je tvoja metadologija, da odštevaš tiste, ki so pod 18 in tiste, ki se do 30ga niso osamosvojili. Tudi ti morajo nekje živeti in so uporabniki nepremičnin. Ampak očitno hočeš zakomplicirati stvari do te mere, da lahko nekaj svojega dokažeš.

preprosto... Ker če upoštevaš preko 350k ljudi pod 18 let (verjetno še več) pomeni da umetno ustvariš pomanjkanje v statistiki... ker zdaj je v 2,3 tudi priemr ko po tvoje torej 13 in 11 letnik ne moreta prit do lastne nepremičnine čeprav niti ne smeta niti ne bosta ampak živita pri drugem paru ali vsaj 1 osebi nad 18... Torej sta umetna cifra...

Da ti ponazorim na manjšem primeru...

Imaš 2 hiši in 6 ljudi... od tega 4 odrasle 18+ in 2 otroka 1 izmed parov... Tvoja metodologija bi rekla da je 3,0 na 1 hišo, in da par si ne more lastit nepremičnine, v realnosti pa je tako da sta to 2 para in 2 otroka od 1 para kjer v 1 bajti živi 1 par, v drugi pa drug par z 2 otrokoma in je dejansko par/nepremičnino

Zdaj pa ekstrapoliraj to logiko na 900k / 2,1 mil...

Lonsarg ::

Ampak potem moras to odsteti se v Avstriji in spet ugotovis da imamo slabso situacijo.

Lonsarg je izjavil:

Ampak potem moras to odsteti se v Avstriji in spet ugotovis da imamo slabso situacijo.

S tem se jaz ne ukvarjam, jaz sem samo povedal zakaj je metodologija RIGGED po moji oceni in da izračun ne pomeni da dejansko ne more par imeti 1 nepremičnine...

To kako je v Avstriji in na Norveškem me ne zanima...

Lonsarg ::

Ja tebe marsikaj ne zanima, samo da zanikas nepremicninski problem.

Lonsarg je izjavil:

Ja tebe marsikaj ne zanima, samo da zanikas nepremicninski problem.

Nepremičninskega problema ni, je samo problem med željami in nepremičninami na voljo ter finančnim stanjem osebe...

To da vi populistično to spremenite v nepremičninski problem je zavajanje...

Ja jaz bi tudi mel penthouse na Ptuju za ceno mojega dvosobnega, pa pač tako ne gre, sem se moral odločit ali 2 sobno na Ptuju ali 3 sobno še bolj daleč od Ptuja... ampak eni pa danes to spremenite da je za to ker jaz ne morem kupit kar želim kjer ćželim odgovorna država namesto moje finančno stanje...

Mato989 je izjavil:

preprosto... Ker če upoštevaš preko 350k ljudi pod 18 let (verjetno še več) pomeni da umetno ustvariš pomanjkanje v statistiki... ker zdaj je v 2,3 tudi priemr ko po tvoje torej 13 in 11 letnik ne moreta prit do lastne nepremičnine čeprav niti ne smeta niti ne bosta ampak živita pri drugem paru ali vsaj 1 osebi nad 18... Torej sta umetna cifra...

Da ti ponazorim na manjšem primeru...

Imaš 2 hiši in 6 ljudi... od tega 4 odrasle 18+ in 2 otroka 1 izmed parov... Tvoja metodologija bi rekla da je 3,0 na 1 hišo, in da par si ne more lastit nepremičnine, v realnosti pa je tako da sta to 2 para in 2 otroka od 1 para kjer v 1 bajti živi 1 par, v drugi pa drug par z 2 otrokoma in je dejansko par/nepremičnino

Zdaj pa ekstrapoliraj to logiko na 900k / 2,1 mil...

Ne govorim o lastništvu, ampak v uporabi. In povprečje je takšno kot je. Ti si pri svojih argumentih pristranski, saj bi odšteval otroke, pa tiste, ki živijo v domovih za ostarele itd. Na drugi strani pa pozabiš na samske, vdove, ločence itd. ki živijo sami in ti povprečje kvarijo. Tudi na študente pozabljaš, saj medtem ko so v mestu njihova domača sobica sameva, in turiste, katerim sameva bajta medtem ko so na dopustu.

In tako pridemo do zaključka da povprečen par (brez otrok) pri nas ne živi na svojem. Nekdo pač mora biti podpovprečen, da celotno družbo (razne vdove, samske ITjevce itd) spravi v povprečje.

Mato989 je izjavil:

Nepremičninskega problema ni, je samo problem med željami in nepremičninami na voljo ter finančnim stanjem osebe...

Kaj je problem je relativno vprašanje. Če mene vprašaš je pri nas glavni problem v tem, ker forsiramo ljudi naj "gredo na svoje", obenem pa nimamo dovolj nepremičnin, da bi to lahko storili.

Ne govorim o lastništvu, ampak v uporabi. In povprečje je takšno kot je. Ti si pri svojih argumentih pristranski, saj bi odšteval otroke, pa tiste, ki živijo v domovih za ostarele itd. Na drugi strani pa pozabiš na samske, vdove, ločence itd. ki živijo sami in ti povprečje kvarijo. Tudi na študente pozabljaš, saj medtem ko so v mestu njihova domača sobica sameva, in turiste, katerim sameva bajta medtem ko so na dopustu.

In tako pridemo do zaključka da povprečen par (brez otrok) pri nas ne živi na svojem. Nekdo pač mora biti podpovprečen, da celotno družbo (razne vdove, samske ITjevce itd) spravi v povprečje.

Ne, ti si iz neke statistike izvlekel napačen zaključek, tu je problem...

ti si napisal PAR ne more v povprečju imet svoje nepremičnine, ampak ta metodologija ki jo uporabljaš je za to trditev popolnoma degenerirana...

Če bi pa napisal da v povprečju morajo v 1 nepremičnini biti najmanj 2,3 osebe, pa bi bil tiho... ker to drži overall... zakaj je tako, sem ti lepo razložil z primerom na 2 hišah in 6 ljudeh kjer sta 2 para

Kaj je problem je relativno vprašanje. Če mene vprašaš je pri nas glavni problem v tem, ker forsiramo ljudi naj "gredo na svoje", obenem pa nimamo dovolj nepremičnin, da bi to lahko storili.

Meni se zdi dokaj jasno...

Osnovni problem je MISELNOST iz komunizma, da če delaš v LJ ti kr "pripada" da v LJ kupiš nepremičnino ker, vstavi svoj razlog...

Sekundarni problem je da ljudje nimajo več občutka čemu vse se odrečt in postavljanje prioritet... to pa zato ker generacij po 1990 niso ali pa vedno slabše učijo in jim povejo ter vtepejo v glave da če hočeš nekaj imet se moraš odrečt drugemu... oz. tolkim stvarem da to dobiš. Če še vedno ne gre moraš spremenit lajf, in pogled na to kar želiš.

Danes pa kr vsi DRŽAVA GRDA KRIVA DA NIMAM PENTHOUSA V LJ!

Terciarni problem pa je tudi predstavitev problemov... iz nekaj tisoč primerov ljudi ki bi kupili nekje kjer ne morejo so pa preveč vzvišeni da bi kupili tam kjer lahko ali prihranili dovolj, smo naredili posplošen debilizem imenovam nepremičninski problem in manjko... resnica pa je takšna da nepremičnin sploh ne manjka, na nepremičnine.net se jih prodaja nekaj tisoč, pa na bolhi tudi, samo tisti ki kupujejo si jih XY % ne morejo privoščit, ostalih XY % pa nočejo ampak to ni naš problem ampak problem teh ljudi.

Zgodovina sprememb…

johnnyyy je izjavil:

Ne govorim o lastništvu, ampak v uporabi.

Za Matota je to eno te isto, kajti uporabe brez lastništva ne more biti. Razen v primerih luzerjev in kriminalcev, a teh je statistično nepomembno število.

zavajon je izjavil:

johnnyyy je izjavil:

Ne govorim o lastništvu, ampak v uporabi.

Za Matota je to eno te isto, kajti uporabe brez lastništva ne more biti. Razen v primerih luzerjev in kriminalcev, a teh je statistično nepomembno število.

Ne, edini problem je v imenovanju PAR... metodologija je na 2,3 osebe po nepremičnini, ampak to ne pomeni da ne more VSAK PAR imeti svoje nepremičnine...

še 1x

2 hiši 6 ljudi... 2 para in 2 otroka...

Povprečje je 3 osebe na nepremičnino
Povprečje je 1 par na nepremičnino (ker 2 otroka živita pri 1 od teh 2 parov)

Torej če rečeš da povprečje 3,0 pomeni da vsak par ne more imeti oz. živeti v lastni nepremičnini je trditev evidentno zavajojoča... če pa napišeš da je povprečje 3 osebe na nepremičnino pa je trditev pravilna.

Mato989 je izjavil:

Ne, ti si iz neke statistike izvlekel napačen zaključek, tu je problem...

ti si napisal PAR ne more v povprečju imet svoje nepremičnine, ampak ta metodologija ki jo uporabljaš je za to trditev popolnoma degenerirana...

Če bi pa napisal da v povprečju morajo v 1 nepremičnini biti najmanj 2,3 osebe, pa bi bil tiho... ker to drži overall... zakaj je tako, sem ti lepo razložil z primerom na 2 hišah in 6 ljudeh kjer sta 2 para

Moja trditev je bila:
da povprečen par pri nas ne more imeti svojega stanovanja.

S tem ne pravim, da če si v paru da ne moreš imeti svojega stanovanja, ampak potem si nadpovprečen. In več kot je nadpovprečnih parov, več moraš imeti na drugi strani podpovprečnih ljudi, ki bodo živeli s familijami pri starših, da bo matematika držala.

Na primerih 2 hiš in 6 ljudi si zelo dobro razložil slovensko logiko in naš problem. Torej imamo 2 hiši in 2 para pri čemer ima en par 2 otroka - bravo vsak par, ima pri nas svojo hišo. Pa mine 20 let in kar naenkrat imamo 2 odrasla otroka v hiši staršev, za katera se spodobi da gresta na svoje. Ampak kam? Ja na svoje. Ja če ni nepremičnin? Kako lahko primanjkuje nepremičnin, če pa se prebivalstvo ni povečalo?! Otrokom iz hiš ne preostane drugega, kot da se en preseli k partnerju, drug partner pa pride v mansardo. In imamo slovensko situacijo penzičev v bajti in familije v mansardi. Nepremičnin je pa še vedno dovolj ker se prebivalstvo ni povečalo ...

BlackT ::

Enkrat smo tule pred kratkim ze debatirali sostrske konce, pa veckrat razmisljam, da se mi kar dopadejo. Gledam eno parcelo, ugodna, zazidljiva, amapak precej strma. Sicer ima oglac samo eno sliko, ampak na hitro zglleda kot nekaj, kar iscem, torej malo bolj "odprt" razgled, nekako sredi nicesar, pa se vedno dokaj blizu mesta. Po vsem tem se mi zdi cena ze sumljivo nizka, a mogoce kdo najde kaksno potencialno tezavo?

https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...

LP, BT

velikBrokoli ::

Dokler ne vidiš lokacijske informacije je brezveze, do takrat pa lahko samo ugibamo. Najbrž niso idealni pogoji in lahko zgradiš samo kakšno uto gor, ali kaj podobnega.

x3ca ::

Rovte brez infrastrukture + zgleda zelo strmo, kar precej podrazi gradnjo. 80k se zdi normalna cena.

Na primerih 2 hiš in 6 ljudi si zelo dobro razložil slovensko logiko in naš problem. Torej imamo 2 hiši in 2 para pri čemer ima en par 2 otroka - bravo vsak par, ima pri nas svojo hišo. Pa mine 20 let in kar naenkrat imamo 2 odrasla otroka v hiši staršev, za katera se spodobi da gresta na svoje. Ampak kam? Ja na svoje. Ja če ni nepremičnin? Kako lahko primanjkuje nepremičnin, če pa se prebivalstvo ni povečalo?! Otrokom iz hiš ne preostane drugega, kot da se en preseli k partnerju, drug partner pa pride v mansardo. In imamo slovensko situacijo penzičev v bajti in familije v mansardi. Nepremičnin je pa še vedno dovolj ker se prebivalstvo ni povečalo ...

Narobe, dejansko je tako, da potem nekje 2 nimata para in umreta prej in je nepremičnina na voljo, problem pa je ker onadva ki greta na svoje noben noče it tja kjer je prazna nepremičnina v državi... in tako nastane neskladje, ker je folk neprilagodljiv... ker on hoče nepremičnino tam kjer on reče, ne tam kjer je na voljo (bolha, nepremicnine) in tako potem nastane presežek povpraševanja nekje in dviga cene

Mato989 je izjavil:

Narobe, dejansko je tako, da potem nekje 2 nimata para in umreta prej in je nepremičnina na voljo, problem pa je ker onadva ki greta na svoje noben noče it tja kjer je prazna nepremičnina v državi... in tako nastane neskladje, ker je folk neprilagodljiv... ker on hoče nepremičnino tam kjer on reče, ne tam kjer je na voljo (bolha, nepremicnine) in tako potem nastane presežek povpraševanja nekje in dviga cene

To je v teoriji. V praksi vedno umre en prej in tako imamo kup vdov (ki živijo same), na drugi strani pa tudi niso redki primeri, ko družina razpade in mora nekdo it od hiše v svoje stanovanje, če je pri starših slučajno sobica zasedena.

Premalo se zavedamo, da so se naše navade spremenile. Če je bilo včasih normalno, da so živele 3-4 generacije pod eno streho (da so spali v eni sobi, na senikih, pozimi vsi za/ob/na krušni peči), si danes v očeh večine manjvreden, če živiš le s starši. In ko je eden od starejših umrl se v hišah ni toliko poznalo, saj je bila bajta še vedno sorazmerno polna. Ločitev pa tudi ni bilo toliko, da bi imeli ogromno nekih samohranilk z enim otrokom in ločenih moških. Danes imamo ogromno vdov, samskih, ločenih, samohranilk itd. ki živijo sami v nepremičnini. Po drugi strani pa si tudi želimo, da naj gredo mladi pri 20-tih od doma v svoja stanovanja. Če hočemo da so vsi ti ljudje v posamezni nepremičnini, je nepremičnin premalo.

johnnyyy je izjavil:

Mato989 je izjavil:

To je v teoriji. V praksi vedno umre en prej in tako imamo kup vdov (ki živijo same), na drugi strani pa tudi niso redki primeri, ko družina razpade in mora nekdo it od hiše v svoje stanovanje, če je pri starših slučajno sobica zasedena.

Premalo se zavedamo, da so se naše navade spremenile. Če je bilo včasih normalno, da so živele 3-4 generacije pod eno streho (da so spali v eni sobi, na senikih, pozimi vsi za/ob/na krušni peči), si danes v očeh večine manjvreden, če živiš le s starši. In ko je eden od starejših umrl se v hišah ni toliko poznalo, saj je bila bajta še vedno sorazmerno polna. Ločitev pa tudi ni bilo toliko, da bi imeli ogromno nekih samohranilk z enim otrokom in ločenih moških. Danes imamo ogromno vdov, samskih, ločenih, samohranilk itd. ki živijo sami v nepremičnini. Po drugi strani pa si tudi želimo, da naj gredo mladi pri 20-tih od doma v svoja stanovanja. Če hočemo da so vsi ti ljudje v posamezni nepremičnini, je nepremičnin premalo.

Torej bo treba navade spremwnit

Jaz ce nimam dnarja za zunaj jest vsak dan pa se ne navajen kuhat pac se navadim kuhat da prihranim

Bo treba zacet se spet ucit sobivat in razumet ne pa takoj narazen ker razvajenost in bla bla

Ali pa it v haloze tam je cheap

Torrent ::

Meni se zdi dokaj jasno...

Osnovni problem je MISELNOST iz komunizma, da če delaš v LJ ti kr "pripada" da v LJ kupiš nepremičnino ker, vstavi svoj razlog...

Sekundarni problem je da ljudje nimajo več občutka čemu vse se odrečt in postavljanje prioritet... to pa zato ker generacij po 1990 niso ali pa vedno slabše učijo in jim povejo ter vtepejo v glave da če hočeš nekaj imet se moraš odrečt drugemu... oz. tolkim stvarem da to dobiš. Če še vedno ne gre moraš spremenit lajf, in pogled na to kar želiš.

Danes pa kr vsi DRŽAVA GRDA KRIVA DA NIMAM PENTHOUSA V LJ!

Kakšne neumnosti pišeš, da ne morem več ignorirat. Logično, da obstaja nepremičninski problem in da je država kriva. Kaj tebi ni jasno? Če študent ne more dobiti sobe v ŠD in more zato plačat oderuške najemnine privatnikom za sobo je problem in kriva je država. Če bi vse študente spravili pod streho ŠD, ti povem, da bo naenkrat ogromno praznih stanovanj in cena nepremičnin in tud najema bo strmoglavila na realno ceno. Enako velja za AirBnb. Kaj za vraga je to? Turist lahko gre v hotel, hostel, B&B... AirBnb je pa treba obdavčit in nadzirat kot sokol. Sej večina drugih držav sprejema zakonodajo glede tega, Slovenija pač ne. Torej je spet država kriva. In to velja za vsa večja mesta v Slo, kjer so univerze in so tud turistično zanimiva.

Nehaj že enkrat trositi nebuloze o penthousu v LJ, ker se sramotiš s takimi izavami. Nimajo nobene veze z debato. Ptuj pač nima tega problema, ker je zabačeno mesto brez univerze in praktično brez turizma, vsaj ne omembe vrednega. Če bi država bla sposobna, bi pač penthouse imel enako ceno, Jugoslovanske stolpnice pa razpolovljeno.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Torrent ()

Kakšne neumnosti pišeš, da ne morem več ignorirat. Logično, da obstaja nepremičninski problem in da je država kriva. Kaj tebi ni jasno? Če študent ne more dobiti sobe v ŠD in more zato plačat oderuške najemnine privatnikom za sobo je problem in kriva je država. Če bi vse študente spravili pod streho ŠD, ti povem, da bo naenkrat ogromno praznih stanovanj in cena nepremičnin in tud najema bo strmoglavila na realno ceno.

Če je kriva država bi bilo še najlažje omejiti število študentov v LJ na število postelj v ŠD... samo potem bi bil pa ti prvi ki bi se bunil dao nemogočamo študentom študiranje tudi če bi lahko eni plačali "oderuške" najeme ker to želijo

Enako velja za AirBnb. Kaj za vraga je to? Turist lahko gre v hotel, hostel, B&B... AirBnb je pa treba obdavčit in nadzirat kot sokol. Sej večina drugih držav sprejema zakonodajo glede tega, Slovenija pač ne. Torej je spet država kriva. In to velja za vsa večja mesta v Slo, kjer so univerze in so tud turistično zanimiva.

Turist lahko gre kamorkoli hoče... zakaj bi vi prepovedali lastnikom da delajo z lastnino kar želijo...

Zgodovina sprememb…

eventyrer ::

Mato989 je izjavil:

Kakšne neumnosti pišeš, da ne morem več ignorirat. Logično, da obstaja nepremičninski problem in da je država kriva. Kaj tebi ni jasno? Če študent ne more dobiti sobe v ŠD in more zato plačat oderuške najemnine privatnikom za sobo je problem in kriva je država. Če bi vse študente spravili pod streho ŠD, ti povem, da bo naenkrat ogromno praznih stanovanj in cena nepremičnin in tud najema bo strmoglavila na realno ceno.

Če je kriva država bi bilo še najlažje omejiti število študentov v LJ na število postelj v ŠD... samo potem bi bil pa ti prvi ki bi se bunil dao nemogočamo študentom študiranje tudi če bi lahko eni plačali "oderuške" najeme ker to želijo

airbnb in ostali so krivi, ne pa ubogi revni študentje.
Turizem bi morali močno omejiti.

Zgodovina sprememb…

eventyrer je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ja ampak tip je glihkar izjavil da nabijajo cene študenti ki ne dobijo postelje v ŠD... torej če ima LJ 3.000 postelj v ŠD, omejimo skupno število mest na vseh faksih aktivnih na 3.000

Samo pol bi Torrent tu jamral da jemljemo ljudem znanje xD

ma ja, vsi so krivi da gredo cene gor, še najbolj pa je kriv pohlep ljudi.

Opazil sem trend v zadnjih nekaj letih da ko nekdo uspe prodati zelo dobro ohranjeno in izjemno lepo nepremičnino, recimo za 300.000 EUR takrat ko so podobne nepremičnine ki so potrebne temeljite obnove vredne 180-200.000 EUR bo čez kakšno leto nekdo taisto crap nepremičnino, potrebno prenove, prodajal za vsaj 250.000 EUR ker je nekdo uspel prodati hudo dobro nepremičnino za 300k.

Nekoč so bile te razlike precej majhne, danes pa se pohlepnim ljudem zdi trivialno za nekaj deset tisoč EUR dvigati cene samo zato ker jim je znanec rekel da bodo bedaki če ne zaslužijo čimveč.

Tako da v končni fazi niti ni toliko krivda na študentih in turizmu ampak preprosto v pohlepu _vseh_ ljudi.

Zgodovina sprememb…

matobeli ::

Mato989 je izjavil:

zakaj bi vi prepovedali lastnikom da delajo z lastnino kar želijo...

Lahko pavšalno rečem da si vsaj 10x omenil da ne sme bit vse pozidano in da mora država omejevat kako lahko razpolagamo z lastnino ker bo drugače anarhija in bo vse pozidano. Dober primer je namreč okolica Ptuja in nasploh štajerska.

Mato989 je izjavil:

Turist lahko gre kamorkoli hoče... zakaj bi vi prepovedali lastnikom da delajo z lastnino kar želijo...

zaradi preobremenjenosti infrastrukture kraja z nečim od česar občina nima nič razen stanovanjskega problema.

Lahko pa na Ptuju zgradimo sežigalnico odpadkov če vse gre. Ljudje so itak pol dneva v Ljubljani jih ne bo motilo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

matobeli je izjavil:

Lahko pa na Ptuju zgradimo sežigalnico odpadkov če vse gre. Ljudje so itak pol dneva v Ljubljani jih ne bo motilo.

Jaz sem bil takoj za to... saj je tudi sredi Graza... pa še denar je...

Sam pol bi morali nekomu kurnik podret. To pa res ne gre...

Torej bi problem reševal tako, da bi ustvaril drug problem. Ptujčani ste res posebni ljudje. Fajn bi blo da ostanete v svojem rezervatu. Lahko bi pa omejili št. Ptujčanov ki lahko delajo v MB in LJ.

Hočeš povedat, da lahko jaz kupim nepremičnino poleg tebe in iz nje naredim odlagališče odpadkov? Eni ste res omejeni. Zakaj potem ne smemo graditi na parceli, ki ni gradbena? Sej je to od nekoga lastnina.

eventyrer je izjavil:

Turizem bi morali močno omejiti.

Ne razumeš. Ubogi študentje so žrtve, ki morajo plačevati drago najemnino. Če bi vsi lahko bilo v ŠD, bi drastično upadlo povpraševanje po privatnih najemih. Torej? Cene nižje in stanovanje kot investicija neprivlačno.

Zgodovina sprememb…

Hočeš povedat, da lahko jaz kupim nepremičnino poleg tebe in iz nje naredim odlagališče odpadkov? Eni ste res omejeni. Zakaj potem ne smemo graditi na parceli, ki ni gradbena? Sej je to od nekoga lastnina.

Kaj je razlika če zraven mene pride ven čez vrata Anglež ali Avstrijec ali Španec, ali pa če vsak dan pride Slovenec ali Bosanec? Vsi so ljudje turisti ali ne... medtem pa smeti z ljudmi ne morš primerjat, čeprav včasih bi lahko

Sej nepremičnine za oddajat študentom tud ne smeš zgradit.

Zdej pa hitro razložit zakaj je sosedov travnik primeren od drugega soseda pa ne.

matobeli je izjavil:

Sej nepremičnine za oddajat študentom tud ne smeš zgradit.

Zdej pa hitro razložit zakaj je sosedov travnik primeren od drugega soseda pa ne.

Kje piše da nepremičnine za oddajo študentom ne smeš zgraditi? Kaj študenti niso ljudje? Ljudem pa lahko oddajaš. Torej lahko zgradiš nepremičnino za oddajo študentom

V enem izmed zakonov ki urejajo področje gradnje nepremičnin.

Torej, če na nekaterih zemljiščih ne smeš gradit nepremičnin in v nekaterih nepremičnin ne smeš oddajat študentom za stanovanje (namembnost), pol je logično da se lahko omeji tudi namembnost za oddajanje preko airbnbja, ker je to dejavnost.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

Mato989 je izjavil:

Torej bo treba navade spremwnit

Ali pa gradit :).

Mato989 je izjavil:

Jaz ce nimam dnarja za zunaj jest vsak dan pa se ne navajen kuhat pac se navadim kuhat da prihranim

Vendar če imamo ogromno takšnih, ki vsak zase nekaj kuha, kar bi lahko opravil eden za par 100 ljudi, kot narod izgubimo na času oz. produktivnosti.

Mato989 je izjavil:

Bo treba zacet se spet ucit sobivat in razumet ne pa takoj narazen ker razvajenost in bla bla

To je malce psihološki problem. Greš v šolo, potem na fax, postaneš inženir, vodja ekipe, zraven huda bejba - torej bog i batina, dokler ne prideš domov, kjer kljub svoji nadpovprečni plači živiš pri tašči, ki te na vratih povpraša kdaj boš imel čas pomivalca popravit in vrt preštihat :D. Poslal bi jo v 3PM, pa ne upaš ker veš da boš brez bejbe in še brez bivališča. Šel bi na svoje, pa nisi dovolj dolg, za hišo (po željah bejbe) in varuško. Pa potem obljubiš da boš vse naredil, odpreš pir, se usedeš za računalnik in na Slo-techu narediš vojno čez boomerje :D.

Mato989 je izjavil:

Kaj je razlika če zraven mene pride ven čez vrata Anglež ali Avstrijec ali Španec, ali pa če vsak dan pride Slovenec ali Bosanec? Vsi so ljudje turisti ali ne... medtem pa smeti z ljudmi ne morš primerjat, čeprav včasih bi lahko

Meni je razlika, ker je to stanovanje, ne pa hotel. Lahko pa narediš hotel/hostel/motel/B&B in tam oddajaš. Gre za namensko rabo prostora in tam kjer je ta bivanjska, bi moral biti AirBnb prepovedan al pa vsaj duplo obdavčen, pol se pa idi AirBnb. Tako deluje namembnost zemljišča, če še nisi vedel in obstaja že precej časa.

Zgodovina sprememb…

Torrent je izjavil:

Gre za namensko rabo prostora in tam kjer je ta bivanjska, bi moral biti AirBnb prepovedan al pa vsaj duplo obdavčen, pol se pa idi AirBnb. Tako deluje namembnost zemljišča, če še nisi vedel in obstaja že precej časa.

Turizem je pri nas problem saj se nihče noče iti masovnega, zato hudih hotelskih kapacitet nimamo in tako se noben župan ne bo odpovedal denarju na račun turistov, ki pridejo iz zasebnih namestitev. Turisti konkretno več trošijo kot domačini, poleg tega se precej nakaplja tudi iz turističnih taks. Turizem pa potem poganja še gostinstvo, na parkiriščih se obračajo precejšnji denarji, ker je potrebno apartmaje bolj pogosto renovirati pa še lokalni gradbeniki dobijo precej biznisa. In po navadi so lastniki teh manjših enot domačini, ki si z oddajanjem povečajo "budget" in tako spet lokalno trošijo več.

mm&r ::

Kar nekaj držav se trudi omejevat kratkoročno oddajanje

EU
https://www.euronews.com/travel/2023/06...

USA
https://www.wired.com/story/airbnb-ban-...

Trend gre v smeri, da se poskuša omejevat v kakšnih soseskah se sme izvajati kratkoročna oddajanja, da se s tem ne moti domorodcev.

Glede na velikost Slovenije bi lahko mirno določili Ptuj kot sosesko, kjer je dovoljeno kratkoročno oddajanje. Tako bi bil vesel Mato, ker bi vrednost njegovega stanovanja zrasla, pa tudi študentje, ker bi povsod drugod razen na Ptuju lahko ceneje najeli stanovanja.

zavajon je izjavil:

Glede na velikost Slovenije bi lahko mirno določili Ptuj kot sosesko, kjer je dovoljeno kratkoročno oddajanje. Tako bi bil vesel Mato, ker bi vrednost njegovega stanovanja zrasla, pa tudi študentje, ker bi povsod drugod razen na Ptuju lahko ceneje najeli stanovanja.

Najboljša ideja, kar sem jih prebral na forumu.

255211 ::

Varnost najemnih razmerij bi povečali tudi z določitvijo minimalne dolžine najemne pogodbe, denimo na tri leta.

https://n1info.si/novice/slovenija/stan...

Kaj pa če najemnik rabi stanovanje samo za 1 leto ali 2 leti?

Namesto da bi stvari čim bolj poenostavljali in uredili tudi varstvo in jamstva za najemodajalce, zaradi česar bi ti imeli interes oddajati legalno in dolgoročno, gredo z vsemi topovi nad najemodajalce, da bo še več hvatanja krivin. Bravo, slow clap.
««
470 / 791
»»