» »

AMD ZEN - nova X86 Jedra

AMD ZEN - nova X86 Jedra

Temo vidijo: vsi
««
498 / 625
»»

D3m ::

Hudiča.

cca. 17% IPC dvig

https://wccftech.com/amd-zen-3-ryzen-40...
|HP EliteBook|R7 8840U|

FireSnake ::

Poglej in se nasmej: vicmaher.si

https://videocardz.com/newz/amd-ryzen-9...

Špekulacije že na polno...

FlyingBee ::

Če podprejo b450 plošče, jim pa še čestitam.
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

Wrop ::

Čestita se jim z denarnico.

Saj to sem mislil.

Visa je že nervozna.
New Sphincter Kvartet:

Zgodovina sprememb…

Obljubili so. B450 MAX je pripravljena na en znižan 3700X, če bo cena "ugodna", morda celo 8C/16T (4700X oz. 5700X, kakorkoli se bo že imenoval).

Danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan:

5700x
3080
B450 max
Lg 27gl850
New Sphincter Kvartet:

AapocalypseE ::

5xxx ne bo več AM4.

Baje bo zen3 preskočil 4000, ker so apuji in ne bodo nove iteracije arhitekture z zen2 mešali, končno.
New Sphincter Kvartet:

To je dobro.

Da ni nepotrebne zmešnjave.
|HP EliteBook|R7 8840U|

edino jim bo uničilo marketinško potezo s 5, ko bo am5, ddr5, pcie5... po možnosti 5.5.2022.
New Sphincter Kvartet:

Tok picajzlasti pa spet nismo kupci. :P
|HP EliteBook|R7 8840U|

Jarno ::

FlyingBee je izjavil:

Baje bo zen3 preskočil 4000, ker so apuji in ne bodo nove iteracije arhitekture z zen2 mešali, končno.

Čisto možno je, da bi lahko na takšno odločitev vplivale vraževerja vzhodnih civilizacij, ki ne marajo števila 4 in vsega, v čemer bi se pojavilo. Kitajska, Japonska, J. Koreja... spet niso zanemarljiv trg za AMD. :)
Tetraphobia @ Wikipedia
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!

pegasus ::

Tetrafobija? Kjut. Kaj je potem kontra, oktofilija? :D

Očitno pa bo 4000, bring it on
Calling Zen 3 "tremendously powerful" might be more than just hyperbole from AMD. The platform's architecture, which powers Ryzen 4000 desktop CPUs, is not only said to bring huge IPC (instructions per clock) gains--possibly as much as 20% compared to its predecessor--but also comes with faster clocks (around 200 - 300 MHz) and improved efficiency.
https://www.techspot.com/news/86784-amd...

3080bo izkoriščena, za 3090 pa verjetno ne bo dovolj.
New Sphincter Kvartet:

Zgodovina sprememb…

AapocalypseE ::

Na wccftech je bila gor novica 12 ur nazaj, da bo 4000 in 5 ur nazaj, da bo 5000, tako da po logiki bi naj bila 5000, ampak nič ni ziher.

Hja, bomo pa požegnali, pa kupli 4700X :)
Nova generacija res izgleda zelo obetavno.

Mogoče bi se počasi lahko stegnil tudi po čem z višjim TDPjem.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FireSnake ()

Saj imaš top Noctuo, kaj te bremza?
New Sphincter Kvartet:

Dejansko nič, pa še predimenzioniran napajalnik (750W) imam.

PrimozR ::

FlyingBee je izjavil:

3080bo izkoriščena, za 3090 pa verjetno ne bo dovolj.

Samo dovolj resolucije potrebuje pa bo :P

Sicer bi bila pa 5000 serija res fina z AM5, DDR5 in PCIe 5. Ampak naj bo vse to prej, kot 5.5.2022 no :D

Malo sem tudi razmišljal, je namesto 8-jedrnih CCX-ov kakšna možnost za 12-jedrne (v Zen4 generaciji), da bi imeli max desktop čip s 24 jedri, okleščene dual die pa še recimo 20 in 16-jedrnike? Ostalo pa z enim CCX-om ("3900X" in dol)?

Nekako razmišljam, da pred DDR5 nima smisla menjati ničesar, ker 8700K še povseeeeeeem lepo požira vse, kar mu vržem, gejmam pa itak ne. Razen če bo potreba po RAMu in jedrih kaj prej postala večja (32 GB RAMa se je že izkazalo, da ni dovolj v parih primerih :D ).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: PrimozR ()

Naj le gledajo, da bo res:
https://www.techradar.com/news/amd-boas...

beta1 ::

Rabim info.

Že nekaj časa imam Ryzena 3400G in Asrock B450M-HDV R4.90 (zadnji bios, office PC). Več ko ne je do sedaj moj ta PC idlal in mešal zrak.

Situacija se je spremenila. Sedaj uporabljam pogosto en software, ki za dalj časa 100% obremeni CPU. Skoraj tako požrešno je kot Prime95 Small test(max heat).
Vglavnem na brezveznem novem writh spire coolerju pride na 95.C in zaćne throttlat z Mx-4 pasto. Ohišje je preluftano.

Vglavnem v vsakem primeru sem naročil nov večji 120TDP bequiet cooler in dva nova bequiet 120mm fana z več CFM. Dobim v ponedeljek.

Zdaj pa kaj mene zanima, glede na to mojo budget plato, ki ima baje samo 7 faz in nima VRMjev hlajenih.

Zdaj pa v prime95:
Če disablam Core Boost speed. Dela na max 3,7Ghz. Se ne pregreva in ima max 70.C. V Hwmonitorju kaže CPU VDD 1,14V. CPU Currents max 95A. Ryzen Master je ves zelen. EDC-CPU je 58% od 95A.

Če pa imam po BIOS default, enablan Core Boost speed. Dela frekvenca na 4Ghz, single core boost pa 4,2Ghz. Pa v Primu95 prileze na ob obremenitvi na 95.C. HwMonitor kaže CPU VDD 1,43V. CPU Currents max 135A !!!. Ryzen Master je temperatura rdeča. EDC-CPU je pa rumen 85% od 95A.

Zdaj nov boljši cooler dobim v ponedeljek in sem skoraj prepričan, da nebo več 95.C.

Bolj me skrbi tistih 1,43V in 135A toka, ki kaže Hwmonitor. To je skoraj 200W porabe (če si seveda prav tolmačim). Ker to mi je malo veliko za to ploščo.

Sploh naj upoštevam Hwmonitor? Ali naj gledam samo Ryzen Master? Če je rumen EDC, potem še ni tak hudo, ali pač? 135A??

Navijal pa nebo. Koliko bo samo ta avtomatsko Core boost.

hvala za odgovore.

lp

Vuli ::

pa če mu ročno kak Voltič odvzameš? recimo s vcore offset-om v minus. (-0.05V > -0.1v)
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

Tega ne mislim čarat. Defaultne nastavitve ali disabled. Bolj me samo zanima teh 135A. Če imamo to vsi, ki imamo te procesorje in je OK? Ali je to neka anomalija na moji konfiguraciji? Pa se bo en dan samo skadilo.

gddr85 ::

če ima plata kak cpu/vrm protection, potem magar to vklopiš in bo stvar najbrž potrotlala glede na temperature
...pa če se bo vžgalo, se bo najprej na kakem mosfetu brez heatsinkov :P

Zgodovina sprememb…

• spremenil: gddr85 ()

Temperature protection je defaultno enablan. Koliko to kaj pomaga.

Vglavnem CPU me ne skrbi, to ga bom ohladil.

Bol plata in teh 135A. Je to sploh možno da gre 200W skozi?

tikitoki ::

Ti verjetno gledaš nekaj narobe, Al to pa program kaže napačne podatke.

gddr85 ::

beta1 je izjavil:

Temperature protection je defaultno enablan. Koliko to kaj pomaga.

Vglavnem CPU me ne skrbi, to ga bom ohladil.

Bol plata in teh 135A. Je to sploh možno da gre 200W skozi?

najbrž tolk pomaga, da stvar zarad tega niža clocke/voltažo, tud glede na temp. mosfetov

200 W ti sigurno ne gre skozi. Največ kar sem videl pri mojem 2700X je bilo cca 90 A.

bf4ed ::

Najlažje preveriš tako da meriš porabo na vtičnici. Pa boš videl če sploh pride do 200W...pomoje ni več kot 100-120W max.

BT52 ::

Kak program pa maš to? GPu in CPU intensive workload? HW monitor je lep pa to, samo to ni to. Najbolje daš powermeter v vtičnico pa preveriš idle in load watte. Ker že od plate do plate in postavitve senzorjev, ter sond po plošči so drugačne. Mogoče sploh nimaš problema in brez veze zakompliciraš. VRAM zdržijo brez problem 100°C+ . Če nimaš kake pajčevine v ohišju ali pa ga imaš v smetnjaku ti nebi smelo bit kaj narobe.

Folk rad Paničari glede temperatur. Očitno niso več sposobni prebrat specifikacij.

tikitoki bodi raje tiho. Ne debatiramo o temperaturah.

No sedaj se pa gremo pogovarjati o temperaturi. Novi cooler namontiran. Nova verzija Wraith Spire je official legacy.

Dejansko nisem zdaj nič spreminjal, nobenih krivulj ventilatorjev itd... Je enako kot je bilo prej. Za test sem zdaj 3 ure kuhal Prime95. Razlika je opazna, s tem da se ventilator na CPUju niti ni 100% vrtel.

Drugače imam pa jaz to en poseben software, za posebno stvar, ki mi kompajla zadeve, pa spreminja miljone fajlov. Rabim pa sedaj to mogoče 2x na teden za 30-40min. Pa skoraj toliko zagreje kot Prime95. To da povem je za 10 let aresta :)

Pa včasih še kakšen video obdelujem oz. potem ko se konverta, takrat se je kuhal CPU. Samo to je bilo zelo redko.

Vglavnem tak mam zdaj z Prime95: Zanimajo me ti Amperi in Wati za to budget plato.

PS: Fan curve bom kasneje malo spremenil. Tam za 10.C da bo CPU hladnejši (da me ne boste pameti solili)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: beta1 ()

beta1 je izjavil:

tikitoki bodi raje tiho. Ne debatiramo o temperaturah.

No sedaj se pa gremo pogovarjati o temperaturi. Novi cooler namontiran. Nova verzija Wraith Spire je official legacy.

Dejansko nisem zdaj nič spreminjal, nobenih krivulj ventilatorjev itd... Je enako kot je bilo prej. Za test sem zdaj 3 ure kuhal Prime95. Razlika je opazna, s tem da se ventilator na CPUju niti ni 100% vrtel.

Drugače imam pa jaz to en poseben software, za posebno stvar, ki mi kompajla zadeve, pa spreminja miljone fajlov. Rabim pa sedaj to mogoče 2x na teden za 30-40min. Pa skoraj toliko zagreje kot Prime95. To da povem je za 10 let aresta :)

Pa včasih še kakšen video obdelujem oz. potem ko se konverta, takrat se je kuhal CPU. Samo to je bilo zelo redko.

Vglavnem tak mam zdaj z Prime95: Zanimajo me ti Amperi in Wati za to budget plato.

PS: Fan curve bom kasneje malo spremenil. Tam za 10.C da bo CPU hladnejši (da me ne boste pameti solili)

Si pač funkcionalno nepismen, če nisi opazil temperature v postu nad mojim. Res je boljše, da si tiho.

Pa še tolk butast si, da to rečeš in začneš nato lapati o temperaturi.
Btw. Kdo za hudiča misliš, da si, da boš določal o čem se govori v splošni temi o AMDjevih izdelkih?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tikitoki ()

a bo kdo že bannal tega trola?
New Sphincter Kvartet:

Haha. Bodite veseli. To je bilo ekstra za vas, da vam ni bilo dolgčas, ko samo prazno slamo meljete tu gor.

Danes ima LIDL v reklami solato ledenko za 0,69EUR kos. SPAR pa ima kruh z drožmi za 28% ceneje. Evo vam trolanje, da bo opravičena izjava!!!

Butast je tisti, ko govori drugim da je butast. Itd...

Saj mi ni treba odgovoriti na post. Sem že dobil odgovor drugje (je dizajnirano).

Zunaj je lep sončen dan. Izkoristite ga!

Lep pozdrav!

Ja, ampak je poleg trolanja tudi baiting, na kar sva oba odreagirala, pa tudi ad hominem, nakar se potem omenja posledično solato iz lidla. Res je zunaj še lepo.
New Sphincter Kvartet:

beta1 je izjavil:

Haha. Bodite veseli. To je bilo ekstra za vas, da vam ni bilo dolgčas, ko samo prazno slamo meljete tu gor.

Danes ima LIDL v reklami solato ledenko za 0,69EUR kos. SPAR pa ima kruh z drožmi za 28% ceneje. Evo vam trolanje, da bo opravičena izjava!!!

Butast je tisti, ko govori drugim da je butast. Itd...

Saj mi ni treba odgovoriti na post. Sem že dobil odgovor drugje (je dizajnirano).

Zunaj je lep sončen dan. Izkoristite ga!

Lep pozdrav!

Hvala za demonstracijo večvrednosti tvojih objav.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tikitoki ()

Vuli ::

a der8auer-jevo analizo cipov, 14nm in 7 nm je gledal kdo?
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

klinker ::

Vega? Pass!
New Sphincter Kvartet:

klinker ::

To je samo refresh obstojece 4xxx serije U ne pa next gen. 5700U je nekje podobno hiter kot 4800U, s tem da ima Vego 11, ki je ene 30% hitrejsa.
Malo izboljsan batch jeder in boljsi gpu del.

Odgovor na tiger lake in xe igpuje.

trstenjak ::

Kakšno zmedo ima AMD s poimenovanjem procesorjev. Bljak.

Jarno ::

trstenjak je izjavil:

AMD je tukaj dokaj ok, z Intelom se ne more primerjati.
Npr. i5 1145GRE, potem pa se znajdi!
https://www.intel.com/content/www/us/en...
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jarno ()

klinker je izjavil:

To je samo refresh obstojece 4xxx serije U ne pa next gen.

Če govoriš nasplošno, kar bomo dobili 8.10. to ne drži.

trstenjak je izjavil:

Kaj je tako hudega, da si ne gre zapomniti?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FireSnake ()

trstenjak ::

FireSnake je izjavil:

trstenjak je izjavil:

Kaj je tako hudega, da si ne gre zapomniti?

Odgovor je v tvojem vprašanju. Zakaj bi si moral karkoli zapomniti, ime procesorja mora vsebovati informacijo. Ne pa to sranje.

Recimo: 3. Generacija Zen 2, Ryzen 4000 series.

Ne vem zakaj ga serjejo, isto je imel Intel za mobilne proce zavajujoče i5 2/4, desktop i5 pa 4/4.

Če bo mobilni 5000 serija, desktop pa zaenkrat 3000, kaj bo potem zen3 desktop, 6000?

Pa desktop APU 2000 na zen1, 3000 na zen+, 4000 zen2
New Sphincter Kvartet:

Zgodovina sprememb…

trstenjak je izjavil:

Rolf. Veliko bolj pregledno, k Intel.
««
498 / 625
»»