» »

Težava z internetno povezavo na Armbianu in NTP problem

Težava z internetno povezavo na Armbianu in NTP problem

poweroff ::

Na OrangePi mi teče Armbian - za ARM procesor prilagojena različica Ubuntuja 16.04.3.

Kernel je Linux 3.4.113-sun8i #18 SMP PREEMPT Thu Jun 15 02:16:06 CEST 2017 armv7l armv7l armv7l GNU/Linux

Torej, zadevo priklopim na Wifi, nato se samodejno zažene povezava na OpenVPN. Ampak problem je, da čez nekaj časa (20 minut) povezava pade dol. In to brez nekega pametnega razloga. V bistvu sem ugotovil, da naprava ima lokalni IP naslov, ampak očitno se podre routing tabela, saj se iz naprave ne morem nikamor povezati. Zato tudi pade dol VPN povezava.

Drug problem pa je, da imam še eno podobno napravo, ki sicer dela, ampak če zmanjka elektrike in se naprava postavi prej kot router, se nikoli ne poveže na Wifi. Če pa se router postavi najprej, pa se naprava normalno poveže na Wifi.

Skratka, prišel sem na idejo, da bi s skripto preverjal ali omrežje je dosegljivo, in če ni, bi zagnal recimo:
nmcli c up id MojWifi

No, zadevo sem dal v cron, poganjam vsako minuto kot root - in ne deluje. Povezava se ne vzpostavi. Pravzaprav se mi ni celo noč vzpostavila, se je pa nenadoma zdajle. Razlog za to mi sicer ni jasen, lahko da je na tisti lokacijo zmanjkalo elektrike in se je potem vzpostavilo nazaj...

Druga težava pa je, da mi NTP noče posyncati datuma in ure. Tudi če ga restartam ročno, je isto.

A obstaja kakšen način, da ga ročno prisilim v sinhronizacijo?
sudo poweroff

Še tole, če ročno zaženem:

sudo ntpd -gq

Vrne:

6 Aug 17:06:07 ntpd[23071]: ntpd 4.2.8p4@1.3265-o Wed Jul 12 12:33:24 UTC 2017 (1): Starting
6 Aug 17:06:07 ntpd[23071]: Command line: ntpd -gq
6 Aug 17:06:07 ntpd[23071]: proto: precision = 1.375 usec (-19)
6 Aug 17:06:07 ntpd[23071]: unable to bind to wildcard address :: - another process may be running - EXITING
sudo poweroff

Apple ::

Glede datuma in ure: poskusi ntpdate -u kanin.arnes.si

In daš v cron, da se zalaufa, npr na 30 min.
LP, Apple

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Apple ()

Invictus ::

poweroff je izjavil:

Še tole, če ročno zaženem:

sudo ntpd -gq

Vrne:

6 Aug 17:06:07 ntpd[23071]: ntpd 4.2.8p4@1.3265-o Wed Jul 12 12:33:24 UTC 2017 (1): Starting
6 Aug 17:06:07 ntpd[23071]: Command line: ntpd -gq
6 Aug 17:06:07 ntpd[23071]: proto: precision = 1.375 usec (-19)
6 Aug 17:06:07 ntpd[23071]: unable to bind to wildcard address :: - another process may be running - EXITING

ntpd je daemon, ki non stop laufa.

Zato ti vrne zadnjo napako.

:: je napačen IP naslov. Preglej konfiguracijo kaj ti piše noter.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

igorpec ::

Torej, zadevo priklopim na Wifi

Kateri Orange oz. Wifi adapter?

Ja, ntp laufa stalno, ampak drifta. In ker je časovna razlika prevelika, se obnaša čudno.

No, rešil sem takole... ob zagonu rečem:
systemctl stop ntp
ntpd -qgd
systemctl start ntp

Bom videl, če bo sedaj delalo. Ko ročno poženem, deluje.

OrangePi PC+ in OrangePi Zero. Te dve napravi imam. Zero sicer lepo deluje, ampak bom moral na procesor nalepiti hladilno rebro, ker se neznansko greje. PC+ ima pa celo notranji eMMC, se pravi ne rabiš niti SD kartice.
sudo poweroff

Sicer se Opi zero greje nekoliko več kot PC+ zaradi slabše/cenejše implementacije ampak v1.4 in novejša javlja napačno - višjo - temperaturo. https://forum.armbian.com/index.php?/to...

WiFi na Orangepi Zero je problematičen sam po sebi, medtem ko ima PC+ dokaj o.k. wifi čip pa še manjša posodobitev drajverjev bo v naslednji posodobitvi. Težko reči ali ima to kakršnokoli povezavo, ker je tudi network manager problematičen. Le ta bi moral znati vzpostaviti povezavo ko pade in pride nazaj. Podoben problem sem imel namreč na počitniškem "routerju", ki je bil priključen na drug wifi. Ko je zadeva padla, je network manager ni postavil nazaj, nisem pa še našel volje da zadevi pridem do dna. Sistem je isti, hardware pa Cubietruck in Ampak Wifi ter brez posebnih akrobacij mreže. Trenutno nimam dostopa do te škatle, da bi pogledal.

A posodobitev driverjev bo prišla preko Armbiana? Se pravi apt update & upgrade?

Drugače sem pa zdaj spet naletel na isto situacijo. Na srečo imam napravo fizično pri sebi.

V terminalu rečem:
sudo nmtui-connect guest

in sem povezan v to omrežje. Zdaj bi se pa rad povezal v omrežje Matthai. Problem je, da me nmtui-connect vedno vpraša za geslo. Če se pa skušam povezati v omrežje, v katerega sem že povezan, pa javi "Connection already active", nato pa moram pritisniti enter.

A se da to reč poganjati na potiho, recimo v cronu, da se reconnecta vsakih 5 minut ali kaj podobnega?
sudo poweroff

A posodobitev driverjev bo prišla preko Armbiana? Se pravi apt update & upgrade?

Tako je. Update je že v izvorni kodi kernela in če greš kompajlat sam, lahko sprobaš že danes, sicer počakaj na naslednji redni update.

A se da to reč poganjati na potiho, recimo v cronu, da se reconnecta vsakih 5 minut ali kaj podobnega?

Prepričan sem da se da. Poglej/preštudiraj manual za nmcli orodje ... oz. celotno dokumentacijo za Network manager.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dnsmasq problem

Oddelek: Omrežja in internet
131042 (669) BlaY0
»

dnsmasq problem

Oddelek: Omrežja in internet
121856 (1596) poweroff
»