Forum » Problemi človeštva » Global warming
Global warming
Temo vidijo: vsi

Thomas ::
Sta se pač osredotočila na eno bolj kilavo grmovje v širnem gozdu. Okapi pravi, da zato ker ga drugi izkoriščajo za svojo propagando. JJ ne vem zakaj, pravzaprav.
Vendar ni tako važno tole drevesce. Če ga jutri eden poseka, ne bo nobene taprave škode. Niti ne moremo kaj dosti sklepati iz razporeditve njegovih vej.
Kmalu bo v Julijcih zapadlo 1000 krat več frišnega snega, kot je tisti ubogi ledenik. Do pozne pomladi bo večinoma kopno. Bi pa lahko kdo narinil iz tega materijala veliko večji glejšer skp. Ampak zakaj, nima smisla, jasno.
Vendar ni tako važno tole drevesce. Če ga jutri eden poseka, ne bo nobene taprave škode. Niti ne moremo kaj dosti sklepati iz razporeditve njegovih vej.
Kmalu bo v Julijcih zapadlo 1000 krat več frišnega snega, kot je tisti ubogi ledenik. Do pozne pomladi bo večinoma kopno. Bi pa lahko kdo narinil iz tega materijala veliko večji glejšer skp. Ampak zakaj, nima smisla, jasno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Double_J ::
Zdej si se spomnil osporavati meritvam... pri ostalih planetih si pa neuspešno iskal neke fejk linke s temperaturami. Evolucija?
Tle seveda nimaš prav.
Tako da... postavljajo te na laž meritve kar v celotnem osončju, ne samo na Kredarici. Žal.
Tle seveda nimaš prav.
Tako da... postavljajo te na laž meritve kar v celotnem osončju, ne samo na Kredarici. Žal.
Dve šivanki...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Double_J ()

username ::
U madona, a je to kakšna magija, hehe? Danes na blogu Tržišno rešenje vidim link in povzetek članka, v katerem nek fizik točno potrjuje moje kritiziranje 'znanstvenikov' v enem postu zgoraj:
"...the money flood has become the raison d'?tre of much physics research... ...It is of course, the global warming scam, with the (literally) trillions of dollars driving it, that has corrupted so many scientists... ...It is the greatest and most successful pseudoscientific fraud I have seen in my long life as a physicist..."
"...the money flood has become the raison d'?tre of much physics research... ...It is of course, the global warming scam, with the (literally) trillions of dollars driving it, that has corrupted so many scientists... ...It is the greatest and most successful pseudoscientific fraud I have seen in my long life as a physicist..."
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

WarpedGone ::
Za vse, katerim pasje značke in preteklo delo veliko pomenijo, Harrold Lewis ni ravno kr nek fizik.
Zbogom in hvala za vse ribe

username ::
Torej ima njegovo zgoraj omenjeno pisanje še pomembnejšo težo.
Link na originalno pismo Harolda Lewisa: http://www.thegwpf.org/ipcc-news/1670-h...
Link na originalno pismo Harolda Lewisa: http://www.thegwpf.org/ipcc-news/1670-h...
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Presenetljiva hitrost in eleganca, s katero so Warmerji naredili neke vrste državnega udara v znanstvenih ustanovah, mogoče le ne bo šla tako simple skoz, kakor je že kazalo.
Se pa že dela en tak facewashing in zvračanje krivde na skeptike. Na tem forumu bom najbrž jaz kriv, da se ni že prej vedelo, da je treba jemati GW in CC z zdravo skepso. Onim bo pa šla zasluga za "pametno in uravnoteženo besedo" in predvsem za to, da "so opozorili na aktualnost ekologije kot take".
kitzbrado bo imel zasluge, ker je temo fuknil iz Z&T v PČ, Okapi, jure in JJ ker so me mirili, izginuli Gundolf se je problemu posvečal strokovno ...
Le moi in ostali stari skeptiki smo bili pa nestrpni ves čas.
LOL!
Se pa že dela en tak facewashing in zvračanje krivde na skeptike. Na tem forumu bom najbrž jaz kriv, da se ni že prej vedelo, da je treba jemati GW in CC z zdravo skepso. Onim bo pa šla zasluga za "pametno in uravnoteženo besedo" in predvsem za to, da "so opozorili na aktualnost ekologije kot take".
kitzbrado bo imel zasluge, ker je temo fuknil iz Z&T v PČ, Okapi, jure in JJ ker so me mirili, izginuli Gundolf se je problemu posvečal strokovno ...
Le moi in ostali stari skeptiki smo bili pa nestrpni ves čas.
LOL!

imagodei ::
Ah, to pa spet ne, no...
Se pa tle moram strinjat z Okapijem, ki pravi, da če je edini cilj te teme oz. izvajanja, s tvoje (vaše) strani in strani Alkalaja to, da boste lahko čez X let Lučki rekli: "Told ya so!", pol OK. Če pa hočeš/hočete/hočemo kaj več, si pa ne morete privoščiti enakega, zgolj za 180o zasukanega odnosa.
Tud jaz sem te že kdaj v tej temi opomnil, da substanco sicer imajo tvoji posti, samo forma šepa. Žal je forma mnogokrat (sploh pa v spolitiziranih temah) bolj pomembna od vsebine.
Se pa tle moram strinjat z Okapijem, ki pravi, da če je edini cilj te teme oz. izvajanja, s tvoje (vaše) strani in strani Alkalaja to, da boste lahko čez X let Lučki rekli: "Told ya so!", pol OK. Če pa hočeš/hočete/hočemo kaj več, si pa ne morete privoščiti enakega, zgolj za 180o zasukanega odnosa.
Tud jaz sem te že kdaj v tej temi opomnil, da substanco sicer imajo tvoji posti, samo forma šepa. Žal je forma mnogokrat (sploh pa v spolitiziranih temah) bolj pomembna od vsebine.
- Hoc est qui sumus -

DarwiN ::
Ogljikov dioksid - termostat za reguliranje temp
Me zanima, kako bo Thomas tale eksperiment ovrgel, ki pokaže, da je CO2 kriv za ~80% zelene bajte, saj naj bi brez njega bila vodna para neškodljiva.
Me zanima, kako bo Thomas tale eksperiment ovrgel, ki pokaže, da je CO2 kriv za ~80% zelene bajte, saj naj bi brez njega bila vodna para neškodljiva.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

"Our climate modeling simulation should be viewed as an experiment in atmospheric physics"
Seveda. Njihovo simulacijsko modeliranje naj bo vzeto kot eksperiment! Hvala lepa, ampak ne.

Sej Thomas se strinja z vsem... samo besedo segrevanje je potrebno nadomestiti z ohlajanje. Haha!

Dve šivanki...

Ti se najprej pomatrej zastopit rotacijo, potem se bova imela kaj zgovarjat. Do takrat ... nimava kej debatirat o GW.

Nisem mislil da bi še kaj več debatirali na temo, nenazadnje se Mars ne vrti drugače kot zemlja.
Edino nismo še čisto izvedeli glede tehle novih teorij. A tisti plini za katere svet misli, da najbolj ogrevajo v resnici tudi najbolj ohlajajo, ali pa samo najmanj ohlajajo glede na ostale pline.
Edino nismo še čisto izvedeli glede tehle novih teorij. A tisti plini za katere svet misli, da najbolj ogrevajo v resnici tudi najbolj ohlajajo, ali pa samo najmanj ohlajajo glede na ostale pline.

Dve šivanki...
Zgodovina sprememb…

Kaj "svet misli" okrog kakšne stvari ... na to se ne gre praveč zanašat.

Okapi ::
To je seveda res, ampak zakaj ne narediš nekaj koristnega za znanost in fizikom ne razložiš, kje točno se je Arrhenius zmotil. Sem prepričan, da bi ti marsikdo prisluhnil in če imaš prav, jih boš lahko tudi prepričal. Znanost v resnici ni kot teorija zarote, pa čeprav nekateri tako mislijo.
O.
O.

Že za veliko manjše zadeve naftne firme ponujajo milijone dolarjev. Če bi bil kaj podobnega sposoben dokazati, bi dobil zlahka na desetine milijonov.
Samo je bil že v tej temi nekakšen test, kje drugje bi še velikotežje pojasnjeval zakaj termometri - tako v naravi kot v laboratoriju ne pritrjujejo teoriji.
Samo je bil že v tej temi nekakšen test, kje drugje bi še velikotežje pojasnjeval zakaj termometri - tako v naravi kot v laboratoriju ne pritrjujejo teoriji.
Dve šivanki...
Zgodovina sprememb…

Nisem jaz tisti, ki je prvi prišel na to idejo. Tudi "če dokažem", creditsi ne bodo moji.
Sej ne da je zarota, samo politična korektnost je. Zato se delej da se svet greje in da so v CERNu odkrili celga hudiča! Če želiš biti PK, se razume.
Če bolj ceniš zdravo pamet boš pa reku - dejte ga srt kr je prov!
Sej ne da je zarota, samo politična korektnost je. Zato se delej da se svet greje in da so v CERNu odkrili celga hudiča! Če želiš biti PK, se razume.
Če bolj ceniš zdravo pamet boš pa reku - dejte ga srt kr je prov!
Arrhenius' high absorption values for CO2, however, met criticism by Knut ?ngström in 1900, who published the first modern infrared spectrum of CO2 with two absorption bands. Arrhenius replied strongly in 1901 (Annalen der Physik), dismissing the critique altogether. He touched the subject briefly in a technical book titled Lehrbuch der kosmischen Physik (1903). He later wrote Världarnas utveckling (1906), German translation: Das Werden der Welten (1907), English translation: Worlds in the Making (1908) directed at a general audience, where he suggested that the human emission of CO2 would be strong enough to prevent the world from entering a new ice age, and that a warmer earth would be needed to feed the rapidly increasing population. He was the first person to predict that emissions of carbon dioxide from the burning of fossil fuels and other combustion processes would cause global warming. Arrhenius clearly believed that a warmer world would be a positive change.
Arrhenius estimated that halving of CO2 would decrease temperatures by 4 - 5 °C (Celsius) and a doubling of CO2 would cause a temperature rise of 5 - 6 °C

Če bi ti dokazal... da neglede katero nereaktivno snov(torej tudi Co2) daš med poljuben radiator ter poljuben predmet in ga s tem obvezno ohladiš, dobiš Nobelovo nagrado, poleg tega bi te še zelo bogato nagradili tudi naftarji.
Tle ni treba bit nič skromen, razen seveda če nisi kaj preveč prepričan vase.
Tle ni treba bit nič skromen, razen seveda če nisi kaj preveč prepričan vase.
Dve šivanki...

Hehe ... battle z Arheniusom lahko zmagaš, pa te ne bo nihče predlagal za Nobelovo.
To so naredili, že dolgo nazaj, da niso kupili njegove "teorije". Preberi post zgoraj. Google for more. Presodi.
To so naredili, že dolgo nazaj, da niso kupili njegove "teorije". Preberi post zgoraj. Google for more. Presodi.

Pusti ti konkretne primere, elegantno dokažeš zgoraj omenjeno splošno domnevo, ter odpraviš stoletno zmoto.
Samo da bo to zelo težko, industrijski procesi nam delajo zadnjih 100let na drugačnih predpostavkah.
Samo da bo to zelo težko, industrijski procesi nam delajo zadnjih 100let na drugačnih predpostavkah.
Dve šivanki...

bili_39a ::
Če bi ti dokazal... da neglede katero nereaktivno snov(torej tudi Co2) daš med poljuben radiator ter poljuben predmet in ga s tem obvezno ohladiš,....
Tole je težko sprejeti, dokler gledaš na malenkosti. poglej globalno in pravzaprav drugače ne more bit. Tudi sam dolgo nisem zapopadel.
Gledaš vse tiste energijske tokove, ki se absorbirajo, odbijejo itd - to je samo pesek v oči.
vsak filter na vhodu bo sfiltriral več, kot pa bo zmanjšano na odhodu.
Ni druge

Narobe imaš... naredi test s termometrom, ko doseže maksimum na soncu, ga pobarvaj na črno, pa boš videl da bo živo srebro še poskočilo.
Samo kot primer.
Samo kot primer.
Dve šivanki...

Tako naredi.
Vzemi črn termometer in ga daj na sonce. Nato pa ga pobarvaj na črno in primerja te rezultate.
Kaj praviš?
Edit: sicer pa smo govorili o radiaciji in ne o konvekciji.
Edit2: eh, zmanjkal je "ne"
Vzemi črn termometer in ga daj na sonce. Nato pa ga pobarvaj na črno in primerja te rezultate.
Kaj praviš?
Edit: sicer pa smo govorili o radiaciji in ne o konvekciji.
Edit2: eh, zmanjkal je "ne"
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bili_39a ()

"Tako naredi."
V tem primeru ne bo ogretja, vendar jaz nisem nikoli trdil da bo vedno ogretje, a ne? Trdil sem zgolj, da če med poljuben radiator ter poljuben predmet, dodamo polubno plast, to ne pomeni nunjo da se bo predmet ohladil!
Trdil sem torej da obstajajo primeri, kjer dodatna snov povzroči ogretje in sem to tudi jasno pokazal na primeru običajnega termometra, ki ga pobarvamo črno. Tole je nujno razčistit preden se gre na Co2.
V tem primeru ne bo ogretja, vendar jaz nisem nikoli trdil da bo vedno ogretje, a ne? Trdil sem zgolj, da če med poljuben radiator ter poljuben predmet, dodamo polubno plast, to ne pomeni nunjo da se bo predmet ohladil!
Trdil sem torej da obstajajo primeri, kjer dodatna snov povzroči ogretje in sem to tudi jasno pokazal na primeru običajnega termometra, ki ga pobarvamo črno. Tole je nujno razčistit preden se gre na Co2.
Dve šivanki...

Ne, ti si napisal "med poljuben radiator in predmet"
Ne pa na predmet.
Je pa to stvar, kjer bi bilo mogoče kaj raziskat: Ali CO2 in drugi plini vplivajo na povečanje aktivnega preseka Zemlje, ki absorbira Sončevo sevanje.
Problem je, da še na eni ravnini ne znamo prav zmerit temperature, kaj šele 3D.
Mogoče bi bilo treba pogledat, če se je povprečni tlak kaj spremenil v zadnjih stoletjih - je pa tuda ta ena štala od možnih vplivov.
Ne pa na predmet.
Je pa to stvar, kjer bi bilo mogoče kaj raziskat: Ali CO2 in drugi plini vplivajo na povečanje aktivnega preseka Zemlje, ki absorbira Sončevo sevanje.
Problem je, da še na eni ravnini ne znamo prav zmerit temperature, kaj šele 3D.
Mogoče bi bilo treba pogledat, če se je povprečni tlak kaj spremenil v zadnjih stoletjih - je pa tuda ta ena štala od možnih vplivov.

Ne pa na predmet.
Sej še vedno mislim, da je "med" pravilna beseda. Če pobarvaš na črno si dal neko novo plast, med radiatorjem in predmetom. Sama snov pa je seveda "na" predmetu.
Drugače pa Co2 in črna farba... v končni fazi pomoje to oboje pomeni segretje. Črna barva s termičnim sevanjem bolj segreje bel predmet pod sabo, kot bi ga lahko direktno sončna svetloba. Co2 pa po izračunih naredi isto na naši zemlji.
Je pa že vprašanje, če bi imeli naprimer črno zemljo. Potem bi Co2 morda celo ohlajal vse skupaj. Vse skupaj je pač stvar izračunov.
Dve šivanki...
Zgodovina sprememb…

Ko smo že ravno spet omenili rotacijo in povezavo z ogrevanjem... A nismo en čas nazaj v tej temi govorili o nekih modelih, menda celo računalniških simulacijah tega?
Thomas, se ne spomnim, a si ti takrat tudi kaj pripravil; a si imel namen pripravit...? Sem mal brskal za nazaj, pa ne najdem, preobsežna tema
Thomas, se ne spomnim, a si ti takrat tudi kaj pripravil; a si imel namen pripravit...? Sem mal brskal za nazaj, pa ne najdem, preobsežna tema

- Hoc est qui sumus -

Ja sem. En program, ki simulira kako se planet greje v odvisnosti od hitrosti vrtenja.
Simulacija, ki pokaže celo, da je najnižja temperatura mau PO sončnem vzhodu.
Super zadevca, z minimalistično zasnovo samo potrebnih fizikalnih relacij, nekje v tej temi zakopan (pseudo)source. Če poiščeš in zaženeš - vidiš.
Kar se tiče črne barve ... saje naprimer, bodo tople, ja. Koliko bo toplo pod njimi, je stvar toplotne prevodnosti. Vsekakor pa nekaj energije ne bo prišlo spod, prav zaradi saj. Pa čez noč se bodo bolj (o)hladile, kakor kakšna bela površina. Maš s finfarja drobiž.
Simulacija, ki pokaže celo, da je najnižja temperatura mau PO sončnem vzhodu.
Super zadevca, z minimalistično zasnovo samo potrebnih fizikalnih relacij, nekje v tej temi zakopan (pseudo)source. Če poiščeš in zaženeš - vidiš.
Kar se tiče črne barve ... saje naprimer, bodo tople, ja. Koliko bo toplo pod njimi, je stvar toplotne prevodnosti. Vsekakor pa nekaj energije ne bo prišlo spod, prav zaradi saj. Pa čez noč se bodo bolj (o)hladile, kakor kakšna bela površina. Maš s finfarja drobiž.

Aha, se že spomnim, je bila ena koda objavljena, ja... Hvala, bom pobrskal.
- Hoc est qui sumus -

Ne pa na predmet.
Sej še vedno mislim, da je "med" pravilna beseda. Če pobarvaš na črno si dal neko novo plast, med radiatorjem in predmetom. Sama snov pa je seveda "na" predmetu.
Drugače pa Co2 in črna farba... v končni fazi pomoje to oboje pomeni segretje. Črna barva s termičnim sevanjem bolj segreje bel predmet pod sabo, kot bi ga lahko direktno sončna svetloba. Co2 pa po izračunih naredi isto na naši zemlji.
Je pa že vprašanje, če bi imeli naprimer črno zemljo. Potem bi Co2 morda celo ohlajal vse skupaj. Vse skupaj je pač stvar izračunov.
Saj to debato smo tudi že imeli kakšno leto nazaj. Mogoče bi kdo misli, da dlakocepim, ampak je velika razlika med "dati plast na" in "dati nekaj med".
Enkrat vplivaš na sevanje in pustiš opazovani sistem pri miru (vsaj kvazi), drugič posegaš v opazovani predmet (sistem).
Saj v primeru Zemljice je to v sistemu (vprašanje koliko), vendar je ključno, da posamezne vplive opazuješ tako, da ne zgubiš celotne slike.

dzinks63 ::
ampak je velika razlika med "dati plast na" in "dati nekaj med".
To so osnove, katere bi morale biti jasne vsakomur, kdor se javlja v tej temi, če mu niso, rabi nekaj snovi obnovit, ali pa se šele na novo naučit.

No, tle je razlika samo v tem, koliko blizu je. Oblak CO2 ad nami je povprečno kilometre višje. Lak na ograji pa delček mm nad njo.
Toplotna prevodnost ima pri ograji relativno lahko delo, stransportirat toploto not v ograjo, CO2 meglica pa mau težje prevede zajeto toploto skozi kilometre zraka.
Tle je kr mau ene razlike, ja!
Ampak tud če ne! Železna ograja pod sajami se zvečer hitreje shladi od srebrne. Tko da ... sami ograji je brez saj povprečno celo topleje. Če že eden vztraja na povprečenju temperatur.
Toplotna prevodnost ima pri ograji relativno lahko delo, stransportirat toploto not v ograjo, CO2 meglica pa mau težje prevede zajeto toploto skozi kilometre zraka.
Tle je kr mau ene razlike, ja!
Ampak tud če ne! Železna ograja pod sajami se zvečer hitreje shladi od srebrne. Tko da ... sami ograji je brez saj povprečno celo topleje. Če že eden vztraja na povprečenju temperatur.

Lahko bo vzeli tudi samo dva atoma. Enega na tempereturi 1000 K, drugega na 3 K, eno svetlobno leto narazen. Verjetnost, da bo hladnejši dobil kakše foton od toplejšega in se segrel, je pozitivna.
A se zmanjša, (njegova pričakovana temperatura čez 100 let), če med njiju na sredo postavimo še en atom na 10 K.
A se zmanjša, (njegova pričakovana temperatura čez 100 let), če med njiju na sredo postavimo še en atom na 10 K.

dzinks63 ::
Bolj enostaven primer. Npr po celi zemljini atmosferi razpršimo črn prah, "zemljino atmosfero zatemnimo, kot da bi jo zavili v črno folijo, oziroma jo prebarvali z črno barvo", kaj se bo zgodilo, se bomo zaradi tega skuhali? Namig, nekaj podobnega se je v preteklosti že zgodilo in vemo kakšne so bile posledice le tega.

Lonsarg ::
Seveda se, ampak bolj relavantno za CO2 je tole:
Če vmes postaviš 3 atome, en ki ujame energijo od toplega=1000K deleca in dva atoma, ki ujameta energijo od mrzlega=3K delca, ostalo pa prepustijo skozi. V tem primeru bo končna trmperatura mrzlega delca po 100 letih višja, kot če daš vmes 2 atoma, ki ujameta energijo od toplega delca, ter samo enega, ki ujame energijo od mrzlega delca.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()

energetik ::
Bolj enostaven primer. Npr po celi zemljini atmosferi razpršimo črn prah, "zemljino atmosfero zatemnimo, kot da bi jo zavili v črno folijo, oziroma jo prebarvali z črno barvo", kaj se bo zgodilo, se bomo zaradi tega skuhali? Namig, nekaj podobnega se je v preteklosti že zgodilo in vemo kakšne so bile posledice le tega.
Zakaj vedno znova zanemarjate, da CO2 != črn prah ali odeja. Prepušča kratke valovne dolžine, dolge pa precej manj.

Azgard ... če boš večal število atomov vmes, bom kmalu vztrajal da bodo na 3 K in ne na 10 K. Za enega sem bil že velikodušen, da bi bolj poudaril svojo poanto.
Ampak če hočeš imet 3 ali 30 atomov vmes, bom pa hotel da so na 3K. Jih imej kar precej, da še bolj zanesljivo zasečijo prvotnega pred tavročim!
energetik ... kdor kaj manj prepušča, tisto tudi bolj oddaja! Atom ki lahko nek foton prestreže, ga bo tudi oddal, energijo za ta launch pa dobil kar iz termičnega gibanja in okolico s tem ohladil. Tle ni kruha, oziroma, ni peči. Oziroma je mrzla.
Ampak če hočeš imet 3 ali 30 atomov vmes, bom pa hotel da so na 3K. Jih imej kar precej, da še bolj zanesljivo zasečijo prvotnega pred tavročim!
energetik ... kdor kaj manj prepušča, tisto tudi bolj oddaja! Atom ki lahko nek foton prestreže, ga bo tudi oddal, energijo za ta launch pa dobil kar iz termičnega gibanja in okolico s tem ohladil. Tle ni kruha, oziroma, ni peči. Oziroma je mrzla.

Ma ja, še preveč sem velikodušen. Tkole vzemi. En atom na 10 K, ed na 1000 K. Potem pa dajaj vmes take po 3 K, da boš s tem unga na 10 K ogrel, če moreš.
Tko!
Tko!

Lonsarg ::
Atomom vmes ne moreš določiti kakšno temperaturo majo, po zelo dolgem času se pač ravnovesje vzpostavi, če je vroče telo stalni vir toplote, vmesni atomi bodo imeli vmesno temperaturo po dolgem času.
In ja seveda, če se dodaja atome se manjša dotok toplote do mrzlega telesa, tukaj ni debate.
In ja seveda, če se dodaja atome se manjša dotok toplote do mrzlega telesa, tukaj ni debate.

Ja, un na 1000 K je zato tako vroč, ker ima svoj vir energije, ki nadomešča odteklo mu toploto. Vira je za milijarde let, recimo.
Tamrzuga pa hladi Vesolje. Vso toploto kar jo dobi od tavročega oddaja v Vesolje in ima ravnovesno temperaturo 10K.
Zdej pa vmes med njiju rineš ene na 3K, v upanju da se bo un ogrel na 11 K.
No go.
Tamrzuga pa hladi Vesolje. Vso toploto kar jo dobi od tavročega oddaja v Vesolje in ima ravnovesno temperaturo 10K.
Zdej pa vmes med njiju rineš ene na 3K, v upanju da se bo un ogrel na 11 K.
No go.

Zakaj vedno znova zanemarjate, da CO2 != črn prah ali odeja. Prepušča kratke valovne dolžine, dolge pa precej manj.
Poglej malo o kakšnih valovnih dolžinah sploh je govora:
Če si ne predstavljaš teh razlik te hitro zavede. Tudi mene je za kakšno leto.
Edit: informacije naj bodo popolne...
Absorbcija atmosfere - CO2 vpliva še najmanj:
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bili_39a ()

Tudi če CO2 obljubi, da ne bo prestregal nič s Sonca in vse z Zemlje, bo marljivo kradel kinetično energijo dušikovim in kisikovim molekulam in pol tako pridobljene energije švercal v Vesolje z IR žarki.
Bo nadoknadil ravno vse.
Ampak niti ne more tega obljubit, da bo vse prestergal v eni smeri in nič v drugi, zato je cooling faktor za nas spodaj, kot tudi atom zlata, če ga daš na višino. Dokler dol ne pade, se razume.
Bo nadoknadil ravno vse.
Ampak niti ne more tega obljubit, da bo vse prestergal v eni smeri in nič v drugi, zato je cooling faktor za nas spodaj, kot tudi atom zlata, če ga daš na višino. Dokler dol ne pade, se razume.

Saj to debato smo tudi že imeli kakšno leto nazaj. Mogoče bi kdo misli, da dlakocepim, ampak je velika razlika med "dati plast na" in "dati nekaj med".
Lahko maš tudi še kej zraka vmes, pa bo vseeno termometer pokazal več, to ni noben problem.
To, da se ponoči morda bolj ohlajajo, temnim planetom ne pomaga dosti glede povprečne temperature. Imajo vseeno višjo od belih - glej albedo, ki upošteva vse te faktorje.
Dve šivanki...

Tudi če CO2 obljubi, da ne bo prestregal nič s Sonca in vse z Zemlje, bo marljivo kradel kinetično energijo dušikovim in kisikovim molekulam in pol tako pridobljene energije švercal v Vesolje z IR žarki.
Človek ne razume. Ali to, da Co2 viša povprečno temperaturo, ker zadržuje notranjo energijo zemlje pa razumeš?
Dve šivanki...
Zgodovina sprememb…

Ti ne razumeš.
SAMO DOKLER je v Zemljini notranjosti vir toplotne energije, to gre. Izolatorji seveda delujejo. CO2 je izolator. Izolira tudi Sonce eno mau od nas. Lih tolk, da nam je zaradi tega mau hladneje.
Obleci radiator v pulover, ki ga naštrikaš posebej zanj. Mau bolj te bo zeblo pozimi.
Ali to, da Co2 viša povprečno temperaturo, ker zadržuje notranjo energijo zemlje pa razumeš?
SAMO DOKLER je v Zemljini notranjosti vir toplotne energije, to gre. Izolatorji seveda delujejo. CO2 je izolator. Izolira tudi Sonce eno mau od nas. Lih tolk, da nam je zaradi tega mau hladneje.
Obleci radiator v pulover, ki ga naštrikaš posebej zanj. Mau bolj te bo zeblo pozimi.

lexios ::
Absorbcija atmosfere - CO2 vpliva še najmanj:
?

Če si ne predstavljaš teh razlik te hitro zavede. Tudi mene je za kakšno leto.

CO2 je izolator
Glih tolk kot je izolator O2? Al kaj drugač?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: lexios ()

SAMO DOKLER je v Zemljini notranjosti vir toplotne energije, to gre. Izolatorji seveda delujejo
Če rečemo za začetek, da naprimer ne prestreže nič od sonca, zakaj potem nebi bila višja povprečna temperatura, saj izolira tudi tudi toploto od sončne svetlobe, ki je dodatno segrela zemljo.
Dve šivanki...
Zgodovina sprememb…

Če rečemo za začetek, da naprimer ne prestreže nič od sonca, zakaj potem nebi bila višja povprečna temperatura, saj izolira tudi tudi toploto od sončne svetlobe, ki je dodatno segrela zemljo.
Ker je CO2 dvojni agent. Vroča molekula N2 ga recimo zadane. Namesto, da bi CO2 odskočil, kot odskoči O2, porabi to energijo za vibracije na oseh O-C-0.
Kinetična energija je zdaj deloma tam. Potem pa tresoča 0-C-O odda IR foton v Vesolje in se neha trest ko šiba na vodi. Postane hladneje. Molekule so letargične, ker jim je kinetično energijo odnesel frdamani IR foton.
Mehanizem ohlajanja, ki ga pozabljaš. Komplementaren absorbiranju IR iz tal.

podbevna ::
Jaz priznam, da ne razumem čisto teh zadev.
Ampak ali ni res, da se zemlja greje 12 ur na dan, hladi pa 24 ur (tudi, ko je v senci). In ali ni res, da se vpliv absorbcije multiplicira, ker je del (IR) fotonov usmerjen nazaj v Zemljo, ki jih sčasoma izseva nazaj ven, od katerih se jih del "ujame" v CO2, od katerih gre spet del nazaj v Zemljo...
Če je vpliv izolatorja med grelcem in telesom lahko pozitiven v smislu gretja telesa, je verjetno zaradi teh dveh dejavnikov?
Ampak ali ni res, da se zemlja greje 12 ur na dan, hladi pa 24 ur (tudi, ko je v senci). In ali ni res, da se vpliv absorbcije multiplicira, ker je del (IR) fotonov usmerjen nazaj v Zemljo, ki jih sčasoma izseva nazaj ven, od katerih se jih del "ujame" v CO2, od katerih gre spet del nazaj v Zemljo...
Če je vpliv izolatorja med grelcem in telesom lahko pozitiven v smislu gretja telesa, je verjetno zaradi teh dveh dejavnikov?