» »

Kateri Monitor ?

Kateri Monitor ?

Temo vidijo: vsi
««
8 / 137
»»

mat11 ::

Za srfanje, editiranje videa, kakšno igranje(starih) igric... Preživim pa kar nekaj časa za njim.
mat

ales85 ::

To se moraš načeloma odločiti sam. Jaz pod 1920x1200 ne delam, ker mi je premalo vertikalne resolucije. Na 32" monitorju pa bi si želel 2560x1440 (kar je soramzerno 1/3 več od 1920x1080).

Načeloma, če imaš dober vid oziroma v redu vidiš z očali, je takšna resolucija in s tem povezan PPI "normalna". Če pa si želiš oziroma te ne moti, da vse izgleda večje, pa izbereš nižjo resolucijo na velikem monitorju. Če te kasneje to moti, na temu LG-ju tega ne moreš spremeniti. Na monitorju z višjo resolucijo lahko uporabljaš pa scaling.

mat11 ::

Ker rabim očala za branje jih tudi na pcju uporabljam, imam pa v windowsih naštimano na večji prikaz. Bo potem uredu ali ne? Oziroma je stari monitor boljši?
mat

ales85 ::

Če imaš sedaj nastavljen večji prikaz, potem najbrž pričakuješ, da ga na večjem monitorju ne bi potreboval (ob isti horizontalni resoluciji). Če pa boš na novem monitorju še vedno uporabljal povečan prikaz, ti bo lahko manjkalo prostora v vertikali, ker je manj px.

mat11 ::

Ja, sem to mislil, ampak nisem bil prepričan, da je temu tako. Potem vseeno pridobim nekaj prostora. Pa všeč mi je tudi možnost dveh oken eno ob drugemu.
Glede resolucije, bom boljšo resolucijo sploh opazil, ker slabše vidim? ;)
mat

ales85 ::

Boljšo resolucijo opaziš tako, da imaš lahko več oken oziroma večja okna hkrati kot prej, ob istem PPI. Dve okni eno ob drugemu imaš lahko pa tudi že sedaj, ali ne?

mat11 ::

Ja, samo vsebina je potem majhna. Spet moje oči.
Seveda, samo mi manjka širina.
Izgleda kot da hočem, samega sebe pregovoriti. :)
mat

ales85 ::

Ja, velikokrat je tako. Ampak, kot pravim, če boš ohranil isti scaling, boš izgubil vertikalni prostor. Samo še večje bo izgledalo.

mat11 ::

Scaling bom zmanjšal, saj ne bom potreboval istega na taki površini in pri tej resoluciji. Všeč mi je pa ta varianta : Screen Split 2.0

This is probably the coolest feature of all. Split screen mode lets you view two inputs simultaneously. Want to jam on your favorite FPS shooter while also streaming your favorite death metal song? Rock on! Want to shut your nagging girlfriend up when she wants to do something pointless on your screen? No prob, bob! This LG has you covered in ways you could only dream of.
Kot da bi imel dva monitorja.
Mal me edino skrbi resolucija, sicer gledam na ca 80cm, pa še malce slabše vidim... Bom pogledal po trgovinah če ga lahko kje vidim v živo.
mat

overklocker ::

Tsunamii je izjavil:

Overklocker budžet za graficno sem mislil Nvidio 1070. Ter nekje do 500€ za monitor. Kaj ims sploh v mislih za monitor? Tale ASUS vem da ni to to..sam maljivo glede cene. Je pa res da studiram tukaj na glas z vami. :D


Jazu ti svetujem https://www.amazon.co.uk/Acer-XF270HU-G...
Motherboard:Asus X579XStrix E CPU:AMD 5950X ,GPU: EVGA RTX 3080,
128GB RamDDR4,Hladilnik NoctuaNU15s,Tipkovnica:Crosair K95 Miška:Logitech g900
2x Samsung m.2 980PRO 500 gb,2x Samsung 860evo 2tb,Monitor:Samsung Odyssey G9

spicymilk ::

http://www.mindfactory.de/product_info....
420€ + poštnina, znižan iz 560€

Tsunamii ::

overklocker je izjavil:

Tsunamii je izjavil:

Overklocker budžet za graficno sem mislil Nvidio 1070. Ter nekje do 500€ za monitor. Kaj ims sploh v mislih za monitor? Tale ASUS vem da ni to to..sam maljivo glede cene. Je pa res da studiram tukaj na glas z vami. :D


Jazu ti svetujem https://www.amazon.co.uk/Acer-XF270HU-G...



Havala za nasvet. Vendar sem že kupil ASUSA PB328Q za manj kot 400€. Ima 75hz - vsaj nekaj. Lepo pohvaljen na recenzijah. Budget se je nazalost zmanjsal..v igri je bil se racunalnik. Tako je da vsega kar si želis ne gre.Hisa..familaj..shit od plače! SAj če bi kupoval samo monitor bi potem se nekak zbral raje 700€ za kakega hudega 27 asusa. Bo ok. Bo sporočil kaj in kako. Bomo menjal cez 3-4 leta za kakega 32 4K ;)

MrStein ::

No, monitor ponavadi najdlje drži, tako da ni škoda kaki stotak več investirati.
(pa miš mi je tudi tam 10 let držala, ampak to je že druga zgodba)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Tsunamii ::

MrStein je izjavil:

No, monitor ponavadi najdlje drži, tako da ni škoda kaki stotak več investirati.
(pa miš mi je tudi tam 10 let držala, ampak to je že druga zgodba)


Se strijnam. Sam poglej, če ne gre pač ne gre. Sem vesel za tiste ki si lahko privoščijo TOP monitor. Tako slab pa spet ni tale ASUS.

r3dkv1c4 ::

Kaj je izjavil:

Hej!
Malo razmišljam o prihodnosti mojega PC monitorja (enoletni plan). Trenutno imam Samsung 24inch S24B370 na pisalni mizi, običajno bulim (in to ar veliko)z razdalje 55 cm, ko tipkam, če sem malo bolj lagodno, 65 cm stran. Je po vašem to preblizu?
Kolikšna bi bila še primerna diagonala pri takšni oddaljenosti gledanja? 27'' preveč? 25''? Seveda razmerja 16:9.
Se bi mi vložek v nov monitor čez nekaj mesec že izplačal, ali je po vašem še popolnoma brezveze? Sicer nekaj tudi igram (GTA V, minecraft ipd), glede česar bi verjetno kljub novi višji ločljivosti zaradi fpsjev še zmeraj igral na FullHD (Grafična R9 390, FX 8320), ampak kako je pa glede branja po spletu? So višje ločljivosti bistveno boljše/prijetnejše za oči? (PREDVSEM GLEDE TEGA ME ZANIMA)
In pa še zadnje vprašanje - Znamka. Samsung, Asus in podobne dražje, ali na splošno vseeno ob enakih specifikacijah?
Pa še to, če bi izbral širši monitor (21:9 ipd. in imel podvojen zaslon s projektorjem, ki je 16:9, kako bi se na platnu prikazovalo, odrezana slika levo desno ali na monitorju s črnim robom levo desno? Kako je pri npr. internetnem oknu v tem primeru, kako pri igri in kako pri filmu?
Hvala lepa za pomoč ;)

Pozdravljen...uporabljam povsem enak monitor iz podobne razdalje in je max glede na razdaljo.

Kolega mi je posodil 27 inchev ampak je enostavno prevelik za to razdaljo.
Izgleda super...skratka čudovito.....žal pa se moje oči niso in niso želele prilagodit velikosti.
Beganje oči in posledično glavobol po 4h< igranja in drugih opravil.

Če ti možnost dopušča, poizkusi dobit nekje željeno velikost za par dni in se potem odloči.

Moje mnenje, če ti kaj pomaga, lp.

Kolega ima tole novo pridobitev in gleda s podobne razdalje.
Po eni uri je bil občutek čudovit.....mi je pa povedal, da je opazil zgoraj opisane podobne težave pri večurnem opravilu(video production).

Težavo bo rešil z večjo oddaljenostjo do monitorja...ima pač to možnost na razpolago.

Mal za gušt.
;)
Vsaka stvar ima svojo mejo.

You can ban me, but you can't shut me down!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: r3dkv1c4 ()

tikitoki ::

MrStein je izjavil:

No, monitor ponavadi najdlje drži, tako da ni škoda kaki stotak več investirati.
(pa miš mi je tudi tam 10 let držala, ampak to je že druga zgodba)


Clovek kupi odlicen in ne ravno poceni monitor in se ni dovolj? Kjer se pol ustavis? Se posebaj pred uvedbno novih standardov je prekomerno metanje denarja v monitor prej nesmisleno.

gusto ::

Imam laptop Lenovo Ideapad 700. Potreboval bi monitor, ki bi ga priklopil na prenosnik kot zunanji monitor preko HDMI. V tej sestavi bi večino časa uporabljal samo ta zunanji monitor + tipkovnica + miš, torej laptop bi imel samo funkcijo škatle, ne bi uporabljal v dual načinu.

Glavna dilema je ali naj nabavim 24" 1920x1080 ali 29" 2560x1080 monitor. 27" 2560x1440 sem nekako izključil. Gledal sem recimo Dell P2417H in LG 29UM58.

Specifikacije prenosnika so i5 6300HQ, GTX 950M, 8GB ram, FHD ekran. Bi ultra wide ekran deloval ok preko HDMI? Kakršen koli predlog/nasvet/priporočilo glede monitorja?

Monitor potrebujem predvsem zato, ker mi je ekran na prenosniku pri delu doma premajhen. Občasno pogledam tudi kak film ali igram kakšno nezahtevno igro.

Luka01 ::

ales85 ::

Jaz sicer navijam za višjo vertikalno resolucijo, ker mi je 1080 premalo. Delam na 1200 pa mi je ravno prav tako, da mogoče pogledaš še kaj v tej smeri, če že ne 1440?

gusto ::

@Luka01, raje bi kaj z IPS panelom. Pa če kupim 24" je plus tudi pivot varianta.

@ales85, vertikalna resolucija mi ni nek problem. Bolj mi diši 16:9 razmerje, če bi nujno rabil več vertikalnih pikslov, bi se verjetno stegnil do 1440p. So mi pa vseeno postali zanimivi 21:9 monitorji. Več oken eno ob drugem ustreza mojemu načinu dela. Ne vem, s širino pridobiš nekaj, kar si izgubil z višino?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gusto ()

imi ::

Pri določenih aplikacijah npr. excel je čim višja resolucija po višini zelo zaželjena (tabele...)

ales85 ::

Več oken je vsekakor plus, če tvoj način dela to omogoča (tudi moj ga). Ampak, kot je rekel @imi, je velikokrat zaželeno, da imaš na voljo več vertikalne resolucije kot 1080px. Start menu, toolbari in podobno se zažirajo v vertikalni prostor, ki je meni precej dragocen. Pri urejanju besedil (ali programiranju) meni višina pomeni kar veliko, ker moram sicer precej več scrollati.

Invictus ::

Vertikalna resolucija ni problem, če ima monitor Pivot :).
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

ales85 ::

Potem pa postane problem horizontalna :P Sicer pa, vsakemu svoje :)

Invictus ::

Kupiš dva monitorja in jih daš enega zraven drugega...

Ali pa tole... Sam je mal drago...

https://www.amazon.com/FlexScan-EV2730Q...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

gusto ::

Sem se odločil za Dell P2417H, najbolj ustreza mojim potrebam + ugoden + pivot + usb priključki. Najceneje je na pričaraj.si, tudi poštnina je brezplačna, zato bi ga naročil tam (Pricaraj.si: Dell P2417H). Ima kdo kakšne izkušnje s to trgovino?

Zraven rabim še en HDMI kabel dolžine 3m za povezavo z laptopom. Bi isto vzel na pričaraj.si, pa v poplavi kablov ne vem katerega naj izberem (Pricaraj.si: HDMI kabli). O HDMI kablih vem samo to, da obstajajo verzije 1.4 in 2.0 (kao za resolucije preko FHD), tako da bi vzel enega, ki je verzije 2.0, ker mi mogoče pride prav kdaj kasneje. So kakšne bistvene razlike, je Digitus High Speed Ultra HD ok?

MrStein ::

Ne obstaja HDMI kabel verzije 2.0

Le Standard (Category 1 - "stara krama") in High-speed (Category 2), definirano že v standardu HDMI 1.3
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

gusto ::

MrStein je izjavil:

Ne obstaja HDMI kabel verzije 2.0

Le Standard (Category 1 - "stara krama") in High-speed (Category 2), definirano že v standardu HDMI 1.3


Sicer en drek vem o teh kablih, samo ene oglašujejo kot 2.0 oz. high speed. Rabim samo en povprečen kabel, ki po možnosti podpira tudi 4K, če bom slučajno rabil. Je ok tisti iz zgornjega linka?

MrStein ::

Ja, saj piše daje High-Speed, torej "taboljši".

Razen če se lažejo... :P
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

gusto ::

MrStein je izjavil:

Ja, saj piše daje High-Speed, torej "taboljši".

Razen če se lažejo... :P


Ja, po opisu sodeč je ta kabel tako kakovosten, da ti spremeni tudi družbeni status in kvaliteto življenja. Ne bom odlašal z nakupom.:D

nejc36 ::

eno vprašnje mam za vas, ravno se odločam za nakup novega monitorja. cena pod 200€. Dijagonala 24 ali 27. pa nekateri so IPS nekateri pa TN in nevem kaj to pomeni in za kaj se odločiti. gledal sem BENQ LED gaming monitor RL2455HM; https://www.mimovrste.com/led-monitorji.... Lahko je tudi kaj slabšega s 27 dijagonale. Prosim za pomoč

seminal ::

IIYAMA ProLite XB2779QS a tale monitor se splača kupit za 200€ rabljen? Al raje kakšen dell? Imel pa bi 27 pa če se da WQHD ločljivost.

tikitoki ::

GLede na ocene bi rekel, da se splaca. Seveda ob predpostavki, da ti ne crkne, ker je izven garancije:)

Napajalc ::

Mene pa zanima kaj se zgodi v igri:
~22" FHD monitor z velikostjo pixla ~0.245
~27" 1440p monitor z velikostjo pixla ~0.235
Gledamo z enake razdalje, za lažje razumevanje rečmo da je velikost pixla enaka.
011011100111010101100010

paliskic ::

Ali se to splača?
https://www.bigbang.si/monitorji/c27f39...

Za gaming na 1080p, yt in surfanje. Kako je z vidnim kotom?

Lp

Clubraider ::

Ali lahko tega smatram, kot neko alternativo za drage gaming monitorje z 144Hz?

https://www.asus.com/Monitors/VG248QE/

Cena je zelo ugodna. Ima 144Hz. Zanima me edino, ker nima G-Sync, kaj bo to pomenilo v gamingu?
|Corsair ATX RM 850W|RYZEN 5800X3D 3,8GHz+NEPTUNE 240|
Gigabyte X570 Aorus Elite|4x16GB DDR4|ZOTAC RTX 4090 AMP EXTREME AIRO|
Crucial BX500 240 GB|27" ACER Nitro x273kpb 4K HDR|Headset SteelSeries|

MrStein ::

Da ne bo prilagajal izmenjave slik hitrosti grafične kartice.
Torej kaki tearing tu in tam.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Clubraider ::

Pa to bi se verjetno že dalo potrpet, glede na to, da monitor stane eno tretjino pravega
gaming monitorja. Nevem...iščem pač tudi kakšne alternative, samo da je osveževanje več kot 60Hz.

Za ta konkreten monitor komentarji pišejo, da barve izgledajo, kot da bi zbledele bile, me pa zanima
kakšna je primerjava z navadnim monitorjem, na katerem zdaj igram....

Mogoče, kdo ve še za kakšen 144Hz monitor whit no sync?
|Corsair ATX RM 850W|RYZEN 5800X3D 3,8GHz+NEPTUNE 240|
Gigabyte X570 Aorus Elite|4x16GB DDR4|ZOTAC RTX 4090 AMP EXTREME AIRO|
Crucial BX500 240 GB|27" ACER Nitro x273kpb 4K HDR|Headset SteelSeries|

Clubraider ::

Glede trganja slike, pa je tak, če bom v igri presegel 144 FPS, potem je možno da pride do trganja slike, drugače, pa ni možno,
da bi se trgala slika. Če prav razumem vse skupaj :)
|Corsair ATX RM 850W|RYZEN 5800X3D 3,8GHz+NEPTUNE 240|
Gigabyte X570 Aorus Elite|4x16GB DDR4|ZOTAC RTX 4090 AMP EXTREME AIRO|
Crucial BX500 240 GB|27" ACER Nitro x273kpb 4K HDR|Headset SteelSeries|

Invictus ::

Clubraider je izjavil:


Cena je zelo ugodna. Ima 144Hz. Zanima me edino, ker nima G-Sync, kaj bo to pomenilo v gamingu?

Če imaš AMD, pol nič...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Clubraider ::

Invictus je izjavil:

Clubraider je izjavil:


Cena je zelo ugodna. Ima 144Hz. Zanima me edino, ker nima G-Sync, kaj bo to pomenilo v gamingu?

Če imaš AMD, pol nič...


Imam nvidio.
|Corsair ATX RM 850W|RYZEN 5800X3D 3,8GHz+NEPTUNE 240|
Gigabyte X570 Aorus Elite|4x16GB DDR4|ZOTAC RTX 4090 AMP EXTREME AIRO|
Crucial BX500 240 GB|27" ACER Nitro x273kpb 4K HDR|Headset SteelSeries|

Invictus ::

Vse kartice ne podpirajo G-Synca... Poglej...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Clubraider ::

Jaz uporabljam GTX 980TI.

Em.....bolj me zanima, ali lahko na 144Hz igraš samo preko DisplayPorta ali gre preko HDMI kabla tudi?
|Corsair ATX RM 850W|RYZEN 5800X3D 3,8GHz+NEPTUNE 240|
Gigabyte X570 Aorus Elite|4x16GB DDR4|ZOTAC RTX 4090 AMP EXTREME AIRO|
Crucial BX500 240 GB|27" ACER Nitro x273kpb 4K HDR|Headset SteelSeries|

Clubraider ::

Če sem prav našel podatek HDMI kabel ima output 144Hz, samo na resoluciji FULL HD, če je večja resolucija je potreben DisplayPort.
http://www.144hzmonitors.com/knowledge-...
Ali mi lahko to kdo potrdi? Hvala.
|Corsair ATX RM 850W|RYZEN 5800X3D 3,8GHz+NEPTUNE 240|
Gigabyte X570 Aorus Elite|4x16GB DDR4|ZOTAC RTX 4090 AMP EXTREME AIRO|
Crucial BX500 240 GB|27" ACER Nitro x273kpb 4K HDR|Headset SteelSeries|

Zgodovina sprememb…

Invictus ::

Clubraider je izjavil:

Jaz uporabljam GTX 980TI.

Em.....bolj me zanima, ali lahko na 144Hz igraš samo preko DisplayPorta ali gre preko HDMI kabla tudi?

Odvisno od verzije HDMI...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Clubraider ::

Piše da mora biti verzija HDMI od 1.3 dalje.
|Corsair ATX RM 850W|RYZEN 5800X3D 3,8GHz+NEPTUNE 240|
Gigabyte X570 Aorus Elite|4x16GB DDR4|ZOTAC RTX 4090 AMP EXTREME AIRO|
Crucial BX500 240 GB|27" ACER Nitro x273kpb 4K HDR|Headset SteelSeries|

grašek ::

Kaj pravite na Benq BL2420PT?
Uporabljal se bo za grafično oblikovanje, modeliranje, gledanje FHD filmov, montaža in gaming.
Kako je kaj 1080p na 1440p?
http://www.electronic4you.si/benq-bl242...

Hvala

sajmon ::

grašek je izjavil:

Kaj pravite na Benq BL2420PT?
Uporabljal se bo za grafično oblikovanje, modeliranje, gledanje FHD filmov, montaža in gaming.
Kako je kaj 1080p na 1440p?
http://www.electronic4you.si/benq-bl242...

Hvala


Če gledaš 24" 1440p imaš pri nas della za 250€

grašek je izjavil:

Kako je kaj 1080p na 1440p?


Kaj misliš s tem, uporabljat 1080p resolucijo na tem ekranu? To predvidevam, da ne bo šlo oz. ne bo ostra slika. Lahko pa uporabiš scaling v windowsih.

grašek ::

sajmon je izjavil:

grašek je izjavil:

Kaj pravite na Benq BL2420PT?
Uporabljal se bo za grafično oblikovanje, modeliranje, gledanje FHD filmov, montaža in gaming.
Kako je kaj 1080p na 1440p?
http://www.electronic4you.si/benq-bl242...

Hvala


Če gledaš 24" 1440p imaš pri nas della za 250€

grašek je izjavil:

Kako je kaj 1080p na 1440p?


Kaj misliš s tem, uporabljat 1080p resolucijo na tem ekranu? To predvidevam, da ne bo šlo oz. ne bo ostra slika. Lahko pa uporabiš scaling v windowsih.

Nevem no, je Dell kaj boljši? Najbolj me moti teh 8ms response time. Pa še bolj mi je všeč :)
Mislim 1080p gaming na 1440p monitorju. Kako zgleda? Trenutno igram 800x600 na 1050p in je ''fajn'', 1024x768 na 1050p pa je ''amazing'', za Counter Strike seveda :)

sajmon ::

grašek je izjavil:

sajmon je izjavil:

grašek je izjavil:

Kaj pravite na Benq BL2420PT?
Uporabljal se bo za grafično oblikovanje, modeliranje, gledanje FHD filmov, montaža in gaming.
Kako je kaj 1080p na 1440p?
http://www.electronic4you.si/benq-bl242...

Hvala


Če gledaš 24" 1440p imaš pri nas della za 250€

grašek je izjavil:

Kako je kaj 1080p na 1440p?


Kaj misliš s tem, uporabljat 1080p resolucijo na tem ekranu? To predvidevam, da ne bo šlo oz. ne bo ostra slika. Lahko pa uporabiš scaling v windowsih.

Nevem no, je Dell kaj boljši? Najbolj me moti teh 8ms response time. Pa še bolj mi je všeč :)
Mislim 1080p gaming na 1440p monitorju. Kako zgleda? Trenutno igram 800x600 na 1050p in je ''fajn'', 1024x768 na 1050p pa je ''amazing'', za Counter Strike seveda :)


Ok, če gledaš za igre, potem možno, da tistih 8ms naredi razliko. Sam bi tak monitor izbiral zaradi čim večje delovne površine.
««
8 / 137
»»