» »

adsl in 2 compa. vpršanje glede čalnka...

adsl in 2 compa. vpršanje glede čalnka...

Nemelk ::

z sosedom mava lan. 90m utp kabla (crossover seveda:) in vsak svojo mrežno (realtek...). kabel mava napelan po zraku (čez vrt in drevesa katera so med nama). zadeva je delovala več k 18mescev. zdej pa za*ebava. lan dela, ma tku grozno slabo da še mp3jev ne morš poslušat iz druzga compa, včasih pa tut čist normalnu in ti film skopira v 4-5min. ok, ni panike, problem je kabl (upam da je, ane? ) je take sorte k nej bi bil napelan po hiši ne pa po drevesih itd...

zdej sva se pa zmenla tko, on bo nabavu adsl jst pa usmerjevalnik (level one model 1402, opis v monitorju 12/02). še prej bomo zrihtal lan, potem pa... ???
najraj bi mela tku: asdl kabl v usmerjevalnik in potem iz tega en kabl v moj com in en v njegov. JE to najboljša možnost? katero bi vi nardil?
Nemelk ™

sash ::

kabl pod zemljo :D
--------------------
Think different...
TOROiD Group

M@re ::

modem---->router---->switch(na ruterju)--->ena mašina + druga mašina

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: M@re ()

Lucio ::

za ddelit ADSL na 2 compa ne potrebuješ routerja, dovolj je switch ali hub.

Nemelk ::

kabl pod zemljo ne bo šlo, ker je vmes še ena asfaltirana cesta in "škarpa"

a da je switch zadost?, kaj je pol razlika me switchom in adsl usmerjevalnikom? a ni bolš (ampak dražje:( ) če maš adsl router?

še najbl mi je všeč maretova možnost, sej router+switch = adsl usmerjevalnik, a ni to tako?

prej sem nek pozabu povedat. rada bi mela da mava oba internet tut če je en ugasnjen (npr gre sosed k ma dsl na dopust, jes bi pa "dolvlekel" se mi zdi da to prek switcha ne gre, prek routerja pa ja. se mi zdi narobe?
Nemelk ™

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nemelk ()

frenk ::

kabl povež tuko da bo zravn nosiln kabl pa še stp more bit pa najbol je če ga daš u kšno cevko tko kokr so une u steni za napeljavo...nosiln kabl pod nujno ker ti bo led sfukou kabl

Nemelk ::

vem ja, to mamo v planu za to pomlad-poletje.0:)
Nemelk ™

sash ::

prednost routerja je v tem da si posredno z kompom povezan na net (preko routerja) in je zato komp malo manj na udaru pred golaznijo - v primeru da na routerju uporabljaš firewall (seveda priporočam zraven še softwarskega) in da lahko imaš na enem zunanjem IP-ju priklopljenih ogromno računal (če ti le pipica pol sfolga). Medtem ko je Switch namenjen v osnovi kot "povezovalna točka za LAN promet" in če boš ADSL signal prpelu gor boš lahko gor navezal max. 4 kompe od katerih bo imel vsak svoj zunanji IP.

Kar se pa tiče dostopa pa je vseeno katero od obeh možnosti (Router/Switch) boš imel v obeh primerih deluje internet neodvisno na vsaki mašini, kar pomeni CELOTNA linija samo za tebe ko je sosed na dopustu :D :D :D .

Sam bi ti pa najboljm priporočal router, to pa zato ker ga imam tud sam in sem zadovoljen, sem pa tud poskušal z povezavo preko siwtcha pa mi je taka povezava preko PPPoE precej obremenjevala računalnik, ko sem pa preklopo na router pa mi je komp zlaufal bolj gladko - to je še toliko bolj opazno če nimaš tako močnega kompa ali pa je le ta močan in ga ženeš na maximumu :D
--------------------
Think different...
TOROiD Group

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sash ()

Nemelk ::

hvala lepa, pregnal si veliko megle iz moje glave. še najbl všeč mi je bilo to, da si potrdil da router mal "pomaga" raču, tam kjer switch ne.
Nemelk ™

Road Runner ::

dj si ti raj omisl kksn brezzicn net da ne bos kablov napelvou cez drevesa :D mau poglej za cene pa kok delc kj dela uno

Nemelk ::

:) brezžično pravš, cenej k 7k po moje ne najdem nikjer v tem vesolju. 7k je namreč 90m kabla...
Nemelk ™

ali3n ::

Glede na to, da si ravno "na mejni razdalji" ti tudi jaz svetujem uporabo STPja + nosilna žica - z njo boš razbremenil kabel... Switch/router in ostali dodatki ti pa znajo samo pomagat (ojačat signal); pomojem bi moralo delati;
Wireless je varianta, samo pri tebi zgleda ne - imaš "še sprejemljivo" razdaljo do soseda + možnost napeljat kabel (sicer po zraku, ... sam OK... :-)))

Bolj pa me bega to, da si napisal, da je delovalo 18 mesecev OK... Probaj pogruntat, kaj sta počela z mrežo v obdobju, ko je le-ta nehala delovati normalno (nalagala software, dodajala protokole,.... nastavitve, nevihte, sneg...); za vsak slučaj preveri kabel, če so še kontaknti dobri (magari jih stisni na novo...);
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Nemelk ::

kaj sva pocela tistih 18 mescu, je pa že druga zgodba... :) 1x po eni nevihti sva mogla oba menat mrežne kartice, čeprav noben rač ni bil pržgan, sam kabl je bil not v mrežno vtaknen (od takrat naprej vklaplamo sm kdr rabmo). to verjetno ni omembe vredno, če povem da se je to zimo kabl kr pošteno raztegnu pod težo snega... jeb* ga, ča pa ponoč pada:) kontakte smo zamenal, sam še jst mam starga. je v menjavi, ma trenutno ni časa. nastavitve ipd. nismo mel kakšnih velikih sprememb.

je pa enkrat na konc kabla mal vode vn prteklo (po moje kondens) od takrat naprej mam oluplenga prbližno 20 cm od kartice tko da če še kej pride odteče na tepih.

kar pestr življenjepis za en ubogi, hišni utp kabl, ane?
Nemelk ™

sash ::

glede na to da se je kabl raztegno je možno da se je kakšna žila not pretrgala al pa kakorkoli poškodovala, zato ko boš menjaval uporab druge žice ki so še v kablu, ker za LAN rabiš itak sam 4 žile pa dela - tako na 10Mbps kot tud na 100Mbps
--------------------
Think different...
TOROiD Group

Sergio ::

Nemelk, kabel poskusi povlečti po zemlji. Ti bo prihranjeno kile živcev ;)
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

sash ::

sem mu že jaz predlagal, pa pravi da mu ni za kopat :D
--------------------
Think different...
TOROiD Group

ali3n ::

če ma pa škarpo vmes...

hm.. tista "nosilna žica" bo odpravila probleme s snegom, ne pa tudi problemov s strelo... dej - če je varianta, vkopljite kabl.. magar nas poklič, pa pridemo pomagat...
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Nemelk ::

naverjetno kaj najdeš na internetu... brezplačne "fizičke-radnike"!!! :) hec. kopal ne bom a) ker se mi ne da (in z vsem spoštovanjem odklanjam vašo nesebično pomoč:) in b) ker bi se potem dolžina kabla povečala zihr za vsa 10m (sej to še neb blu problem, ma če je blu do zdej po zraku, pa ni nobenga motilo, bo še naprej) sam tisto nosilno zajlico bom pa dodal...
tisto od strele. sej ne da bi strela km vdarla, sam po moje je blo celo ozračje tku naelektrenu da je kr kej malga pošvasalu po karticah.

sash: kako to mislš sam 4 žice? zakaj so pol utp kabli 8 žilni? in kako nardiš 4 žiln crossover kabl? mislm, a daš na sredo konektorja, al na 1 al 2 polovico?
Nemelk ™

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nemelk ()

sash ::

glej zadeva je preprosta, v UTP kablu kategorije 5 je not 8 žil=4 prekrižane parice, katere ti uporabiš za sam prenos. Če si pa sam stiskal kable veš da so prekrižani (crossani) samo 4-je (pini 1,2,3,6), ostali so ravni in so iz tehničniga vidika kot taki nepotrebni za prenose do 10Mbps, medtem ko pa so za prenos z 100Mbps predvideni vsi pini (1-->8), čeprav dela z 4 žilami in hitrostjo 100Mbps, kar lahko lepo vidiš v primeru da pogledaš kakšno od cenejših mrežnih karic ki se dans prodajajo, ker imajo je le-te v konektorju, kamor vklopiš kabl zgolj 4 žičke - pine.

Tako ti v tvojem primeru, če ti ne dela več ko je treba, enostavno odščipni konektorja in jih namontiraj na preostale 4 žile - vendar ni vseeno kako povežeš-križaš pine !!!, kako pa potekajo povezave (cross) pa se trenutno ne spomnim.
--------------------
Think different...
TOROiD Group

Nemelk ::

aha, no ma mene nč ne moti tut če mam 8 žilne, ker kabla sam ne mislm delat. če bo treba, bom še 1x kupu tzga k ga mam zdej. sej ni tolk drag. ene 50 sit na m.
Nemelk ™

Nemelk ::

p.s. sm pogruntu un tvoj sistem s 4 žilami sash. čist logičnu...
Nemelk ™

sash ::

me veseli :D
--------------------
Think different...
TOROiD Group

cackec ::

Hej Sash ima prav kabel je UTP in kot to rešujejo pri ISDN lahko tudi tu to rešiš z eno zaključno vtičnico s 100 Ohm - skim uporom. UTP namreč deluje do 100 m brez izgub nati pa ti dajo zaključno vtičnico s tem uporom, da ni izgub.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

100Mbps ali 10Mbps (40m kabli)

Oddelek: Omrežja in internet
322222 (1702) balocom
»

utp?

Oddelek: Omrežja in internet
201866 (1471) iNN
»

omrežje na 70m

Oddelek: Omrežja in internet
492322 (1560) mazy
»

pomoč- kakšen kabel

Oddelek: Omrežja in internet
71977 (1893) mare_
»

Koliko žilni kabel on routerja na mrežno

Oddelek: Strojna oprema
112253 (2107) mile

Več podobnih tem