» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
274 / 275
»»

Mato989 ::

MikeRotch je izjavil:

Dvomim da je na dol težko... hočeš rečt da bo stranka jezna in te bo skenslala ker boš rekel da hočeš za uro namesto 100EUR samo 75 da ob isto časa padeš pod 60k prihodka? Dvomim resnično... Bi rad slišal takega naročnika ki bo nad tem pizdil :))

Pri 100€ na uro rabiš 4 mesece full time dela, da presežeš 60k, pri 75€ na uro pa en mesec več. Če imaš projekt, ki traja leto, 2, 3 ti teh 25€ razlike ne pomaga veliko.

60k na leto je cca. 30€ na uro. Zdaj si pa predstavljaj, da prideš v resno firmo, ki išče strokovnjaka za 100€ na uro, pa se jim želiš prodati za 30€. Noben te ne bo resno jemal.

Ja ampak če je govora o razliki 30EUR ali 100EUR na uro potem ti pri x3+ res ni problem odpret d.o.o.

Ker pri 60k vs 180k+ je d.o.o. v vsakem primeru boljša izbira... oziroma še več pri 180k na leto itak padeš ven iz normiranca... tudi v tem sistemu ki je veljal zadnja leta...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

youPlonker ::

Kaj je bilo s prejsnjim sistemom narobe? Mali zasluzkarji pod 50k 4% davka, prihodek nad 50k pa obdavcen visje. Niso mogli samo vzdignit procente?

Kaj je poanta te spremembe? IT delavce na intervalu od 60-100k letno so totalno zasrali. Zakaj bi nekdo delal 90k letno, ce mu ostane isto kot ce dela 60k? Wtf je v njihovi glavi? Glavni efekt, ki ga bodo dosegli je, da bo folk delal MANJ.

Legon ::

MikeRotch je izjavil:

Dvomim da je na dol težko... hočeš rečt da bo stranka jezna in te bo skenslala ker boš rekel da hočeš za uro namesto 100EUR samo 75 da ob isto časa padeš pod 60k prihodka? Dvomim resnično... Bi rad slišal takega naročnika ki bo nad tem pizdil :))

Pri 100EUR na uro rabiš 4 mesece full time dela, da presežeš 60k, pri 75EUR na uro pa en mesec več. Če imaš projekt, ki traja leto, 2, 3 ti teh 25EUR razlike ne pomaga veliko.

60k na leto je cca. 30EUR na uro. Zdaj si pa predstavljaj, da prideš v resno firmo, ki išče strokovnjaka za 100EUR na uro, pa se jim želiš prodati za 30EUR. Noben te ne bo resno jemal.

Pri takih stevilkah je brezveze govorit o normirancu, ker full time 100 eur na uro ze sedaj ni slo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Legon ()

matic492 ::

youPlonker je izjavil:

Kaj je bilo s prejsnjim sistemom narobe? Mali zasluzkarji pod 50k 4% davka, prihodek nad 50k pa obdavcen visje. Niso mogli samo vzdignit procente?

Kaj je poanta te spremembe? IT delavce na intervalu od 60-100k letno so totalno zasrali. Zakaj bi nekdo delal 90k letno, ce mu ostane isto kot ce dela 60k? Wtf je v njihovi glavi? Glavni efekt, ki ga bodo dosegli je, da bo folk delal MANJ.

Jap, sej o tem govorimo mi že od julija naprej :)

Samo na trenutni vladi ne premorejo več kot 50 IQja v povprečju in je pač tak.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Pat_MaGroin ::

https://siol.net/novice/slovenija/nsi-b...

Se kr brcajo, 11 dni pred koncem leta lol.

matic492 je izjavil:

youPlonker je izjavil:

Jap, sej o tem govorimo mi že od julija naprej :)

Samo na trenutni vladi ne premorejo več kot 50 IQja v povprečju in je pač tak.

Tako je.

Js bom imel 3-day work week, bo pasalo malo pavze, ker sem malo prekurjen zadnje case.

Mogoce je pa to namen, wellbeing za nas?:)

Moj prvi edavki task:

zmanjsat akontacijo davka + dodatnih-20% na prispevke :).

Zgodovina sprememb…

MikeRotch ::

Racune, ki bodo presegli 60k, bom izdal iz firme, ki jo odprem v tujini - Hrvaska, Bosna, Ciper, Dubaj ipd. In FURS s tem nima nic.

Že večkrat napisano, ampak FURS definitivno ima veliko s firmo, vodeno iz Slovenije.

Pri takih stevilkah je brezveze govorit o normirancu, ker full time 100 eur na uro ze sedaj ni slo.

Mato989 je privlekel cifro 100€ in 75€ na uro :) Jaz samo povem, da veliko ljudi v realnem svetu ne more kar tako prilagajati prihodkov ne na gor ne na dol.

JackOdpirac ::

spinner je izjavil:

Drži, samo drugo leto (2025 prehodno obdobje) ne smeš prebiti 60k, drugače si v 2026 takoj sp z dejanskimi stroški.

Skratka velja pravilo, da mora biti zadnji dve leti povprecje 60k in hkrati v letu 2025 ne smes presegati 60k?

Primer
Odprtje S.P. Nov 24
Predviden letni prihodek 66k
Izplacilo v 2024: 10.5k
Izplacilo v 2025: 66k
Skupaj v zadnjih dveh letih: 76.5k

Ali bi bila taksna oseba se lahko normy v 2026?
Ce se uposteva samo povprecje zadnjih dveh let == 120k, potem da?

Kot smo že napisali, prehodno obdobje šteje 60k v 2025, ne pa 120k zadnje 2 leti.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

JackOdpirac ::

Razumem, hvala :'(

https://www.rtvslo.si/slovenija/bostjan...

Pojasnil pa je tudi ozadje plačila Bria v Belize. "Storitev, ki je bila plačana z nakazilom iz leta 2015, je bila izobraževanje pilotov, to sem že pojasnil. Pri tem je moje podjetje sodelovalo z ameriškim podjetjem Ibis Global s sedežem v ameriški zvezni državi Washington, ki je bilo tudi prejemnik sredstev za omenjeno storitev. To podjetje je posredovalo podatke o tem, kam je treba nakazati denar za opravljeno storitev, in sicer na eno od njihovih podružnic. Če povem enostavneje: v letu 2015 je družba plačala opravljeno storitev na bančni račun, ki ga je sporočil izvajalec storitve, in na to plačnik storitve ni imel vpliva. Če bi bilo navedeno nakazilo problematično, ga banka ne bi izvršila, saj bi ji to preprečevala pravila, vezana na preprečevanje pranja denarja in financiranje terorizma. Belize v času plačila ni bil na seznamu držav, kamor se nakazila ne bi smela izvajati. Takšen posel torej ni bil prepovedan," je še dodal Boštjančič.

Vredu je fantje, imate žegn od ministra, lahko delate karkoli hočete, če banka ne blokira nakazila je dovoljeno.

Kaj je sploh point tega, da stojijo tam gor in se lažejo ljudem v faco? Kdo sploh temu še verjame, resno?

We need a Luigi.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

MikeRotch je izjavil:

Racune, ki bodo presegli 60k, bom izdal iz firme, ki jo odprem v tujini - Hrvaska, Bosna, Ciper, Dubaj ipd. In FURS s tem nima nic.

Že večkrat napisano, ampak FURS definitivno ima veliko s firmo, vodeno iz Slovenije.

Mato989 je privlekel cifro 100€ in 75€ na uro :) Jaz samo povem, da veliko ljudi v realnem svetu ne more kar tako prilagajati prihodkov ne na gor ne na dol.

Kakorkoli obrneš je ZAGOTOVO lažje regulirat prihodke NAVZDOL kot navzgor... ker če jih nekdo ne bi mogel regulirat NAVZDOL potem hočeš rečt da ne more prekinti "delovnega razmerja" oz. v našem primeru pogodb... kar pa je seveda laž

Medtem pa si večina od nas (ali zelo redki) lahko prilagodijo iz danes na jutri NAVZGOR kajne?

jabe ::

Tole ze bilo? Ne spremljam vec prav pozorno...

https://www.slovenskenovice.si/novice/s...

Koliko to zamakne zadevo?

Je bilo objavljeno ja. Pomojem čisto nič, ker dvomim da bojo uspeli kaj v teh slabih 2 tednih.

kzzzz ::

matic492 je izjavil:

We need a Luigi.

Lol, a si ti resen?

matic492 je izjavil:

https://www.rtvslo.si/slovenija/bostjan...

Pojasnil pa je tudi ozadje plačila Bria v Belize. "Storitev, ki je bila plačana z nakazilom iz leta 2015, je bila izobraževanje pilotov, to sem že pojasnil. Pri tem je moje podjetje sodelovalo z ameriškim podjetjem Ibis Global s sedežem v ameriški zvezni državi Washington, ki je bilo tudi prejemnik sredstev za omenjeno storitev. To podjetje je posredovalo podatke o tem, kam je treba nakazati denar za opravljeno storitev, in sicer na eno od njihovih podružnic. Če povem enostavneje: v letu 2015 je družba plačala opravljeno storitev na bančni račun, ki ga je sporočil izvajalec storitve, in na to plačnik storitve ni imel vpliva. Če bi bilo navedeno nakazilo problematično, ga banka ne bi izvršila, saj bi ji to preprečevala pravila, vezana na preprečevanje pranja denarja in financiranje terorizma. Belize v času plačila ni bil na seznamu držav, kamor se nakazila ne bi smela izvajati. Takšen posel torej ni bil prepovedan," je še dodal Boštjančič.

Vredu je fantje, imate žegn od ministra, lahko delate karkoli hočete, če banka ne blokira nakazila je dovoljeno.

Kaj je sploh point tega, da stojijo tam gor in se lažejo ljudem v faco? Kdo sploh temu še verjame, resno?

We need a Luigi.

LOL, kir kreten je to. Sicer sem 99% prepričan, da se samo dela neumnega. Kot ministru mu je sigurno jasna razlika med pranjem denarja in davčno utajo. Ampak ne vem kaj je boljše. To, da je pokvarjen ali to, da je neumen.

Po njegovi logiki lahko FURS kar zapremo, ker bi banke avtomatično blokirale vse transakcije, za katere ljudje ne bi imeli namena plačati davka. Na podlagi magije verjetno.

bm1973 ::

youPlonker je izjavil:

Naj me kdo popravi, ce razmisljam narobe:

Naslednje leto bom iz svojega sp izdal za 60k racunov -> v letu 2026 ostajam normiranec.

Je to optimalna resitev?

Če bo to šlo, naj bo firma izven Evrope...

Zakaj pa ne bi vse račune izdajal iz Dubaja?

Legon je izjavil:

Ja, sam včasih drugače ne gre, ker evropske firme nočejo nakazil v Dubaj (ki, BTW., ni več tako ugoden) ali ZDA.

Preprosto nočejo nakazovati...

Mato989 je izjavil:

Kakorkoli obrneš je ZAGOTOVO lažje regulirat prihodke NAVZDOL kot navzgor... ker če jih nekdo ne bi mogel regulirat NAVZDOL potem hočeš rečt da ne more prekinti "delovnega razmerja" oz. v našem primeru pogodb... kar pa je seveda laž

Medtem pa si večina od nas (ali zelo redki) lahko prilagodijo iz danes na jutri NAVZGOR kajne?

Ti si navaden idiot...

Zakaj bi prekinjal pogodbe?

Mogoče delaš manj, ampak zakaj? Delati manj niti ne gre, ker si potem za stranko nezanesljiv. Oni hočejo 40ur/teden... Na koncu oni prekinejo pogodbo, oz. ti ne podaljšajo...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

delavec44 ::

Če stranka hoče 40 ur na teden, naj te redno zaposli.

Tako je, če te hočejo 40h/teden pač se zaposliš in na popoldancu furaš ostale male stranke...

delavec44 je izjavil:

1. Zakaj točno? Od kdaj je treba ljudi zaposliti, če delajo poln delovnik? A boš keramičarja tudi zaposlil, če hočeš, da ti v enem tednu položi ploščice (recimo, da je dela za 1 teden po 8 ur na dan)?

2. Tale predlog nima nobene uporabne vrednosti za bralce teme. Vsi vemo, da je povsem enostavno plačati 0EUR davka. Nehaš delati, pa je. V tej temi naj bi iskali rešitve kako iz svojega dela iztržiti čim več in zmanjševanje obsega dela za veliko ljudi enostavno ne pride v poštev.

3. Tuje firme pogosto ne morejo zaposlovati tujcev brez večjih težav in ustreznega setupa.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: MikeRotch ()

MikeRotch je izjavil:

delavec44 je izjavil:

1. Zakaj točno? Od kdaj je treba ljudi zaposliti, če delajo poln delovnik? A boš keramičarja tudi zaposlil, če hočeš, da ti v enem tednu položi ploščice (recimo, da je dela za 1 teden po 8 ur na dan)?

Če keramičar dela 40ur 1 teden dap oloži ploščice je to čisto ok in lahko naprej uravnava svoje prihodke (na letnem nivoju) in si preprosto vzame teden dni fraj kajne?

2. Tale predlog nima nobene uporabne vrednosti za bralce teme. Vsi vemo, da je povsem enostavno plačati 0€ davka. Nehaš delati, pa je. V tej temi naj bi iskali rešitve kako iz svojega dela iztržiti čim več in zmanjševanje obsega dela za veliko ljudi enostavno ne pride v poštev.

Nihče ne trdi da morajo to naredit... moja trditev je bila da je LAŽJE ZNIŽAT prihodke kot jih POVIŠAT... in to velja za VELIKO VELIKO večino ljudi na Svetu... ti si se pa zabil da nekaj nekdo NE ZMORE...

3. Tuje firme pogosto ne morejo zaposlovati tujcev brez večjih težav in ustreznega setupa.

zato pa imaš neomejen d.o.o. in normalni s.p.... tako se je pač vlada odločila, ljudje so se pa na volitvah pač debilno odločili za tako sestavo parlamenta ki je omogočila tako vlado...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Če keramičar dela 40ur 1 teden dap oloži ploščice je to čisto ok in lahko naprej uravnava svoje prihodke (na letnem nivoju) in si preprosto vzame teden dni fraj kajne?

Kot sem ti že napisal. 1 teden fraj ne naredi razlike. Pol leta fraj pa v veliko primerih ne bo šlo skozi pri strankah, ki pričakujejo določen output.

Nihče ne trdi da morajo to naredit... moja trditev je bila da je LAŽJE ZNIŽAT prihodke kot jih POVIŠAT... in to velja za VELIKO VELIKO večino ljudi na Svetu... ti si se pa zabil da nekaj nekdo NE ZMORE...

Napisal sem: Pozabljate, da je lahko zelo malo ljudi realno tako natančno korigira prihodke. Že na dol je težko, če imaš stranko, ki te potrebuje za določeno delo x časa. Navzgor pa še toliko težje.

Prosim preberi natančno preden se kregamo :)

delavec44 je izjavil:

V tujini bom redno zaposlen?

A si ti malo bolan?

Kot sem ti že napisal. 1 teden fraj ne naredi razlike. Pol leta fraj pa v veliko primerih ne bo šlo skozi pri strankah, ki pričakujejo določen output.

Seveda, ampak keramičar nima iste stranke celo leto, zato lahko on vzame fraj kolikor želi preden vzame novo stranko... in ne bo problema.

Kaj točno preprečuje keramičarju da v 40 urah zasluži 60k in je potem fraj do naslednjega leta (teoretično)

Napisal sem: Pozabljate, da je lahko zelo malo ljudi realno tako natančno korigira prihodke. Že na dol je težko, če imaš stranko, ki te potrebuje za določeno delo x časa. Navzgor pa še toliko težje.

Prosim preberi natančno preden se kregamo :)

1. Ja zelo malo jih tako natančno korigira, ampak se da, ker če jih zmorem jaz verjamem da jih zmore skoraj vsak...
2. Ja če te stranka potrebuje X časa, potem pač lahko korigiraš samo z urno postavko ali pa količino neplačane odsotnosti to drži, ampak če nobeno od tega dvojega ni sprejemljivo za stranko in posledično tebe (in če nočeš poiskat druge stranke) potem je pač opcija oblika dela ki ti ne omejuje količine prihodka...

bm1973 je izjavil:

delavec44 je izjavil:

A si ti malo bolan?

Kot da to ni mogoče? Pustimo zdaj ali je smiselno... Moj kolega je zaposlen v Avstriji pa dela od doma iz Slovenije...pa ima redno pogodbo v Grazu.

Zgodovina sprememb…

Seveda, ampak keramičar nima iste stranke celo leto, zato lahko on vzame fraj kolikor želi preden vzame novo stranko... in ne bo problema.

Zakaj ne? Ker si se ti tako odločil?

2. Ja če te stranka potrebuje X časa, potem pač lahko korigiraš samo z urno postavko ali pa količino neplačane odsotnosti to drži, ampak če nobeno od tega dvojega ni sprejemljivo za stranko in posledično tebe (in če nočeš poiskat druge stranke) potem je pač opcija oblika dela ki ti ne omejuje količine prihodka...

Ja, saj to je glavni problem in razlog za nezadovoljstvo. A ne spremljaš teme? Država naj bi ustvarjala okolje za čim lažje poslovanje, dela pa nasprotno, kar ni nobenem v interesu.

Mato989 je izjavil:

Kot da to ni mogoče? Pustimo zdaj ali je smiselno... Moj kolega je zaposlen v Avstriji pa dela od doma iz Slovenije...pa ima redno pogodbo v Grazu.

Potem pa dobi zanič plačo za avstrijske razmere, bolj tam 20% nad slovensko.

Zaposlitev v tujini in življenje v Sloveniji pomeni:

- davki v tujini (dohodnina)
- prispevki v Sloveniji (brez socialnih kapic, ki jih ponujajo vse evropske države).

Od bruto plače efektivno plačaš v najvišjem razredu tam skupaj 68% obema državama...

Da ne govorim o kompliciranem postopku. Debilizem prve klase.

Lahko bi bil že tiho...

Zakaj ne? Ker si se ti tako odločil?

Napisal si

A boš keramičarja tudi zaposlil, če hočeš, da ti v enem tednu položi ploščice (recimo, da je dela za 1 teden po 8 ur na dan)?

Kar eksplicitno izpostavlja da ima torej "mene" kot stranko 1 teden... torej če na meni zasluži v 1 tednu ovolj za do konc leta lahko komot uravnava svoj prihodek in ne dela več nič.

Verjamem pa da mi boš pokazal keramičarja ki celo leto dela za isto stranko 100%... jaz ga ne poznam, poznam pa ene 3 ki delajo pri večih strankah in ko jim ni več, pač ne delajo...

Ja, saj to je glavni problem in razlog za nezadovoljstvo. A ne spremljaš teme? Država naj bi ustvarjala okolje za čim lažje poslovanje, dela pa nasprotno, kar ni nobenem v interesu.

Ja ampak ti moraš najt rešitev, ne jamrat nad stanjem... jamranje nad stanjem na forumu praviloma ne bo doprineslo ničesar...

bm1973 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

- prispevki v Sloveniji (brez socialnih kapic, ki jih ponujajo vse evropske države).

Od bruto plače efektivno plačaš v najvišjem razredu tam skupaj 68% obema državama...

Lahko bi bil že tiho...

On ima prebivališče v Avstriji tako da nič od tega ne drži zanj... kako pa nekdo ve kje resnično je? Avstrijcem je vseeno, Slovenci pa ne rabijo vedet da živi v mansardi pri starcih 85% leta... Je pa res da nima otrok in žene, in potem ni težko odjavit in preselit kao interes...

Drži pa da ga sobica v Grazu stane cca 200EUR/mesec... ampak bolje to kot pri plači 3k dajat Slovencem...

Zgodovina sprememb…

spinner ::

bm1973 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Lahko bi bil že tiho...

Avstrija ima kolektivne pogodbe za različne branže. Vsaka KV ima striktno določeno minimalno plačo za nekaj razredov in Slovenec ni nič manj plačan od avstrijca (sem tudi jaz delal v Grazu), tako da to je bilo bolj na pamet.
Sploh pa nevem zakaj se sploh pogovarjamo o zaposlitvi pri stranki. Za to bi bilo potrebno odpreti drugo temo.

jest10 ::

Mato989 je izjavil:

Kar eksplicitno izpostavlja da ima torej "mene" kot stranko 1 teden... torej če na meni zasluži v 1 tednu ovolj za do konc leta lahko komot uravnava svoj prihodek in ne dela več nič.

In potem lahko zapre firmo.
Noben ne bo najel nekoga, ki celo leto nič ne dela/ga je nemogoče dobiti. Slab glas gre v deveto vas.

jest10 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

In potem lahko zapre firmo.
Noben ne bo najel nekoga, ki celo leto nič ne dela/ga je nemogoče dobiti. Slab glas gre v deveto vas.

No ja, poznam enega keramičarja dejansko ki dela cca 5-6 dni na mesec... vsak mesec ima kako stranko uredi zadeve in potem konec za tisti mesec...

Verjamem pa da mi boš pokazal keramičarja ki celo leto dela za isto stranko 100%... jaz ga ne poznam, poznam pa ene 3 ki delajo pri večih strankah in ko jim ni več, pač ne delajo...

Si mogoče pomislil, da je tak keramičar zunanji izvajalec za večje gradbeno podjetje, ki mora na leto narediti 40-50 kopalnic? Tak keramičar ni (verjetno niti noče ali celo ne more biti) redno zaposlen. Naročniku pa tudi ne more Julija rečt, da gre za pol leta na dopust, če hoče obdržati pogodbo.

Daj malo dol plašnice in poglej zadeve še s kakšnega drugega zornega kota. Vidiš samo en scenarij pa vse sodiš samo po sebi.

kzzzz ::

Z Matotom se ne strinjam velikrat, ampak tu ima prav. Če moraš 40 ur/teden delat samo za eno podjetje celo leto, in je to edini okvir, ki se ga lahko držiš, potem nisi freelancer, ampak ustrezaš temu, kar razumemo pod redno zaposlitvijo.

MikeRotch je izjavil:

Si mogoče pomislil, da je tak keramičar zunanji izvajalec za večje gradbeno podjetje, ki mora na leto narediti 40-50 kopalnic? Tak keramičar ni (verjetno niti noče ali celo ne more biti) redno zaposlen. Naročniku pa tudi ne more Julija rečt, da gre za pol leta na dopust, če hoče obdržati pogodbo.

Daj malo dol plašnice in poglej zadeve še s kakšnega drugega zornega kota. Vidiš samo en scenarij pa vse sodiš samo po sebi.

Praviloma bi takega keramičarja naj zaposlili...

Pa da ne bo pomote, jaz bi raje da smo vsi na spjih, samo pač govorim tu kako vidi to vlada verjetno

Ni treba. Če si privatnik, delaš pogodbeno, na svojih mašinah oz. s svojim orodjem, brez direktnega nadzora naročnika si lahko s.p. ali d.o.o.

MikeRotch je izjavil:

Ni treba. Če si privatnik, delaš pogodbeno, na svojih mašinah oz. s svojim orodjem, brez direktnega nadzora naročnika si lahko s.p. ali d.o.o.

Seveda si lahko... ne rabiš pa zato bit normiranec >:D

In, kaj si zdaj ugotovil? Da je vlada iz principa zjebala normirance in ljudem otežila poslovanje, hkrati pa ustvarila okolje v katerem bodo pobrali manj davkov? To že vemo :)

tekoset ::

Lahko prosim pomagate.
V neuradnih virih se piše:
V letu 2027 bo veljala nova meja: namesto trenutnih 300.000 evrov prihodkov v 2-h zaporednih letih bo nova meja 120.000 evrov za polni s.p.

Če je to sprejeto, lahko prosim kdo napiše, v katerem zakonu in členu je naveden ta 120.000 EUR limit?
V ZDoh-2 tega ne vidim. Čeprav tudi tam ni bilo nič o 300.000 ki so bili prej.
Torej, kje je to? Ali pa teh dvoletnih omejitev sploh ni več in velja samo omejitev 60k/leto?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tekoset ()

tekoset ::

Hvala!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tekoset ()

bm1973 je izjavil:

delavec44 je izjavil:

A si ti malo bolan?

Boš videl kako bo šele Furs bolan, ko ti bo ugotavljal znake rednega delovnega razmerja. Njih in zakona nič ne briga ali delaš v Sloveniji ali tujini. Še več, za tujino so rekli, da si moraš sam plačati prispevke in davke za nazaj, če ugotovijo nepravilnosti. V Sloveniji za to dobi odločbo podjetje za katerega delaš.

socialec ::

Preko agencije je, mislim, da je to drugače - je pa še res, da se pogodbe podpisujejo za Nx6 mesecev, ker v IT ne gre za kratkotrajna opravila in ne dela za eno stranko, do leta 2025, seveda.

Pat_MaGroin ::

delavec44 je izjavil:

bm1973 je izjavil:

delavec44 je izjavil:

A si ti malo bolan?

Boš videl kako bo šele Furs bolan, ko ti bo ugotavljal znake rednega delovnega razmerja. Njih in zakona nič ne briga ali delaš v Sloveniji ali tujini. Še več, za tujino so rekli, da si moraš sam plačati prispevke in davke za nazaj, če ugotovijo nepravilnosti. V Sloveniji za to dobi odločbo podjetje za katerega delaš.

Bullshit.

Jaz imam 2 stranki iz ZDA, full time delam zanje, vprašal na 3 furse, kako je s tem.

In odgovor je, da delam kot pogodbenik, ker me oni ne morejo zaposliti. In pa vsi so rekli, da gledajo slovenske firme, ki namesto redne zaposlitve furajo s.p.je full time.

Ne predstavljam si kako bi FURS sploh naredil tak pregled. Bi bilo zanimivo videti kaj bi ena ameriška firma rekla, če bi dobili "pregled" od slovenskega FURSa :)

Saj zato pa je varovalka v zakonu, da si sam dolžen za poravnavo prispevkov in davkov, ker vejo, da od tuje firme tega ne bodo mogli izterjati. Niti ne vem zakaj bi firma v USA dobila pregled, ti ga dobiš.

Meni so drugače na Fursu že marsikaj rekli kar se je na koncu izkazalo za neresnico. Furs ni svetovalni organ, inšpektor se pa avtonomno odloča. Glede tega smo že imeli debato.

Ja, za slovensko firmo, je večja verjetnost, da te vzamejo pod drobnogled. Ni pa to nemogoče, če delaš za tujino. V skrajnem primeru so že rekli, da naj firma odpre poslovno enoto v sloveniji, če želi tu zaposlovati.

Ja, jaz imam urejeno. V pogodbah je jasno napisano, da sem freelancer. Delam v svojem času, ko mi paše, na svojem račuanlniku, nikjer ni nobenega neposrednega nadzora nadrejenih itd.

To, da se inšpektor lahko odloča avtonomno je sicer res. Ampak načeloma se mora držati zakona. Ne more si po svoje razlagati kaj je delovno razmerje in kaj ne.

Prav. Zato pa tudi govorimo, da je več znakov rednega delovnega razmerja. Pač 40 ur na teden, po možnosti 8-16, je eden izmed njih.

socialec ::

delavec44 je izjavil:

Pač 40 ur na teden, po možnosti 8-16, je eden izmed njih.

Sam ne bi vedel, ampak en mi je povedal, da je marsikje tako, da imajo freelancerji ob določeni uri sestanek, ostalo pa prosto po Prešernu (FURSu?). Tudi glavna delovna sredstva znajo biti pogosto od naročnika, če iz varnostnih razlogov omejuje dostop do svoje mreže.

Malo za zabavo, da presekamo debato. Sicer nisem vedel ali bi dal v kripto temo ali sem ampak po moje gre sem.

delavec44 je izjavil:

Prav. Zato pa tudi govorimo, da je več znakov rednega delovnega razmerja. Pač 40 ur na teden, po možnosti 8-16, je eden izmed njih.

Kje najdeš, da je 40 ur na teden element delovnega razmerja? Tole pravi zakon:

4. člen
(definicija delovnega razmerja)
(1) Delovno razmerje je razmerje med delavcem in delodajalcem, v katerem se delavec prostovoljno vključi v organiziran delovni proces delodajalca in v njem za plačilo, osebno in nepretrgano opravlja delo po navodilih in pod nadzorom delodajalca.
(2) V delovnem razmerju je vsaka od pogodbenih strank dolžna izvrševati dogovorjene ter predpisane pravice in obveznosti.

Jaz delam doma, v svoji pisarni, na svojem računalniku, ki sem ga kupil s svojem denarjem, takrat, ko meni paše. Od nikogar ne potrebujem odobritve dopusta, nikomur mi ni treba kazati bolniškega lista, če zbolim...

Po mojih izkušnjah je velika večina freelanc pogodb s tujimi firmami takšna. Tudi, če pri kom obstajajo elementi delovnega razmerja si ne predstavljam kako bi kdorkoli to kontroliral, brez, da sedi par dni zraven tebe in gleda, ko delaš.

Pa saj ne govorimo o tebi. Nima niti veze ali delaš za slo firmo ali za tujo, če imaš rešeno kot imaš ti in sem imel tudi sam.

Delo 40 ur na teden od 8-16 pade pod tole:
Prostorska in časovna odvisnost:
Če delo opravljaš na lokaciji in ob času, ki ga določi naročnik (stranka), gre za element delovnega razmerja.

Pa recimo, da imaš samo eno stranko, ker itak že za njo delaš poln delavnik za katerega plačuješ prispevke na sp (40 ur).

Seveda ponavljam še enkrat, navadno ni dovolj da je izpolnjen samo eden od elementov.

Malo smo preveč zagrizli v to debato iz ene pripombe.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

Legon ::

40 urni delovni teden od 8 do 16 (o čemer je govoril delavec) je zelo lepo zajet v prostovoljni vključitvi v organiziran delovni proces delodajalca.

To kar pa ti opisuješ, kot svoj delovni proces, pa s zgoraj napisanim nima nič.
««
274 / 275
»»