» »

AMD ZEN - nova X86 Jedra

AMD ZEN - nova X86 Jedra

Temo vidijo: vsi
««
501 / 624
»»

Pennywis3 ::

Buggy je izjavil:

Ce kdaj, se ravno sedaj splaca nadgradit tudi Ryzen 3700 -> 5800, kaj sele 2600/3600 (kar ima vecina uporabnikov) v spodobnega 8/16 jedrnika serije 5xxx. Podpora novim CPU-jem je obljubljena celo na 4xx chipsetu. Zvezan z 5xx ali 6xx chipsetom je pa sploh zmaga. Pred AM5 in potencialnim DDR5 je se konkreten casovni razpon. Optimisticna napoved je nekje q1 2022, kar pa vemo da v praksi rado pride do q3 2022, ko je pa alfa produkt dejansko na stalazah po zlatarskih cenah, smo pa prakticno ze Q1 2023 ;)

Trenutno imamo na AM4 super CPU (tako MT kot ST), zrelo cipovje (5xx) ter super dodelan (hiter in low latency) RAM DDR4 po relativno ugodnih cenah. Ko to povezes se z novo genracijo GPU-jev je vsakomur jasno, da je ravno sedaj idealen cas za nakup/upgrade racunalnika za naslednje 3-5 let.

Seveda ce nisi sadomazo, ki rad caka, preplacuje in testira nepreizkuseno novo robo, ki je dokaj hitro zamenjana z novimi in boljsimi revisni ;)

Dej ne bluzi, 2600/3600 sta super procesorja in ni nobene potrebe po nadgradnji za večino uporabnikov.
Takšne nadgradnje delajo otroci, ki drkajo na benche, kar pa predstavlja < 1% uporabnikov.
Tebe lahko očitno tukaj notri štejemo.

Buggy ::

Kam me ti stejes mi poplnoma dol visi. Procesorja nista svoh, nista pa glih super future proof zaradi 6c/12t. Ce racunamo da bo 5xxx zadnji AM4 CPU ne vidim razloga, da bi ob primerni ceni presel na 8c/16t procesor in ga drzal v masini se naslednjih par let, sploh ce bo performance boost v ST res taksen, kot ga obljubljajo. Jaz vem da bom mojega 2600 koncno zamenjal za 8c/16t pa benchev ne delam razen ko testiram stabilnost :D
Se pa res strinjam, da za trolanje po forumih, druzabnih omrezjih in gledanje YT, nadgranja res ni potrebna...to imas pa popolnoma prav in ocitno si se tu tudi nasel :))

dxx ::

p6856616% naj bi izjavil:

Procesorja nista svoh, nista pa glih super future proof zaradi 6c/12t.

Eh, če si že sedaj rabil 8-16, si že kupil. Zakaj? Ker večini še 4c4t zadostuje za vse pisarniške programe, ST in podobne neumnosti.
Kdor je za dani namen kupil 6c12t je future proof. Tudi igre zaenkrat ne kažejo nekega extra benefita od 8c16t.

D3m ::

FireSnake je izjavil:

Za procesorje so govorili dvig NDA za 8.10. Zdaj so pa kar vse prestavili (k grafičnim) na 20.10.

Capini!

8.10. bo še zmeraj prezentacija?
|HP EliteBook|R7 8840U|

tikitoki ::

AapocalypseE je izjavil:

tikitoki je izjavil:

AapocalypseE je izjavil:

FireSnake, brezveze nadgrajevat več na DDR4.

DDR5, Pcie 5.0 in USB 4.0 bodo počasi tukaj in se takrat menja.

To bo cez kaksno leto in pol (mogoce se dlje). Ce potrebujes, ne bos menda cakal tako dolgo.

Ce so res dosegli tako znaten napredek v ST, bo lepo. Upam, da ne bodo mocno zvisali cen.

Saj v tem je fora, ker ne potrebuje. Raje potem menja ploščo, rame in cpu, kot pa da se zdaj paca samo s cpujem in nekaj % višjo hitrostjo.

Edino, če ima fetiš na občutek, da ima nekaj novega. To je pa drugo.

Fetisa stalne menjave CPUja tudi sam ne razumem.

FireSnake ::

Jaz pa totalno!
Imeti v kišti kos silicija o katerem si toliko bral (že leto ali več) je zakon!
Sploh, če je na novem proizvodnem proscesu.

Ko delo hitreje opraviš je še bolj zakon (več časa za skakanje po ženi).
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

PrimozR ::

Buggy je izjavil:

AapocalypseE je izjavil:

FireSnake, brezveze nadgrajevat več na DDR4.

DDR5, Pcie 5.0 in USB 4.0 bodo počasi tukaj in se takrat menja.

wau, kako lepo da delis svoje modrosti z nami :))
Se cca 2-3 leti tega ne bos videl v mainstream segmentu, pa se takrat bo vse se bolj v povojih.

BTW: si 2080Ti ze dobil za 400€ al si vzel raje 3080 :))

Bolj verjetno je, da bo že '6000' serija (če zdaj pride 5000 serija) na DDR5. PCIe 5.0 je drugo vprašanje, USB 4.0 pa tudi mislim da je že precej daleč.

FireSnake je izjavil:

Jaz pa totalno!

Če ti ženo popedenaš v tisith parih milisekundah več, hja... Nuff said.

Bereš lahko o marsičem, pa vseeno ni nujno, da je smiselno menjati. Ajd, CPU, kjer reinstall OS-a ni potreben. Ampak jaz se bom kar raje držal načela kompletne nove kište vsakih par let. Trenutno kaže, da se bo 8700K menjalo s prihodom DDR5, prej nima smisla.

Silici ::

Pa imamo novo definicijo quikija. TR obrihta cel harm.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Silici ()

Jarno ::

Top notch procesor, ki ti prinese 25% zmogljivosti (ST), potrebuješ zgolj v določenih scenarijih.
Prvič, če si lastiš močno grafično.
Drugič, pri kakšni napredni emulaciji, recimo PS3, Switch...kjer imaš točno določen target frame rate, npr. 30 ali 60 fps.
Sicer se vzame več jeder že v začetku.
Pišem za domače uporabnike.
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jarno ()

trstenjak ::

Jarno je izjavil:

Top notch procesor, ki ti prinese 25% zmogljivosti (ST), potrebuješ zgolj v določenih scenarijih.
Drugič, pri kakšni napredni emulaciji, recimo PS3, Switch...kjer imaš točno določen target frame rate, npr. 30 ali 60 fps.

Računalniki se uporabljajo še za druge reči, recimo razvoj programske opreme, kjer ti dober procesor pospeši razvojni cikel.

Res je. A eni tega ne razumejo.
Če pa nalašč ali se samo butaste delajo pa ne vem.

Zgodovina sprememb…

Zimonem ::

trstenjak je izjavil:

Jarno je izjavil:

Računalniki se uporabljajo še za druge reči, recimo razvoj programske opreme, kjer ti dober procesor pospeši razvojni cikel.

A dej no. Večina kode se sklofa na prenosniku. Kompleta naj se pa v firmi na a epycu. Danes za terminal ne nucaš več veliko, edino za konzola replacement.

Seveda! Ker ti tako praviš, ne?

V realnosti je pa malo drugače. Se zadeva lokalno poganja.

Zgodovina sprememb…

FireSnake je izjavil:

Seveda! Ker ti tako praviš, ne?

V realnosti je pa malo drugače. Se zadeva lokalno poganja.
Ne ker tako je. Nihče ne vleče več vsega s seboj. Dvajset let že ne. Druga stranka drug , problem svoja virtualka. In to nimaš doma ali na notebooku. Razen če si kamikaza.

Samo primer: za projekt, za katerega naročnik daje 50 000EUR samo za gostovanje (na mesec) se dela na način kot sem opisal.
Ti si, seveda, pameten ;((

In kdor je resen fura en projekt pa tistega ornk.

Zgodovina sprememb…

FlyingBee ::

Tokrat moraš na 5900x iti.
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

FireSnake je izjavil:

Samo primer: za projekt, za katerega naročnik daje 50 000EUR samo za gostovanje (na mesec) se dela na način kot sem opisal.

Čakaj kako se dela, doma na 3700x pa kopmpajlira nekaj ker je za na nek cloud. Ja super keep on running

Jarno je izjavil:

Matlab. Jaz sem namenoma vzel 8700K in nisem čakal 2000 serije, ker sme želel hitro jedro. Pa namenoma sem vzel K verzijo procesorja, čeprav nikoli ni bil in verjetno nikoli ne bo navit, ima pa turbo clock višji.

Matlab sicer ima parfor, ampak je težava, da med workerje skopira dataset, torej če en thread porabi 5 GB RAMa, 6 threadov porabi 30 GB.

Gre pa za domače, popoldansko premetavanje podatkov, trenutno še brez resnega cilja, tako da ja, domača uporaba ;)

D3m ::

Matlab je sedaj Ryzen friendly. :)

|HP EliteBook|R7 8840U|

PrimozR je izjavil:

Jarno je izjavil:

Matlab. Jaz sem namenoma vzel 8700K in nisem čakal 2000 serije, ker sme želel hitro jedro. Pa namenoma sem vzel K verzijo procesorja, čeprav nikoli ni bil in verjetno nikoli ne bo navit, ima pa turbo clock višji.

Matlab sicer ima parfor, ampak je težava, da med workerje skopira dataset, torej če en thread porabi 5 GB RAMa, 6 threadov porabi 30 GB.

Gre pa za domače, popoldansko premetavanje podatkov, trenutno še brez resnega cilja, tako da ja, domača uporaba ;)

Ram je dons pocen.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zimonem ()

Zimonem je izjavil:

FireSnake je izjavil:

Čakaj kako se dela, doma na 3700x pa kopmpajlira nekaj ker je za na nek cloud. Ja super keep on running

Spet blodiš in bleješ po svoje.
Od kje ti zdaj to?
Kje sem napisal, da za službo delam doma?
Nikjer.
Torej?

Pa kVA sploh kompaljiraš. Doma ne delaš. Compile serverja nimaš. kVA sploh delaš. Zadeva se lokalno poganja za hosting dajejo pa spet neka Jake pare. Ampak source je pa na enmu ryzen pc... Pa komu ti prodajaš bučke.

Kaj zdaj kar naenkrat kvakaš?
In še naprej blodiš.

Tebi se vidi, da nimaš pojma, kako se stvari streže ;((

Zgodovina sprememb…

Saj, če imaš 3700x, ni za neko zahtevno delo, na šihtu imaš sigurno precej močnejšo zadevo.
New Sphincter Kvartet:

Ne za kodo pisat sam i5 750 pa nekega celerona na Notebook. Kompajliram pa še zmeraj solidno remote. To pa nevem kaj delaš razen da nakladaš

Tako delajo klošarji.

Na resnih (vodenih) projektih se naredi:
- svoj branch
- svojo bazo
- se sprogramira (poganja in testira se lokalno)
- se napišejo update skripte za bazo (če je potrebno)
- po končanem delu se opravi še code review in merge na master
- nakar se na Bambooju (ali kje drugje) koda avtomatično prevede in objavi na testno okolje

Ti pa lahko še naprej kvakaš ;((
Vidi se, da resnega projekta od daleč nisi videl.

i5 in programiranje, si vse povedal.
i5 še za tajnice ni Bog ve kaj.

Zgodovina sprememb…

Xserces ::

mata vidva ZS za tole jokanje.
Intel i5-3570k @4.7GHz|MSI GTX 970 4G|MSI Z77 MPower|
G. Skill 8 GB 1600MHz|Corsair AX750|Seagate Barracuda 2TB|NZXT Gamma|

Z amaterji nimam kaj na ZS debatirat ;((
Je pa iz moje strani debata zaključena.

Zimonem je izjavil:

trstenjak je izjavil:

Jarno je izjavil:

A dej no. Večina kode se sklofa na prenosniku. Kompleta naj se pa v firmi na a epycu. Danes za terminal ne nucaš več veliko, edino za konzola replacement.

Lol, s tabo je vse v redu? Saj ni važno, kje je procesor, če je hitrejši, bo razvijalni cikel hitrejši. Kakšno vezo ima, če je na firmi ali v tvojem notebooku? In ja ne moreš verjeti, hitrejši procesor pomaga tudi razvijalcem, ne samo za igrice.

Pa kaj ti ni jasno Tanje zmogljiva mašina. Ki jo ti ne nosiš s seboj deplojaš spremembe. Pa se povežeš na debug. Če ni ui related. 10 ljudi prenese eno vzspostavljno okolje pa še par teh v vejah ali različni projektih, pa vse ne isti konfiguraciji. Ne da se potem jacaš kaj je kdo kje spremenil na svoji.

Zimonem je izjavil:

Pa kaj ti ni jasno Tanje zmogljiva mašina. Ki jo ti ne nosiš s seboj deplojaš spremembe. Pa se povežeš na debug. Če ni ui related. 10 ljudi prenese eno vzspostavljno okolje pa še par teh v vejah ali različni projektih, pa vse ne isti konfiguraciji. Ne da se potem jacaš kaj je kdo kje spremenil na svoji.

Poskusi še enkrat v slovenščini, ker nekateri deli zvenijo dvoumno.

Prevod: misli, da je Firesnake fakeass 3700x programer.
New Sphincter Kvartet:

FlyingBee je izjavil:

Prevod: misli, da je Firesnake fakeass 3700x programer.

Ne troši vejic po nepotrebnem :) ...

tony1 ::

Zdi se, da ti jih je že zdavnaj zmanjkalo.

Pej v štacuno kupit nove.

tony1 je izjavil:

Parodija je bila na Zimonove poste.

Saj, ni, treba , menjati, uporabniškega, imena .

trstenjak je izjavil:

tony1 je izjavil:

Parodija je bila na Zimonove poste.

Turkenjak sklanjatve te dajejo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zimonem ()

mahone ::

FireSnake je izjavil:

Jaz pa totalno!

Caki mal a nisi sel iz 2700x na 3700x manj kot leto nazaj?
Sedaj pa spet razmisljas o menjavi?
:)):))

Nyana ::

Poznam ljudi, ki na leto ali dve nove avte menjavajo, tako da menjava procesorja glih ni nek bav bav... sploh, če leto dni staro zadevo prodaš in nekaj malega doplačaš za novo.

Seveda sem.
In zakaj ne bi?
Mi boš ti preprečil?

Ti žena nič ne reče kolk si zategnjen, relaks.
New Sphincter Kvartet:

D3m je izjavil:

Matlab je sedaj Ryzen friendly. :)

Sploh veš kaj gledaš? Pa moj 3 leta star CPU je na ravni 3700X-a. Torej ja, nima smisla, da bi zdaj menjal, je pa tole potrditev, da sem se takrat odločil prav.

Ko pride DDR5 pa pade 3950X ekvivalent in 128 GB DDR5 RAMa :)

Zimonem je izjavil:

Ram je dons pocen.

Jap. Mojih 32 GB je stalo pred slabimi tremi leti 350 €, danes je identičen RAM 100 €. Ampak malo bolj tečno je, če imaš plato maxoutano.

FireSnake je izjavil:

i5 in programiranje, si vse povedal.
i5 še za tajnice ni Bog ve kaj.

A dej no, ne posplošuj. Vsak i5 serije 9000 ali 10000 bo pojedel kateregakoli i7 izpred par let oz. laptop i7, če gremo po tvojih merilih.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: PrimozR ()

Blinder ::

99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

rdecaluc ::

Blinder je izjavil:

Ali to sploh obstaja?
https://funtech.si/si/vsi-oddelki/komp/...

Te se da kupit že od najave APUjev naprej. Sam pazi da ti jih BIOS plate podpira.
Est modus in rebus. ,typos

Blinder ::

Ali se ne bodo tej modeli 4000 imenovali 5000?
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

gddr85 ::

FlyingBee je izjavil:

Ti žena nič ne reče kolk si zategnjen, relaks.

ni problema, če mu bo kej dost težila, bo še njo zamenjal :P

glede na trend, jo bo samo za 1 leto mlajšo, hehe
New Sphincter Kvartet:

Blinder je izjavil:

Ali se ne bodo tej modeli 4000 imenovali 5000?

4000 vs. 5000 poimenovanje je vprašanje Zen 3 CPU-jev brez grafičnih čipov. Zgodovinsko gledano bi morali biti 4000, ampak zaraid zmešnjave z APU-ji lahko pričakujemo, da bodo 5000 serija.

CPU -> nima GPU-ja APU -> ima GPU

Procesorji so izahajli v temle zaporedju:
1000 serija CPU - Zen 1
2000 serija APU - Zen 1
2000 serija CPU - Zen+
3000 serija APU - Zen+
3000 serija CPU - Zen 2
4000 serija APU - Zen 2
4000/5000 serija CPU - Zen 3

Vse jasno? Če bo Zen 3 imel oznake iz serije 5000, bodo končno lahko prišli na zeleno vejo.

Kiks se je začel, ker so bili prvi Zen APU-ji del serije 2000, čeprav niso imeli Zen+ jeder, ampak originalna Zen jedra. In to se vleče že 3. leto s serijo 4000, s tem da nova, 'boljša' serija APU-jev pride ven prej, kot pride ven ista 'serija' CPU-jev (ter mnogo pozneje, kot CPU-ji z istim jedrom), tako da so manj informirani bralci vedno presenečeni, zakaj pri APU-jih to ni to, kar bi moralo biti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: PrimozR ()

Še zdaj naj dajo 4000 serijo za zen3, tako kot so že trikrat zapored, saj se ve, da apu nima latest and greatest čipa, čeprav so dovolj neumni, da dajo višjo cifro v marketinško ime.
New Sphincter Kvartet:

globoko grlo ::

Bolj enostavno bi blo recimo za Zen3
R5 4600 in pa
R5 4600V11 (za vega 11)

Verjetn so bli prevec happy ob uspehu zen jeder, da si niso se s tem "tezav" delal
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB
««
501 / 624
»»