» »

ZyXEL P-2601HN-F3 in TRUNK port

ZyXEL P-2601HN-F3 in TRUNK port

divx man ::

Zdravo,

Zdeva je sledeča, pred kratkim so mi s strani Telekoma zamenjali modem (prej sem imel Iskratel Sinope 568) z ZyXEL P-2601HN-F3. Ko sem imel še stari modem sem že takrat napeljal povezavo preko PLC adapterjev do dnevne sobe zaradi Siol TV (imam dokaj veliko razdaljo med modemom in dnevno sobo), torej preko TRUNK porta. Ker je v sobi bila tudi slaba pokritost z internetom, sem dodal še en PLC adapter na njega pa vezal sekundarni router, ki je nastavljen kot dostopna točka. Zadeva je na prejšnjem modemu Sinope delovala brez problema. Torej na enem "kablu" sem imel tako televizijo kot internet, saj ravno to omogoča port, ki je nastavljen na TRUNK.
Sedaj so mi zamenjali modem z ZyXEL in se mi pojavlja naslednji problem. Ker TRUNK port deluje v dveh ip področjih (internet: 192.168.1.xx in televizija 169.254.x.xx), mi sedaj sekundarni router (dostopna točka) v dnevni sobi skoraj zmeraj prevzema ip številko iz področja televizije in zato nimam več dostopa do interneta še posebej, takrat, ko je prižgan tudi BOX.

Torej prosim za pomoč kje in na katerem routerju (primarnem ali sekundarnem), bi lahko nastavil opcijo, da mi bo sekundarni router deloval oz. dodeljeval ip št. povezanim napravam le v območju 192.168.1.xx. za info naj povem da ima sekundarni router ročno nastavljen ip naslov v rangu 192.168.1.x. Enostavno nevem, kako naj se znebim te težave.

Lep pozdrav in hvala za pomoč.

SeMiNeSanja ::

Če imaš na Zyxel-u port definiran kot trunk, potem je na tej strani narejeno kar se naresti da. Ostalo potem zavisi od preostale opreme, kako je skonfigurirana. Nekateri routerji (firmware-i) omogočajo, da na WAN portu nastaviš VLAN, večina enostavnejših pa ne. Ne vem, kako ti je zadeva do sedaj delovala. Če ničesar nisi spreminjal, bi moralo zadoščati, da na Zyxelu ta pravi port nastaviš na trunk.

Da nisi morda kiksnil številčenje portov in se priključil na port, ki je nastavljen kot 'video', namesto v tistega, ki si ga nastavil na trunk?

antireal ::

Če prav razumem imaš pri modemu PLC (kot oddajnik) in v dnevni sobi kar dva PLC-ja (kot sprejemnik) ?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: antireal ()

SeMiNeSanja:
Zadeva je defenitivno nastavljena na TRUNK.

antireal:
Tako je eden ko oddajnik in 2 kot sprejemnika.

Drugače pa sem zadevo rešil tako, da sem vsem napravam, ki jih uporabljam (prenosnim) na primarnemu routerju, nastavil statične ip naslove v rangu 192.168.1.xx. Sedaj zadeva deluje BP tudi v vpovezavi z BOXom.

Hvala in LP

Zdravo,

Pojavlja se mi še ena težava pri zgoraj omenjeni konfiguraciji. Skratka internet (govorim samo preko WI-FI omrežja) mi preko sekundarnega routerja dela BP na vseh ostalih napravah (android tablica, android telefon, iphone, televizija). Ko pa se povežem na wi-fi z laptopom (Win 8.1), mi po cca 30 sekundah zablokira celoten WI-FI, medtem ko žičnato omrežje (preko portov na sekundarnem routerju) deluje BP. Poskušal sem že z nastavitvijo statičnega IP naslova za laptop in z DHCP, vendar brez uspeha.

Mogoče se komu sanja, kaj bi povzročilo izpad sistema??

LP

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

A1 - tv komunikator priklopljen na router (bridge način) - pomoč

Oddelek: Omrežja in internet
237158 (5114) morosito
»

Siol box + router

Oddelek: Omrežja in internet
255688 (4029) Daniel