» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
320 / 831
»»

mr_chai ::

Socrates je izjavil:

@mr. chai

Pretiravaš z razliko. Danes je montažka 180.000 + 25.000 temelji. To je 140 plač. V ta stroškovnik ni zajeta parcela, prispevki, dozvole, kar si tudi takrat rabil. Tako da je razlika za ta sklop nekje x2.

Imaš pa za ta denar postavljeno montažko v roku pol leta s skoraj pasivno gradnjo in popolnoma drugo kvaliteto bivanja.

Je pa dejstvo, da je gradnja ena redkih stvari, ki se v tem času ni pocenila glede na povprečno plačo. Kava se je recimo samo v zadnjih 30-tih letih pocenila za faktor 4. Svinjina in sladkor za faktor 3. Frizeraj za faktor 2. Letalski prevoz vsaj za faktor 10. Itd. Pa to od 1991, kaj šele od 1971, ko je bila kava skoraj valuta.

Tako da če pogledaš iz te perspektive, kaj danes dobiš za povprečno plačo in kaj si včasih, je rezultat jasen. Tudi če všteješ ceno gradnje, si še vedno precej na boljšem kot 50 let nazaj.

Tako da je tole jamranje spet ena grda nebuloza. Ja, gradnja se je podražila za x2, ampak vse ostalo je pa padlo za faktor 2-10. Torej?

Dj primerji hruške s hruškami in ne s slivami. Montažka 160m2 ? 205k s plato, na ključ ? :D :))

Sem opazil, da boomerčki zelo radi živite v preteklosti, dj mal se poupdejti pa pošlji mail za info ponudbo na Marles, Rihter, Jelovica, Lumar... Kolega dela 100m2 marlesko, v Litijskih koncih, lani podpisal pogodbo za 240k, s tem da mora sam prej narediti plato! Aja, pa letos je fasu še aneks z 6 % pribitkom, pač material se je podražu, jbg :))

Ja eni ste tuki res v enem drugem svetu.

Hvala za tolažbe o kavi in frizeraju. Sem prepričan, da bodo mladi takoj uvideli kako jim je v bistvu fajn, da lahko pijejo poceni kavo in se vsak mesec sfrizirajo. Ker to so tiste res osnovne človeške potrebe. Streha nad glavo je sekundarnega pomena.

aviator je izjavil:

Kebo je izjavil:

Moj dedek je šel v 60ih v nemčijo delat za 3 leta in prišel nazaj, kupil 1200 kvadratov parcelo in si postavil dvostanovanjsko bajturo brez pufa.

To so pa programerji xd.

To so ti stari Cobol mojstri

Utk ::

64 plač je danes 100,000 evrov. Plus parcela in papirji, toplotne črpalke, troslojna okna, itd. Ni spet tako strašna razlika, ne. Je bilo pa delo takrat poceni. Zdaj bi vi delali za 3 jurje, keramičarja pa za 6 evrov na uro, ker to lahko vsak. Takrat so vsi dobili zelo blizu skupaj.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Senior Dev ::

Delaš v San Franciscu preko VPN povezave in dobiš letno 350k dolarjev. Po treh letih imaš milijon. Za ta denar pa mislim, da lahko tudi v teh časih kupiš nekaj solidnega.
ZenaDeva d.o.o. - Oddaja nepremičnin

matobeli ::

Eno tako bajturo kot jo je postavil Kebotov dedk. Mislim rečt, točno isto bajturo. Ne nove.

Tiste cene bi v bistvu lahko v grobem izenačli z evri. Se pravi je nekomu z 2900 evri, če je bila takrat to res plača, to čist u izi plačat. V čem je pol problem? A ne to danes dobi že vsak klošar, po vašem?

Zgodovina sprememb…

Socrates ::

mr_chai je izjavil:

Dj primerji hruške s hruškami in ne s slivami. Montažka 160m2 ? 205k s plato, na ključ ? :D :))

Sem opazil, da boomerčki zelo radi živite v preteklosti, dj mal se poupdejti pa pošlji mail za info ponudbo na Marles, Rihter, Jelovica, Lumar... Kolega dela 100m2 marlesko, v Litijskih koncih, lani podpisal pogodbo za 240k, s tem da mora sam prej narediti plato! Aja, pa letos je fasu še aneks z 6 % pribitkom, pač material se je podražu, jbg :))

Hvala za tolažbe o kavi in frizeraju. Sem prepričan, da bodo mladi takoj uvideli kako jim je v bistvu fajn, da lahko pijejo poceni kavo in se vsak mesec sfrizirajo. Ker to so tiste res osnovne človeške potrebe. Streha nad glavo je sekundarnega pomena.

Kar sem napisal drži. Ti kar jamraj, kdo sem jaz da bi ti branil :))

Senior Dev je izjavil:

Delaš v San Franciscu preko VPN povezave in dobiš letno 350k dolarjev. Po treh letih imaš milijon. Za ta denar pa mislim, da lahko tudi v teh časih kupiš nekaj solidnega.

Še tega ne dobiš za ta denar, ki ga ti omenjaš :D

https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...

Boš mogu še leto in pol podaljšati delo preko VPNja, da boš lahko prišel do dream house in bježi grad

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mr_chai ()

Nekateri res ne razumejo kapitalizma. Če imaš nečesa 100 enot, povpraševanja je pa 500, bojo teh 100 enot dobili tisti, ki bojo za njih največ zmogli plačat. Če bo dobra cena, se bo nekdo potrudil naredit še kakšno enoto več. Ampak princip ostane isti, "najboljši" bojo dobili. Če vi niste med njimi, smola. Ker imaš tudi že 23 letnike, ki si gradijo hiše. Očitno so pač boljši ali bolj zagreti. Ja, lahko tudi da imajo boljše starše. Ampak rešitev ni v tem, da se kaznuje njih, ker so boljši od vas. Rešitev je, da se še vi potrudite, obenem pa volite tiste, ki so pripravljeni malo popustit pri pravilih. Hate to brake it to you, ampak pri nas so to pač SDS in NSi (jaz jih nikoli nisem volil, očitno mi ni hudega). Vsakič ko pridejo na oblast imamo čez par mesecev revolt raznih inženirjev, urbanistov in ja, tudi okoljevarstvenikov. In takrat se mladi z veseljem priključijo protestnikom proti "uničevanju narave".
Čeprav nisem prepričan kolk je res problem v premalo gradnje. Dvomim da se je v samostojni Sloveniji kdaj gradilo več, morda še 2008. Sigurno bo kdo našel link. So še drugi problemi očitno.

Ne vidim izhoda.

Zgodovina sprememb…

user4683 ::

mr_chai je izjavil:

Senior Dev je izjavil:

Še tega ne dobiš za ta denar, ki ga ti omenjaš :D

Boš mogu še leto in pol podaljšati delo preko VPNja, da boš lahko prišel do dream house in bježi grad

Pa davke je pozabil plačat, pri dobrih 300k ne gre več prek normiranca. :)) In si v treh letih "samo" še pri dobrih 500k, če živiš skromno.

kriptobog ::

Utk je izjavil:

Nekateri res ne razumejo kapitalizma. Če imaš nečesa 100 enot, povpraševanja je pa 500, bojo teh 100 enot dobili tisti, ki bojo za njih največ zmogli plačat. Če bo dobra cena, se bo nekdo potrudil naredit še kakšno enoto več. Ampak princip ostane isti, "najboljši" bojo dobili. Če vi niste med njimi, smola. Ker imaš tudi že 23 letnike, ki si gradijo hiše. Očitno so pač boljši ali bolj zagreti. Ja, lahko tudi da imajo boljše starše. Ampak rešitev ni v tem, da se kaznuje njih, ker so boljši od vas. Rešitev je, da se še vi potrudite, obenem pa volite tiste, ki so pripravljeni malo popustit pri pravilih. Hate to brake it to you, ampak pri nas so to pač SDS in NSi (jaz jih nikoli nisem volil, očitno mi ni hudega). Vsakič ko pridejo na oblast imamo čez par mesecev revolt raznih inženirjev, urbanistov in ja, tudi okoljevarstvenikov. In takrat se mladi z veseljem priključijo protestnikom proti "uničevanju narave".
Čeprav nisem prepričan kolk je res problem v premalo gradnje. Dvomim da se je v samostojni Sloveniji kdaj gradilo več, morda še 2008. Sigurno bo kdo našel link. So še drugi problemi očitno.

Ne vidim izhoda.

Vbistvu sploh ni problema, glede na to kako se gradi zadnje leta. Samo izstopa tiste nekaj jamracev, ki bi radi vse zastonj dobili.

aviator ::

Utk je izjavil:

Ne vidim izhoda.

Kaki mladi okoljevarstveniki xd.Ti imajo stanovanja od starsev, javnosektorskih babyboomerjev. Jst se prot smetiscu v lastnem kraju nisem, le da je v sklad z predpisi.Ker tudi smeti je potrebno nekje zakopat. Medtem ko bumerovje ustanavlja initiative. Ker jim je dolgas.

Socrates je izjavil:

mr_chai je izjavil:

Kar sem napisal drži. Ti kar jamraj, kdo sem jaz da bi ti branil :))

Tudi to, da Zemlja ni ravna drži, pa nima nobene veze s temo.

Kaki mladi okoljevarstveniki xd.Ti imajo stanovanja od starsev, javnosektorskih babyboomerjev. Jst se prot smetiscu v lastnem kraju nisem, le da je v sklad z predpisi.Ker tudi smeti je potrebno nekje zakopat. Medtem ko bumerovje ustanavlja initiative. Ker jim je dolgas.

Tudi ja. Ampak na obeh straneh so, odvisno katera vlada je. Niti 8. marc ni čist nedolžen.

FlyingBee ::

Cena nepremičnin je odvisna od različnih dejavnikov, kot so ponudba in povpraševanje po nepremičninah, gospodarska rast, politična stabilnost, nihanja obrestnih mer, spremembe v zakonodaji in drugi dejavniki.

V zadnjih letih je na nepremičninskem trgu v Sloveniji opazen trend naraščanja cen, ki je posledica več faktorjev. Eden izmed pomembnih razlogov je zagotovo povečano povpraševanje po nepremičninah, saj se ljudje vse bolj zavedajo pomena lastništva nepremičnine in iščejo varno naložbo za svoj denar. Hkrati je v zadnjih letih na slovenskem trgu nepremičnin manj ponudbe, kar je povzročilo še dodatno rast cen.

Poleg tega so na rast cen vplivale tudi spremembe v zakonodaji, ki so prinesle nove davčne ukrepe in spodbude za investiranje v nepremičnine. Nekateri investitorji so tako začeli kupovati nepremičnine kot obliko varčevanja in se tako izognili višjim davkom na bančne depozite.

Drugi dejavniki, ki so vplivali na rast cen nepremičnin, so splošna gospodarska rast in nizke obrestne mere, ki so povečale dostopnost kreditov za nakup nepremičnin ter spodbudile povpraševanje po nepremičninah.

Kljub temu pa je treba opozoriti, da nepremičninski trg deluje ciklično in da se lahko razmere na trgu kadarkoli spremenijo. Zato je pomembno, da se investitorji pred nakupom temeljito seznanijo z razmerami na trgu ter riziki, ki jih lahko prinesejo investicije v nepremičnine.
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

jernejl ::

kriptobog je izjavil:

Od kje mislit, da je lastna nepremicnina pravica?
Se tudi jaz sprašujem, od kje nekomu, ki je zgradil hišo ali kupil parcelo, ideja, da mu to kar avtomatsko pripada za vse večne čase (in mu mora to zagotavljati država, brezplačno)? V naravi je tako, da močnejši odženejo šibkejšega, ta mora z dolgim nosom zapustiti domovanje in ga najti nekje drugje. Pri nas pa lastniki pričakujejo, da jim bo država zagotavljala možnost uveljavljanja uživanja lastnine, ne da bi za to kaj plačevali. Naj plačujejo pošten delež stroškov obstoja države, tako kot se to počne v drugih razvitih kapitalističnih državah, ali pa naj jih država izbriše iz zemljiške knjige, pa naj potem lastništvo branijo kakor vejo in znajo. In prodajajo take nepremičnine po visokih cenah, če jih bo kak norec od njih kupil.

Jnou je izjavil:

Zakaj vidite kot edino pravo borbo ta davek, ki bo v praksi prinesel le nasprotno? Zakaj se ne omenja borbe proti birokratizaciji pri pridobivanju GD/UD, da bi se lahko gradilo z manjšimi zahtevami kot nekoč?
Jaz sem to že velikokrat omenil, pa tudi od drugih sem že utegnil večkrat prebrati take ideje, tako da ne vem, od kje prepričanje, da se tega ne omenja?

kriptobog je izjavil:

To da je parcel premalo je bolj tako tako. Problem je ker bi vsi bili v nekem dolocenem koncu. Zemlja je omejena.
Zemlja je v teoriji res omejena, ker je površina države pač približno konstantna. Vseeno pa je zemlje več kot dovolj tudi za 10x toliko prebivalcev, kot jih imamo danes, tako da ni nekega pametnega razloga, da ne bi mogle biti parcele za gradnjo stanovanj v povprečju skoraj zastonj.
Cene so visoke zato, ker je površino zemlje nekdo na papirju zelo omejil. Če bi se te omejitve sprostile, bi bilo ponudbe mnogo več in cene bi morale pasti. Seveda pa bodo še zmeraj razlike med posameznimi območji.

Utk je izjavil:

64 plač je danes 100,000 evrov. Plus parcela in papirji, toplotne črpalke, troslojna okna, itd. Ni spet tako strašna razlika, ne. Je bilo pa delo takrat poceni. Zdaj bi vi delali za 3 jurje, keramičarja pa za 6 evrov na uro, ker to lahko vsak. Takrat so vsi dobili zelo blizu skupaj.
Če bi šla cena dela gor enako kot so šle gor plače, potem ni nobenega razloga, da bi delo moralo danes koštati več plač kot včasih. Material? Ja, danes so boljši, ampak hudiča, sej je tudi tehnologija šla naprej in nič nerealnega ni pričakovati, da bi za enako ceno (ali enak % plače) danes dobil boljši material kot 50 let nazaj.

Nekateri res ne razumejo kapitalizma. Če imaš nečesa 100 enot, povpraševanja je pa 500, bojo teh 100 enot dobili tisti, ki bojo za njih največ zmogli plačat. Če bo dobra cena, se bo nekdo potrudil naredit še kakšno enoto več. Ampak princip ostane isti, "najboljši" bojo dobili.
To je treba razložiti tistim, ki bi radi mlade prepričali, da morajo več ustvarit (kar se itak na dolgi rok dogaja) in bodo lažje prišli do nepremičnine. Še zmeraj bo samo 100 mladih dobilo nepremičnino, samo landlordi jim bodo več pobrali. Ker lahko. Treba je povečati ponudbo. To se naredi tako, da se sprosti gradnjo, in tako, da se z davki prepriča tiste, ki po nepotrebnem hoardajo stanovanja in zemljišča (ki jih ne rabijo za življenje ali jih sploh ne uporabljajo), da s tem prenehajo in denar raje investirajo kam drugam. Z nepremičninskim davkom se omejuje tudi povpraševanje, ker bodo ljudje zaradi tega bolj racionalno kupovali nepremičnine.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

Socrates je izjavil:

Tako da je tole jamranje spet ena grda nebuloza. Ja, gradnja se je podražila za x2, ampak vse ostalo je pa padlo za faktor 2-10. Torej?
Torej je z nepremičninskim trgom nekaj narobe.

johnnyyy ::

Gregor P je izjavil:

johnnyyy je izjavil:

brett je izjavil:

Znanec gleda te podivjane cene hiš v okolici LJ in potem mu pade v oči tale, ki ima malo manj podivjano ceno...s papirji vse ok, dostop pa je preko služnostne poti, ki je vpisana v ZK in po razgovoru s sosedi vedno vse bp. Morda je ravno zaradi te služnosti nepremčinina manj vredna (glede na trenutne cene seveda)?!

Če mene vprašaš je "manj" vredna zaradi majhne velikosti zemljišča (289m²).
Lahko da res; ne vem, kako imajo v Radomljah oz. Domžalah urejeno, ampak sedaj je v Ljubljani minimalna velikost parcele za gradnjo nove hiše 400 m2 oz. 360 m2 za t.i. gradnjo v vrzeli - v praksi pomeni da na manjši parceli lahko postaviš enako hišo (kot že stoji sedaj), ne moreš pa drugačne (če prej ni bilo objekta, pa sploh ne smeš graditi). Vsaj mislim, da je tako.

Koliko je minimalna velikost parcele, objektov, pozidave, je definirano v lokacijski informaciji. Poleg tega ni nujno da to velja za celotno občino. Recimo v LJ lahko pričakuješ različne faktorje če bi gradil v Jančah ali Šiški.

Kako je z obstoječimi objekti ne vem. Tako na uč bi rekel, da če ima GD in stoji potem bi moralo biti zakonsko pokrito. Sicer je pri tem še en trik, ki ga lahko opišem s hipotetčnim vprašanjm - npr.: minimalna velikost parcele je 600m² hišo postaviš na 1000m² - v en kot, po izdanem UD, pa parceliraš na 2x500m² - ali lahko narediš to? Ker geodetska ne verjamem da preverja lokacijsko informacijo in če so velikosti parcel OK, uporabno dovoljenje pa že imaš?!

Jaz sem imel primer, da sem imel v GD še parcelacijo, pa mi občina (občinski urbanist) ni dala pozitivnega mnenja, saj je bil ostanek parcele manjši od predpisane. Če bi parcelacijo delal preden bi zaprosil za mnenje, teh težav ne bi bilo.

In ko smo že pri velikosti parcel in davkih. Koliko je vredna gradbena parcela, na kateri ne moreš graditi hiše zaradi velikosti? Torej imaš 900m² zemlje, 500m² je predpisana minimalna velikost gradbene parcele, ti pa razdeliš teh 900m² na 2x450m² in enega prodaš/podariš ženi? Torej če bi imeli davek na zemljišča po tržni ceni, bi lahko s takšnim manevrom konkretno znižal ceno parcel.

Mato989 ::

To je še en izmed divjih prostorov v SLO... nobena parcela po zakonu ne bi smela bit manjša od 500m2... to bi moral bit minimum razen v enem ekstremnem primeru vrstnih hiš... vse ostalo pa 500m2 ali več.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

jernejl je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Od kje mislit, da je lastna nepremicnina pravica?
Se tudi jaz sprašujem, od kje nekomu, ki je zgradil hišo ali kupil parcelo, ideja, da mu to kar avtomatsko pripada za vse večne čase (in mu mora to zagotavljati država, brezplačno)? V naravi je tako, da močnejši odženejo šibkejšega, ta mora z dolgim nosom zapustiti domovanje in ga najti nekje drugje. Pri nas pa lastniki pričakujejo, da jim bo država zagotavljala možnost uveljavljanja uživanja lastnine, ne da bi za to kaj plačevali. Naj plačujejo pošten delež stroškov obstoja države, tako kot se to počne v drugih razvitih kapitalističnih državah, ali pa naj jih država izbriše iz zemljiške knjige, pa naj potem lastništvo branijo kakor vejo in znajo. In prodajajo take nepremičnine po visokih cenah, če jih bo kak norec od njih kupil.

Lastniska pravica je tvoja od trenutka, ko si za devo kupil. Obstoj drzave kar lepo placujemo. PA tudi zdaj nam nihce ne brani lastnistva. Kje ti vidis, da imamo varovanje premozenja s strani drzave? Ce pgoedam ven ni nikogar, samo varnosntik na zacetku ulice, ki je pa placan z nase strani in ne od drzave. In vecrkat smo ze omenili, da visji davki niso problem, ce je sistem transaprenten in pregleden, da lahko vidimo kam gredo nasi davki.
Na koncu pa tudi visji davki ti ne bodo resili stanovanjskega problema, ker si len socialkar. Kvecjemu bi ti samo podrazili najemnino.

Mato989 je izjavil:

To je še en izmed divjih prostorov v SLO... nobena parcela po zakonu ne bi smela bit manjša od 500m2... to bi moral bit minimum razen v enem ekstremnem primeru vrstnih hiš... vse ostalo pa 500m2 ali več.

Ajde, pri nas je minimum 450. So blizu naredili lani novo naselje in so dejansko razrezali parcelo na 450m2 parcelce. Hise so tako skupaj, da iz svoje jedilnice vidis v kroznik sosedu :))

Zgodovina sprememb…

TheBlueOne ::

johnnyyy je izjavil:

Kako je z obstoječimi objekti ne vem. Tako na uč bi rekel, da če ima GD in stoji potem bi moralo biti zakonsko pokrito. Sicer je pri tem še en trik, ki ga lahko opišem s hipotetčnim vprašanjm - npr.: minimalna velikost parcele je 600m² hišo postaviš na 1000m² - v en kot, po izdanem UD, pa parceliraš na 2x500m² - ali lahko narediš to? Ker geodetska ne verjamem da preverja lokacijsko informacijo in če so velikosti parcel OK, uporabno dovoljenje pa že imaš?!

V OPNjih se, ce se spomnem prav zna omenjati tudi parcelacije. Ce se ne motim pravtako na geodetski preverijo, ce je parcelacija sploh na mestu. Tudi vprasanje kaj gradis, ker so tudi tam pogosto omejitve, vsaj tam, kjer bi se taki manevri izplacali.

Pennywis3 ::

ginekk je izjavil:

Gradbeno že, ampak uporabnega dovoljenja nikoli nisi rabil za živet v bajti, ki si jo sam postavil. Niti zdaj ne de facto. Rabiš ga le, če jo hočeš prodat ali pa notri izvajat poslovno dejavnost.

To ni res. Za objekte, ki so GD pridobili po letu 2018 ga uradno potebuješ, če želiš v objektu bivati.
V nasprotnem ne dobiš hišne številke, niti ne moreš tam prijaviti stalnega prebivališča.
Res, da se to v večini primerov ne preverja, ampak po spremembi zakona je uporabno dovoljenje obvezno.

johnnyyy ::

Mato989 je izjavil:

Pri parcelah ni pomembna samo velikost ampak tudi oblika. Kvadratno parcelo 400m² (20x20m) boš prodal precej lažje in po višji ceni na m² kot 1000m², ki je trikotne oblike. Na takšni kvadratni parceli lahko brez soglasja sosedov zgradiš hišo 12x12m (4m od meje). Če imaš pa neko nepravilno obliko, je pa vprašanje koliko lahko spraviš gor.

Poleg tega gledaš na parcele preveč ozko - kot da bi bile namenjene le temu, da bi gor postavil hišo. Kaj pa dovozi, vrtovi, parkirišča? Recimo imaš skupen dovoz za par hiš 30m, širine 4m - 120m², h kateri hiši naj spada ta del?

TheBlueOne je izjavil:

V OPNjih se, ce se spomnem prav zna omenjati tudi parcelacije. Ce se ne motim pravtako na geodetski preverijo, ce je parcelacija sploh na mestu. Tudi vprasanje kaj gradis, ker so tudi tam pogosto omejitve, vsaj tam, kjer bi se taki manevri izplacali.

Kolikor sem bil sam pri tem nisem dobil občutka, da bi bile stvari povezane in da bi se preverjalo. Po navadi geodetsko BK za OPN, saj je opn le "overlay", prav tako imaš "klasifikacijo zemljišč", kjer ti geodet pove samo to da se pozanimaj pri "agronomu" itd.

johnnyyy je izjavil:

Kolikor sem bil sam pri tem nisem dobil občutka, da bi bile stvari povezane in da bi se preverjalo. Po navadi geodetsko BK za OPN, saj je opn le "overlay", prav tako imaš "klasifikacijo zemljišč", kjer ti geodet pove samo to da se pozanimaj pri "agronomu" itd.

Menda je razlicno od obcine do obcine. Zna biti, da je izkusnja popolnoma drugacna, ce gradis nekje, kjer ni guzve in ni nekih hudih omejitev ali pa recimo v centru Ljubljane.

Zgodovina sprememb…

Invictus ::

Pennywis3 je izjavil:

Res, da se to v večini primerov ne preverja, ampak po spremembi zakona je uporabno dovoljenje obvezno.

Kolega že 2 leti živi v bajti, kjer ima vodo, elektriko, internet, a brez hišne številke.

Nima UD, ampak vsi pa BP zaračunavajo storitev...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Invictus je izjavil:

Kolega že 2 leti živi v bajti, kjer ima vodo, elektriko, internet, a brez hišne številke.

Nima UD, ampak vsi pa BP zaračunavajo storitev...

To pa je malo neprefesionalno. Kaj se ne misli uradno seliti? :)

Kdo pa pravi, da pred UD ni mozno kaj priklopit? Vecino tako ali tako potrebujes ze pri gradnji, je pa vprasanje kako tocno se mu je izslo, kaksne pakete lahko ima brez stevilke itn.

Vse se priklopi pred UD. Jaz sem bil v bajti eno leto preden smo dobili UD. Zakaj bi cakal na upravno enoto, ce lahko ze zivis notri..

Same here.
Kar ne pomeni, da ga ne potrebuješ, kot nekateri trdijo, a ne :))

Kako pa je z zavarovanjem? Kako je, ce se komu kaj zgodi? Praviloma je vec minusov kot samo funkcija, ker uradno zivis na gradbiscu.

Zgodovina sprememb…

UD praktično rabiš samo, če hočeš nepremičnino prodati...

Za hisno stevilko ne?

Posledično ne moreš tam prijavit prebivališča.

Razen seveda, če je prej stala hiša z številko na isti parceli in prijaviš prebivališče preden jo zrušiš in postaviš novo, kot sem sam naredil. :))

Mato989 ::

johnnyyy je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Pri parcelah ni pomembna samo velikost ampak tudi oblika. Kvadratno parcelo 400m² (20x20m) boš prodal precej lažje in po višji ceni na m² kot 1000m², ki je trikotne oblike. Na takšni kvadratni parceli lahko brez soglasja sosedov zgradiš hišo 12x12m (4m od meje). Če imaš pa neko nepravilno obliko, je pa vprašanje koliko lahko spraviš gor.

Poleg tega gledaš na parcele preveč ozko - kot da bi bile namenjene le temu, da bi gor postavil hišo. Kaj pa dovozi, vrtovi, parkirišča? Recimo imaš skupen dovoz za par hiš 30m, širine 4m - 120m², h kateri hiši naj spada ta del?

TheBlueOne je izjavil:

Ne gledam ozko, samo osnove gledam... point parcele in bajte na parceli je ravno v tem da imaš PRIMARNO zasebnost ne pa da ti sosed vidi v kuhinjo kaj ješ če maš odprto okno :P Seveda pa je drugo tudi relevantno kar si povedal.

Ampak v osnovi bi morale bit parcele nad 500m2 in čimbolj pravokotne oblike seveda...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Invictus je izjavil:

Glej, ni to res.
Lahko ti povem moj primer.
Pred mesecem dni sem prevzel novo hišo. Trenutno sem uradno brezdomec. Ne morem registrirati lastnega avta.
Tako da ja, so lahko težave, če nimaš uporabnega dovoljenja :)

Mato989 je izjavil:

Ne gledam ozko, samo osnove gledam... point parcele in bajte na parceli je ravno v tem da imaš PRIMARNO zasebnost ne pa da ti sosed vidi v kuhinjo kaj ješ če maš odprto okno :P Seveda pa je drugo tudi relevantno kar si povedal.

Ampak v osnovi bi morale bit parcele nad 500m2 in čimbolj pravokotne oblike seveda...

Ce nisi gradil ali nisi gradbinec, potem zelo verjetno odkrivas toplo vodo. Tukaj ne mores posplosevati, ker imajo obcine razlicne plane, kjer se upostevajo specificni pomisleki, tudi taki kot je tvoj. Omejitve ne samo, da so od tega kaj in kako lahko gradis, lahko je predpisana tudi barva fasade.

OneYellow ::

Barva fasade je praktično povsod določena (seveda na splošno, s kriteriji, ne s konkretno barvo, včasih pa tudi to). Kdor misli, da je bilo včasih komplicirano gradit, naj si odpre kakšen današnji OPN, bognedaj OPPN. Ga bo kap kaj vse mu občina določa glede hiše. Včasih ti določijo še gradbeno linijo, torej ti občina pove kje točno na parceli moraš imet hišo, smola, če je to slabo za konkretno parcelo. :)

TheBlueOne je izjavil:

Kako pa je z zavarovanjem? Kako je, ce se komu kaj zgodi? Praviloma je vec minusov kot samo funkcija, ker uradno zivis na gradbiscu.

Zavarovalnica normalno zavaruje z opombo, da zicis notri in je tudi polica temu primerna in ni vec polica za gradbisce.

OneYellow je izjavil:

Barva fasade je praktično povsod določena (seveda na splošno, s kriteriji, ne s konkretno barvo, včasih pa tudi to). Kdor misli, da je bilo včasih komplicirano gradit, naj si odpre kakšen današnji OPN, bognedaj OPPN. Ga bo kap kaj vse mu občina določa glede hiše. Včasih ti določijo še gradbeno linijo, torej ti občina pove kje točno na parceli moraš imet hišo, smola, če je to slabo za konkretno parcelo. :)

Jaz sem v OPPN. Doloceno je vse, postavitev hise, terase, garaze in dovoz. Valda se je nekomu zdelo, da se terasa postavi na stran kjer je cesta... Hvala bogu smo v slepi ulici, da ni prometno.

Zgodovina sprememb…

Pennywis3 je izjavil:

Invictus je izjavil:

Glej, ni to res.
Pred mesecem dni sem prevzel novo hišo. Trenutno sem uradno brezdomec. Ne morem registrirati lastnega avta.

Ja, kaj si pa skregan s ta starimi, da se ne prijaviš tam... :).

Invictus je izjavil:

Pennywis3 je izjavil:

Invictus je izjavil:

Glej, ni to res.

Ja, kaj si pa skregan s ta starimi, da se ne prijaviš tam... :).

:))

FlyingBee ::

...svoj primer...
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

kriptobog je izjavil:

Lastniska pravica je tvoja od trenutka, ko si za devo kupil. Obstoj drzave kar lepo placujemo.
Ne, ga ne plačujete, pa bi ga morali.

PA tudi zdaj nam nihce ne brani lastnistva. Kje ti vidis, da imamo varovanje premozenja s strani drzave?
Potem ni nobene ovire, da zapustiš to našo precenjeno državo in se preseliš v Somalijo, Sirijo, Afganistan... tam ni nič bolj nevarno, je pa ceneje. Naša država bi vas pa morala - če ne želite plačevati poštenih davkov - za začetek izbrisati iz zemljiške knjige, in se ne ukvarjati s tem, čigava je nepremičnina, ki se vam zdi, da je vaša. Naj pač tam živi kdorkoli hoče, čemu bi si država delala nepotrebne stroške z nekimi evidencami.

Na koncu pa tudi visji davki ti ne bodo resili stanovanjskega problema, ker si len socialkar.
Len socialkar si ti, ker obstoj tvojega premoženja plačujejo tisti, ki delajo, zato, da tebi ni treba delati. Obenem si precej glasen, ko se govori o tem, da bi morali zamenjati dajatve na nepremičnine, ki izvirajo iz socializma, s takimi, kot jih poznajo v razvitih kapitalističnih državah. Davčna zakonodaja, ki bi bolj spodbujala delo in manj brezdelje, vam lenuharskim socialkarjem pač ne diši.

simonchelo ::

Jernej jest res mislim, da se je tebi nekaj zgodilo. Očitno nimaš pojma kaj govoriš. Ti si res človek ki v življenju več kot očitno nisi z rokami ustvaril ničesar in za vse krivis druge ki so. V tvoji glavi je prepričanje, da lastniki nepremičnin nič ne delajo, med tem ko je ravno obratno. In lastništvo nepremičnine nima veze s socialo.

KOLIKO DOBIŠ MESEČNO OD PLAČE IN OBREMENITEV PLAČ JE PA DRUGA ZADEVA,PRAV TAKO TUDI KOLIKO TI DELODAJALEC PLAČUJE. AMPAK ČE SE NE BOŠ SAM POBRIGAL ZA BOLJŠI STANDARD, IZ NE BA NE BO PADEL. SE PA STRINJAM DA JE SKORAJ 50% OBREMENITEV PREVISOKA.

Sam sem bil na dveh humanitarnih odpravah v gambiji in to v najrevnejših predelih Banjula. Meni verjemi nasrkal bi ga predvsem najrevnejši predel prebivalstva. Lastniki hiš poskrbijo za varovanje svoje nepremičnine, ljudje pa, če jim kaj ni prav vsakodnevno izginjajo. Posebej reveži.
ciao

V tvoji glavi je prepričanje, da lastniki nepremičnin nič ne delajo, med tem ko je ravno obratno. In lastništvo nepremičnine nima veze s socialo.

Haha, točno tako. Jaz sem imel do zdaj cca 7,8 najemnikov, in noben ni razen službe delal dobesedno nič, še hobija nobenga praktično. Jaz pa stalno nekaj, in tudi to nekaj te stane in plačaš davek ali pa zaslužiš kaj in spet plačaš davek. Če bi kdorkoli od njih delal tolk kot jaz, ne bi bil tam v najemu, jebiga, tako je.

Malidelničar ::

simonchelo je izjavil:

Jernej jest res mislim, da se je tebi nekaj zgodilo. Očitno nimaš pojma kaj govoriš. Ti si res človek ki v življenju več kot očitno nisi z rokami ustvaril ničesar in za vse krivis druge ki so. V tvoji glavi je prepričanje, da lastniki nepremičnin nič ne delajo, med tem ko je ravno obratno. In lastništvo nepremičnine nima veze s socialo.

KOLIKO DOBIŠ MESEČNO OD PLAČE IN OBREMENITEV PLAČ JE PA DRUGA ZADEVA,PRAV TAKO TUDI KOLIKO TI DELODAJALEC PLAČUJE. AMPAK ČE SE NE BOŠ SAM POBRIGAL ZA BOLJŠI STANDARD, IZ NE BA NE BO PADEL. SE PA STRINJAM DA JE SKORAJ 50% OBREMENITEV PREVISOKA.

Sam sem bil na dveh humanitarnih odpravah v gambiji in to v najrevnejših predelih Banjula. Meni verjemi nasrkal bi ga predvsem najrevnejši predel prebivalstva. Lastniki hiš poskrbijo za varovanje svoje nepremičnine, ljudje pa, če jim kaj ni prav vsakodnevno izginjajo. Posebej reveži.

Možno, da je Jernej sprožil to temo na Redditu? :)
Lenuhi najemodajalci živijo bajno, dejanski delavski razred, ki dejansko proizvaja, pa živi na minimalcu, celo svojo plačo pa daje lenuhom najemodajalcem. Sramota:
https://www.reddit.com/r/Slovenia/comme...
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Kdor si zasluži stanovanje, bo prišel do njega po naravni poti. Če se stvari kar pleni in deli, dobimo pa postkolonialno Afriko...ko so dobili kup stvari, ampak v parih letih je vse razpadlo.

trancer01 ::

Razvajena mularija ga bo pa dobila šele po dedovanju.

simonchelo ::

Lej ti lahko podedujes 3 nepremičnine, ki bodo v kolikor ne boš redno vzdrževal in vlagal v njih propadle hitreje kot vsaka vlada pod JJ.

Poleg tega se povprečna starost povečuje. Torej boš od staršev flet dobil ko boš že skoraj v penziji. Ne hvala.

Od staršev nikoli nisem in ne bom pričakoval ničesar in tudi življenja ne gradim okoli tega da bom od njih nekaj dobil. Če ne zaslužim Oz. Naredim sam, tega ne znam cenit. Tko je blo in tko bo. Zdej hiško že mam, poslovni prostor tudi končujem.

Je pa tako da tisto kar delam delam z veseljem in dostikrat tudi kakšno stvar naredim pro bono. Zdej koliko od tega zaslužim mi je po pravici dosti vseeno saj delam kar si želim in uživam v tem.
ciao

Jaz v resnici poznam nekoga, ki je podedoval 4 stanovanja v Lj, pa še lep denar, oddajal, ampak šele po 5ih letih ko je uspel kakšno uredit, v službo hodil bolj neredno, in nazadnje iz tega vsega skupaj ni bilo nič. Jaz bi na njegovem mestu v 15 letih iz 4 hipoteka-free stanovanj prišel na vsaj 10 stanovanj, on je pa nazadnje ostal z enim samim, v katerem živi. Ne gre to kar tako, če nič ne delaš niti ne vlagaš.

Malidelničar ::

Utk je izjavil:

Jaz v resnici poznam nekoga, ki je podedoval 4 stanovanja v Lj, pa še lep denar, oddajal, ampak šele po 5ih letih ko je uspel kakšno uredit, v službo hodil bolj neredno, in nazadnje iz tega vsega skupaj ni bilo nič. Jaz bi na njegovem mestu v 15 letih iz 4 hipoteka-free stanovanj prišel na vsaj 10 stanovanj, on je pa nazadnje ostal z enim samim, v katerem živi. Ne gre to kar tako, če nič ne delaš niti ne vlagaš.

Eno dodatno vprašanje: Kaj je bilo pa ozadje, kje mu ni zneslo tega upravljati? Ker me zanima v praktičnem smislu, kje ljudje delajo napake?
Če lahko pojasniš, kako se v praksi kaže razlika med: Odgovoren lastnik vs. neodgovoren lastnik.

Sicer pa ja, na silo tukaj ne bo šlo; pa mislim, da so si mladi okoli 8. marca naredili kar slabo reklamo, ko so do resne, legit problematike, ki je nihče ne zanika in so imeli za sabo javno mnenje, ogromno populacije sedaj obrnili proti sebi, ker so zadevo predstavili na način: 'Vam bogatašem ki imate socialistične bajte na podeželju in vam korporativnim bogatašem, ki imate eno ekstra stanovanje za oddajanje, bomo vse pobrali, da si zgradimo zastonj flete v Ljubljani, zato ker smo upravičeni do ubanega, hipsterskega življenjskega sloga, ki ga ne moremo živeti izven ljubljanske obvoznice v slovenski vukojebini.'
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Če ne delaš in sproti zapravljaš kar dobiš, je problem ko treba zamenjat kuhinjo, wc popravit itd. Kje boš dobil 10 jurjev kredita kar tako, na kaj. Potem je stanovanje prazno dokler ne napraskaš, kar je dodatna izguba, in stvari se kopičijo, nazadnje enga prodaš da druge urediš, in ponoviš spet isto vajo. Ne gre to tako.
Če nimaš res vsaj 10 stanovanj, se od tega ne da živet, ni matematike. Od 5 stanovanj imaš ti lahko 2 jurja "čistega" na mesec, še to težko, ampak če imaš to sproti za živet, od kod boš potem financiral obnove, niti kredita ne boš dobil, ker si uradno revež. Pa tudi v resnici nisi daleč od tega. Če imaš na strani še 100 jurjev keša, se še da, če si okoli nule pa ne.
Samo stanovanja niso dovolj, rabiš še denar.
Če imaš 5 stanovanj prostih hipotek, se moraš obvezno zapufat za čim več dodatnih stanovanj, ker te to mesečno nič ne stane, niti ne rabiš udelžbe ker daš še že odplačana stanovanja not. To je potem biznis. 2 jurja vlečt na stanovanja vredna 600 jurjev je brez veze.

Zgodovina sprememb…

««
320 / 831
»»