» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
462 / 790
»»

detroit ::

PrihajaNodi je izjavil:

Gaj Preserje - toplo priporacam:) odlicna gradnja, odlicna soseska

320k za velikost špajze..no thx
Skero

PrihajaNodi ::

Jah pa počak če kdo proda kej cnejš tm. Kaj nej js. Pomojem bi se dal dobit kej rablenga 60m2 za ene 230-250, opremljeno al je preveč?
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

trancer01 ::

Meni se to zdijo absurdne cene. Četrt milijona za eno malenkost večjo luknjo na "vasi".:))

Cela Slovenija je ena kurja vas, če že tko gledamo:)žali se pa komu drugemu
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

redtech ::

To je 14 let povprečnih plač (1500) na kupu. Koliko je bila ta luknja 5 let nazaj in koliko je bila takrat povprečna plača, da ni ostalo isto razmerje.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: redtech ()

Pa pejd v IT, za vodovdarja, mehanika, zdravnika da bo več kot povprečje.

redtech je izjavil:

To je 14 let povprečnih plač (1500) na kupu. Koliko je bila ta luknja 5 let nazaj in koliko je bila takrat povprečna plača, da ni ostalo isto razmerje.

Pa tud če šparaš 14 let ti bo to inflacija pojedla. More bit več kot povprečje.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

Hotel sem prikazat, da je bilo mogoče tudi 5 let nazaj taka luknja vredna za 14 let takratnih plač. Inflacija vedno prehiti glave ljudi in plače, zato moraš ceno postaviti v neko razmerje, da vidiš realno vrednost.

mislim, da ne bo pomote nism na trgu ker nimam iz kje potegnit takih cifer, in imam stanovanjsko problematiko pokrito. Samo kaj pa ljudje, ki nimajo kam it, v večji meri taki tudi nimajo 320k za poslat skozi okno in seveda jim je stanovanje velikosti špajze premajhno ker imajo družino ipd.
Skero

redtech je izjavil:

Hotel sem prikazat, da je bilo mogoče tudi 5 let nazaj taka luknja vredna za 14 let takratnih plač. Inflacija vedno prehiti glave ljudi in plače, zato moraš ceno postaviti v neko razmerje, da vidiš realno vrednost.

In se strinjam s teboj v neki meri, razen to da se mi zdi razmerje multiplier plač vs stanovanje sedaj krepko višje. Če me kdo popravi in živim v iluziji pa bom seveda hvaležen no troll
Skero

mm&r ::

redtech je izjavil:

Koliko na to primerjavo vplivajo obrestne mere za kredite, 5 let nazaj so bile obrestne mere 1.9 , danes so pa 4.0 ?
Verjetno, če primerjaš, da kupuješ brez kredita se ni toliko spremenilo, kot če kupuješ s kreditom.

mm&r je izjavil:

redtech je izjavil:

Koliko na to primerjavo vplivajo obrestne mere za kredite, 5 let nazaj so bile obrestne mere 1.9 , danes so pa 4.0 ?
Verjetno, če primerjaš, da kupuješ brez kredita se ni toliko spremenilo, kot če kupuješ s kreditom.

Kako da se ni, če pa povprečna plača krepko šepa za inflacijo, tud če si brez krede...
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

22.5.2018 RTV

Najvišje prodajne cene stanovanj so v mestu Ljubljana, 2.325 evrov na kvadratni meter, sledi Južna Primorska z 2.113 evri, najnižje cene pa smo zaznali v zasavski regiji, kjer je treba za kvadratni meter v povprečju odšteti 745 evrov.

Povprečna bruto plača za junij 2018 je znašala 1.654,00 EUR
0,711 m2/plača

2.5.2023 Z24

Srednja cena prodanih stanovanj v Ljubljani, ki je dosegla 3950 evrov/m2

Povprečna bruto plača za junij 2023 je znašala 2.205,81 EUR
0,5585 m2/plača

Povsod je slabo:
US najvišje v zadnjih 70. letih.
Home Price to Median Household Income Ratio (US)

https://www.longtermtrends.net/home-pri...

Je bilo pa v zgodovini že višje:
Home Price to Personal Average Income Ratio (US)

Po temu grafu bi rekel, da bodo nepremičnine še dražje in bolj nedosegljive (US).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: redtech ()

Torrent ::

redtech je izjavil:

Povsod je slabo:
US najvišje v zadnjih 70. letih.
Home Price to Median Household Income Ratio (US)

https://www.longtermtrends.net/home-pri...

Je bilo pa v zgodovini že višje:
Home Price to Personal Average Income Ratio (US)

Po temu grafu bi rekel, da bodo nepremičnine še dražje in bolj nedosegljive (US).

Res? Jaz bi pa po temu grafu rekel, da bo tam ko se konča, čez kako leto pisalo "Housing Bubble". 🙂

Sam kaj bo teb to pomagalo sj bodo banke spet dobile v last nepremicnine pa potem prodajale. Mogoce po mal cenejsih cenah...sam kdor do zdej ni mogu kupt tud pol ne bo
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Poglej vse grafe, označi 'All' in boš videl pred 1950, pri UK imaš do 1800 - index je veliko višji. Nevem pa kakšni so bili takrat pogoji na trgu.., zgolj po grafu sodim.

sem pravkrar zapazil da so se sprostile določene špajze če koga mika
https://www.gajpreserje.si/objekt-c1-ce...
Skero

Malidelničar ::

Invictus je izjavil:

Koliko folka tukaj bi pa res kaj kupilo, če bi cene padle za 20%???

Meni se zdi, da nihče od jamračev...

Tisti, ki imajo dovoljšnjo cash pozicijo bi morda lahko. Težava je - kot pravi Mato - da folk nima niti osnove v cashu za en polog in da narediš finančni kreditni plan. Če imaš max 20k s katerimi lahko operiraš je bolj jeba ...... manjka vsaj 10k, kvečjemu še malo več. Pa da si v dvoje in ima vsak za polovico pologa. Če si pa sam in z 20k sanjaš o nakupu v LJ, potem ti tudi 20% padec ne pomaga (verjetno tudi crash v obliki 45% ne bi takim pomagal).

Jaz sem pred leti poznal ogromno ljudi, ki je 2010-2012 (max do 2014) samih kupilo flate. Nekateri tudi v okolici LJ. In vsem je skupno to, da so kljub krizi 2008 - mnogi so takrat izgubili službe in morali iti na Zavod - stisnili, našli delo in prišparali kolikor so le lahko. V skrajnem primeru so menjavali službe na 1 leto, kar je bila realnost za številne. Ampak ko so ene 3,4 leta borbali na polno 2009-2012, so potem na dnu lahko sami kupili ker so imeli konkreten keš za polog.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

mm&r je izjavil:

redtech je izjavil:

To so še vedno nizke obrestne mere v primerjavi z letom 2008. Prav tako je fiksna 4% obrestna mera zgodovinsko gledano nizka.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: trancer01 ()

LeQuack ::

trancer01 je izjavil:

mm&r je izjavil:

redtech je izjavil:

To so še vedno nizke obrestne mere v primerjavi z letom 2008. Prav tako je fiksna 4% obrestna mera zgodovinsko gledano nizka.

Ja proti 1,5% dve leti nazaj pa absolutno drago.
Quack !

Tako nizke obresti so bile prvič v zgodovini, višje od 4 % pa so skoraj ves preostali čas. Normalne obresti pač morajo biti VIŠJE od inflacije. Po tej logiki so trenutno za stabilizacijo inflacije še daleč prenizke!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: trancer01 ()

bizgech ::

Ker je govora o nepremičninah, bom izkoristil za eno vprašanje. Kupiš nepremičnino in v njej nameravaš živeti. Na osebnih dokumentih imaš naveden še stari naslov, a ga nameravaš zamenjati (prijava na naslov nove nepremičnine). Ena prvih stvari ob vselitvi je, da izbereš distributerja elektrike in ponudnika interneta. Teh stvari verjetno ne moreš urediti preden nimaš osebnega dokumenta z novim naslovom? Oziroma vsaj ni smiselno prej to urejati, če nameravaš svoj obstoječi (stari) naslov zamenjati z novim? Kar me zanima: kakšna je najhitrejša možnost, da se vse to uredi? Najbrš ni druge, kot da greš po vrsti: osebna izkaznica, elektro distributer, internetni ponudnik?

johnnyyy ::

bizgech je izjavil:

Ker je govora o nepremičninah, bom izkoristil za eno vprašanje. Kupiš nepremičnino in v njej nameravaš živeti. Na osebnih dokumentih imaš naveden še stari naslov, a ga nameravaš zamenjati (prijava na naslov nove nepremičnine). Ena prvih stvari ob vselitvi je, da izbereš distributerja elektrike in ponudnika interneta. Teh stvari verjetno ne moreš urediti preden nimaš osebnega dokumenta z novim naslovom? Oziroma vsaj ni smiselno prej to urejati, če nameravaš svoj obstoječi (stari) naslov zamenjati z novim? Kar me zanima: kakšna je najhitrejša možnost, da se vse to uredi? Najbrš ni druge, kot da greš po vrsti: osebna izkaznica, elektro distributer, internetni ponudnik?

Jaz sem šel obratno. Najprej elektro in ostale stvari kar se tiče stanovanja potem pa šele prijavo stalnega prebivališča in menjavo dokumentov. Eden izmed razlogov za to je, da sem kupil na začetku poletja in je kmalu za tem sledil dopust. Zato sem raje počakal par mesecev, da sem bil vpisan v ZK, potem sem kar elektronsko oddal za spremembo stalnega prebivališča, potem sem uredil še nov osebni dokument, vmes in potem pa sem obvestil še vse za spremembo.

detroit je izjavil:

Sprostile? Te so že dlje časa proste. 🙂

gansta ::

Torrent je izjavil:

detroit je izjavil:

Sprostile? Te so že dlje časa proste. 🙂

Beri, reklama xD

trancer01 je izjavil:

Tako nizke obresti so bile prvič v zgodovini, višje od 4 % pa so skoraj ves preostali čas. Normalne obresti pač morajo biti VIŠJE od inflacije. Po tej logiki so trenutno za stabilizacijo inflacije še daleč prenizke!

Sej je kul, samo ljudje pač ne bodo jemali kreditov. Saj to je namen dragih kreditov, da se jih ne jemlje.
Quack !

Našel sem odlično ponudbo, če koga zanima. ?

https://www.slovenskenovice.si/bulvar/d...

zavajon ::

Mah, članek je bil objavljen včeraj, torej je danes gotovo že prodano. Škoda.

gansta ::

To je bilo kupljeno za cca 150 k€

Ja, kaj nisi prebral, da je vložila veliko truda v notranjo opremo, 600k si upravičeno zasluži, pa še solzico je potočila. ;((

redtech je izjavil:

Ja, kaj nisi prebral, da je vložila veliko truda v notranjo opremo, 600k si upravičeno zasluži, pa še solzico je potočila. ;((

Sem. Jaz sem si sicer vedno želel, da bi kupil "luksuzno" stanovanje slabe kvalitete v istem bloku s socialnimi stanovanji, pa do danes še ni bilo take ponudbe. 🤣

Drugač pa resno, sem takrat gledal ta stanovanja, ko so bila 2k na m2. Že takrat so vsi pljuvali po kvaliteti in sosedih, ampak jaz bi ga kupil, če bi lahko. Na žalost za dražbo rabiš celo kupnino, ki si je jaz svež iz faksa nisem mogel privoščit. Staršev pa tud nisem mel premožnih. Ne bi z veseljem tam živel, bi pa ga z veseljem zdaj prodal. 🙂

Telbanc ::

https://www.24ur.com/novice/slovenija/p...

Tale Ljubljana postaja eno osje gnezdo.

Zanimivo, tole pa sploh ni v redu. Ljubljana bo zgleda kmal u kur.u. In njene nepremičnine tud. No sicer sem pomirjen, ko sem prebral da so zaj tam okol želežniške postaje so rdeče nalepke da pol ko gre čez tebe za en "kombi azilantov", lah to prijaviš na policijo.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Telbanc ()

aviator ::

Telbanc je izjavil:

Zanimivo, tole pa sploh ni v redu. Ljubljana bo zgleda kmal u kur.u. In njene nepremičnine tud.

Kje je policija, da zadržimo vrednost svojih ceglov?

Utk ::

Jaz sem prepričan, da ta problem, enako kot vse ostale, lahko rešijo samo višji davki in več denarja za migrante.

/s

Kakor obrneš situacijo, če ne bo reda in mira, bo folk začel bežat ven iz Ljubljane.

aviator ::

trancer01 je izjavil:

Teoretično vse lepo in prav, ampak zaradi penzionizma, obrestne mere ne morejo biti več 4 odstotke. Tudi delniški penzionizem rabi poceni denar.

Država si rabi za pokojnine sposodit denar, JS mora imet zaposlenih 200k ljudi in tega drugac kot z poceni pufi ne moreš financirati.

Želiš biti v koži PM ,ki oznani ,da bodo penzije 30 odstotkov nižje, ker se ne nabere dovolj,da nekaterih operacij več ne bo ter ,da bodo v JS temeljito prevetrili senioriteto ter obdavcil cegle?

Se nikoli v zgodovini ni bilo tega,da bi ljudje 1/3 življenja spilali afengunc in fajn živeli ne da bi se nekje poznalo.Starost je pomenila revščino, prepis premoženja in muka za onega, ki ni imel potomcev.

Edina rešitev je zato, poceni zadolževanje, ki ga bomo nato seveda spet izbrali.

Glasnik te politike je prav Mario Draghi,rešitelj, človek upokojen z 57 leti in 9k penzije, ki nima dovolj.

Telbanc je izjavil:

Zanimivo, tole pa sploh ni v redu. Ljubljana bo zgleda kmal u kur.u. In njene nepremičnine tud. No sicer sem pomirjen, ko sem prebral da so zaj tam okol želežniške postaje so rdeče nalepke da pol ko gre čez tebe za en "kombi azilantov", lah to prijaviš na policijo.

Napačen link si prilepil. V tem članku azilanti niso omenjeni, moral bi prilepiti link na noro24tv.

Telbanc je izjavil:

Kakor obrneš situacijo, če ne bo reda in mira, bo folk začel bežat ven iz Ljubljane.

Kako pa veš? Saj ti nisi v Ljubljani.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zavajon ()

zavajon je izjavil:

Telbanc je izjavil:

Napačen link si prilepil. V tem članku azilanti niso omenjeni, moral bi prilepiti link na noro24tv.

Telbanc je izjavil:

Jaz sem v LJ in lahko z zagotovostjo povem, da na Vič ne bi šel živet. 🙂

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Torrent ()

Torrent je izjavil:

Zakaj pa ne?

Invictus ::

zavajon je izjavil:

Torrent je izjavil:

Zakaj pa ne?

Zakaj bi živel zraven smetišča?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Gregor P ::

Gregor P je izjavil:

x3ca je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Kje mislite, da se bo ustavilo? :D https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...

To zgleda dejansko ful uredu in dobra ponudba.. Je kar cudno, da ne morejo prodat.

… tole pa celo vem, kje je; najbrž ne morejo prodati, ker imajo težavne sosede, ki ti delajo ves čas težave z dostopom do hiše in pa ker ima en sosed žal duševne težave in ti (ter tvoji družini, če jo imaš) dobesedno grozi vsaj 1x na teden.:8)

Te dni sem slišal, da mu je uspelo prodati to hišo za 440.000 evrov v kešu (ker potem kupec očitno ni rabil imeti vso ustrezno dokumentacijo hiše za kredit na banki; zaradi česar jo prvi kupec na koncu ni mogel kupiti).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Invictus je izjavil:

zavajon je izjavil:

Torrent je izjavil:

Zakaj pa ne?

Zakaj bi živel zraven smetišča?

Saj Vič ni samo tam, kjer je smetišče. Pa tistemu delu se reče Dolgi most.

perci ::

Tistemu delu se reče Cesta dveh cesarjev in ima z rezidenčnim delom Viča skupnega točno nič.

deco16 ::

Sem živel na viču in tudi na dolgem mostu, smrada ni blo nikjer vohat. Pa tudi v azilem domu so bili pridni ko sem tekel mimo. Sedaj je od tega že 2+ leti, mogoče so podivjali, sam sem se še takrat počutil varnega.

mr_chai ::

Telbanc je izjavil:

Jaz mislim, da se je ta beg že začel po COVIDU. Jaz sem tudi eden izmed tistih, ki so "pobegnili".

deco16 je izjavil:

Sem živel na viču in tudi na dolgem mostu, smrada ni blo nikjer vohat. Pa tudi v azilem domu so bili pridni ko sem tekel mimo. Sedaj je od tega že 2+ leti, mogoče so podivjali, sam sem se še takrat počutil varnega.

Tudi sam sem živel v tistih koncih. Takrat je bila njihovo število manjše. Ko bomo enkrat dosegli kritično maso, se bo konkretno poznalo. Se že bližamo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mr_chai ()

mr_chai je izjavil:

Telbanc je izjavil:

Jaz mislim, da se je ta beg že začel po COVIDU. Jaz sem tudi eden izmed tistih, ki so "pobegnili".

deco16 je izjavil:

Tudi sam sem živel v tistih koncih. Takrat je bila njihovo število manjše. Ko bomo enkrat dosegli kritično maso, se bo konkretno poznalo. Se že bližamo.

Ni panike, zdaj, ko smo se rešili tebe, se je kritična masa števila migrantov zvišala ;)

Torrent je izjavil:

Poplave 2023 Kanal C0 ver4.mp4

Dej to u Googla, pa boš vidu. Poleg potentnih migrantov boste meli u Lj, še usrano vodo.

Ne pozabit na sežigalnico odpadkov, ki jo hoče Jankovič postaviti v center Ljubljane. Pravi da bo imela najvišji dimnik. Tako da če kdo misli da je sedaj onesnažen zrak naj počaka.
Quack !

zavajon je izjavil:

Torrent je izjavil:

Zakaj pa ne?

Ta situacija z migranti mi ni všeč. Sem na redditu bral in pišejo, da je neznosno. Pa ne moti me toliko zarad sebe, kot zarad partnerice in otroka. Nič pa ne kaže, da bo situacija kaj boljša, kvečjemu slabša. Pa nasplošno mi Vič ni nič domač. Sta mi bolj domača Šiška in Bežigrad. Tud ko cene bolj padejo, se bom raje nagibal okolici v smeri severa.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Torrent ()

To z visokim dimnikom je dobra, če v SLO večinoma piha zahodnik, to pomeni, da bo iz dimnika padlo dol v Celju ali Novem Mestu?
««
462 / 790
»»