» »

Cene stanovanj v LJ in drugod

Cene stanovanj v LJ in drugod

Temo vidijo: vsi
««
2 / 133
»»

korenje3 ::

Jaz sem vložil 40k€ samo v opremo za 50m2. Potem pa računaj za 1 hišo, ki ima 200m2.
Gradbeni del za 1 hišo lahko rečem da je cca 100÷120k€, parcela pa še 100k€. Skupaj hitro prideš na 300k€.

V času Tita so ljudje jemali kredite pri podjetjih kjer so delali, brez inflacijske obresti. Tako recimo so prišli do nepremičnin za mali denar. Danes je kapitalizem. Če delaš za drugega boš suženj.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: hobbit ()

Furbo ::

solatko je izjavil:

Jazbinškov zakon je zajebal kar nekaj sedanjih lastnikov, ki bi bili raje najemniki z normalno najemnino, tako pa so lastniki na pol propadlih zgradb, s precej visokimi fiksnimi stroški in večinoma goljufivimi upravniki.
Kje v EU je še toliko etažnih lastnikov?

Saj lahko prodajo svoja stanovanja in gredo kam v najem. Saj nimajo prepovedi razpolaganja z lastnim premoženjem.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

poweroff ::

Glugy je izjavil:

2. "Nemec za desetletno stanovanjsko posojilo vredno sto tisoč evrov banki plača približno 3 000 evrov obresti in stroškov; Slovenec pa 21 000 evrov"

Ja, še ena stvar je v Sloveniji bolj sveta od zemlje - to so banke. Za tim "kmetavzarsko desnico" je najbolj sveta stvar tisti kos zemlje, ki ga ima, za "kradljivo sfanatizirano levico" pa banke, ki jih je treba dokapitalizirati v neskončnost...
sudo poweroff

Utk ::

Meni informativni izračun kaže 109500 evrov. 1,8 skupne letne obresti. Če je to preveč, pol res škoda besed.

digitalcek ::

Invictus je izjavil:


Ne prodaja se trenutno nič. Informacija iz prve roke mojega kolega, ki ima nepremičninsko agencijo.


Bom poskusil razložiti tvojemu znancu nepremičninarju, pa tudi tebi:

Mnogi lastniki v Ljubljani rzmišljajo takole:

Imam recimo stanovanje 80 kv. metrov. Ni mi nujno, da ga prodam, ampak ga prodajam po zelo visoki ceni po sistemu: če kdo uleti, pač uleti...

Vse je namreč - možno. Kaj veš, zakaj hoče nekdo stanovanje recimo v strogem centru in to ravno (primer) na Igriški ulici. In mu je vseeno, ali da zanj 350.000 ali 400.000.
Recimo kakšen ruski tajkun... Ali član srbske mafije. Da malo "investira", da ne rečem opere denar...

Bistveno pri tem je, da to stanovanje TUDI ves ta čas ODDAJAŠ, ali zaposlenim/študentom, ali preko Airbnb.

Kot bi nekdo imel gostilno, ki bi mu (recimo) nosila čistega 7500 evrov mesečno, bi jo pa istočasno prodajal za "neverjetnih" 3,5 miljona evrov.

In ja, cene najema gredo samo še GOR... Včeraj je bil na Fb oglas, kjer nekdo ponuja za gasonjero v Ljubljani 600 evrov mesečno + stroške, kot pač so. Torej recimo 800 evrov....

Je še kaj za dodati?

MaCoFaCo ::

Če se uvede davek na nepremičnine, da se npr. druga, tretja, itd., nepremičnina konkretno obdavči...
Se bo na ta način problem rešil ali se bodo najemnine enostavno povečale in se bo ta strošek prevalil na najemnika? :]

Verjetno najboljša rešitev bi bila gradnja novih blokovskih naselij v režiji države / občine...

Utk ::

Zakaj država? Občine naj sprostijo parcele, porihtajo komunalo naokoli, ostalo se bo uredilo samo. Tega pa ne delajo, ker imajo interes, da so nepremičnine drage.

TESKAn ::

Država bi morala porihtat javni prevoz, da ne boš mesečno zapravil na cesti toliko časa in denarja, kot te pride najemnina.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Magic1 ::

Vse bi se porihtalo, takoj, majke mi... Stvari niso enostavne, ne morejo vsi živet v ljubljani v 100m2+ stanovanjih. Enkrat jamrate, da se vse centralizira, v drugi temi bi še bolj centraliziral.
Super javni prevoz na 5min do kam? Do spalnih naselij, ali v vse vasi 50km okoli Ljubljane?
Easy način za malo zboljšat bi bil dodaten davek na prazna stanovanja in na kratka oddajanja. Samo smo videli kako je folk iznajdliv, hitr so vsi družinski člani drugje živeli.
Izboljšalo bi se lahko P+R in javni prevoz do njih, vendar je problem da je obvoznica in vpadnice že sedaj preobremenjene.
Ni enostavne rešitve in vsaka sprememba prinese določene posledice.
Magic

zmaugy ::

TESKAn je izjavil:

Država bi morala porihtat javni prevoz, da ne boš mesečno zapravil na cesti toliko časa in denarja, kot te pride najemnina.

Tole. Postavit sodobno železniško infrastrukturo po državi, ki bi omogočala vlakom hitrosti čez 200 km/h. In kakšno obliko masovnega mestnega prevoza v Ljubljani in okolici - tramvaj na primer.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zmaugy ()

MaCoFaCo ::

Država / občina, ker bi bile marže minimalne (vsaj v teoriji). Pa naj privatniki potem prodajajo drago, če lahko...

Dobra železniška infrastruktura bi bila tudi super, vendar je to verjetno projekt za 20+ let :]

Lonsarg ::

Stvar je enostavna, po eni strani močno podražiš parcele z poslovno namembnostjo (nabiješ komunalni prispevek na faktor 10) znotraj ringa in z tem forsiraš podjetja zunaj ringa da lahko folk ki pride delat iz vpadnic pride do šihta še predno pride do ringa. Naprimer glavni klinični center bi po mojem mnenju moral biti izven ringa in imaš tako prec vsaj 5000 delovnih mest preseljenih izven ringa. Še vedno lahko kaka manjša urgenca ostane v centru zaradi hitrejšega odziva. Skratka s tem si zmanjšal povpraševanje po stanovanjih znotraj ringa.

Po drugi strani pa močno poceniš parcele s stanovanjsko namembnostjo. To narediš prvo tako, da komunalni prispevek daš blizu ničle (predvsem za bloke, za hiše lahko ostane), dodatno pa še tako, da povečaš nabor parcel, ki so zazidljive in imajo dovoljenje do 20 nadstropij da je na trgu več parcel ki se prodaja in prosti trg potem deluje dalje.

Skratka ni da se ne da, samo v interesu ni taglavnim.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

MaCoFaCo ::

Tako je, verjetno ni nekomu v interesu!

vahid ::

zmaugy je izjavil:

TESKAn je izjavil:

Država bi morala porihtat javni prevoz, da ne boš mesečno zapravil na cesti toliko časa in denarja, kot te pride najemnina.

Tole. Postavit sodobno železniško infrastrukturo po državi, ki bi omogočala vlakom hitrosti čez 200 km/h. In kakšno obliko masovnega mestnega prevoza v Ljubljani in okolici - tramvaj na primer.


Ja, bi kar pomagalo, samo za to je pa treba dobiti denar. Najbolj preprosto bi bilo zapreti vse znotraj Ljubljanskega obroca za neprebivalce in narediti P+R na vpadnicah. Dokler se ljudje ne voziji z javnim prometom, pac ne mores optimizirati transporta, ko bi pa enkrat tako ali tako moral prestopiti na avtobus, pa ni vec tako pomembno ali to naredis v domacem kraju.

MaCoFaCo je izjavil:

Tako je, verjetno ni nekomu v interesu!


Seveda, da ni. Zupana volijo prebivalci Lj., ki imajo nepremicnino. Zakaj bi jim zupan zbijal vrednosti nepremicnin, da bi bili zadovoljni njegovi nevolilci? In tudi, ko bi prisli v Lj. in postali volilci, ali bi bil npr. ti zadovolen z zupanom, ki bi zbil ceno nepremicnine, za katero si placal 100k na 50k. Verjetno ne.

Sicer je pa hohstaplerskih novopecenih mescanov v Lj. ze tako prevec (to so tisti Ljubljancani cez katere se vsi zgrazajo), kar lepo ostanite na provinci, tam se vsaj normalno obnasate.
Morda je se nekaj ljudi, ki tole razumejo...
https://www.delo.si/mnenja/kolumne/ce-padem-me-pocakajte-154864.html

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: vahid ()

Magic1 ::

Sam ste smešni. Sedaj bi delovna mesta odmaknili stran od prebivališč. Klinični center bi postavili nekam, kamor se morajo vsi vozit daleč... Ja je problem, ko se mora 1000 zaposlenih pripeljat v center izven Ljubljane, samo imajo vsi prebivalci Ljubljane relativno enostaven dostop (in verjetno več kot pol zaposlenih). Vse ima posledice. Stvari so daleč od enostavnih.
Magic

Lonsarg ::

Če daš klinični center iz trenutne zaloške na zaloške takoj pred ringom ima vsaj 50% zaposlenih enako daleč službo, ostalih 50% se bo pa počasi prilagodilo, sj to premikaš postopoma, to lahko traja 20 let da premakneš tako velik sklop ustanove. Lahko tudi določene del za vedno tam pustiš.

MaCoFaCo ::

Tudi jaz bi klinični dal nekoliko ven iz centra... Poglejte npr. bolnišnico v Izoli, nobenih problemov za parkiranje!

OracleDev ::

Mislm da mal preveč hodte v kliničnega da take ideje sploh dobite.

Magic1 ::

Preden bi bil klinični prestavlen, bi trenutni ring bil že notranji ring in zopet bi imeli zadevo neprimerno postavljeno.
Magic

gansta ::

Dpool je izjavil:


Poskušam dojeti od kod imamo uradne kalkukacije za povprečno plačo v LJ 1200 EUR. Namreč sam imam 90% višji in partnerica ima točno toliko.
LP



Kaj je problem ? Se pravi mesečno imata skoraj 3.5k€ neto (2.3k€ + 1.2k€), vzameš kredit in ga za šalo odplačuješ namesto najemnine in je v 15-20 letih tvoje brez problema. Nekateri lahko sanjajo o takšnih dohodkih.

Miha 333 ::

1. O kakšnem javnem prevozu govorite? Za 80% primerov, ko bi ga človek potreboval, je neuporaben.

2. Cene gradbenih parcel bodo samo še višje, njihova razpoložljivost pa manjša. Konec je t.i. "razpršene gradnje". Zaradi novih (tudi EU) smernic je potrebno najprej zapolniti prazne prostore znotraj naselij, preden se omogoči širjenje navzven.

3. Ljubljana je precenjena. Objektivno ne ponuja nič več kot ostala mesta (Celje, Kranj), le večja gneča je povsod in ogromno časa izgubiš že za osnovne opravke. Jaz v manjših krajih vidim višjo kakovost življenja.

4. Če si v paru, še nekako gre, resnični problem priti do svoje strehe nad glavo pa je za samske. V tem primeru rabiš enkrat večje dohodke.

poweroff ::

Magic1 je izjavil:

Sam ste smešni. Sedaj bi delovna mesta odmaknili stran od prebivališč. Klinični center bi postavili nekam, kamor se morajo vsi vozit daleč... Ja je problem, ko se mora 1000 zaposlenih pripeljat v center izven Ljubljane, samo imajo vsi prebivalci Ljubljane relativno enostaven dostop (in verjetno več kot pol zaposlenih). Vse ima posledice. Stvari so daleč od enostavnih.

Klinični center uporablja celo ljubljansko zaledje. Njim bi bilo bližje se vozit nekam izven ringa.

Tisti iz centra, bi se pa pač zdaj malo dlje vozili. Big deal.
sudo poweroff

Utk ::

MaCoFaCo je izjavil:

Država / občina, ker bi bile marže minimalne (vsaj v teoriji). Pa naj privatniki potem prodajajo drago, če lahko...

Dobra železniška infrastruktura bi bila tudi super, vendar je to verjetno projekt za 20+ let :]

Če država zgradi 1000 stanovanj po 1500 na meter, in se prijavi 5000 kupcev, imaš še zmeraj isti problem, cena bo šla gor. Kupili bojo tisti, ki bojo največ plačali, zmeraj bilo in bo.

MaCoFaCo ::

OK, kako ta problem rešujejo druge države? Verjetno lahko koga kopiramo? :)

Lonsarg ::

Če dovolj povečaš ponudbo stanovanj potem se tržna cena zelo približa ceni same gradnje plus parcele, kaj je precej precej nižje kot so trenutne cene seveda je pogoj da precej povečaš tudi število parcel, da pade tudi ta cena, znotraj ringa je plača se za vsaj 500 stolpnic po 1000 stanovanj, nobenega dejanskega pomanjkanja prostora ne obstaja, vse je umetno. Drugače je v večjih EU mestih, tam je tudi dejansko pomanjkanje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Utk ::

MaCoFaCo je izjavil:

OK, kako ta problem rešujejo druge države? Verjetno lahko koga kopiramo? :)

Tako da ljudje ne volijo barab, ki mešetarijo z zazidljivimi parcelami.

Kako bo kdo gradil naselje v Lj, veš kolk "donacij" bi to zahtevalo. Oz. se bi priporočale.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

poweroff ::

Stanovanjski sklad to rešuje tako, da določi merila po katerih lahko kupiš neprofitno stanovanje. Glavno merilo je, da imaš nizke dohodke. Tako se dela korekcija trga.
sudo poweroff

Utk ::

Za tiste, ki bi lahko kupili, to nič ne zniža cene.

bbbbbb2015 ::

Dpool je izjavil:

Pozdravljeni,

Sem v starosti, ko bi se želel počasi nekaj lastnega kupiti. S partnerico delava v LJ. Zdaj ne bom pridigal kako absurdne so cene stanovanj, pa vendar me zanima, kako se še vedno uspejo prodajati?


Od vsega, kar si naštel, je več stvari na kupu, kar ti ni 'jasno'. Poskušal ti jih bom pojasniti.

a) Plača v Sloveniji ni bila nikoli merodajna. Slovenija sicer je zelo visoko na korupcijski lestvici. To v praksi pomeni, da dosti doktorjev, občinarjev, raznoraznih služi še ekstra. Kakšna je realnost, najbolje vidiš, ko pogledaš pločevino. Tudi če ni pločevina povsem nova, je to še vedno spoštljivih 25+ k€.

Tisti v privatnem sektorju pa seveda do maksimuma klestijo dobičke. 2 mio prometa z avtomehanično delavnico za kamione in 5k dobička? Pa take.

"Pogajati" se za višjo plačo, a sicer do neke mere ima smisel, a 10k ne boš imel plače, pa če se sezuješ. Sicer te ne napeljujem na korupcijo, bog ne daj, a če hočeš imeti 300k stanovanje, boš moral pljuniti v roke. Kapiš?

b) Če nimata otrok, je za začetek bolje, da gresta v manjše stanovanje. Pač že nek kredit plačujeta, nekje sta na svojem, dobita OBČUTEK. 3 sobno je morda malo over za mlade v središču mesta. Sicer pa je središče mesta overrated.

c) Če nočeta doživeti šoka, da morata kramo spraviti v malo stanovanjece (recimo jaz sem večino življenja prežvel v hiši), je treba pogledati v okolico LJ.

d) GRADITI danes, je brezveze. Rabljene, dobro narejene hiše tam nekje od leta 1975 naprej, če imata kakšen nasvet od gradbenika, da vaju opozori,če je z gradnjo kaj narobe - to je way to go. Pa potem adaptirata, kot vama paše, s hitrostjo, kot vama paše. Pa še na svojem sta.

e) Poleg tega, saj ne da bi bil proti novogradnjam, ampak... Midva z ženo sva kupila hišo, letnik 1980, trdno grajeno, v nulo. Hotela sva kanalizacijo zamenjati, pa je dvignilo bager, ko je hotel razdreti kanalizacijo. To je bilo proper narejeno, betonska plošča, kot se šika.

Sosedje 300m stan so gradili novo hišo. Odstranili so 20cm zemlje, zložili betonske zidake na zemljo, jih zasuli s kamnitimi kroglami, ter na površini potegnili betonsko ploščo. Glej, naj grejo v rit s tako gradnjo. Če nimajo dnar za poštene temelje, 80cm v globino pod kletno etažo, pol naj se ne silijo z gradnjo. Na to so dali montažno 200k hiško. Zapravili so 250k za "hišo", ki je iz perja. Naj se gredo solit.

Hiša iz 1980, vsaj najina, je v nulo narejena. Prenovila sva jo v nulo, elektro inštalacije, ethernet, kamere, alarm. Parket smo prebrusili, kopalnice vse novo. Ploščice vse nove. Centralna nova. Edino okna sva pustila, ter fasado. Pač zmanjkalo dnarja. To bomo pa sedaj.

Furbo ::

bbbbbb2015 je izjavil:

Sosedje 300m stan so gradili novo hišo. Odstranili so 20cm zemlje, zložili betonske zidake na zemljo, jih zasuli s kamnitimi kroglami, ter na površini potegnili betonsko ploščo. Glej, naj grejo v rit s tako gradnjo. Če nimajo dnar za poštene temelje, 80cm v globino pod kletno etažo, pol naj se ne silijo z gradnjo. Na to so dali montažno 200k hiško. Zapravili so 250k za "hišo", ki je iz perja. Naj se gredo solit.

Ne rabiš delati temeljev vedno, dosti montažnih hiš se dela na ta način, samo kažeš svojo nevednost o gradnji.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

LeQuack ::

Jap večina američanov ima lesene bajte pa imajo dosti večji standard kot mi.
Quack !

bbbbbb2015 ::

Furbo je izjavil:

bbbbbb2015 je izjavil:

Sosedje 300m stan so gradili novo hišo. Odstranili so 20cm zemlje, zložili betonske zidake na zemljo, jih zasuli s kamnitimi kroglami, ter na površini potegnili betonsko ploščo. Glej, naj grejo v rit s tako gradnjo. Če nimajo dnar za poštene temelje, 80cm v globino pod kletno etažo, pol naj se ne silijo z gradnjo. Na to so dali montažno 200k hiško. Zapravili so 250k za "hišo", ki je iz perja. Naj se gredo solit.

Ne rabiš delati temeljev vedno, dosti montažnih hiš se dela na ta način, samo kažeš svojo nevednost o gradnji.


Misim, da nisi razumel poante. Če izbiram med 200k rabljeno hišo, solidno grajeno (debele plošče, klet), dober raven teren in 250k montažno hišo, novo...

Izberem rabljeno. Nisem rekel, da montažna ni narejena dobro. A danes je vse strošek, vse se tanjša, niža, zidaki namesto ulitega betona z debelimi mrežami.

Slabosti rabljenega sta dve:
a) ni narejeno natanko po tvojih željah
b) lahko je skrita slabost (recimo hidro izolacija, napokan nosilni zid)

Material nekoč ni bil tako drag, bolj se je dalo na solidno gradnjo, eni bi rekli predimenzoniranje.

Menim, da če imaš asistenco dobrega gradbenika, sigurno pozna opozorilne znake. Morda so pri obstoječi gradnji faktor tudi sosedje.

Zgodovina sprememb…

K0l1br1 ::

LeQuack je izjavil:

Jap večina američanov ima lesene bajte pa imajo dosti večji standard kot mi.
Verjetno imajo lesene tisti s slabšim standarom. Pa tudi če ti jo odpihne veter, imaš zvečer že novo postavljeno, če imaš na zalogi material, ki ga veter ni odpihnil. Pretiravamo mi z zidanimi bajtami, ma kaj ko so cenejše od lesenih montažnih.

K0l1br1 ::

bbbbbb2015 je izjavil:

Material nekoč ni bil tako drag, bolj se je dalo na solidno gradnjo, eni bi rekli predimenzoniranje.

Ko so moji zidali bajto, torej letnik 1974+, za katerega praviš, da je dober, materiala ni bilo. Po cement se je hodilo v Anhovo, po železo čez mejo, pesek je soški, ki se šteje za kvaliteten, zidaki so bili iz goriških opekarn. Bajta je bila solidno zidano, ker drugače ni moglo biti, ker drugega ni bilo, dobilo pa se je, kadar se je pač sploh kaj dobilo.
Jaz sem jo zidal s pohanega zraka (siporex), vertikalnim vezem ne zaupam najbolje, ker so v primerjavi s staro bajto poddimenzionirane, ker so 1) okrogle (premer 20 cm), posledično 2) manjše površine kot v primeru betonskih zidakov, 3) notranje stene, ki so 25 cm in 16 cm okroglo luknjo, se križajo z luknjami zunanjih sten (20 cm) in je kar je. V mansardi se je to naredilo drugače, tako da se je te luknje povečalo na dimenzije 20x30 cm, da je vsaj kaj od vezi. Kaj bo v potresu, ne ve nihče. V mansardi sem tudi opustil tista fancy U korita (spet enih 16 cm placa v širino) in namesto tega betoniral po celotni širini zida (25 cm).
Če vsega tega ne bi bilo, bi bila hiša klasično grajana, kjer bi lahko špekuliral samo tako, da ne bi bilo ne betona, ne vezi ne nič. BTW eni so tako delali.
Tast je rekel, da sem dal toliko železa v bajto, kot jo nima cela vas. Pa je zidal 1974+ tudi on, pa ima pol manj, če sploh ima kaj vezi (vertikalnih, horizontalnih). Pa še vedno je kar je, tako pri njemu,kot pri meni. On recimo do materiala skoraj ni mogel priti, jaz pa sem se malo preveč zanašal na proizvajalca siporeksa, ki verjetno dela tale pohan zrak za potresno neproblematična področja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: K0l1br1 ()

bbbbbb2015 ::

K0l1br1 je izjavil:


Tast je rekel, da sem dal toliko železa v bajto, kot jo nima cela vas. Pa je zidal 1974+ tudi on, pa ima pol manj, če sploh ima kaj vezi (vertikalnih, horizontalnih). Pa še vedno je kar je, tako pri njemu,kot pri meni. On recimo do materiala skoraj ni mogel priti, jaz pa sem se malo preveč zanašal na proizvajalca siporeksa, ki verjetno dela tale pohan zrak za potresno neproblematična področja.


Jaz sem jo kupil od lokalnega socialističnega trgovca. Stari je bil že na robu smrti, žena prestara, da bi v hiši še karkoli sama naredila. Sin je bil trgovski potnik, za stara dva sploh ni imel časa.

Sosedje so rekli, da je stari gradil dobro. Hiša je imela zamenjano streho, originalna je bila salonitna, zdaj pa pač valovitka. Hiša ni bila velika 180m2, to je moja žena hotela. Zraven je bilo 700m2 sadovnjaka, to je bilo krasno za moje otroke.

V tujem mestu (Bruselj) imam najeto stanvanje (35m2). Novo sicer, v središču mesta. ampak res središču. Hotel sem ga kupiti, pa so rekli, da stane 7900 EUR/kvadrat, plus 25k garaža v kleti. Plus plačaš nek davek na nepremičnine, nekih netrivialanih 24%. Dobil sem sivo RAL barvo v obraz. Nič, še naprej najem. Jebo jih gradnja.

bbbbbb2015 je izjavil:

K0l1br1 je izjavil:


Tast je rekel, da sem dal toliko železa v bajto, kot jo nima cela vas. Pa je zidal 1974+ tudi on, pa ima pol manj, če sploh ima kaj vezi (vertikalnih, horizontalnih). Pa še vedno je kar je, tako pri njemu,kot pri meni. On recimo do materiala skoraj ni mogel priti, jaz pa sem se malo preveč zanašal na proizvajalca siporeksa, ki verjetno dela tale pohan zrak za potresno neproblematična področja.


Jaz sem jo kupil od lokalnega socialističnega trgovca. Stari je bil že na robu smrti, žena prestara, da bi v hiši še karkoli sama naredila. Sin je bil trgovski potnik, za stara dva sploh ni imel časa.

Sosedje so rekli, da je stari gradil dobro. Hiša je imela zamenjano streho, originalna je bila salonitna, zdaj pa pač valovitka. Hiša ni bila velika 180m2, to je moja žena hotela. Zraven je bilo 700m2 sadovnjaka, to je bilo krasno za moje otroke.

V tujem mestu (Bruselj) imam najeto stanvanje (35m2). Novo sicer, v središču mesta. ampak res središču (pošta 1000 Bruxelles), veleposlaništva so moji sosedje. Hotel sem ga kupiti, pa so rekli, da stane 7900 EUR/kvadrat, plus 25k garaža v kleti. Plus plačaš nek davek na nepremičnine, nekih netrivialanih 24%. Dobil sem sivo RAL barvo v obraz. Nič, še naprej najem. Jebo jih gradnja.

Zgodovina sprememb…

HappyPills ::

Prednost starejših hiš je ponavadi tudi, da imajo večje parcele, več vrt in dostikrat boljšo privatnost. Novogradnje pa so stlačene skupaj, kolikor se le da. Pač en dvojček več na parceli več €. V okolici vidim take vila bloke s ceno po 5000€ m2, edin skoz vhodna vrata ne smeš prehitr, da ne prletiš sosedu v dnevno sobo.

hojnikb ::

LeQuack je izjavil:

Jap večina američanov ima lesene bajte pa imajo dosti večji standard kot mi.

poglej si mal cene nepremičnin v zanimivih mestnih lokacijah. 10-20x naprej proti LJ.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

  • predlagala izbris: Binnied ()

solatko ::

LeQuack - 100k€+ gotovine brez strehe nad glavo in požrešni otroci, ki teh nekaj soldov hitro izmolzejo od starih in imaš kaj?
Furbo - Sevada imaš v SLO ogromno manjših stanovanj, primernih za starejše pare ali posameznike, da se mimogrede preselijo iz 3+ sobnih, v katere bi dali mlade družine.

Pri nas nimamo narejene stanovanjske politike, ki bi delovala kombinirano - profitna, najemna, neprofitna stanovanja saj enostavno ni interesa med političnimi strankami na oblasti za kaj takega, poleg tega smo sesuli gradbeništvo, lestno industrijo,.....
Dela se pač toliko, da investitor ve, za približno kakšno ceno bo šlo.
Mesto LJ vsako leto reši kar nekaj socialnih problemov s stanovanjsko politiko, vendar ne pričakovat, da bo mesto zgradilo 10000 stanovanj in jih razdelilo med zainteresirane.
Delo krepa človeka

zmaugy ::

A veš kaj bi me zanimalo? Koliko raznih mega prestižnih in dragih stanovanj kupita ali najameta MOL in država?
Ker ne vem odkod računica za razna milijonska nova stanovanja, ki se prodajajo leta. In vsi furajo biznis as usual.

zmaugy ::

Miha 333 je izjavil:

1. O kakšnem javnem prevozu govorite? Za 80% primerov, ko bi ga človek potreboval, je neuporaben.

2. Cene gradbenih parcel bodo samo še višje, njihova razpoložljivost pa manjša. Konec je t.i. "razpršene gradnje". Zaradi novih (tudi EU) smernic je potrebno najprej zapolniti prazne prostore znotraj naselij, preden se omogoči širjenje navzven.

3. Ljubljana je precenjena. Objektivno ne ponuja nič več kot ostala mesta (Celje, Kranj), le večja gneča je povsod in ogromno časa izgubiš že za osnovne opravke. Jaz v manjših krajih vidim višjo kakovost življenja.

4. Če si v paru, še nekako gre, resnični problem priti do svoje strehe nad glavo pa je za samske. V tem primeru rabiš enkrat večje dohodke.


1. Ja, zato pa ga je treba porihtat. Da se iz Maribora z vlakom odpelješ v Ljubljano in si tam v manj kot eni uri. In obratno. In da na destinaciji stopiš na tramvaj in si hitro na končni destinaciji. Pa da karta za vlak velja tudi za tramvaj. Ne vem kdo bi se v tem primeru cijazil z avtom.

3. Ker večina državne uprave in velika podjetja tiščijo svoje centrale v Lj, je tam večja izbira boljših (v vseh ozirih) služb. Izgubljanje več ur dnevno za prevoz je hud minus, zato je povpraševanje po nepremičninah v Lj veliko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zmaugy ()

solatko ::

zmaugy - Vse te podatke dobiš na arhivu MOL, vedi pa, da nobeno mesto ne gradi stanovanj, temveč jih za potrebe mestne stanovanjske politike kupijo od investitorjev, če so na voljo za primerno ceno. Verjetno ne pričakujete, da bo ZJ kupoval stanovanja po 3-4k€/m2. Te cene pač postavlja trg v LJ.
Delo krepa človeka

MonoPattern ::

Stanovanjski sklad je tudi nateg. Za pridobitev prikažejo nizke dohodke, potem pa noben več ne preverja in noter živijo ljudje, ki zaslužijo večkratnike povprečnih plač za neprofitno najemnino. Jaz bi dal poleg preverjanja še neko časovno omejitev za plačevanje neprofitne najemnine, če ni najemnik ravno invalid ali upokojenec. V nekih 5-10 let si pa mora vsak biti sposoben zrihtati finance do te mere, da se lahko izseli ali pa plačuje tržno najemnino.

Furbo ::

To državno talanje stanovanj je itak brezveze, kot ponavadi pri socialnih politikah se nagrajuje delomrzne in goljufive, pridne se pa penalizira.

Vse kar morajo birotati narediti, je hitrejše dajanje gradbenih dovoljenj in manj kompliciranja tudi za tiste, ki nočejo dajati podkupnin.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

zmaugy ::

solatko je izjavil:

zmaugy - Vse te podatke dobiš na arhivu MOL, vedi pa, da nobeno mesto ne gradi stanovanj, temveč jih za potrebe mestne stanovanjske politike kupijo od investitorjev, če so na voljo za primerno ceno. Verjetno ne pričakujete, da bo ZJ kupoval stanovanja po 3-4k€/m2. Te cene pač postavlja trg v LJ.


Stanovanja se gradijo z denarjem privat investitorjev, za prodajo ali oddajo so pa verjetno različni scenariji.

Mato989 ::

Dpool je izjavil:

Pozdravljeni,

Sem v starosti, ko bi se želel počasi nekaj lastnega kupiti. S partnerico delava v LJ. Zdaj ne bom pridigal kako absurdne so cene stanovanj, pa vendar me zanima, kako se še vedno uspejo prodajati?
Poskušam dojeti od kod imamo uradne kalkukacije za povprečno plačo v LJ 1200 EUR. Namreč sam imam 90% višji in partnerica ima točno toliko. Ampak midva, brez otrok, si ne moreva privoščiti stanovanja za 300-400.000 EUR, kot so običajne cene za 3+ sobne stanovanja v LJ.
Po tem sva rekla 'fck it', greva zidat hišo. IN seveda, šok.. v okoli LJ komunalno urejene parcele se prodajajo za 100.000 EUR. Da neko normalno veliko hiso gor postavis potrebujes dodatnih 200.000 EUR (minimum) in si spet na 300.000 EUR.

Ne gre mi v glavo, ali nas zavajajo s povprečnimi plačami za to okolico LJ? Ker če imaš skoraj 100% od povprečne plače, bi si menda lahko privoščil novo 3 sobno stanovanje v mestu, kjer je povprečna plača 1x manjša od tvoje? Da ne omenjam, da oba delava in nimava otrok.

Upam, da med pričakovanimi ST odgovori ala 'zato pa je mama hotel', ali 'pojdi delat v tujino / odpri SP / odseli se iz LJ' se najde kakšen konstruktivna debata glede te dejanske problematike. Zanima me kako vi ostali o tem razmišljate. Kdo kupuje ta stanovanja? ALi je res toliko bogatih? In zakaj ti ne vplivajo na povprečno plačo? Ali lahko pričakujemo kakšne spremembe na nepremičninskem trgu? Ali moramo gledati drugace - se začeti dogovarjati za mnogo višje plače v podjetjih?

LP


Bistvo se skriva v tem, da ti gledaš cca. 2x predimenzionirana stanovanja... poglej kakšno 2 sobno pa boš si hitro lahko privoščil, ampak ker hočeš 3 ali 4 sobno pa je to problem...

Realno je tako, da če imaš ti cca 2.300€ neto tvoja pa cca. 1.200€ neto... lahko komot vzameš kredit cca. 1.200€/mesec.. to je cca. 160k kredita na 20 let če se ne motim, verjetno še malo več... in če imaš 30% našparano... torej ene 45k... imaš 205k ojrov za zapravit... za to dobiš SUPER 2 sobno novogradnjo... Potem pa delaj kot črnec 10 let in dodatno odplačuj kredit vsako leto 10k in boš če boš imel srečo brez dopustov itd... v 10 letih odplačal kredit... pol pa naredi otroka, in še vedno lahko zastaviš hipoteko ob enaki ali višji plači in kupiš večji flet =)
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Invictus ::

zmaugy je izjavil:


Stanovanja se gradijo z denarjem privat investitorjev, za prodajo ali oddajo so pa verjetno različni scenariji.

V Sloveniji nihče ne gradi stanovanj za oddajo.

Vsi hočejo denar takoj...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

zmaugy ::

Verjamem. Ampak če se zaradi prehudega apetita po zelo visoki ceni ne proda, potem morda obstaja plan B, kjer morda tudi kakšne proračunske jasli vskočijo in stvar najamejo? Seveda po najemnini, ki si jo običajni smrtniki ne morejo privoščiti.

Mr.B ::

Mato989 je izjavil:

Dpool je izjavil:

Pozdravljeni,

Sem v starosti, ko bi se želel počasi nekaj lastnega kupiti. S partnerico delava v LJ. Zdaj ne bom pridigal kako absurdne so cene stanovanj, pa vendar me zanima, kako se še vedno uspejo prodajati?
Poskušam dojeti od kod imamo uradne kalkukacije za povprečno plačo v LJ 1200 EUR. Namreč sam imam 90% višji in partnerica ima točno toliko. Ampak midva, brez otrok, si ne moreva privoščiti stanovanja za 300-400.000 EUR, kot so običajne cene za 3+ sobne stanovanja v LJ.
Po tem sva rekla 'fck it', greva zidat hišo. IN seveda, šok.. v okoli LJ komunalno urejene parcele se prodajajo za 100.000 EUR. Da neko normalno veliko hiso gor postavis potrebujes dodatnih 200.000 EUR (minimum) in si spet na 300.000 EUR.

Ne gre mi v glavo, ali nas zavajajo s povprečnimi plačami za to okolico LJ? Ker če imaš skoraj 100% od povprečne plače, bi si menda lahko privoščil novo 3 sobno stanovanje v mestu, kjer je povprečna plača 1x manjša od tvoje? Da ne omenjam, da oba delava in nimava otrok.

Upam, da med pričakovanimi ST odgovori ala 'zato pa je mama hotel', ali 'pojdi delat v tujino / odpri SP / odseli se iz LJ' se najde kakšen konstruktivna debata glede te dejanske problematike. Zanima me kako vi ostali o tem razmišljate. Kdo kupuje ta stanovanja? ALi je res toliko bogatih? In zakaj ti ne vplivajo na povprečno plačo? Ali lahko pričakujemo kakšne spremembe na nepremičninskem trgu? Ali moramo gledati drugace - se začeti dogovarjati za mnogo višje plače v podjetjih?

LP


Bistvo se skriva v tem, da ti gledaš cca. 2x predimenzionirana stanovanja... poglej kakšno 2 sobno pa boš si hitro lahko privoščil, ampak ker hočeš 3 ali 4 sobno pa je to problem...

Realno je tako, da če imaš ti cca 2.300€ neto tvoja pa cca. 1.200€ neto... lahko komot vzameš kredit cca. 1.200€/mesec.. to je cca. 160k kredita na 20 let če se ne motim, verjetno še malo več... in če imaš 30% našparano... torej ene 45k... imaš 205k ojrov za zapravit... za to dobiš SUPER 2 sobno novogradnjo... Potem pa delaj kot črnec 10 let in dodatno odplačuj kredit vsako leto 10k in boš če boš imel srečo brez dopustov itd... v 10 letih odplačal kredit... pol pa naredi otroka, in še vedno lahko zastaviš hipoteko ob enaki ali višji plači in kupiš večji flet =)

sporocimi cez 15 let ko bos mel mulca stara recimo 15 in 13. kolk je dobro zivet v dvosobnem stanovanju.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Aquafriend ::

Mogoce si gospoda v LJ ne zelijo biti nabasani kot sardine v konzervi. Prostora je se ampak nekateri rajsi vidijo, da je tam zelenica kot pa blok. S povecanjem prebivalstva bi se povecal tudi promet, ki je ze zdaj problem. Kot je nekdo povedal, za to ni interesa. Oziroma se bo to pocasi izboljsevalo sorazmerno z izboljsanjem drugih podrocij. Npr. izboljsas promet za 10%, kakovost zraka za 10%, vec dreves za 10%, kakovost reke za 10%, kriminal zmanjsas in se dost drugih stvari. Potem pa spustis not v Ljubljano 2% novih prebivalcev oziroma planiras izgradno novih stanovanj. Zemlje in prostora je v sloveniji dovolj. Zakaj vse natlact v ljubljano. Sem mislu, da ima elita ravno kontra plane. Btc je lep primer.

Zgodovina sprememb…

Tilen ::

Povprečna plača in elitna nepremičnina ne gre skupaj.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()
««
2 / 133
»»