» »

AMD ZEN - nova X86 Jedra

AMD ZEN - nova X86 Jedra

Temo vidijo: vsi
««
628 / 628
»
»»

Buggy ::

Pravilno razmisljanje, da pogojujes upgrade s tem kar rabis. Falil si zgolj v tem, da bos z upgrade-om GPU rabil narediti tudi upgrade na 8 jedrnika. Vsekakor pa vsak glede prioritet in finac, se strinjam da je od prejsnega 3700X tole kar uplift. Uzivaj!

Buggy ::

Aja pa se kar se tice BIOS update-a na moji starulji.
Gigabyte ima politiko da dokaj hitro izdaja update-e tudi v beta fazi. Praviloma se prepoznajo s crko na koncu stevilke.

Tokrat je prisla uradna, ceprav so vse uradne brez koncne crke.

Checksum : 7243
AMD AGESA ComboV2 1.2.0.F
Update TPM-B FW for Raven2/ Picasso, Cezanne, Vermeer/ Matisse & Renoir CPUs
Fix TPM2.0's out-of-bounds read vulnerability (CVE-2025-2884)

Od prejsnega BIOS update-a je razlika IMO zgolj to da so popravili bug, ko je imela miska v BIOS-u totalen lag in sem imel kar nekaj tezav stealt FAN krivulje, ker je bila miska zelo neodzivna. Ostalo pa zgleda isto kot je bilo v prejsnem BIOS-u, ki pa so ga itaq skinili zdej dol.

PluribusUnum ::

Buggy je izjavil:

Pravilno razmisljanje, da pogojujes upgrade s tem kar rabis. Falil si zgolj v tem, da bos z upgrade-om GPU rabil narediti tudi upgrade na 8 jedrnika. Vsekakor pa vsak glede prioritet in finac, se strinjam da je od prejsnega 3700X tole kar uplift. Uzivaj!

Tisti falil je v resnici dodaten takt k "Uzivaj!". tx

PluribusUnum ::

Zadeva stestirana/naštimana v mešanci prijazno do strojne opreme, dober izkoristek, svilena slika:

- CPU je ostal na original napetostih, lokan na original 5050MHz: tukaj se zgodi nekaj več kot samo dvig merjene frekvence za ~300Mhz, v nekaterih testih dobi single core tudi 15% več. Idle/desktop poraba med stock in opisanim je praktično nična, no brainer tuning.
- Ram je ostal na original nastavitvah 6000 cl36 1.35V, stestiran z 0.05v nižjo napetostjo z namenom potrditve okna degradiranja oz OC-ja. ~9900 3dM spy
- Gpu-ju paše nova plata z dodatnim napajanjem, napetost na jedru se sedaj da spustit še za dodatnih 0.03V na 0.9V. 6800 na max TDP 240W dobi v 3dM spy 18100

Dobri stari časi ;)

yayo ::

Jarno ::

Morda bo vrnitev na neke stare cene. Do sedaj so se vsaj AMD zen5 procesorji cenili, bolj kot ne.

https://geizhals.de/amd-ryzen-7-9700x-1...
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
James Bond je že pred časi mislil, da bo prišel na zeleno vejo in chillal.
#65W!

Procesor hype se je malce umiril, vseeno pa je AMD uradno najavil R9 9950X3D2 procesor, torej oba chipleta vsebujeta 3DVCache stack:

Zgleda, da nekateri še vedno vztrajajo pri i9 14900KS, Core Ultra 285 ni nek presežek za igranje prestižnih iger.
Sedaj bodo "puvači" lahko nabavili izboljšano "work smarter, not harder" rešitev.
#65W!

pegasus ::

Sedaj so reviewi zunaj. Mtosev, to je proc zate :)

Mal žongliram cifre za en decent pc ... jurja proc, jurja ram, tri in pol jurje grafa, nakar so plata, kuler, ssd, napajalnik in škatla samo še zaokrožitvena napaka. Ampak 6 jurjev je kr treba izkašljat ...

... dobr so to zrihtali, take cifre so bile serious workstation še ne dolgo nazaj ;)

Šintaro, koliko youtube klikov rabiš za tak pc? :))

klinker ::

Aja ker to za 6k je kr en povprecen pc :D

"Decent" ... recimo temu nadpovprečen, ampak še vedno pc.

pegasus je izjavil:

Sedaj so reviewi zunaj. Mtosev, to je proc zate :)

i9 14900K poraba oz. +60W za 3% nad R9 9950X3D pri večini scenarijev. Se ne splača niti @mtosev-u.
R7 9800X3D je še vedno 'gaming king', hakeljc je v tem, da 6 jedrniki ne capljajo za 8 jedrniki, torej je 16 jedrnik pri igrah "puvaštvo".
#65W!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jarno ()

pegasus je izjavil:

"Decent" ... recimo temu nadpovprečen, ampak še vedno pc.

Bo kr top of the top, glede na to da so maxed out komponente in popolnoma primerno tudi za naziv WS.
To da nima ECC ipd enterprise zadev se ne pomeni da ni WS za posameznika.
Pa, a nisi ti hud zagovornik nekih 5W PC-jev :D

Sem ... sam se jih praktično ne dobi več, sploh s pasivnim hlajenjem. Še moj trenutni desktop je 270eur 15w zadeva ...

Bostjan_321 ::

pegasus je izjavil:

Sem ... sam se jih praktično ne dobi več, sploh s pasivnim hlajenjem. Še moj trenutni desktop je 270eur 15w zadeva ...

Nedolgo nazaj sem za 140€ kupil 6W TDP intel N100 pasivno hlajeni PC na aliexpressu.

Ok, dodajam še eno zahtevo zame: 3 video izhode. Jih zadeva iz aliexpresa ima? Potem me zanima, daj link.

Idla na ~43C ob namenskem torture testu zleze na ~78C. Ob temperaturi prostora 23C.

pegasus je izjavil:

Ok, dodajam še eno zahtevo zame: 3 video izhode. Jih zadeva iz aliexpresa ima? Potem me zanima, daj link.

Ima 2.
Jaz sem kupoval kot FW ker ima štiri 2.5Gbe vmesnike.

Kot desktop sem ga sprobal samo tako malo za hec in dejansko je povsem uporaben tudi za gledanje YT, brskanje po netu itd...

Zgodovina sprememb…

Da, je. Performančno je primerljiv z npr. fx8320, ki se mi te dni valja naokrog, na zgolj 7% energije :)) Plus fx8320 rabi še grafo ...

Lepo videti tak napredek. Zdaj se mora enako zgoditi samo še na ai čipih ...

Za 3 monitorje bi mogoče šlo preko daisy chaina. Bi bilo za preverit če vgrajene grafične to podpirajo, pa če potem sam port na PC-ju podpira to.

bajsibajsi ::

Ni videti, da bi imel AMD neko prednost te dni pred Intel. Drzi?

bajsibajsi je izjavil:

Ni videti, da bi imel AMD neko prednost te dni pred Intel. Drzi?

Ima lepo prednost pri številu prodanih procesorjev, vsaj pri "spletnih naročilih".
Načeloma se je Intel po številu težko kosal z AM4 platformo, kaj šele z AM5.
Pri igrah je R7 9800X3D še vedno prvak, Intel je s prenovljenimi Core Ultra procesorji ugoden za productivity.

Trenutno je tako, da se bije bitka na DDR4 platformah, pri DDR5 v DIY solidno vodi AMD.
#65W!

Intel je svoh v p/w, ne vem pa kako je danes tu, ne spremljam vec teh zadev.

sbawe64 ::

amd je dal Gamers Nexus na črno listo, ter amd stopil na maga lobby bandwagon

Nov Ryzen 9 9950X3D2 cpu so posledično dobili v roke iz drugih krogov kot direktno od amd, tako da bo review s številkami čez par dni.

Powerful and Pointless - AMD 9950X3D2
der8auer EN
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

sbawe64 ::

...Ali kot pravi AU Steve Hardware Unboxed, 4-7% več zmogljivosti za +300 usd od 9950x3d (oz +30% višja cena).... flop
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

Grimnir3 ::

Kar sem gledal phoronix teste se nobena 3D verzija 9950X ne splača.

djabi ::

klinker je izjavil:

Intel je svoh v p/w, ne vem pa kako je danes tu, ne spremljam vec teh zadev.

Še vedno je švoh. Poraba je previsoka glede na to, kaj nudi.
Primer: Core Ultra 7 265 in 265K/270 proti Ryzen 9700X ali pa Core Ultra 5 245 in 245K/250K proti Ryzen 9600/9600X. Omenil sem samo tiste, ki so cenovno najbolj ugodni za povprečnega smrtnika, ki vseeno želi nekaj surove moči.

Upajmo, da bo naslednja generacija Core procesorjev boljša.

Lol, Steve @ GN je šokiran nad OpenFOAM rezultatom. To veliko pove o tem, kolk se ti "benchmarkerji" razumejo na benchmarke. Sami experti, res ...

Grimnir3 ::

Če nimaš specifičnih potreb je Ryzen 9 9950X najboljša opcija.

R9 9950X3D je smiseln, če igraš AAA igre in se greš še kakšno drugačno produkcijo. 3DVCache je pač primarno za gaming.
Tudi razlika v ceni do R9 9950X ni prevelika.

Na Mindfactory so cene za 9950X, 9950X3D in 9950X3D2: 515€, 649€ in 910€.

Kot zanimivost, AMD Epyc procesorji s 3DVcache so se prodajali slabše od pričakovanj, v nišah zelo zaželeni, v linearnih workloadih zgleda ni takega učinka.
#65W!

bpr123 ::

Jarno je izjavil:

R9 9950X3D je smiseln, če igraš AAA igre in se greš še kakšno drugačno produkcijo. 3DVCache je pač primarno za gaming.
Tudi razlika v ceni do R9 9950X ni prevelika.

Na Mindfactory so cene za 9950X, 9950X3D in 9950X3D2: 515€, 649€ in 910€.

Kot zanimivost, AMD Epyc procesorji s 3DVcache so se prodajali slabše od pričakovanj, v nišah zelo zaželeni, v linearnih workloadih zgleda ni takega učinka.

Torej 134€ več za dodatnih 5% FPS?
Pri čemer govorimo o 100 vs 105 FPS. Naj vsak dela s svojim denarjem kar hoče ampak smiselno pa ravno ni.

bpr123 je izjavil:

Pri čemer govorimo o 100 vs 105 FPS. Naj vsak dela s svojim denarjem kar hoče ampak smiselno pa ravno ni.

Hmm...med non-3DVcache in 3DVCache izvedenkami je lahko precej več kot 5% razlike, če imaš ustrezne nastavitve in top grafično kartico.

#65W!

Jarno je izjavil:

bpr123 je izjavil:

Hmm...med non-3DVcache in 3DVCache izvedenkami je lahko precej več kot 5% razlike, če imaš ustrezne nastavitve in top grafično kartico.

99,9% Ljudi ne bo opazilo razlike med 197 in 260FPS.
In za to razliko rabiš grafo za 3k€, ki jo spet 99,9% ljudi nima.

In če že imaš nadhudo grafo in nadhud CPU, zakaj za vraga igraš v 1080p na low?

To ni vprašanje za danes ali včeraj, 3DVCache procesorji že od R7 5800X3D nižajo cpu bottleneck.
Tako pač je, na Mindfactory je tudi več prodanih R9 9950X3D od 9950X.
Prav tako R7 9800X3D (429€) - prodanih 41000 proti R7 9700X (287€) - prodanih 8300.
#65W!

Sej vem da se dobro prodajajo. Moje mnenje je pa pač da ne opravičijo dodatne cene, če nimaš ravno specifičnega primera uporabe. Samo to, mirno se lahko ne strinjaš.

mtošev ::

99,9% Ljudi ne bo opazilo razlike med 197 in 260FPS.

Tole je pa idiotizem prve klase. Če gre za stabilen framerate je to 32% izboljšanje in razlika med doseganjem frekvence osveževanja 240Hz zaslona ali pa ne.

Zato ker lahko. Izgleda se še nisi srečal z majhnim segmentom multimedijske industrije imenovanim competitive gaming...

PacificBlue ::

Higher fps, less motion blur..more time for decision making.
Pa se v razmerju 4:3 I guess.

Zgodovina sprememb…

««
628 / 628
»
»»