» »

Windows na sekundarnem disku na MacBooku

Windows na sekundarnem disku na MacBooku

mojca ::

V MacBook Pro iz prazgodovine (2009) nameravam namesto DVD pečke vgraditi SSD. Na starem HDD-ju sem planirala še nekaj časa pustiti stari OS X in vse podatke, novega pa uporabiti za zadnjo podprto verzijo OS X-a in Windowsa 7.

Ker imajo v Cupertinu sekundno lepilo raje od vijakov, diska sicer še nisem uspela vgraditi (na to še čaka; ko ga bom, pa ga raje ne bi več premikala), a sem ga začasno priklopila preko zunanjega vhoda (USB) in nanj namestila 10.11, ne uspe pa mi namestiti Oken.

Bolj kot brskam po forumih, manj mi je jasno, kako pohekati sistem, da bi mi dovolil namestitev Windowsa na sekundarni ali bognedaj zunanji disk. Sicer lahko SSD dam v primarno enoto, namestim Windows nanj in ga kasneje prestavim tja, kjer je zdaj pečka, a se bojim, da se ne bo želel zagnati. Je slučajno komu jasno, v čem je sploh problem?
- https://discussions.apple.com/thread/69...
- http://arstechnica.com/civis/viewtopic....
itd.

Obstajajo realne možnosti, da bi lahko naložila Windows na sekundani disk?

Alternative:

  • VMWare je sicer super, a na dvojederni mašini, ki podpira največ 8 GB rama, dobesedno neuporaben

  • namestiti stari HDD v optično enoto je po besedah serviserja manj ugodno, ker disk ni tako dobro zaščiten kot na originalnem mestu

  • prodati novi SSD, kupiti 1 TB verzijo in odstraniti stari HDD (ki se lahko kasneje po potrebi uporablja preko USB-ja): to bo sicer malenkost drag štos in nimam pojma, koliko življenja ima moja stara kišta sploh še pred sabo

  • ne, nov MacBook z 1 TB diskom nedvomno ni luksuz, ki bi si ga bila voljana privoščiti; dodatnega prenosnika samo za občasno uporabo oken pa ne bi kupovala

noraguta ::

Prodaj macbooka preden praskaš ven dvd. Stvar je c2d rama nima. Ne muč se s tem.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

mojca ::

Problem je, da stane nov model z dovolj diska (256 je no go, 500 bo premalo) in rama (pod 16 GB ne grem) 3 kEUR, potrebuje eno tono adapterjev za Ethernet, USB etc. in je dobesedno nepopravljiv. Trenutni prenosnik še vedno služi praktično vsem potrebam (razen prevajanja pri posodabljanju programja, ki teče v ozadju, ne potrebujem računsko zahtevnih stvari, ne obdelujem videa, 90% časa preživim v editorju, terminalu, web browserju in PDF viewerju; na superračunalniku se pa dokumenti in koda ne bodo pisali nič hitreje), je popolnoma razšraufljiv, in če mi ne bo ravno takoj crknil, se bo (upajmo) diskovje medtem pocenilo in/ali delodajalec omehčal ter primaknil kakšen dinar, ali pa se bo do takrat linux toliko izboljšal, da me ne bo bolelo srce, če si kupim ThinkPad-a. Če kaj, si bom enega malenkost novejšega (pre-retina) kvečjemu kupila za "rezervne dele".

Lahko gremo nazaj na on-topic in ugotovimo, ali je možno inštalirat Windows na sekundarni disk?

TOP ::

Zakaj ne na istem disku win kot virtualno.

AnotherMe ::

Windowse lahko poganjas tudi z usb diska, ampak kot windows to go. Delajo potem bolj ali manj na vseh masinah kamor stekas usb disk.

mojca ::

@TOP: misliš, zakaj windowsa ne poganjam iz virtualke? To sem poskušala par dni nazaj in mi je vsaj enkrat na uro kar samodejno ustavilo virtualko (nimam pojma, zakaj, ampak morda je bilo premalo RAMa ali pa sem po nesreči stisnila kakšno bližnjico za zaustavljanje). Poleg tega je gostitelj čisto neuporaben za kaj več kot za text editor, konzolo in pdf viewer (specifično: browser požre toliko rama, da se ne da delat ne v browserju ne drugje), win pa tudi ni najbolj srečen s tako malo rama. Morda bo precej bolje, ko bom sistem poganjala iz SSD-ja namesto HDD-ja, čeprav RAMa še vedno ne bo na pretek.

Za kakšno malo stvar to gre, za kaj malo bolj resnega pa niti ne več. Rada bi poganjala Visual studio in neke vizualizacije, pa se bojim, da bo virtualka pri tem "pokleknila".

@AnotherMe: a je to to? Windows To Go @ Wikipedia

Kot kaže sedmica ni podprta, Apple pravi, da desetka ne podpira mojega hardvera (ne vem, ali je res, ampak se ne bi čudila, če bi bilo; morda bi morala stestirati), osmica (ki je sicer nikoli nisem uporabljala) se mi pa zdi en tak zmazek od sistema kot Vista. Desetka ima vsaj spodoben command line. Pri uporabi USB-ja me sicer skrbijo performanse. Sumim, da utegne biti dvojka malenkost počasna. Ampak če lahko dela "Windows to go" preko USB-ja in se najde precej zapisov o uspešnem tovrstnem poganjanju Windowsa na Macih, ne vem, zakaj ne bi ista strategija delala iz notranjega diska? Morda se moram pozabavati s tem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: mojca ()

hojnikb ::

v virtualki omogoči vt-x, pa bo stvar čisto lepo delala.
#brezpodpisa

jernejl ::

Apple pravi, da desetka ne podpira mojega hardvera (ne vem, ali je res, ampak se ne bi čudila, če bi bilo; morda bi morala stestirati)

Jaz sem poskušal z desetko na Macbook Air 2011 (ki tudi ni podprt), pa je bilo kar nekaj težav. Sem šel nazaj na Win7.

klinker ::

Poskusi Parallels. Na Airu dela 8.1 ko sus.

mojca ::

Klinker: koliko RAMA imaš tipično fraj pred zagonom Windowsa? Moj problem utegne biti, da imam recimo ta hip 3 GB swapa, še preden bi zagnala Windows, zato pa šteka. Ne verjamem, da bi Parallels lahko rešil ta problem. Morda dela bolje, verjetno pa ne neskončno bolje. (Ravnokar preizkušam TeamViewer na remote mašini. Če me bo vse drugo preveč hecalo, utegnem ostati na tem.)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hackintosh (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
9914573 (5475) kiFni
»

Prenosnik za na FRI (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
10922340 (11527) galu
»

Macbook za programiranje (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
7412961 (7035) Saul Goodman
»

Apple prenosnik z Windowsi 8.1

Oddelek: Pomoč in nasveti
204406 (3137) xrotek

Več podobnih tem