» »

Rezervno napajanje za pametno hišo

Rezervno napajanje za pametno hišo

bulekk ::

Zdravo,

ker mi dosedanja "A je to" rešitev počasi crkuje, moram svoje rezervno napajanje za sistem inteligentne hiše rešiti malo bolj "inteligentno".

Imam potrebo po 24VDC in 12 VDC virih, imam možnost uporabe večjega rezervnega akumulatorja (cca do 110Ah). Gre samo za vzdrževanje funkcije sistema pametne hiše (torej modulčki, senzorji, tipke)... Razsvetljava, ostali uporabniki pač ne delujejo, če ni štroma.

Do sedaj sem imel narejeno tako, da sem imel AGM akumulator z polnilcem vezan na polovičko solarnega regulatorja (torej brez priklopa fotovoltaike). Ta predvsem odigra vlogo, da izklopi sistem še preden bi se akumulator preveč izpraznil.
Potem imam enega kitajca, ki 12V (oziroma malo več zaradi napajalnika) predela v 24V (DC/DC pretvornik). Sedaj počasi crkujejo - najprej je šel kitajc (po dobrih 10letih), sedaj še solarni regulator (mogoče celo sploh ni šel in zvoni izhod zzaradi premajhne obremenitve)... Zato razmišljam o update-u tegale napajanja. Ko smo snovali, ni bilo rešitev, upam, da jih je zdaj več...

Nekako idealna rešitev bi bil UPS z izhodoma na 12 in 24VDC - vendar verjetno kaj takega ne obstaja, ali pa je astronomsko drag... Preigravam različne variante, od UPS 220 pa potem napajalnika za 12V in 24V ali morda tako kot je bilo. Ne vem, kje manj izgubljam (ali pri 12 na 24 ali je bolje 24v pa potem predelat na 12v)...

Vljudno prosim za kakšne nasvete, kako naj se tega lotim. Tudi nekaj podobnega dobremu solarnemu regulatorju bi bilo super, vendar če bi lahko namesto fotovoltaike priključil normalni 12VDC ali še bolje 220VAC vir. Solarni regulator namreč spremlja panel vhod in se poskuša pametno obnašat, vendar to pade na normalnem 12VDC vhodu...

Vljudno prosim za nasvete oz. primere, kako ste to rešili sami...

Hvala in lp,
Tinia.

janezvalva ::

kupiš agregat kot dodaten backup

Golaz ::

Je tako težko narisat eno shemo kak imaš trenutno vse zvezano? Zakaj more bit tista elektronika napajana tudi kadar ni omrežne napetosti? Kak dolgo?

P.S.
Predelaj "pametno" hišo v "neumno" pa bojo vsi problemi rešeni...

bulekk ::

Torej imam

220VAC -> Einhell akumulatorski napajalnik -> akumulator -> solarni regulator (priklop akumulator) (če izpade 220V, ostane akumulator AGM 12V/100Ah)

potem gre iz solarnega regulatorja :

solarni regulator (izhod) -> 12 VDC uporabniki (LED in zasilna razsvetljava, releji za vklop ostalega)
solarni regulator (izhod) -> 12/24 DC/DC konverter in gre 24V izhod na avtomatizacijske module (senzorji, tipke, itd...)

To je to, nekako če pogledam le vhode in izhode, rabim UPS z 220VAC vhodom in 12VDC in 24VDC izhodi s precej kapacitete, da sistem dela dalj časa in zasilna razsvetljava in drugi pomembni deli (domofon, SMS modul itd...).

Gledam celo, da obstajajo neki UPS, na katere se priključijo zunanje baterije, ali pa bi celo lahko kakšnega z zanič baterijami uporabil... ali pa kakšen dober solarni regulator, kjer bi namesto PV modulov priklopi 12VDC (oz. malo višje 13-14VDC) vir.

Seveda je pomembno, da sistem dela čimbolj zanesljivo in s čimmanj izgubami pri pretvorbah...

Hvala za nasvete,

LP.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bulekk ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Solarna elektrarna

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
429068 (1061) Likalnik
»

UPS - izračun časa delovanja ?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
3711104 (3455) FireSnake
»

Instalacijski elektro kabel in cevi

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
278478 (8020) telexdell
»

DC-DC pretvornik

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
71394 (1295) VolkD
»

Kako priklopiti laptop in zvočnike na busu?

Oddelek: Loža
5874 (679) Tear_DR0P

Več podobnih tem