» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
454 / 792
»»

Mato989 ::

matobeli je izjavil:

Najlažje je potem da kar ukinemo vračilo dohodnine in ostale socialne transferje, pa nažgemo 500€/odraslega (250€/otroka) UTD ki se pokriva direktno iz davka na nepremičnine.

Rabimo pobrat samo 1MRD. Če kdo zbrska ven koliko so vredne vse nepremičnine v sloveniji bomo imeli točno cifro koliko davka je treba plačati na 1€ vrednosti nepremičnine.

Še lažje pa je da začnemo ČIM MANJ pobirat in čim manj dajat iz proračuna... ker to mešetarjenjem z državno malho prinese minus... naj ljudje denar sami porabijo, ne pa da prisilno pobiramo pa kao delimo našim in pod pogoji vlade
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

kriptobog ::

matobeli je izjavil:

Najlažje je potem da kar ukinemo vračilo dohodnine in ostale socialne transferje, pa nažgemo 500€/odraslega (250€/otroka) UTD ki se pokriva direktno iz davka na nepremičnine.

Rabimo pobrat samo 1MRD. Če kdo zbrska ven koliko so vredne vse nepremičnine v sloveniji bomo imeli točno cifro koliko davka je treba plačati na 1€ vrednosti nepremičnine.

Vbistvu samo ukinime socialne transferje, ker se jih v veliki meri izkorišča pa je rešeno.

matobeli ::

Mato989 je izjavil:

Še lažje pa je da začnemo ČIM MANJ pobirat in čim manj dajat iz proračuna... ker to mešetarjenjem z državno malho prinese minus... naj ljudje denar sami porabijo, ne pa da prisilno pobiramo pa kao delimo našim in pod pogoji vlade

Pa da spremenimo vzhodno slovenijo v favelo? Še men se to ne zdi pametna ideja.

PrihajaNodi ::

Slovenija je favela.:)
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Alien123 ::

matobeli je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Pa da spremenimo vzhodno slovenijo v favelo? Še men se to ne zdi pametna ideja.

Vsaj migrantov ne bo. Zadnjič v ljubljani se počutil kot da sem v tuji državi, pa še na 10m težijo za euro. 8-O

zavajon ::

Utk je izjavil:

Na tvojemu linku piše:
Drugi davek, ki ga v določenih primerih plača lastnik ali uživalec nepremičnine, pa je davek od premoženja

Kater je pa PRVI davek, če je davek na premoženje drugi davek? Ne boš uganil, NUSZ.

Višji davek za prazne nepremičnine rabimo, konkretno višji, da boste čim bolj jokali. Še posebej tisti, ki na črno oddajajo. Takrat bom zadovoljen, pa lahko cene nepremičnin zarad mene ostanejo iste.

Če misliš, da bojo tisti s praznimi stanovanji naenkrat bolj jokali kot tisti brez, potem živiš v nekem zelo naivnem domišljskem svetu.

Gotovo bodo bolj jokali. Kajti vedno, ko se uvede nek davek, začnejo jokat tisti, ki ga morajo plačevati, ne pa tisti, ki jim ga ni treba.

Alien123 je izjavil:

Vsaj migrantov ne bo. Zadnjič v ljubljani se počutil kot da sem v tuji državi, pa še na 10m težijo za euro. 8-O

Ja, takoj spoznajo prišleka in vedo, da je naiven. Jaz živim v Ljubljani, pa me še noben migrant ni žical.
To počno le lokalni klošarji, če imam kaj drobiža, ga dam, sicer ne. A ker vedno bolj uporabljamo kartice, je drobiž vedno redkeje v žepih.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zavajon ()

Alien123 je izjavil:

Kaj, ste štajerci preleni da bi se zorganiziral v en kombi pa šli po kovančke?

Utk ::

Kar se bo zbralo, se bo pač zbralo. Boljše nekaj, kot nič.

30 let se borijo, nekateri, za ta davek, čez 10 let morda bo, če bo. In sprememba bo v tem, da bojo nekateri plačali 100 evrov več na leto za prazno stanovanje, drugi pa imeli 3 evre več na mesec neto. Če se za to borite, potem...se kar dajte :)

Jaz bi, če se že lotevamo, res nekaj premaknil. Ampak vam očitno paše da je tako kot je. Whatever, jaz bom preživel v vsakem primeru. Ne zato, ker imam več, ker nimam, ampak ker sem pametnejši. Tega pa ne bo noben davek spremenil.

Gotovo bodo bolj jokali. Kajti vedno, ko se uvede nek davek, začnejo jokat tisti, ki ga morajo plačevati, ne pa tisti, ki jim ga ni treba.

Hja, jaz bi vseeno raje plačeval 5 davkov na 5 praznih stanovanj in jokal kot pa se smejal, ker imam zarad tega 3 evre cenejšo najemnino, čeprav je v resnici 100 evrov višja.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Utk je izjavil:

Whatever, jaz bom preživel v vsakem primeru. Ne zato, ker imam več, ker nimam, ampak ker sem pametnejši.

Morda si pa res pametnejši, kajti to ti na tem forumu zelo dobro uspeva skrivati ;)

Jaz ne ščijem proti vetru, ampak se tako obrnem, da nese proti vam...vi ta čas kar študirajte kako ustavit veter in kako naredit scalnico užitno, jaz nisem tolk pameten, da bi mi to uspelo.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

30 let se borijo, nekateri, za ta davek, čez 10 let morda bo, če bo. In sprememba bo v tem, da bojo nekateri plačali 100 evrov več na leto za prazno stanovanje, drugi pa imeli 3 evre več na mesec neto. Če se za to borite, potem...se kar dajte :)

Če bo tak davek, potem res nima smisla. Into gotovo vedo tudi zakonodajalci. S tem bi se le zamerili volivcem, spremenili pa ne bi ničesar.
Ustrezen davek bi bil vsaj 0.5% vrednosti za zasedeno nepremičnino in 2% za nezasedeno.

zavajon je izjavil:

Utk je izjavil:

Če bo tak davek, potem res nima smisla. Into gotovo vedo tudi zakonodajalci. S tem bi se le zamerili volivcem, spremenili pa ne bi ničesar.

Normalno, zato pa tega davka ni, niti ga ne bo. End of story.

Ustrezen davek bi bil vsaj 0.5% vrednosti za zasedeno nepremičnino in 2% za nezasedeno.

Tu nekje smo že zdaj.

Utk je izjavil:

Jaz ne ščijem proti vetru, ampak se tako obrnem, da nese proti vam...vi ta čas kar študirajte kako ustavit veter in kako naredit scalnico užitno, jaz nisem tolk pameten, da bi mi to uspelo.

Proti meni ne, ker ne ščijeva skupaj ;)

Utk je izjavil:

Tu nekje smo že zdaj.

Ne poznam nikogar, ki bi za 200.000 vredno stanovanje, v katerem živi, plačeval 1.000 letno, ali pa 4.000 za nezasedeno.
Tako da imaš ti res smolo.

Zgodovina sprememb…

Predvsem zato, ker uradno ni nobeno stanovanje vredno 200 jurjev.
Povprečno še 100 ni. Plačaš pa nekaj NUSZ in nekaj na premoženje.
Tudi če bi bile tvoje cifre x2 proti danes, smo šele tu nekje:

In še enkrat, jaz se bi s tvojimi ciframi takoj strinjal, samo da v resnici ne moreš vedet ali v njem živi lastnik ali ne, niti ne vem zakaj bi bilo to pomembno. Če to vržemo ven, in rečemo 2 jurja za 200 jurjev, sem pa takoj za.

Zgodovina sprememb…

Uradne vrednosti bi seveda morali uskladiti z današnjimi tržnimi.
Ni važno, ali v stanovanju živi lastnik ali ne. Lahko živi najemnik, v tem primeru je stanovanje zasedeno.
Seveda pa bi morali nekako zmanjšati možnosti fiktivnega prijavljanja, kajti Balkanci smo pač Balkanci...

Zgodovina sprememb…

zavajon je izjavil:

Uradne vrednosti bi seveda morali uskladiti z današnjimi tržnimi.
Ni važno, ali v stanovanju živi lastnik ali ne. Lahko živi najemnik, v tem primeru je stanovanje zasedeno.
Seveda pa bi morali nekako zmanjšati možnosti fiktivnega prijavljanja, kajti Balkanci smo pač Balkanci...

Ampak nalazje uredis tako da je davek enak za vse pol pa pri placah delavcem vrnes

Zakaj bi neka družina za 2 stanovanja plačala različno davka glede na to kje je kdo prijavljen oz. živi? Če pa enga oddajajo, tolk boljše, ravno tak davek jih bo vzpodbudil, da enga oddajo.

Zgodovina sprememb…

zavajon je izjavil:

Utk je izjavil:

Proti meni ne, ker ne ščijeva skupaj ;)

Utk je izjavil:

Tu nekje smo že zdaj.

Ne poznam nikogar, ki bi za 200.000 vredno stanovanje, v katerem živi, plačeval 1.000 letno, ali pa 4.000 za nezasedeno.
Tako da imaš ti res smolo.

To je zato ker je recimo moje flet ki je bil kupljen 2019 za 73k danes trzno vreden 100k fix ampak po oceni gursa pa 36.500

Ce bi to uskladili z realnimi cenami bi takoj placevali najmanj 2,5x vec kar pomeni da zdaj placam nuszja 60eur in davka na premozenje sem placal 63eur pol bi pa 150eur od oka.... Tisti ki pa zdaj placajo 200eur pa bi pol 500 itd

Samo ne vem zakaj gurs to ne posodobi

Ampak tu bi nastal problem, kaj z lastniki, ki ne dobivajo plače. Npr. sp-jevci, upokojenci, kriptomilijonarji,...

Utk je izjavil:

Zakaj bi neka družina za 2 stanovanja plačala različno davka glede na to kje je kdo prijavljen oz. živi? Če pa enga oddajajo, tolk boljše, ravno tak davek jih bo vzpodbudil, da enga oddajo.

Tako zato je najpomembneje da je davek neodvisen od prijavljenih in vsega

zavajon je izjavil:

Ampak tu bi nastal problem, kaj z lastniki, ki ne dobivajo plače. Npr. sp-jevci, upokojenci, kriptomilijonarji,...

UTD. Tko da zdej je samo še problem kaj z vsemi tistimi ki preračunavajo koliko bi nekdo moral česa dobit.

zavajon je izjavil:

Nic naj placajo, ce ne morejo jih deloziramo sicer ne ampak ce dedici ne placajo z zamudni vred ki morajo bit vsaj 9% letno se nepremicnina vzame po smrti in da na drazbo

Enako velja za penzice

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: zavajon ()

Vrednost tvojega fleta bi morali enostavno popraviti na 100k in ti od tega zneska odmeriti 0,5% davka.
Tako bi plačal 500EUR davka na leto.
Tebi to ne bi bilo toliko, a tisti, ki je kupil 200k vredno garsonjero v Ljubljani za "investicijo", ta bi pa malo klel, ko bi dobil položnico za 4k.

Mato989 je izjavil:

zavajon je izjavil:

Nic naj placajo, ce ne morejo jih deloziramo sicer ne ampak ce dedici ne placajo z zamudni vred ki morajo bit vsaj 9% letno se nepremicnina vzame po smrti in da na drazbo

Enako velja za penzice

Nisem mislil na to, ali so ti sposobni plačati davek, ampak na to, da do teh ne bi bilo pošteno, če bi po tvojem predlogu obdavčili vse enako potem pa vrnili z znižanjem obdavčitve plač.
Jasno je, da kdor ne bi mogel plačati davka, bi stanovanje pač prodal in šel živeti v najem.

Zgodovina sprememb…

To lahko "jutri" naredijo, brez enga novega zakona.

zavajon je izjavil:

Vrednost tvojega fleta bi morali enostavno popraviti na 100k in ti od tega zneska odmeriti 0,5% davka.
Tako bi plačal 500€ davka na leto.
Tebi to ne bi bilo toliko, a tisti, ki je kupil 200k vredno garsonjero v Ljubljani za "investicijo", ta bi pa malo klel, ko bi dobil položnico za 4k.

Seveda samo to mora biti za vse enak procent in ne glede na status pol pa dat delavcem to nazaj v obliki dohodnine in nizjih prispevkov tako se dela razbremenitev

Penzici spjevci, socialci pa naj placajo ali pa jih sicer ne deloziramo ampak ko umrejo gre na drazbo ne v dedno maso

Aha, torej naj bodo delavci priviligirani, ker spadaš ti mednje. Espejevce pa ko jebe...

Ampak ne vsi delavci... Samo tisti okol povprečne plače, kamor spada sam.

zavajon je izjavil:

Aha, torej naj bodo delavci priviligirani, ker spadaš ti mednje. Espejevce pa ko jebe...

Ja pa saj je sam OECD rekel da je DELO/plača! preveč obdavčeno nepremičnina pa premalo... a se torej ne strinjate v tem?

SPjevci itak vsi plačujejo premalo po vaše večinoma, torej kje je problem? SPjevci ki imajo enako visoke plače bodo enako priviligirani kao...

Torrent ::

Mato989 je izjavil:

Ne Torrent, moj in Utkjev predlog dejansko nekaj spremenita, vaši predlogi pa samo dodajajo davek in to je to...

Kot pravim

1% (ali 0,5%) davka na nepremičnine BREZ IZJEME (na vrednost) ta davek je na vse, na cerkvene objekte, poslovne stavbe, trgovske centre (ajde na proizvodnjo lahko damo 0,1% davek je olajšava 0,9% če PROIZVAJAŠ nekaj)

Nato pa spremeniti dohodnino in prispevke tako, da povprečna plača dobi ven najmanj 200NETO/mesec več...

To pomeni da če bo 1% davka na 200k vredno nepremičnino je to 2k davka in nekdo z povprečno plačo dobi letno 2,4k več ven, če živita not 2 s povprečno sta v plusu 2,8k!!!

Ampak seveda to pomeni davek za vse, tudi penziče socialce itd... če nočejo plačat vzame država nepremičnine po smrti in na dražbo, ali pa naj potomci in dediči plačajo če hočejo obdržat

To bi rešilo dejansko marsikaj, tudi nihče ne bi mogel fiktivno prijavljat ker je davek neodvisen od vsega tega... samo vi tega nočete, vi bi mutibarili pa neke olajšave pa prazna samo bla bla bla

Čakaj malo. Še začel nisi, pa že mutibariš. Zakaj bi proizvodnja dobila olajšavo?

Kako bo povprečna neto plača dobila ven najmanj 200€ neto več? A bo dovolj pobrano? A to pomeni, da če je nadpovprečna plača, se bo dobilo več?

To pomeni, da če nimaš vsaj povprečne plače, boš v minusu s tem davkom, tisti, ki pa imamo dost višjo plačo, bomo še v večjem plusu? Nekako se mi zdi, da ne razumeš svojega predloga. Torej jaz bom za 200k vredno nepremičnino plačal 2k na leto, dobil pa sam več kot 5k nazaj s plačo? Če vštejem še partnerico, bo to še več. Hahahaha. Ti pa si bister. Let's gooooo. :))

Aja, pa penzičem boš pobiral od pokojnine, za katero so delali celo življenje, zato ker živijo v svoji nepremičnini, za katero so celo življenje že plačevali vse "davke"? Ti pa si ekstremist. Moti te, da bo nekdo kaznovan, ki ima več praznih nepremičnin, ampak bi raje kaznoval večino populacije, ki niso ti. Predvidevam, da zato, ker se tebi izide kalkulacija, čeprav sploh nisi pomislil, kaj to vse potegne s sabo. Malo se smešiš s takšnimi predlogi. Utk pa te še podpira v svojih deluzijah. A mata to neko grupno telepatsko blodnjo? :))

To kar ti govoriš, ni nikjer ne svetu. Se ti ne zdi, da je nek razlog za to? Mi pa omenjamo rešitve, ki so v uporabi po celem svetu, pa se tebi zdijo radikalne. Mogoče se je za vprašat, kje je težava.

Ja, sej to ti pravim. Če spremenimo to kar bi vi spremenili, se ne bo spremenilo nič. Če gremo resno v to, bojo pa (spet) profitirali tisti, ki imajo več. Človeku na minimalcu, ki plača 200 evrov na mesec davka, nimaš več kaj dat, ker že itak nam dela neto izgubo.

profitirali bodo pri plači tisti ki delajo več. Oziroma, predvsem bodo na slabšem tisti ki imajo prazna stanovanja, kar pomeni da bodo posredno profitirali tudi tisti ki imajo manj ker se bo ponudba nepremičnin povišala.

Utk je izjavil:

Ja, sej to ti pravim. Če spremenimo to kar bi vi spremenili, se ne bo spremenilo nič. Če gremo resno v to, bojo pa (spet) profitirali tisti, ki imajo več. Človeku na minimalcu, ki plača 200 evrov na mesec davka, nimaš več kaj dat, ker že itak nam dela neto izgubo.

Torej so vse države/mesta, ki so uvedli podoben model, to nardile za foro? Škoda, da niso prvo vprašali slovenske strokovnjake na tem forumu, da jim razložijo, kako se s tem nič ne spremeni.

Poglej, v Berlinu lahko celo prijaviš, če ima nekdo prazno stanovanje:
https://ssl.stadtentwicklung.berlin.de/...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Torrent ()

Torrent je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ne Torrent, moj in Utkjev predlog dejansko nekaj spremenita, vaši predlogi pa samo dodajajo davek in to je to...

Kot pravim

1% (ali 0,5%) davka na nepremičnine BREZ IZJEME (na vrednost) ta davek je na vse, na cerkvene objekte, poslovne stavbe, trgovske centre (ajde na proizvodnjo lahko damo 0,1% davek je olajšava 0,9% če PROIZVAJAŠ nekaj)

Nato pa spremeniti dohodnino in prispevke tako, da povprečna plača dobi ven najmanj 200NETO/mesec več...

To pomeni da če bo 1% davka na 200k vredno nepremičnino je to 2k davka in nekdo z povprečno plačo dobi letno 2,4k več ven, če živita not 2 s povprečno sta v plusu 2,8k!!!

Ampak seveda to pomeni davek za vse, tudi penziče socialce itd... če nočejo plačat vzame država nepremičnine po smrti in na dražbo, ali pa naj potomci in dediči plačajo če hočejo obdržat

To bi rešilo dejansko marsikaj, tudi nihče ne bi mogel fiktivno prijavljat ker je davek neodvisen od vsega tega... samo vi tega nočete, vi bi mutibarili pa neke olajšave pa prazna samo bla bla bla

Čakaj malo. Še začel nisi, pa že mutibariš. Zakaj bi proizvodnja dobila olajšavo?

Kako bo povprečna neto plača dobila ven najmanj 200€ neto več? A bo dovolj pobrano? A to pomeni, da če je nadpovprečna plača, se bo dobilo več?

To pomeni, da če nimaš vsaj povprečne plače, boš v minusu s tem davkom, tisti, ki pa imamo dost višjo plačo, bomo še v večjem plusu? Nekako se mi zdi, da ne razumeš svojega predloga. Torej jaz bom za 200k vredno nepremičnino plačal 2k na leto, dobil pa sam več kot 5k nazaj s plačo? Če vštejem še partnerico, bo to še več. Hahahaha. Ti pa si bister. Let's gooooo. :))

Aja, pa penzičem boš pobiral od pokojnine, za katero so delali celo življenje, zato ker živijo v svoji nepremičnini, za katero so celo življenje že plačevali vse "davke"? Ti pa si ekstremist. Moti te, da bo nekdo kaznovan, ki ima več praznih nepremičnin, ampak bi raje kaznoval večino populacije, ki niso ti. Predvidevam, da zato, ker se tebi izide kalkulacija, čeprav sploh nisi pomislil, kaj to vse potegne s sabo. Malo se smešiš s takšnimi predlogi. Utk pa te še podpira v svojih deluzijah. A mata to neko grupno telepatsko blodnjo? :))

To kar ti govoriš, ni nikjer ne svetu. Se ti ne zdi, da je nek razlog za to? Mi pa omenjamo rešitve, ki so v uporabi po celem svetu, pa se tebi zdijo radikalne. Mogoče se je za vprašat, kje je težava.

Ne ni se mi dalo vsega pisat... profitirali bi tisti ki imajo plačo med minimalcem in približno 2,5x minimalca... torej do tam nekje 2,8k bruto... tistim bi jaz znižal obremenitve to je približno 75-80% delovno aktivnih ljudi v SLO od tega večina v Privat sektorju...

Pobrali bi dovolj ker bi bilo vse obdavčeno z 1% na VREDNOST razen proizvodnih hal... tam naj bo olajšava ker hočemo v SLO industrijo tudi... to je EDINA olajšava ki bi jo jaz dal...

Ostalo pa 1% od vrednosti....

Po mojih izračunih od oka, bi to pomenilo da bi osebe na minimalcih prejele cca 100NETO več na mesec in tja do 2,8k bruto ki bi prejel približno 250-300 NETO več na mesec... Za takšno olajšavo bi morali od VSEH nepremičnin pobrati letno cca dobro milijardo davka... kar je povsem izvedljivo če

1. obdavčimo vse razen proizvodnih hal z 1% od AKTUALNE VREDNOSTI (torej povprečnih cen m2 iz realiziranih poslov zadnjega polletja...
2. ni nobenih izjem pri prebivalcih torej plačaš enako če si penzič, socialac ipd...

Torrent je izjavil:

Utk je izjavil:

Torej so vse države/mesta, ki so uvedli podoben model, to nardile za foro? Škoda, da niso prvo vprašali Slovenske strokovnjake na tem forumu, da jim razložijo, kako se s tem nič ne spremeni.

In kako v Berlinu kupi stanovanje nekdo ki ima 100 EUR neto plače nad Berklinskim/GER minimalcem? NE MORE, tako kto ne v SLO... torej kje je problem?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Lej, "prazna" stanovanja so že zdaj obdavčena. Malo, ampak so. In problem danes ni, da so ta stanovanja malo obdavčena, ampak da v realnosti sploh niso, ker so tam ljudje prijavljeni. To vemo iz tega, da je prekleto malo ljudi, ki plačujejo ta davek. Bistveno manj kot je praznih stanovanj po podatkih elektra recimo. Tako da ta davek lahko povečaš za 5x, pa ne bo nič pomagalo, samo še več ljudi se bo fiktivno prijavilo, še tisti, ki zdaj plačujejo malo in se jim ne da s tem ukvarjat. Za 2 jurja na leto se pa bojo.
Tako da, če misliš pobirat davek na nekaj, moraš najprej vedet kako boš to enforcal. Če ne, je brez veze. Naj jutri začne furs to izvajat, preverjat, da dokaže, da je tega sposoben, potem se pa menimo o stopnji.

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Torrent je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Kot pravim

Kako bo povprečna neto plača dobila ven najmanj 200EUR neto več? A bo dovolj pobrano? A to pomeni, da če je nadpovprečna plača, se bo dobilo več?

Ne ni se mi dalo vsega pisat... profitirali bi tisti ki imajo plačo med minimalcem in približno 2,5x minimalca... torej do tam nekje 2,8k bruto... tistim bi jaz znižal obremenitve to je približno 75-80% delovno aktivnih ljudi v SLO od tega večina v Privat sektorju...

Pobrali bi dovolj ker bi bilo vse obdavčeno z 1% na VREDNOST razen proizvodnih hal... tam naj bo olajšava ker hočemo v SLO industrijo tudi... to je EDINA olajšava ki bi jo jaz dal...

Ostalo pa 1% od vrednosti....

Po mojih izračunih od oka, bi to pomenilo da bi osebe na minimalcih prejele cca 100NETO več na mesec in tja do 2,8k bruto ki bi prejel približno 250-300 NETO več na mesec... Za takšno olajšavo bi morali od VSEH nepremičnin pobrati letno cca dobro milijardo davka... kar je povsem izvedljivo če

1. obdavčimo vse razen proizvodnih hal z 1% od AKTUALNE VREDNOSTI (torej povprečnih cen m2 iz realiziranih poslov zadnjega polletja...
2. ni nobenih izjem pri prebivalcih torej plačaš enako če si penzič, socialac ipd...

Torrent je izjavil:

Utk je izjavil:

Torej so vse države/mesta, ki so uvedli podoben model, to nardile za foro? Škoda, da niso prvo vprašali Slovenske strokovnjake na tem forumu, da jim razložijo, kako se s tem nič ne spremeni.

In kako v Berlinu kupi stanovanje nekdo ki ima 100 EUR neto plače nad Berklinskim/GER minimalcem? NE MORE, tako kto ne v SLO... torej kje je problem?

Jaz res upam, da se delaš neumnega, ker to več ni normalno.

Poglej si sam razmerja med povprečno plačo in ceno stanovanj/najemov: https://www.numbeo.com/cost-of-living/c...

Lahko pa sam pogledaš, koliko je v Berlinu najnižja plača in primerjaš s ceno najema. Potem pa primerjaj razmerje z LJ. Pa s tem, da v Berlinu tud jamrajo glede cen najemnin, ampak imajo prag bolečine očitno dost nižji, kot Slovenci. Hlapci smo od vedno imeli višji prag bolečine.

Zgodovina sprememb…

Torej? V centru Berlina je cena kvadrtatnega metra 2x višja kot v LJ praktično, plače pa niso x2... oziroma je purchasing power manj višji kot je višja cena kvadrata...

Torrent je izjavil:

Utk je izjavil:

Torej so vse države/mesta, ki so uvedli podoben model, to nardile za foro? Škoda, da niso prvo vprašali slovenske strokovnjake na tem forumu, da jim razložijo, kako se s tem nič ne spremeni.

V Sloveniji tudi lahko prijaviš, samo efekta ne bo nobenga.
Veš v kateri občini imajo največ "tujih" (ne iz njihove občine) registriranih avtov? Kranjska gora. Ljubljančani imajo gor vikende in apartmaje, morali bi plačat kar masten davek že danes, je pa nekdo iz družine tam prijavljen in stvar rešena. Če povečaš stopnjo za 3x, kaj si naredu? Nič. Čist nič.

Eno je fantaziranje kaj bi treba, nekaj drugega pa realnost. Realnost je, da je najbolj efektivno obdavčit vse enako, in potem to poravnat pri dohodnini, delu. Samo da v nasprotju z matotom bi jaz to olajšavo dal še penzičem. Davek za jurja gor letno, enako tudi penzioni. Tist, ki ima eno stanovanje, bo na istem, tist, ki ima 3, bo plačal več. Če bo prepisal na otroka, bo plačal pač otrok. Nimaš kaj mešetarit.

Če naredimo tako, imajo nekaj od tega tudi tisti, ki so v najemu. Vsi bi imeli enako "olajšavo", ker bi bila to vsak mesec pri plači. Ne pa da nek revež ne plača davka za garsonjero 30 m2, nek bogataš pa za vilo z bazenom, ker mu je tisto "prva" nepremičnina. Ne, revež naj plača 200 evrov za tisto revščino, za vilo pa 5 jurjev. Obema se pa dvigne neto pri delu, in to za enak neto za enako plačo.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Torrent je izjavil:

Utk je izjavil:

V Sloveniji tudi lahko prijaviš, samo efekta ne bo nobenga.
Veš v kateri občini imajo največ "tujih" (ne iz njihove občine) registriranih avtov? Kranjska gora. Ljubljančani imajo gor vikende in apartmaje, morali bi plačat kar masten davek že danes, je pa nekdo iz družine tam prijavljen in stvar rešena. Če povečaš stopnjo za 3x, kaj si naredu? Nič. Čist nič.

Eno je fantaziranje kaj bi treba, nekaj drugega pa realnost. Realnost je, da je najbolj efektivno obdavčit vse enako, in potem to poravnat pri dohodnini, delu. Samo da v nasprotju z matotom bi jaz to olajšavo dal še penzičem. Davek za jurja gor letno, enako tudi penzioni. Tist, ki ima eno stanovanje, bo na istem, tist, ki ima 3, bo plačal več. Če bo prepisal na otroka, bo plačal pač otrok. Nimaš kaj mešetarit.

Če naredimo tako, imajo nekaj od tega tudi tisti, ki so v najemu. Vsi bi imeli enako "olajšavo", ker bi bila to vsak mesec pri plači. Ne pa da nek revež ne plača davka za garsonjero 30 m2, nek bogataš pa za vilo z bazenom, ker mu je tisto "prva" nepremičnina. Ne, revež naj plača 200 evrov za tisto revščino, za vilo pa 5 jurjev. Obema se pa dvigne neto pri delu, in to za enak neto za enako plačo.

Samo zakaj bi penzičem dal to olajšavo? Saj jaz jih ne bi deložiral, če ne bi plačevali, samo če ne bi bi pol šlo na dražbo, namesto v dedno maso... torej jaz bi win win naredil ker eni pizdijo da dedovanje ni ok...

Če pa dedič hoče nepremičnino dedovat pa naj pomaga staršem plačevat davek...

Da niti ne začnem v matematiki kjer bi ti dal olajšavo 400k penzičem... to je glih od tistih od katerih bi denar morali vlečt ker eni tu pravijo da so starci vse nahoardali...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Ker ni razloga, da bi nekdo, ki živi v svojem stanovanju, moral bit na bistveno slabšem. Naj plačajo več tisti, ki imajo 5 stanovanj, ne pa raja, penziči ali zaposleni, nima veze.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Ker ni razloga, da bi nekdo, ki živi v svojem stanovanju, moral bit na bistveno slabšem. Naj plačajo več tisti, ki imajo 5 stanovanj, ne pa raja, penziči ali zaposleni, nima veze.

Je razlog... ker to potem deduje dedič ki že zdaj dobiva olajšavo... če noče plačevat za starca pa naj gre nepremičnina na dražbo... saj sem rekel nikogar deložirat in blokirat za to če ne plačuje, samo če ne plačuje gredo nepremičnine po smrti na dražbo

Kaj ima dedič s tem? V penzion grejo ljudje pri 65ih, živi se pa potem do 90, 100. Še "vsaj" 30 let. Ne glede kolk si blesav, tako zelo ne bi smel bit. Nekdo, ki gre v pokoj, ni avtomatsko in takoj socialni problem, v vrsti za umret, itd. Plačeval je prispevke za pokojnino, daj mu kolk mu pripada, drugo mu pusti pri miru. Če ima 5 stanovanj, pa naj plačuje za 5.

Moj sistem bi tudi vzpodbujal starejše, da se preselijo nekam, kjer je cenejše stanovanje. Olajšave bi imel jurja na leto, če bi živel nad prešercem, bi plačeval 2 jurja davka, na Ptuju pa 500 evrov. Zdaj pa razmišljaj...
Če jim damo olajšavo v m2, te vzpodbude ni.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Kaj ima dedič s tem? V penzion grejo ljudje pri 65ih, živi se pa potem do 90, 100. Še "vsaj" 30 let. Ne glede kolk si blesav, tako zelo ne bi smel bit. Nekdo, ki gre v pokoj, ni avtomatsko in takoj socialni problem, v vrsti za umret, itd. Plačeval je prispevke za pokojnino, daj mu kolk mu pripada, drugo mu pusti pri miru. Če ima 5 stanovanj, pa naj plačuje za 5.

Moj sistem bi tudi vzpodbujal starejše, da se preselijo nekam, kjer je cenejše stanovanje. Olajšave bi imel jurja na leto, če bi živel nad prešercem, bi plačeval 2 jurja davka, na Ptuju pa 500 evrov. Zdaj pa razmišljaj...
Če jim damo olajšavo v m2, te vzpodbude ni.

Samo to potem ni fer... če olajšave ne koristi bi moral pol dobit 500, ker zaposleni dobi pri plači več, on pa penzije ne bo dobil, zato je olajšava meh... naj plačuje saj davek se ne spremeni če gre v penzijo... pač če nima dovolj penzije jebiga gre pol na dražbo, to ni nič narobe, bi se mešalo premoženje hitreje... ne pa kopičilo

Utk je izjavil:

Lej, "prazna" stanovanja so že zdaj obdavčena. Malo, ampak so. In problem danes ni, da so ta stanovanja malo obdavčena, ampak da v realnosti sploh niso, ker so tam ljudje prijavljeni. To vemo iz tega, da je prekleto malo ljudi, ki plačujejo ta davek. Bistveno manj kot je praznih stanovanj po podatkih elektra recimo. Tako da ta davek lahko povečaš za 5x, pa ne bo nič pomagalo, samo še več ljudi se bo fiktivno prijavilo, še tisti, ki zdaj plačujejo malo in se jim ne da s tem ukvarjat. Za 2 jurja na leto se pa bojo.
Tako da, če misliš pobirat davek na nekaj, moraš najprej vedet kako boš to enforcal. Če ne, je brez veze. Naj jutri začne furs to izvajat, preverjat, da dokaže, da je tega sposoben, potem se pa menimo o stopnji.

Kdo se bo tam prijavil. Daj primer. Sej ti sorodniki, ki bi se naj tam prijavili, tud morejo nekje živet, al ne? Pa tud, če recimo to narediš za 1, mogoče celo 2 prazni nepremičnini, kaj boš pa z ostalimi? A boš kr tak enga prijavil, ki nima nepremičnine? Ok, vso srečo s tem. Potem je pa tu še nadzor, ker s tem se strinjam, da more ta bit pojačan.

Zakaj to sprašuješ, če pa to že tako "deluje"?
Imaš par, kakega otroka, ne vem če je pogoj, da je polnoleten, mamo, fotra, za 3, 4 stanovanja se da. Ko ima nekdo 5, 10 stanovanj, pa brez skrbi da je nek doo zadaj in potem so davki samo že nižji, "stroški" pa višji.

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Torej? V centru Berlina je cena kvadrtatnega metra 2x višja kot v LJ praktično, plače pa niso x2... oziroma je purchasing power manj višji kot je višja cena kvadrata...

Pa ti ne znaš prebrat na dnu, koliko je povprečna plača v Berlinu. Matematika šepa? Daj še enkrat izračunaj.

Utk je izjavil:

Zakaj to sprašuješ, če pa to že tako "deluje"?
Imaš par, kakega otroka, ne vem če je pogoj, da je polnoleten, mamo, fotra, za 3, 4 stanovanja se da. Ko ima nekdo 5, 10 stanovanj, pa brez skrbi da je nek doo zadaj in potem so davki samo že nižji, "stroški" pa višji.

Seveda more bit otrok polnoleten. Če mama pa foter živita na različnih naslovih, s tem nastanejo druge težave. Pa otroci bojo enkrat imeli svojo nepremičnino, a ne? Pa bodo hotli dat svoje otroke v vrtec in šolo. Jih bodo peljali v Kranjsko Goro? Pa pojača se nadzor in nabije visoke kazni. Za podjetje more veljat enak zakon. Ne vem od kod ti ideja, da bi mogla bit podjetja izvzeta? Kvečjemu bi mogla plačat še več za držanje praznega stanovanja, če ne vsaj enako.

Zgodovina sprememb…

trancer01 ::

Saj je jasno, kaj bo. Cene nepremičnin bodo tudi v Sloveniji padle. Novega nepremičninskega davka ne bo. Ostali davki se bodo zvišali.

Matobeli bo še vedno podnajemnik.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: trancer01 ()

aviator ::

Mato989 je izjavil:

zavajon je izjavil:

Tako bi plačal 500€ davka na leto.

Seveda samo to mora biti za vse enak procent in ne glede na status pol pa dat delavcem to nazaj v obliki dohodnine in nizjih prispevkov tako se dela razbremenitev

Penzici spjevci, socialci pa naj placajo ali pa jih sicer ne deloziramo ampak ko umrejo gre na drazbo ne v dedno maso

Sej pravim, a je ustavna pravica da more 60 letnik, ki se mu ne da vzet kredita za oskrbnino staršev po katerih deduje 300k vredno nepremičnino biti upravičen do sponzoriranja novega predpenzijskega terenca ko narava naredi svoje?

trancer01 je izjavil:

Saj je jasno, kaj bo. Cene nepremičnin bodo tudi v Sloveniji padle. Novega nepremičninskega davka ne bo. Ostali davki se bodo zvišali.

Matobeli bo še vedno podnajemnik.

Cene nepremičnin bodo res padle, ostali davki se bodo res zvišali in tud nov nepremičninski davek bo, slej kot prej. Pa ne zato, ker bi jih skrbelo za ljudi, ampak zato ker pač rabijo vedno več denarja.

Če bo Matobeli še vedno podnajemnik, pa ne vem.

Zgodovina sprememb…

jernejl ::

Mato989 je izjavil:

Ne, jaz se zavzemam da folk pač se odreka da nekaj dobi ne da mu je vse prinešeno na pladnju... to je vse...
In ravno zato je treba lastnikom premoženja zaračunati pravičen davek. Obrambni proračun je težak ~1 milijardo evrov, kakšno polovico od tega bi morali terjati od lastnikov premoženja, preostanek pa od državljanov, glede na to, da je obrambni sistem namenjen varovanju tako življenja kot premoženja ljudi.
Seveda velja podobno tudi še za ostale javne servise, ki koristijo premoženju oziroma njegovim lastnikom.
Danes je pa tako, da en mlad inženir brez premoženja od plače plačuje previsoke davke za to, da država s tem denarjem varuje zasebno premoženje nekoga drugega. Da ima nekdo drug premoženje shranjeno v eni izmed najbolj varnih držav na svetu. Lastnikom premoženja je pri nas marsikaj prineseno na pladnju, odrekajo (v korist lastnikom) se pa mladi brez premoženja, ki potem zaradi tega odrekanja še toliko težje sami pridejo do premoženja.

dajte 0% davka na dividende pa prodajo in nakup delnic
0% davka na prodajo delnic (in še česa drugega) že imamo.

Tako je, ukinimo zemljiško knjigo, pa naj lastniki sami financirajo neko svojo alternativno rešitev dokazovanja lastništva. In nehajmo varovati zasebno lastnino na stroške davkoplačevalcev. Namesto da mladi inženirji brez premoženja subvencionirajo brezskrbno varnost premoženja bogatih, naj slednji svojo lastnino pred izsiljevalci, požigalci, skvoterji in podobnimi z ustreznim številom varnostnikov zaščitijo sami. Pravzaprav bi tak sistem privedel do tega, da bi lahko požiganje nepremičnin postalo legalna tržna dejavnost (prosti trg!!!!111).

Utk je izjavil:

Isti razlog kot zgoraj. Najemodajalec bo plačal davek na stanovanje ranga jurja letno, najemnik bo imel ranga jurja večji neto na leto. S katerim bo lahko izbiral ali kupi stanovanje ali pa plačuje višjo najemnino zarad tega davka. V najslabšem primeru bojo vsi na nuli.
Ne drži. Prazne nepremičnine zaradi davka ne bi bile več tako privlačne, zato bi se njihov delež zmanjšal. To pa pomeni več ponudbe za oddajo/prodajo, več ponudbe pa pomeni nižje cene.

Lej, "prazna" stanovanja so že zdaj obdavčena.
Lahko kupiš cel šelenburg in ga imaš legalno praznega, pa ti ne bo treba deset let plačati davka na premoženje. Če kupiš na firmo, pa sploh ne.

ampak da v realnosti sploh niso, ker so tam ljudje prijavljeni
Ni samo to problem (beri zgoraj). Pravzaprav je problem obraten, uradno je praznih nepremičnin kar 150.000... nekateri ste še nekaj časa nazaj trdili, da je dejansko praznih bistveno manj od uradnih podatkov, zdaj pa ste obrnili ploščo in pravite, da je več stanovanj dejansko praznih kot je uradni podatek, ker so ljudje tam fiktivno prijavljeni?
Sicer pa ne glede na to, ali gledamo uradni podatek ali pa tisti, ki so ga naračunali novinarji, je praznih stanovanj (tudi npr. v LJ in MB) precej.
Za lažne prijave pa je seveda smiselno okrepiti nadzor in drastično povišati kazni.

Imaš par, kakega otroka, ne vem če je pogoj, da je polnoleten, mamo, fotra, za 3, 4 stanovanja se da.
Načeloma bi se moralo oddajanje pod tržno ceno obravnavati kot darilo (ki je spet obdavčeno), razen za prvi dedni red (kjer darilo ni obdavčeno). Potem za fiktivne prijave ostanejo samo še otroci, razne tete in strici in stari starši pa odpadejo. Pa še pri otrocih bi bilo zelo nenavadno (vprašanje če je sploh dovoljeno), da bi se pet let star otrok prijavil na posebnem naslovu, stran od staršev, tako da so tudi tu lahko neke starostne omejitve.
««
454 / 792
»»