» »

Gmail in spremeba domene

Gmail in spremeba domene

Moki88 ::

Pozdravljeni vsi skupaj.

Prosil bi vas za pomoč.
Imel sem povezano domeno z gmailom (torej gmail za poslovno uporabo oz. google apps).
Sedaj sem domeno preselil na drug server k drugemu ponudniku.
kaj morem storiti,da bo gmail ponovno prepoznal domeno oz. se z njo sinhroniziral in lahko prejemal pošto z novega serverja.
Poštne predale na novem sreverju seveda že imam.

Hvala za odgovore.

SeMiNeSanja ::

Huh...mešaš pojme. Domena je zgolj 'Ime', ki ga 'zakupiš' za določeno obdobje.
Tako domeno dejansko ne seliš naokoli, temveč seliš zgolj posamezne strežnike, ki uporabljajo določena domenska imena.

S tem, ko preseliš nek strežnik drugam, se mu spremeni IP naslov. To spremembo moraš potem vnesti v DNS strežnik, ki je primarni za tvojo domeno.

Če ti maili za tvojo domeno že prihajajo na poštne predale pri novem ponudniku, je očitno že nekdo popravil tzv. MX zapise (Mail eXchange), ki kažejo na IP naslov poštnega strežnika, na katerem imaš svoje predale.

Google/Gmail pa ne vem, kako imaš v tej igri vpleten. Glede na tvoje pisanje, predpostavljam, da si na svojem Gmail accountu imel nastavljeno, da preko pop3 prenese maile iz tvojega poštnega predala pri ponudniku v tvoj Gmail account.
Gmail sicer tudi omogoča, da imaš njega za MX (maili za tvojo domeno prihajajo direktno na Gmail), vendar v tem primeru nebi rabil ničesar spreminjati, saj bi ti maili še vedno pritekali tja.

Preveri nastavitve svojega Gmail accounta. Poišči, če imaš nastavljeno, da naj preko pop3 pobira maile z drugih strežnikov/predalov. Izbriši ali popravi tisti account, ki si ga imel za prejšnjega ponudnika in predale pri njemu in jih priredi oz. dodaj ustrezne podatke za nove predale.

Zgodovina sprememb…

Pozdravljen,
se opravičujem, sem se na začetku malo nerodno izrazil. Prav si ugotovil Gmail nimam nastavljen za varianto,da mi preko pop prenaša maile ampak kot si omenil imam Gmail za MX.
Tukaj je problem sledeči.
Dodal sem Gmailove MX-e na nov strežnik, a ko Gmail preglejuje MX-e jih ne najde.
Posledično pošta ne prihaja na Gmail.
Ali je morda bolje nastaviti, da zazna mx, ki ni Gmailov. Ponuja ali opcijo Gmailovih MX-ov ali drugega.
Vendar tudi tam je problem, da tisti MX sicer zazna vendar pošta prav tako ne prihaja.
Kako lahko ta problem rešim?

Apple ::

MX zapise popravljaš na DNS strežniku...
LP, Apple

To sem storil, a mi jih gmail ne najde...

Apple ::

Zupaj nam domeno...
LP, Apple

Serverje mi je sedaj zaznalo, zgleda vse ok vendar pošta se še vseeno ne pretaka.
Je potrebna še kakšna posebna nastavitev v gmailu ali morda še kakšna dodatna na strežniku?

SeMiNeSanja ::

@Moki88 - iz tvojega pisanja še vedno ni nedvoumno razvidno, kaj si pravzaprav menjal. Ali si menjal ISP-ja, registrarja za domeno, DNS strežnik ali celo domensko ime.

Posledično lahko bolj ali ne zgolj ugibamo, kje se ti zatika in kaj se ti pravzaprav zatika.

Apple je čisto pravilno vprašal, da povej ime domene, da se lahko pogleda MX zapis na tej domeni in SPF zapis, če obstaja in če je pravilen (slednje sicer na samo prejemanje mailov nebi vplivalo, bi pa lahko predstavljalo naslednjo težavo, s katero bi se soočil).

Če si zamenjal domensko ime, pa moraš tudi v Gmail-u nekje definirati, da naj zdaj za novo domensko ime sprejema maile. MX lahko kdorkoli nastavi na neki poljubni domeni, da bo pošiljalo pošto proti Gmailu, vendar bo Gmail sprejemal maile izključno za tiste domene, ki pri njemu gostujejo.

Če še vedno uporabljaš isti DNS strežnik in imena nisi spreminjal, potem bi praviloma morala pošta še vedno prihajati na Gmail in nobene spremembe nebi bilo treba naresti. Kot rečeno, pa mi ne vemo, kaj si ti dejansko menjal, saj govoriš zgolj o 'strežnikih', kar pa je v tem primeru neuporaben podatek. Treba je vedeti, katere strežnike konkretno si selil, da si lahko narediš sliko tega, kaj se pri tebi dogaja.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Poštni strežnik in nedosegljivost

Oddelek: Omrežja in internet
426414 (5730) jype
»

Tezave pri nastavljanju SIOL odhajajocega postnega serverja iOS Mail

Oddelek: Programska oprema
124002 (3892) Shoot19
»